Dodaj do ulubionych

Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy

20.11.21, 22:45
Dziecko kręci nosem, że moje kanapki (zwykle bułki) są niedobre, bo nie daję żadnego sosu (tak jak w różnych kupnych kanapkach). Daję różne zieleniny, kiełki, warzywa, sałaty, rzodkiewki, ale zupełnie nie znam się na sosach (poza keczupem i majonezem). Co się daje do tych kanapek z różnych piekarni, żeby smakowały? Wy robicie kanapki z sosami? Ogarniacie to? Macie jakieś wypróbowane przepisy na kanapki?
Dzięki za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 20.11.21, 22:51
      Ajvar? Jakiś chutney? Sos sezamowy Roleski?

      Najlepiej, niech dziecko zacznie robić kanapki samo, ew. pod twoim nadzorem. Możecie wypróbowywać różne kombinacje w weekend, na spokojnie, a potem powtarzać wypróbowany repertuar w tygodniu.
      • waleria_s Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 03:57
        To jest dobry pomysł, naszykować bufet w postaci serów, wędlin, ugotowanych jaj, dodatków warzywnych (warzywa świeże i konserwowe), majonezu/ketchupu i jogurtu, można pokusić się też o pasty warzywne. Niech dzieciak sam kombinuje.
    • chatgris01 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 20.11.21, 22:52
      Pół bagietki+masło+szynka+korniszony

      https://i.imgur.com/zq5U9Dq.jpg
      • berdebul Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 00:05
        Bardzo wygodne do zabrania do szkoły tongue_out
        • chatgris01 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 00:10
          Owija się folią spożywczą, albo papierem śniadaniowym, albo wkłada do podłużnej papierowej torebki.
          Przynajmniej nic się nie ciapie/nie leje, w przeciwieństwie do kanapek z sosem/majonezem suspicious
          • daisy Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 00:26
            ale korniszony to zuooo
            rozpuszczają zęby oraz kości!
            • chatgris01 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 00:29
              Można zamienić na kiszone ogórki (ja nie mam, chlip, chlip, a francuskie korniszony to prawdziwe zajzajery, na szczęście znalazłam łagodne w smaku niemieckie, choć tyle).
              • cruella_demon Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 22:51
                Od razu widać że nie masz dzieci. Może być stado korniszonów, a sos musi być.
                • chatgris01 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 23:08
                  Źle się podpięłaś tongue_out
              • marinella Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 10:45
                Nie masz, bo nie zamawiasz tam gdzie Ci mówiłam. Ja mam cała szafkę z kiszonymi + podgrzybki w bonusie tongue_out smierć korniszonom !
            • alfa36 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 01:14
              Że co🤔...
          • januszekxxl Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 07:15
            chatgris01 napisała:
            > Przynajmniej nic się nie ciapie/nie leje, w przeciwieństwie do kanapek z sosem/
            > majonezem suspicious
            >

            Za to przy jedzeniu wypadają wszystkie ogórki, bo ktoś zamiast włożyć je do środka, ułożył dla efektu wizualnego przy samych brzegach, tak że już prawie same wypadają.
      • alpepe Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 00:18
        ależ mi smaka narobiłaś. I to o nieludzkiej do jedzenia porze.
      • mysiulek08 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 04:20
        moja kolacja 🤣
      • hanusinamama Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 09:30
        Ale nie ma sosu. Autorka robi takie ale dziecko chce sosów...
        • chatgris01 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 09:35
          Sosy codziennie to nie jest zdrowe odżywianie cool
          • waleria_s Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 03:53
            Dlaczego nie? Domowy sos jogurtowy to zło? Przecież nie trzeba pchać majonezu, ale uważam, że nawet ta łyżeczka majonezu dobrej jakości nie robi krzywdy. Grunt, żeby to była faktycznie łyżeczka, a nie wielka łycha.
            • chatgris01 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 11:57
              Jogurtowy z łyżeczką majonezu spoko, ale tu w większości mowa o takich bardziej fastfoodowych (które też spoko raz na jakiś czas, ale codziennie?)
    • huang_he Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 20.11.21, 22:54
      Humus w różnych smakach (klasyk, buraczany itp), jakaś maziaja zielonogroszkowa, czasem żurawina, czasem sos tatarski (ja robię wlasną wersję bez majonezu, czyli duużo ogorka, koperek, jogurt i przyprawy)
      • waleria_s Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 03:51
        Taak, hummus super się sprawdza do kanapek z dodatkami. Dobrze przylepia się do niego zielenina i inne składniki-warzywa, dlatego to wygodne do zabrania na wynos.
    • rozaliaolaboga Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 20.11.21, 22:58
      Camembert i zurawina na przyklad.
      Sos tatarski do wędlin.
    • biala_ladecka Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 20.11.21, 23:09
      Moja ulubiona kanapka to: roszponka/rukola, twaróg wędzony, papryczki konserwowe, majonez, kiełki. Podpatrzona lata temu w pracowym bufecie.
    • mid.week Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 20.11.21, 23:15
      Zmieszaj majonez z ketchupem i już masz sos do kanapki
      • chomiczanora Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 20.11.21, 23:46
        Tak, słowem klucz jest majonez: +keczup, +musztarda, +jogurt, +czosnek, +zielenina itd..
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 09:31
        Dokładnie. Albo nawet sam majonez czy keczup załatwią sprawę.
      • cruella_demon Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 22:52
        Zgadza się. Majonez wymieszany z keczupem też ujdzie.
        • 18lipcowa3 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 10:35
          zgadzam sie, nie ma to jak majonez
    • iberka Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 20.11.21, 23:56
      Daję hummus lub serki/ pasty twarogowe i na to warzywa, wędlina, ryba - co tam mam. Sosów żadnych, to nie McDonald wink
    • borsuczyca.klusek Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 00:21
      Heinz ma dobre sosy np mango curry, albo mój ulubiony musztardowy sos barbecue.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 00:50
      Czasami dodaje papkę z awokado i ostrej papryki, czasem jakiś sos czosnkowy
    • zuzanna_a Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 01:18
      1. Świeże pieczywo. Najgorsze to wczorajsza buła. Mrozisz ( bulke lub chleb) - świeże / a rano mrozoną przed zrobieniem do mikrofali na 600w na max 30 sekund, potem moze sama odtajac, ale masz wtedy miekka z chrupiaca skorka a to polowa sukcesu.
      Jak jest gruba bulka mozesz odciac pol
      Cm od dolu i od gory, wtedy nie bedzie taka wielka i ciezka do ugryzienia.
      2. Maslo (mus!)
      3. Salata lodowa lub inna chrupiąca
      4. Ogorek kozacki
      5. Dobrej jakosci wedlina / ser
      6. Warzywa chrupiące jak rzodkiewka, kielki slonecznika, papryka a nie zielony ogorek czy pomidor bo z tego sie bryja robi
      7. Majonez lub mix majonez z ketchupem
      Jak masz czas super sie sprawdzi jak dodasz jajko sadzone ale w takiej wersji ze je rozmieszasz na patelni czyli taki placek pol jajecznca pol sadzone. Z przyprawami oczywiscie.

      smile
      Ja jeszcze kroje w poprzek na trojkaty albo polowki jesli to bulka
      Zawijam w papier sniadaniowy a nie worek.
    • hiacynta.bukiet123 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 08:42
      Ja w kanapkach na wynos lubię majonez, ew. sos tatarski zamiast masła. Dodatki to sałata, wędlina, ser, papryka lub świeży ogórek. Bułka przyzwoitej jakości, koniecznie świeża.
      Co ciekawe, w domu nie jadam ani majonezu, ani wędlin. Aha, nie ruszę kanapki jeśli jest bez sosu (za sucha) lub z warzywami typu pomidor lub kiszony ogórek (zbyt mokra). Nie lubię też takich z chleba, musi być bułka.

      W dzieciństwie zawsze przynosiłam do domu niezjedzone kanapki, no ale kto tego nie robił. Dostawałam paskudztwo w postaci kromek najtańszego chleba posmarowanego margaryną, przełożonego serem żółtym i zawiniętego w papier śniadaniowy. Człowiek wyciągał z plecaka cuchnące, spłaszczone zawiniątko z tłustymi plamami na papierze. Teraz przynajmniej jest jakiś wybór. smile
      • rozaliaolaboga Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 09:41
        Ja dodawałam swiezy chleb posmarowany masełkiem, w srodku szynka albo baleron (babcia na wsi!), a i tak kanapki wracały nietknięte... Ale głupia byłam big_grin
    • triismegistos Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 08:58
      Używam różnych sosów. Właściwie zestaw keczup plus majonez jest niezły, ale możesz użyć sosów bbq, tysiąca wysp, musztardy, powideł śliwkowych, chińskiej marynaty, sosu czosnkowego (to nie do szkoły raczej) a także past z pieczonych warzyw czy jogurtu. Jeśli kanapka ma być na wynos, np do szkoły warto dać do niej np. liście sałaty, żeby pieczywo nie nasiąkło sosem.
      Lubię kanapki wieloskładnikowe, czyli nie z samą szynką, tylko np z jajkiem (ważne by nie ugotować jajka na śmierć) pieczonym kurczakiem, keczupem, powidłami śliwkowymi, świeżą papryczką, ogórkiem konserwowym, drobno posiekanym selerem naciowym i jeśli na wynos obowiązkowo sałatą. Abo z pastą z bakłażana, masła orzechowego i pietruszki, szynką serrano, pieczoną papryką, ostrym serem i oliwkami. Albo ( ostatnio pokochałam) z majonezem, jajkiem, podsmażonym sejtanem, kimchi i sirarakhą. Kombinacji jest dużo.
      • triismegistos Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 09:01
        Aha, jak kanapka jest w zamkniętej bułce zawsze wyciągam z niej samą bułkę i robię w samej skórce.
        • strumien_swiadomosci Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 09:16
          O, to jest sposób, który widziałam w Meksyku i na początku złapałam straszny bulwers (jak to tak wygrzebywać środek!) a potem się okazało, że to całkiem niezły pomysł - dzięki temu pomimo fury dodatków wszystko się nieźle trzyma i nie rozwala w podróży. No ale w Meksyku kanapki to poezja i sport narodowy wink
          • triismegistos Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 09:26
            Uwielbiam kanapki i uważam że można je podciągnąć do rangi sztuki 🙂
            • solejrolia Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 09:34
              To ja odwrotnie, nie specjalnie lubię kanapki, dlatego muszę je wzbogacać i urozmaicać.
              Jak mam zjeść zwykłą pajdę/skibkę, to wolę zrobić sobie owsiankę. (nawet jeśli to moja kolejna owsianka w tym dniu), albo wypić jogurt.
        • mid.week Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 09:38
          Robię tak samo. Więcej warzywek da się upchnąć i nic nie wypada smile
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 09:35
          A co robisz z miąższem?
          • mysiulek08 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 04:34
            ja susze na bulke tarta
      • bigzaganiacz Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 17:23
        Jajko z keczupem i powidlami sliwkowymi
        To dosyc kontrowersyjna kombinacja
        • bialeem Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 01:22
          Zjadłabym. Chociażby z ciekawości.
    • solejrolia Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 09:06
      A co jest nie tak z majonezem lub keczupem?
      lub majonezem i keczupem?

      Chce mieć majonez, to daj łyżkę majonezu na jedną kromkę, keczup na drugą, pomiędzy kromki sałata lodowa, plasterek ogórka zielonego, kiszonego czy z octu, pasek czerwonej papryki, do tego dowolny ser, dowolna wędlina czy też pierś z kurczaka, kotlet mielony, czy cokolwiek. Składasz kromki. Koniec.
      • cruella_demon Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 22:56
        Nie nie nie 😂
        Bachorkowi, przynajmniej mojemu, trzeba dać keczup wymieszany z majonezem. Coś jak sos 1000 wysp.
        A najlepiej gotowego roleskiego.
    • shmu Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 09:35
      Musztardę daję i ogórki konserwowe.
    • mae224 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 09:46
      A serki? Taki ze szczypiorkiem. Co dziecko lubi?
    • bywalec.hoteli Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 21.11.21, 23:54
      Lubię.
    • bi_scotti Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 00:35
      Amazing watek - czytam z zapartym tchem wink Teens sa jednak inne w roznych czesciach swiata - punkt widzenia od adresu etc. Patrze na teens wokol mnie i czytam watek - no connection big_grin Ale to jest bardzo fajne, ze jednak jestesmy tak rozni. Cheers.
      • kk345 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 09:17
        Czyli co, żadne teens w twoim otoczeniu nie je mayo or ketchup?
        • chatgris01 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 09:27
          Podejrzewam, że raczej pomyliła wątki.
        • bi_scotti Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 23:41
          kk345 napisała:

          > Czyli co, żadne teens w twoim otoczeniu nie je mayo or ketchup?

          Mayo? Not so much, w sumie NIE, mayo sucks i jest dla babc. Ketchup yes, oh yes z fries ale przeciez nie w sandwich smile Pytaj dalej wink Cheers.
    • palacinka2020 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 09:56
      Posmaruj kanapke tym ketchupem i majonezem i starczy. Małą ilością, zeby się nie wylewało. Do tego chuda wędlina, ser camembert i warzywa. Alternatywnie spróbuj jakies pasty z majonezem- przepisów jest mnóstwo: jajeczne, szynkowe itd.

      Moja mama robiła bardzo niedobre kanapki (chleb- musztarda- szynka, nic więcej), przy czym ja zamiast powiedzieć jej, ze są niedobre, kisiłam je w plecaku albo wyrzucałam big_grin W koncu dostawałąm 2zl na drożdżówkę zamiast kanapki.
    • chicarica Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 17:06
      A weź, sosy. Ja tam lubię jajka, ogóreczki świeże, paprykę, sałatę, szynkę albo łososia do tego. Nigdy nie jem żadnych kanapek z sosami, majonezu nie lubię, a większość tych sosów to jakieś majonezopodobne. Jak taką polaną sosem kanapkę w ogóle zabrać ze sobą gdziekolwiek?
      • daisy Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 22:39
        Nooo, dokładnie, zgadzam się. Ale co zrobisz, młodzież popsuta przez makdonaldy i inne garmażerki.

        Bardzo wam dziękuję za inspiracje!!! Będę robić.
      • mysiulek08 Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 04:40
        sosy to moze nie, ale jak robie kanapki 'wyjazdowe', czesto jedzone w drodze, to srodek bulki (po wygrzebaniu srodka, smaruje jedna strone dobra musztarda a druga majonezem, to tego salata, papryka, ogorki salatkowe (wlasnej produkcji), albo salatka typu szwedzka (tez wlasna), pieczona piers z kurczaka/indyka, w wersji dla jarosza sery rozne), lubimy jak srodek jednak jest wilgotny ale nie na tyle zeby sie wylewalo
      • triismegistos Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 11:28
        Po pierwsze sosu nie może być za dużo. Po drugie separuję mokre od chleba sałatą.
    • cruella_demon Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 22.11.21, 22:49
      Moje dziecko kocha roleskiego o ten konkretnie. Jest jak taki chamski z orlenu, pewnie dlatego tak dzieciakom smakuje
    • waleria_s Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 03:44
      Nie rozkrajam bułki do końca, tylko przekrajam tak, żeby upchać składniki i były one widoczne (jak te ładne kanapki w piekarniach). Na spód majonez/pesto lub prosty sos na bazie jogurtu. Jogurt ma być gęsty, dodaj jeszcze łyżeczkę majonezu i do tego zioła dowolne, jakie lubicie. Możesz też dodać curry, też wychodzi fajny sos. Do środka nie pchaj bardzo dużo zieleniny, bo ciężko się to je.
      • bialeem Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 04:09
        A moim zdaniem właśnie kanapkę robi coś chrupiącego. Sałata, zielony ogórek albo papryka. Co do sosów ja akurat wolę masło, ale rozumiem potrzebę remulady od czasu do czasu albo kapki majonezu.
        • grey_delphinum Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 10:50
          Idę sobie zrobić kanapkę. Dawno nie czytałam tak inspirującego kulinarnie wątku (poważnie).
      • januszekxxl Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 04:31
        waleria_s napisał(a):
        > Nie rozkrajam bułki do końca, tylko przekrajam tak, żeby upchać składniki i był
        > y one widoczne (jak te ładne kanapki w piekarniach). Na spód majonez/pesto lub
        > prosty sos na bazie jogurtu. Jogurt ma być gęsty, dodaj jeszcze łyżeczkę majone
        > zu


        Tylko jak to potem zjeść/ugryźć?
        Przecierz to się rozwala przy jedzeniu.
        • waleria_s Re: Jak zrobić dobrą kanapkę/bułkę, pomocy 23.11.21, 11:53
          Nie pchać składników bez opamiętania i nic się nie rozwala. Ma być chrupko, ma być trochę warzyw, ale nie mogą wypadać. Ten sos na spodzie jest właśnie dobry do przyklejenia sałaty (innej zieleniny) i innych składników. Je się normalnie, a jak ludzie radzą sobie z wyższymi burgerami?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka