Dodaj do ulubionych

Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadkowie?

30.09.21, 14:24
Niedawno moje dziecko wpadło na podobne pytanie i uświadomiłam sobie, że maksymy, przysłowia czy wreszyki to są wypowiedzi, które nam mogą towarzyszyć przez całe życie, bo z racji rymów czy rytmu łatwo wpadają do głowy.
Mnie, jako dziecku, dziadkowie wpoili takie zdania...
Dziadek: (ok, byłam wtedy już nastolatką): "Homo homini lupus est" oraz "There are more thing in heaven and earth (...) Than are dreamt of in your philosophy."
Babcia: Pamiętaj dziewczyno, nie wierz nigdy mężczyźnie, bo to cukierek maczany w truciźnie.
I już nie wiem, kto powtarzał:
Gdzie się człowiek spieszy, tam się diabeł cieszy.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 14:27
      I już nie wiem, kto powtarzał:
      Gdzie się człowiek spieszy, tam się diabeł cieszy.

Ja też nie wiem skąd znam wszystkie powiedzenia, których się w ciągu życia nauczyłam.
    • amsterdama Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 14:29
      „ Siedź w kącie, a znajdą cię”. 🤦‍♀️
      • magdallenac Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 14:33
        Okropne. Drugie z tej serii- Pokorne ciele dwie matki ssie.
        • pade Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 16:02
          Od maleńkości mi to wpajano.
        • majenkir Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 17:26
          Dwa ulubione powiedzenia mojej mamy 😂
          • magdallenac Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 17:41
            U mnie wychowawczyni w liceum tak ciągle pyerdolila do dziewczyn. Niestety, niektóre jej posłuchały.
        • bergamotka77 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 17:27
          magdallenac napisała:

> Okropne. Drugie z tej serii- Pokorne ciele dwie matki ssie.

O tez to słyszałam i jeszcze "Z dużą pupą wejdziesz wszędzie z dużą buzia nigdzie". No i nie sprawdziło sie, bo jestem niepokorna i pyskata. Ale dude mam nie taką małą choć ładną, jak twierdzi mąż big_grin
          • bergamotka77 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 17:31
            I jeszcze "Kto nie ma miedzi ten w domu siedzi".
            "Żadna praca nie hanbi" "Kto ze sobą nosi, ten się nie prosi." Najważniejsza jednak była rada mojego taty: "Umiesz liczyć? To licz na siebie". I tego się trzymam.
            • ludzikmichelin4245 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 23:28
              Ale "kto nie ma miedzi ten w domu siedzi" jest chyba całkiem realistyczne (chyba, że kiedyś funkcjonowało to w innym znaczeniu) - kto nie ma forsy, ten prowadzi nudny, pozbawiony bodźców styl życia.
      • ga-ti Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 19:12
        O masz, u mnie podobnie "Nie potrafisz, nie pchaj się na afisz" i kurcze ciągle sama się stopuję, bo aż tak dobrze i tak dużo to ja może nie potrafię, szit.
    • chatgris01 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 14:31
      Babcia: "Pamiętaj dziecko, żebyś zawsze miała swoje pieniądze".
      • annaboleyn Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 15:55
        chatgris01 napisała:

> Babcia: "Pamiętaj dziecko, żebyś zawsze miała swoje pieniądze".

Mnie to samo Mama!
        >
        • nena20 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 15:59
          Bo to święta prawda
    • kosmos_pierzasty Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 14:34
      Dodam jeszcze, że imo babcia jednak przegieła, bo nauczyła mnie ww. zdania, gdy miałam ze 4 lata. Pamiętam jak dziś, jak mnie odbierała z przedszkola i "uczyła".
    • mysiulek08 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 14:34
      motto mojej babci

co zjesz i zobaczysz jest tylko twoje
      • kosmos_pierzasty Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 14:38
        Super smile
        • mysiulek08 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 14:47
          babcia pochodzila z wielkopolskiej wsi, swiata nie zwiedzila, 7 dzieci wychowala, trudy wojny przeszla, ale byla hedonistka i egoistka (mam to w genach po niej), milosc do ksiazek i ciekawosc swiata tez po niej
    • alpepe Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 14:40
      Babcia: Gdyby człowiek wiedział, że upadnie, to by sobie usiadł.
    • bi_scotti Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 14:47
      Rozne zrodla:
      - gdy nie wiadomo o co chodzi, to zawsze chodzi o pieniadze
      - musze to tylko umrzec
      - jeszcze sie taki nie urodzil, ktory by kazdemu dogodzil
      - nie rzucaj slow na wiatr jesli nie wiesz dokad je poniesie
      - mowa jest srebrem, milczenie zlotem
      - blogoslawieni, ktorzy sie niczego nie spodziewaja albowiem nie zaznaja rozczarowan
      No i caly worek przyslow wszelakich tudziez quotes z czego i kogo tylko sie dalo smile Cheers.
      • znowu.to.samo Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 18:42
        To o pieniądzach znam w wersji: jak nie wiadomo o co chodzi - to wiadomo o co chodzi
    • paulownia88 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 14:48
      Niestety, dziadków nie znałam - ci ze strony matki zmarli, kiedy byłam jeszcze dzieckiem, a z dziadkami ze strony ojca moja matka nie chciała utrzymywać kontaktów. Rodzice - ojca nie pamiętam, umarł młodo, a moja matka jako wysokofunkcjonująca alkoholiczka nic pozytywnego przekazać mi nie mogła.
    • 7katipo Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 14:50
      Po świętej Scholastyce wdziej ciepłe nogawice.
    • mallard Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 15:16
      "Ciepło kości nie łamie" - tata

"Jedzenie i spanie trzymają człowieka" - mama
    • q_fla Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 15:18
      Bóg, honor, ojczyzna.
    • lella_two Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 15:54
      Jakie maksymy? Sprzeczne😅
      Z jednej strony "patrz na lepszych", z drugiej " nie patrz na innych, decyduj sama".
    • annaboleyn Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 15:58
      Babcia: "Tisze jediesz, dalsze budiesz"
      Dziadek: "Za tanie pieniądze psi mięso jedzą"
      Mama: "Nawet jak wyjdziesz za milionera - miej zawsze swoje pieniądze. Takie, żebyś mogła się sama utrzymać."
      Tata: "Nudzisz się? Inteligentny człowiek nigdy się nie nudzi"
      • gryfna-frelka Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 20:24
        Mialysmy tego samego dziadka? Tylko babcia sie nie zgadza... big_grin
        • annaboleyn Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 20:29
          gryfna-frelka napisała:

> Mialysmy tego samego dziadka? Tylko babcia sie nie zgadza... big_grin

Teoretycznie taka sytuacja mogła nastąpić! wink
          >
          >
    • daniela34 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 15:59
      "Lepiej jest słomianemu Jasiowi niż złotej Kasi"- w znaczeniu, że mężczyznom jest w życiu łatwiej, więc kobieta powinna zadbać o swoje interesy.
      "Lepsze deko handlu niż kilo roboty"- o trudach pracy fizycznej.
      • annaboleyn Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 20:30
        daniela34 napisała:

> "Lepiej jest słomianemu Jasiowi niż złotej Kasi"

Jakie piekne, nie znałam smile
        Po wiadomej lekturze trąci mi jakoś Rydlem, ale może to wiadoma lektura big_grin
        • daniela34 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 20:37
          smile moja babcia (a to ona przekazała mamie to powiedzenie) pochodzi z podkrakowskiej wsi. Tyle, że nie na północ od Krakowa a na południe. Może i klimaty Rydla et consortes w tym czuć.
          Ciekawe zresztą, że wiele osób to powiedzenie interpretuje "babie jest gorzej, więc znajdź sobie chłopa", a u nas się to raczej rozumie: "facetowi zawsze będzie w życiu łatwiej, więc zadbaj o siebie"
          • annaboleyn Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 20:54
            daniela34 napisała:

> smile moja babcia (a to ona przekazała mamie to powiedzenie) pochodzi z podkrakow
            > skiej wsi. Tyle, że nie na północ od Krakowa a na południe. Może i klimaty Rydl
            > a et consortes w tym czuć.
            > Ciekawe zresztą, że wiele osób to powiedzenie interpretuje "babie jest gorzej,
            > więc znajdź sobie chłopa", a u nas się to raczej rozumie: "facetowi zawsze będz
            > ie w życiu łatwiej, więc zadbaj o siebie"

Zdecydowanie team interpretacja nr 2!
            Ale u mnie w rodzinie też feminizm był praktyczny, nie teoretyczny, od wieków, pewnie stąd zbieżne nasze interpretacje big_grin
      • wbka1 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 01.10.21, 13:23
        Słyszałam w wersji; ,, lepiej...., niż złocistej Kasi"
    • berber_rock Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 16:02
      Umiesz liczyc, licz na siebie - nienawidze tego powiedzonka i swojemu dziecku z pewnoscia tak nie powiem.
      Z rodzina najlepiej wychodzi sie na fotografii
      Pamietaj, zebys nigdy nie musiala nikomu niczego zawdzieczac [w domysle: bo bede musiala splacac]

• swinka-morska Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 16:08
      Babcia: "Co komu przeznaczone, to na środku drogi rozkraczone"
      "Chleb krój cienko, a ciasto grubo"
      Mama: "Dziecku musi łeb odskakiwać" (= musi mieć swobodę i porządnie się wyskakać)
      "Nie wyjeżdżaj z domu bez pieniędzy na czarną godzinę"
      • bergamotka77 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 17:35
        O tak " Co komu przeznaczone..."tez moja babcia tak mówiła.
    • savignonblanc Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 16:12
      Łóżko godzi oraz jak masz chłopaka, to trzymaj koleżanki z daleka.
      Drugie bardzo spłycone moim zdaniem.

• bergamotka77 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 17:34
        O matko masakra big_grin Moja babcia o facetach " Tego kwiatu to pół światu". Druga " Gdzie sa pszczoły tam jest miód, gdzie są dzieci tam jest smród " wink
        • mondaymorning1987 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 17:53
          Ja miałam taką sąsiadkę babcię 98 letnią i ona mówiła: pamiętaj dziecko, chłopu i psu się nie wierzy.
          • znowu.to.samo Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 18:34
            Miała rację.babcia
        • savignonblanc Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 20:33
          O kwiecie tez było. Oraz: ładna miska żreć nie da.
    • thea19 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 16:13
      moja babcia: czasem tak bywa, koń utonie, ogon pływa. Czasem tak jest, ojca nie ma, dziecko jest. Dupa nie mydło, nie zmydli się. Co użyjesz, to twoje. Wrony grykę zjadły, bociana powiesili.
    • lilia.z.doliny Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 16:31
      Babcia: miłości i kaszlu nie ukryjesz
    • januszekxxl Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 16:55
      kosmos_pierzasty napisała:
      > Babcia: Pamiętaj dziewczyno, nie wierz nigdy mężczyźnie, bo to cukierek maczany
      > w truciźnie.

Więc nigdy nie bierz go do buzi! big_grin
    • igge Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 16:59
      Żadne raczej.
    • magdallenac Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 17:38
      Myślałam i myślałam o tym, co najczęściej słyszałam i chyba w moim rankingu wygrywa- Indyk myślał o niedzieli, a w sobotę łeb ścięli.
    • mondaymorning1987 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 17:51
      Mnie dziadek zawsze powtarzał, że mam wątpić w to co słyszę od ludzi, nie wierzyć ślepo i nie zakładać, że wszyscy kłamią ale przyjmować margines błędu. Dzięki wielkie, dziadku!
    • engine8 Re: Jakie maksymy przekazali Wam rodzice, dziadko 30.09.21, 18:00
      Moja babca mowila ze
      - Darowanemu koniowi do pyska sie nie zaglada (dla nie kumajacych to zdrowie i wiek konia oceniano po zebach)
      - Z cudzego konia na srodku drogi trzeba zejsc.
      - Nikt cie nie bedzie bardziej szanowal niz szanujesz sama siebie.

ale i tak tez
      - Jak nie dasz chlopkaom to dasz robakom.
      - Baba z wozu - koniom lzej.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka