Dodaj do ulubionych

Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej

30.09.21, 18:03
Jak wymieszać w woku makaron z resztą dodatków, by nie wyszedł efekt jak na zdjęciu, tj. zlepek kluch pośrodku, a reszta po bokach? Zawsze mi wychodzi coś takiego. No zawsze. sad
Próbowałam już: przepłukać makaron, nie płukać makaronu, pokroić go na drobne nitki, użyć szerokiej łyżki, użyć drewnianego widelca. Zawsze k*źwa to samo. W restauracjach podają porządnie wymieszane, więc wierzę, że się da.

Na zdjęciu makaron chow mein (ale to nie ma znaczenia, każdy mi się zbiera na środku). Mieszałam z zegarkiem w ręku 4 minuty, ale to też nie ma znaczenia, bo kiedyś mieszałam 10 min. i też się nie wymieszał.


Obserwuj wątek
    • magia Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 18:07
      hmm, a moze spróbuj wymieszać inna łychą, nie gladka tylko bardziej widelcowata - albo szczypcami
      • magia Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 18:09
        jeszcze mi przyszło do głowy że może za dlugo gotujesz makaron i sie robi mało sprężysty.
        On powinien byc lekko niedogotowany bo w polaczeniu z sosem i warzywami dojdzie,
        • hiacynta.bukiet123 Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 18:12
          Makaron al dente. Na opakowaniu było napisane 3-5 minut, ja gotowałam 3. Ale może to jest trop, następnym razem spróbuję gotować 2 min. Dzięki. smile
          Widelcem już próbowałam. tongue_out
          • hanusinamama Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 18:27
            Ja to robie pałeczkami.I dodaje nie od razu cały tylko daje 1/3 mieszam, 1/3 mieszkam i reszta mieszam.
        • engine8 Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 21:45
          A to danie preciez wogole niczego azjackiego nie przypomina?
    • januszekxxl Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 18:11
      hiacynta.bukiet123 napisała:
      > Jak wymieszać w woku makaron z resztą dodatków, by nie wyszedł efekt jak na zdj
      > ęciu, tj. zlepek kluch pośrodku, a reszta po bokach? Zawsze mi wychodzi coś tak
      > iego. No zawsze. sad


      To znaczy, że nigdy się tego nie nauczysz.
      Daj sobie z tym spokój.
    • triismegistos Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 18:17
      Nakładam makaron partiami, za pomocą szczypiec. Tona oleju też pomaga 🙃 ale nie polecam.
    • bigimax4 Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 18:20
      do woka musisz miec cos w rodzaju palnika rakietowego , z zajebistym ogniem , na kuchence tego nie osiagniesz
      • triismegistos Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 18:23
        Opowiedz jak tym palnikiem mieszasz makaron?
        • bigimax4 Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 18:32
          nie bardzo mi sie chce dyskutowac o gotowaniu kims kto katuje brokula 15minutowym gotowaniem bo i tak nie pojmiesz
          zueplnie inna teperatura zupelnie inne zachowanie makaronu
          a teraz sie oddal i idz sie wywstydz
          • triismegistos Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 20:31
            Ależ oświeć mnie, opisz jak mieszasz makaron palnikiem 🤣
            • kk345 Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 20:53
              big_grin
          • ichi51e Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 21:31
            m.miele.pl/domestic/2463.htm?info=200001363-ZPV&info=200001363-ZPV#referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.pl

            miele np. naprawdę nie trzeba było długo szukac. To jest przewaga gazu nad indukcja
      • princesswhitewolf Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 18:31
        >na kuchence tego nie osiagniesz

        zalezy jaka kuchenka, przeciez sa takie ktore maja specjalne palniki do woka
        • bigimax4 Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 18:34
          serio , pokaz mi taka kuchenke , bo nie widzialem

          www.youtube.com/watch?v=DaN4ifTG3H0
          • magdallenac Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 20:38
            No np. moja domowa.
          • ichi51e Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 21:31
            m.miele.pl/domestic/2463.htm?info=200001363-ZPV&info=200001363-ZPV#referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.pl

            wrzuć w google kuchenka z palnikiem do woka...0
            • bigimax4 Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 01.10.21, 10:39
              no fajnie , tylko ja nie chcialem czegos co sie nazywa palnik do woka tylo jest palnikiem do woka
          • triismegistos Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 21:55
            Magiczne hasło, płyta gazowa z boosterem geniuszu.
            • bei Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 01.10.21, 07:59
              Albo

              Z dołkiem
              pomocnicykuchenni.pl/kuchenki-elektryczne/43864-kuchenka-plyta-indukcyjna-do-woka-hendi-239766.html
          • ichi51e Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 01.10.21, 10:45
            O to tu np youtu.be/xtBvXJIXZfE serio cos takiego istnieje
            • bigimax4 Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 01.10.21, 13:02
              to juz bardziej
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 01.10.21, 12:57
            SMEG SE70SGH-5.
            • bigimax4 Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 01.10.21, 13:04
              no nie cos takiego
    • alicia033 Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 18:30
      Po prostu dobrze mieszać.
    • aqua48 Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 18:39
      A w woku to chyba w ogóle nie powinno się merdać łychą, tylko odpowiednio (takim posuwistym ruchem) potrząsając i nieco podrzucając do góry doprowadzić składniki do idealnego wymieszania się.
      • ichi51e Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 21:32
        dokładnie tak to się powinno wymieszac
      • triismegistos Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 01.10.21, 05:00
        Prawdę mówiąc mam łopatkę do woka, która mocno przypomina łyżkę. Prawilną. Dla mnie trochę za ciężką, więc używam szczypiec, albo pałeczek, albo takiego wielkiego widelca.
    • arthwen Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 19:20
      Nie wiem jak, ja po prostu mieszam, mieszu, mieszu wink
      Może dodawaj ten makaron partiami? Nie cały na raz, tylko po trochu?
      A w woku się dość łatwo miesza podrzucaniem.
      • hiacynta.bukiet123 Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 20:51
        Spróbuję partiami. Podrzucanie w moim wykonaniu skończy się tak, że makaron wyląduje na podłodze. tongue_out
        • arthwen Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 22:48
          To kwestia wprawy, nie podrzucasz takim ruchem do góry i na dół, tylko takim jakby okrężnym. Taką pętlę robisz, nie wiem jak to wytłumaczyć, pokazać łatwiej.
    • berdebul Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 19:42
      Nakładam partiami, mam palnik rozkręcony na boost, mieszam pałeczkami do mieszania (jak wielkie, drewniane druty), wiozłam je przez pół świata.
      • hiacynta.bukiet123 Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 20:52
        Co to za pałeczki? Czuję, że muszę je mieć. smile
        • ichi51e Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 21:32
          www.amazon.de/Dulcii-Traditionelle-chinesische-Holz-Essstäbchen-Geschenkset/dp/B07B2HG3W7/ref=asc_df_B07B2HG3W7/?tag=googshopde-21&linkCode=df0&hvadid=309799910835&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=7933639488443975001&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9062727&hvtargid=pla-689500643651&psc=1&th=1&psc=1&tag=&ref=&adgrpid=61690528276&hvpone=&hvptwo=&hvadid=309799910835&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=7933639488443975001&hvqmt=&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9062727&hvtargid=pla-689500643651
          • triismegistos Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 01.10.21, 05:01
            Też mam takie smile
        • berdebul Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 22:57
          Takie jak wstawiła Ichi, tylko moje mają w dolnej części wcięcia, dzięki czemu łatwiej łapać i mieszać.
      • jasnoklarowna Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 22:23
        ostatnio takie na allegro kupiłam drewniane. 40 cm chyba.
        bo dawno już mam metalowe,ale nie nadawały się do teflonu.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 21:04
      Za grube kawalki warzyw.
      • jasnoklarowna Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 01.10.21, 06:29
        właśnie też myślę że to ma wpływ, azjaci kroją w małe paseczki mięso i warzywa, tak by pałeczkami było łatwo chwyrać
        • triismegistos Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 01.10.21, 07:48
          Bez przesady. Ja tam widzę całe strąki groszku i odpowiednio duże inne kawałki. W sam raz na jeden kęs, właśnie mniejsze się niewygodnie jada. Dokładnie takie dostaję w wielu knajpach.
    • engine8 Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 30.09.21, 21:44
      Azjaci taka lycha chyba nie mieszaja?
      Jak sie robi azjackie danie polskimi metodami, z polskich surowcow i uzywa polskich narzedzi to co sie dziwic ze nie wychodzi azjackie danie?
    • allijja Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 01.10.21, 02:10
      akurat ja nie uzywam makaronu chow mein, jesli juz to ryzowy (którego nie gotuję) ale...
      - zawsze chińskie potrawy (i podobne wieloskładnikowe) mieszam dwoma łyżkami/widelcami. Najlepiej byłoby rzucać tak w patelni nad palnikiem, jak prawdziwi kucharze ale ja nie potrafie. Więc jedna łycha (widelec jesli to nie teflon, jest lepszy) w jedna ręke, druga w drugą, i mieszam - bardziej unosząc skladniki niż miąchając po dnie.
      - makaron, każdy do drugiego dania, zawsze po ugotowaniu mieszam z +/- łyżką oliwy, ilośc oliwy zalezy od porcji Oliwa koniecznie pomace czyli do smażenia, moze być olej, zalezy od dania. Wtedy makaron nie klei sie, ani do siebie, ani do reszty składników, jest spręzysty
    • bei Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 01.10.21, 08:02
      Hiacynty, przecież nie jest źle !. Dziękuję za pomysł co tu dzisiaj do obiadu przygotować.
    • dariamax Re: Pytanie do znawczyń kuchni azjatyckiej 01.10.21, 12:20
      Może odpal na You Tube parę filmików z przygotowania makaronu przez Azjatów to podpatrzysz technikę mieszania.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka