Dodaj do ulubionych

prace ogrodowe co mogłoby ułatwić

05.12.21, 13:17
Zastanawiam się nad prezentami dla rodziców. Oboje ładnych kilka lat po 80 rz, ojciec niezbyt sprawny (po zawałach, wylewach i czym jeszcze), ale pies na prace ogrodowesmile Teraz np swoje 2 tys m trawy zgrabił (mają działkę pod lasem, więc na bieżąco zwiewa liście) przesuwając taką małą drabinkę, na której co jakiś czas siadał. Nie chodzi o to, że nie miałby kto pomóc, ale ojciec zawsze był pracowity ( w swoim zawodzie), teraz, kiedy od 2 lat zawodowo nie może być czynny, przerzucił się na prace obejściowe. Już rozumiem, że nie odpuści póki żyjesmile Z drugiej strony ogród wygląda jak z katalogu, a też to, że ma zajęcie dobrze ojcu służy. Może są jakieś ułatwienia do obsługi ogrodu? Nawodnienie ma zrobione. Myślałam o kosiarce automatycznej, ale, ponieważ działka właśnie pod lasem, jest "garb", górka, nierówne poziomy, więc nie wiem, czy się nada. Czy są jakieś inne narzędzia, na które warto zwrócić uwagę?
Obserwuj wątek
    • pade Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 13:20
      Kosiarka automatyczna nie musi obsługiwać całej działki. Można jej wyznaczyć teren, a reszta może należeć do tatysmile
      Wszelkiego rodzaju nożyce, piły tato pewnie posiada?
      • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 13:28
        Taksmile
        Chodzi mi o takie ułatwienia dla osób nie w pełni sprawnych, jak np do nakładania skarpet- jest urządzonko. Może do prac ogrodowych tez są jakieś takiesmile?
        Z tym koszeniem to z jednej strony racja, z drugiej- górka jest newralgiczna, na niej najtrudniej kosić. Jeśli jest taka kosiarka, kt to potrafi- przyjrzę się jej. Jeśli nie- na razie ojciec kosi jakoś tam raz w tyg, a raz w tyg wpada któryś z wnuków (jest ich kilkoro, więc wypada raz na dwa miesiące prawie, nie jest to duże obciążenie)- trawa rośnie naprawdę szybko. Ale ojciec lubi samodzielność, gdyby było coś, co samo kosi dobrze w trudnym terenie- na pewno by się ucieszyłsmile
        • mojave Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 14:03
          Są kosiarki automatyczne na nierówny teren, nawet spore wzniesienia są w stanie pokonać , nie wiem dokładnie jakiej firmy ale mój brat robił rekonesans bo ma właśnie tego typu działkę i znalazł i na zamiar kupić, z tym ze cena tez jest odpowiednio wyższa
          • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 14:08
            Dzięki, rozejrzę się.
            • magia Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 14:35
              o ile pamietam Husqvarna mq taki model. Na targach pokazywali jak na górkę wjeżdżała
              • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 14:39
                Dzięki!
        • mamtrzykotyidwa Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 14:17
          Może posiać na górce łąkę kwietną i nie kosić górki, tylko dookoła?
          • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 14:32
            Moi rodzice lubią ordung. U nas wszędzie robi się łąka, oni by nie zdzierżyli.
    • berdebul Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 14:09
      Krzesełko z kółkami? Są takie specjalne do ogrodu.
      • mamtrzykotyidwa Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 14:30
        Z takiego krzesełka, to się może nie móc podnieść, bo ono nie ma żadnego podparcia i jest dośc niskie.
        Ja bym zamiast drabinki proponowała chodzik terenowy z dużymi kołami i siedziskiem z oparciem np.taki:
        www.ceneo.pl/96597847
    • hanusinamama Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 14:20
      Taki wózek- z wiadrem i równymi skrzyneczkami. Taki narzędziwonik ogrodnika na kółkach. Kupiłam babci i bardzo sobie chwaliła. Wszystko miała pod ręką na rapatach, potem wszystkie narzedzia, cebulki itd pakowała do tego i ciągneła do szopy
      • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 14:31
        O może to. Poprzednie pomysły dobre, ale jednak chodzik urodziłby w dumę ojca smile
      • berdebul Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 14:46
        Możesz polecić jakiś konkretny? Mam pionową taczkę i używam w tym celu, ale jednak brakuje w niej przestrzeni do rozdzielenia cebuli/narzędzi/itd.
        • hanusinamama Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 15:32
          Babci kupiłam ten: bo sobie wybrała:
          allegro.pl/oferta/wozek-ogrodowy-wiadro-narzedzia-stojak-zipper-10995766741?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=wybrane&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrod_pla_ss_sc&ev_adgr=ogrod_sc&ev_campaign_id=15231255043&gclid=Cj0KCQiA47GNBhDrARIsAKfZ2rDZ2ospC6QeeC2_omBi08sixg2atz5v00Qg9viUk5pLMUYDz1o9J68aAiXZEALw_wcB

A sąsiadka ma taki i sobie chwali:
          allegro.pl/oferta/wozek-ogrodowy-3w1-kosz-torba-uchwyt-na-narzedzia-10676615315?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrod_pla_ss_sc&ev_adgr=ogrod_sc&ev_campaign_id=15231255043&gclid=Cj0KCQiA47GNBhDrARIsAKfZ2rCJle_Vzy49rC-Hb9-OSyfGtXqmrFKxHIaVCDS3TpSpHqBB4WJxyHoaAh0SEALw_wcB

Tez taki chcę kupić, bo na ten mozna zapakować np worek ziemi.
          • berdebul Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 18:20
            Dzięki! Pędzę pisać list do Mikołaja smile
    • mid.week Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 14:50
      Moim zdaniem tacie nie trzeba nic co go wyreczy, wrecz przeciwnie. Skoro lubi, ma te swoja aktywnosc to super. Zmeczenie jest potrzebne, praca fizyczna i to jeszcze na świeżym powietrzu - marzę o takiej starosci smile
      Zydelek jak dla wedkarzy mu spraw, nie bedzie drabiny nosil zeby usiąść.
      • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 14:57
        😜 zydelek przemyśle i poszukam. Ojcu prac nie zabraknie. Mają z mamą prawdziwy tajemniczy ogród, bardzo zadbany, dom też wylizany. Już ich to trochę przerasta. Tata uwielbia wynalazki, np kupił mamie samojezdny odkurzacz wiele lat zanim emama o nim zaczęła pisać, swego czasu w latach dziewięćdziesiątych przywiózł ze Stanów zmywarkę 🤪 się masz rację że aktywność w starości jest ok. Codziennie robią swoje spacery do lasu, ojciec obserwuje ptaki, zapisuje poziom opadów i wilgotność gleby, czyta na temat owadów, hoduje grzyby... No ciągle coś z tej branży wymyśla i bdb. Miał latem taki czas że niemal nie mógł chodzić. Poruszał się po ogrodzie różnymi sposobami ale robił to. W pewnym sensie mi to imponuje, na pewno mnie cieszy.
        • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 15:00
          Przepraszam, uprawia grzyby. Już mnie nauczył używania tych słów, ale zapomniałam. Na usprawiedliwienie: leżę w gorączce, czekam na wynik testu 😜
          • pade Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 15:06
            Możesz się zastanowić nad kosiarką bezprzewodową, tylko trzeba by od razu kupić pojemne baterie i dodatkową ładowarkę. Plusy: tata dalej kosi sam (i się rusza), kosiarka jest lekka, praca nią nie obciąża tak bardzo nadgarstków jak np. spalinową. Minusy: baterie nie są tanie, ładują się ok. dwóch godzin, starczają na m/w pół godziny, więc trzeba mieć kilka w zapasie, naładowanych.
            • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 15:26
              On już taką ma. Mimo, że 2 tys (albo raczej bliżej 3) nie wydaje się tak dużo, to z kablami nie wyobrażam sobie tam kosić. Choć nie widziałam, żeby wymieniał baterie w trakcie, może ma pojemniejsze. Ale na pewno komuś ta uwaga się przyda, fajnie, że napisałaś.
              • pade Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 15:56
                Jesteś pewna? Nie ma takiej baterii, (tzn inaczej, nie słyszałam o takiej) która starczyłaby na skoszenie 2 tys. metrów. Może nie zauważyłaś wymianysmile
                • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 16:10
                  Nie upieram się. W sumie, nigdy nie widziałam całego procesu koszenia. Jak siedzę w kuchni, to już w ogóle. A jeśli na dworze, to na tarasie. Ojciec wymiany dokonywałby pewno przy tylnym wejściu ( do komórki), z tarasu nie widać. Więc rzeczywiście nie miałabym szans zauważyć. Ale kabel bym widziała, nie ma ☺️
        • mamtrzykotyidwa Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 06.12.21, 01:02
          To czemu piszesz, że chodzik by go uraził?
          Może chociaż mu pokaż. Może nie wiedzieć, że takie istnieją, a może będzie chciał, bo to by było pomocne.
    • lella_two Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 15:27
      My teraz myślimy o zakupie podkrzesywarki na wysięgniku, żeby nie ciąć drzewek z drabiny, tylko z gruntu. Może coś takiego? (jeśli są drzewa na działce ofc.)
      • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 15:31
        Wychodzi na to, że wiele rzeczy tata już masmile No tak, gadżeciarz. Dostał rok temu od brata. Przedtem dostał siekieręsmile No, nie jesteśmy oryginalnismile
    • heca7 Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 15:28
      Kosiarka automatyczna cudowna rzecz. Tylko nie wiem z ilu tysięcy chcesz wyskoczyć. Za to potem spokój i cisza bo te kosiarki ciche są. 2 tysiące trawnika to dość dużo, trzeba dobrać odpowiedni model. Kosiarka na niewielkie wzniesienia wjeżdża, obskakuje też dwa trawniki u mnie. Jeden jest jakby schodek wyżej i kosiarka wjeżdża na niego po pochylonej ścieżce z kostki.
      • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 15:33
        Myślałam, że moglibyśmy z bratem się złożyć po 2 tys. Ale pewno nie wystarczy. Wtedy mama mogłąby jeszcze trochę dorzucić.
        • heca7 Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 16:21
          Kosiarki ostatnio poszły w górę uncertain Taka, która pewnie podołałaby tej wielkości trawnika kosztuje około 7 tysięcy. Ale to jednorazowy wydatek. Potem praktycznie się nie psuje i nie wymaga nakładów. My na jesieni oddajemy do konserwacji i ostrzenia noża. Co kosztuje około 300zł.
          • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 16:25
            Drogo.... Ale na pewno potrzebna...
    • kamin Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 16:05
      Wypalarka do chwastów z długim wysięgnikiem?
      allegro.pl/oferta/wypalarka-do-chwastow-gloria-thermoflamm-11405410072
      • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 16:13
        Ooooo, muszę pomyśleć. Ojciec nawozi trawnik regularnie, na bank jakoś odchwaszcza. Zaskoczyłabym go tym smile
        • hanusinamama Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 18:28
          Ale to sie nadaje raczej do chwastów rosnących w kostce, miedzy płytami chodnikowymi..nie na trawie.
          • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 18:34
            Kostkę też mają ale tam usuwa lekką chemią.
            >
    • solejrolia Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 16:35
      Zapalonemu ogrodnikowi, którego ogród służy, trzyma przy dobrym zdrowiu , w dodatku jest gadżeciarzem zaopatrzonym we wszystko co mu przydaje się, i sprawia frajdę, i co on sam uzna za niezbędne- radzę z serca- nie kupujcie mu automatycznej kosiarki.
      4tys to mało na 2tys m2 (właśnie przyszedł nowy cennik, roboty koszące podrożały teraz,w grudniu),
      a jeśli kupicie tani to nie będzie dokaszał i nie będzie zadowolenia,
      i zostaniecie z tym sprzętem jak Himilsbach z angielskim.
      Tak że albo kupować taki sprzęt w porozumieniu z tatą/z rodzicami, albo darować sobie, bo to nie są tanie rzeczy (a tańsze są byle jakie)

Jako praktyk podzielę się naszym najnowszym odkryciem, za dosłownie grosze, kupione na próbę, i kto to dorwie ten jest happy. https://img.joomcdn.net/91616f534d9cbf233a8a6a6362ebb544f4f19ce6_1024_1024.jpeg
      Taka mała rzecz, a nas bardzo cieszy. Na kolejny sezon kupię z 10, no.
      • solejrolia Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 16:38
        To się nazywa chwastownik, albo wyrywacz chwastów ze stopką, albo ręczny widelec do chwastów-
        różne nazwy już widziałam tego cuda. smile
        • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 17:05
          Dzięki! Super dodatek do prezentów. Z tą tania kosiarką to wiem, nauczyłam się już na właściwie wszystkim że tanie znaczy drogie.
    • ojejkucozadzien Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 17:41
      allegro.pl/oferta/siedzisko-ogrodowe-na-kolkach-regulowane-46-54-cm-10468115035?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_cshockGEwMTM4YWUtMDJjMS00YzFlLWI1ZjYtMzcxOGRkMzE5NWI0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=5eab44ea-48de-4b33-85f9-f373f53ea806
      • extereso Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 17:51
        Mega ! Dzięki smile
      • solejrolia Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 05.12.21, 17:53
        Fajne, i taki oldschoolowy wyglądwink
    • b-b1 Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 06.12.21, 06:11
      Akumulatorowy sekator. Są różne- w zależności czego więcej w ogrodzie.
      Odciąża dłonie w cięciu- zamiast nacisku- przycisk.
      Kupiłam taki do 2,5 cm , ale tnie również grubsze gałęzie. 5 cm- na 3/4 kliknięcia.
      Aby zamówić kosiarkę automatyczna- najlepiej skorzystać z pomocy fachowców . Dobiorą i doradzą która się sprawdzi. Ceny mają podobne jak przy samodzielnym zakupie. Teraz po sezonie -kosiarki już w serwisie powinni mieć więcej czasu . Nie musisz kupować , zrób wycenę. Co parę miesięcy wchodzi nowy model. Na wzniesienia też już są - tylko cena powala , ale może niekoniecznie akurat taki będzie potrzebny.
    • mysiulek08 Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 06.12.21, 06:32
      jesli ojciec ma kosiarke bezprzewodowa, to zobacz i jakiej firmy i sprawdz czy w ofercie firma nie ma wertykulatora/aeratora do trawy, wtedy bedzie mial nowe narzedzie do pielegnacji trawnika w tym samym systemie baterii co kosiarka

albo cos takiego

ogrodniczezakupy.pl/pl/p/Gardena-nozyce-akumulatorowe-ComfortCut-do-krzewow-i-brzegow-trawnika-w-zestawie-dwa-ostrza/1466960
      • mysiulek08 Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 06.12.21, 06:35
        albo, jesli nie ma, to system podlewania, z oplaconym montazem
        • mysiulek08 Re: prace ogrodowe co mogłoby ułatwić 06.12.21, 06:37
          doczytalam, nawodnienie juz ma 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka