Dodaj do ulubionych

krem z mascarpone (na 3 dni)

26.10.21, 19:13
Chciałabym zrrobić biszkopt z kremem z mascarpone, ale żeby wytrzymał 3 dni, tzn. żeby przez 3 kolejne dni ciasto było dobre
w przepisach jest mascarpone z bitą śmietana, a ona chyba już na drugi dzień opadnie, rozmoczy ciasto

może któraś z Was podzieli się przepisem
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:17
      Nie, kremówka z mascarpone nie opadnie.
      Ale jak się boisz to możesz dodać np. białą czekoladę (rozpuścić w podgrzanej kremówce).
      • ms.piggy Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:34
        uwielbiam ten krem śmietana + rozpuszczona czeklada, ale kiedy, ile i jak dodać mascarpone?
        • alicia033 Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:42
          kiedy chcesz i ile chcesz.
          Zwykle robię tak, że rozpuszczam czekoladę w kremówce, zostawiam do ostygnięcia i potem miksuję z mascarpone. Zdarzało mi się też, że rozpuszczałam czekoladę, dodawałam 2-3 łyżki mascarpone i po ostygnięciu ubijałam z resztą mascarpone i kremówką.
    • daniela34 Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:19
      Nie opadnie w połączeniu z mascarpone.
      Normalny krem wyjdzie. Jeden z moich ukochanych- 250 g kremówki, 250g mascarpone i pijana porzeczka. Wychodzi fioletowy, kwaskowaty i pyszny
      • extereso Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:37
        Ja też uwielbiam. Moja mama taki robi.
      • ms.piggy Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:38
        porzeczki mam tylko w wersji: dzem i kompot (obydwa z włąsnego ogródka)

        jak upić te porzeczki?
        bo zrobiłąbym ciemny biszkopt i przełozyła podanym kremem
        • daniela34 Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:42
          A dżem gęsty? Jak tylko nie jest bardzo wodnisty to w misce ubij (razem) gestą kremówkę 36% i dodawaj stopniowo dżem, ko trolujac, żeby się krem nie ściął. Na koniec daj ulubionego alkoholu. Amaretto na przykład będzie fajnie pasować.
          • ms.piggy Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:46
            dzem gęsty, tzn. to taki cygański dzem, bo z dżemfixem, ale dużo owoców i jest taki dobry, że zjadam go łyżkami
          • alfa36 Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 22:34
            Jak się ciasto nazywa? Pijana porzeczka?
            • daniela34 Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 22:39
              Się nie nazywa, to mój autorski pomysł 😃
        • daniela34 Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:47
          Piggy, jest jeszcze drugi patent-jak masz kompot (czasem można też dostać mrożone porzeczki)- podgrzać je (te z kompotu odcedzić)w razie potrzeby dosłodzić (zwłaszcza mrożone),dodać kieliszek alkoholu I zagęścić dodając do gorącego galaretki z owoców leśnych (albo żelatyny). Wystudzone mieszać z ubitym kremem. Nie zetnie się, gwarantuję.
          • ms.piggy Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:49
            dobrze rozumiem, że do tych z kompotu - podgrzanych, dodaję gorzoły i suchą galaretke??
            • daniela34 Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:55
              Tak, suchą (proszek znaczy). One podgrzane trochę wody puszczą, do tego alkohol, będzie w czym rozpuścić proszek (gdyby ten płyń na dnie się nie pojawił, to zawsze odrobinę kompotu możesz dolać). Mieszasz energicznie, studzisz i do masy.
              • ms.piggy Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:59
                dzieki smile
                a ja chciałam zrobić warstwe smiet+masc, a na to druga warstwa - te porzeczki z alko, tylko czy to się nie rozpłynie?
                • daniela34 Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 20:01
                  Nie powinno, jeśli zżelujesz galaretką/żelatyną. Wtedy zostaw aż prawie zastygnie i rozsmaruj delikatnie na kremie. I do lodówki.
              • daniela34 Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:59
                Ten krem porzeczkowy świetnie się też komponuje w tortach bezowych- bezowy blat kokosowy albo cynamonowy z tego przepisu i gra gitara (to na przyszłość)

                www.mojewypieki.com/przepis/cynamonowy-tort-bezowy-z-powidlami-i-orzechami
        • daniela34 Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:49
          BTW, akurat z ciemnym (czekoladowym) biszkoptem -bardzo dobre połączenie smaków.
      • faustine Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:38
        poproszę o przepis na pijaną porzeczkę😊 Mascarpone ze śmietaną znam, ale podaję na bezie i polewam zmiksowanymi truskawkami.
        • daniela34 Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:44
          Przepisu na pijaną porzeczkę nie da się podać, bo to pozostalosc po produkcji nalewki-smorodinówki. Ale można zastąpić- dać dżemu z czarnej porzeczki i dodać alkoholu do kremu. Tylko stopniowo, żeby nie zważyć.
          • daniela34 Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:48
            I wyżej jeszcze podałam, jak upić porzeczkę mrozoną/z kompotu wink
    • kotejka Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 19:40
      Czasem przekładam torty taka masą mascarpone na kremowce.stoja i 3 dni, ale dodaje wtedy odrobinkę żelatyny
    • zosia_1 Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 20:16
      A gdzie to schować, żeby 3 dni przetrwało? U nas znika w 1 dzień takie to pyszne
    • mashcaron Re: krem z mascarpone (na 3 dni) 26.10.21, 20:23
      Nie opadnie, sprawdzone wiele razy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka