mariarikka 06.10.21, 21:12 Jakie jest Wasze kultowe danie? Kto sie podzieli przepisem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stara-a-naiwna Re: kultowe danie 06.10.21, 21:39 kotlety z piersi kurczaka nie ma się czym chwlić jak nie wiem co zrobić na obiad jak zapytam dzieci to zawsze dostaję taką samą odpowiedż... Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: kultowe danie 06.10.21, 23:29 U mnie to „poduszki”. Jak nie mam pomysłu na obiad, to je robię. Jak za długo nie zrobię, to dzieciaki się upominają. Robi się prosto i szybko: Płat ciasta francuskiego rozwijam na dużej blasze, smaruję sosem pomidorowym lub ostatnio ketchupem z cukinii własnej roboty. Na to kładę plastry szynki gotowanej lub suszonej, na szynkę plasterki mozzarelli, brzegi ciasta smaruję jajkiem, nakrywam drugim płatem ciasta francuskiego, nakłuwam widelcem, smaruję wierzch jajkiem i wstawiam na jakieś 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Można jeść na gorąco, ale na zimno zamiast kanapki też smakuje bardzo dobrze. Ciasto podczas rośnięcia w piekarniku się wybrzusza tworząc poduszkę, dlatego moje dzieci nazwały to danie „poduszki” 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
covid-19 Re: kultowe danie 07.10.21, 03:14 polecam pesto z kurczakiem z poduszkami😊 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: kultowe danie 07.10.21, 13:31 Z pesto też robiłam, ale wtedy z szynką suszoną. Kurczak mi do tego kompletnie nie pasuje. Kurczaka robię w sosie szpinakowym do makaronu, który swoją drogą moje dzieci też uwielbiają i dopominają się, jak za długo nie robię. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Re: kultowe danie 07.10.21, 20:06 Poproszę o tego kuraka w szpinakowym sosie, przepis znaczy Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: kultowe danie 07.10.21, 20:21 Ale czy to są "kultowe dania"? Chyba te, które aktualnie lubimy, smakują nam i gościom, a nie, że kultowe. Ulubione raczej, na teraz. Bo za rok pewnie inne będą. Tytuł powinien być "popisowe", chyba. A jako kultowe, to ja rozumiem bigos, gdzieś wspomniany, tatar, galareta, grzybki w occie (kultowy PRL) Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: kultowe danie 07.10.21, 21:41 dominika9933 napisała: > Ale czy to są "kultowe dania"? Chyba te, które aktualnie lubimy, smakują nam i > gościom, a nie, że kultowe. Ulubione raczej, na teraz. Bo za rok pewnie inne bę > dą. Tytuł powinien być "popisowe", chyba. A jako kultowe, to ja rozumiem bigos, > gdzieś wspomniany, tatar, galareta, grzybki w occie (kultowy PRL) U mnie te poduszki są już kultowe, bo robię je od kilkunastu lat i wciąż nam smakują. Pewnie jeszcze długo z nami zostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: kultowe danie 07.10.21, 21:39 Proszę bardzo. Ja robię najczęściej z mrożonego szpinaku, bo to u mnie też szybkie danie na dni, kiedy nie mam zbyt wiele czasu. Zawsze mam w zamrażarce szpinak i piersi z kurczaka. Robię to zawsze na oko, ale na 2 duże piersi biorę jakieś 300-400 g szpinaku. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na sklarowanym maśle, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Wlać na patelnię jakieś 200 ml wody i dusić kurczaka ok. 10 minut. Dodać mrożony szpinak, zagotować i chwilę razem poddusić. Dodać słodkiej śmietany jakieś 150 ml (też daję na oko), doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku. Ja na koniec daję jeszcze ze 2 łyżki kwaśnej śmietany, ale w oryginalnym przepisie jest tylko słodka. Tego kurczaka można zrobić na dwa sposoby. Jeśli lubisz bardziej słodko-kwaśno, to razem ze szpinakiem dorzucasz ze 2 łyżki sparzonych wcześniej rodzynek i doprawiasz solą, pieprzem, sokiem z cytryny i w razie potrzeby cukrem. Drugi sposób, to razem z cebulą dodajesz czosnek i robisz dalej tak, jak opisałam na początku. Mam nadzieję, że jest to dla ciebie zrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: kultowe danie 08.10.21, 20:14 W takim razie życzę smacznego! Mnie bardziej smakuje z rodzynkami, ale dzieciaki rodzynek nie lubią, dlatego robię czasem na dwa sposoby, a jak mi się nie chce bawić, to gotuję wersję z czosnkiem dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek12345 Re: kultowe danie 11.10.21, 12:54 OK, zrobiłem w weekend. Przy czym zrobiłem 8 prostokątów na blasze, przy podaniu przekroiłem każdy na pół. Jedliśmy na ciepło i na zimno. Nie powaliło nas, ale było dobre i rodzina stwierdziła, że trzeba czasem robić. Proste i szybkie. Dzięki za przepis. ps. Z wyraźniejszą wędliną byłoby lepsze. Następnym razem zrobię z salami albo chorizo. I ser też dam wyraźniejszy niż mozarella. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek12345 Re: kultowe danie 11.10.21, 12:56 Nie wiem czemu odpowiedź do poduszek tu się wkleiła Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: kultowe danie 11.10.21, 14:13 Bo to nie jest jakieś powalające danie, ale szybkie i smaczne. Dużo zależy, co dasz do środka. Przynajmniej jeden składnik musi być wyraźny w smaku, więc albo wędlina, albo ser, albo sos. Ja daję dobrze doprawiony sos pomidorowy albo ostatnio ketchup z cukinii własnej roboty. Ser najlepiej nam pasuje jednak mozzarella. Cieszę się, że wam smakowało 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: kultowe danie 07.10.21, 17:38 O bosh, przypomnialas mi moje standardowe danie ktore zabieralam do pracy za czasow studenckich - w pracy na szczescie byla mikrofala. Otoz rozwijalam plat ciasta francuskiego i dodawalam tam najczesciej pora w paseczkach (zazwyczaj nie podgotowanego :p) i ser zolty jaki mialam, ale bywaly tez wersje z miesem, z pieczarkami itd. Nakladalam to na polowe plata, druga polowa przykrywalam tworzac wielki pierog. Danie do pieca, ja pod prysznic i jak wychodzilam bylo zrobione, do momentu az nie wyszlam z domu ostygalo na tyle ze moglam zapakowac polowke - druga zjadalam na drugi dzien bo to byla praca weekendowa. W pracy zapach podgrzewanego ciasta francuskiego z roznosciami budzil czesto apetyt kolegow Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: kultowe danie 08.10.21, 20:15 Nic dziwnego, to pachnie smakowicie 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek12345 Re: kultowe danie 08.10.21, 13:09 A kroisz to jakoś? Przed czy po upieczeniu? Czy to jedno takie wielkie na całą blachę? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: kultowe danie 08.10.21, 20:11 Piecze się jedno wielkie na całą blachę. Dlatego w piekarniku wygląda jak poduszka. Po upieczeniu kroję nożem - kółeczkiem na kwadraty i jemy już w kawałkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kultowe danie 07.10.21, 16:07 ok, to z grubsza: losos tu musi byc dobra jakosciowa ryba, filet skropic cytryna, popieprzyc (uzywam kolorowego pieprzu), odstawic na mniej wiecej 1h na grilowej patelni chlusnac oliwy i na ciepla masla ghee, niech sie maslo w tej oliwie rozpusci, polozyc lososia, przykryc patelnie, po kilku minutach podlac bialym winem (najlepsze sauvignion blanc), kilka minut pod pokrywka (lososia nie przewracamy), potem kawalki lososia wedruja do cieplego piekarnika a na patelne do mieszaniny masla, oliwy i wina dodaje (do wyboru) pestki granatu/maliny/ananas/zurawina, raz byly to jezyny bo nic innego nie mialam, robi sie z tego sos do polania ryby do lososia jest zawsze ryz jasminowy i micha salaty pizza jak pizza, u nas zawsze cienkie ciasto (maka, woda, oliwa, suche drozdze i lezakowanie w lodowce przez noc), gora zalezy do fanazji lazania jest bez beszamelu (nie znosze, nienawidze), ze szpinakiem (czosnek, szpinak,smietanka,odrobina galki muszkatolowej) i sosem z mielonej piersi kurczaka z duza ilosci pasaty, platy lazani robie wlasnymi 'recami' piecze sie ro w piekarniku na 130stp przez 2-3 h i jeszcze mi sie przypomnialo tubylczy goscie , na pytanie co by zjedli, oprocz powyzszego lososia i pizzy, prosza o 'te czerwona zupe' i te 'empanaditas' czyli barszczyk czerwony czysty (robie czesto bez zakwasu) i paszteciki krucho drozdzowe z miesem i z kapusta z grzybami (zawsze mam zapas w zamrazarce) kultowe jest tez u nas raclette i szaszlyki z plyty Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: kultowe danie 07.10.21, 20:01 Zrobię tak łososia następnym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: kultowe danie 06.10.21, 23:54 Spaghetti z sosem ze słoika i tuńczykiem z puszki 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
ximeca Re: kultowe danie 11.10.21, 19:00 Jeszcze dodaje kukurydzę z puszki. Uwielbiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: kultowe danie 07.10.21, 00:30 Jak chcę gościom bardzo dogodzić to robię wołowinę po burgundzku. Z dodatków furorę robią gruszki zapiekane z serem plesniowym. A ostatnio hitem okazały się banalnie proste medaliony z piersi kurczaka pod szpinakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: kultowe danie 07.10.21, 01:35 Przepis poproszę! Banalnie prosty hit, potrzebuję takich dań! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: kultowe danie 07.10.21, 08:08 Piersi przekroić na pół, rozbić lekko, sól, pieprz, tymianek, oprószyć lekko mąką i zanurzyć w rozbeltanym jajku. I prosto na rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć. Szpinak: podsmażyć cebulę, czosnek na maśle, dodać szpinak, dusić, doprawić, wystudzić, dodać serka białego (też Bieluch), nałożyć na piersi, posypać żółtym serem i zapiec. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: kultowe danie 07.10.21, 08:05 Gorgonzolę (te bardziej kremową) mieszam z serkiem typu Bieluch, orzechami wloskimi, miąższem wydrążonym z gruszek i szczypiorkiem. Gruszki obgotowuję w syropie cukrowym. Nadzienie do gruszek i do pieca. Po upieczeniu polewam sosem z soku malinowego i octu winnego (1:1)- trzeba zagotować i zredukować do zgęstnienia. Polewać ciepłym, jak się wystudzi i zgęstnieje za bardzo-podgrzać Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: kultowe danie 07.10.21, 09:13 Ja gruszki kroję na grubsze plastry, wykrawam środki i nie obogotowuję, a smażę na patelni na zloto. Na talerzu w środek plastra wkładam łyżką serek kremowy, posypuję orzechami i polewam miodem. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: kultowe danie 07.10.21, 12:14 Boskie, ale pracochłonne. Do czego podajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: kultowe danie 07.10.21, 12:48 Do mięs albo jako zakończenie posiłku Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: kultowe danie 07.10.21, 12:57 Moje mniej pracochłonneja podaję na kolację. Do tego sałatka z rukoli, wino, kobiety i śpiew Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: kultowe danie 07.10.21, 14:56 aqua48 napisała: > Moje mniej pracochłonneja podaję na kolację. Do tego sałatka z rukoli, wino, > kobiety i śpiew Pycha! Jutro robię! Odpowiedz Link Zgłoś
paulownia88 Re: kultowe danie 07.10.21, 20:29 daniela34 napisała: > Gorgonzolę (te bardziej kremową) mieszam z serkiem typu Bieluch, orzechami wlos > kimi, miąższem wydrążonym z gruszek i szczypiorkiem. Gruszki obgotowuję w syrop > ie cukrowym. Nadzienie do gruszek i do pieca. Po upieczeniu polewam sosem z sok > u malinowego i octu winnego (1:1)- trzeba zagotować i zredukować do zgęstnienia > . Polewać ciepłym, jak się wystudzi i zgęstnieje za bardzo-podgrzać Ojeżu jesienny, jak ja lubiłam takie gruszki - moja matka robiła podobnie, zresztą robi do tej pory. Jak ja bym zjadła, buuuuu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: kultowe danie 07.10.21, 05:02 Robię własną wersję zupy tom kha. Trzeba mieć rosół, do niego "wkładkę", czyli mięso indyka, krewetki lub łososia. Do doprawienia trawę cytrynową, liście limonki i pastę curry. Imbir i czosnek. Oraz pieczarki ( podsmażone na paście), trochę papryki i pomidorków koktajlowych. Po ugotowaniu zaprawiam mleczkiem kokosowym. Podaję z makaronem sojowym lub mie. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: kultowe danie 07.10.21, 06:09 Zupa z suszonych grzybow. Policzki wolowe. Kaczka pieczona. Chinski rosół. Odpowiedz Link Zgłoś
savignonblanc Re: kultowe danie 07.10.21, 06:43 W jakim sensie kultowe? Dla mnie kultowa jest dyniowa marchwianka z dużymi kluskami - babcia mi i mojemu rodzeństwu taka robi jesienią. Dla mojej całej rodziny kultowa jest moja cebulowa - obecna na każdych urodzinach moich starszych dzieci. Punkt obowiązkowy i babcie i ciocie jedzą ja tylko u mnie. Cały rok czekają. Kultowy jest tez kebab o 5 rano w rotti, obowiązkowo po każdej imprezie. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: kultowe danie 07.10.21, 10:05 Udka ze śliwkami. Udka zamarynować w oleju z przyprawami - czarny świeżo zmielony pieprz, roztarty liść laurowy, majeranek, rozmaryn , utłuczone jagody jałowca + sól. Wygnieść trochę te udka i zostawić na trochę Po zamarynowaniu wyjąć kości z udek. Miejsca po usuniętych kostkach wypełnić śliwkami suszonymi, a jeszcze smaczniejsze - wędzonymi, uformować kształt udka. Spiąć wykałaczką. Ułożyć udka na blaszce. Podlać olejem i upiec. Podczas pieczenia podlewać mięso powstałym sosem, pod koniec można wlać trochę czerwonego wina. Robię tak udka kurze, kacze i gęsie z tym, że jeśli to nie kurze - to dodaję zamiast oleju - smalec kaczy lub gęsi (kupny). Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: kultowe danie 07.10.21, 12:06 Kultowe to nie ale z ulubionych i chętnie jedzonych przez moje dzieci: - kebaby z mielonej jagnięciny z orzeszkami pinii, pokruszonym serem feta, gałką muszkatołową i pietruszką, najpierw moment podsmażone a potem zawinięte w plastry grillowanej cukinii i zapiekane, podawane z gęstym sosem z pomidorów i bazylii na boku (to z Ottolenghiego, niestety pracochłonne ale chyba najbardziej ulubione) - królik z szalotkami w sosie z białego wina, tymianku i musztardy (+ ew. creme fraiche) podawany z plackami ziemniaczanymi i pieczoną czerwoną papryką z ricottą i ziołami (ewentualnie marynowana papryka z patelni z nadzieniem z sera fontina), też niestety pracochłonne - łosoś i tuńczyk z patelni grillowej smażony krótko na półsurowo z sosem z palonych pomidorków cherry, z czosnkiem, kaparami i cytryną (super szybkie danie i zawsze wychodzi) - dorsz zapiekany z pancettą i cytrynami, z puree z ziemniaków i zielonego groszku oraz sałatką z ricotty i mięty (to z Jamiego Olivera, bardzo szybkie) - spaghetti carbonara (bez śmietany, tylko boczek, żółtka, parmezan i pecorino) Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: kultowe danie 07.10.21, 20:56 Przydałby się jeszcze jakiś przepis bez mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: kultowe danie 07.10.21, 21:07 Dynia - ta w kształcie gruszki, pokrojona na plastry (może być ze skórką), zapieczona z serem pleśniowym, z ewentualną posypką z pieczonych orzechów włoskich. Dwa-trzy składniki, pięć minut roboty, kilkanaście w piecu, a efekt genialny. Albo z sałatką i ryżem, jako danie główne, albo np na zimno, jako kanapka z chleba na zakwasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kultowe danie 07.10.21, 21:10 Tarta z buraczkami, kozim serem i rozmarynem, może byc? inne tarty tudzież gryczane naleśniki z buraczkami 'zawijance' z grilowanymi warzywami ale to nie sa nasze kultowe dania Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: kultowe danie 08.10.21, 00:22 Ja jestem zdecydowanie mięso- i rybożerna ale z wegetariańskich mogę polecić: - szakszuka z pomidorów i czerwonej papryki, z serem kozim, (i oczywiście jajkami), można poszaleć z różnymi ziołami i przyprawami - zupa z grillowanych/palonych bakłażanów z sokiem z cytryny i bazylią - ma niezwykły dymny smak (2 duże bakłażany pali się pod gorącym grillem ok godziny, upieczony miąższ drobno posiekać, 1 bakłażan pokrojony na kostkę 2 cm smażyć na złoto na oliwie; posiekany miąższ wrzucić do litra bulionu warzywnego (ja wolę drobiowy) razem z 2-3 łyżkami soku z cytryny, gotować na niskim ogniu 30 min, po czym dodać usmażone kostki bakłażana i gotować kilka minut, dodać creme fraiche (można bez) i liście bazylii - risotto na bulionie warzywnym i białym winie z drobno pokrojonymi pomidorami i selerem naciowym, mozarella di bufala i pecorino - jako dodatek do głównego dania: sałatka z roszponki, mięty i kolendry z pokrojonym ukośnie ogórkiem i ziarnami czarnuszki, dresing z jogurtu, startego imbiru, czosnku i soku z cytryny - wariacja makaronu cacio e pepe z za'atarem Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: kultowe danie 07.10.21, 12:38 Nie wiem czy to się łapie pod definicję "kultowego dania" ale znajomi jak ich zapraszamy na obiad zawsze proszą o trzy dania na zmianę : lasagna, parmigiana i riso, patate e cozze ( ryż zapiekany z ziemniakami i małżami) :p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: kultowe danie 07.10.21, 13:10 Podasz swój przepis na parmigiane? Przysięgam, że w tym wypadku nic nie zmodyfikuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: kultowe danie 07.10.21, 13:11 Jaaasne, ona zdecydowanie nie jest fit, wyjebiesz połowę składników :p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: kultowe danie 07.10.21, 13:22 Nie wyjebie, przysięgam! Raz na jakiś czas tłuste nie zaszkodzi, po prostu nie może być tłusta kolacja i tłuste, słodkie ciasto naraz. Przedwczoraj zeżerlismy na noc lasagne, która miała w sobie z litr beszamelu, dwie mozarelle i pół pecorino - Twoja parmigiana na pewno nie jest bardziej tłusta. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: kultowe danie 07.10.21, 14:01 Ojeju, dobra, chociaż, rzuć okiem na ten przepis czy będzie okej. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: kultowe danie 07.10.21, 14:04 Nie, parmigiana najlepsza jest z bakłażanów w cieście :p Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: kultowe danie 07.10.21, 14:03 No dobrze 🙄 Sos pomidorowy pewnie potrafisz zrobić wystarczająco tłusty to ominę :p Bakłażany pokroić w dość cienkie plastry po długości. Z jajek, mąki i łyżki albo dwóch tartego parmezanu i szczypty soli zrobić dość gęste ciasto. W tym cieście moczyć plastry bakłażana i smażyć na lekko złoto, odsączyć na ręczniku papierowym. Jak już wszystkie usmażysz, zużyjesz całą rolkę ręczników do przekładania bakłażanów, poparzysz sobie łapy i upierdolisz całą kuchnię ściekającym z bakłażana ciastem i bryzgającym tłuszczem przygotuj naczynie do zapiekania. Do przekładania bakłażanów potrzebujesz: - porwaną na strzępy mozarellę -tarty parmezan/grana padano - dla mięsożerców można dorzucić pokrojoną w paski mortadellę/ szynkę. Na dnie naczynia rozprowadzasz łychę sosu. Na to plastry bakłażana ściśle, mogą na siebie trochę zachodzić, ale nie zostawiaj prześwitów. Bakłażany smarujesz sosem, na to mozarella, znów trochę sosu i tarty parmezan. I tak aż ci się skończą bakłażany. Ostatnią warstwą ma być sos i ser :p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: kultowe danie 07.10.21, 14:08 Dzięki! Zrobię w przyszłym tygodniu i się pochwalę! Nic nie będę odchudzać! Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: kultowe danie 07.10.21, 14:37 Dzięki za przepis! Też bardzo chętnie wypróbuję 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: kultowe danie 11.10.21, 17:24 mashcaron napisała: > Bakłażany pokroić w dość cienkie plastry po długości. > Z jajek, mąki i łyżki albo dwóch tartego parmezanu i szczypty soli zrobić dość > gęste ciasto. W tym cieście moczyć plastry bakłażana i smażyć na lekko złoto, > odsączyć na ręczniku papierowym. Jak już wszystkie usmażysz, zużyjesz całą rolk > ę ręczników do przekładania bakłażanów, poparzysz sobie łapy i upierdolisz całą > kuchnię ściekającym z bakłażana ciastem i bryzgającym tłuszczem przygotuj nacz > ynie do zapiekania. > Do przekładania bakłażanów potrzebujesz: > - porwaną na strzępy mozarellę > -tarty parmezan/grana padano > - dla mięsożerców można dorzucić pokrojoną w paski mortadellę/ szynkę. > > Na dnie naczynia rozprowadzasz łychę sosu. Na to plastry bakłażana ściśle, mogą > na siebie trochę zachodzić, ale nie zostawiaj prześwitów. Bakłażany smarujesz > sosem, na to mozarella, znów trochę sosu i tarty parmezan. I tak aż ci się skoń > czą bakłażany. Ostatnią warstwą ma być sos i ser :p o maj got lubię bakłażany ale w tej wersji nie jadłam. a chciałabym. w ogóle weź Szafira popędź na jakiś weekend w kierunku Polski zrobisz żarło i możesz wracać z czystym sumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
paulownia88 Re: kultowe danie 07.10.21, 20:42 piataziuta napisała: > Nie wyjebie, przysięgam! > Raz na jakiś czas tłuste nie zaszkodzi Tłuste w ogóle nie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: kultowe danie 11.10.21, 17:22 mashcaron napisała: > Jaaasne, ona zdecydowanie nie jest fit, wyjebiesz połowę składników :p padłam Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: kultowe danie 07.10.21, 12:46 mariarikka napisała: > Jakie jest Wasze kultowe danie? Bigos. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: kultowe danie 07.10.21, 13:04 Moje kultowe dania to zupa fasolowa z drobnej fasolki na boczku, bogracz, pierogi ruskie, ciasto półkruche z masą kakaową, makowiec, cytrynowe kwadraciki, ciasto drożdżowe z rozmaitymi dodatkami lub bez, mazurek śliwkowy, pierś indycza faszerowana bakaliami, super glue (cordon bleu) i placki ziemniaczane z łososiem oraz łódeczki z ziemniaków zapiekane w ziołach. I sałatki. Ja jestem sałatkowa i tortowa. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: kultowe danie 07.10.21, 14:01 Do wszystkich w tum wątku- Miałyście się dzielić przepisami!! Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: kultowe danie 07.10.21, 14:33 Ja się podzieliłam moim przepisem na poduszki 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: kultowe danie 07.10.21, 14:42 No ja też napisałam mniej więcej jak się robi. Gdyby ktoś był konkretnym daniem zainteresowany to oczywiście mogę podać bardziej szczegółowy przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: kultowe danie 07.10.21, 14:56 Ja jestem zainteresowana wszystkimi daniami sponsorującymi ten wątek. Takie wątki dodaję do ulubionych i później z nich gotuję. Moja rodzina pozostaje w nieustannym szoku, jak bardzo kreatywna i pomysłowa ostatnio bywam w kuchni.😀 Może kiedyś wydam książkę „W kuchni z ematką” Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: kultowe danie 07.10.21, 15:29 eliszka25 napisała: > Ja się podzieliłam moim przepisem na poduszki 😁 Myślisz, że filo zamiast francuskiego będzie się nadawało? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: kultowe danie 07.10.21, 21:43 Nigdy nie próbowałam. Jak masz chęć, to zrób z filo. Też powinno dobrze smakować. Odpowiedz Link Zgłoś
allijja Re: kultowe danie 07.10.21, 14:22 kultowe? nie mam takich. Dzis na obiad robie roladki schabowe, z przepisu Winiary. Rozbijasz płaty schabu. Na kazdy nakladasz plaster szynki, plaster sera żółtego, zawijasz w roladki. Wkladasz do naczynia żaroodpornego. Na każda roladke jeszcze kawałek sera żółtego. Zalewa sie sosem pomidorowym z torebki Winiary (a jakze...ale sos "bez dodatkow" w skladzie) i do piekarnika. Samo sie piecze. W tym czasie gotujesz ziemniaki, czy co tam chcesz. I kroisz ogórka kiszonego w plasterki. Takie "kultowe" dania lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: kultowe danie 07.10.21, 19:54 Nie wstyd Ci takie coś wypisywać w tym wątku? 😂 gdzie dziewczyny podają takie fajne przepisy… Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: kultowe danie 07.10.21, 15:08 Chili con carne, z odrobiną gorzkiej czekolady. Danie-pocieszacz na jesień. Zupa dyniowa-krem, z pestkami dyni, przyprawami korzennymi i fetą lub dowolnym serem do posypania. To moje dwa ulubione na październik-listopad. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: kultowe danie 07.10.21, 15:24 Chili con carne, o moją grochówkę na domowym wędzonym boczku i kiełbasie wszyscy zawsze proszą, Rolada, kluski, modra kapustą, makaron w sosie grzybowym, sushi, kopytka z gulaszem wołowym i z borowikami, itp Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: kultowe danie 07.10.21, 15:27 Curry, pierogi z ciasta maślankowego, gołąbki, pizza domowa i ryby Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: kultowe danie 07.10.21, 20:46 I mnie od 22 lat jest burrito z sosem czosnkowym. Przepis podawałam wielokrotnie. Wszyscy chwalą. Ostatnio mam drugi hit :ziemniaki faszerowane, przepis od Rączka gotuje. Koleżanka z pracy mi wysłała i dziś już drugi raz robię w tym tygodniu 😉 PRZEPIS Najpierw gotujesz ziemniaki duże w mundurkach, ja przekrajalam je przed gotowaniem na pół. W tym czasie szatkujesz kapustę kiszoną i też ją gotujesz (wodę zostawiasz po niej). Podsmażasz na smalcu boczek (ja kupiłam ten pokrojony już z Biedronki) i potem cebule pokrojoną. Potem odsaczasz kapustę i mieszasz wszystko. Ziemniaki odcedzasz, wydrązasz środek i mieszasz to w misce z tą cebulą, boczkiem i kapustą.Przyprawiasz na ostro - sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka ostra,papryka słodka Potem nadziewasz tym farszem te ziemniaki. Dajesz do piekarnika na 180 stopni na 20 MINUT. Gdyby farsz był za suchy, dodajemy tej wody, w której się gotowała kapusta. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: kultowe danie 07.10.21, 20:49 Również podaje z sosem czosnkowym no i jakimś mięsem 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: kultowe danie 08.10.21, 10:39 Zapiekanka pasterska, żurek, żeberka słodko-ostre i kugiel. Kiedy się ochładza, skłaniam się ku swojskiej kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: kultowe danie 08.10.21, 19:52 Curry z dynią i winnymi jabłkami Tarta szpinakowa z fetą Leczo bakłażanowo-paprykowo-cukiniowe z chorizo Jambalaya z kurczakiem i chorizo albo z krewetkami I inne Odpowiedz Link Zgłoś