Dodaj do ulubionych

Ciemna strona mięsa

30.10.21, 22:10
natemat.pl/380509,ciemna-strona-ferm-przemyslowych-polska-produkcja-miesa-jest-toksyczna jaka dla mnie produkcja mięsa powinna zostać ograniczona.
Obserwuj wątek
      • escott Re: Ciemna strona mięsa 31.10.21, 16:17
        To beznadziejne podejście. Indywidualne wybory tanebo mają niezerowy, ale minimalny wpływ na cokolwiek. Zagłuszanie słusznego postulatu personalnymi docinkami ma o wiele większy - negatywny. Jak ograniczymy przyzwolenie na hodowlę przemysłową róznica będzie ogromna i wszyscy będą jeść trochę mniej mięsa.
        • snajper55 Re: Ciemna strona mięsa 31.10.21, 16:26
          escott napisała:

          > To beznadziejne podejście. Indywidualne wybory tanebo mają niezerowy, ale minim
          > alny wpływ na cokolwiek. Zagłuszanie słusznego postulatu personalnymi docinkami
          > ma o wiele większy - negatywny. Jak ograniczymy przyzwolenie na hodowlę przemy
          > słową róznica będzie ogromna i wszyscy będą jeść trochę mniej mięsa.

          No jasne że będziemy jeść mniej i będzie droższe. Można też ograniczyć produkcję papieru toaletowego i wtedy mniej go będziemy zużywać za to wzrośnie czytelnictwo prasy. Można wprowadzić kartki na wszystko i to rząd będzie decydować ile i czego jemy.

          S.
      • snajper55 Re: Ciemna strona mięsa 31.10.21, 16:14
        bulzemba napisała:

        > Najbardziej toksyczni dla ziemi są ludzie jako gatunek.

        Na Ziemi tylko człowiek walczy z naturą. A ponieważ walczy od chwili gdy wsadził w glebę pierwsze ziarno, to ma bardzo dużą praktykę i jest niezwykle skuteczny.

        S.
    • snajper55 Re: Ciemna strona mięsa 31.10.21, 16:11
      tanebo001 napisał:

      > natemat.pl/380509,ciemna-strona-ferm-przemyslowych-polska-produkcja-miesa-jest-toksyczna jaka dla mnie produkcja mięsa powinna zostać ograniczona.

      Produkcja będzie ograniczona jeśli konsumpcja spadnie. Póki co klienci chcą dużo i tanio, a nie mało i drogo, a aby było tanio i dużo, to mięso musi być produkowane w dużych gospodarstwach.

      Taka sytuacja jest w innych gałęziach przemysłu - tania jest jedynie masówka, ubrania szyte ręcznie będą drogie. Buty robione przez szewca też będą droższe niż te w sklepie. A przecież też mamy wybór - możemy majtki szyć u krawca a nie kupować chińską tandetę.

      S.
      • escott Re: Ciemna strona mięsa 31.10.21, 16:18
        Nie. Produkcja będzie ograniczona, jeśli ją po prostu ograniczymy. Produkcja napęda konsumpcję, nie na odwrót, tak, że to konsumenci decydują, co chcą mieć produkowane to jest tylko w jakichś bardzo starych podręcznikach o idealnym świecie wolnego rynku, którego nikt nigdy nie widział.
        • snajper55 Re: Ciemna strona mięsa 31.10.21, 16:21
          escott napisała:

          > Nie. Produkcja będzie ograniczona, jeśli ją po prostu ograniczymy. Produkcja na
          > pęda konsumpcję, nie na odwrót, tak, że to konsumenci decydują, co chcą mieć pr
          > odukowane to jest tylko w jakichś bardzo starych podręcznikach o idealnym świec
          > ie wolnego rynku, którego nikt nigdy nie widział.

          Czyli uważasz, że im więcej będę produkować drewnianych łyżek, tym więcej ludzi będzie je kupować? Będą mieli po sto takich łyżek, ale dalej będą je kupować, bo są produkowane?

          S.
    • rexona_sport Re: Ciemna strona mięsa 31.10.21, 16:43
      Pierwszy krok w stronę zmian to oznaczenie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego ze względu na sposób produkcji, tak jak to już działa z jajkami. Konsument mając informacje o to od jakich krów pochodzi mleko może wybrac. Wiem ze w niektórych krajach UE to działa i to całkiem niezle, sprzedaż mięsa od „szczęśliwych” świń wzrosła (szczęśliwe w cudzysłowiu bo tak naprawdę to nie-torturowanych ale to już duże osiągniecie), ludzie mając wybór korzystają z niego.
      • snajper55 Re: Ciemna strona mięsa 31.10.21, 16:46
        rexona_sport napisał(a):

        > Pierwszy krok w stronę zmian to oznaczenie wszelkich produktów pochodzenia zwie
        > rzęcego ze względu na sposób produkcji, tak jak to już działa z jajkami. Konsum
        > ent mając informacje o to od jakich krów pochodzi mleko może wybrac. Wiem ze w
        > niektórych krajach UE to działa i to całkiem niezle, sprzedaż mięsa od „szczęśl
        > iwych” świń wzrosła (szczęśliwe w cudzysłowiu bo tak naprawdę to nie-torturowan
        > ych ale to już duże osiągniecie), ludzie mając wybór korzystają z niego.

        Najlepiej by było, gdyby uchwalono odpowiednie przepisy dotyczące hodowli i je w końcu kontrolowano. Gdyby fermy jajczarskie nie były kontrolowane, to byśmy mieli same jajka "zerówki" na półkach.

        S.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka