Dodaj do ulubionych

Książkowo- coś o seryjnych mordercach

25.10.21, 22:23
Ematka może coś poleci. Potrzebuje książki o seryjnych mordercach, takiej, która Was wciągnęła od razu. Może być polska, może być obcojęzyczna (angielski, francuski- bo nastolatek też zainteresowany tematyką,  a musi mieć kontakt z językiem dla lepszej wprawy). Polećcie, plis
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Książkowo- coś o seryjnych mordercach 25.10.21, 22:28
      Polecam reportaż M. Omilianowicz - Bestia o Pękalskim.
    • nickbezznaczenia Re: Książkowo- coś o seryjnych mordercach 25.10.21, 22:30
      'Pieśń kata" Normana Mailera,
    • andaba Re: Książkowo- coś o seryjnych mordercach 25.10.21, 22:48
      Ale to ma być beletrystyka, czy na faktach?

Ja seryjnych omijam, bo mnie nudzą, ale dawniej coś tam czytałam, tyle że nie pamiętam za bardzo.

Z beletrystyki może trylogia J.D. Bakera - mnie wprawdzie się średnio podobała, ale myślę, że nastolatkowi by mogła.
      Ta hiszpańska seria zaczynająca się od Ciszy białego miasta - średnia mocno, ale dość łatwa w odbiorze.
      Ze starszych Patricia Cornwell, super, ale pierwsze części.
      Peterson coś chyba w tym temacie pisał, ale go nie lubię, więc wymazałam z pamięci.
      Jeffery Deaver.

Z polskich to chyba Pionek Kuźmińskich.

A z polskich na faktach M jak morderca Semczuka.
    • angazetka Re: Książkowo- coś o seryjnych mordercach 25.10.21, 22:50
      Teraz wyszła po polsku niezła książka o Bundym.
    • edka12 Re: Książkowo- coś o seryjnych mordercach 25.10.21, 22:56
      Może autorzy: Michał Smielak lub Mieczysław Gorzka. Ale to beletrystyka
      • grey_delphinum Re: Książkowo- coś o seryjnych mordercach 25.10.21, 23:20
        O seryjnych jest sporo książek, ale właśnie skończyłam czytać "Park Marconiego" Edwardsona (z serii o Winterze).

• kaska_800 Re: Książkowo- coś o seryjnych mordercach 25.10.21, 23:19
      Fakty. Może być nawet ze szczegółowymi opisami morderstw. Tyle tylko żeby to był opis prawdziwych ludzi i wydarzeń
      Wiem, że masę książek o tej tematyce jest, ale może ktoś coś sprawdzonego ma, co naprawdę warte przeczytania jest
      • grey_delphinum Re: Książkowo- coś o seryjnych mordercach 25.10.21, 23:21
        Jak fakty, to ta moja odpada.
      • andaba Re: Książkowo- coś o seryjnych mordercach 25.10.21, 23:24
        Najlepszą książką o mordercach, również seryjnych, jaką czytałam, jest "Czarny leksykon" Joanny Białeckiej. Pod Halą Targową za 2 zł widziałam.
    • tanebo001 Re: Książkowo- coś o seryjnych mordercach 25.10.21, 23:26
      Zodiac R Graysmith

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka