Dodaj do ulubionych

Granica - można kopiowac

23.10.21, 16:01
- Kto ty jesteś?
- Chłopiec mały.
- A ci duzi?
- Polskie pały.
- Gdzie twój domek?
- To bagnisko.
- Jest ci zimno?
- Mam ognisko.
- A mamusia?
- Patrzy z nieba.
- Mam ci współczuć?
- Nie potrzeba.
- Jesteś dzieckiem...
- …terrorysty.
- Kto tak mówi?
- Prawie wszyscy.
- Jak ci pomóc?
- Nijak, dzięki!
Jestem bronią Łukaszenki.
Zakładnikiem miejsca, czasu.
Lepiej cofnąć mnie do lasu,
Byście w Polsce, bez udręki
Mogli ruszyć do stajenki,
By powitać Maleńkiego
I Maryję, matkę Jego.

(autor: Krzysztof Zyzik)
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Granica - można kopiowac 23.10.21, 16:09
      Byłam pierwsza tongue_out
      • kosmos_pierzasty Re: Granica - można kopiowac 23.10.21, 16:16
        Sorry, Lajtova, ale Ty produkujesz tyle wątków, że nie każdy do wszystkich zagląda, szczególnie że niektóre są... hmmm... zbyt wyrafinowane? smile
        Dopiero teraz przeczytałam...
        No ciekawe, jak katolicy będę w tym roku obchodzić BN... Pewnie nie dostrzegą swojej hipokryzji. Ostatecznie są w niej mistrzami... Oczywiście to, co piszę dotyczy grupy przeciwnej pomocy dla uchodźców i zadowolonej z działań obecnej władzy.
        • jowita771 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 10:22
          Będą obchodzić normalnie. W 1943 część z tych, co się użalali nad cierpieniem Jezusa na krzyżu, cieszyli się, że za murami getta wybijani są Żydzi. Teraz będzie to samo - Jezus malusieńki płacze z zimna, taki biedny, a na granicy niech zdychają.
          Katolikom, którzy cieszą się z sytuacji na granicy chciałabym zadedykować fragment Ewangelii: Mt 25,31-45
        • kochamruskieileniwe Re: Granica - można kopiowac 26.10.21, 10:13
          kosmos_pierzasty napisała:

> Sorry, Lajtova, ale Ty produkujesz tyle wątków, że nie każdy do wszystkich zagl
          > ąda, szczególnie że niektóre są... hmmm... zbyt wyrafinowane? smile
          > Dopiero teraz przeczytałam...
          > No ciekawe, jak katolicy będę w tym roku obchodzić BN... Pewnie nie dostrzegą s
          > wojej hipokryzji. Ostatecznie są w niej mistrzami... Oczywiście to, co piszę do
          > tyczy grupy przeciwnej pomocy dla uchodźców i zadowolonej z działań obecnej wła
          > dzy.
          >
          Moze męza spytaj? I spytaj dlaczego nie zaprosi...
    • tokyocat Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 09:15
      Straszne, ale prawdziwe.
    • margit49 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 09:49
      > By powitać Maleńkiego
      > I Maryję, matkę Jego.
      >

• sniyg Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 10:30
      Jak dobrze że istnieją katolicy. Można wkleić wierszyk i świętych z siebie robić.
    • sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 11:09
      A rzeczywistość wygląda tak;
      www.google.com/amp/s/wiadomosci.wp.pl/migranci-chcieli-przekroczyc-granice-doszlo-do-starcia-6697571124001376a%3famp=1
      • hanusinamama Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 18:25
        Tzn jak ?? Napisz nam. Dawno nie było twojego wyrzygu o bronieniu granic, dodaj coś patriotycznego, coś o krewnych walczących z tę Polskę.
        • sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 18:30
          Przeczytaj artykuł.
          Chcesz zobaczyć wyrzyg? To polecam Ci lustro ☺
          O moich krewnych? Nie chce mi się rzucać pereł przed wieprze ☺
          • sumire Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 18:35
            O bosze, zośka znowu jedzie z "chyba ty". Wyraźnie na studiach z robienia manicure nie uczyli erystyki.
            • sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 18:39
              Studia akurat były z innej dziedziny ☺
              Już w domu mnie nauczyli żeby byle co traktować z buta ☺
              Natomiast Ciebie najwyraźniej nie nauczyli czym jesteś ☺
              • sumire Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 19:55
                sophia.87 napisała:

> Już w domu mnie nauczyli żeby byle co traktować z buta ☺

Szacun, że przyznajesz się, że pochodzisz z przemocowej rodziny. Forum to od dawna podejrzewało.
                • sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 20:06
                  Nie, przyznaję, że pochodze z rodziny, w której gardzi się byle czym☺.
                  A Ty lepiej zajmij się swoją rodzinę, tylko głęboka patologia mogłaby wydać coś takiego na świat
    • kloi0505 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 11:57
      "A mamusia? Patrzy z nieba". Czego to jeszcze tacy jak Zyzik nie wymyślą. I te rymy częstochowskie. Gdyby nie to, że tylko dzieci żal (bo one są zakładnikami, ale własnych rodziców), to można pęknąć ze śmiechu. Nie, mamusia nie patrzy z nieba. Mamusia z siedmiorgiem dzieci i z ósmym w ciąży forsuje zasieki, żeby dostać się na socjal do Niemiec.
      • hanusinamama Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 18:26
        Tym bardziej co to przeszadza Prawdziwemu-Patriocie-Katolikowi-Polakowi??
        • kornelia_sowa1 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 18:45
          A kto broniLepszemu-Sortowi-Lewakowi-Niekatolikowi zabrać ta zgraję agresywnych panów, którzy naparzali straż graniczną do swojego domu i swiich dwóch córeczek?
          Startuj.
          Pokaż nam jak to się robi.
          Niech córeczki ukochaj,a nowych wujków
          • sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 18:47
            Będzie raczej odwrotnie, ale skoro już je los pokaral głupia matką to i wujkow polubia 😂
            • kornelia_sowa1 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 18:51
              Ma przecież wygodne tłumaczenie- rząd nie pozwala. Oni by wszyscy chętnie wzięli migrantów.
              I w ogóle nie kumają że od wklejania głupich wierszyków nie sprawiają ze ci biedni 30 paroletni chlopcy z kijami nie będą bardziej syci.
              Niech przedrze się przz zasieki i utuli ich w sywch o wiele lepszych niż katolickie ramionach
    • bi_scotti Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 14:00
      Problem "braku miejsca w gospodzie" pozostaje unresolved & universal sad Nie umiemy byc dobrzy dla siebie. Life.
      • sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 14:10
        Według Faktów tylko wczoraj w Mińsku wylądowalo 7 samolotów z imigrantami. W całej Polsce nie ma tylu "gospod"
        • bi_scotti Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 14:25
          A wedlug Matthew 25:35-40 ...

35 For I was hungry and you gave me something to eat, I was thirsty and you gave me something to drink, I was a stranger and you invited me in,

36 I needed clothes and you clothed me, I was sick and you looked after me, I was in prison and you came to visit me.’

37 “Then the righteous will answer him, ‘Lord, when did we see you hungry and feed you, or thirsty and give you something to drink?

38 When did we see you a stranger and invite you in, or needing clothes and clothe you?

39 When did we see you sick or in prison and go to visit you?’

40 “The King will reply, ‘Truly I tell you, whatever you did for one of the least of these brothers and sisters of mine, you did for me.’

Ja tam jestem atheist wiec powyzsze traktuje wylacznie jako element Judeo-Christian tradition, w ktorej sie wychowalam; dla wielu jednak, szczegolnie w PL, jest to zapewne jakas forma wyznania wiary ... hmmm. Life.
          • sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 14:32
            Nie, przyjmowanie tych ludzi to forma samozaglady. Chyba nawet od katolików nikt tego nie wymaga
            • sumire Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 14:39
              Raczej zwłaszcza od nich.
              • bi_scotti Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 14:45
                Wiesz, jako atheist, staram sie traktowac powaznie i z szacunkiem tych, ktorzy wierza w jakis Absolut (please, no vodka jokes wink), przestrzegaja customs, traditions i w ogole staraja sie "swiadczyc swoim zyciem" ... Zakladajac, ze znakomita wiekszosc Polakow wciaz okresla sie jako more-or-less zwiazanych z Roman-Catholicism, chyba jednak mozna (tak ogolnie) "wymagac" by podazali za Slowem z Ksiegi, eh ... Moze lepszym slowem jest "oczekiwac"? I know, I know - naive smile Ale tak to z lewakami (jak ja - do uslug) - zawsze ta naiwna wiara w czlowieka big_grin Cheers.
                • sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 15:11
                  A czego oczekujesz od muzułmanów biorąc pod uwagę, że wedlug ich religii jako kobieta i niewierna nie jesteś nawet człowiekiem?
                  A zabijanie niewiernych jest właśnie dla nich "podążaniem za Słowem"?
                  • bi_scotti Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 15:14
                    Nie nakrecaj sie - I'm not Asia ze Szwecji - ja Ci, Zochna, nie dam pola do gloszenia Twoich uneducated, racist, Islamophobic ideas. Baw sie sama! A kysz!
                    • sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 15:42
                      Mój nick to sophia.
                      Możesz mi napisać, w którym miejscu mojego wpisu minelam się z prawdą?
                      Obawiam się, że nie, ponieważ tak właśnie wyglądaja realia, dlatego wlasnie pozyteczni idioci w takich momentach przechodzą na argumenty ad personam 😀
                    • kloi0505 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 17:01
                      Nie mieszkasz w Polsce, dlatego nie gęgaj na tematy o których nie masz pojęcia.
              • sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 15:08
                To wymagaj, ja nie zamierzam od nikogo kto ma choćby szczatkową formę rozumu wymagać zgody na samozaglade w imię idei. Mnie obchodzi tylko to żeby za 30 lat moje dzieci nie musiały ratować życia uciekając przed nowymi "Europejczykami".
                Cała reszta jest mi idealnie obojętna
                • sumire Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 15:44
                  No ja właśnie nie wymagam. Za długo żyję w katolickim kraju, żeby mieć złudzenia jakiekolwiek.
                  • sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 15:51
                    Może wiec powinnaś spróbować pomieszkac w kraju muzułmańskim
                    • margit49 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 17:02
                      Zofio/Sophio po prostu masz mentalność muzułmańskiej fundamentalistki
                      • sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 17:24
                        No popatrz a jednak nikogo nie morduje krzycząc imię swojego boga i nikomu nie pcham sie do jego kraju i nie narzucam swojego światopoglądu
                        • margit49 Re: Granica - można kopiowac 26.10.21, 09:10
                          sophia.87 napisała:

> No popatrz a jednak nikogo nie morduje krzycząc imię swojego boga

Na razie; " ... gdy ktoś słowem złym zabija jak nożem"

i nikomu nie
                          > pcham sie do jego kraju i nie narzucam swojego światopoglądu

Narzucasz

• sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 26.10.21, 10:02
                            >>>Na razie; " ... gdy ktoś słowem złym zabija jak nożem"<<<

Och serio? Powiedz to europejskim ofiarom "uchodźców" i ich rodzinom

Sugerujesz, że ogólna niechęć do imigrantów w Polsce i coraz wieksza w Europie to moja wina?
                            Muszę pomyśleć o karierze na IG 😁
            • snajper55 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 17:18
              sophia.87 napisała:

> Nie, przyjmowanie tych ludzi to forma samozaglady. Chyba nawet od katolików nik
              > t tego nie wymaga

Były też takie głosy o migrujących na Zachód Polakach. Choć ich nikt w bagna nie wpychał. Na Zachodzie nie ma takiej dziczy jak u nas, w Polsce.

S.
              • sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 17:22
                Nie mierz wszystkich swoją miarą, nie każdy jest taki sam jak Ty ☺
                • livia.kalina Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 17:54
                  Niestety są też tacy jak ty.
                  • sophia.87 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 18:21
                    Masz na myśli tych rozsądnych, którzy wolą by Europa pozostała bezpieczna i dostatnia, a nie zamieniła się w piekło? To chyba "stety" przynajmniej dla normalnych ludzi ☺
    • stephanie.plum Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 18:35
      zacytowałaś wierszyk, siedząc za kompem, i już lepiej????

można kopiować? och, ach, kto skopiuje, zrobił coś dla tych ludzi, i może poczuć się świetnie???

tak, to się można bujać i poprawiać swoje samopoczucie. nic więcej.

są ludzie na miejscu. brną przez krzole, usiłują dotrzeć do uchodźców, udzielić jakiejkolwiek pomocy. ci ludzie nagle znaleźli się na wojnie. tłumaczą napotkanym grupom uchodźców, jeśli uda się znaleźć wspólny język, że NIE, NIE SĄ NA GRANICY Z NIEMCAMI.
      ci, którzy usiłują dotrzeć do umierających z kocami i prowiantem, to często praktykujący katolicy (wiem, bo znam ich osobiście. tu nikt nie chce głaskania po głowie, tylko konkretnych działań. jeśli na granicę nie pojedziesz, to chociaż forsę wpłać, coś przekaż.

krytyczne wierszyki, cóż... na pewno uratują czyjeś życie. jesteś zbawicielką.
      • bib24 Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 18:52
        to taka duchowa adopcja
        • stephanie.plum Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 19:26
          aha.
      • stephanie.plum Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 19:25
        to co, kto osób, które tu piszą poruszone, że katolicy dranie, kiwnął palcem w obronie życia tych ludzi, którzy tkwią w śmiertelnej pułapce pomiędzy dwoma kordonami straży?
        • bi_scotti Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 20:00
          Duzo ludzi "kiwa palcem w bucie" - zarowno bezposrednim dzialaniem jak i przy pomocy bank account/portfela. Ale slowa tez maja znaczenie! Narracja sie liczy. Wazne jest, bardzo wazne co, jak i kiedy sie mowi o sytuacji migrants na swiecie ogolnie jak i tych na polsko-bialoruskiej granicy in details. Life.
          • stephanie.plum Re: Granica - można kopiowac 25.10.21, 20:25
            owszem, słowa mają znaczenie.
            i gdy osoby, które nie czują się "Polakami" ani nie są katolikami, cała winę zwalają na tych ostatnich, to też ma znaczenie.

i nie zawsze jest sprawiedliwe. a zawsze- zbyt łatwe.
          • wapaha Re: Granica - można kopiowac 26.10.21, 09:15
            bi_scotti napisała:

> Duzo ludzi "kiwa palcem w bucie" - zarowno bezposrednim dzialaniem jak i przy p
            > omocy bank account/portfela. Ale slowa tez maja znaczenie! Narracja sie liczy.
            > Wazne jest, bardzo wazne co, jak i kiedy sie mowi o sytuacji migrants na swieci
            > e ogolnie jak i tych na polsko-bialoruskiej granicy in details. Life.
            >

Ogólnie to jeden migrant nie równy drugienu.
            A już na pewno nie taki który ciągnie za łachy kobietę z dzieckiem
            Doskonale wszyscy wiecie jak wygląda hierarchia w rodzinach muzułmańskich CZYM jest dla nich kobieta a wierzycie, że te kobiety podjęły SAMODZIELNE HEROICZNE decyzje?
            Nie zgrzyta wam to?
          • konsta-is-me Re: Granica - można kopiowac 26.10.21, 10:59
            Biscotti, na litość boską zamilcz i przestań się ośmieszać w końcu!
            Belkoczesz jakieś amerykańskie pobożne gadki , nie masz pojęcia co się dzieje w Polsce, nie rozumiesz sytuacji, nie masz pojęcia o czym w ogóle się wypowiadasz a sytuację kraju i Europy masz głęboko w 4 literach...
            Siedź tam lepiej na tyłku i daj sobie spokój, skoro umysł ci już na tyle szwankuje że nie nadążasz.
            Albo po prostu jesteś złym człowiekiem,który się dołącza do chórku, byleby tylko ulac sobie jadu.
            Burzysz swój swietoszkowaty wizerunek, który usilujesz budować na forum, zresztą nie po raz pierwszy...
      • jonathanfranzen48 Re: Granica - można kopiowac 26.10.21, 10:19
        Jedna z rzeczy która mnie bawi jest brak świadomości u migrantow. Zero refleksji gdzie się jedzie, e jakie warunki klimatyczne , gdzie ta granica z Niemcami. Moze ci pierwsi byli nieświadomi ale teraz walą na chama, liczą ze przejdą narzekając na podła SG która nie pomaga. Do waszego domu tez każdy może wejść? Widać Niemcy odrobili swoja lekcje i ich po prostu nie chcą. Przykro ale nie zal mi ich , nie obchodzą mnie ciężarne kongijki, dzieci z durnymi rodzicami. Jest przestrzeń na azyl dla kurdow I jazydów. Im jest trudno. Ale to wyjątek od reguły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka