Dodaj do ulubionych

Temat kosmetyczno sanepidowy

15.11.21, 09:56
Wrażliwe i z wyobraźnią higieniczna z góry przepraszam.
Dwa spore bazary warszawskie, dawno nie byłam i w weekend zaliczyłam szok pomieszany z obrzydzeniem.
W przeszklonych pawilonach azjatyckie punkty usług kosmetycznych - mini buda, w budzie kilka stanowisk tuż obok siebie, gdzieś pod ścianą wciśnięte 1-2 łóżka i jeszcze fotel. Przy blacie panie z Azji robią paznokcie, na łóżku rzęsy, kolejna na fotelu robi pani coś z twarzą. Budy pełne. Każda. Klientka obok klientki.
Pomijam rozważania, co trzeba mieć w głowie, żeby w takich warunkach i przez nieweryfikowany personel pozwalać sobie dłubać koło oka, bo najwyraźniej klientkom głowa służy do jedzenia.

Kij z covidem czy grzybicą, ja tam widzę wirusowe zapalenie wątroby, gronkowce i inne toksyczne przypadłości. Tam znudzony Sanepid powinien wjechać razem ze skarbówka i mnóstwem innych służb, walić mandaty i pozamykać natychmiast, bo są zagrożeniem dla zdrowia. 🤮
Obserwuj wątek
    • nigdynigdynigdy84 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 09:58
      Widziałam kiedyś jak Ukrainka przekłuwala dzieciom uszy, dwoje dzieci ta sama igła. Nic mnie już nie zdziwi.
    • triss_merigold6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:01
      Aha, tych bud przybyło skokowo. Z rok temu były pojedyncze, a teraz całe ciągi.
      Uprzedzając pytanie, skąd wiadomo, że obsługa azjatycka, a klientek tłum - widać, budy są od frontu całe przeszklone.
      • hanusinamama Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:13
        Zgłoś do sanepidu (napisz do epidemiologia@wsse.waw.pl). W tytule napisz "zgłoszenie zagrożenia epidemiologicznego". Normalnie sanepid pojawiłby sie tam dośc szybko...teraz (covid) moze być trudno.
        • jednoraz0w0 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 14:35
          myślisz, że Sanepid o tych budach nie wie?
          • cisco1800 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 21:20
            Jeśli mowa o tych budach przy Puławskiej na Służewcu, to je nawet ślepy by zauważył 🤣
          • hanusinamama Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 21:36
            MOze i wie ale sam z siebie tam nie pójdzie. Musi dostać prikaz odgórny, donos od zatroskanego obywatela smile lub w razie jakiegoś wypadku reaguje. To nie ejst tak, ze pracownica sanepidu kupuje kiszoną kapustę, patrzy obok w budzie robią rzęsy w warunkach gorzej niż złych idzie do roboty i wklepuje kontrole na ryneczku...
    • primula.alpicola Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:03
      No już nie przesadzaj, na pewno mają tam autoklawy i w ogóle wszystko.
      A tak serio, to jakim cudem znajdują się chętne klientki, nie rozumiem?
      • swinka-morska Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:13
        CCC - cena czyni cuda.
        Bo niby skąd u kasjerek i sprzedawczyń zarabiających koło 3-4 tys. non-stop zrobione paznokcie?
        Policzmy: hybryda w przyzwoitym salonie kosztuje ok. 120 zł (proszę mi nie pisać, że da się taniej, bo mówię o miejscu, które używa sterylnych narzędzi, dobrych lakierów, ma doświadczone maniciurzystki i nie jest na końcu świata), więc koszt miesięczny to ok. 240 zł czyli ok. 6-8% zarobków. To dużo...
        • arwena_11 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 13:32
          Pewnie sobie robią same. Moja córka też sobie sama w domu robi.
        • leosia-wspaniala Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 14:31
          Kasjerka zarabiająca 4 tysiące...? Chyba kolumbijskich pesos.
        • andaba Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 15:10
          Nawet jeżeli kosztuje 120, a kasjerka zarabia 2 tysiące, to chyba nie jest takie dziwne - akurat kasjerkom pazury widać, nic dziwnego, że w nie inwestują.

Pomijając już to, że to można samemu zrobić, moja córka robi sobie i siostrze za darmo, kuzynkom po kosztach.
          • marta.graca Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 17:58
            Płacilas jakieś rachunki ostatnio? Kupowałas jedzenie, paliwo, czy cokolwiek? W jaki sposób kasjerce pomoże "inwestycja" w paznokcie?
            • mashcaron Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 18:03
              Klienci nie będą plotkować, że zaniedbana!
              Szczerze mówiąc, to ja zupełnie nie zwracam uwagi na paznokcie kasjerek :p
              • marta.graca Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 18:05
                Ja też nie smile
                • andaba Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 21:38
                  No proszę.

Ematka fuczy na nieufarbowane włosy, żółte pięty, brak makijażu u przypadkowo spotykanych osób, a nie przeszkadzają jej zaniedbane pazury u osoby dotykającej ich żarcia?
                  Coś nowego.

Pomoże w taki sposób, ze jednak ona tymi rękami ludziom przed oczami macha, chęć posiadania estetycznych paznokci w tym wypadku wydaje się być naturalna, a może jest nawet wymagana?
                  • primula.alpicola Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 21:41
                    Kurde. Estetyczne to niekoniecznie musi być kolorowa hybryda z wzorkami.
                    Można sobie naturalne estetyczne paznokcie zrobić w domu.
                    • andaba Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 21:47
                      No można, oczywiście.

Zgadzam sie, ze hybrydy sa zbędne i w dodatku podobno szkodliwe?
                      Niemniej jednak nawet mądre i wykształcone ematki sobie robią, to co sie dziwić kasjerkom?
                      • primula.alpicola Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 22:29
                        Zdziwienie dotyczy podejrzanych budek bez higieny.
                        Szkodliwe jest przede wszystkim promieniowanie z lampy.
                      • marta.graca Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 12:23
                        Zapomniałaś dodać, że mądre i wykształcone ematki zarabiają trochę więcej niż kasjerka. Zapomniałaś też o tym, że te 2 tys., o których pisałaś, niektórym jest potrzebne na jedzenie, rachunki i wizyty u lekarza, a nie na ekstrasy w postaci paznokci.
                        • triss_merigold6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 12:33
                          Nie wiem, może czas na przekaz, że nie wszystkich stać na identyczny poziom życia i jak kogoś nie stać, to nie korzysta?
                          • marta.graca Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 13:42
                            Wydaje mi się, że ten przekaz jest na tyle oczywisty, że nie wymaga pochylania się.
                  • mashcaron Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 06:45
                    A wiesz, że "zadbane pazury" do pracy z żarciem, to pazury krótkie i niepomalowane?
                    • chococaffe Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 10:11
                      Też mi się tak wydaje smile
                  • mgla_jedwabna Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 10:26
                    Akurat jeśli chodzi o dotykanie żarcia, to najlepsze są paznokcie obcięte na krótko i niemalowane.
                  • mebloscianka_dziadka_franka Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 11:20
                    Wystarczy, żeby paznokcie były czyste i nieobgryzione. Długie pazury i neonowe kolory to nie jest coś co nazwałabym estetyką.
                  • chicarica Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 12:53
                    Do pracy z żywnością paznokcie powinny być krótkie i czyste, broń bogini pomalowane.
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 11:19
                A ja zwracam, właśnie głównie dlatego że to najczęściej niebotyczne szpony w jakieś dziwne wzroki i oczojebne kolory.
        • chicarica Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 12:52
          W pewnych kręgach wydanie 1000 zł na wstawienie zęba czy kurs językowy uważane jest za zbytnią fanaberię, podczas gdy wydanie tej samej kwoty na sztuczne rzęsy i pazury już nie. Tyle w temacie.
          • triss_merigold6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 13:01
            Nie da się ukryć.
            Niemniej, jeśli nie stać mnie na np. nowy biust u dr Szczyta za 20 000 zł (strzelam, nie wiem dokładnie ile ta przyjemność), to nie idę do randoma z Ukrainy, podajacego się za chirurga.
      • thank_you Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:15
        Cena. Jeżdzę regularnie na giełdę kwiatowa i od zawsze łapie sie za głowę. Ludzie są niestety niedouczonymi baranami.
        • primula.alpicola Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:19
          Rozumiem, cena. Tylko czy warto ryzykować złapaniem grzybicy paznokci, gronkowca czy innego syfu?
          Wolałabym żyć bez hybrydy i paznokcie robić sobie sama.
          • thank_you Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:22
            Myśle, ze klientki nie słyszały o tych chorobach. uncertain Wzw nie widac, c’nie?
            • primula.alpicola Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:23
              No, do czasu.
              • thank_you Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:34
                A skąd popularność usług via olx? Klientki jeżdżą po domach i tam maja przeprowadzane zabiegi.
                Skąd popularność powiększania ust u kosmetyczek? One nawet Botox robią. Na jakich preparatach? Czym? Nieważne. Ważne, zeby było tanio.

I potem za medycyna estetyczna ciągnie sie ogon - bo to co widzimy na ulicach, to efekt tych zabiegów „upiększających”.

Dramat.
                • alessa28 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:24
                  thank_you napisała:

> A skąd popularność usług via olx? Klientki jeżdżą po domach i tam maja przeprow
                  > adzane zabiegi.
                  > Skąd popularność powiększania ust u kosmetyczek? One nawet Botox robią. Na jaki
                  > ch preparatach? Czym? Nieważne. Ważne, zeby było tanio.
                  >
                  > I potem za medycyna estetyczna ciągnie sie ogon - bo to co widzimy na ulicach,
                  > to efekt tych zabiegów „upiększających”.
                  >
                  > Dramat.

To już dawno jest passe.co bardziej obrotne robią sobie hialuronem usta czy bruzdy samodzielnie. Kupuja kwas, oglądają YouTube i wio.
                  A jaka oszczędność.
                  Istnieją fora gdzie takie panie dzieła się doświadczeniem i to jest autentyk.
                  • thank_you Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:28
                    Nawet u nas niektóre forumki to praktykują.
                    • alessa28 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:31
                      thank_you napisała:

> Nawet u nas niektóre forumki to praktykują.

Ja nie wiem czy podziwiać czy się załamać. Osobiście zeszłabym na zawał aplikując sobie samej kwas.
                      Ba, przecież to jest obarczone ryzykiem nawet u chirurga a co dopiero u osób niekoniecznie biegłych w anatomii.

• arwena_11 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 13:36
                        Lata temu ( ponad 20 ), chodziłam do jednego zakładu fryzjerskiego - właścicielka była kosmetyczką. Miałam w pewnym momencie przerwę kilkumiesięczną i jak przyszłam to dowiedziałam się, że zakład przejęły fryzjerki - bo właścicielka zmarła. Jakieś kwasy na siebie ponakładała i opalała się. Byłam w szoku.
                        I ona podobno się znała. No nie ma opcji abym sama sobie coś przy twarzy robiła. W sumie nie ma opcji żeby robiła mi coś kosmetyczka ( poza jakimiś masażami czy maseczkami )
                        • alessa28 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 14:15
                          arwena_11 napisała:

> Lata temu ( ponad 20 ), chodziłam do jednego zakładu fryzjerskiego - właściciel
                          > ka była kosmetyczką. Miałam w pewnym momencie przerwę kilkumiesięczną i jak prz
                          > yszłam to dowiedziałam się, że zakład przejęły fryzjerki - bo właścicielka zmar
                          > ła. Jakieś kwasy na siebie ponakładała i opalała się. Byłam w szoku.
                          > I ona podobno się znała. No nie ma opcji abym sama sobie coś przy twarzy robiła
                          > . W sumie nie ma opcji żeby robiła mi coś kosmetyczka ( poza jakimiś masażami c
                          > zy maseczkami )

Lepiej poczytać te fora, horror to mało powiedziane. To są albo ludzie bez wyobraźni albo samobójcy. Hialuronu albo botoxu to bym u kosmetyczki nawet nie zrobiła a tu panie wesoło się ostrzykuja jakby to był niewinny masażyk..
                          • lauren6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 14:37
                            W młodszym pokoleniu standardem nastarania są sztuczne rzęsy, sztuczne usta, zrobione paznokcie i ostrzekanie każdej wyimaginowanej zmarszczki. Przecież te zabiegi kosztują. Hybrydę można zrobić sobie samej, ale za pozostałe zabiegi trzeba komuś zapłacić. Młode dziewczyny nie zarabiają aż tyle, więc kombinują. Efekty zdrowotne pewnie wyjdą dopiero po latach.
                            • arwena_11 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 08:39
                              Ale w jakim młodszym pokoleniu? Moja córka nie ma sztucznych ust, rzęs, hybrydę zrobi sobie od czasu do czasu sama. Na żel pójdzie tam gdzie ja chodzę - prowadzą azjaci, ale lokal na wysokim poziomie, czysto tak, że mogłabyś pewnie jeść z podłogi, każde narzędzie wyjmowane z opakowania przy klientce, rękawiczki. Ale fakt ceny pewnie też inne, po prostu celują w inny target niż te z bazaru.
                • extereso Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 14:09
                  Ale jak klientki jeżdżą po domach? Innych klientek czy usługodawczyń ? Serio pytam.
        • hanusinamama Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:14
          Dodajmy, ze klientki takich przybytków raczej nie są szczepione na żółtaczkę. Dla mnie paranoja.
    • geez_louise Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:05
      Tam w teorii nie ma przerwania ciągłości naskórka, wiec sanepid żadnymi zapaleniami wątroby nie będzie się kłopotać, co najwyżej sprawdzi liczbę umywalek i toalet.

W USA takie fabryki z azjatyckimi kosmetyczkami są od lat, przy głównych ulicach największych miast są „salony” w których nikomu sterylizacja narzędzi się nie śniła. Krew ze skórek sika radośnie, cążki są wycieranie o fartuszki, a certyfikowane amerykańskie manicurzystki mówią, że dobrze jest sprzątać w gabinecie i pocierać ręce żelem do dezynfekcji, żeby nie przenosić „cuticle germs”
      • hanusinamama Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:15
        Nie zgadzam się. W przypadku salonu kosmetycznego musi być tez autoklaw lub rachunki potwierdzjaće zlecenia dezynfekcji narzędzi. Zdecydowanie sanepid ma tam co robic. To nie sklep z warzywami
        • madami Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 16:31
          Nie zgadzasz się, że w innym kraju jest inaczej? big_grinbig_grinbig_grin
          Ano jest w całej Azji i Ameryce Pd.
          • hanusinamama Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 21:37
            Nie zgadzam sie ze sanepid nie ma co tu robic. Patrz ze czesc pierwsza geez_louise była o PL
    • swinka-morska Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:07
      Azjatyckie bazarowe salony manicure są znane z roznoszenia grzybicy (inne rzeczy pewnie też w pakiecie, ale HBV/HCV nie widać naocznie).

Zakładam, że mają niskie ceny i stąd tyle lasek, które wiem, że nie zarabiają zbyt dobrze, a mają non-stop zrobione paznokcie.
    • feniks_z_popiolu Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:09
      Takie budy są już o dawna na moim bazarze. I będą się utrzymywać bo cena jest 2-3 krotnie niższa niż w salonie, nawet takim osiedlowym.
      • triss_merigold6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:12
        Tak, one są, ale z rok temu widziałam 2-3, a teraz całe zagłębie kosmetyczne powstało. Czyli jest popyt.
    • wapaha Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:09
      Prawo podaży i popytu..
    • marinella Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:09
      Niestety nawet w super gabinetach można złapać straszne syfy.
      Dlatego ja się balsamuję, woskuję, wyrywam, podcinam, podwijam w bezpieczeństwie domowego zacisza.
    • szmytka1 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:10
      nic mnie nie zdziwi jak przeczytałam wątek babki co ma jakiś ropny stan zapalny pod paznokciem, nie pamiętam dokładnie nazwy przypadłości, a dalej łazi do baby od pazurów, bo to nic takiego...
      • kira02 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 14:43
        Aaaa, i po co to przypomniałaś? 🤮A jej "kosmetyczka" radośnie używa tych samych narzędzi na kolejnej osobie 🤮
      • mashcaron Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 17:38
        Pamiętam to... Zastanawiała się jak się wymigać z kolejnych wizyt żeby baby-roznosicielki syfu nie urazić..
        • iberka Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 10:16
          Ło jeżu, pamiętam ten wątek..... obrzydliwie było
    • wapaha Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:11
      triss_merigold6 napisała:

> .
      > Pomijam rozważania, co trzeba mieć w głowie, żeby w takich warunkach i przez ni
      > eweryfikowany personel pozwalać sobie dłubać koło oka, bo najwyraźniej klientko
      > m głowa służy do jedzenia.

wiesz co- z drugiej strony widziałam osobiście ale też w internetach osoby po nieudanych zabiegach -w czystych, zadbanych, reklamowanych salonach..
      • swinka-morska Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:14
        Ale to nie jest argument za korzystaniem z najbardziej ryzykownych, brudnych miejsc.
        • wapaha Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:16
          swinka-morska napisała:

> Ale to nie jest argument za korzystaniem z najbardziej ryzykownych, brudnych mi
          > ejsc.

oczywiście, że nie jest to argument ZA korzystanie
          raczej argument, że niekoniecznie tam gdzie jest czysto pani wyjdzie z gabinetu zadowolona
          • primula.alpicola Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:20
            Kwestia skali i prawdopodobieństwa.
          • triss_merigold6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:21
            Może jeszcze kwalifikacje personelu są istotne?
            Pomijając czystość, jakoś nie wierzę, że wystawiają paragony za każdym razem, przynajmniej skarbówką bym sprawdzała.
            • wapaha Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:27

> Może jeszcze kwalifikacje personelu są istotne?
              W te w ogóle nie ma co wierzyć. Osobiście nie poszłabym do nikogo poza znajomą-o której wiem, że kursy ma , że się uczyła i praktykowała. Bardzo dużo jest kursów "weekendowych"

> Pomijając czystość, jakoś nie wierzę, że wystawiają paragony za każdym razem, p
              > rzynajmniej skarbówką bym sprawdzała.

Chyba nie wystawiają-bo wtedy usługi by zdrożały
              • mikams75 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 15:18
                ale z drugiej strony ida na ilosc przy niskich kosztach w porownaniu z innymi gabinetami.
          • geez_louise Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:22
            No co innego z brudnego gabinetu. Wyjdzie zadowolona, bo tanio.
      • triss_merigold6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:16
        Z pewnością, jednak ryzyko złapania czegoś, albo totalnego spieprzenia stanu cery jakimiś dzikimi mazidłami jest większe w budzie, w której "kosmetyczka" klejąca rzęsy prawie siedzi na "kosmetyczce" robiącej paznokcie, niż w salonie, który przynajmniej ma wentylację i sterylizator.
        • geez_louise Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:23
          Tam mazidła. Za kotarką powiększają usta, robią mezoterapie i wstawiają w twarz nici.
          • geez_louise Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:24
            Wszystkie materiały przywiezione w kraciastych torbach z rodzinnego kraju.
            • primula.alpicola Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:02
              O Jezu.
          • triss_merigold6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:25
            Nie chciałam tego wiedzieć.
      • hanusinamama Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:16
        Ale nieudany zabieg to jedno a złapanie żółtaczki, grzybicy czy innego świnstwa to co innego.
    • chococaffe Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:34
      Też to widziałam! Nie pojmuję. Nota bene - czy takie gabinety można rejestrować bez żadnych wymagań sanitarnych? To już naprawdę lepiej mieć "zwykłe" krótkie paznokcie.

p.s. kiedyś widziałam tez gdzieś reklamę jakiś rybek obgryzaczy do pedicure chyba- słabo mi się zrobiło.
      • triss_merigold6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:39
        Rybki to były swego czasu reklamowane w "WO", stamtąd się dowiedziałam, że w ogóle istnieje taka usługa.
        Nie mam pojęcia, jak rejestruje się takie gabinety, pewnie jak budę z warzywami.
        • wapaha Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:50
          Zwykła działalność gospodarcza- która w PKD ma wszystko -mydło i powidło
          Rybki ponoć są super i są bardzo cenione poza Polską
          • chicarica Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:12
            I oczywiście po każdym kliencie moczącym giry wymieniana jest woda.
            Salony z rybkami widziałam w Hiszpanii, zaraz obok "painful unsanitary tattoos" i różnych innych podejrzanych usług. Skorzystałabym po moim trupie.
            • wapaha Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:18
              Podzielam odczucia ale chciałabym tylko zauwazyć, ze na basenie woda też nie jest wymienia wraz z każdym wychodzącycm wink
              • alessa28 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:29
                wapaha napisała:

> Podzielam odczucia ale chciałabym tylko zauwazyć, ze na basenie woda też nie je
                > st wymienia wraz z każdym wychodzącycm wink

Chciałam zauważyć że na basenie ludzie nie obgryzają sobie wzajemnie stop, taki detal wink
                • wapaha Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:30
                  alessa28 napisała:

>
                  > Chciałam zauważyć że na basenie ludzie nie obgryzają sobie wzajemnie stop, taki
                  > detal wink

twierdzisz, że w basenie z rybkami ludzie obgryzają sobie nawzajem stopy ? suspicious
                  • alessa28 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:45
                    wapaha napisała:

>
                    >
                    > twierdzisz, że w basenie z rybkami ludzie obgryzają sobie nawzajem stopy ? :
                    > 2;

U, powiało próba ekwilibrystyki intelektualnej.
                    Twierdzę, że porównanie z basenem jest kompletnie bez sensu smile
                    Następnym razem postaram się prościej 😬
                    • wapaha Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:51
                      alessa28 napisała:

> U, powiało próba ekwilibrystyki intelektualnej.

Nie, po prostu głupio napisałaś wink

> Twierdzę, że porównanie z basenem jest kompletnie bez sensu smile

Tak jak i pomysł wymieniania rybkom wody po każdym kliencie wink
                      • chatgris01 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 21:31
                        Ale przecież w basenie woda jest mocno chlorowana, żeby utłuc te mikroby, a u rybek się tak nie da, bo chlor w pierwszej kolejności wytłukł by rybki cool
              • mashcaron Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 17:40
                Rynek się nie trzyma w chlorowanej wodzie :p
                • mashcaron Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 17:40
                  Rybek*
              • mgla_jedwabna Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 10:31
                Na basenie jest w wodzie taka chemia, że rybki pływałyby do góry brzuchami. Dlatego po wyjściu z basenu bierzesz porządny prysznic.
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 11:34
                Ale w basenie masz tonę "chemii", po to żeby nie musieć wymieniać co chwilę wody. A w basenie z rybkami żadnych środków odkażających nie zastosujesz, bo będzie po rybkach.
              • chicarica Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 12:58
                Nie, ale przynajmniej teoretycznie (u mnie na basenie również w praktyce) każdy wchodzący do tej wody ma wyszorowane mydłem ciało, a w wodzie jest chlor.
          • iuscogens Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 21:37
            To chyba niezbyt fajna sprawa z perspektywy tych ryb, one tam mają okropne warunki i są głodzone, żeby rzucały się obgryzać naskórek. Pasuje to właśnie do Azji, w której prawa zwierząt to zagadnienie z gatunku science-fiction.
        • chococaffe Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:51
          Ja widziałam reklamę "na żywo" , tzn na pawilonie, w którym to chyba oferowano. Nie wiem czy ktoś był w środku. Do tej pory jak o tym pomyślę...brrrrr
          • wapaha Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:53
            Mam podobne odczucia...
            ale przyjaciółka zachwycona...- z tym, że nie wykluczam, ze gdybym poszła "na rybki" w Tajlandii, w pięnych okolicznościach przyrody, jako jeden z zabiegów w SPA mogłabym zmienic zdanie wink
          • lauren6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 13:37
            Dla mnie również obgryzanie stóp przez ryby to opcja z kategorii: fuj. Już pomijam takie detale jak moczenie stóp w wodzie po innych klientkach.
            • metro_mh Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 14:17
              W teorii rybki są jednorazowe, jak pijawki
              • ms.piggy Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 17:36
                co za bzdury, te rybki nigdy nie są "jednorazowe " bo do pedicure używa się ich kilkadziesiąt-kilkaset! nie żrą żywej tkanki, tylko martwy, zrogowaciały naskórek, a do tego rybki nie posiadają zebów, wiec raczej nie skaleczą

w całym tym idiotycznym procederze cierpią ryby, trzymane w ścisku, godzone (żeby potem obżerały naskórek) podtrywane środkami do dezynf.
        • alessa28 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:27

> Rybki to były swego czasu reklamowane w "WO", stamtąd się dowiedziałam, że w og
          > óle istnieje taka usługa.
          > Nie mam pojęcia, jak rejestruje się takie gabinety, pewnie jak budę z warzywami

Rybki to ja widziałam już 10 lat temu we Wrocławiu. Zastanawiałam się nawet póki nie przeczytałam że można tak złapać hiva.
          I mi się odechciało.
          > .
          • wapaha Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:31
            alessa28 napisała:

Zastanawiałam się nawet pó
            > ki nie przeczytałam że można tak złapać hiva.
            > I mi się odechciało.

czyli te rybki obgryzają do krwi ? suspicious
            • alessa28 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:47
              wapaha napisała:

> alessa28 napisała:
              >
              > Zastanawiałam się nawet pó
              > > ki nie przeczytałam że można tak złapać hiva.
              > > I mi się odechciało.
              >
              >
              > czyli te rybki obgryzają do krwi ? suspicious

Trzeba je spytać 🤔

zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101580,23191421,fish-pedicure-moze-przenosic-hiv-i-wzw-c-ostrzega-brytyjska.html
              • wapaha Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:52
                istotny jest ostatni akapit w tym artykule
                Niskie, ale nie zerowe
                Ryzyko oczywiście istnieje tylko wtedy, gdy jeden z klientów był zarażony wirusem HIV lub HCV. Ludzie, którzy korzystają z usługi nie znają jednak stanu zdrowia poprzednich klientów. Często nie znają go nawet sami właściciele gabinetów.

czyli jak wszędzie wink
                • triss_merigold6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 13:22
                  Jeszcze kwestia stanu zdrowia wykonujących usługę. Nie wiem czy towarzystwo azjatyckie jest szczepione na cokolwiek, szczerze wątpię. Covida pomijam, bo na to na 300% nie są szczepieni nawet studenci, a co dopiero panie przewożone z jakiejś Wolki Kosowskiej.
                  • wapaha Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 13:24

> Jeszcze kwestia stanu zdrowia wykonujących usługę. Nie wiem czy towarzystwo azj
                    > atyckie jest szczepione na cokolwiek, szczerze wątpię.

Też nie wiem, nie znam przepisów. My jadąc gdzieś tam w rejony ryzykowne musimy się szczepić. Może działa to też w drugą stronę
                    • triss_merigold6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 13:54
                      Nie działa. UE niej jest dla Azjatów rejonem ryzykownym, to oni mają dżumę, polio i generalnie wszystko.
                    • swinka-morska Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 16:13
                      To mogą być panie przebywające w PL od iluś dobrych lat, mieszkające (te pojawiające się w Warszawie) w Wólce Kosowskiej albo Za Zelazną Bramą itd.
                    • madami Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 16:50
                      Jadąc do Azji nie musisz się na nic szczepić.
                • alessa28 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 14:18
                  wapaha napisała:

> istotny jest ostatni akapit w tym artykule
                  > [i]Niskie, ale nie zerowe
                  > Ryzyko oczywiście istnieje tylko wtedy, gdy jeden z klientów był zarażony wirus
                  > em HIV lub HCV. Ludzie, którzy korzystają z usługi nie znają jednak stanu zdrow
                  > ia poprzednich klientów. Często nie znają go nawet sami właściciele gabinetów.[
                  > /i]
                  >
                  > czyli jak wszędzie wink

Ja się nie zgodzę że jak wszędzie. Nikt tej wody nie wymienia po każdym klienci, nie zalewa chlorem ani niczym. Rybka może ukasic do krwi. Badań nikt klientom też nie robi. Do autoklawa rybek nie wsadza. To bardzo ryzykowna opcja Imho ale co kto lubi
                  • wapaha Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 15:03
                    alessa28 napisała:

Rybka może ukasic do krwi. Badań nikt klientom
                    > też nie robi. Do autoklawa rybek nie wsadza. To bardzo ryzykowna opcja Imho al
                    > e co kto lubi

wyżej masz napisane że rybki powinny byc wymieniane po jednym razie
                    no i nie zgadzasz się z artykułem który zalinkowałaś w którym jest napisane, że ryzyko jest niskie ? wink
                    • alessa28 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 16:57
                      wapaha napisała:

>
                      >
                      > wyżej masz napisane że rybki powinny byc wymieniane po jednym razie

😂😂😂 Oczywiście w to wierzysz. W jednorożce też?

> no i nie zgadzasz się z artykułem który zalinkowałaś w którym jest napisane, że
                      > ryzyko jest niskie ? wink

Zgadzam się z tym że istnieje ryzyko zarażenia się hivem. Za niskie uznałabym je w idealnym świecie, niestety wiem jak ludzie potrafią prowadzić biznesy, zwłaszcza w Polsce więc sama świadomość że tak może się stać, w zupełności mi wystarczy. To nie operacja ratującą życie, także ten.
                    • iuscogens Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 21:42
                      Czyli najpierw głodzimy ryby, żeby się rzuciły obgryzać zaniedbane nogi jakiejś kobiety, której się nie chce użyć pumeksu, a potem "rybki" zostają spuszczone w kiblu?? Sorry toż to jakaś żenada.
                      • chatgris01 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 22:08
                        A nie chodziło raczej o to, żeby robić kilku/kilkunastodniowe przerwy, aż się rybki oczyszczą niejako naturalnie?
          • triss_merigold6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:50
            Tak, chwilowa promocja była dobrą dekadę temu albo i wcześniej.
      • mikams75 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 15:25
        te rybki tzw. fish spa sa popularne na poludniu Europy w turystycznych miejscach. Do kompletu sa nachalne panie polujace na turystow po ulicach. Cos okropnego.
        Ale przyznaje, ze gdzies tam w swiecie podczas zwiedzania akwarium, bylo akwarium do wkladania dloni do tych rybek i wlozylam. Smieszne to bylo ale nie wiedzialam wtedy co te rybki moga przenosic sad
    • asfiksja Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:39
      No tak to już jest z niewidzialną ręką rynku - bywają na niej zarazki. "Nie ma ofiar, są ochotnicy", czy jak to tam leciało?
    • lauren6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 10:58
      Azjaci w tych budach mają ceny o minimum o połowę niższe niż w normalnych salonach manicure. Masz odpowiedź.
      Znam stałą bywalczynię tanich hybryd u Azjatów. Póki co żadnej grzybicy czy innych chorób nie złapała, a przynajmniej się nimi nie chwali.
      • kira02 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 13:26
        Ależ jak najbardziej może mieć różne cuda, tylko: a) nie wiedzieć o tym (WZW przez wiele lat może nie dawać objawów), b) wiedzieć, ale się nie przejmować.

Dla mnie to jest obrzydliwe. A najgorszy jest fakt, ze zasady higieny są lekceważone rowniez przez pielęgniarki i kosmetyczki z porządnych salonów.
        • alessa28 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 14:23
          kira02 napisał(a):

>
          > Dla mnie to jest obrzydliwe. A najgorszy jest fakt, ze zasady higieny są lekcew
          > ażone rowniez przez pielęgniarki i kosmetyczki z porządnych salonów.

Prawda. Raz byłam w tzw normalnym salonie na pedicure, pani robiła to tak że upewniałam się czy posiada sterylizator. Powinnam uciec ale oglupialam. Potem robiłam na szczęście badania (jak co roku) ale co się przestraszyłam to moje.
          >
          • kira02 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 14:52
            De facto powinna przy Tobie wyjąć nożyczki, cążki i co tam jeszcze z takich jednorazowych opakowań po sterylizacji. I używać rękawiczek. Ale co z tego, jak panie potrafią w tych samych rękawiczkach przeliczać banknoty, podpisywać odbiór paczki u kuriera, a później radośnie wrocic do klientki 🤮
    • elkas11 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:00
      Kiedyś podstawowym źródłem wiedzy na temat wymogów sanitarnych obowiązujących salony kosmetyczne i fryzjerskie było Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 lutego 2004 r. w sprawie szczegółowych wymagań sanitarnych, jakim powinny odpowiadać zakłady fryzjerskie, kosmetyczne, tatuażu i odnowy biologicznej. Niestety to rozporządzenie formalnie nie obowiązuje już od 2 stycznia 2012 roku!
      Jest projekt nowego rozporządzenia, ale do czasu uchwalenia można radośnie dzielić się grzybicą.
    • mia_mia Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 11:11
      A ile osób umawia się na takie zabiegi w domu kosmetyczki albo zaprasza ją do swojego? A tam dywan, sierść psa i brudny stół? No niestety, tanio, dobrze i sterylnie to się chyba nie da.
      • premeda Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 15:19
        Jak jeszcze robiłam paznokcie to dziewczyna przy mnie przecierała wszystko środkiem dezynfekującym i wyciągała nowe narzędzia. Więc czasem u kogoś w domu jest częściej niż w byle jakim gabinecie.
        • premeda Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 15:20
          Czyściej miało być.
        • swinka-morska Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 15:20
          Ale wyciągała te narzędzia w torebce od sterylizacji, czy luzem z szuflady? Pracowała w rękawiczkach?
          • premeda Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 15:49
            Zapakowane były, więc pewnie miała dojście do autoklawu, bo nie sądzę żeby wyciągała nowy komplet. Rękawiczek nie pamiętam ale ręce też pryskała środkiem odkażającym. Ona robiła po pracy, więc klientek nie miała jakoś dużo, tylko znajome.
          • premeda Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 15:56
            Przypomniało mi się, że pilniczki zawsze miała nowe. Pewnie hurtem kupowała.
            • kira02 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 17:52
              To porządna manicurzystka była. Chyba niewiele takich.
              • triismegistos Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 20:54
                Ja wiem? Wszędzie tak jest, gdzie chodzę a chodzę w kilka miejsc, tam gdzie mi termin pasuje.
                • waleria_s Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 02:14
                  Wszędzie tak jest, racja. To jest standard, że używa się jednorazowych narzędzi rozpakowywanych przy klientce, kosmetyczka ma rękawiczki. Napiszę tak, różnie bywa w salonach z estetyką i paznokcie za grube, mało staranne są częste. Jednak bhp jest naprawdę przestrzegane.
              • chicarica Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 13:02
                Za każdym razem jak byłam na manicure, pani pytała czy chcę sobie zabrać pilniczek, bo do torebki w sam raz się przyda, a ona dla każdej klientki i tak bierze nowy.
    • molik28 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 13:17
      100/100. Pozamykać. Straszne i niebezpieczne.
      • alicia033 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 21:01
        molik28 napisała:

> Pozamykać. Straszne i niebezpieczne.

really?
        Aż dziw, że ludzkość do tej pory nie wyginęła...
    • aniani7 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 15.11.21, 15:23
      Tez mnie to obrzydza.
    • waleria_s Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 02:19
      Obrzydliwe, ale co zrobić. Jest teraz ta presja na nastaranie w stylu odpustowym (wielkie rzęsy, tandetne pazury, usta pod sam nos, zrobione brwi) i kobiety nie chcą odstawać. Zamożne i świadome upiększą się w sprawdzonych miejscach, biedne będą chodzić po takich przybytkach, robić u znajomych w warunkach domowych, bo to dla nich jedyna dostępna opcja. Powinno się więcej mówić o tym, że zadbanie to nie jest hybryda co 3 tygodnie, doczepiane rzęsy, pod którymi radośnie żyje sobie grzyb i wszelki syf. Nie piszę tu oczywiście o pracach sprawdzonych kosmetyczek, ale budżetowych opcjach.
      • fantastyczna88 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 07:33
        Oj tak, mamy tu nawet na forum przedstawicielki takiego upiększania, w tym fanki brwi namalowanych markerem. To kryzys wieku średniego, plus zaburzone postrzeganie własnej osoby.
        • waleria_s Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 08:01
          To nie musi być kryzys, bez przesady. Taka jest teraz moda. Kiedyś modne były solara, tlenione do białości włosy i białe kozaczki, co dziś jest szczytem obciachu. Teraz przyszły rzęsy 10:1, hybryda jak kurzy pazur i za 10 lat pewnie to zostanie uznane za urodowy koszmarek i bezguście.
          • triss_merigold6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 08:17
            Chyba za czymś nie nadążasz, rzęsy gąsiennice już poznikały ze spożywczych i mięsnych, a niedyskretna hybryda to u pojedynczych pań.
            Maxi solarium, borsuk na głowie i białe kozaczki to były klimaty Manieczek i Raszyna, a nie np. Alej Jerozolimskich i biblioteki UW.
            • arwena_11 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 08:32
              Triss wszystko rozumiem, ale co to jest borsuk na głowie za cholerę nie.
              • triss_merigold6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 08:43
                Taka fryzura z ciemnym na górze i jasnym na dole, swego czasu popularna.
                • arwena_11 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 08:50
                  Aaaaa, już wiem - ale na szczęście w moim otoczeniu nikt tego nie nosił.
                • waleria_s Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 09:00
                  Nadążam, nadążam. W Szczecinie mocno trzymają się rzęsy gąsieniczki, jadę czasem tramwajem i naliczę może z parę kobiet bez sztucznych rzęs, reszta ma futro do samych brwi. Kozaczki i solar to faktycznie była moda pewnych środowisk, ale dzisiejsze modne 'upiększania' robi każda jak leci. Kasjerki, sprzątaczki, studentki, kobiety na tzw. stanowiskach.
                  • alessa28 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 09:12
                    waleria_s napisał(a):

> Nadążam, nadążam. W Szczecinie mocno trzymają się rzęsy gąsieniczki, jadę czase
                    > m tramwajem i naliczę może z parę kobiet bez sztucznych rzęs, reszta ma futro d
                    > o samych brwi. Kozaczki i solar to faktycznie była moda pewnych środowisk, ale
                    > dzisiejsze modne 'upiększania' robi każda jak leci. Kasjerki, sprzątaczki, stud
                    > entki, kobiety na tzw. stanowiskach.

Zgadzam się. Też obserwuję nalot rzęs gąsienic, powiększonych ust, brwi jak Breżniew, czy pazurów na, pół metra.
                    I to prawda, widzę to zarówno u studentek jak i Pan z warzywniaka.
                    Dla mnie ta estetyka to jakiś kosmos, wszystkie w przedziale 20-100 wyglądają okropnie po takim tuningu. No ale cóż.
                    • lauren6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 10:21
                      Zmiana mody polega co najwyżej na tym, że insta brwi to teraz nie grube, ciemne krechy, tylko grube ciemne krechy z włosami zaczesanymi do góry.

Brwi muszą być zrobione. Rzęsy również: dzięki sztucznym wstawkom nie trzeba ich malować, więc mamy oszczędność czasu i pieniędzy.

Usta ostrzykuje chyba każda nastarana. Inna sprawa, że te ostrzykania IMO w większości wyglądają nienaturalnie i dają efekt Bolesława Krzywoustego.
                • mashcaron Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 09:03
                  Ja to znam w wersji odwrotnej- jasne na górze i ciemne na dole :p
                  • hiacynta.bukiet123 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 10:47
                    Ja też. Coś takiego:
                    • triss_merigold6 Re: Temat kosmetyczno sanepidowy 16.11.21, 10:49
                      Moda sprzed dekady albo jeszcze starsza.