Dodaj do ulubionych

Czy robiłyście Nalewkę z Malin?

19.09.21, 15:40

Jutro dostaję kilogram malin. Plan jest następujący: zasypać je cukrem, zostawić na tydzień pod gazą, potem dolać ćwiartkę spirytusu i pół litra wódki i zostawić. Zadziała? Ile byście dały cukru na kg malin?
Obserwuj wątek
    • hiacynta.bukiet123 Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 15:43
      Kilogram malin wciągnęłabym na surowo, więc nie pomogę. 😋
      • lella_two Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 16:15
        Mam ten sam problem🤣
    • bei Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 15:47
      Moja koleżanka robi pyszne nalewki, i ona robi odwrotnie niż w tradycyjnych przepisach- zalewa owoce spirytusem, po 8 tygodniach zlewa spirytus, zasypuje owoce cukrem. Gdy cukier rozpuści się zlewa słodki syrop i łączy go z odlanym wcześniej spirytusem.. później rociencza wg potrzeby syropem cukrowym (cukier gotowany z wodą). Zalanie owoców spirytusem daje jej pewność, ze owoce nie spleśnieją..
      • cosmetic.wipes Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 15:49
        Ja też zalewam najpierw spirytusem, ale zasypanie malin 1:1 cukrem też daje pewność, że nie splesnieją.
        • bei Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 15:51
          Ooo, Ania tez robi podobnie, tylko używa wódki 40 %

aniagotuje.pl/przepis/nalewka-z-malin
        • daisy Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 15:54
          no ale czy kilogram cukru na kilogram malin to nie będzie za słodkie?...
        • daisy Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 15:55
          i jeszcze: myć te maliny czy nie?
          • memphis90 Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 21:45
            Nie myc!
      • alicia033 Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 23:41
        bei napisała:

> Moja koleżanka robi pyszne nalewki, i ona robi odwrotnie niż w tradycyjnych prz
        > episach- zalewa owoce spirytusem, po 8 tygodniach zlewa spirytus, zasypuje owoc
        > e cukrem.

Facepalm. Tradycyjnie to właśnie tak się robi: zalewa się najpierw owoce alkoholem, zlewa się go po pewnym czasie i resztę zasypuje cukrem, żeby wyciągnąć resztę alkoholu z owoców. To autorka wątku podchodzi do nalewki od d.py strony.
        • memphis90 Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 21:49
          Tradycyjnie można na oba sposoby...
    • gaskama Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 15:56
      Oooo przeczytałam "co robiłyście z nalewką z malin" i chciałam napisać, że lałam w gardło. Ale sama nigdy nie robiłam.
      • daisy Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 16:11
        to później
    • taki-sobie-nick Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 19.09.21, 23:13
      Nie robiłyśmy Nalewki z Niczego, skąd wielkie litery?
      • daisy Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 14:43
        naciska się "Shift"
    • asiairma Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 09:14
      Robię odwrotnie, najpierw spirytus, potem dopiero po zlaniu spirytusu cukier. Bezpieczniej i można bardziej kontrolować słodycz. Ostatnio maliny miałam słabo intensywne i dodałam naparu z suszonych.
    • asia.sthm Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 15:10
      Czy ktos umie mi wytlumaczyc w jakim celu marnuje sie kilogram malin, kilogram cukru, morze alkoholu. Czy produkt pod jakims wzgledem przewyzsza z osobna pozostale skladniki?
      Rozumiem jakies atrakcyjne nalewki np z aronii, bzu czarnego, derenia, ktore to do niczego innego sie nie nadaja, ale maliny przechodza moje ludzkie pojecie.
      • alicia033 Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 15:21
        asia.sthm napisała:

>Czy produkt pod jakims wzgledem przewyzsza z osobna pozostale skladniki.

Owszem, nalewka malinowa jest bardzo dobra.
        > ale maliny przechodza moje ludzkie pojecie.

To jest tak głupie, że biorę do sygnaturki.
        Btw. z czarnego bzu wychodzi np. bardzo dobry sok a z derenia dżemy i "oliwki"
        • asia.sthm Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 15:27
          Bierz na zdrowie.

> Btw. z czarnego bzu wychodzi np. bardzo dobry sok a z derenia dżemy i "oliwki"

I korale ladne z nich mozna robic big_grin
          • tinywee Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 15:44
            Najpierw robię sok klasycznie, owoce zasypane cukrem. Po odlaniu soku owoce zalewam wódką, po miesiącu zlewam (jak zapomnę, to jest ryzyko, że będzie gorzkawa), a jak mam humor, to owoce biorę do galaretki. W takim układzie nic się nie marnuje smile

Natomiast do malinówki „leczniczej” biorę świeże owoce, dodaję miodu, a jak puści sok, to spirytusu. Po jakimś czasie zlewam i używam okołoprzeziębieniowo.

Owoców nie myję.
            • daisy Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 20:56
              dzięki!
              owoce przebrałam, "przedmuchałam", wrzuciłam do słoja, warstwami zasypując cukrem
              pojutrze zaleję spirytusem i wódką
              • memphis90 Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 21:50
                A nie za szybko?
                • daisy Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 22:01
                  nie wiem! boję się, że spleśnieją
              • tinywee Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 23:31
                "wrzuciłam do słoja, warstwami zasypując cukrem"

z mojego doświadczenia wystarczy najpierw dać maliny, a odmierzony cukier wysypać tylko na wierzch. Będzie się rozpuszczał w miarę powstawania soku. Przesypywanie warstwami niesie ryzyko, że cukier zamiast zostać na górze pójdzie na dno i muszki będą miały używanie.
      • daisy Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 20.09.21, 20:58
        nalewka owszem, pod wieloma względami przewyższa pojedyncze składniki (zwłaszcza wódkę i spirytus oraz cukier) i świetnie smakuje na lodach smile
    • anorektycznazdzira Re: Czy robiłyście Nalewkę z Malin? 21.09.21, 07:18
      Maliny zostawione na tydzień pleśnieją.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka