Dodaj do ulubionych

Polskie true crime - burza o publikację

10.11.21, 20:18
Chyba doczekaliśmy pierwszej prawdziwej burzy w świecie polskich podcastów true crime.
Rodzina zaginionego wytoczyła ciężkie działa wobec popularnej youtuberki Justyny Mazur.

Na razie sama nie wiem co o tym myśleć, ale w końcu musiało do czegoś takiego dojść.
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 20:20
      Dla zainteresowanych akcja ma miejsce na FB:

www.facebook.com/brunomuschalik91/posts/4602489026500862?__tn__=R
      • roks30 Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 20:39
        Daj jakiegoś linka nie z fb, bo nie mam. Nic nie mogę wygooglowac. 😊
        • borsuczyca.klusek Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 20:41
          Masz wyżej 🙂
          • grey_delphinum Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 20:47
            Ja też nie mam fb.
          • grey_delphinum Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 20:47
            Ale co ma wyżej - tam jest tylko link do fb.
            • borsuczyca.klusek Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 20:52
              Sorry źle przeczytałam, zaraz porobię screeny.
            • ursydia Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 20:52
              nie musisz miec fejsa aby to przeczytac
              • grey_delphinum Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 20:56
                Jak to? Każą mi się zalogować do strony...
            • mamolka1 Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 20:54
              No ale co innego ma dać jak cała inba dzieje się właśnie na fb
        • borsuczyca.klusek Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:04
          Od tego się zaczęło
          • grey_delphinum Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:09
            Dzięki 😊 rzeczywiście grubo.
          • borsuczyca.klusek Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:11
            I odpowiedź Justyny
            • hanusinamama Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 22:16
              Ja w sumie nie rozumiem o co chodzi rodzinie. Odsłuchałam ten odcinek, nie ma tam nic co by np. stawiało zaginionego w złym świetle ( czy jego rodzinę). Zarzut ze jest to docinek płatny tez troche smieszny. Jakby o chłopaku napisała wyborcza to by rodzina sie cieszyła, ze jest sprawa nagłośniona...a przeciez tam tez zarabiają ludzie
              • borsuczyca.klusek Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 22:21
                Justyna i zaginiony oraz jego rodzina są z jednego miasta. Może źródło kwasów leży głębiej.
                • ursydia Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 23:05
                  Myślę, że im chodziło o kasę. Empik Go normalnie jest płatny i niewielu wie, że są też tam rzeczy które są do odsłuchu za darmo.
                  Justyny odpowiedź jest sensowna a ich zarzuty, z całym szacunkiem do ich cierpienia są trochę bez sensu, bo wydaje mi się, że w przypadku gdy cała rodzina szuka zaginionego to rozgłos jest warunkiem koniecznym.
    • ursydia Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 20:55
      NIe pierwszy, podcasterka z "Z morderstwem im do twarzy" czy jakoś tak też miała taki przypadek. Po za tym jak dla mnie gownoburza, dzięki takim podcastom dowiedzialam się w ogóle o przypadku Bruna więc nie bardzo rozumiem, dlaczego nie chcą żeby jak najwięcej osób o tym mowiło.
      • fantastyczna88 Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:01
        A ja rozumiem. Bo dowiedziałaś się o nim i co? Niczego to nie zmienia w życiu ojca tego chłopaka. Nie życzy sobie publikacji, to nie życzy.
        • araceli Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:16
          fantastyczna88 napisała:
          > A ja rozumiem. Bo dowiedziałaś się o nim i co? Niczego to nie zmienia w życiu o
          > jca tego chłopaka. Nie życzy sobie publikacji, to nie życzy.

Tylko, że on go wciąż aktywnie szuka. Z komentarzy pod oświadczeniem wynika, że informacje pokazują się w różnych źródłach i ojciec ich autorom dziękował za rozpowszechnianie informacji. A tu... nie bo nie?
          • borsuczyca.klusek Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:28
            Jak się w to głębiej wgryźć to chyba bardziej poszło nie o sam materiał tylko jego zamieszczenie na płatnej platformie.
            • ursydia Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:49
              Platforma jest płatna ale odcinki Justyny są tam do odsłuchania za darmo przecież.
            • hanusinamama Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:55
              Ale juz wczesniej inny podcaster (??!!) nagrał płatny podcast na temat tego zaginięcia. Wtedy ojciec Tego chłopaka dziekował autorom...
          • ursydia Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:48
            Dokladnie, poza tym z odpowiedzi Justyny wynika, że on nie zabronił a tylko nie chciał się wypowiadać.
        • roks30 Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:20
          Niczego może i nie zmienia, ale może zmienić publikacja takiej historii. Po coś przecież był program "ktokolwiek widział ktokolwiek wie".
        • ursydia Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:50
          No przepraszam, że nie byłam akurat świadkiem przestępstwa i dowiedziałam się na darmouncertain
        • hanusinamama Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:54
          Ale wczesniej juz były podcasty innych autorów o tym zaginieciu i rodzinie nie protestowała.
          • fantastyczna88 Re: Polskie true crime - burza o publikację 11.11.21, 07:32
            Ojciec wytłumaczył dlaczego nie chce, żeby akurat ona publikowała podcast o jego synu, jest wg niego nierzetelna.
            • ajaksiowa Re: Polskie true crime - burza o publikację 11.11.21, 08:12
              Justynę wielbię,chodzi o kase?
              • mizantropka_20 Re: Polskie true crime - burza o publikację 12.11.21, 21:42
                Chodzi o to, że uznano Justynę "w związku z czym" Mazur za nierzetelną podcasterkę. Zgadzam się z tą opinią w całej rozciągłości, szczególnie kiedy za (jedyne) źródło opowiadanej historii służy rozdział książki p. Bondy.
    • taniarada Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:02
      Czytałem teraz o niej ,ma swoich fanów bije kasę .I należy jej się chwała Fejs jest dobry do czytania .Z racji że mam rodzinę rozrzuconą po całym świecie czytam Fejsa .Ale jest małe ale,łatwo kogoś oczernić i oszkalować .Ostatnio jak mnie pewien czub zaatakował musiałem usuwać moich przyjaciół w trybie alarmowym .Mnie splywa jak po kaczce i moja rodzina przyzwyczajona .Ale szkoda moich przyjaciół .To łatwy dostęp do danych .Fałszywe konto i można każdego opluć .Jedynie policja zdobędzie dane gnoja.Ale czy to warte zachodu to nie wiem .
    • z_pokladu_idy Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:32
      Inna autorka, Karolina Anna bodajże, często podkreśla, że polskimi sprawami zajmuje się rzadko, bo rodziny sobie nie życzą i mają później pretensje. Z jednej strony rozumiem, bo z osobistej tragedii robi się słuchowisko dla gawiedzi, z drugiej jednak - sprawa jest otwarta, szukają faceta aktywnie i zbierają na to fundusze, więc dodatkowe zasięgi mogą pomóc bardziej niż zaszkodzić.
      • taniarada Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:38
        Zarabia na życie .Nikogo nie krzywdzi .Bez przesady.
    • wkswks Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:37
      Dla mnie to strasznie słaba akcja. Ja dzięki tej aferze w ogóle usłyszałam o tej sprawie! Ich strasznie boli płatna platforma streamingowa. Ale z tego co wyczytałam, Justyna Mazur korzystała z ogólnodostępnych informacji, wiec nie rozumiem oburzenia rodziny.
      • ursydia Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:51
        Szczegolnie ze odcinek jest do odsluchania za darmo
        • borsuczyca.klusek Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 22:00
          Jeżeli odcinek jest za darmo to jeszcze mniej z tego rozumiem.
    • segregatorwpaski Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 21:38
      Rodzina z tego co widzę odmówiła wywiadu, komentarza, udostępnienia danych a nie wyraziła wyraźny sprzeciw jeżeli chodzi o publikację odcinka. Mnie dziwi postawa rodziny - jeżeli byłabym osobą szukającą - na rękę byłaby mi WSZELKA możliwość nagłośnienia sprawy.
    • lichon Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 22:08
      Szczerze mówiąc, rodzina nie powinna mieć nic do gadania.
      Mogą się nie zgodzić na wywiad i publikowanie ich prywatnych danych, zdjęć. Mogą pozwać o zniesławienie jeśli zostaną przedstawieni w złym świetle, albo materiał będzie zawierał jakieś nieprawdziwe, czy krzywdzące informacje.
      Nie mogą natomiast protestować, przeciwko samemu omawianiu sprawy. Znaczy, mogą, ale od dobrej woli omawiających zależy, czy się do tego zastosują. To nie jest ich własność prywatna, zabranianie omawiania publicznie dostępnych informacji to jakiś absurd.
      • bergamotka77 Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 23:12
        Zgadza się.
    • kkalipso Re: Polskie true crime - burza o publikację 10.11.21, 23:50
      No cóż, mogą jej naskoczyć...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka