Dodaj do ulubionych

falujące ciśnienie krwi.

01.10.21, 12:46
Od jakiegoś czasu zmagam się z falującym cisnieniem krwi.
Żeby to opisać to posłużmy się jako punktem startowym prawidłowym ciśnieniem krwi - 120/80/puls70. Taki stan utrzumuje się powiedzmy przez 14 dni. Potem bez żadnego powodu z zewnątrz zaczyna sobie codzien lekko rosnąć aż po tygodniu albo 10 dniach dochodzi do pozimu 140/100/70. Powedzmy że taki pomiar jest robiony wieczorem i nagle następnego dnia rano pojawia się np 80/58/85 trwa to dwa/trzy dni. Potem znów rosnie do stanu prawidłowego który ustrzymuje się około 2 tygodni i znów krzywa idzie do góry i cykl się powtarza.
Ciśnie idzie do góry to wtedy nie pomaga captopril czy mindfullnes. Nic na to nie działa.

Jeśli chodzi o warunki zewnetrzne prowadzę obecnie praktycznie bezstresowe życie. "Najstraszniejsze" rzeczy jakie mi się ostatno zdarzyły to zepsuta wyciskarka i brodzik od prysznica zaczął przeciekać(kupiliśmy nowy i było po sprawie)

Wiecie co to może być? Któraś z Was to miała. J
Obserwuj wątek
    • babazradomia Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 12:52
      Miło czytać, że już się nie stresujesz pandemią. A nie, czekaj...
      • lajtova Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 12:57
        Nie stresuję się. Analizuję liczby i wyciągam wnioski.
    • princesswhitewolf Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 13:34
      hormony, cykl, perimenopausa <= ma wplyw

poza tym cisnienie to nie jest cos stalego non stop. to sie zmienia. Dlatego lekarze kaza mierzyc systematycznie i wyciagnac srednia.
    • mysiulek08 Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 13:41
      pigulki na cisnienie stale jakies bierzesz? badania robilas? holter cisnieniowy?
      • lajtova Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 14:11
        Biorę. Mam za tydzień umówiona wizyte u lekarza POZ. Co prawda w innej sprawie ale o tym też wspomnę.
        Nie mialam holtera, ale mierzę sobie ciśnienie 3 razy dzienie i wklepuje wyniki do exla i robię sobie z tych danych wykresy.
        • mysiulek08 Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 14:22
          to twoje pierwsze pigulki? bo czasami trzeba dopasowac inne, u mnie dopiero trzecie zadzialaly, podobnie u mamuski i ciotek

no i jeszcze tryb zycia, dieta i takie tam
          • lajtova Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 14:29
            Nie. Jestem po zmianach. Diete mam jak wróbelek bo to dieta na refluks praktycznie zero cukru, małe ilości tłuszczu(indyk, kurczak, chude ryby morskie, chudy nabiał). Piję tylko wode od dwóch miesięcy.
            • mysiulek08 Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 14:40
              bierzesz tez inne leki, antydepresanty moga namieszac, no i alkohol

i jak pisze mia, specjalista a nie poz, gdzie zmieni tylko kolejny raz pigulki

co bierzesz i bralas?
              • lajtova Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 14:41
                Brałam Nebilenin. Obecnie Bisocard, Indapen i Tritace.
                Łącze to z antydepresantami Parogen i Tritace. Jakieś 3 tygdnie wyszłam z afobamu. Wziełam go od tej jeden raz doraźnie.
                • lajtova Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 14:44
                  Chodzę do kardiolożki/hipertensjolożki. Wizyta za dwa i pól tygodnia.
                  Co do lekarza POZ chce tylko poznać jego opinię to wszystko
                • mysiulek08 Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 14:52
                  u mnie wszelkie wahniecia, zawroty zniwelowal wlasnie ramipryl, odzylam po prostu
        • mia_mia Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 14:34
          Zmienność ciśnienia w ciągu dnia to raczej norma, dlatego zalecają mierzyć o tych samych godzinach, nie wiem czy 3 razy dziennie, ale podejrzewam, że na to wpadłaś. Co lekarz POZ pomoże też nie wiem, wszelkie nietypowe sprawy to raczej specjalista i nie modyfikowałabym leczenia (zakładam, że od specjalisty) od pomysłu lekarza z POZ.

• lajtova Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 14:40
            Zmienność jak najbardziej, ale skok w ciągu 8-9 godzin z 140/100 na 80/58 no to trochę za grubo.
            • mysiulek08 Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 14:54
              moze byc jeszcze kwestia aparatu do mierzenia, tez to z mamuska przerabialam
    • januszekxxl Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 14:28
      lajtova napisał(a):
      > Od jakiegoś czasu zmagam się z falującym cisnieniem krwi.

Nie popijaj afobamu wódką, to ci przejdzie.
    • joasik001 Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 16:01
      Ja mam skaczące ciśnienie- normalne mam 120/80 czasem mniej a podczas skoku spowodowanego np. stresem czy nerwami może być i 190/110. Po prostu dostaje wkurwa i czuje jak ciśnienie rośnie do tych wartości. Za pierwszym razem wzywałam karetkę ale dali captopril i spadło. Teraz ratuje się w razie ataku hydroksyzyna - łykam i za ok 15 minut mija mi atak paniki i ciśnienie poniżej 140/ 90. Byłam ostatnio z tym u psychokardiologa- nie kazała brać nic stałe ale zaleciła neospazmine przed snem, dużo spacerów i relaksację przed snem. Za ok.2 tyg mam się umówić do niej na echo serca - żeby sprawdzić czy te skoki już odbiły się na sercu. Najbardziej skacze mi przed lekarzem mam wtedy minimum 180/ 110 - ba, nawet jak pomyślę że mam tam iść to już mi wzrasta. Mam też skoki cisnienia przed kościołem, cmentarzem, wystąpieniami publicznymi. Po prostu reaguje tak emocjonalnie. Ps. moja mama też tak ma - ale ona bierze stałe leki na ciśnienie ale i tak ma skoki na tle nerwowym.
      • mia_mia Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 16:13
        Psychokardiolog? Wth? Rozumiem z opisu, ale litości, tylko czekać na psychogastrologa, który ogarnie temat „stresowego skrętu kiszek wszelakich” Nie neguję ich istnienia, ale tacy specjaliści to jednak nowa jakość.
        • lajtova Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 16:34
          U mnie przewracanie się kiszek to pierwszy objaw nadchodzącego ataku paniki plus mrowienie w lewej ręce.
    • kub-ma Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 16:08
      Na stres, to organizm lubi reagować z opóźnieniem, więc nie odrzucałabym tak łatwo tej przyczyny.
      Skaczące ciśnienie miałam raz, jednego popołudnia i wieczorem. Przyczyną była mocna kawa wypita "dla towarzystwa". Koszmarne uczucie.
    • engine8 Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 17:52
      Pomijam fakt ze to moze byc skutkiem nauduzywania alkoholu i lekow narkotycznych ale zakladajc ze to nie jest tutaj powodem.
      Podobnie miala moja zona.. Nawet przyjeli ja do szpitala i trzymali 4 dnia robiac wszystkie mozliwe testy i eksperymenty sercowo krazeniowe i wynik byl? "We dont know".
      Lekarka rodzinna nie zapisala zadnych lekow poniewaz te obniza jedno i drugie ale polecila - pomyslec gleboko i zlikwidowac stresy ktore moga w organizmie siedziec gleeboko i nawet objawiac sie dlugo po ich - co nam sie wydaje, zniknieciu.
      Poradzila Yoge, medytcje i akupunkture oraz zalecila diete (jakas tam) . I pomoglo.. po miesiacach wszystko sie uspokoilo i obcenie po 6 wszytko gra i buczy. Co konkretnie pomoglo? Trudno powiedziec - organizm sie po prostu uspokoil
      • lajtova Re: falujące ciśnienie krwi. 01.10.21, 17:57
        U mnie przyczyną może być depresja, nerwica. Totalna zmiana diety w ostatnim czasie.
        Jak na razie medytacja nie pomaga, ale to może być po prostu za krótki czas.
    • nigdynigdynigdy84 Re: falujące ciśnienie krwi. 03.10.21, 17:14
      Lajtowa, nie lubię Cię za chamskie odzywki o mojej matce, ale zrób sobie badanie krwi z jonogramem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka