Dodaj do ulubionych

Pomysł na zupę i II danie potrzebny

21.11.21, 19:22
Przyjeżdża do mnie z dość daleka koleżanka z córką. Chciałabym zrobić dla nich coś dobrego, myślałam o zupie i jakimś drugim daniu (deser to najmniejszy problem),ale kompletnie brak mi pomysłów uncertain. Nic, kompletna pustka w głowie. Dobrze, żeby to było nie jakieś oklepane, ale też nie bardzo czasochłonne. Rzuccie jakimś sprawdzonym Waszym przepisem, może coś mnie zainspiruje
Obserwuj wątek
    • sonix73 Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 19:26
      A dziecko w jakim wieku?
      • kaska_800 Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 19:29
        Dorosłe
        • ginger.ale Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 19:31
          🙃
    • palacinka2020 Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 19:31
      Ostatnio robilam z przepisu Gordona Ramseya platy lazanii z pieczarkami i porami, on to jeszcze podawał z domową bruschetta. Przygotowanie zajęło 20 minut, a bardzo ładnie wyglądało na talerzu :
      www.youtube.com/watch?v=Yj7UfZR_yqA
    • daniela34 Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 19:32
      Zupa -krem z papryki i pomidorów jest banalnie prosta, pasuje większości. Postać tartą mozzarellą i udekorować bazylią. Do tego grzanki. Na drugie medaliony z kurczaka zapieczone pod boczkiem i serem, frytki/ziemniaki pieczone i sałata.
      Proste, przygotujesz wcześniej, raczej będzie smakować
    • chomiczanora Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 19:36
      A może postawic na klasykę🤔? Rosół, schabowe z mizerią, albo pomidorowa i mielone z buraczkami?
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 22.11.21, 22:53
        Mizeria ..... mniam, schabowy ..... mniam.
    • kaki11 Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 19:36
      a mają jakieś szczególne wymagania?, ograniczenia w diecie?
      O tej porze roku zupę zrobiła bym albo dyniową albo cebulową a na drugie chyba trudniej, ale może jakieś klopsiki z sosem albo faszerowane papryki/cukinie, albo ryby pieczone w piekarniku z warzywami.
    • 21mada Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 19:36
      Katoflanka z wkładką. Syta i rozgrzewająca.
      • magdallenac Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 20:31
        Oszalałaś mada?? Przecież po takiej zupie, to jak nic ze 2 kg na plusie.😳
      • mashcaron Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 21:14
        Oo, dzięki Mada, jutro zrobię ziemniaczaną z boczkiem :p
    • mia_mia Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 19:37
      Zupa pomidorowa albo inna klasyczna (oklepane, ale bezpieczne) i pieczona perliczka z puree z buraczków z żurawiną.
    • koko8 Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 19:39
      Dziś na obiad mój małżonek zrobił nam zupę prowansalska z tego przespisu:
      kuchnialidla.pl/zupa-prowansalska-z-francuskim-serem
      Zamiast pavé dodał camembert. Wyśmienita zupa.
    • berdebul Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 20:16
      Krem z pieczonego buraka. Na drugie kotlety marchewkowe, opiekane ziemniaki i surówka.
    • iwles Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 20:58

Zupa - nie wiem, może pomidorowa? Rosół?
      Na drugie medaliony z poledwiczki wieprzowej w sosie śliwkowym, albo grzybowym (z prawdziwymi grzybami i cebulą, ewentualnie zamiennie z pieczarkami).
      Do tego surówka- albo buraczki na ciepło, albo startą marchewka z jabłkiem.
      I ziemniaki.
    • iliri Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 21:21
      Zrobiłabym zupę-krem z porów, a na drugie danie kurczaka pieczonego w jednej brytfance z ziemniakami, papryka, cebulką, ewentualnie warzywami korzeniowymi. I kompot wiśniowy.
    • little_fish Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 21:26
      Zupa cebulowa i risotto z borowikami 🙂
    • pulcino3 Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 21:27
      Zupa krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym.
      Na drugie pierś z kurczaka w sosie z francuskiej zupy cebulowej, puree i buraczki.
    • kaska_800 Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 21.11.21, 22:18
      Dzięki bardzo, bardzo. Czasem samo przeczytanie o czymś mnie zainspiruje, bo ostatnio w sprawach związanych z kulinariami wysiadam. Pomysłów ZERO, wszystko mi się takie oklepane wydaje, nie mam zmysłu do gotowania, tzn nie gotuję źle, ale sama z siebie nie potrafię czegoś sklecić, muszę mieć to podrzucone przez kogoś.
      Zarówno koleżanka jak i jej córka zdrowe, bez żadnych alergii pokarmowych, więc też łatwiej
    • aqua48 Re: Pomysł na zupę i II danie potrzebny 23.11.21, 09:36
      Zupa cebulowa z grzankami. Pulpety z mięsa mielonego w sosie grzybowym/pieczarkowym, kasza, surówka.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka