panna_lila 18.12.21, 23:09 i podpowiedź kiedy najlepiej upiec, żeby w święta się nim delektować? wiem, że to nie piernik i nie musi leżakować, bardziej chodzi o to, żeby nie za wcześnie żeby sie nie zestarzał Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropkaa Re: przepis na makowiec poproszę? 18.12.21, 23:23 mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany W wigilię i wielki piątek piekę. Mak przygotowuję wcześniej. Można mrozić, ale bez lukru - lukruję po rozmrożeniu i sypię makiem. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: przepis na makowiec poproszę? 18.12.21, 23:30 Tez robię z tego przepisu. Zawsze wychodzi. Robię 23.12, nie lubię w wigilię sprzątać kuchni z maku 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: przepis na makowiec poproszę? 19.12.21, 13:27 tez polecam ten przepis Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: przepis na makowiec poproszę? 18.12.21, 23:53 jedyny akceptowalny to 0,5cm kruchego spodu, 5cm albo wiecej masy makowej na bogato i grubo lukru 😊 nie ma innej opcji, choc bede tym razem robic kampanie na rzecz biszkoptowego Eliszki w tym watku bylo forum.gazeta.pl/forum/w,567,172837957,172837957,Co_bedziecie_piekly_na_swieta_.html Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: przepis na makowiec poproszę? 18.12.21, 23:57 w srode wieczorem zagotuje mak w mleku, odstawie na noc zeby napecznial, w czwartek zmiele trzy razy (sitko do maku) , przygotuje mase i upieke, kruche mam zawsze w zamrazarce a biszkopt to chwila, ten na kruchym spodzie musi dobrze wystygnac przed krojeniem Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: przepis na makowiec poproszę? 19.12.21, 12:43 "teamcienkikruchyspódidużomaku Odpowiedz Link Zgłoś
ofallon Re: przepis na makowiec poproszę? 19.12.21, 04:09 Tekst linku Ja robię od jakiegoś czasu z tego przepisu. Bardzo go lubię, tylko daję nieco mniej maku. Nie jest zbyt pracochłonny. Pamiętam z dzieciństwa makowiec mojej mamy, też pyszny, ale dużo bardziej pracochłonny. Robiłam go też, ale od czasu, gdy znalazłam ten przepis, tamten poszedł w odstawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
limelight7 Re: przepis na makowiec poproszę? 19.12.21, 12:13 Ten przepis jest bardzo podobny do linkowanego wyżej z Moich wypieków, ma nieco więcej mąki a mniej drożdży. Piekłam oba i polecam jednak ten z MW, bo ciasto wychodzi delikatniejsze, a jest równie eleastyczne i niekłopotliwe przy wałkowaniu i zawijaniu. Odpowiedz Link Zgłoś