Dodaj do ulubionych

"Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd"

24.10.21, 14:32
Oddzielne klasy dla chłopców i dziewczynek to pomysł konserwatywnego Klubu Jagiellońskiego, który był tematem dyskusji na Europejskim Forum Nowych Idei. Jego zwolennicy powołują się na chrześcijański personalizm. Przekonują, że segregacja płci w szkołach doprowadzi do równouprawnienia najpierw burki w szkołach teraz to...
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 24.10.21, 14:46
      zgadzam sie: bedzie mniej molestowania, ciagiecia za wlosy i ogolnie bedzie lepiej
      • arthwen Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 14:49
        Nie byłaś nigdy w klasie złożonej z samych dziewczynek, czyż nie?
        • berdebul Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 15:43
          Ja byłam. Święty spokój, żadnego pajaca, żadnych głupich zachowan typu strzelanie ze stanika/innych form „końskich zalotów”. Było super. Dużo lepiej niż w klasach koedukacyjnych.
          • araceli Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 15:56
            berdebul napisała:
            > Ja byłam. Święty spokój, żadnego pajaca, żadnych głupich zachowan typu strzelan
            > ie ze stanika/innych form „końskich zalotów”. Było super. Dużo lepiej niż w kla
            > sach koedukacyjnych.

Fajnie, że było ci super - niestety doświadczenia pokazują, że dziewczynki potrafią być okrutniejsze od chłopców. Kliki, układziki, knucie za plecami, queen bee i takie tam. Nic fajnego.
            • berdebul Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 19:45
              Bo w klasach koedukacyjnych nie ma tego problemu, żadnych królowych pszczół/klik/przemocy rowiesniczej. big_grin
              • araceli Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 20:06
                berdebul napisała:
                > Bo w klasach koedukacyjnych nie ma tego problemu, żadnych królowych pszczół/kli
                > k/przemocy rowiesniczej. big_grin

Wszędzie jest tak samo dlatego to żaden argument za podziałem.
                • berdebul Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 20:54
                  Za podziałem przemawiają wyższe wyniki w przedmiotach ścisłych. Biorąc pod uwagę jak mało kobiet decyduje się na prace w STEM i jak wiele talentów tracimy na etapie szkół.
                  • morekac Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:10
                    Może ma to sens, gdy szkoła dla dziewcząt ma wysoki poziom, dostaje dobrych nauczycieli i dobre uczennice. Kto zagwarantuje, że na tym etapie nie nastąpi dyskryminacja jednej z płci? Co ze szkołami uczącymi zawodu? Czy dziewczyna, chcąca się uczyć i pracować w "męskim" zawodzie uzyska dostęp do szkoły kształcącej dziewczyny-mechaników w swoim mieście? Btak koedukacji do tej pory dyskryminował dziewczęta - wiecie, że w czasach II RP miejsc w szkołach ponadpodstawowych było znacznie mniej dla dziewcząt niż dla chłopców, co wielu dziewczętom zamykało drogę do dalszej edukacji?
                  • princesswhitewolf Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:16
                    >Za podziałem przemawiają wyższe wyniki w przedmiotach ścisłych.

ale ze niby co, dziewczynki nie skupiaja sie na matmie bo chlopcy sa w klasie? Co to za brednie. Najczesciej maja chlopakow gdzies.
                    • hanusinamama Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:48
                      Przede wszystkim jak dziewczynka nie chce iść na STEM to nie wiem po co ja zmuszać. Co ma zrobić humanistka?? Na siłe starać sie pokochać matme?
                      • princesswhitewolf Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 22:01
                        Hanusina ale co to ma do tematu koedukacji? Nic

Istnieje obowiazkowy program z matmy ktory kazdy kto przystepuje do matury musi opanowac.

W Polsce macie o tyle dobrze, ze macie klasy profilowane i moze taka dziewczyna na profil humanistyczny.
                        • hanusinamama Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:04
                          Ma to tyle, ze są tu osoby , któe wtierdzą ze w takiej żenskiej klasie dziewczynki lepiej nauczą sie matmy czy wiecej z nich wybierze studia STEM. Co ja uwazam za naciągane
                      • araceli Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 07:26
                        hanusinamama napisała:
                        > Co ma zrobić humanistka?? Na siłe starać sie pokochać matme?

Klepać bidę.
                    • araceli Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 07:32
                      princesswhitewolf napisała:
                      > >Za podziałem przemawiają wyższe wyniki w przedmiotach ścisłych.
                      >
                      > ale ze niby co, dziewczynki nie skupiaja sie na matmie bo chlopcy sa w klasie?
                      > Co to za brednie. Najczesciej maja chlopakow gdzies.

To akurat jest prawda i mechanizm psychologiczny. Osoby w pozycji stereotypowej czują większą presję "udowadniania". Z drugiej strony - jeżeli nauczyciel podchodzi stereotypowo do uczniów (a nie czarujmy się - wielu jednak gdzieś te stereotypy ma zakorzenione) to np. wobec dziewczynek będzie obniżał poprzeczkę ('Kasia dostała czwórkę to SUPER jak na dziewczynkę - Jasiu dostał czwórkę - staraj się bardziej Jasiu').

Tyle, że to żaden argument za segregacją tylko za edukacją i walką ze stereotypami.
                    • berdebul Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 08:53
                      Nauczyciele wpadają w stereotypy i traktują dziewczynki jako niezdolne do opanowania matmy na takim samym poziomie jak chłopcy. W klasach segregowanych płciowo nie obserwuje się tego zjawiska.
                      • tanebo001 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 08:55
                        No to chyba lepiej walczyć z tym stereotypem niż pozwalać na segregację która może zmienić się w taliban?
                      • 152kk Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:48
                        Moim zdaniem ważnym czynnikiem może też być to, że jednak w "cywilizowanych" krajach klasy jednopłciowe są wyjątkiem. I uczęszczają do nich zwykle uczniowie wybrani, których rodzice przykładają większą, niż statystycznie, rolę do edukacji (również córek) - zatem większa liczba rodziców wspiera uzdolnione matematycznie córki, niż w standardowych szkołach. A jednocześnie nauczyciele - wiedzą, że mają "wybrany narybek" - bardziej się przykładają i pilnują, żeby nie zaniedbać talentów, albo wręcz ich nie niszczyć (co niestety się zdarza z zwykłych szkołachsad
                  • hanusinamama Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:47
                    O ile w klasach dla dziewcząt nie byłoby wiecej sztuki i nauki gotowania, a matmatyki tyle co kot napłakał. Z mojej klasy w LO ( biol-chem), 4 dziewczyny posżły na polibude, 5 na medycyne, 1 na prawo. Z mat-fizu prawie wszystkie posżły na polibudę. Jakos nie widzę tego złego wpływu chłopaków....
                    • ursula.iguaran Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 13:42
                      Popieram. Nigdy w swojej karierze szkolnej nie spotkałam się ze zniechęcaniem do przedmiotów ścisłych. Lubiłam matme, byłam z niej dobra poszłam na kierunek ścisły na studia, pracuję w zawodzie. Tak, mam więcej kolegów w pracy niż koleżanek ale żadna z nas nie doświadczyła na żadnym etapie dyskryminacji.
                  • araceli Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 07:25
                    berdebul napisała:
                    > Za podziałem przemawiają wyższe wyniki w przedmiotach ścisłych.

W szkołach prowadzonych przez zakonnice taki dobry poziom?
                    • berdebul Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 08:56
                      A co mają do tego zakonnice? W Polsce jest mało dzielonych szkół i głównie wyznaniowe, na świecie różnie.
            • fredzia098 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:35
              Mój brat skończył technikum mechaniczne. W klasie sami faceci. I w większości byli bardzo zadowoleni, że nie ma żadnych dziewczyn. Argumenty dokładnie jak twoje, żadnych babskich intryg, fałszu, gierek, układów, wykluczenia i całej tej przemocy psychicznej, w której prym wiodą dziewczyny. Między nimi facetami były czyste zasady, jedni się lubili, inni nie, ale nie było obgadywania, kopania dołków itp. Bardzo im to pasowało. Teraz kilka lat po szkole, większość z nich ma już partnerki, dziewczyny, czasami żony , więc jak widać w kontaktach z dziewczynami też potrafili się odnaleźć.
              • princesswhitewolf Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 22:02
                fredzia a ja znam tu w Uk wiele przypadkow facetow mowiacych o wieloletnim oswajaniu sie z kobietami z powowodu jednoplciowej szkoly
              • triss_merigold6 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 07:51
                Albowiem, trollu, mieli koedukacyjne podstawówki i środowisko rówieśnicze z dziewczynami więc nie zdążyli zdziczeć.
              • 152kk Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 10:12
                Mój mąż też kończył takie technikum. I wcale nie był specjalnie zadowolony z męskiej klasy. Tj. dobrze kumpli wspomina i sam problemów z kontaktami z płcią przeciwną nie miał (ze względu na pewne uzdolnienia artystyczne i związane z tym zajęcia pozaszkolne oraz duży poziom inteligencji emocjonalnej ciągle miał wokół siebie dziewczyny winkwink Ale w tej klasie byli i tacy, którzy zdecydowanie dziwaczeli przez brak normalnych kontaktów damsko-męskich w kluczowym wieku (to głównie dotyczyło chłopaków bardziej nieśmiałych).
                • 152kk Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 10:21
                  I to, że chłopy nie plotkują i nie obgadują siebie nawzajem - to jest mit. Po prostu zwykle jak takie ploty wyjdą na jaw - dochodzi do konfontacji fizycznej i wtedy pamięta się bardziej guzy/wybite zęby, niż te ploty (co nie znaczy - że ploty nie bolą - tylko faceci się do tego bólu wstydzą przyznać i jak walną kogoś w zęby to jest im lżej). U dziewczyn jedyną dotychczas akceptowalną formą agresji były właśnie te ploty - a jak nie było możliwości wyżycia fizycznego - to agresja psychiczna eskalowała.
          • arthwen Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 17:02
            "Końskie zaloty" to jest - bezdyskusyjnie - forma molestowania, ale wynikająca z głupoty i tego, że przez lata na takie zachowania patrzyło się przez palce. Dziewczynki w grupie potrafią być świadomie okrutne i krzywdzić z premedytacją - każdą, która odstaje. Im większa unifikacja tym odstający mają bardziej przesrane.
          • black.emma Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 20:47
            A ja nie byłam i też mi nikt nie strzelał ze stanika... Nie wierzę w to, co czytam!
            • chatgris01 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:56
              black.emma napisała:

> A ja nie byłam i też mi nikt nie strzelał ze stanika... Nie wierzę w to, co czy
              > tam!

Mnie strzelali, ale dostawali za to w zęby.
              • 152kk Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 10:29
                Mnie w podstawówce/początkach liceum zdarzyło się takie coś (może nie "strzelanie", ale takie głupie zaczepki) ze dwa razy. Mimo, że byłam z wyglądu drobna i niepozorna na codzień - to w sytuacji zagrożenia - bardzo głośna i pyskata - i ci zaczepiacze już drugi raz nie próbowali.
                I tego powinniśmy uczyć dziewczyny - żeby nie bały się i umiały reagować od razu na agresję (bo zaczepki seksualne to jest agresja), a nie uciekały (chichot to również reakcja ucieczkowa), a później odreagowały na słabszych koleżankach. Zresztą chłopców też tego powinniśmy uczyć - tj. odpowiedniej reakcji na agresję - natychmiastowej i skutecznej (a nie odroczonej - tj. sztafety znęcania się).
                • chatgris01 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 11:44
                  U mnie w późnej podstawówce to była niestety codzienność, ale w LO nie zdarzało się już w ogóle.
          • hanusinamama Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:42
            Serio? W moim roczniku w LO żenska była klasa humanistyczna. Matko co tam się działo. Panny mało sie raz nie zagryzły. W zyciu mi nikt ze stanika nie strzelił...
    • bene_gesserit Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 24.10.21, 15:40
      Podobno w żeńskich szkołach dziewczyny są lepsze z matmy i w ogóle z przedmiotów ścisłych - rzekomej domenie mężczyzn. Chętnie wierzę.

Inna sprawa, że - obojętnie od deklaracji tej dziadoceńskiej w duchu organizacji - w pomyśle na ponowną segregację płciową chodzi o to, żeby uchronić dziewczynki przed molestowaniem przez chłopców, bo dorastający chłopcy jak wiadomo to molestatorzy, a chłopców - przed pokusami seksualnymi, bo dorastające dziewczynki to seksualne kusicielki.

A przykrywa się to szmatką 'równouprawnienia' biednych, uciśnionych mężczyzn.
      • bigimax4 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 17:51
        Podobno w żeńskich szkołach dziewczyny są lepsze z matmy i w ogóle z przedmiotów ścisłych - rzekomej domenie mężczyzn. Chętnie wierzę

porownujac do szkoly koedukacyjnej
        w porownaniu do szkoly dla chlopcow , przepasc
    • berdebul Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 24.10.21, 15:45
      Jestem za, ale z innych powodów niż wiara. Dziewczynki w klasach segregowanych płciowo mają lepsze wyniki w przedmiotach ścisłych, są aktywniejsze na lekcjach i doświadczają mnie przemocy ze strony chłopców.
      • bene_gesserit Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 15:47
        A ja jestem przeciw.
        Natomiast jestem za tym, żeby dążyć do tego, aby w szkołach koedukacyjnych wyniki w nauce nie różniły się ze względu na płeć. TO jest normalne. Szkoły jednopłciowe zakładane tylko po to, żeby dziewczyny miały szansę na lepsze wyniki w nauce to jest leczenie objawów, nie przyczyn. Przyklejanie plasterka na ropiejącą ranę.
      • araceli Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 15:55
        berdebul napisała:
        > Jestem za, ale z innych powodów niż wiara. Dziewczynki w klasach segregowanych
        > płciowo mają lepsze wyniki w przedmiotach ścisłych, są aktywniejsze na lekcjach
        > i doświadczają mnie przemocy ze strony chłopców.

A skąd śmiałe założenie, że w żeńskich szkołach będą uczyć przedmiotów ścisłych big_grin
        • snajper55 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 18:55
          araceli napisała:

> berdebul napisała:
          > > Jestem za, ale z innych powodów niż wiara. Dziewczynki w klasach segregow
          > anych
          > > płciowo mają lepsze wyniki w przedmiotach ścisłych, są aktywniejsze na le
          > kcjach
          > > i doświadczają mnie przemocy ze strony chłopców.
          >
          >
          > A skąd śmiałe założenie, że w żeńskich szkołach będą uczyć przedmiotów ścisłych
          > big_grin

Dziewczynki powinny być przede wszystkim uczone gotowania, robótek ręcznych, wychowania dzieci i obsługi sprzętu domowego typu pralka, różne rodzaje kuchenek itp.

S.
          • tanebo001 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 18:59
            natemat.pl/380493,porady-w-radio-maryja-ksiadz-podal-instrukcje-szczescia-w-malzenstwie podstawa programowa już jest
            • black.emma Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 20:45
              Z samego tytułu: ksiądz podał instrukcje szczęścia w małżeństwie... Katolicy, czy to wam nie zgrzyta? Arwena? big_grin
              • princesswhitewolf Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:19
                no przeciez wiadomo ze to byla ironia...
          • magdamajak Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 20:05
            My się z tym rodzimy.
      • cegehana Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 16:01
        Jesli problemem jest przemoc między dziećmi i zła motywacja do nauki to nie rozwiąże go segregowanie dzieci - zwłaszcza jeśli one nadal będą otoczone patriarchalnymi wzorcami.
      • racica_ruda Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 17:10
        Mój znajomy ma córki w klasach jednopłciowych (szkoła oczywiście wyznaniowa). Mówi że z matematyką są do tyłu, ale za to rysowania było więcej niż u chłopaków.

Może gdyby te szkoły były sensownie prowadzone to miałoby to sens. Niestety, ale kiedy wezmą się za to konserwatyści to tylko będzie większa okazja żeby wpoić dzieciom role wynikające z płci.
        • araceli Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 18:43
          racica_ruda napisał(a):
          > Może gdyby te szkoły były sensownie prowadzone to miałoby to sens. Niestety, al
          > e kiedy wezmą się za to konserwatyści to tylko będzie większa okazja żeby wpoić
          > dzieciom role wynikające z płci.

Dokładnie - nawet w zacytowanym artykule KJ wyraźnie wskazuje na podążanie za 'naturalnymi predyspozycjami'. Szkoły mają mieć podział płciowy nie dla wyrównywania szans ale dla ugruntowania ról.
        • hanusinamama Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:44
          Ja tez sie obawiam, ze w takich klasach dziewczyny by miały wiecej rysunki, sztuki a moze i lekcje gotowania, a metma i fizyka tyle o ile.
      • hanusinamama Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:43
        Ja jestem przeciw. Znałam jedna klasę żeńską, tam było wiecej przemocy niz w klasach mieszanych. Co do ocen z przedmiotó ścisłych nie powiem, bo to był human smile
        • berdebul Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 08:58
          Znałaś jedną klasę żeńską, więc wszystkie są złe. Logika level dowód anegdotyczny.
          • hanusinamama Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:00
            Nie twierdze, ze wszyskie sa złe. Gdzieś ty to wyczytała. Uwazam, ze powinno sie inaczej walczyć o wiekszą ilość dziewczyn na studiach z nauk ścisłych niż izolowanie ich od chłopaków. Szczerze wątpie aby to dało więcej pożytku niż negatywnych skutków.
            • berdebul Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 13:54
              Łatwiej rozdzielić klasy i minimalizować wpływ stereotypów na nauczanie matematyki, niż tylko walczyć ze stereotypami w myśleniu nauczycieli.
              „ Ja jestem przeciw. Znałam jedna klasę żeńską, tam było wiecej przemocy niz w klasach mieszanych”. Tu to wyczytałam.
              Patrz na badania robione z użyciem poprawnej metodologii.

Nie chodzi o liczbę studentek, tylko o wybór. Najdalej do IV klasy dziewczynki są przekonane, ze są gorsze z matematyki i osiągają niższe wyniki, niż wynika to ze zdolności mierzonych na wejściu do systemu edukacyjnego.
      • 152kk Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 10:07
        Myślę, że w "standardowych" szkołach to też się zmienia.
        Dziewczynki teraz są wychowywane trochę inaczej niż kiedyś. Już raczej nie uczy się je pokory, grzeczności, uległości. Od pewnego czasu pojawiają się skargi na "dziewczyniska", które są równie brutalne i agresywne jak chłopcy, również w sferze "okołooseksualnej". To może nie jest samo w sobie dobre zjawisko - bo agresja/przemoc fizyczna nie jest przecież czymś dobrym i najlepiej by było zwalczać ją w ogóle. Ale do tej pory zwalczano ją u dziewczynek, a u chłopców - wzdychało się z pozornym potępieniem (ale moim zdaniem raczej pewną dumą - to głównie ojcowie) - że "chłopcy tak mają" - że "szturchają" się nawzajem, ciągną dziewczynki za warkoczyki, "strzelają ze stanika". A dziewczynki - no takie słabe, ciągle zawstydzają się i płaczą, a na boku swoją agresję po cichu odreagowują na koleżankach (stąd te kliki, układziki, knucie za plecami, queen bee i takie tam). Jak teraz taki chłopiec-cham za zachowanie wobec dziewczyny dostanie "strzała" albo sam zostanie wyśmiany w powodu tego, że jest chłopcem (i normalne oznaki dojrzewania - wąs pod nosem, owłosione nogi, mutację głosu itd) - to może nabierze zacznie się bać. I coś się wreszcie naprawdę zmieni. Chociaż lepiej by było , gdyby zmieniło się w innym kierunku - wzajemnego szacunku, tolerancji itd. - ale tutaj byśmy my - dorośli - musieli zacząć od siebie.
    • bigimax4 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 24.10.21, 17:52
      Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd

oczywiscie , najlepsze szkoly zachodnie nie sa koed
      • snajper55 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 18:51
        bigimax4 napisał:

> Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd
        >
        > oczywiscie , najlepsze szkoly zachodnie nie sa koed

W Afganistanie też już odeszli od szkół koedukacyjnych. Zapewne talibowie wzorują się na najlepszych szkołach zachodnich.

S.
        • buldog2 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:03
          Opowiadasz głupoty i jeszcze przywołujesz talibów.
          Jednopłciowe szkoły mogą utrzymać wyższy poziom nauczania, ze względu na ograniczenie w życiu codziennym kontaktów międzypłciowych i skierowanie większej części uwagi, energii, na naukę. To chyba oczywiste.
          • ludzikmichelin4245 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:08
            buldog2 napisał:

> Opowiadasz głupoty i jeszcze przywołujesz talibów.
            > Jednopłciowe szkoły mogą utrzymać wyższy poziom nauczania, ze względu na ograni
            > czenie w życiu codziennym kontaktów międzypłciowych i skierowanie większej częś
            > ci uwagi, energii, na naukę. To chyba oczywiste.
            >

A jakby tak utrzymywać stały podział, to jakby ludziom skoczyła produktywność. Przynajmniej tym heteroseksualnym.
            • snajper55 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:51
              ludzikmichelin4245 napisał(a):

> buldog2 napisał:
              >
              > > Opowiadasz głupoty i jeszcze przywołujesz talibów.
              > > Jednopłciowe szkoły mogą utrzymać wyższy poziom nauczania, ze względu na
              > ograni
              > > czenie w życiu codziennym kontaktów międzypłciowych i skierowanie większe
              > j częś
              > > ci uwagi, energii, na naukę. To chyba oczywiste.
              > >
              >
              > A jakby tak utrzymywać stały podział, to jakby ludziom skoczyła produktywność.
              > Przynajmniej tym heteroseksualnym.

Tak robią talibowie. W pracy nie ma grup męsko-damskich. Kobiety nie mają w pracy kontaktu z mężczyznami, aby ich nie kusić.

S.
              • princesswhitewolf Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 22:07
                ja jestem sapioseksualna. Kusza mnie inteligentni mezczyzni. No i w koedukacyjne szkole zdolny chlopak musialby przy tablicy osla udawac by mnie nie kusic ha ha
              • buldog2 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 22:18
                Nieprawda. Talibowe mają inne motywy segregacji, która obejmuje całość życia.
          • iwles Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 23:47
            buldog2 napisał:

> Jednopłciowe szkoły mogą utrzymać wyższy poziom nauczania, ze względu na ograni
            > czenie w życiu codziennym kontaktów międzypłciowych i skierowanie większej częś
            > ci uwagi, energii, na naukę. To chyba oczywiste.

A nie boją się, że będzie to "wylęgarnia LGBT"? 😆
            Srodowiska prawicowe uważają, że homoseksualizm jest zaraźliwy, niech więc trafi się w takiej szkole chociaż jeden uczeń - pozaraża wszystkich !
    • snajper55 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 24.10.21, 18:47
      tanebo001 napisał:

> Oddzielne klasy dla chłopców i dziewczynek to pomysł konserw
      > atywnego Klubu Jagiellońskiego, który był tematem dyskusji na Europejskim Forum
      > Nowych Idei. Jego zwolennicy powołują się na chrześcijański personalizm. Przek
      > onują, że segregacja płci w szkołach doprowadzi do równouprawnienia
      najpi
      > erw burki w szkołach teraz to...

Dokładnie tak samo jak u talibów. Tylko panowie z Klubu Jagiellońskiego, to na pewno nie są nowe idee. To są bardzo stare idee.

S.
      • tanebo001 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 24.10.21, 19:12
        Pieprzenie. I cóż z tego że tu lamentują jak i tak zagłosują na PiS. Również ematki bo są tu takie którym te pomysły (nie tylko szkoły wyznaniowe) się podobają. Nie ma ofiar są ochotniczki. Może jak będą spierdalać jak w Afganistanie przez płot na lotnisko to może czegoś je to nauczy...
        • snajper55 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 19:39
          tanebo001 napisał:

> Pieprzenie. I cóż z tego że tu lamentują jak i tak zagłosują na PiS. Również em
          > atki bo są tu takie którym te pomysły (nie tylko szkoły wyznaniowe) się podobaj
          > ą. Nie ma ofiar są ochotniczki. Może jak będą spierdalać jak w Afganistanie prz
          > ez płot na lotnisko to może czegoś je to nauczy...

Taa, jak z komuniami. Najpierw narzekania że kościół katolicki rządzi a potem dyskusja jaka sukienka na pierwszą komunię.

S.
    • trudneslowa Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 24.10.21, 19:11
      Dla mnie bomba. Zawsze wolałam dziewczęce i kobiece towarzystwo (co absolutnie nie oznacza poczucia wspólnoty i sympatii do pewnych kobietonów).
      Natomiast weź tego nie powiąż z ideologią chłopaków-potencjalnych molestatorów czy ochroną cnót niewieścich. O kant tyłka potłuc.
      Poza tym to logistyczne fiku-miku i finansowa bomba.
      Also - systemowo rozwiązanie albo dla bogatych, albo dla nawiedzonych, gdzie wszystko pójdzie nie tak jak powinno.
      • la_felicja Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:18
        No to TY zawsze wolałaś towarzystwo dziewczyn. Ale są takie dziewczynki, które wolą towarzystwo mieszane.
        • princesswhitewolf Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:58
          dokladnie.
      • magdamajak Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 20:08
        Zawsze wolałam towarzystwo kumpli, i dlatego na osiedlu miałam 30 kolegów i dwie kumpele.
        • bene_gesserit Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 20:12
          Jest taki specyficzny typ kobiet, które nie przepadają za towarzystwem innych kobiet. "Chłopaki i ja'...
          • racica_ruda Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 20:23
            Typ "jestem inna niż wszystkie". Bardzo powszechny, jak na ironię.
    • fogito Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 24.10.21, 20:21
      Jestem za bo to korzyść edukacyjna dla dziewcząt.
      • snajper55 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 20:39
        fogito napisała:

> Jestem za bo to korzyść edukacyjna dla dziewcząt.

Będą mogły się spokojnie uczyć rzeczy potrzebnych kobietom a niepotrzebnych mężczyznom - gotowania, sprzątania, prania, prowadzenia domowego budżetu, wychowania dzieci, no i przede wszystkim religii.

S.
        • fogito Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 23:09
          Moglyby uczyc sie w spokoju i bez tego dodatkowego mizdrzenia. Chociaż mam świadomość ze nie o to "nierzadowi" chodzi.
          • la_felicja Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 08:26
            Natury nie oszukasz. Jak nie będzie chłopców w klasie,. to się będą "mizdrzyć" i zakochiwać w sobie nawzajem i w co ładniejszych nauczycielkach.
            • triss_merigold6 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 08:36
              "Piknik pod wiszącą skałą", cykl "Klaudyna" Colette, "Wiek markiza de Sade" Łojka, polecam.
            • fogito Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:11
              Serio. Tak łatwo lesbijką zostać
              • araceli Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:13
                fogito napisała:
                > Serio. Tak łatwo lesbijką zostać

Nie, nie zostać ale warto zapoznać się ze zjawiskiem homoseksualizmu zastępczego.
                • fogito Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:18
                  Niewątpliwie istnieje, ale zeby tak na masowa skalę. Wątpię.
      • la_felicja Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:23
        Jesteście bezlitośni, wy wszyscy, którzy opowiadacie się za. Traktujecie te dziewczynki jak korposzczury już od małego - liczą się wyniki w nauce, oceny i tylko to, i nic więcej.

A przecież w szkole uczy się też czegoś innego - funkcjonowania w grupie, interakcji z płciąprzeciwną - w końcu nie każda dziewczynka ma brata. Dlaczego mają z nich wyrastać dziwolągi, które na widok chłopca będą się czerwienić po białka oczu i słowa nie zdołają wydusić?

Ja lata podstawówki i liceum wspominam fajnie również dzięki kolegom. W niektórych się skrycie podkochiwałam, z innymi się wygłupiałam, a z jeszcze innymi - biłam i przezywałam. Wszystkie te relacje były ważne, równie ważne, jak nauka. Dlaczego chcecie tego pozbawić dziewczynki?
        • snajper55 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:54
          la_felicja napisała:

> Jesteście bezlitośni, wy wszyscy, którzy opowiadacie się za. Traktujecie te dzi
          > ewczynki jak korposzczury już od małego - liczą się wyniki w nauce, oceny i tyl
          > ko to, i nic więcej.
          >
          > A przecież w szkole uczy się też czegoś innego - funkcjonowania w grupie, inter
          > akcji z płciąprzeciwną - w końcu nie każda dziewczynka ma brata. Dlaczego mają
          > z nich wyrastać dziwolągi, które na widok chłopca będą się czerwienić po białka
          > oczu i słowa nie zdołają wydusić?
          >
          > Ja lata podstawówki i liceum wspominam fajnie również dzięki kolegom. W niektór
          > ych się skrycie podkochiwałam, z innymi się wygłupiałam, a z jeszcze innymi - b
          > iłam i przezywałam. Wszystkie te relacje były ważne, równie ważne, jak nauka. D
          > laczego chcecie tego pozbawić dziewczynki?

To raczej skłanianie chłopców, aby interesowali się chłopcami i wypełniali seminaria. big_grin

S.
      • woman_in_love Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:45
        nie zesraj się
      • hanusinamama Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:45
        Jakos znane mi dziewczyn ki w wiekszosci bardzo dobrze sie uczą. Zdecydowanie chłopcy mają wieksze problemy z nauką.
        • princesswhitewolf Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 22:00
          >Jakos znane mi dziewczyn ki w wiekszosci bardzo dobrze sie uczą. Zdecydowanie chłopcy mają wieksze problemy z nauką.

W UK tak to nie wyglada. Chlopaki sa o wiele lepsze w przedmiotach scislych. W ogole w czolowce klasy jest wiecej chlopcow.

To juz inna generacja dziewczat rosnie niz za czasow gdy ja bylam w szkole
          • kandyzowana3x Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 07:56
            w calej uk to tak wyglada czy w wszej szkole w waszej klasie ???
            • princesswhitewolf Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 20:47
              To trend a nie regula. Czyli obserwowalne ale nie mozna powiedziec ze w kazdej jednej klasie
        • laluna82 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 01:10
          hanusinamama napisała:

> Jakos znane mi dziewczyn ki w wiekszosci bardzo dobrze sie uczą. Zdecydowanie c
          > hłopcy mają wieksze problemy z nauką.
          >
          Bzdury totalne. Dziewczynki osiągają wyższe noty , bo walczą i zalezy im na ocenach. Mnóstwo jest przypadków w szkołach uczennic, ze średnimi powyżej 5, które przeciętnie piszą egzaminy zewnętrzne.
          U chłopców odwrotnie - mają gdzies oceny, dlatego są postrzegani jako "gorsi" uczniowie.
          • snajper55 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 01:21
            laluna82 napisała:

> hanusinamama napisała:
            >
            > > Jakos znane mi dziewczyn ki w wiekszosci bardzo dobrze sie uczą. Zdecydow
            > anie c
            > > hłopcy mają wieksze problemy z nauką.
            > >
            > Bzdury totalne. Dziewczynki osiągają wyższe noty , bo walczą i zalezy im na oce
            > nach. Mnóstwo jest przypadków w szkołach uczennic, ze średnimi powyżej 5, które
            > przeciętnie piszą egzaminy zewnętrzne.
            > U chłopców odwrotnie - mają gdzies oceny, dlatego są postrzegani jako "gorsi" u
            > czniowie.

A według mnie bzdurą totalną jest traktowanie chłopców czy dziewcząt jako jednorodne grupy i twierdzenie, że chłopcy są tacy a dziewczynki owakie.

S.
            • la_felicja Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 08:28
              snajper55 napisał:

>
              > A według mnie bzdurą totalną jest traktowanie chłopców czy dziewcząt jako jedno
              > rodne grupy i twierdzenie, że chłopcy są tacy a dziewczynki owakie.
              >
              > S.

Dokładnie.
          • hanusinamama Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:02
            I nagle egzaminy i matury piszą lepiej??? Ok ja mature pisałam dawno temu, wiec lepsze wyniki dziewczyn mogly sie już zdezaktualizować. Na studiach na polibudzie też dziewnym bardziej zależało...i uwaga przekłądało się to na egzaminy czy projekty. U mnie w konkursie na prace inżynierksą pierwsze 4 miejsaca należąły do dziewczyn.
            • paskudek1 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:05
              Wydaje mi się że dziewczynom bardziej zależy i się starają właśnie dlatego, że czują że muszą coś udowodnić. Faceci sądzą że są zayebisci już z definicji.
              • fogito Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:12
                Z definicji posiadania fufurka.
            • bigimax4 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 13:18
              . U mnie w konkursie na prace inżynierksą pierwsze 4 miejsaca należąły do dziewczyn.

wow , fantastycznie , mezczyzni zgaduje w tym czasie robili prawdziwe projekty za prawdziwe pieniadze a nie jakies szkolne glupoty ?
              • paskudek1 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 13:36
                bigimax4 napisał:

> . U mnie w konkursie na prace inżynierksą pierwsze 4 miejsaca należąły do dziew
                > czyn.
                >
                >
                > wow , fantastycznie , mezczyzni zgaduje w tym czasie robili prawdziwe projekty
                > za prawdziwe pieniadze a nie jakies szkolne glupoty ?

Sam jesteś głupota. Może niech panowie SAMI zaczną od siebie i pilnują swoich języków, rąk i penisów a nie zwalają wszystko na kobiety? Nie umiesz się powstrzymać żeby nie zachowywać się jak buc i złamas? To SAM się odizoluj a nie obiekty będziesz wypychał z przestrzeni publicznej
                • bigimax4 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 13:41
                  kolejny powod ze koedukacja to glupota
                  w meskiej szkole chlopcy moga sie zachowywac jak chlopcy , nie sa porownywaniz przymulonymi "grzecznymi" dziewczynkami , nie musza sie mierzyc z ich urojeniami , moga sie zajac robota
                  • paskudek1 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 13:48
                    bigimax4 napisał:

> kolejny powod ze koedukacja to glupota
                    > w meskiej szkole chlopcy moga sie zachowywac jak chlopcy , nie sa porownywaniz
                    > przymulonymi "grzecznymi" dziewczynkami , nie musza sie mierzyc z ich urojeniam
                    > i , moga sie zajac robota

Jeśli nie umiesz się zachować jak człowiek cywilizowany to spadaj do piwnicy. Ale wara co od dziewczynek. Czemu u licha swoje niedobory i ograniczenia chcesz leczyć kosztem innych?
                    • bigimax4 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 14:18
                      Jeśli nie umiesz się zachować jak człowiek cywilizowany to sp

chlopcy zachowuja sie cywilizowanie tylko po swojemu

Ale wara co od dziewczynek. Cz

nie bardzo rozumiem , niech sobie ida i robia co chca, byle nie w szkole dla chlopcow
                      • paskudek1 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 14:23
                        bigimax4 napisał:

> Jeśli nie umiesz się zachować jak człowiek cywilizowany to sp
                        >
                        > chlopcy zachowuja sie cywilizowanie tylko po swojemu
                        Jeśli nie umieją trzymać rąk przy sobie, języka za zębami to NIE zachowują się cywilizowanie. Tylko jak buce.
                        >
                        > Ale wara co od dziewczynek. Cz
                        >
                        > nie bardzo rozumiem , niech sobie ida i robia co chca, byle nie w szkole dla ch
                        > lopcow
                        Nie koleś, ludzie muszą uczyć się żyć z innymi i nie robić innym tego, co im samym niemiłe. Ba, muszą też nauczyć się, że to co DLA MNIE może być akceptowalne dla kogoś innego nie. Z twoich wynurzeń wynika, że mężczyźni to takie upośledzone ćwoki, którym wszystko trzeba ułatwiać, np odseparować ich od kobiet żeby pokus nie mieli.
                        • bigimax4 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 14:33
                          . Z twoich wynurzeń wynika, że mężczyźni to takie upośledzone ćwoki, którym wszystko trzeba ułatwiać, np odseparować ich od kobiet żeby pokus nie mieli.

to tylko twoje urojenia i jako osobnik o dosyc niskiej inteligencji nie pojmiesz ze chlopcy i dziewczynki sa inni
                          i ucza sie inaczej
                          chlopcy potrzebuja wiecej ruchu
                          nawet temperatura w klasie wplywa na jakosc uczenia chlopcy wola zeby bylo chlodniej
                          jest masa realnych powodow i nie jest to histeryczne pierdolenie jakiejs niezbyt lotnej grazyny
                          • paskudek1 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 14:47
                            Spadaj gnomie. Usiłujesz swoje problemy rwkomnebsowac utrudnieniem innym życia. Znam całą masę kobiet i mezyczn o RÓŻNEJ tolerancji na temperatury i wybacz ale nie ma to nic wspólnego z płcią. Całe to pyerdolenie panów z Klubu Jagiellońskiego to żal za czasami słusznie minionyni, których to czasxh kobieta z definicji uznawana była za głupszą i gorszą. I jeszcze pieprzą że te segregacje to z troski o dziewczynki, żeby mogły osiągnąć więcej i żeby milestowane nie były. Otóż NIE, molestowanie zależy od molestującego a wyniki mogą osiągnąć dowolnie dobre, jeśli tylko nie będą oceniane przez takich kmiotów jak ty
                            • bene_gesserit Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 19:50
                              Karmisz tego trolla od kilkudziesięciu godzin, z zapałem godnym jakiegokolwiek sensownego działania.
    • la_mujer75 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 24.10.21, 20:31
      Taaa....
      A potem będą całe pokolenia, które nie będą umiały funkcjonować w grupach koedukacyjnych.
      Na widok faceta, laski będą dostawać zawału, a chłopy na widok jakiejkolwiek baby- samoistnej erekcji!
      Milion lat temu przeprowadzałam ankiety w takich niekoedukacyjnych liceach. Biedne dzieciaki. Najgorzej było w liceum u dziewczyn z Nazaretanek, a już te które tam były w internacie, to aż szkoda pisać.
      • snajper55 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 20:37
        la_mujer75 napisała:

> Taaa....
        > A potem będą całe pokolenia, które nie będą umiały funkcjonować w grupach koedu
        > kacyjnych.

W Afganistanie nie ma grup koedukacyjnych, więc nie ma tego problemu. Może i u nas tak będzie.

S.
        • la_mujer75 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 20:45
          Masz rację sad
          Nie pomyślałam, że problemu może w ogóle nie być.
      • buldog2 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 21:06
        To cena, którą często trzeba płacić.
        Dobre szkoły to chyba mają zorganizowaną kompensację braku kontaktów międzypłciowych na codzień.
        Nie optuję za żadnym rozwiązaniem, obydwa mają zalety i wady.
    • princesswhitewolf Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 24.10.21, 21:14
      w UK jest bardzo duzo nie koedukacyjnych szkol. Niestety mnie to zniecheca do nich. Na poziomie podstawowej szkoly wiekszosc jest koedukacyjnych i wiele dzieci lubi sie bawic z przeciwna plcia. Potem nagle wrzucane sa do jednoplciowej klasy. Dzieciaki sa potem "wydziczone" bo wielu nie ma na biezaco kontaktu z przeciwna plcia i nie wie jak sie zachowac.

Niestety najblizsza swietna prywatna szkola na ulicy obok, jak i najblizsza grammar school nie sa koedukacyjne. I choc obok jest odpowiednia szkola dla przeciwnej plci, to ja uwazam tego typu dzielenie za archaizm.

Co zaskakujace wiekszosc katolickich szkol w UK jest koedukacyjna a wydawaloby sie ze beda podzielone, ale nie. Tyle w temacie chrzescijanskiego personalizmu

Komunizm zrobil w Polsce wiele zlych rzeczy ale kilka rzeczy zrobil dobrze. Jedna z nich jest wprowadzenie koedukacyjnych darmowych szkol dla kazdego

• lajtova Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 24.10.21, 21:23
      tak
    • livia.kalina Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 24.10.21, 21:38
      Segregacja płciowa w edukacji jest demoralizująca. Uczy, że osoba innej płci to wyłącznie obiekt seksualny a nie partner w nauce, pracy i zabawie.
      • princesswhitewolf Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 22:03
        dokladnie. sredniowieczne zasady
        • fogito Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 23:13
          Sredniowiecze to bardzo frywolne bylo w porównaniu z XXI wiekiem.
          • princesswhitewolf Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 24.10.21, 23:52
            Nie sadze
            • fogito Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 07:49
              No to poczytaj sobie troche literatury źródłowej.
              • triss_merigold6 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 07:53
                Wystarczy mi lektura na temat osobliwych rytuałów inicjacyjnych w monopłciowych collegach w UK.
                • fogito Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:13
                  Ale to juz departament horroru zapewne
      • la_mujer75 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 00:37
        Dokładnie.
    • umi Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 25.10.21, 00:57
      Moim zdaniem najlepsze sa koedukacyjne grupy mieszane wiekiem (starsze + mlodsze, ale musza byc wsrod starszych i chlopaki i dziewczyny, male plec obojetna). W polskiej szkole niewykonalne ze wzgledu na program. Na drugim miejscu koedukacyjne z dziecmi w tym samym wieku, na koncu jednoplciowe. Jednoplciowe dla dziewczyn maja moim zdaniem sens przy ambitnych klasach z bardzo zaawansowanym programem. bo wtedy faktycznie te dziewczyny nie sa ciagniete w dol i mozna z nich geniuszy zrobic. Ale cala reszta nie bvardzo, bo wiekszoisc ludzi nie jest geniuszami, a w spoleczenstwie musi umiec zyc. Spoleczenstwo jest koedukacyjne i zlozone z ludzi w roznym wieku. Wiec lepiej od malego sie uczyc jak najbardziej naturalnych warunkow. Tylko te dzieci pilnowac trzeba i wychowywac. Zamykanie chlopcow w gettach dla chlopcow, bo sa dzicy i molestuja moim zdaniem slabe jest. Moze by tych co ich tak wychowuja pozamykac suspicious
      • gris_gris Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 08:50
        . Jednoplciowe dla dzi
        > ewczyn maja moim zdaniem sens przy ambitnych klasach z bardzo zaawansowanym pro
        > gramem. bo wtedy faktycznie te dziewczyny nie sa ciagniete w dol i mozna z nich
        > geniuszy zrobic.

No wlasnie, w Wlk. Brytanii to dobrze widac. W zestawieniach najlepszych szkół z 2019 w pierwszej dziesiątce jest sześć szkół żeńskich, trzy męskie i jedna mieszana. W pierwszej dwudziestce znalazłam tylko trzy mieszane w ogole.

Ale to jest zupełnie inny system, nie do przeniesienia w inne warunki. Te szkoły sa prawie wyłącznie prywatne poza tym.
        • morekac Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 08:51
          Szkoły, do których masz selekcję na wejściu, z definicji powinny osiągać lepsze wyniki wyjściowe.
          • gris_gris Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:00
            morekac napisała:

> Szkoły, do których masz selekcję na wejściu, z definicji powinny osiągać lepsz
            > e wyniki wyjściowe.
            >
            No pewnie, ze tak. Tylko nawet wśród tych wyselekcjonowanych dziewczęta osiągają znacznie lepsze wyniki.

Ale pisze, ze to nie do przeniesienia, bo tam chodzi dokładnie o akademic excellence a to zdecydowanie nie jest motorem jakichkolwiek działań pisowskich dziadów w dziedzinie edukacji.
    • triss_merigold6 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 25.10.21, 07:43
      Nie bardzo widzę powody do podejmowania dyskusji z tezą o zaletach monopłciowej edukacji. To jakaś rozpaczliwa próba zakrzywienia czasoprzestrzeni i powrotu do mitycznego złotego wieku.
      • paskudek1 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 08:06
        Zastanawiam się ciągle ile jeszcze dziesięcioleci albo i więcej potrzeba, żeby faceci dostrzegli że separacja kobiet, żeby ich nie kusiły stawia w najgorszym świetle ich samych?
        • triss_merigold6 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 08:12
          Mnie bawią opowieści na temat mobbingu klasowego/szkolnego w postaci obgadywania przez dziewczynki, owych intryg i kręgów wokół gwiazdek.
          Źródła sądowe stanowią przebogaty materiał przeciwko monopłciowym męskim strukturom, dziewczęce plotki w zestawieniu z brutalną falą w męskich zawodówkach, poprawczakach, koszarach kiedyś etc. to drobiazgi.
          • araceli Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 08:29
            triss_merigold6 napisała:
            > Mnie bawią opowieści na temat mobbingu klasowego/szkolnego w postaci obgadywani
            > a przez dziewczynki, owych intryg i kręgów wokół gwiazdek.
            > Źródła sądowe stanowią przebogaty materiał przeciwko monopłciowym męskim struk
            > turom, dziewczęce plotki w zestawieniu z brutalną falą w męskich zawodówkach, p
            > oprawczakach, koszarach kiedyś etc. to drobiazgi.

Bardzo miło, że bawi cię przemoc.
            • triss_merigold6 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 08:33
              Skala i skutki przemocy męskiej w monopłciowych zamkniętych strukturach jest groźniejsza dla życia i zdrowia, co nie oznacza, że przemoc w środowiskach dziewczęcych/damskich nie występuje.
            • morekac Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 08:54
              Triss bawi raczej rozpisywanie się o tej strasznej przemocy wśród dziewcząt, która to przemoc w porównaniu z przemocą wśród chłopców jest raczej mniej brutalna.
              • araceli Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:02
                morekac napisała:
                > Triss bawi raczej rozpisywanie się o tej strasznej przemocy wśród dziewcząt, kt
                > óra to przemoc w porównaniu z przemocą wśród chłopców jest raczej mniej brutalna.

Fizycznie mniej brutalna. W praktyce - o wiele częstsza.
              • triss_merigold6 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:04
                Przy czym, wśród chłopców przemoc w postaci wykluczania, mobbingowania, szyderstw, prześladowania w mediach społecznościowych etc. występuje również, obok przemocy fizycznej i seksualnej.
              • hanusinamama Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:05
                Moze jest mniej brutalna fizycznie ale psychicznie dziewczyny potrafią być wredne. I przypominam, ze to robi taką samą krzywdę.
                • triss_merigold6 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:11
                  Nie, cherie, nie taką samą, aczkolwiek prześladowania niefizyczne potrafią być bardzo dotkliwe i mogą zostawić ślady na lata. Niemniej, ryzyko że grupa dziewczynek w jednoplciowej klasie wytypuje ofiary do np. fizycznego znęcania się seksualnego jest mniejsze niż w grupie chłopaków.
                  • hanusinamama Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 10:09
                    I ta przemoc fizyczna czy seksualna jest taka nagminna w klasach mieszaknych? Bo jakos zdecydowanie wiecej wydawało mi się, ze dzieci doświadczają przemocy psychicznej.
                • kandyzowana3x Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:21
                  przemoc fizyczna, czy seksualna prakrtycznie zawsze jest polaczona z przemoca psychiczna.
                  • triss_merigold6 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:24
                    Zgadza się i karmienie rozkosznej iluzji, jakoby chłopcy "dawali sobie po razie, a potem zgodnie szli grać w piłkę" jest podtrzymywaniem szkodliwego mitu.
                    • hanusinamama Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 10:10
                      Ja nic takiego nie mowię. Mowie tylko, ze przemoc psychiczna jest znacznie częstsza i zdecydowanie moim zdaniem robi wiekszą krzywdę. Bo nie zostawia śladów na zewnątrz.
          • mgla_jedwabna Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:00
            Bo przemoc psychiczną trudniej jest udowodnić. Mnie zawsze dziwi co innego - naiwne założenie, że w klasie koedukacyjnej nie będzie gierek między dziewczynkami, podgrupek itd.
            • triss_merigold6 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:07
              Ależ będą, podobnie jak wśród chłopców. Grupy rówieśnicze mają swoją dynamikę i rolą dorosłych jest takie moderowanie, wpływanie, zapobieganie eskalacji konfliktów etc., żeby przemocy było jak najmniej.
              • kobietazpolnocy Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:34
                Amen.
          • bigimax4 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 13:21
            wieniu z brutalną falą w męskich zawodówkach, poprawczakach, koszarach kiedyś etc. to drobiazgi

dyskusja jest o czesto prywatnych lub w dobrych dzielnicach szkolach z tradycjami i sukcesami
            nie o poprawczakach , troche inny typ ludzi i sie troche znowu zapedzilas w swoich urojeniach
            • paskudek1 Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 13:34
              Ale masz pojęcie, że jak, to objęłoby cały kraj to ten brak koedukacji dotyczyłby WSZYSTKICH a nie tylko wybranych?
    • asfiksja Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd" 25.10.21, 09:12
      Rozwalacze lekcji to w 90% chłopcy. Wolę jednak, żeby moi synowie chodzili do klas, w których jest żeński czynnik cywilizujący. Natomiast jeśli chodzi o dziewczynki to na najwcześniejszym etapie edukacji pomysł nie jest tak głupi, jak się wydaje. Klasy dziewczynek przyciągałyby też prawdopodobnie lepszych i sympatyczniejszych nauczycieli (nauczyciele wbrew pozorom nie lubią uspokajać dzieciarni przez pół lekcji).
      • fogito Re: "Koedukacyjne klasy w szkołach to błąd 25.10.21, 09:22
        No nie lubią uspokajac bo czas tracą na malych malpiszonow.