Dodaj do ulubionych

Śledzie na święta

20.12.21, 19:05

Chciałam poprosić o przepisy na jakieś naprawdę dobre śledzie. Jak robicie?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Śledzie na święta 20.12.21, 19:36
      Ja robię dwie wersje, sałatkę śledziową z książki z przepisami kuchni żydowskiej (ziemniaki, śledzie, jabłko, ogórek kiszony, cebula, natka pietruszki) I śledzie ze śliwkami w occie (śliwki, czerwona cebula, śledzie jogurt z majonezem). Dla nas to wystarczy.
      • nigdynigdynigdy84 Re: Śledzie na święta 20.12.21, 19:44
        Daniela, Ty jesteś kulinarne guru ematki, jakiś przepis na śledzie bez sosu polecisz? Nie znoszę śledzi w smietanach, jogurcie itd
        smile
        • daniela34 Re: Śledzie na święta 20.12.21, 19:51
          A ocet też odpada? Bo te ze śliwkami można też zrobić bez majonezu czy jogurtu, dać śliwki, cebulę I podlać trochę tą octową zalewą ze śliwkami (aleto tak trochę).
          Podobnie dobre są śledzie z żurawiną i octem jabłkowym (ocet jabłkowy uwielbiam)- żurawinę zakaz wrzatkiem, żeby się "odsuszyla" 😃, odsolone śledzie i cebulę pokroić. Śledzie zalać octem, odstawić, od czasu do czasu przemieszać. Cebulę sparzyć. I potem układać warstwamj w słoiku śledzie, cebulę, żurawinę odcedzoną. Zalać olejem, odstawic na 1-2dni, żeby się przegryzły
          • daniela34 Re: Śledzie na święta 20.12.21, 19:52
            Śledzie oczywiście odcedzić z resztek octu
          • nigdynigdynigdy84 Re: Śledzie na święta 20.12.21, 20:30
            Ocet mi nie przeszkadza smile
          • nigdynigdynigdy84 Re: Śledzie na święta 20.12.21, 20:31
            Dzięki za przepis, jutro idę po żurawinę i ocet jabłkowy 🙃
    • aankaa Re: Śledzie na święta 20.12.21, 19:58
      w czosnku (rozgniecione ząbki) i majeranku
      z kaparami i czerwoną cebulą
      zalewane gorącym olejem z podsmażoną w nim cebulą (musi zbrązowieć) - warto żeby się przegryzły kilka dni
      tzw rarytas warszawski (wiem, chemii po korek) z cieniutko pokrojonym porem i koperkiem
    • mondaymorning1987 Re: Śledzie na święta 20.12.21, 19:59
      Ja robię tak: kupuję płaty marynowane, układam w słoiku płaty, cebulkę w piórka, suszoną żurawinę oraz plasterki cytryny bez skórki, zalewam oliwą, zakręcamy, za 2 dni zajadam. Lub wersja z suszonymi pomidorami.
      • ga-ti Re: Śledzie na święta 20.12.21, 20:33
        O, też tak robię, czasem dorzucam goździki, ale to trzeba lubić. Podobno śliwki zamiast żurawiny też są ok.
        • mondaymorning1987 Re: Śledzie na święta 20.12.21, 20:34
          Dzięki, muszę wypróbować!
      • alfa36 Re: Śledzie na święta 20.12.21, 21:30
        Z suszonymi pomidorami? Zamiast żurawiny?
        • mondaymorning1987 Re: Śledzie na święta 20.12.21, 22:48
          Tak, suszone pomidory zamiast żurawiny. Tak je ładnie w paseczki kroję
    • asia_i_p Re: Śledzie na święta 20.12.21, 20:05
      Moja mam robiła z paskami czerwonej papryki, pomidora, cebuli i majonezem, ja też takie czasem robię. Podobno dobre, nie wiem, bo nie lubię śledzi smile
    • bzado1 Re: Śledzie na święta 20.12.21, 20:34
      Po wileńsku. Z cebulą, grzybami, pieprzem i przecierem w oleju.
    • ga-ti Re: Śledzie na święta 20.12.21, 20:38
      Z czosnkiem wyciśniętym i sosem śmietanowo-majonezowym lub jogortowo-majonezowym, do tego pieprz.
      Z olejem, cebulą, pieprzem i rodzynkami.
      Jest też wersja podobna, tylko cebulę się dusi z sosem pomidorowym (z kartonu np.) i do tego rodzynki, ciepłe miesza z pokrojonymi płatami.
      Ale i tak najlepsze są z olejem i cebulą nastawione kilka dni wcześniej, w wersji świątecznej z rodzynkami/śliwkami/ goździkami.
    • little_fish Re: Śledzie na święta 20.12.21, 20:42
      Robię z matiasow - z dodatkiem grzybów w occie (mogą być pieczarki), ogórka kiszonego, jabłka, czerwonej cebuli i rodzynek. Może być z majonezem albo odrobiną oleju.
    • joxanna1 Re: Śledzie na święta 20.12.21, 20:46
      To proste.
      Teść jest śledź-masterem.
      Ja tylko zajadam się i chwalę.
      Polecam.
    • sandrasj Re: Śledzie na święta 20.12.21, 21:04
      Zrobiłam właśnie, warstwowo:
      Matiasy, wymoczone, pokrojone w kawałki
      Cebula czerwona chwilkę gotowana szklance wody z 4 łyżkami octu jabłkowego i plasterkiem cytryny bez skóry (tak naprawdę chwilkę)
      Olej z musztardą francuską, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
      Od góry jak jest mało można dolać oleju.
      Ja trzymam trzy dni w chłodzie i można jeść smile
    • hanusinamama Re: Śledzie na święta 20.12.21, 21:06
      1. z ogórkiem kisoznym (musi być chrupki), cebulka w kostkę ( bez parzenia), jabłko kwaśne w kostkę, koperek i do tego śmietana
      2. Z musztardą dijon, musztardą ziarnistą, odrobina curry
      3. Klasycznie w oleju z cebulą
      4. w oleju z cebulą, pieprzem marynowanym i płatkami chili
    • anvalley Re: Śledzie na święta 20.12.21, 22:22
      Jak ktoś lubi marynowany różowy imbir, to polecam zrobić śledzie przekładane cebulką i imbirem w zalewie z oleju, sosu sojowego i miodu.
    • mama-ola Re: Śledzie na święta 20.12.21, 22:50
      Robię śledzie w śmietanie, raczej standardowo: jabłko, cebula, kiszony ogórek, cukier, ocet, pieprz.
      Ponadto w oleju: cebula w krążki, ostra papryczka w drobniutką kosteczkę, śliwki wędzone też drobno krojone, ziele angielskie kilka kulek.
    • arthwen Re: Śledzie na święta 20.12.21, 23:03
      Dla mnie chyba jedyne dobre śledzie to po kaszubsku. Robię sos, przekładam śledziami, a potem mąż zjada śledzie, a ja sos tongue_out
      • ajaksiowa Re: Śledzie na święta 21.12.21, 07:34
        Teź jestem entuzjastką śledzi po kaszubsku👍👍👍
      • afro.ninja Re: Śledzie na święta 21.12.21, 13:02
        Też uwielbiam, ale w wersji zawijanej.
    • a.n.i.a.78 Re: Śledzie na święta 21.12.21, 07:34
      robię śledzie ze strony fotografia od kuchni z żurawiną i karmelizowaną czerwoną cebulą. pychasmile
      śledzie wymoczone przez noc, potem namoczona przez chwilę żurawina, świeży pieprz, karmelizowana czerrwona cebula (duszona na oleju z cukrem i octem balsamicznym). w przepisie jest żeby zalać olejem rydzowy, albo lnianym. ja zalewam zwykłym.
    • bramstenga Re: Śledzie na święta 21.12.21, 09:10
      Robię korzenne: karmelizuję czerwoną cebulę w oleju, pod koniec dodaję imbir pokrojony w kosteczkę, wędzone śliwki i przyprawę do piernika (taką bez mąki i cukru). Przekładam tym śledzie w słoikach, dopełniam olejem. Powinny odstać kilka dni.
    • afro.ninja Re: Śledzie na święta 21.12.21, 13:01
      Pieprz
      sol
      Cebula
      Cytryna
      Olej rzepakowy tloczony na zimo

      I oczywiscie Śledzie. Do słoika najpierw sledzie, pozniej skrapiam cytryną, pieprzę, solę, zasypuję cebulą i od nowa. Jak zrobię cały słoik, powoli wlewan olej. Później górę obkładam cebulą, zakręcam i gotowe.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka