Dodaj do ulubionych

Kobieta w ciąży nie żyje

31.10.21, 06:20
wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Kobieta-zmarla-bo-lekarze-czekali-na-obumarcie-plodu-Radoslaw-Sikorski-i-Krystyna-Pawlowicz-komentuja
Zgodnie z ustawą uchwaloną po myśli organizacji pro death lekarzy nie uśmiercili dzieciątka i grzecznie czekali, aż dzieciątko uśmierci matkę. Biedna kobieta była pewnie zbyt uboga lub zbyt chora by pojechać ratować życie do Holandii.

W Irlandii po śmierci Savity Halappanavar zmieniono prawo zakazujące aborcji. Jestem niemal pewna, że ta śmierć i śmierci kolejnych młodych kobiet nie zmienią w Polsce niczego.

A potem prawaki się dziwią dlaczego uczymy dzieci języków obcych i wspieramy naukę w zawodzie, w którym bez problemu znajdą pracę za granicą.
Obserwuj wątek
    • lot_w_kosmos Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:26
      W tym artykule nie ma nic o przypadku tej kobiety tylko szereg artykułów prawnych i ustaw.
      Tak skonstruowane artykuły budzą moją niechęć.
      Bo potem się okazuje jak w przypadku opisu porodu przez tę ginekolożkę na Instagramie.

Jestem za aborcją w takich przypadkach- piszę zanim przykotłuje tu jakaś mnie wyzywać.
      • alicia033 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:36
        lot_w_kosmos napisała:

> W tym artykule nie ma nic o przypadku tej kobiety

Płód obumarł, kobieta dostała wstrząsu septycznego i zmarła. Co jeszcze mieli napisać, żeby cię zadowolić? Opisać krok po kroku jak w takim przypadku dochodzi do śmierci?
      • woman_in_love Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:41
        Lekarze zdiagnozowali bezwodzie. Jednak czekali, aż płód sam obumrze.

No i czekali tak długo, że pacjentka doznała wstrząsu septycznego. Niestety nie udało się jej już uratować.
        • lot_w_kosmos Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:03
          Ok. Zetka mogła o parę szczegółów rozbudować artykuł. A zabrakło tam jakiejkolwiek informacji.
          • jowita771 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:07
            Przecież to tam jest napisane.
          • lauren6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:09
            Póki co informacji dodatkowych nie ma. Postaraj się zrozumieć. Rodzina w tej chwili przeżywa niewyobrażalną tragedię. Gdzieś tam jest wdowiec i być może małe dzieci, które właśnie straciły mamę. W takiej sytuacji nie lata się zwierzać do Faktu.

Sprawa jest znana tylko i wyłącznie ze strony prawnik, która ich reprezentuje. Podejrzewam, że po świętach prasa poda więcej informacji.
            • racica_ruda Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:36
              Z jednej strony życzę im możliwości zachowania anonimowości, ale z drugiej.. twarz tej kobiety powinna śnić się każdej osobie która narzuca innym swoje sumienie w takiej kwestii.
              • triss_merigold6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:52
                To całe tłumy musiałyby im się śnić. To tak nie działa, niestety.
              • irma223 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 10:28
                No przecież oni nie mają żadnego sumienia i to nie o sumienie chodzi.
                Decydenci i ich przydu...sy interesują się jedynie swoim stanem konta, a Kaczyńskiego interesują tylko słupki w sondażach.
        • 3-mamuska Re: Kobieta w ciąży nie żyje 01.11.21, 00:00
          woman_in_love napisała:

> Lekarze zdiagnozowali bezwodzie. Jednak czekali, aż płód sam obumrze.
          >
          > No i czekali tak długo, że pacjentka doznała wstrząsu septycznego. Niestety nie
          > udało się jej już uratować.

Znam kobietę która chodziła 3 tygodnie z martwym płodem. Nic jej nie jest.( wczesna ciąża dopiero potem usg)
          Za mało danych aby być pewnym ze kobietę zabił martwy płód.
          Całkiem możliwe ze lekarz olali.
          Jednostronny artykuł z chwytliwym tytułem.

Szkoda kobiety powinna otrzymać pomoc najlepsza z możliwych. Mam nadzieje ze lekarze zrobili wszystko co było możliwe aby ja uratować.
          • arthwen Re: Kobieta w ciąży nie żyje 01.11.21, 00:27
            Bez jaj. Wczesna ciąża to trochę co innego jednak.
            • hanusinamama Re: Kobieta w ciąży nie żyje 02.11.21, 15:21
              Nie to nadal duze ryzyko dla kobiety. U mnie 9 tydzien ciązy a łyżeczkwoanie musiałam miec w ciagu 2-3 dni zeby własnie do sepsy nie doszło.
          • paskudek1 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 01.11.21, 21:14
            Bez kozery powiedz ze chodziła z tym martwym płodem 3 miesiące, co sobie będziesz żałować
            • wkswks Re: Kobieta w ciąży nie żyje 02.11.21, 12:26
              Moja koleżanka chodziła z martwym płodem około 20 dni - 3 tygodnie. 5 miesiąc ciąży. To sie zdarzyło w trakcie pobytu za granica a ona (po fakcie) przyznała sie, ze cos jej nie grało, a nie chciała iść do lekarza za granica. Od swojego gina dostała potężny ochrzan. Powiedział jej, ze mogła sie u niej rozwinąć sepsa właśnie.
          • fibi00 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 02.11.21, 12:59
            3-mamuska napisała:

> woman_in_love napisała:
            >
            > > Lekarze zdiagnozowali bezwodzie. Jednak czekali, aż płód sam obumrze.
            > >
            > > No i czekali tak długo, że pacjentka doznała wstrząsu septycznego. Nieste
            > ty nie
            > > udało się jej już uratować.
            >
            >
            >
            > Znam kobietę która chodziła 3 tygodnie z martwym płodem. Nic jej nie jest.( wcz
            > esna ciąża dopiero potem usg)

Moja koleżanka w 26tc dowiedziała się że jedno z bliźniąt zmarło. Wielkość martwego płodu określono na 16tc. Była pod stałą obserwacją bo przez martwy płód mogło dojść do zakażenia u żyjącego dziecka i u niej. Do samego rozwiązania nie było wiadomo czy dziecko urodzi się zdrowe. Na szczęście wszystko skończyło się dobrze, zrobili jej cesarkę w 33tc. Dziecko zdrowe,ma już 6 lat.

> Za mało danych aby być pewnym ze kobietę zabił martwy płód.
            > Całkiem możliwe ze lekarz olali.

Już pisałam, że szpital wśród miejscowych cieszy się złą sławą więc nie zdziwiłabym się gdyby lekarze zawinili.

• hanusinamama Re: Kobieta w ciąży nie żyje 02.11.21, 15:21
            A to ciekawe, bo jak u mnie obumarł płód w 9 tygodniu ciązy to mi lekarka powiedziała, ze nie ma na co czekac. kazdy dzien zwłoki to duze ryzyko sepsy.
    • gama2003 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:27
      Ciekawe dlaczego Pawłowicz nie skomentowala śmierci kobiety. Nie. Nie ciekawe.
      Obrzydliwie oczywiste.
      • fitfood1664 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 09:45
        śmierci kobiety to ona nawet nie zauważyła, ona jak i wszystko co się rusza i przynależy do frakcji "trza było nóg nie rozkładać"
    • pani_tau Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:29
      Nie zmieni to kompletnie nic, vide odpowiedź Pawłowicz.
    • triss_merigold6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:37
      Przecież oni się nie dziwią, sami pchają dzieci za granicę (patrz: studia córki Ziemkiewicza). Ba, nawet wakacji nie spędzają w Polsce.
      • woman_in_love Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:42
        A cześć z nich, jak prezes TK, mieszka na stałe w Niemczech.
      • lauren6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:44
        Miałam na myśli konkretne forumowe nicki, ale napisałam ogólnie o prawactwie, by wątek nie poleciał.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:40

Oby więcej nas umierało to przestaniemy rodzić dzieci.
      Nikt w Polsce nie zrobił więcej od PiS w kierunku nie posiadania dzieci w ogóle.
      Mam nadzieje, że była przed '30, bez dzietna, bo utrata takich samic najbardziej boli.
      • lauren6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:47
        W Polsce już się rodzi najmniej dzieci od czasów II wojny światowej. Pewnie stąd pomysł by jeszcze zakazać aborcji ciąży pochodzącej z czynu zabronionego. Skoro stare baby nie chcą rodzić zmuszą do tego zaciążone 14-latki.
        • woman_in_love Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:50
          W sumie to aborcja z powodu gwałtu jest już zabroniona: musi wydać zgodę prokurator na to i wydać opinię, że był gwałt. A prokurator jest od Ziobry.

No bo przecież inaczej, każda lafirynda by przychodziła do szpitala i mówiła że ją ktoś zgwałcił.
        • trzebasiebawic Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:55
          I stąd tak łaskawe podejście do gwałcicieli i pedofili - po co ma siedzieć w pudle jak po 2 latach może wyjść i zrobić pożytek dla państwa.
        • fitfood1664 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 09:47
          co najśmieszniejsze im się wydaje że prowadzą politykę prorodzinną, a to przecież polityka przymusu jest, żadnej rodziny tam nie ma
        • martishia7 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 09:51
          Od kilku lat z ciekawości przeglądałam sobie statystyki urodzeń, między innymi, które przedziały wiekowe "dostarczają" najwięcej dzieci. W ostatnich latach wyraźnie było widać, że więcej zaczynają rodzić kobiety 35+. Oczywiście było to związane, między innymi, z faktem, że było ich dużo (roczniki wyżu roku 80' weszły w ten przedział wiekowy), ale płodność w przeliczeniu na liczbę też rosła. Dzisiaj jestem gotowa stawiać dolary przeciw orzechom, że ten trend się odwróci i będzie to widać w statystykach. Co nie dziwi.
      • szare_kolory Re: Kobieta w ciąży nie żyje 02.11.21, 13:09
        Nie wiem, kryzys, co Twoja wypowiedź miała wnieść w dyskusję. Mam nadzieję, że był to sarkazm i tylko ja się na nim nie poznałam. Ale to była żywa osoba, młoda, matka i żona. I życzenie więcej takich śmierci w kontekście politycznym jest sqrwy.syństwem na miarę Kaczora.
    • ichi51e Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:46
      zastanawiające ze Pawlowicz w ogóle się nie odniosła do śmierci kobiety. Czy ta baba jest głupia czy głucha?
      • lauren6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:48
        Zła
      • veryvery Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:57
        Jest to zły, paskudny człowiek
        • umi Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 09:05
          Jest za stara na ciaze. Wiec ma to w d.pie. Nie jej malpy, nie jej cyrk. Nie kazdy pelniacy odpowiedzialna funkcje sie do niej nadaje.
          • lauren6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 10:55
            Nie, nie, nie. Mogę nie być lgbt ale wspieram walkę o ich prawa. Mogę nie być uchodźcy, ale ruszają mnie rodziny wyrzucane na noc do lasu. To się nazywa empatia.

Ta pani jest jej pozbawiona. Jak z resztą każdy płodofil, bo trzeba być zdrowo rąbniętym w czachę, by empatyzować z płodem, a nie z cierpiącą kobietą.

Jest po prostu złym człowiekiem.
            • ichi51e Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 11:31
              Mozg i serce jak sejf zamkniete. I jeszcze na pewno tak zachwycona jak trafnie wymyslila ripostę ze w ogole jej umknęło co napisala
    • trzebasiebawic Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:52
      Abstrahujac od tego że nie znamy sytuacji i ważnych faktów - ty twierdzisz, że była za biedna na wyjazd, a ja ze zaraz może się okazać że podjęła taką a nie inną decyzję dając się nabrać, na to że trzeba jak pan bóg Kaczyński przykazał poświęcić się, a potem wstać i iść dalej - ale coś poszło nie tak. Oczywiście racja może być po twojej stronie i tak czy inaczej jest to konsekwencja aktualnej atmosfery wokół tzw życia i tak czy inaczej jest to bulwersujące i najzwyczajniej w świecie przerażające.

Brutalna prawda jednak jest taka, że skro jesteś niemal pewna, że nie zmieni się nic, to chyba zdajesz sobie też sprawę z tego, że bardzo bardzo dużo tych młodych kobiet niekoniecznie jest za biedna, czy zbyt chora by gdzieś pojechać, ale najzwyczajniej w świecie kupuje ideę cierpiętnictwa, poświęcenia i upodlenia w zamian za życie wieczne lub ++🤑 wierząc, że ich nic złego nie spotka, bo nie urodzą chorego dziecka, a jak się trafi to pokochają bo na pewno będzie wiecznie malutkie i słodziutkie, a jak coś pójdzie nie tak to dostaną skuteczną pomoc i będzie jak w chirurgach - trochę dramy i dr Grey uzdrowi. A potem szok, zdziwienie i niedowierzanie.
      • lauren6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:13
        Ja twierdzę? Czytamy ze zrozumieniem:
        "Lekarze czekali na obumarcie płodu. "
        Masz w tym fragmencie wspomniane coś o tym, że kobieta sama chciała czekać na obumarcie płodu?

Zauważ, że prawnik reprezentująca rodzinę specjalizuje się w błędach lekarskich. Stąd moja teza, że czekanie na śmierć płodu było wbrew woli kobiety.
        • trzebasiebawic Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:24
          Sama sobie radzisz czy jak?

"Biedna kobieta była pewnie zbyt uboga lub zbyt chora by pojechać ratować życie do Holandii."

Zdaje się że nie napisał tego duch Święty.

"ty twierdzisz, że była za biedna na wyjazd, a ja ze zaraz może się okazać że podjęła taką a nie inną decyzję dając się nabrać, na to że trzeba jak pan bóg Kaczyński przykazał poświęcić się, a potem wstać i iść dalej - ale coś poszło nie tak. Oczywiście racja może być po twojej stronie i tak czy inaczej jest to konsekwencja aktualnej atmosfery wokół tzw życia i tak czy inaczej jest to bulwersujące i najzwyczajniej w świecie przerażające.

Znasz znaczenie słowa może i zwrotu racja może być po twojej stronie? Reszta mojego wywodu tyczy się ogólej sytuacji do stwierdzenia, znowu twojego a nie ducha świętego, że ta śmierć nic nie zmieni. Ta i żadna kolejna.

• trzebasiebawic Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:34
            Dodam, że nie ma nic w artykule że pacjenta nie zgodziła się na takie rozwiązanie (oczekiwanie) w nadziei że po prostu płód umrze a ona się pozbiera. Czy akceptowała takie rozwiązanie sprawy (oczekiwanie) czy nie i tak po jej śmierci wkroczyłby prawnik, wszak żadna polska cierpietnica, katoliczka nie bierze pod uwagę, że umrze. Napisałam wyraźnie, że racja może być po twojej stronie, i była to kobieta która wyjścia nie miała, ale gdzie i jak, z szpitalnego łóżka miała jechać się ratować?
            Odnoszę się tutaj do sytuacji, że już jedna pani opisała wielce rozwalone krocze kobiety która musiała urodzić śmiertelnie chore dziecko, a późnej się okazało, że to cierpietnica, która taką decyzję podjęła i chciała a też mogła umrzeć, wszak nie przewidzi się pewnych rzeczy. I wielkie halo.
            • kropkacom Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:40
              Gdyby to była jej decyzja to chyba nie zajmowała się tym prawiczka.
              • trzebasiebawic Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:48
                Oczekiwanie aż płód obumrze nie = z automatu śmierć. Większość kobiet za życiem, nie zdaje sobie sprawy, że tak może się to skończyć a potem jest szok i zdziwienie. I zadziwię Cię ale nawet jeśli kobieta godzi się na oczekiwanie aż płód obumrze i nie zakłada swojej śmierci - to gdy się tak stanie i tak jest postępowanie wyjaśniające. Nigdzie nie stwierdziłam że to była jej decyzja, a zauważyłam że mogła być taka możliwość, gdyż w polsce mamy sporo cierpiętnic.

Reszta wypowiedzi dotyczy mojego osobistego zdania dlaczego ta i żadna inna śmierć w takich sytuacjach nic nie zmieni.
                • lauren6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:53
                  Jeśli kobieta nie zdaje sobie sprawy to od tego ma lekarzy, żeby ją uświadomili. Tu masz proces o błąd w sztuce lekarskiej.
                  • trzebasiebawic Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:04
                    Czy ja twierdzę że nie? Czy ja twierdzę, że jakiekolwiek działania prawne są bezzasadne? Problem w tym że zawzięte cierpietnice nie biorą pod uwagę ani śmierci, ani komplikacji a jak one już wystąpią to jest już za późno. Do tego dodaj sobie lekarzy za życiem.

A teraz po raz kolejny wróćmy do pani z rozwalonym kroczem, ledwo chodząca, źle zszytą, która rodziła śmiertelnie chore dziecko. Czy mogła umrzeć? Mogła, też mogła. Jakaś lekarka opisała historię ze swojej perspektywy - wg mojej opinii - słusznej a za chwilę wielka cierpietnica przemówiła, bo ona chciała i już. A gdyby umarła?

Pisze ogólnie, nie o tej konkretnie kobiecie
                    • woman_in_love Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:10
                      Muszę się z tobą teraz w 100% zgodzić. W dodatku nie wiadomo nawet z jakiej frakcji była ta dziewczyna. Może sama podpisała się za projektem Godek i w sumie to dostała to, na co zasłużyła.

Osobiście, to wyjdę na barykady dopiero wtedy, gdy okaże się, że dziewczyna chodziła na Strajk Kobiet albo chociaż się na FB oznaczała, że popiera SK. A jeżeli się okaże, że miała na to wywalone, albo była nawet przeciw, to nie zamierzam walczyć "o nią". W takim przypadku, będę mieć na to wywalone.
                      • trzebasiebawic Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:22
                        Niedługo się dowiesz więc to rozstrzygniemy. Myślę że do 25 godzin i 3 minut będą foty.
                      • umi Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:58
                        Bez wzgledu co myslala, to obecne prawo doprowadzilo do jej smierci. Jesli byla godkowa oszolomka, to dobrze o tyle ze nie trafilo na niewinnego. Ale samo w sobie nic nie zmienia, za chwile moze sie oberwac jakiejs, ktora nie popierala zaostrzenia. Lepiej zeby walniete wykosilo, a potem mozna zmienaic prawo, ale nie wiem, czy to tak dziala, ze najpierw trafi we wszystkie radykalki, a potem przejdzie na reszte.
                        • woman_in_love Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 09:15
                          Bez wzgledu co myslala, to obecne prawo doprowadzilo do jej smierci.

Wiadomo, natomiast jeżeli się okaże że nie wspierała na ten przykład SK, to mi się nie chce wyłazić z ciepłego łóżeczka, by walczyć teraz "za nią". Mam na to wyj*****.
              • 3-mamuska Re: Kobieta w ciąży nie żyje 01.11.21, 00:18
                kropkacom napisała:

> Gdyby to była jej decyzja to chyba nie zajmowała się tym prawiczka.

Raczej ona tej prawniczki nie zatrudniła.
                A rodzina może uznać ze lekarze nie zrobili wszystkiego.
                • paskudek1 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 01.11.21, 21:16
                  3-mamuska napisała:

> kropkacom napisała:
                  >
                  > > Gdyby to była jej decyzja to chyba nie zajmowała się tym prawiczka.
                  >
                  >
                  > Raczej ona tej prawniczki nie zatrudniła.
                  > A rodzina może uznać ze lekarze nie zrobili wszystkiego.
                  >
                  >
                  Bo NİE ZROBILI. A raczej zrobili, wszystko żeby w razie czego uchronić siebie przed oskarżeniami pyerdolonych "obrońców życia"
                  • 3-mamuska Re: Kobieta w ciąży nie żyje 01.11.21, 21:23
                    paskudek1 napisała:

> 3-mamuska napisała:
                    >
                    > > kropkacom napisała:
                    > >
                    > > > Gdyby to była jej decyzja to chyba nie zajmowała się tym prawiczka.
                    >
                    > >
                    > >
                    > > Raczej ona tej prawniczki nie zatrudniła.
                    > > A rodzina może uznać ze lekarze nie zrobili wszystkiego.
                    > >
                    > >
                    > Bo NİE ZROBILI. A raczej zrobili, wszystko żeby w razie czego uchronić siebie p
                    > rzed oskarżeniami pyerdolonych "obrońców życia"
                    >
                    >
                    >

Nie ja uważam ze nie zrobili wszystkiego w ramach opieki aby do zakażenia nie doszło.
                    Wada płodu nie powoduje u matki infekcji. Co innego odejście wód płodowych.
                    A chyba nie czekali tygodniami po śmierci płodu.
                    Znam koleżankę 3 tygodnie chodziła z martwa ciąża. I nic jej nie było.
                    • paskudek1 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 01.11.21, 21:31
                      Przestań pierniczyć ok? Ja wiem że ty z opcji "chronimy życie poczęte, matkę może szlag trafić" ale tutaj akurat nie było żadnej potrzeby czekać. Jeśli było wiadomo że płód ma wadę a dodatkowo doszło bezwodzie to do cholery NA CO ONI CZEKALI? Co do twojej koleżanki to już pisałam gdzieś indziej odpowiadając ci, bez kozery napisz że 3,miesice jako, trumna chodziła. Co sobie będziesz żałować żeby udowodnić że można nosić martwy płód do woli i, nic kobiecie nie grozi?
            • umi Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:47
              już jedna pani opisała wielce rozwalone krocze kobiety która musiała urodzić śmiertelnie chore dziecko, a późnej się okazało, że to cierpietnica, która taką decyzję podjęła i chciała a też mogła umrzeć, wszak nie przewidzi się pewnych rzeczy - Jesli chodzi o ta sytuacje, ktora naglosnila lekarka baby, a baba byla z frakcji "jak umre, to hooy, najwyzej zyjacy dzieciak bedzie polsierotka", to poglady baby nic nie zmieniaja. Tym bardziej, ze baba moze byc osoba typu Godek _ "ja mam zle, wiec inne niech maja to samo". Po czasie i tak jest w czarnej d.pie, wiecej dzieci na razie nie bedzie miala. Wiec moze prdolic cokolwiek, zeby racjonalizowac. A lekarka miala racje, pokazala patologie - dla dobra innych swoich pacjentek. Nawet jesli ta jedna racjonalizuje, inne moga nie chciec tez byc w takiej sytuacji.
              • lauren6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 10:57
                Tutaj mamy post PRAWNIKA wynajętego przez rodzinę zmarłej.
                • trzebasiebawic Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 12:15
                  I co z tego że mamy post prawnika, wcześniej był post lekarki ginekolog, która chyba potrafiła ogarnąć czy pani x chciała tak, czy nie chciała. A jednak po wielkiej fali, weszła cała na biało cierpietnica polska i ostudziła emocje. Stąd tylko i wyłącznie moja ostrożność i może

Nawet ten za życiem nagle w takiej sytuacji się budzi i nagle szuka winnych więc...zaden dowód.
              • trzebasiebawic Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 12:22
                Nie napisałam że lekarka nie miała racji.
                Jak już cytujesz to nie pomijaj niewygodnych faktów.

"Jakaś lekarka opisała historię ze swojej perspektywy - wg mojej opinii - słusznej(...)

Przedstawiła jednak kobietę jako osobę zmuszoną do takiego heroizmu i jednocześnie okaleczoną. O ile normalny człowiek zrozumie, że została okaleczona, o tyle z racji tego że nie była do tego zmuszona czym się wręcz upajała, sama zainteresowana niekoniecznie czuła się okaleczona i tutaj się myślisz że jej poglądy niczego nie zmieniają. Zmieniają - utrwalają schemat cierpiętnictwa, którym się obecnie maluje rzeczywistość polskich kobiet. A jeśli pomnożysz te ciepietnice razy x, to już spora grupa, która wpływa realnie na rzeczywistość (wybory).

to poglady baby nic nie zmieniaja.
                • chicarica Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 13:00
                  Przede wszystkim takie cierpiętnice są szkodliwe. Potem od niecierpiętnicy wymaga się identycznego poświęcenia i do nikogo nie dociera, że nie każda ma ochotę oddawać życie w imię ciąży. To jest po prostu głupie i straszne. I tak, owszem, kobieta ma prawo wyboru, ale jakim prawem piętnuje się te, które z tego wyboru chcą skorzystać w niecierpiętniczą stronę?
                  • trzebasiebawic Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 17:44
                    To do mnie?
                • umi Re: Kobieta w ciąży nie żyje 01.11.21, 11:43
                  Nie zmieniaja o tyle, ze czy to cierpietnica, czy nie, efekt bylby ten sam. Jedno szczescie w nieszczesciu, ze trafilo na osobe, ktora sie w tym odnalazla. I jest zadowolona z obrotu sprawy. Inna by sie nie odnalazla i stala zgorzkniala osoba na psychotropach, nie mogaca sie pogodzic z tym co sie stalo. Wiec dobrze, ze lekarka naglosnila. Opinia pacjentki nic tu nie zmienia, bo sytuacja skonczylaby sie tak samo niezaleznie od pogladow pacjentki. Moim zdaniem tak trzba na to patrzec. A ze wyszla cala na bialo? No to wyszla. Ale nie zmienilo to faktow. Babka jest okaleczona. Moze tego chciala, moze po czasie zracjonalizowala to, co sie stalo zeby sobie poradzic z trauma. Pytanie czy chcemy, zeby inne kobiety tez tak konczyly. Bo tak srednio madre to jest w sytuacji kiedy dziecko i tak nie przezyje. Skoro jemu nie mozna pomoc, to ratujemy osobe, ktorej mozemy. I dobrze, ze lekarka pokazala ta sytuacje. Pacjentka moze liczyc na cud i to jest jej prawo. Natomiast oczekiwanie, ze kazda bedzie na taki cud liczyla i okaleczanie zdrowych kobiet w przypadku ciazy i tak nie rokujacej na przezycie to barbarzynstwo straszne i niepotrzebne okrucienstwo. Po co cala medycyna w takim razie? Moze w ogole przestac chodzic do lekarzy i czekac na wyrok losu? Na zachodzie jedne skrajnosci, w pl drugie. Gdziez,ach gdziez, jestes normalny kraju, w ktorym ludzie wiedza, co to zloty srodek? uncertain
    • kropkacom Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:52
      No i to jest problem z którym muszą się stykać kobiety w PL. Oczywiście jeśli winę za zaniedbanie ponosi faktycznie decyzja TK.
      • kropkacom Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 06:53
        Nie wiem tylko jak ona miała wyjechać.
        • alicia033 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:01
          Znaczy czego konkretnie kropciu nie wiesz?
          • kropkacom Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:09
            Tego co koleżanki poniżej. Aluś...
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:04
          No jak?
          Pewnie, po kolejnej wizycie u gina, ten stwierdził malowodzie i kazał natychmiast iść do szpitala.
          Pewnie już tu kobieta powinna podjąć decyzje o pójściu do szpitala w Holandi a nie kretynka zgłosila się do polskiego. Która nie leżala na oddziale polożniczym z dziewczyną czekajacą na poronienie niech się zglosi.
          Bo ja w 2009 serdecznie współczułam dziewczynie obok mnie, czekajacej na naruralne wydalenie martwego plodu, jej stan psychiczny nie był najlepszy.
          Śmiem twierdzić że podejście lekarzy ginekologów też przyłożyło się do tego.
          • thank_you Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 09:42
            W tym roku taki poród był wywoływany, na prowincji.
        • ichi51e Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:04
          ja tez nie rozumiem "mogła wyjechać" kobieta dowiedziała się ze jej dziecko umrze - czy to jest czas żeby człowiek kombinował jeździł załatwiał w obcym kraju operacje? Gwałcenie praw człowieka i nieludzkie.
          • jowita771 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:20
            Ciężarna w Polsce, kiedy usłyszy w gabinecie, że powinna zgłosić się na oddział, bo lekarza cokolwiek niepokoi, lepiej, jeśli podjedzie za granicę i pójdzie do tamtejszego szpitala. W polskim zajmą się płodem, ale sama kobieta pacjentką nie jest. Nie może mieć pewności, że wyjdzie z tego żywa. Nie ryzykowałabym podejścia "w razie czego wypiszę się na własne żądanie i wyjdę", bo boję się, że niedługo będą próbowali i to uniemożliwić, wszak kobieta może zadziałać na szkodę "pacjenta właściwego", którego ma w brzuchu.
            • chicarica Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 13:04
              Kochana, tylko że to nie jest takie proste. Ty sobie zdajesz sprawę z tego ile kosztuje diagnostyka i ewentualne leczenie w szpitalu np. w Holandii? I NFZ Ci tego nie pokryje. Można oczywiście podchodzić do tego tak: jest ciąża, jeśli tylko są jakiekolwiek wątpliwości co do zdrowia płodu to cyk, aborcja i apiać. Tylko co jeśli jest to bardzo wyczekiwana ciąża, po wielu latach starań, w nową nie będzie łatwo zajść, czas leci, a i późna (bo w takim momencie najczęściej wykrywane są wady płodu) aborcja na zdrowie dobrze nie wpływa, to nie to samo co skasować kilkutygodniową ciążę tabletką poronną.
            • gronostajka Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 17:12
              w sumie jakby naprawdę nie chciała ryzykować, to nie powinna w ogóle zachodzić w ciążę będąc w Polsce, w ogóle się z tego kraju wypisać.
              Serio - kraj, który swoim obywatelkom gotuje piekło nie zasługuje nawet na jednego nowego przyszłego podatnika.
              Wszystko jest zwalane na ciężarną - że głupia, że cierpiętnica, że powinna sobie już wyjazd organizować. Przecież to jest chore. I to było chore dawna, żaba gotowana od czasu "kompromisu". I zawsze to samo - kobieta sobie poradzi, a te co sobie nie radzą to głupie na własne życzenie.
              • triss_merigold6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 17:44
                Serio - kraj, który swoim obywatelkom gotuje piekło nie zasługuje nawet na jednego nowego przyszłego podatnika.

no, racja uncertain
          • lauren6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:21
            Do takich decyzji właśnie zmusili nas rządzący.

Chcesz żyć? Kombinuj! Wypisz się ze szpitala na własne życzenie, dzwoń na numer Aborcji Bez Granic i błagaj obcych ludzi o pomoc na cito.

Nie ma żadnych statystyk ile kobiet zawdzięcza swoje życie fundacjom feministycznym. Jakiś czas temu w tvn24 był reportaż Czarno na Białym o aborcjach Polek w Holandii. Holenderska lekarka wyraźnie mówiła, że w jej klinice codziennie terminują ciążę u 3-6 Polek. Również takie ciąże, które zagrażają zdrowiu matek.

Dlatego uważam, że w ciągu ostatniego roku takich przypadków jak ta kobieta z małowodziem było dużo więcej, ale po prostu w tym konkretnym przypadku coś nie wyszło z ratowaniem życia matki w Holandii.
            • kropkacom Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:23
              Kombinuj to nie jest opcja.
              • taniarada Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:38
                Kombinować z ciążą .Swoiste pojęcie o tym ma autorka wątku .
                • kropkacom Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:41
                  Trochę taki klimat, ale to nadal nie jest opcja.
            • triss_merigold6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:35
              I cyk, kolejne pokolenie dorasta z kodowaną schizą ciążowa, bo kiedyś działacze "Solidarności" i Klubów Inteligencji Katolickiej (Tadeusz Mazowiecki) zechcieli odwdzięczyć się Kościołowi i JPII osobiście za "walkę" z komuną. Stara jestem i pamiętam głoszenie wprost, że zakaz skrobanek ma być prezentem dla "naszego papieża" oraz te cudowne nawrócenia starych bab.
              • kropkacom Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:37
                Sama na PSL głosowałaś.
                • taniarada Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:46
                  Na kogo by nie głosować to i tak wszyscy wchodzą do tyłka kościołowi .Taki Kwach z Glodziem chlali na potęgę .Był jego generałem .
                  • kropkacom Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:49
                    Sprytnie kombinujesz big_grin
                  • tanebo001 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:08
                    Typowa gadka faszystów - inni też to robią więc głosujcie na nas.
                • triss_merigold6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:48
                  Cherie, na demonstracje przeciwko ograniczeniu prawa do usuwania ciąży chodziłam jeszcze w liceum, czyli na samym początku lat 90-tych, podpisywałam się pod wszystkimi obywatelskimi projektami liberalizacji i nigdy nie przyłożyłam ręki do wsparcia Kościoła i religii, więc nie mów mi na kogo głosowałam.
                  • kropkacom Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:51
                    Dlaczego? Sama się tym chwaliłaś. Demonstracje to tylko jeden kawałek układanki. Tak naprawdę bardziej ci zależy na portfelu a nie jakiś tam ciążach. Ty sobie poradzisz.
                  • alicia033 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:54
                    triss_merigold6 napisała:

> i nigdy nie przyłożyłam ręki do wsparcia Kościoła i religii, więc nie mów mi na kogo głosowałam.

Niestety głosując na psl mocno przyczyniałas się do wspierania kościoła i religii w Polsce. O ile wśród przedstawicieli innych partii można było sobie wybrać kandydata kościołowi i religii niechetnemu, to na listach pslu takich po prostu brak.
                    • triss_merigold6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:01
                      Innych, to znaczy których? Pamiętam opcje polityczne w składzie TK z dziadziem Zollem, który uwalił w 1997 r. liberalizację prawa.
                    • runny.babbit Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 10:16
                      No niestety w tamtych czasach nie było żadnej partii która sprzeciwiłaby się kościołowi. Nawet SLD nie występowało przeciw kościołowi. Jestem tak stara że też jeszcze trochę pamiętam jak to było, w zasadzie antyklerykalny był tylko Urban i jego NIE, a potem Palikot, za co został wysiudany z polityki.
                      • la_mujer75 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 10:30
                        Dokładnie. Też stara jestem, ale jeszcze co nie co - kojarzę.
                • aandzia43 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 09:26
                  kropkacom napisała:

> Sama na PSL głosowałaś.

A jakie to ma znaczenie, przypominam że konkordat, który jak nowotwór z naciekami wgryzł się w polską gospodarkę i całą resztę, podpisał Kwach.
                  • kropkacom Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 09:28
                    To przypominaj. Na zdrowie.
              • lauren6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:50
                Mówiłam, że trzeba głosować na partie mające w programie liberalizację aborcji. To byłaś jedną z tych, które się na mnie rzuciły "bo gospodarka najważniejsza, bo podatki".

Widzisz, żyjesz w kraju wysokich podatków pośrednich. I co wyjeżdżasz? Chcesz stąd ewakuować córkę, bo tak samo dobrze jak ja wiesz, że niskie podatki i inne bzdury nie przywrócą jej życia, jeśli w ciąży trafi na lekarzy z sumieniem.

Dalej głosuj na PSL, które wcale, nigdy nie klękało przed kościółkiem i papajem. Są tacy nieszkodliwi, prawda?
                wyborcza.pl/7,75398,18792268,pis-i-psl-za-zakazem-aborcji-po-i-sld-przeciw.html
                • triss_merigold6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:57
                  No sorry, program lewicy promenelskiej jest dla mnie całościowo nie do zaakceptowania.
                  A na PSL nie głosowałam w ostatnich wyborach do parlamentu, PE, samorządowych i prezydenckich, bo ryzyko, że wejdą w koalicję z PiS jest zbyt duże.
                  Ewakuować oboje chcę, żeby nie robili na bezrobotne Karyny, meneli i tabuny wczesnych emerytów, a nie z powodu zakazu skrobanek, aczkolwiek ten tez jest cegiełka za.
                  • tapatik Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 10:31
                    Poproszę o wskazanie partii politycznej, która ma w programie złagodzenie prawa aborcyjnego.
                    • tanebo001 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 11:26
                      Moja partia ale ematki nią wzgardziły...
                      • tapatik Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 20:13
                        Nazwę poproszę.
                        • taje Re: Kobieta w ciąży nie żyje 01.11.21, 20:09
                          >Nazwę poproszę.

Razem
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:01
            Ale jestem pewna, że ginekolog nie powiedział, ze dziecko umrze, tylko jesli już to, że jest zagrożenie poronieniem.
            I teraz to jest chyba sygnał, żeby w google sprawdzić, samemu stwierdzić, że dojdzie do obumarcia płodu, następnie przyjać najstraszniejszy scenariusz: W Polce będą chcieć mnie zabić dla idei. I podjać decyzje o udaniu się do szpitala za granicą.
            Czyli spakować się, pożegnać z rodziną, wsiąść w samochód i po przejechaniu okolo 600 km szukać po znakach szpitala.
            Taaaa...
            • triss_merigold6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:04
              Google powie, gdzie są szpitale. Popularny skrobankowo, oprócz Słowacji, Czech i jest Kaliningrad, starsze ciąże z fatal error to od lat Holandia.
              • kropkacom Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:10
                Ty wiesz jaki to jest koszt? Zresztą nieważne. To nie jest opcja.
                • 3-mamuska Re: Kobieta w ciąży nie żyje 01.11.21, 00:35
                  kropkacom napisała:

> Ty wiesz jaki to jest koszt? Zresztą nieważne. To nie jest opcja.

Nie jest ,bo kobieta POWINNA otrzymać pomoc w swoim kraju. Jednak w obliczu dożywotniego utrzymywania chorego dziecka ,niepracowania bądź utraty zdrowia to jednak koszt wyjazdy to mały ułamek.
                  Pożyczyć od sąsiadów, rodziny, przyjaciół banku. Sprzedać co się da. Wyjście ostateczne, ale istnieje.
                  • vasaria Re: Kobieta w ciąży nie żyje 01.11.21, 11:24
                    Jasne. Pożyczyć, spłacać, przeżywać traumę (oczywiście najlepiej w milczeniu i z uśmiechem na twarzy), polska kobieta sobie poradzi. Jak zawsze. Bo co innego niby może. Chory kraj !!!!!
              • aguar Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:12
                "jest Kaliningrad"
                A nie trzeba mieć paszportu i wizy?
                • triss_merigold6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:31
                  Mały ruch graniczny był.
                  • chicarica Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 10:33
                    Dawno tego nie ma.
                    • aguar Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 11:29
                      Można się tam przejechać tylko z dowodem?
                      • chicarica Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 12:02
                        Nie. I trzeba mieć elektroniczną wizę, co prawda bezpłatną ale trzeba na nią czekać kilka dni.
                • tapatik Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 10:22
                  aguar napisała:

> "jest Kaliningrad"
                  > A nie trzeba mieć paszportu i wizy?

Paszport tak, natomiast był chyba wprowadzony ruch bezwizowy do Kaliningradu i Sankt Petersburga.

Moim zdaniem Słowacja chyba bezpieczniejsza i nie wymaga paszportów. Jak będziesz płacić gotówką, to nikt się nawet nie zorientuje, że tam byłaś na "wycieczce".
              • aguar Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:13
                "starsze ciąże z fatal error to od lat Holandia."
                I bez error gwoli ścisłości.
            • alicia033 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:08
              kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> i po przejechaniu okolo 600 km szukać po znakach szpitala.

Gdybyś zechciała się odrobinę bardziej przyłożyć do tematu a nie tylko po3,14eprzyć trzy po trzy to wiedziałbyś, że szlaki są już dobrze ustalone i jedyne, co kobieta musi tu zrobić sama, to np. wsiąść w samolot (z opłaconym biletem, jeżeli jej samej nie stać na kupno).
              • ichi51e Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 09:27
                ale nadal to rządzą opcja dla kobiety w traumie. Powinni ja od razu posadzić powiedzieć jakie są rokowania i opcje i zapewnić ze jej panstwo jej pomoże. Ale klimat i przepisy mamy po prostu nieludzkie.
                • ichi51e Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 09:28
                  ale nadal to nie jest opcja dla kobiety w traumie
              • latarnia_umarlych Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 10:02
                No tak, super jest. Obchodźmy chore przecikobiece i antyludzkie prawo, wystarczy wsiąść w samolot, a szlaki są ustalone. Jest pięknie w Polsce.
                • tapatik Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 10:30
                  Chodzi o to, że w Polsce w najbliższym czasie nic się nie zmieni.
                  Czyli jeśli jesteś kobietą w wieku rozrodczym, to powinnaś mieć wcześniej obcykane telefony i adresy szpitali na Słowacji. Mieć zapisane w kalendarzu albo telefonie, oraz obczajone autobusy lub pociągi, jeśli nie masz samochodu.
                  Nie powinno tak być, ale do 2023 nic się nie zmieni, a jeśli nawet to na gorsze.

Zastanawiam się, kiedy kobiety w ciąży otrzymają zakaz wyjazdów za granicę.
                  • latarnia_umarlych Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 10:37
                    Nie, moja droga. Nie ja powinnam mieć obcykane jak obejść prawo, żeby uratować swoje życie w razie jego zagrożenia.
                    • ichi51e Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 11:56
                      Otoz to. Przeciwz to jest urządzanie sie w du.pie.
                      • alicia033 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 20:56
                        ichi51e napisała:

> Otoz to. Przeciwz to jest urządzanie sie w du.pie.

Cóż, alternatywą jest poród chorego dziecka i/lub śmierć. Proponujesz nie mieć w takiej sytuacji innego wyjścia, ichi,?
                    • tapatik Re: Kobieta w ciąży nie żyje 01.11.21, 08:08
                      latarnia_umarlych napisał(a):

> Nie, moja droga.

Jeśli już, to mój drogi.

> Nie ja powinnam mieć obcykane jak obejść prawo, żeby uratować
                      > swoje życie w razie jego zagrożenia.

Zaproponuj zmiany, ale takie, które da się wprowadzić przy obecnym rządzie.
                  • tanebo001 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 11:27
                    Chyba że wprowadzą lickdown...
          • 3-mamuska Re: Kobieta w ciąży nie żyje 01.11.21, 00:29
            ichi51e napisała:

> ja tez nie rozumiem "mogła wyjechać" kobieta dowiedziała się ze jej dziecko umr
            > ze - czy to jest czas żeby człowiek kombinował jeździł załatwiał w obcym kraju
            > operacje? Gwałcenie praw człowieka i nieludzkie.
            >

Pytanie czy ona by chciała wyjechać?

Moim zdaniem lekarze nie zrobili wszystkiego ,aby do zakażenia nie doszło.
            Było małowodzie nie wiadomo czy z powodu wady płodu (nerki) czy odejście wód co może doprowadzić do zakażenia. Ale jeśli dziecko miało wady i tylko czekali aż małowodzie je wykończy jak długo.
            A to ważne bo nie sadze ze samo obumarcie zabiło kobietę. A bezczynne czekanie. Pytanie czy kobieta chciała czekać czy lekarze wszystko zrobili aby ja zabezpieczyć. Oprócz tak oczywistej aborcji.
            Myśle ze w takim wypadku łatwo dostać leki wywołuje skurcze i przedwczesny poród z z historia ciąży nikt by nie miał podjerzeń.
            • paskudek1 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 01.11.21, 21:19
              Jesteś pewna że nikt by nie miał podejrzeń? Wątpię. I to bardzo wątpię.
    • latarnia_umarlych Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:15
      Chore skurwysyny. Życzę im śmierci w męczarniach.
    • huang_he Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:24
      No cóż.
      Leżałam z taką dziewczyną. Też czekali na śmierć, też małowodzie (czy bezwodzie, już nie pamiętam). Nie wiem, jak się skończyło, bo urodziłam. A było to 12 lat temu.
    • taniarada Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:33
      Lot w kosmos dokładnie to opisała .Jakiś stek bzdur i pomówień I nie wiadomo o co chodzi .Czy nie był to błąd lekarski .Sikorski chce koniecznie zaistnieć w polityce ,to taki szczurek.Słabo Polki protestowały gdy Kaczyński i kościół wprowadzili ,przy pomocy TK prawo aborcyjne .Tu tylko potraficie ,jęczeć na tym forum i innych .O prawach kobiet i dzieci .Ale za kompa tyłka nie ruszycie .
      • kropkacom Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:35
        Akurat tu wiele ruszyło. Kwestia, ze są mniejszością. Nie na ematce a w Polsce. Trollu....
        • taniarada Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:43
          Sama jesteś trollem .Słabiutko to wyglądało Faceci nie pomogli .Wystarczyło ośmieszyć tych co były przywódcami .Odpłyń ode mnie .Masz gdzie .
          • kropkacom Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:45
            Phi... big_grin Faceci z tego co wiem wspierali kobiety. Ośmieszyć się dało i to skutecznie, bo one są mniejszością w Polsce.
            • kropkacom Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:48
              Kobiety w większości mają gdzieś temat aborcji. Nie na forum. Podkreślam. Z czego, tutaj postuluje się, że kobieta nie kombinująca to kobieta niezaradna i pewnie głupia. Nad takimi nie ma się co litować...
      • 71tosia Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:50
        Naprawdę Polki słabo protestowały? Po decyzji TK Protesty były akurat potężne i pewnie znaczna cześć kobiet z forum brała w nich udział. Co wg ciebie miałyśmy jeszcze zrobić? Chwycić za broń?
      • semihora Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:14
        O, to już mamy przekaz partii. Ta śmierć to stek bzdur. Można się rozejść.
        • sumire Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:28
          Ordojurki lansują już narrację, że to po prostu błąd lekarski i "zupełnie inna sytuacja, nie ma nic wspólnego z zakazem aborcji".
          Jakoś tak poczuły się wywołane do tablicy...
          • lauren6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 11:04
            Jak opłacają kochanicy skrobankę w podziemiu to też jest to zupełnie inna sytuacja.
      • la_mujer75 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:29
        Słabo??? Byłam na iluś manifestacjach. Co miałam zrobić więcej? Podpalić się w ramach protestu?
        O, nie , takiej ofiary był nie złożyła. Prędzej bym podpaliła kościoły na drodze manifestu.
        To was- wszystkich prawackich szurów powinno się ubezwłasnowolnić. Za krzywdy, za ludzkie dramaty, za nieszczęścia, które idą z waszą chorą religią.
      • umi Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:53
        Protestow bylo duzo. Po prostu wg politykow przyrost naturalny w pl jest jeszcze za wysoki, wiec postanowili poprawic stastystyki i przyspieszyc smeirtelnosc juz zyjacych. Co prawda nie wiem, czemu kobiet w wieku produkcyjnym, ale madrosc autorow zwykle odpowiada madrosci rozwiazan, takze tego...
      • ichi51e Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 09:31
        przecież jest napisane ze bezwodzie. Opcje są dwie
        "
        Bezwodzie (anhydramnios) to brak płynu owodniowego. Taka sytuacja ma miejsce zaledwie w dwóch przypadkach:

Przy agenezji, czyli braku nerek płodu, gdy dziecko nie produkuje moczu i w macicy jest jego zupełny brak. Jest to wada letalna, która prowadzi do śmierci dziecka, bo bez nerek płód nie może funkcjonować, a bez płynu owodniowego nie mogą się rozwinąć płuca - dziecko bez rozwiniętych płuc nie może przetrwać po porodzie.
        Przy bezwodziu, gdy płyn owodniowy odpłynie przedwcześnie (PROM - premature rapture of membranes). Jeśli płyn owodniowy odpłynie jeszcze w drugim trymestrze ciąży, to dziecko nie ma szansy na przeżycie. Natomiast, jeśli nastąpi to po 20 tygodniu ciąży, to dziecko może urodzić się i przeżyć."
    • conena Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:51
      Dokładnie w ten sam sposób zmarła moja znajoma w 2013 roku. Najsmutniejsze jest to, ze nie mieszkała już w Polsce i nie chciała wracać, przyjechała odwiedzić matkę, źle sie poczuła i wyładowała w szpitalu.
      Często o niej myślę, ciężko mi się pogodzić z tym.
    • tanebo001 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:52
      Tragiczne jest to że kobiety nadal ich popierają. I to te które brały udział w protestach. Nie ogarniam tej kuwety.
      • toniebylamja Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 14:24
        bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jeśli dotknie to którejś z nich albo ich córek, wnuczek sióstr wtedy szybciutko zmienią zdanie. Póki co zamiast adoptować te chore dzieci adoptuję usunięte płody i się za nie modlą. A życia bronią dopóki ktoś nie okaże się homoseksualistą lub ,, lewakiem''. Pisiory to samo złooo, które zalało nasz kraj
        • triss_merigold6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 14:26
          Nie, nie zalało. 2x wygrali wybory parlamentarne i prezydenckie i cieszą się wciąż wysokim, stałym poparciem.
        • chicarica Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 14:27
          Ale zdanie zmienią tylko dla tego jednego przypadku. Albowiem, podobnie jak kochanka księdza, córka konserwatywnego posła i żona sędziego, są to całkowicie wyjątkowe przypadki, nie to co ta cała reszta.
          • triss_merigold6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 14:29
            Zgadza się.
    • helena-maryla Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 07:59
      Podziękowac tylko księżom , kobiecie z grzywką , kucharce i innym zaangażowanym w ten proceder zabraniania dokonywania przerywania ciąży

..................
      "Ilość samobójstw wśród księży jest ogromna . Potrzebne w tej kwestii działanie . Wiele jest przypadków cichych , ale wołają o próbę znalezienia przyczyny " - ks.Daniel Wachowiak
      • triss_merigold6 Re: Kobieta w ciąży nie żyje 31.10.21, 08:07