Dodaj do ulubionych

Jak wytlumaczyc nastolatkowi

26.10.21, 13:51
ze ludziom bez ambicji nie ma czego zazdroscic? No wlasnie, da sie w ogole? Moj syn znalazl sobie nowego kolege, ktory ma najnowszego iphona, super wypasiony komputer, nosi tylko markowe ubrania ale…mieszka w mieszkaniu komunalnym w bardzo nieciekawej dzielnicy, gdzie po smierdzacych korytarzach leza zuzyte strzykawki a dzien nie mija bez interwencji policji. Nie chce wyjsc na snoba ani obrazic jego rodziny, ani chlopaka ani jego rodzicow nie znam, na oczy ich nie widzialam. Ale tak sobie mysle ze jesli kogos stac na te wszystkie gadzety to stac by go tez bylo na kupienie/wynajecie domu w lepszej dzielnicy zamiast oszczedzac tam gdzie moim zdaniem oszczedzac sie nie powinno. Jest w ogole sens takie rzeczy nastolatkom tlumaczyc? Dotrze? Pracuje i zarabiam przyzwoicie ale dla mnie priorytetem zawsze byl dom w fajnym miejscu, edukacja i oszczedzanie na przyszlosc. Zdarza sie waszym nastolatkom marudzic ze inni maja lepiej/wiecej? Co im odpowiadacie?
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 13:55
      Nie, mój jakoś łapie, że są tacy co mają więcej i co mniej i nie widzę żeby to przeżywał. Że jadą pochodzi z różnych źródeł i różne są wartości ,: ten woli gadżet, ten składa, a ten pojedzie na wycieczkę też wie. Natomiast uważam za dobry pomysł o tym pogadać, nie dokonywać ocen a opisów bardziej. Ocen nastolatek sam dokona może oczywiście dowiedzieć się jak rodzice myślą, ale co jest lepsze? Kim ja jestem żeby tak mówić ?
      • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:04
        Tez mi sie wydawalo ze moj lapie, moze to taki normalny etap nastolatkowego buntu? Moze sa jakies poradniki madre jak sobie z tym radzic?
    • andaba Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 13:58
      Gdzie można te strzykawki obejrzeć? Bo znam tylko z literatury lat 80-tych, nigdy na oczy nie widziałam, a chętnie bym takie coś obejrzała, jako ilustrację do "Dzieci z dworca ZOO".
      • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:00
        Nie mieszkamy w Polsce, tez bym nie uwierzyla gdybym na wlasne oczy nie widziala. Blokowisko w srodku sporego miasta.
        • bigimax4 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:06
          no trudno
          zlamalas glowna zasade jak najdalej od socjali
          to teraz sie mecz
          • andaba Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:08
            Widać za mało zarabia i ma za słabe priorytety, skoro synowi udało się spiknąć z takim kolegą.
          • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:13
            Jest taka zasada? Nie obracam sie w srodowisku socjali, ale tez nie trzymam dziecka pod kloszem. Do 18-tki mam mu wybierac kolegow?
        • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:32
          >tez bym nie uwierzyla gdybym na wlasne >oczy nie widziala
          Podobno nie znasz chłopaka ani jego rodzicow, "na oczy ich nie widziałaś", więc jakim cudem wiesz jak mieszkają, ile strzukawek leży na ich wycieraczce i ile razy jest u nich policja...? I jaki komputer ma dzieciak w domu?
          • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:43
            bylam kiedys na osiedlu gdzie mieszkaja, nie jest tajemnica jaka to dzielnica. Nigdzie nie napisalam ze te strzykawki to ich albo ze policja interweniuje u nich konkretnie. Chodzilo mi o otoczenie w jakim mieszkaja.
            • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:57
              No to nie rozumiem. Rodzinę stać na dobry sprzęt komputerowy, nkwy telefon i markowe ubrania dla dziecka, nic Ci nie wiadomo, żeby walały się u nich strzykawki albo nawiedzała ich policja. W czym więc problem i dlaczego zakładasz, że ta rodzina "nie ma ambicji"?
              • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:30
                moim zdaniem inwestowanie w najnowsze gadzety, ktore najnowszymi nie pozstaja zbyt dlugo, to wyrzucanie pieniedzy w bloto. ale z jakiegos powodu moje dziecko czuje sie pokrzywdzone ze inni maja a on nie. Akurat tego konkretnego kolege podal jako przyklad. do tej pory nie mial materialistycznych zapedow w ogole, ale to chyba taki wiek gdy odkrywa sie metki i "prestiz" z nimi zwiazany.
                • mail-na-gazecie Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:35
                  No to ja Ci powiem, że niekoniecznie, bo mój 14,5 latek jak wybiera bluzę czy t-shirta to byle nie było loga. Dzinsy z C&A więc żadne aj waj. Iphona nie ma i nie zgłaszał pretensji.
                  • m_incubo Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 14:07
                    Logo. Byle nie było logo.
                • jednoraz0w0 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 17:21
                  akurat ajfon to może nie będzie najnowszy za chwilę ale długo pociągnie i można go sprzedać. Poza tym na podstawie powybieranych poszlak tak, żeby ci pasowało, oceniasz wybory tamtych ludzi a nie masz pojęcia, co za nimi stoi. Może niedawno wiodło im się lepiej ale z jakiegoś powodu musieli się przeprowadzić do gorszej dzielnicy (może właśnie się rozwiedli), ale ty lepiej wiesz, że nie mają ambicji.
                • evee1 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 02:20
                  Ale zdajesz sobie sprawe, ze za koszt iphona, komputera w domu oraz bluzy i butow z Nike, to mieszkania poza communal housing dla calej rodziny nie wynajmniej chocbys spuchla?
                  Zawsze mnie wkurza, jak ktos wyraza swoje zdanie zdanie na temat tych biedniejszych, ze na przyklad kupuja sobie wypasiony telewizor. A moze zbierali na niego przez rok i postanowili na Boze nARodzenie rodzinny prezent sobie kupic. Dlaczego zaklada sie, ze jak ktos biedny, to powinien juz tylko najtansze rzeczy kupowac i sciubiac grosz do grosza?
                  • znowu.to.samo Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 22:26
                    Ja zaobserwowałam że często tzw biedni udają bogatych obwieszając się logami a potem wychodzi że żyją od 1 do 1 i kredyt goni kredyt
    • leni6 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:04
      A jakby ten kolega mieszkał w super willi to co byś powiedziała? Nastolatek już dawno powinien wiedzieć że nie wszyscy ludzie mają tyle samo pieniędzy oraz to jakie Ty i ich ojciec macie priorytety.
      • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:11
        Nie znam ludzi bez ambicji/wyksztalcenia mieszkajacych w super willach, nie wiem co bym powiedziala. Jak komus sie super wiedzie to mozna z niego brac przyklad, podptrzec jaki zawod wykonuje itd., a tu nie wiem. Moze sa ludzie wyksztalceni i swietnie zarabiajacy ktorzy tak mieszkaja z wyboru, ja nie znam.
        • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:34
          >Jak komus sie super wiedzie to mozna z >niego brac przyklad
          No, na przykład z tych modelek, co to do Emiratów na szejki jeżdżą....
    • cegehana Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:12
      Myślę, że można kolegowac się z kimś komu się tak ogólnie nie zazdrości, a jak się troszczysz o syna to postaraj się zaznajomić bliżej z jego towarzystwem.
    • rainbow_dash Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:13
      zuzyte strzykawki? rzecz się dzieje w 1995r.?
      • glanaber Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:21
        Tam pewnie był mobilny punkt szczepień i stad te strzykawki 😁
        • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:35
          A może to ta wies w Holandii, gdzie ponoć szczepią nocą w najgłębszej tajemnicy, bo to antyszczepowe zagłębie...?
      • bigimax4 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:26
        zuzyte strzykawki? rzecz się dzieje w 1995r.?

kazde wieksze zachodnie misato tak wyglada ,
        pikajacym taka sytuacja sie nie podoba, ze w polsce tego nie ma i chca bardzo zeby bylo ,
        wincy uchodzcow u nas bedzie tak samo fajnie
        • rainbow_dash Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:45
          nie sądzę. Byłeś kiedyś w zachodnim mieście? Tak z max 5 lat wstecz?
          • wkswks Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:04
            Najgorsza klatka schodowa to ta mojej teściowej w Monachium na schwabingu. Kuzyn męża mieszka w Märkisches Viertel w Berlinie i mimo 15pietrowego bloku ma mega porządek na klatkach. Kto zna Monachium i Berlin, ten wie o czym mowię. Nie wiem kiedy w ogóle widziałam po raz ostatni porozrzucane gdziekolwiek strzykawki: chyba w parku we Wrocławiu w połowie lat 90-tych.
            Oderwanie od rzeczywistości jak w przypadku uchodzcow z ajfonami.
      • kafana Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 17:49
        Kilka lat temu mój znajomy wynajmował mieszkanie w kamienicy, gdzie w zimie na korytarzu spała ciężarna Cyganka i dawała w żyłę.
        • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 18:03
          No to masz jedną Cygankę vs cała dzielnica ćpunów.
          • jowita771 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 20:33
            Weź pod uwagę, że strzykawka to rzecz jednorazowa, więc trochę mogło ich być nawet i po jednej osobie.
            wink
            • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 20:42
              Nie, odnoszę się do wątku startowego - dzieciak mieszka w DZIELNICY, w której podobno w absolutnie każdym domu śmierdzi, strzykawki przewalają się po podłogach, a policja wpada każdego dnia... Jedna Cyganka nie dałaby rady...
              • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 21:12
                Nie w kazdym domu a w czesci wspolnej budynku, to jest blok. Cyganek nie zauwazylamwink
                • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 21:13
                  I raczej nie ma znaczenia czy jest to jedna strzykawka czy dziesiec, nie czuje sie komfortowo w takich miejscach i tyle.
                  • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 15:17
                    No ale Ciebie nikt na salony w slumsie nie zaprasza, prawda...?
                • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 15:17
                  Blok jest całą dzielnicą...?
    • marta.graca Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:13
      Najpierw wytłumacz samej sobie, że nie należy interesować się tym, na czym oszczędzają inni ludzie. Ty wolisz mieć dom w fajnej okolicy, oni wolą wydać na gadżety ( btw z ilu iPhonów trzeba by zrezygnować, by starczyło na dom w dobrej dzielnicy?)
    • hiacynta.bukiet123 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:13
      Zużyte strzykawki w 2021 roku? Ostatnio widzialam taką w okolicach dworca PKP, kiedy poszlismy z klasą na sprzątanie świata. Pierwsza połowa lat 90-tych.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:16
      Przyznaj że Cię boli, że mają gadżety, kasę sobie chowają po domu, a mieszkanie mają od miasta za darmo
      Zachowujesz się jakbyś była lepsza od nich.
      Nie, nie jesteś.
      • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:22
        Gdzie napisalam ze kase chowaja po domu??? Nie uwazam sie za lepsza, gdybym sie uwazala to nie mialabym problemu i powiedziala synowi wprost zeby sie z cholota nie zadawal. Nie znam ich, nie oceniam, zapytalam jak przekonac dziecko zeby dostrzeglo z swiat sie na tym glupim najnowszym iphonie nie konczy. I jest on zazwyczaj kosztem czegos dla niego zupelnie abstrakcyjnego w danej chwili.
        • nigdynigdynigdy84 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:24
          Maja komunalne a stać ich na gadżety.
          Nawet jeśli kradną, to nic Ci do tego.
          Co chcesz syneczkowi wyjaśnić? Ze tamci to patologia a wy jesteście idealna rodzina?
          • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:27
            Tez mieszkasz w komunalnym ze tak sie rzucasz?
            • szmytka1 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:42
              a co, mieszkać w komunalnym, to jakiś straszny wstyd? Uprzedzając, nie - nie mieszkam, ale własnego mieszkania też nie mam. Daj dzieciakowi spokoj i powiedz, że jak uzbiera sam połowę kwoty, to mu resztę dołozysz do tego ajfona. Jak to nastolatek, to może sobie zarobi i wspaniałą lekcję wychowawczą odbębnisz tongue_out
              • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:46
                Zaden wstyd, wielu moich znajomych mieszkalo (stad wiem jak tam jest), ale bylo to przejsciowe. W koncu wszyscy kupili domy w innych dzielnicach.
                Ma iphona, ale nie najnowszego. Nawet gdyby mnie bylo stac na wszystko nie kupowalabym mu najnowszego iphona co kilka miesiecy. Nie i juz.
                • szmytka1 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:48
                  to nie przezywaj, że inni kupują, bo kręcisz dym nie wiadomo o co
                • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:03
                  A, czyli lata temu jacyś znajomi mieszkali w komunalce i widziałas tam strzykawki, więc cała DZIELNICA wygląda tak samo w 2021r, a wszyscy mieszkańcy to ćpuny bez ambicji...

Nie chcę psuć Twojego dobrego samopoczucia, ale w Twojej DZIELNICY też "dzień nie mija bez interwencji policji".
        • extereso Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:29
          Ale przecież musi zebrać informacje o świecie żeby je ocenić. Może on nauczy dorosłych że na chacie świat się nie kończy 😜 jeśli zakwestionuje Wasze wartości to też rozwojowe. Dlaczego koniecznie musi myśleć jak Ty? Gadaniną go nie przekonasz. Jeśli go i siebie i innych szanujecie, dbacie o bezpieczeństwo a na pewno tak to czego chcieć jeszcze.
          • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:44
            Nadinterpretujesz. moj swiat nie konczy sie na chacie, ale czuje sie bezpieczniej majac te chate i oszczednosci na emeryture. I taki tez obraz swiata usiluje dziecku przekazac. Nie jestem materialistka ale tez nie skapie na wszystkim, wiec sie zdziwilam ze dziecko sie nagle poczulo pokrzywdzone. Nie dlatego ze czegos nie ma, ale wlasnie dlatego ze inni maja lepsze a ja nie umiem wyartykulowac dlaczego to co ma powinno mu wystarczyc.
            • extereso Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:57
              Przecież ja to rozumiem. Trochę prowokowałam,a zapomniałam że internet temu nie sprzyja. Chodziło mi o to, że nie jest dobrze założyć że on ma myśleć jak ty.moim zdaniem lepiej Wam będzie jak przyjmiesz że jego wewnętrzny świat się buduje, coś z Twojego przyjmie a coś nie, teraz to co robi jest całkiem naturalne.
        • abecadlowa1 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 16:27
          mazekeene napisała:

> zapytalam jak przekonac dziecko zeby
          > dostrzeglo z swiat sie na tym glupim najnowszym iphonie nie konczy. I jest on z
          > azwyczaj kosztem czegos dla niego zupelnie abstrakcyjnego w danej chwili.

Co jest nie tak z Twoimi wartościmi lub komunikowaniem ich, że są niezrozumiałe dla Twojego dziecka?
      • jowita771 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 20:38
        nigdynigdynigdy84 napisała:

> Przyznaj że Cię boli, że mają gadżety, kasę sobie chowają po domu, a mieszkanie
        > mają od miasta za darmo
        > Zachowujesz się jakbyś była lepsza od nich.
        > Nie, nie jesteś.

Szczerze mówiąc nie zgodzę się. Jeśli ktoś kombinuje, żeby dostać komunalne mieszkanie, bo woli zaoszczędzone pieniądze wydać na przyjemności, to ja czuje się od niego lepsza. Nic nie poradzę, uważam, że jestem lepsza od takich osób.
        • m_incubo Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 14:16
          A co to znaczy kombinować?
          I czy mieszkając w komunalnym mieszkaniu należy kupować tylko najtańsze rzeczy, żeby jakaś pańcia, która nawet nie potrafi wyartykułować własnemu dziecku, co dokładnie jej nie pasuje (kończyła szkołę w kiepskiej dzielnicy?) nie miała dysonansu?
          Czy może mieszkając w komunalnym mieszkaniu w złym guście są jakiekolwiek gadżety, bo każdy grosz należy odkładać na własny dom w dobrej dzielnicy?
          I jeszcze powiedz, w czym konkretnie jesteś lepsza?
    • kanna Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:19
      Ale co chcesz wytłumaczyć?
      Bo kolega syna ma ambicje - ma wypasione ciuchy i telefon, Ambicji (być może ) nie mają jego rodzice, a raczej maja inne priorytety niż Ty.

Ale co nastolatka obchodzą priorytety rodziców jego kumpla?
    • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:23
      Zuzyte strzykawki...? Znaczy się sami cukrzycy tam mieszkają czy wylądowałam przypadkiem znów w latach 70...?
      • nigdynigdynigdy84 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:25
        Autorkę boli że jej syn nie ma najnowszego telefonu więc się upatruje patologii i narkomanii wśród obcych ludzi
        • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:29
          Autorke boli jak ktos lepiej wie co ona mysli. Nie widze sensu posiadania najnowszego iphona.
          • marta.graca Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:35
            No i nie decyduj, co ma sobie kupować, ktoś kto taki sens widzi.
          • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:37
            A oni nie widzą potrzeby posiadania domeczku.
          • extereso Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:30
            A syna, że ktoś lepiej wie co on powinien myśleć.
          • jednoraz0w0 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 17:23
            mazekeene napisała:

> Autorke boli jak ktos lepiej wie co ona mysli.

przecież ty tez wiesz lepiej jak myślą inni, nawet, jeśli ich nie znasz i na oczy nie widziałaś.
          • m_incubo Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 14:25
            Ty zdaje się też lepiej wiesz, jakie ambicje i czy w ogóle mają ludzie, których na oczy ponoć nie widziałaś?
            • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 14:36
              Umiejetnosc czytania ze zrozumieniem jak widac zamiera. Nie interesuje mnie co inni ludzie maja i dlaczego. Jak kazda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej, nie chce zeby sie czul pokrzywdzony brakiem najnowszych gadzetow, bo to zadna krzywda. I nie chce zeby swoje szczesciu uzaleznial od tego ile cos kosztowalo. Takie to dziwne?
    • solejrolia Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:32
      Poniosło cię z tym grillowaniem

Ale
      Też kumplowalam się w tym wieku z osobami z patologii.
      Przez całą szkołę średnią miałam koleżankę z bardzo nieciekawego środowiska, mieszkająca w czymś, co nawet teraz ciężko mi opisac, nawet matury nie zdawala- zabrakło jej chęci.
      Ale fajna była i bardzo wesoła, wygadana. Lubiłam ją!
      I przez to koleżeństwo nic mi nie ubyło, a na pewno nie ambicji.
      • solejrolia Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:32
        Trollowaniem 😁a nie grillowaniem
        🤣🤣🤣
      • mail-na-gazecie Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:13
        Ja podobnie, bo te z tzw dobrych domów były straszliwie nudne.
        • solejrolia Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 19:06
          Oj tak 🙃🙃🙃!
    • irma223 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:32
      Inwestowanie w gadżety to typowe zachowanie w niższych klasach społecznych. W Niemczech telewizory zaraz po najbogatszych zakupili robotnicy. W Polsce w pierwszej połowie lat 90-tych w komputery do gier zainwestowali mało zarabiający (o ile w ogóle). To samo dotyczy inwestycji w wygląd (tzw. efekt szminki).
      • solejrolia Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:33
        Prawda.
      • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:39
        Teorie znam, ale dla takiego nastolatka to kiepskie pocieszeniewink
      • melikles Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:53
        Aha, a pierwsze komórki-cegły, nosili żule z warszawskich Szmulek big_grin
        • melikles Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:56
          Ja na przełomie lat 80/90 zainwestowałem w 4 magnetowidy (wspólnie z kumplem). Po roku było mnie stać na kawalerkę na bliskim Ursynowie smile

Nie zaprzeczam, że pochodzę z niskich klas społecznych. Czerwoni partyjni biznesmeni załatwiali wtedy dzieciom staże na zachodnich uczelniach.
    • fogito Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:39
      Wiekszosc moich uczniow jest bez ambicji. Robia tylko minimum tego co musza. Nie mysla o przyszlosci i nie maja planów. Smutne to.
      • magdallenac Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:48
        Ok, serio bez kłótni i awantury. Poważnie większość? Ponad 50% Twoich uczniów to lenie bez ambicji, chcące się tylko prześlizgać przez szkoły? Z reguły na klasę było kilku takich laserów, kilku prymusów, a reszta solidna średnia. O co chodzi??
        • rainbow_dash Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:55
          pewnie o to, że w szkole średniej nie wiedzą na 100% co chcą robić w dorosłym życiu, nie mają ambicji na bycie dochotrem czy panem adwokatem, tylko chcą póki co tę szkołę skończyć.
          Pozwolę sobie oświecić panią nauczycielkę, ja w 1999 roku, na parę m-cy przed maturą także nie wiedziałam i miałam tylko jeden cel - zdać maturę, skończyć szkołę. A co będzie potem, to się pomyśli. I tak naprawdę nijak to sie miało do mojej przyszłości, wiesz? Nijak.
          • fogito Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:04
            Ale mialas plan na zdanie matury. Ja mialam egzaminy na studia. Teraz trzeba zdać dobrze mature aby pojsc na dobre studia. Na minimum to raczej każdy zda.
            • rainbow_dash Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 10:41
              yyy no nie, miałam plan na studia także. tyle, że parę m-cy przed maturą nawet nie wiedziałam na jakie studia pójdę, rozumiesz? Bo nie wiedziałam co chcę w życiu robić i myślę, że tak ma bardzo dużo dzieciaków. Wiesz, że nie każdy musi iśc na studia, a już zupelnie nie każdy na dobre studia (zresztą co przez to rozumiesz? Prawo? Medycynę?) To, że oni TERAZ w listopadzie nie myślą o swoich studiach, to naprawdę, naprawdę nic nie znaczy. A jeżeli mówisz o uczniach mlodszych klas to już w ogóle ci odklepało smile
        • fogito Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:02
          Nie wiem o co chodzi. Brak perspektyw? Okolo 5 na 20 ma plan na życie. Reszta robi wymagane minimum. Ucze tez maturzystów. Zaden z 5 nie ma planu na jakie studia pojsc. Odpowiedz zwykle to na jakiekolwiek
          • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:06
            Plan na życie??? W liceum? Czy Ty czytasz sama sobie...?
            • kosmos_pierzasty Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:13
              Ale to jest coś z czym ja również się mierzę - tak, plan na życie w liceum postrzegam jako coś naturalnego. Natomiast wydaje mi się, że dla mojego dziecka to wcale nie jest oczywiste...
              Nie wiem, czy to nie stąd jest taka postawa "praca jest dla mnie źródłem dochodu, a żyję po pracy". I ok, dopóki ten dochód jest na tyle duży, by fajnie żyć "po pracy". Gorzej, jak nie ma ani satysfakcji z pracy, ani dobrego dochodu...
              • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 18:15
                >plan na życie w liceum postrzegam >jako coś naturalnego.
                Trumna będzie dębowa czy sosnowa?
                • evee1 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 02:27
                  > Trumna będzie dębowa czy sosnowa?
                  No dbajezesz o srodowisko! Teraz kartonowe sa w modzie.
            • fogito Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 16:40
              A to cos dziwnego? Ja mialam. Syn od 5 roku zycia ma. Dla mnie 18 latek ktory nie ma planow na nastepne kilka lat to nie do pojecia jest.
              • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 18:13
                >Syn od 5 roku zycia ma
                W wieku 5 lat to ja chciałam być fryzjerką... I smieciarzem...

Natomiast w liceum miałam wybrane studia i mniej - więcej wiedziałam w jakim zawodzie chcę pracować, ale...
                - za mąż czy bez męża?
                - dzieci tak, ale ile...?
                - mieszkanie czy dom?
                - wlasne czy wynajem?
                - wieś czy miasto?
                - to miasto czy inne?
                - ten kraj czy inny...?
                - a, do dziś nadal nie wybrałam trumny i czy chcę "anielski orszak"

A generalnie życie i tak zweryfikowalo te moje malutkie plany i poza wykonywanym zawodem WSZYSTKO jest inaczej, niż sobie gdzieś tam wyobrażałam...

>Dla mnie 18 latek ktory nie ma >planow na nastepne kilka lat
                A nie, nie, nie. Pisałaś wyraźnie "na życie", nie na najbliższe 3-4 lata. Następne kilka lat to najwyzej plan jakie studia i chcą pracować w trakcie. Cała reszta jest wypadkową tych pierwszych. Przy czym 5 znanych Ci licealistów nie czyni reguły, poza tym równie dobrze może to świadczyć o mnogości zainteresowan, a nie ich braku.
              • te_de_ka Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 18:29
                oni też mają plany tylko nie zdradzą się z nimi przed nauczycielką. Założę się, że wiele z tych młodziaków chce uprawiać zawodowo e-sport, być youtuberem, zrobić karierę i kasę jak mata i takie tam.
                • fogito Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 22:32
                  Niektorzy tak faktycznie mówią ale nie osiagna tego celu moim zdaniem bo są niekreatywni. Jeden maturzysta stwierdzil ostatnio ze jego marzeniem jest mieszkac pod mostem. Jacys malkontenci z nich wyrastają.
                  • agonyaunt Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 14:00
                    >Jeden maturzysta stwierdzil ostatnio ze jego marzeniem jest mieszkac pod mostem.

Jakim cudem będąc wybitną nauczycielką nie potrafisz rozpoznać kiedy uczniowie drą z Ciebie łacha? smile
              • rainbow_dash Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 10:43
                >. Dla mnie 18 latek ktory nie ma planow na nastepne kilka lat to nie do pojecia jest.

to musisz poszerzyć swoje horyzonty myślowe. nie ma w tym nic dziwnego, natomiast bardzo zabawne są plany na przyszłość 5 latka i wiara matki w to, że on te plany zrealizuje
          • magdallenac Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:11
            Z mojej klasy (matura 97) najlepiej skończyli ci bez „planu na życie”. Plany planami, a w 90% samo życie pokazuje, że ma dla nas zupełnie inne plany🤷‍♀️
            • alpepe Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 16:21
              Sądzę, że akurat wtedy, ja, matura 95, to były inne czasy. Teraz do mojej firmy w Polsce przychodzą młodzi ludzie ubiegać się o pracę i jest dramat, właśnie przez brak planu na życie. Nie chcą się rozwijać, nie chcą się uczyć, tylko myślą schematem, pójdę na budowę, zarobię hajs. No i fakt, niczego się tam nie nauczą, będą tylko do dźwigania i prostych rzeczy, potem idą do fabryki, też najprostsza robota, potem przychodzą do nas i myślą, że będą na produkcji wciskać guziczeka, a gołąbki same do gąbki. A przecież idziesz na budowę za pomocnika, popatrz, jak się muruje, jak się robi sufity podwieszane i ścianki działowe na profilach, popatrz, jak zacierać, jak szlifować, jak ustawiać pion, popatrz, jak wstawiać okna, nawet i możesz podpatrzyć, jak elektryk montuje gniazdka i włączniki, a potem już są inne możliwości zarobkowe. Idziesz na produkcję, pokaż się, może awansujesz na brygadzistę, może zaciekawi cię coś jeszcze itd.
              Wiesz, ja też się odnalazłam, gdzie mnie rzucił los i małżeństwo, ale i liceum i studia dały mi podbudowę, nie wspominając o własnej zaradności. Ale jak nie masz podbudowy, to miej choćby jakiś plan na życie.
              • rainbow_dash Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 10:45
                no i taki wyszkolony nabudowie od mlodych lat nie będzie miał finansowo gorzej od tego, który 5 lat kisł na bylejakich studiach, więc w czym problem? Pieniądze są motorem, dla tylko niewielu prestiż.
                • alpepe Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 14:37
                  A czego nie zrozumiałaś w moim wywodzie? Właśnie piszę, że niewyszkolony.
      • abecadlowa1 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 16:31
        fogito napisała:

> Wiekszosc moich uczniow jest bez ambicji. Robia tylko minimum tego co musza. Ni
        > e mysla o przyszlosci i nie maja planów. Smutne to.

Ciekawe. Mam zupełnie inną perspektywę. Żadnen ze szkolnych nauczycieli moich synów nie ma zielonego pojęcia o ich pozaszklnych sukcesach i umiejętnościach jakie zdobywają poza szkołą.
        • fogito Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 16:44
          Ja rozmawiam ze swoimi uczniami. Ci co maja osiagniecia maja zwykle plan na życie.
          • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 18:16
            Tymi, którymi wiecznie pogardzasz i o których masz zawsze jak najgorszą opinię...?
            • fogito Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 22:34
              Pogardzam to michalkowymi rodzicami ktorzy, jak to mawiaja niektorzy nauczyciele, maja swoje zieci w doopie i ciagna je do dolu przez swoja glupote i brak kompetencji.
              • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 15:25
                No właśnie widzę po wpisach...
    • conena Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:44
      gdyby mi nastolatek marudził, że inni mają więcej śmierdzących korytarzy, na których leżą zużyte strzykawki, to nic bym nie odpowiedziała, tylko bym dzwoniła po pogotowie, bo ewidentnie nastolatek nadaje się do leczenia.

tak ogólnie, to rozumiem, że trolling tu się uprawia, ale za cholerę nie rozumiem problemu. czy boli cię, że ktoś ma iphona? czy boli cię, że ktoś mieszka w nieciekawej dzielnicy? czy to kombo cię boli - iphon w nieciekawej dzielnicy i twój nastolatek musi zrozumieć, że te kropki się nie łączą?
    • rainbow_dash Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:52
      mojej nastolatce nie zdarza się "marudzic ze inni maja lepiej/wiecej", bo mimo, że mieszkamy w domu to wiem jak dla nastolatkow ważne są takie rzeczy, jak nowy telefon i fajne ciuchy i nie udaję ciotki klotki, która chodziła w zgrzebnym worku po to, aby moi rodzice mogli oszczędzać na przyszłość. Zupełnie nie ogarniam dlaczego ty tego swojego dzieciaka nie możesz po prostu zaspokoic materialnie na miarę jego potrzeb i waszych możliwości? Bo rozumiem, że środki na "najnowszego iphona, super wypasiony komputer, nosi tylko markowe ubrania" są, tylko chęci z tobie nie ma, tak?
      • melikles Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 14:59
        Najnowszy ajfon to 5000 zł, nowy iMac to 10k w słabszej konfiguracji. Drogie są zachcianki młodzieży.
      • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:03
        A gdzie ja napisalam ze nie jest materialnie zaspokojony jak to ujelas? Ma i iphona i komputer i markowe ubrania tez. ale nie biegam co kilka miesiecy wymieniac iphona na najnowszy model, komputer tez ma juz kilka lat i sa lepsze a ubrania do tej pory kupowalam jakie uwazalam za stosowne bo mlody byl kompletnie niezainteresowany ani metkami ani wybieraniem ubran wcale.
        • extereso Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:34
          No dobrze, dokonujesz wyborów ( ja podobnych). Ale czemu spodziewać się że syn za to Ci podziękuje, w przenośni oczywiście. Ma prawo widzieć że swojej perspektywy a nie babki pod pięćdziesiątkę ( piszę to o sobie, nie Tobie).
        • rainbow_dash Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 10:50
          no ja nie wiem. Piszesz, że on zazdrości temu z plebsu, więc czego zazdrości, skoro wszystko ma? Tego najnowszego iphona własnie? Zaproponuj mu aby zarobił na niego.
          • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 10:59
            Zaproponowalam, ale on nie zazdrosci koledze ktory ma bo sobie zarobil tylko takiemu ktoremu rodzice kupuja co rusz nowego bez koniecznosci wysilku ze strony tegoz. Jak prosciej mam to jeszcze wytlumaczyc??
            • rainbow_dash Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 15:23
              aha, no to z synem cos jest wybitnie nie tak, przykro mi to pisać.
              • agonyaunt Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 15:25
                Może być bardzo tak, jeśli widzi, że rodzice, którzy nie mają, kupują, to mu się włączyło logiczne zdziwienie, czemu jego rodzice - którzy mają - kupować nie chcą.
      • kosmos_pierzasty Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:10
        Zaspokajanie każdej zachcianki, w tym kupno telefonu dla małolata za kilka tysięcy jest przede wszystkim szkodliwe dla dziecka, które nie ma sposobności nauczyć się sensownie wykorzystywać swoich ponadprzeciętnie dużych zasobów. W efekcie to co mogłoby je wzbogacić, dać łatwiejsze życie, może się okazać destrukcyjne.
        Aczkolwiek ja jestem tu zwolennczką kompromisu. Uwzględniam potrzeby, także te w mojej opinii nieracjonalne zupełnie, typu jakiś markowy ciuch (szał na CK... wrrr...), ale np. rekompensuję go ciuchem z Pepco, który też jest do danego celu wystarczający.
        Ok, iPhone'y to zmora współczesności i marketing tej firmy sprawia, że mam odruch wymiotny... Jednak ja to ja, a dziecko to dziecko. Jej możliwości poznawcze są bardziej ograniczone niż moje, priorytety też ma prawo mieć odmienne. Wieć kupię ten telefon nawet wbrew sobie, ale za cenę, jaką ja uważam za możliwą do zaakceptowania w tym konkretnym przypadku i nie musi to być najnowszy model. Ot - komromis. Bywa. Musi się pogodzić.
        • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:17
          Nareszcie ktos zrozumial o co mi chodzi, dzieki.
          • evee1 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 02:46
            > Nareszcie ktos zrozumial o co mi chodzi, dzieki.
            Ja bardzo dobrze zrozumialam, bo moje priorytety sa inne niz tych ludzi i moje dzieci to nawet ( w przeciwienstwie do Twojego syna tongue_out) nie mialy iPhona i nie nosily markowych ciuchow, ale zrozum, ze istnieje mechanizm, ze rodzice, ktorych nie stac na wiele rzeczy czesto rekompensuja to swoim dzieciom poprzez kupowanie im najlepszych sprzetow i ubran, bo wydaje im sie, ze inaczej beda odstawac od rowiesnikow i przez to byc pietnowane.
            Jakby ich bylo stac na kupienie sobie domku w milej dzielnicy, to zapewne by taki domek sobie kupili. Bieda spoleczna, czesto przekazywana przez pokolenia, polegajaca rowniez na braku aspiracji, nie jest raczej do dumy, ale jest tez niestety rzeczywistoscia wielu rodzin. Ja nie usprawiedliwiam, tylko staram sie zrozumiec mechanizmy.
          • jednoraz0w0 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 02:58
            wiesz, trollu, tylko że ty tylko udajesz ż chodzi ci o twoje dziecko, a tak naprawdę to chodzi ci o jebanie priorytetów innych ludzi. Troszkę się przy tym powtarzasz, bo hasełko „gdyby biedni nie kupowali ajfonów to byłoby ich stać na ubezpieczenie zdrowotne” było już przerabiane parę lat temu i zanalizowane. Na przykład roczna terapia autystycznego dziecka to 60 ajfonów, poród bez komplikacji i z dobrym ubezpieczeniem - 5 ajfonów itd, itd.
            www.forbes.com/sites/emilywillingham/2017/03/08/the-chaffetz-iphone-scale-how-many-iphones-for-these-healthcare-expenditures/?sh=5d18c5a9563a
        • rainbow_dash Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 10:49
          ja nie zaspokajam KAŻDEJ zachcianki i na pewno nie kupuję sprzętów elektronicznych co kilka miesięcy, ale z postu autorki wynikalo, że chłopak nic nie ma bo ona woli dom i odkładanie na przyszłość zamiast kupowanie dzieciakowi co tam by go zadowoliło. Dopiero później doprecyzowała i tak szczerze nie do końca jej wierzę, bo trochę się plącze
          • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 10:57
            To nie wierz. Nie napisalam ze wole dom i na przyszlosc ZAMIAST gadzetow, tylko ze sa dla mnie wazniejsze w hierarchii wartosci. I nie mam potrzeby wymiany sprzetow ktore dzialaja tylko dlatego ze jest juz nowy/lepszy model.
            • rainbow_dash Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 11:26
              Słuchaj, czy naprawdę wymieniasz jakiekolwiek sprzęty dopiero wtedy gdy poprzednie przestaną działać? Ja nawet samej sobie wymieniam telefon, jak poczuję ochotę na nowy. Sprzedaję wtedy stary i kupuję nowy.
              • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 11:39
                A to naprawde jest takie niezwykle? Wymieniam jak sie popsuja albo jest cos nowego co ma wiecej funkcji, ktore faktycznie sa przydatne. Ale nowy telefon co rok? Nie widze sensu. Mam ten sam juz czyba 4 lata i nie czuje sie pokrzywdzona.
                • ponis1990 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 12:44
                  Pozdrawiam z mieszkania komunalnego big_grin Okolicę mam ok, bo dostałam mieszkanie na fajnym blokowisku, budynek wspólnoty. Towarzystwo mieszane, raczej młode rodziny, pewnie ci, co sobie kupili mieszkania w tym bloku. Ja zarabiam najniższą krajowa, mąz ciut wiecej, oboje budżetówka. Syn jest niepełnosprawny, pracę mam taką, że w razie pobytów szpitalnych nikt nie robił mi problemów. Nie mamy kredytów, żyje nam sie spokojnie. Czy twoim zdaniem powinniśmy sie zadłużyć na ,,mityczny domek" (brrr, nie chciałoby mi się pielić w ogródku itp, cieszę sie że naprawami dachu i tak dalej zajmuje się wspólnota) i obniżyć poziom życia, zmienić pracę na bardziej stresującą i martwić sie niespłaconym kredytem? Aczkolwiek na rzeczach materialnych mnie i synowi niespecjalnie zależy, ma telefon ale nie wypasiony. Nigdy też nie marudził o markowe ubrania (12 lat ma teraz, może sie zacznie wnet, a może nie). A to, że ktoś o mniejszych dochodach kupuje markowe buty albo telefon, to powszechne zjawisko - moja obecna dzielnica jest fajna (jak wspomniałam, blokowisko ze wspólnoty, bloki z lat 80-tych ale wszystkie termomodernizowane, zielona okolica, ble ble) prędzej mieszkałam w starej kamienicy komunalnej i tam faktycznie - sąsiadów miałam nie za ciekawych, za czynsz nacześciej nie placili, ale co drugi miał markowy dres, telefony, plus wypasione bryki parkujące pod kamienicą (niektórzy kombinowali z zasiłkami plus dochody na czarno). Po pierwsze, w tym środowisku to jest jakaś szpana i symbol statusu, po drugie wymaga mniejszego wysiłku - łatwiej kupić telefon niż odkładać na dom, itp itd. Nie ma tu co kminić.
                  • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 12:56
                    ponis1990 napisała:

Czy twoim zdaniem powinniśmy sie zadłużyć na ,,mi
                    > tyczny domek" (brrr, nie chciałoby mi się pielić w ogródku itp, cieszę sie że n
                    > aprawami dachu i tak dalej zajmuje się wspólnota) i obniżyć poziom życia, zmien
                    > ić pracę na bardziej stresującą i martwić sie niespłaconym kredytem?

Absolutnie nie, gdzie cos takiego sugerowalam? Czytajcie ludzie ze zrozumieniem. Powtorzylam wyzej kilkakrotnie ze nie mam problemu z ludzmi mieszkajacymi w mieszkaniach komunalnych.

Aczkolwiek
                    > na rzeczach materialnych mnie i synowi niespecjalnie zależy, ma telefon ale ni
                    > e wypasiony. Nigdy też nie marudził o markowe ubrania (12 lat ma teraz, może si
                    > e zacznie wnet, a może nie).

I tu jest zasadnicza roznica, nie sadzisz? Ja nikogo ani nie potepiam za mieszkanie tam gdzie mieszka ani nie twierdze ze wszyscy powinni mieszkac tak jak ja, ale jesli ktos sie ostentacyjnie dziwi ze moj syn nie ma najnowszego telefonu i najdrozszych butow i moj syn czuje sie z tego powodu pokrzywdzony to czuje sie jakby wywolana do tablicy zeby dziecku wytlumaczyc ze nie ma czego zazdroscic.

Po pierwsze, w tym środowisku to jest jakaś szpana i symbol statusu,
                    > po drugie wymaga mniejszego wysiłku - łatwiej kupić telefon niż odkładać na do
                    > m, itp itd. Nie ma tu co kminić.
                    >

No wlasnie, nie chce zeby moj syn przejal taki sposob myslenia.
                    • ponis1990 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 14:57
                      Ależ on z tego wyrośnie, jak sądzę. Większośc wyrasta. Taki wiek. Do mojej pracy przychodzi dużo młodzieży. Co drugi ma plecak Vans, co drugi ma airmaxy, sneakersy czy jak sie zwą te buciory. Plus jakis czas temu frotki welurowe na rękach miała prawie każda dziewczyna. Oczywiście, wychowuj smile Ale no cóż, widac jest podatny na wpływ rówieśników. A twoim wyciągiem z konta nie zaszpanuje, a telefonem już może. Ja w wieku 14 lat marzyłam o telefonie z kolorowym wyświetlaczem ,,bo wszyscy mają" teraz mi wisi, jaki mam telefon. Przeszło mi. Daj mu czas, wychowuj i nie marudź smile
                      • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 16:11
                        Mam nadzieje ze wyrosnie! Kiedys chyba bylo jakos latwiej wychowywac bo nie bylo tylu nowych rzeczy ktorymi mozna bylo szpanowac, haha.
    • kosmos_pierzasty Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:04
      Po pierwsze, markowy telefon i ciuchy są ogólnie rzecz biorąc tańsze niż lepsze mieszkanie. Po drugie, to znane zjawisko - że ludzie o mniejszych dochodach nabywają pewne symbole statusu, szczególnie dla dzieci.

A ogólnie, to moje dziecko też miewało problemy z umiejscowieniem się na drabinie społecznej. Zwyczajnie dane jej pokazałam.
    • szarakratka Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 15:50
      To nie brak ambicji tylko tzw. efekt szminki. Nie stać mnie na porządne mieszkanie, podróże, edukację dla dzieci, za to kupię szminkę za 200zł/najnowszego ifona/markowe buty. Bo jest to łatwiej dostępne i tworzy namiastkę luksusu.
      • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 16:11
        Otoz to, a moje dziecko widzi tylko tego nieszczesnego iphona...
        • m_incubo Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 21:59
          Ale co "otóż to"? To już doszliśmy do tego, że nie tylko mieszkają w komunalnym (mam wrażenie, że myli ci się ono z socjalnym), ale i zaniedbują edukację i nie podróżują, tylko kupują ajfony?
    • fantastyczna88 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 16:01
      Ale się na ciebie rzuciły, lol. Myślę, że możesz mu podsuwać artykuły, wywiady z ludźmi, którzy coś osiągneli, a pozostali skromni, jak typ od Ikei. Oczywiście nie ma nic złego w posiadaniu najnowszego iphona, jednak masz rację, gadżety nie powinny być kupowane kosztem bardziej przyziemnych rzeczy.
      • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 16:13
        Niczego innego sie nie spodziewalam haha. Staram sie tak robic, ale kurcze brakuje mi argumentow, chyba juz zapomnialam jak polemizowac z nastoletnia logikawink
        • ponis1990 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 27.10.21, 15:01
          Trzeba niektóre rzeczy po prostu przeczekać. Podsuwać artykuły, rozmawiac dużo, i przeczekać smile A syn nie bedzie tego rozkminiał, jak żyje ten kolega, tylko co ma naocznie, czyli ten telefon. Bo w tym wieku to szpana, mozna przynieść do szkoły, pochwalić się. Nic z tym nie zrobisz.
    • berdebul Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 16:01
      Fascynuje mnie, w jaki sposób wywnioskowałaś że tamci ludzie są bez ambicji? Bo mieszkają w komunałce?
      • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 16:15
        Napisalam juz wyzej ze nie przeszkadza mi ze ktos mieszka w komualce, roznie sie ludziom w zyciu uklada. ALe jesli ktos regularnie wydaje bardzo duzo kasy na najnowsze gadzety, ktore bardzo szybko traca na wartosci to chyba jednak mieszka tam z wyboru i nie zalezy mu zeby ten stan rzeczy zmienic.
        • jednoraz0w0 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 17:25
          a to ile on tych najnowszych ajfonów ma, ze regularnie wydaje?
        • wkswks Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 17:30
          To załóż ze mieszka tam z wyboru i zajmij sie edukacja ekonomiczna syna.
        • berdebul Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 17:42
          A musi zależeć? Każdemu jego porno. Jeden chce mieszkać w dzielnicy X, inny mieć dom na wsi.
          Pomijając, ze nawet jeżeli oszczędzą na markowych ciuchach i telefonach (raz na dwa lata?), to raczej domku na wsi za to nie postawią.
          • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 17:46
            Czytaj ze zrozumieniem...dzieciak ma nowego iphona jak tylko sie takowy pojawi. Zreszta nie w tym rzecz co maja inni, pytanie bylo jak sobie radzic z nastolatkiem ktory zazdrosci ze ktos ma lepsze chociaz sam ma calkiem przyzwoite.
            • wkswks Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 19:15
              Powiedz ze ma uzbierać polowe a druga mu dołożysz.
            • berdebul Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 21:43
              Przecież nowe modele nie wychodzą co miesiąc.
              Wyjaśnić dlaczego ma takie i lepszego nie będzie miał, chyba ze sobie dorobi/uzbiera z prezentów. Wszystko jedno czy chodzi o ograniczony budżet, ekologię, czy Wasze poglądy.
    • lichon Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 16:09
      A nie możesz odpowiedzieć tego co nam powiedziałaś? Że edukacja, oszczędności i ładne mieszkanie w lepszej dzielnicy? Znaczy, to ze śmierdzącymi korytarzami i strzykawkami oraz brakiem ambicji, to sobie lepiej daruj. Wytłumacz po prostu, że inwestujesz pieniądze w rzeczy, które uważasz za ważniejsze.
      • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 17:49
        Tlumacze, mowi ze rozumie, a za kilka dni powie z zalem ze kolega na gwiazdke dostanie nowy komputer za tyle i tyle i jaka szkoda ze on takiego miec nie moze.
        • memphis90 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 18:23
          No i co z tego? Pierwszy raz w życiu ktoś ma coś lepszego niż on? Mówi się dziecku "tak, Jasio/Stasio/Marysia ma nowego iphona /drona/hulajnogę, bo jego rodzicow na to stać, a mnie niestety nie stać". Takie rozmowy to z reguly wchodzą w 5-7 roku zycia dziecka, nie u nastolatka...
          • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 19:12
            Pewnie nie pierwszy ale wyobraz sobie ze do tej pory albo nie zauwazal albo mu nie przeszkadzalo. I nie moge mu powiedziec ze mnie nie stac, bo mnie stac ale wole wydac na cos innego.
            • lichon Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 20:19
              Nie może sobie nawet powzdychać? Wie, że cię stać, więc ma nadzieję, że jednak coś ugra. To normalna metoda urabiania rodziców, kiedy chce się coś mieć, ale się wie, że powiedzą "nie", jeśli wprost powiesz, że chcesz. Oczekujesz, że zaproponujemy jakieś cudowne rozwiązanie, dzięki któremu już nigdy nie będzie nawet marzył, że kupisz mu coś, czego nie chcesz kupować?
              • mazekeene Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 21:05
                Haha, chyba masz racje. Musze sie uodpornic na takie sugestie i przestac sie czuc winna tego powodusmile
                • extereso Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi 26.10.21, 21:08
                  👍
            • evee1 Re: Jak wytlumaczyc nastolatkowi