Dodaj do ulubionych

Jak marynujecie świeże śledzie?

15.12.21, 17:33
Lubię śledzie à la matjas i chciałabym przyrządzić je sama z tym że nie z solonych płatów a ze świeżych filetów, mam w lodówce 1,5 kg. Da się? Jak?
Obserwuj wątek
    • chomiczanora Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 15.12.21, 20:17
      Pewnie, że się da. Robisz zalewę octowej z cukrem (dużo cukru), jak zalewa wystygnie zalewasz nią śledzie I odstawiasz na 2, 3 dni do lodówki. Nigdy nie pamiętam proporcji, więc korzystam z przypadkowych przepisów you tubowych starszych pań, ewentualnie doprawiam po swojemu: najczęściej dodaję cukier.
      • fitfood1664 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 15.12.21, 20:41
        dzięki, a w oleju? bo ja wolę w oleju... ocet moja cera źle znosi
        help!
        • chomiczanora Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 15.12.21, 20:53
          Poczekaj. Masz świeże filety, tak? To znam dwie możliwości: albo je smażyć w panierce na głębokim tłuszczu (mniam), albo zrobić w zalewie octowej (mniam). Do oleju to solone bardziej się nadają.
          • fitfood1664 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 15.12.21, 21:42
            no właśnie chciałabym uniknąć smażenia
            poszukam czegoś i dam znać jak było
            • chomiczanora Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 15.12.21, 22:32
              Koniecznie. Trzymam kciuki
    • mysiulek08 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 15.12.21, 21:40
      możesz zreszta zrobić cos w rodzaju ceviche, ale to może być ryzykowne jeśli ryba nie jest 'prosto z morza', używa sie soku z limonki, wiec jednak będzie kwaśne i to jest do bardzo szybkiego zużycia
    • fitfood1664 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 15.12.21, 23:31
      no i zrobiłam, ale tatara, bardzo dobry, jeszcze trochę zostało, bo zrobiłam dosłownie odrobinkę, jutro poeksperymentuję dalej, bo dziś poszły tylko trzy płaty
      • snakelilith Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 15.12.21, 23:47
        Surowych śledzi się nie je, chyba, że były przedtem zamrożone do co najmniej - 20 stopni, inaczej grozi zarażenie pasożytami atakującymi jelita i powodującymi bardzo nieprzyjemne objawy. W krajach, gdzie ze śledzi robi się matjasy, każde dziecko o tym wie.
        Do tego matjasy fermentuje się po zamrożeniu w -45 stopni przez kilka dni w solance, by były bezpieczne do spożycia. A dostępne w handlu świeże, czyli zielone śledzie, przeznaczone są do obróbki cieplnej (powyżej 60 stopni) i nie spełniają tych higienicznych warunków.
        • nigdynigdynigdy84 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 15:55
          No właśnie coś mi się nie zgrywa.
          Matjas jest marynowany, więc można go jeść bez obrobki cieplnej, ale Ty masz filet ze śledzia, który się smaży jak normalna rybę.
          Nie je się chyba filetów na surowo
          • januszekxxl Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 16:00
            nigdynigdynigdy84 napisała:
            > Nie je się chyba filetów na surowo

            No chyba że się zrobi tradycyjne staropolskie sushi big_grin
            • fitfood1664 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 16:07
              w rzeczy samej big_grin
              surowa ryba to dla mnie nie nowość i właśnie surowej mi się zachciało, taki lajf
    • fitfood1664 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 15:37
      Kapary zakupione, za chwilę przystępuję do akcji, co prawda śledzi znacznie mniej bo małżonek zażyczył sobie pieczone, więc mu zrobiłam kilka płatów, a resztę oskórkowałam a skórki zjadł pies, więc też trochę odeszło. Po wczorajszej degustacji żadnych sensacji, bardzo dobre były. Jeszcze jest odrobinka, zaraz nie będzie. Miałam na te śledzie taką ochotę że gdybym nie wiedziała że to niemożliwe, to bym pomyślała że mam jakieś zachcianki ciążowe big_grin Przy pierwszym dziecku też mi się pieruńsko śledzi chciało uncertain
      • januszekxxl Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 15:51
        fitfood1664 napisał(a):
        Miałam na te śledzie taką ochotę że gdybym nie wiedziała że to niemożliwe, to bym pomyślała że mam jakieś zachcianki ciążowe big_grin

        Jak Pan Bóg dopuści, to i z kija wypuści.
        • nigdynigdynigdy84 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 15:56
          Wyjdź z tego wątku pajacu.
          • januszekxxl Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 16:01
            nigdynigdynigdy84 napisała:
            > Wyjdź z tego wątku pajacu.

            Pisanie do siebie nie jest oznaką normalności psychicznej.
      • hanusinamama Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 16:01
        Ja w ciży jadłam wszystko...ale kurła surowego śledzia bym nie ruszyła. Wiesz czym to grozi?
        • fitfood1664 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 16:11
          Surowe ryby już jadałam, mniej więcej wiem czym to grozi, ale spoko, ja żyję, małż żyje, nigdy żadnych sensacji nie mieliśmy, zresztą spora część produktów spożywczych obarczona jest jakimś ryzykiem... kto myje owoce leśne? Niebezpieczeństwo porównywalne.
        • mysiulek08 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 16:45
          przeciez ona regularnie sie odrobacza, wiec wiesz, nic jej nie grozi
          • fitfood1664 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 17:33
            no wlaśnieeeee big_grin
            żeby regularnie to nie powiem, ale zdarza się
            btw co kraj to obyczaj
          • fitfood1664 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 20:18
            jakby co to mam jeszcze parę opakowań fluvermalu tongue_out
    • fitfood1664 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 17:38
      no więc śledziki zrobione
      jakby ktoś odważny chciał się zainspirować to podaję składniki:

      80 dkg surowych małych filetów śledziowych uprzednio oskórowanych, umytych, osuszonych i pokrojonych na 3/4 kawałki
      pół szklanki oliwy
      sok z 1,5 cytryny
      limonka, szalotka, cebula czerwona w plasterkach
      łyżeczka soli
      łyżeczka płaska cukru
      pieprz
      słoiczek kaparów wraz z zalewą
      pęczek koperku
      wszystko wymieszać i przełożyć do słoika, wstawić do lodówki, jeść nazajutrz do wyczerpania zapasów tongue_out
      powiem jutro jak było
      • mysiulek08 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 18:21
        czyli ceviche zrobilas
        • fitfood1664 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 19:55
          no proszę big_grin a robiłam z inspiracji tongue_out
          wczoraj dodałam jabłek ale mi te jabłka do surowizny nie pasowały, już bardziej do matjasów
    • maly_fiolek Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 18:07
      Co rozumiesz przez 'świeże filety'? Takie zamrożone surowe? Jeśli tak to nei znam nic.
      Za to z solonych wychodzą pyszne koreczki:
      rozsalasz matijasy do zjadliwej formy (0.5kg), następnie robisz cienkie płaty (rozcinasz wzdłóż)
      namaczasz rodzynki (małą torebkę, chyba 50g),
      ścierasz pieczarki na oczkach jak do mizerii, podsmażasz na oleju, dodajesz soli i mieszasz z rodzynkami.
      Masę rodzynkowo-pieczarkową owijasz śledzikiem i przyszpilasz wykałaczkami.
      smacznego smile
      • fitfood1664 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 16.12.21, 19:58
        o, dzięki, jak mi się zachce matjasów będzie jak znalazł
        a mnie się akurat tych surowych zachciało, zobaczyłam je na stoisku i musiałam kupić big_grin
        btw surowych ryb i tak się nie sprzedaje w marketach, wszystkie są zamrażane i rozmrażane a mówią że świeże
    • fitfood1664 Re: Jak marynujecie świeże śledzie? 17.12.21, 13:10
      Powiem jedno. Pyszne!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka