Dodaj do ulubionych

Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowaniu?

04.12.21, 16:14
Właśnie mój dzieciak 12 lat, stracił węch, smak, 2tyg. po pierwszych objawach. Przecież, to jakaś szyderca normalnie jest. 2tyg.temu młoda dostała gorączki, zbijalnej, czyli jak dostała Nurofen, to przez 8 h nie miała temp., Później zaś się pojawiała, ale max do 38 i w sumie po 3dniach był już spokój. Doszedł lekki kaszel i wiecznie spała , i spała. Domyśliłam się że to korona, ale suma summarum po tygodniu wszystko wróciło do normy. Jadła, piła, kaszel przeszedł. Cały ten czas przebywała w domu, bo nałożono na nią kwarantannę , inne dzieci z klasy zachorowały, cała klasa miała zdalne. I co? Wczoraj mówi że nie czuje zapachów, ani smaku. 2tygodnie po ? WTF? Po takim czasie? Spotkaliście się z czymś takim? Czyli wyzdrowiała i dostała typowego symptomu korony? Nic jej na dzień dzisiejszy poza tym nie dolega.
Obserwuj wątek
    • lifecolor Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 16:17
      Jak nie robiłaś jej testów, to moze dwa tygodnie temu była normalna choroba, a teraz covid dopiero
      • pulcino3 Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 16:23
        Nie robiłam testów, ale ona na sto procent zachorowała na chorobę 2tyg.temu. od tego czasu z nikim nie miała kontaktu. My chorowaliśmy w zeszłym roku i jej przebieg to był typowy jak u nas. Czyli temperatura 38.5 kilka dni, później suchy kaszel i nos zatkany jak na zatoki, bez wydzieliny. Na 100 procent zaraziła się w szkole, bo w tym czasie kilka osób z plusem się okazało. Na dzień dzisiejszy ona jest w normalnej formie i kondycji, z tą utratą zmysłów po 2tygodniach, to jestem zaskoczona.
        • pulcino3 Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 16:24
          *sto procent zachorowała na corone
        • lifecolor Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 16:25
          Spotkałam się z podobnym.przypadkiem, tylko tam brak wechu i smaku byl tydzień później
          • pulcino3 Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 16:33
            Tak, ok 5-7 dni to też się spotkałam. Ale ja rozłożyło 20.11. dziś jest 4.12. u mnie po 5dniach zanikł węch i smak. Z tym że smak wrócił po kilku tygodniach, ale niestety węch nie. Mimo, że minęło 13 miesięcy, nie czuję wszystkiego, lub zapachy są zniekształcone, węch totalnie stłumiony.
    • pulcino3 Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 16:37
      Myślę, że po takim czasie , to nawet test by jej wyszedł negatywny, bo infekcję zwalczyła, tylko ta utrata zmysłów, fak.
      • daniela34 Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 16:43
        Ze zmysłów to mój kolega 4 tyg po przechorowaniu stracił słuch prawie całkowicie. Odzyskał, ale bez szpitala się nie obyło. A samą infekcję przeszedł leciutko, prawie bezobjawowo.
        • pulcino3 Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 17:36
          Masakra
    • sabina211 Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 16:51
      W marcu straciłam węch po 10 dniach (5 po pozytywnym teście), ale tylko na 5 dni. Smaku nie straciłam wcale (może 12 godzin był lekko upośledzony). To była brytyjska odmiana wirusa.
    • iwoniaw Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 17:13
      Przecież lekarze już od dobrych paru(nastu?) miesiecy mówią, że covid daje objawy neurologiczne i to niekoniecznie występujące jednoczesnie (i niekoniecznie tak samo silne/słabe jak one) z kaszlem czy temperaturą, stąd zresztą tak wiele przypadków potrzebujących rehabilitacji pocovidowej i pół roku po przejściu choroby. Tak więc nie jest to dziwne, choć niefajne na pewno.

Życzę, żeby się dziecku szybko te zmiany cofnęły.
    • kanna Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 17:34
      Tyle razy - nawet tutaj - kobity pisały o utarcie węchu na długie miesiące...
      • pulcino3 Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 17:48
        Ty chyba nie zrozumiałaś, na wiele miesięcy utrata zmysłów, to sama po sobie wiem, że jest. Ale po przechorowaniu 14 dni od pierwszych objawów, czyli praktycznie już po izolacji straciła. To , co w końcu jest zdrowa, czy nie? Bo zgłupiałam. Bo już na moje oko nic jej nie dolega, a tu straciła smak i węch. To co wysłała byś w poniedziałek do szkoły?
    • ga-ti Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 17:40
      Moje dzieci gorączka 38 jeden dzień, stan podgorączkowy kilka dni, całkowity brak siły i ból głowy ponad tydzień. Węch i częściowo smak straciły gdy inne objawy już ustąpiły, po około tygodniu, może ciut później.
      Jeśli nie ma innych objawów to ja bym obstawiała utratę po przebytej chorobie. Może zaczęła tracić wcześniej, ale nie zauważyła zmian, bo utrata była rozłożona w czasie, nie z dnia na dzień?
      Pakuj witaminy, zdrowe jedzenie (choć może nie mieć apetytu) i może zostaw w domu na kilka dni, może być jeszcze osłabiona.
      Szybkiego powrotu do normalności!
    • alterego72 Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 17:54
      Myślę, że to jest jak najbardziej możliwe.
      Ilu chorujących, tyle wariantów chorowania.
      U mnie zapchane zatoki, katar, utrata węchu, wcześniej stan podgorączkowy i cały czas osłabienie.
      Myślałam, że to objawy poszczepienne (III dawka)
      A to covid był sad
      Zorientowałam się właśnie, gdy straciłam węch. Test, wynik pozytywny sad
      Dziś ostatni dzień izolacji. Węchu jeszcze nie odzyskałam w pełni sad, może trochę.
      Podobno niektórzy odzyskują tygodniami... sad
      • pulcino3 Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 20:53
        Współczuję, mam nadzieję, że łagodny u Ciebie był przebieg. U mnie rok temu w październiku łagodnie, ale do tej pory nie odzyskałam w pełni węchu, a smaki mam zniekształcone np cola smakuje jak benzyna, czy nafta, karmel w Twix smakuje jak spalony , gorzki glut. Wędliny wszystkie dla mnie śmierdzą i smakują jak zjełczałe, zepsute, łe. No, nie ciekawie.
        • pulcino3 Re: Utrata węchu i smaku 2tygodnie po zachorowani 04.12.21, 20:56
          Dlatego , już mi skóra cierpnie, jak sobie pomyślę, że moje wybiórczo jedzące dziecko będzie musiało to samo przeżywać. Ona na codzien monotematycznie je.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka