Dodaj do ulubionych

Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik na wa

29.10.21, 11:46
Potrzebny mi jest sprytny pojemnik na pokrojone pomidory, ogórki itp., które czasem zostają z posiłków, a czasami kroję na zapas. Póki co trzymam je na talerzyku, ale w głównej części lodówki szybko obsychają, a w szufladzie na warzywa zawsze coś się przekrzywi, scieknie i potem trzeba myć całą szufladę. Można by teoretycznie nakryć folią, ale wolałabym coś wielorazowego użytku, żeby nie produkować śmieci. Od razu zaznaczam, że zwykłe pudełko się nie sprawdza, wolałabym coś z jakimś ociekaczem na ten sok z warzyw, ale chyba jeszcze nikt czegoś takiego nie wyprodukował albo ja nie umiem znaleźć.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 11:55
      Ja na talerzyku, przykrywam miseczką, owszem nie stosuję żadnych ociekaczy.
      • ajaksiowa Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 15:30
        alpepe napisała:

> Ja na talerzyku, przykrywam miseczką, owszem nie stosuję żadnych ociekaczy.
        >

A ja na miseczce przykrywam talerzykiem lub pokrywką🙂
    • spanish_fly Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 11:58
      Kup ociekacz na sztućce i taką gumową rozciąganą pokrywkę do tego.
      • paola.brunetti Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:09
        Nie bardzo mogę sobie to wyobrazić, jaki ociekacz?
        • spanish_fly Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:39
          Normalnie pojemnik z dziurkami w dnie z dopasowanym do tego spodkiem. Ewentualnie kup dwa pudełka plastikowe, w jednym zrób dziurki w dnie i włóż w drugie/postaw na spodeczku, itp.
    • eliszka25 Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 11:59
      Wymyślił, wymyślił. Nie wiem czy akurat te w Polsce kupisz, ale dobre są pojemniki firmy rotho. Z takim jakby durszlakiem w środku. Są różnej wielkości.
      • paola.brunetti Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:09
        Są, dzięki, zaraz popatrzę czy znajdę coś co mi pasuje.
      • eliszka25 Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:09
        Jeszcze też Ikea ma pojemniki z przegródkami, ale one już nie są dziurkowane, więc sok nie odcieknie. Osobiście używam szklanych pojemników zamykanych próżniowo. Wtedy pokrojone warzywa są jędrne przez kilka dni.

www.zwilling.com/de/zwilling-fresh-save-vakuumbox-m-glas-grau-36803-200-0/36803-200-0.html
        • snakelilith Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:26
          Ja po prostu staram się nie kroić na zapas, a jak zostanie mi coś z posiłku, to nawet lubię, jak te warzywa zmacerują się w sosie, dlatego do przechowywania resztek używam zwykłych zakręcanych słoików. Po dżemach (głównie Bonne Mamam), ogórkach, sałatkach, w różnych kształtach i wielkościach. Praktyczniej niż w miseczkach czymś luźno przykrytych, no ale to bez ociekacza.
          • eliszka25 Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:30
            Ja zwykle też nie kroję na zapas, ale jak już mi się zdarzy, że coś zostanie, to najlepiej przechowują się właśnie w tych pojemnikach próżniowych. Brak ociekacza mi akurat nie przeszkadza, bo zamknięte próżniowo warzywa prawie nie puszczają soku.
            • paola.brunetti Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:33
              Ja kroję, bo młodzież wychodzi rano do szkoły i jak mają pokrojone warzywa, to sobie dodają do kanapek. Inaczej by nie jedli rano warzyw, bo komu się chce bawić w krojenie o 6.30 rano.
              • agonyaunt Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:41
                Kanapki na rano też robisz wieczorem?
                • paola.brunetti Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:45
                  Nie, każdy robi sobie sam rano, ale ponieważ rano każda minuta się liczy, mam wszystko gotowe, wystarczy wyjąć, położyć na chleb i jest. Ser i wędliny też mam w plasterkach w pojemniku.
                  • agonyaunt Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:57
                    Tyle że warzywa smakują lepiej pokrojone na świeżo. No i to pokrojenie to jest raptem kilka sekund, no ale dobra, jak ktoś woli inaczej, to mnie nic do tego. smile
                    • kk345 Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 31.10.21, 02:39
                      Dawaj konkretny sposób na przekonanie młodzieży szkolnej, ze mają poswięcić rano dodatkowe sekundy na krojenie pomidora. Paola na pewno będzie wdzięczna.
                      • agonyaunt Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 31.10.21, 02:53
                        Dawaj więcej absurdu. Koktajlowe niech wcinają, w całości, jak te sekundy takie cenne.
                • eliszka25 Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:48
                  A jeśli robi, to co? Jak idę do pracy, to muszę wstać o 5 rano. Dzieciaki wtedy wysyła do szkoły mąż, więc ogarniam tylko siebie. Gdybym jednak musiała ogarnąć jeszcze śniadanie dla dzieciaków i ich szkolne kanapki, to nie wstawałabym o 4 tylko przygotowywała wieczorem, co tylko się da.
                  • agonyaunt Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:58
                    Nic, tylko takie leżące od paru godzin i jeszcze mające poleżeć jest po prostu mniej smaczne. Zrobienie kanapki to chwila, można się uwinąć zanim zaparzy się kawa. Po prostu nie widzę zalet robienia wszystkiego kilka godzin wcześniej.
                    • eliszka25 Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 13:25
                      Zaletą jest czas, którego nie musisz poświęcić rano. Teoretycznie zrobienie kanapek, to chwila i w ciągu dnia tego nie zauważam. Jednak rano liczy się czasem każda minuta, a zrobienie śniadania + kanapek do szkoły spokojnie może potrwać kwadrans lub dłużej, jeśli robisz dla kilku osób. Pociąg czy autobus na ciebie nie poczeka. Wystarczy minuta spóźnienia na przystanek i jesteś godzinę za późno w pracy czy szkole. To pod warunkiem, że następne połączenie masz za godzinę, a nie np. za dwie.
                      • agonyaunt Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 14:17
                        Nie no, spoko, nie czepiam się, tylko dziwię smile I absolutnie popieram ułatwianie sobie życia, tylko widocznie mam gdzie indziej tę granicę, za którą ułatwiać już nie warto. Dla mnie wczorajsze kanapki są niejadalne, no ale to dla mnie, nie wszyscy muszą mieć tak samo.
                        • eliszka25 Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 14:21
                          Ja też nie robię akurat kanapek wieczorem, ale nie dziwi mnie, że ktoś próbuje w ten sposób zaoszczędzić czas.
                        • hosta_73 Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 14:22
                          Ja swoje robię wieczorem i trzymam w lodówce. Nie tylko kanapki, te w sumie jem najrzadziej. Nie czuję żadnej różnicy 😊
    • turbinkamalinka Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:09
      Coś takiego tylko znalazłam allegro.pl/kategoria/przybory-kuchenne-pojemniki-i-przechowywanie-zywnosci-15979?string=ociekacz
    • tilijka123 Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:33
      Mam taki dość spory pojemnik sistemy (opisany był jako pojemnik na wędlinę). Długi i wąski, na dnie ażurowa wkładka, pod którą może zebrać się płyn. odległość między wkładką a dnem kilka mm. Wpisz w wyszukiwarce sistema pojemnik na wędliny.
      • paola.brunetti Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:37
        Dzięki, ten jest chyba najbliższy ideału!
      • molik28 Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:59
        Super ten pojemnik. Nie miałam w planach, ale kupię. Na sałatę i warzywa, sery. Czasami kupuję różne mixy sałat. Może w końcu w mojej lodówce zapanuje porządek.
    • agonyaunt Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:38
      Nie krój na zapas. Dobra, wiem, nie o to pytasz, ale po co wydawać kasę na kolejny plastikowy gadżet, skoro można problem rozwiązać inaczej? Jak wiem, że nie pójdzie cały ogórek czy pomidor, to odkrawam pół, reszta do lodówki, pokrojone schodzi do końca.
      • paola.brunetti Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 12:46
        Już wyjaśniłam wyżej, że pokrojone wieczorem ułatwia nam życie rano.
        • agonyaunt Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 13:01
          To zanim kupisz pojemnik: warzywa na sitko, sitko na miseczkę, na całość talerzyk. Raczej szkło, mam wrażenie, że w szkle wszystko lepiej się trzyma (ale nie będę się upieraćsmile).
          • paola.brunetti Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 13:02
            Też bym wolala szklany, ale chyba takich nikt nie robi.
            • agonyaunt Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 13:14
              Szklane z IKEA i do tego sitko do gotowania na parze (ale to już kombinowanie).
        • hanusinamama Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 13:18
          Jecie rano pokrojine wieczorem pomidory?? U mnie jak zostanie jakis pokrojony to go zjadamy bez niczego, bo taki w plasterkach leżący ( nawet w lodówce) jest bleee
    • bialeem Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 13:05
      Takie rzeczy trzymam w małym durszlaku z podłożonym talerzykiem.
    • ursula.iguaran Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 29.10.21, 15:10
      Może takie?
      www.garneczki.pl/produkt/wmf-top-serve-2-szt---pojemniki-na-zywnosc-szklane,42343
      Ale drogie strasznie ...
    • mizantropka_20 Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 31.10.21, 08:04
      Tekst linku
    • kotejka Re: Z cyklu szukam i nie mogę znaleźć - pojemnik 31.10.21, 08:16
      Curver ma taką linie Smart microwave z dsirukowanymi wkładkami
      Szczelne, o różnych kształtach, a w środku dziurkowana wkładka, z niej ocieka co powinno
      Mam jeden płaski
      www.google.com/search?q=curver+smart+microwave&oq=curver+smart+mic&aqs=chrome.1.69i57j0i19j0i19i22i30l6.10888j0j9&client=ms-android-xiaomi-rvo3&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#scso=_20F-YeH1DrWFwPAPz5W90As3:608
      Ewentualnie może służyć do przechowywania masla w.solance

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka