Dodaj do ulubionych

Kto ty jesteś? Chłopiec mały.

18.10.21, 17:09
Kto ty jesteś?
Chłopiec mały
A ci duzi?
Polskie pały
Gdzie twój domek?
To bagnisko
Jest ci zimno?
Mam ognisko
A mamusia?
Patrzy z nieba
Mam ci współczuć?
Nie potrzeba
Jesteś dzieckiem
…terrorysty
Kto tak mówi?
Prawie wszyscy
Jak ci pomóc?
Nijak, dzięki
Jestem bronią Łukaszenki
Zakładnikiem miejsca, czasu
Lepiej cofnąć mnie do lasu
Byście w Polsce, bez udręki
Mogli ruszyć do stajenki
By powitać Maleńkiego
I Maryję, matkę Jego.

Autor : Krzysztof Zyzik
Obserwuj wątek
    • livia.kalina Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 18.10.21, 17:28
      smutne bo prawdziwe
    • triss_merigold6 Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 18.10.21, 17:35
      Co za żenada.
      • gdanskamarylka Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 12:18
        Nawet jeśli forma niedoskonała, to niestety w wersji tekstowej podana jest sama prawda.
        • gdanskamarylka Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 12:18
          *warstwie tekstowej
      • fornita111 Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 17:33
        Zenada to sa twoje "blyskotliwe" wtrety o pustym talerzu dla duchow i inne pierdolety nt religii, ktorej nawet nie wyznajesz. No ale jak sie jej wyznawcom wytknie hipokryzje, to pierwsza lecisz z watpliwej jakosci obrona(?). Chyba ze to zadna obrona a jak zwykle pierdolenie sobie a muzom z nudow.
    • 123zielona123 Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 18.10.21, 22:47
      Prawdziwe, ale żywe tarcze z dzieci to nie jest współczesny wynalazek
      • stasi1 Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 10:35
        Kiedyś była krucjata dziecięca w celu odzyskania grobu pańskiego. oczywiście dla dzieci kiepsko się skończyła.
        Kiedyś Chrystus jako dziecko też był uchodźca całe szczęście że tam Polski wtedy nie było
        • triss_merigold6 Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 15:22
          No, nie był. Jego rodzice realizowali obowiązek administracyjny.
          • potworia116 Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 15:37
            Radzę odświeżyć mit założycielski chrześcijaństwa, bo ci się dwa synoptyczne wątki pozajączkowały.
          • stasi1 Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 20.10.21, 17:40
            Rodzice ten obowiązek realizowali jeszcze przed jego urodzeniem. Po urodzeniu zaraz praktycznie został uchodźcą. Uciekał z rodziną przed Herodem
        • taje Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 16:32
          I obrona Głogowa.
    • pytajacakinga Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 16:18
      Prawdziwe ale niestety katolicy zawsze byli zakłamani. Nigdy nie rozumiałam po co na wigilię staeiaja ten pusty talerz jak i tak nikogo nie zamierzają zaprosić a jak by przyszedł to by psem poszczuli.
      • bulzemba Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 16:27
        Ale talerzyk to nie jest katolicki obrzęd tylko pogański zwyczaj. To dla domowych duchów.
        • pytajacakinga Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 16:38
          bulzemba napisała:

> Ale talerzyk to nie jest katolicki obrzęd tylko pogański zwyczaj. To dla domowy
          > ch duchów.

Mi to obojętne jaki to zwyczaj ale katolicy mówią że to dla zagubionego wędrowca przynajmniej w moim rejonie.

• taje Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 16:48
            W moim regionie też pusty talerzyk był dla niespodziewanego gościa/zagubionego wędrowca. Nie odczytywałam tego jako kwestii wiary (katolickiej czy pogańskiej), tylko zwyczaju.
      • triss_merigold6 Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 16:30
        Pusty talerz jest dla duchów.
        • pytajacakinga Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 16:41
          triss_merigold6 napisała:

> Pusty talerz jest dla duchów.

Więc w ogóle nie powinien być stawiany na wigili w katolickiej rodzinie bo katolicy z zasady nie mogą wierzyć w duchy oprócz tego jednego świętego. Mówi o tym 1 przykazanie
          Dlatego też nie mogą obchodzić halowenn😉
          • triss_merigold6 Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 16:43
            A kto Ci powiedział, że nie można elementów tradycji i religii traktować wybiórcza?
            Ja stawiam nawykowo, mimo że jestem ateistką od zawsze i nie wierzę w duchy.
            • potworia116 Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 17:02
              Można, a nawet trzeba - cały polski katolicyzm to trochę chrześcijańskiej mitologii, elementy rzymskich struktur korporacyjnych i sporo polskiego folwarku - pogrzeb, ślub, komunia, talerz na stole, szynka na święta, szlus. Ameryki nie odkrywasz, skutki odczuwamy wszyscy.
          • matacznik Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 16:49
            pytajacakinga napisał(a):

> katolicy z zasady nie mogą wierzyć w duchy oprócz tego jednego świętego.
            > Mówi o tym 1 przykazanie
            >
            Czytałaś w ogóle tę książkę?
            Nie mogą preferować innych bogów i nie mogą czcić ani innych bogów, ani w ogóle niczego.
            Nie ma żadnych zastrzeżeń co do wiary w istnienie innych bogów, że o duchach nie wspomnę.
      • korniz Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 16:35
        Owszem straszne jak oni są wykorzystani przez lukaszenke który ich ściągnął po to aby przeszli nie legalnie przez Polskę do Niemiec bo tam mieli obiecane domy samochody. Niektórzy z nich z tych uchodźców posprzedali swoje majątki. Wcale biedni nie są. Nikt jakoś nie dba o polskich bezdomnych.Noclegownie zamykają. Nasi bezdomni nie mają wstępu na dworce ,gdzie się mają podziać? Śpią pod lawkami. Rośnie ubóstwo przez globalne wysokie ceny. 500 plus już nie zalata dziur w portfelach. Wszyscy o jacy biedni ci uchodźcy z wypasionymi komórkami A dlaczego nie rozejrzeć się w swoim podwórku,nie widać potrzebujących?
        • lajtova Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 16:46
          Co to znaczy wypasionymi? Jakie wypasione modele widziałaś? Masz zdjęcia na dowód?

Tak są w Polsce potrzebujący i co? Mamy się godzić z tym co wyprawiają złoczyńcy w mundurach? Mamy się godzić na działania których konsekwencją może być śmierć?

Chcesz być bogata? Korniz ma rozwiązanie. Sprzedaj dom i jesteś bogata.
          • korniz Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 16:59
            Lajtova to powiedz mi dlaczego ci uchodźcy nie chcą przejść legalnie przez granicę. Nie daje Ci to do myślenia,?
            • lajtova Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 17:01
              Bo ich kurwa nikt nie wpuści.
              • korniz Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 17:07
                Bo nie mają paszportów. Ciebie też by nie wpuszczono do Turcji bez paszportu i co byś przez pola bagna się czolgala aby przejść granice?.
                • lajtova Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 17:15
                  A po kiego grzyba mam jechać do Turcji?
                  Skąd wiesz, że nie mają paszportów? A nawet jak ktoś nie ma to co? Przestaje być człowiekiem?
                  Może umrzeć w lesie?
                  Aha i czekam na odpowiedź w sprawie wypasionych telefonów. Ilu ma Iphone20 albo Samsunga S20?
                  • korniz Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 17:26
                    Nie tylko mają full wypas komórki Ale i też buty z balanse. Stać Cię na takie ? Przyjrzyj się uważnie zdjęciom filmików i nie jedno zobaczysz. Właśnie dlaczego chcą przekroczyć granicę. Przecież mogli spokojnie samolotem polecieć do Niemiec, byłoby szybciej nieprawdaż. Podziękuj Lukaszence to on im obiecał gruszki na wierzbie....
                    • lajtova Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 17:51
                      Buty z New Balance to tania masówka i tyle. Stać mnie ale kupuję droższe ilepsze.
                      No to udowodnij że mają te full wypas komórki. Jakieś foto.
                      Jak Niemcy zaatakowali polskę to glupi polacy na pieszo, na rowerach, wozami uciekali na wschód. A przecież mogli wsiąść w samolot i polecieć do Londynu albo Nowego Jorku. Ale to durnie byli.
                      • korniz Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 18:01
                        To ja mam pomysł zróbmy zbiórkę i
                        kupmy im bilety i niech szybko przedostana się do Niemiec.A może uzyczysz im swojego auta to tez mile widziane. Dołączysz się do akcji?
                        • lajtova Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 18:19
                          OK. Weź się za organizację. Przygotuj plan działania. Zbieraj chętnych.
                        • lajtova Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 18:21
                          Ale najpierw to udowodnij te wypasione telefony.
            • potworia116 Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 17:04
              korniz napisała:

> Lajtova to powiedz mi dlaczego ci uchodźcy nie chcą przejść legalnie przez gran
              > icę. Nie daje Ci to do myślenia,?

Do myślenia daje mi to, co siedzi w takich głowach, jak twoja.
    • vickylove Re: Kto ty jesteś? Chłopiec mały. 19.10.21, 16:50
      lajtova napisał(a):

> Kto ty jesteś?
      > Chłopiec mały
      > A ci duzi?
      > Polskie pały
      > Gdzie twój domek?
      >
      >
      co za grafomanski belkot.a ty zacznij brac leki gazeta,bo juz masz totalnie zryty beret.big_grin
      >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka