daisy 19.09.21, 15:40 Jutro dostaję kilogram malin. Plan jest następujący: zasypać je cukrem, zostawić na tydzień pod gazą, potem dolać ćwiartkę spirytusu i pół litra wódki i zostawić. Zadziała? Ile byście dały cukru na kg malin? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hiacynta.bukiet123 Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 15:43 Kilogram malin wciągnęłabym na surowo, więc nie pomogę. 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 16:15 Mam ten sam problem🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 15:47 Moja koleżanka robi pyszne nalewki, i ona robi odwrotnie niż w tradycyjnych przepisach- zalewa owoce spirytusem, po 8 tygodniach zlewa spirytus, zasypuje owoce cukrem. Gdy cukier rozpuści się zlewa słodki syrop i łączy go z odlanym wcześniej spirytusem.. później rociencza wg potrzeby syropem cukrowym (cukier gotowany z wodą). Zalanie owoców spirytusem daje jej pewność, ze owoce nie spleśnieją.. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 15:49 Ja też zalewam najpierw spirytusem, ale zasypanie malin 1:1 cukrem też daje pewność, że nie splesnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 15:51 Ooo, Ania tez robi podobnie, tylko używa wódki 40 % aniagotuje.pl/przepis/nalewka-z-malin Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 15:54 no ale czy kilogram cukru na kilogram malin to nie będzie za słodkie?... Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 15:55 i jeszcze: myć te maliny czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 23:41 bei napisała: > Moja koleżanka robi pyszne nalewki, i ona robi odwrotnie niż w tradycyjnych prz > episach- zalewa owoce spirytusem, po 8 tygodniach zlewa spirytus, zasypuje owoc > e cukrem. Facepalm. Tradycyjnie to właśnie tak się robi: zalewa się najpierw owoce alkoholem, zlewa się go po pewnym czasie i resztę zasypuje cukrem, żeby wyciągnąć resztę alkoholu z owoców. To autorka wątku podchodzi do nalewki od d.py strony. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 21:49 Tradycyjnie można na oba sposoby... Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 15:56 Oooo przeczytałam "co robiłyście z nalewką z malin" i chciałam napisać, że lałam w gardło. Ale sama nigdy nie robiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 23:13 Nie robiłyśmy Nalewki z Niczego, skąd wielkie litery? Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 09:14 Robię odwrotnie, najpierw spirytus, potem dopiero po zlaniu spirytusu cukier. Bezpieczniej i można bardziej kontrolować słodycz. Ostatnio maliny miałam słabo intensywne i dodałam naparu z suszonych. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 15:10 Czy ktos umie mi wytlumaczyc w jakim celu marnuje sie kilogram malin, kilogram cukru, morze alkoholu. Czy produkt pod jakims wzgledem przewyzsza z osobna pozostale skladniki? Rozumiem jakies atrakcyjne nalewki np z aronii, bzu czarnego, derenia, ktore to do niczego innego sie nie nadaja, ale maliny przechodza moje ludzkie pojecie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 15:21 asia.sthm napisała: >Czy produkt pod jakims wzgledem przewyzsza z osobna pozostale skladniki. Owszem, nalewka malinowa jest bardzo dobra. > ale maliny przechodza moje ludzkie pojecie. To jest tak głupie, że biorę do sygnaturki. Btw. z czarnego bzu wychodzi np. bardzo dobry sok a z derenia dżemy i "oliwki" Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 15:27 Bierz na zdrowie. > Btw. z czarnego bzu wychodzi np. bardzo dobry sok a z derenia dżemy i "oliwki" I korale ladne z nich mozna robic Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 15:44 Najpierw robię sok klasycznie, owoce zasypane cukrem. Po odlaniu soku owoce zalewam wódką, po miesiącu zlewam (jak zapomnę, to jest ryzyko, że będzie gorzkawa), a jak mam humor, to owoce biorę do galaretki. W takim układzie nic się nie marnuje Natomiast do malinówki „leczniczej” biorę świeże owoce, dodaję miodu, a jak puści sok, to spirytusu. Po jakimś czasie zlewam i używam okołoprzeziębieniowo. Owoców nie myję. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 20:56 dzięki! owoce przebrałam, "przedmuchałam", wrzuciłam do słoja, warstwami zasypując cukrem pojutrze zaleję spirytusem i wódką Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 22:01 nie wiem! boję się, że spleśnieją Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 23:31 "wrzuciłam do słoja, warstwami zasypując cukrem" z mojego doświadczenia wystarczy najpierw dać maliny, a odmierzony cukier wysypać tylko na wierzch. Będzie się rozpuszczał w miarę powstawania soku. Przesypywanie warstwami niesie ryzyko, że cukier zamiast zostać na górze pójdzie na dno i muszki będą miały używanie. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 20:58 nalewka owszem, pod wieloma względami przewyższa pojedyncze składniki (zwłaszcza wódkę i spirytus oraz cukier) i świetnie smakuje na lodach Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 21.09.21, 07:18 Maliny zostawione na tydzień pleśnieją. Odpowiedz Link Zgłoś