Dodaj do ulubionych

Torbiel na jajnku

15.11.21, 17:12
Wracam właśnie od gin, spóźnia mi się okres 2 tygodnie i wybrałam się wreszcie. Na usg ginekolog znalazła na prawym jajniku torbiel krwotoczną, rozmiar razem z jajnikiem 4 cm. Dała mi duphaston na wywołanie miesiaczki i pobrano mi krew na test roma. Jestem zaniepokojona, bo czytałam, że test ten wykonuje się przy podejrzeniu nowotworu. Kilka lat temu miałam torbiel krwotoczną, i nie miałam zalecenia markerów. Gin mówi, że to teraz standard. Czy normalne jest robienie tych badań z sytuacji, gdy nie ma podejrzenia nowotworu?
Obserwuj wątek
    • mamaemmy Re: Torbiel na jajnku 15.11.21, 17:18
      Tak,to standard. Miałam to samo. Markery wyszły ok, po tabletkach hormonalnych wszystko wróciło do normy. Będzie dobrze, nie denerwuj się.
    • bergamotka77 Re: Torbiel na jajnku 15.11.21, 17:20
      Nutella ty chyba masz cancerofobie? Spokojnie to pewnie standard. Lepiej żeby zbadali wszystko co się da. Sama torbiel to tez nowotwor, tylko łagodny. Wszystko co wyrasta i się tworzy dodatkowo niejako jest nowotworem, nawet włókniaki, więc odczarujmy to słowo.
      • nutella_fan Re: Torbiel na jajnku 15.11.21, 17:33
        Tak, mam. Miałam na myśli raka.
        • bywalec.hoteli Re: Torbiel na jajnku 15.11.21, 19:19
          Z tego co mówiłaś to miałaś OCD na punkcie strachu przed zachorowaniem na raka. Przesyłam ciepłe uściski Nutello, oby to nie wróciło.
    • metro_mh Re: Torbiel na jajnku 15.11.21, 17:22
      Tak, normalne
    • nutella_fan Re: Torbiel na jajnku 15.11.21, 17:31
      Dziękuję bardzo dziewczyny. Jutro będą wyniki to napiszę.
    • welcome_back Re: Torbiel na jajnku 15.11.21, 17:45
      Normalne. Wyluzuj smile
    • wkswks Re: Torbiel na jajnku 15.11.21, 17:55
      Moja przyjaciółka miała na wiosnę. Takie same objawy jak ty. Markery wypadły negatywnie, torbiel usunięto laparoskopowo, jajnik ocalony. Nic się nie martw. Nawet jak usuwają pieprzyk, idzie on do analizy. Tak się robi.
    • sabek81 Re: Torbiel na jajnku 15.11.21, 19:38
      Tak standard, test ten nie tylko przy raku.
    • evolventa Re: Torbiel na jajnku 15.11.21, 20:17
      Tak. Za każdym razem jak mi się torbiel na jajniku robiła miałam zlecane markery.
    • larix_decidua77 Re: Torbiel na jajnku 15.11.21, 21:46
      Robi się go też przy podejrzeniu endometriozy, w tym torbieli endometrialnej. Nie ma co panikować.
    • arabelax Re: Torbiel na jajnku 15.11.21, 22:04
      Normalne. Ja mam pojawiajace sie I znikajace torbiele plus stala endometrialna. Tez robie Roma. Ostatnia miesiac temu.
      Gdyby bylo cos nie tak, to by Ci lekarz juz po budowie powiedzial. Jak masz krwotoczna to mozesz nie denerwowac sie.Te zle torbiele sa zazwyczaj lite, unaczynione.
      Wszystko bedzue dobrze, jutro wynik odbierzesz i bedziesz spac spkojniesmile
    • nutella_fan Re: Torbiel na jajnku 16.11.21, 08:23
      Dobra dziewczyny, dziękuję za wsparcie. Zajrzałam na ALAB i są wyniki. CA 125 15.84 (norma <=35), HE4 47.8 (norma dla mojego wieku <76.2). Myślałam, że to będzie wynik w procentach jak w tym teście ROMA, ale widać źle zrozumiałam lekarkę. Potwierdźcie że jest ok smile (a ja za wasze zdrówko winko wieczorem wypiję)
      • nutella_fan Re: Torbiel na jajnku 16.11.21, 08:48
        Jest i wyniki testu ROMA - 6.5% uff, dzięki dziewczyny za wszystko smile
        • bergamotka77 Re: Torbiel na jajnku 16.11.21, 08:49
          No to super. Nie zamartwiaj się.
      • mamaemmy Re: Torbiel na jajnku 16.11.21, 17:20
        jest wszystko dobrze smile Już się nie martw smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka