Dodaj do ulubionych

Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks

22.12.21, 17:38
W związku z bardzo dużym wzrostem przypadków covida w szkole i przedszkolu, na wszystkie dzieci nałożono testy. Oczywiście w oczekiwaniu na wynik są poddane kwarantannie. Kwarantanna dotyczy jednak tylko dzieci, zaś dorośli mogą prowadzić normalne życie. No i tak moje siedzą teraz ze mną w domu, a ja co jakiś czas sprawdzam konto, czy nie przyszedł wynik, zaś mój mąż jest normalnie w pracy. A pracuje w biurze z kilkoma innymi osobami, w tym dwoma nie najmłodszymi już. I tak się zastanawiam: jeżeli przyszedłby wynik pozytywny, to powinnam od razu zawiadomić męża czy poczekać aż wróci z pracy. Z jednej strony wypada od razu, ale z drugiej to tak głupio, dzwonić w środku pracy i mówić, że dzieci są pozytywne (przed pandemią gdybym tak zadzwoniła to bym co najwyżej dostała miano matki wariatki, bo kogo by obchodziły chorujące bąbelki). I co wtedy miałby zrobić mąż: w stać w środku pracy i wrócić do domu?
Obserwuj wątek
    • grey_delphinum Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 17:43
      Sama sobie odpowiedziałaś 😉
    • kasiaabing Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 17:49
      A wiesz jak to w Polsce wygląda?
      Zaprowadzasz zdrowe dziecko do przedszkola, za kilka godzin dostajesz telefon z przedszkola, że natychmiast masz odebrać dziecko bo wpłynęło info z sanepidu, że na dziecko została nałożona kwarantanna bo kilka dni temu kolega z grupy ma kowid.
      • anilorak174 Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 17:58
        Nie zawsze. U nas ostatnio przyszło info, ze zajecia zawieszone od następnego dnia i nikt nie kazał gnać na zlamanie karku i odbierac wczesniej. Mozna bylo o normalnej porze.
        • perspektywa Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 18:04
          U syna weszła w trakcie lekcji dyrektorka i oznajmiła, że mają jechać do domów, a pozostałe lekcje w tym dniu są zdalne. Mają dołączać jak tylko dojadą do domów. Każdy w zależności jak uda mu się dojechać. Informacja ile dni będą na zdalnych zostanie podana po południu w dzienniku, a kto ma kwarannę wyśle sanepid. I tak było. W listopadzie trzy razy.
          • anilorak174 Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 18:06
            A u nas normalnie dokonczyli lekcje. Co placowka to obyczaj.
            • alfa36 Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 19:15
              To nie zwyczaj placówki, tylko decyzja sanepidu. Chyba, że dyrekcja sama podejmuje takie decyzję, bo dopóki nie "wklepie" info na gov, to nic się nie dzieje.
              • anilorak174 Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 19:23
                Zwyczaj placowki czy każe od razu odebrac dziecko czy pizwala na kontynuowanie danego dnia.
    • little_fish Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 17:59
      " I co wtedy miałby zrobić mąż: w stać w środku pracy i wrócić do domu?" A co mówią u Was przepisy w tej sprawie?
      • arista80 Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 18:09
        W przypadku dzieci jest tak, że w przypadku podejrzenia zakażenia u dziecka, dziecko musi zostać poddane testowi (zazwyczaj w ciągu 2 maks 3 dni od kontaktu z lekarzem pediatrą, który wystawia skierowanie) i w tym czasie jest nałożona na niego kwarantanna. Dopiero w przypadku pozytywnego wyniku testom poddają się również rodzice. Taka jest procedura, bo pytałam się pediatry. Powiedziała mi, że ona może wystawić skierowanie tylko na dzieci, a jak my chcemy też się poddać testowi, to już we własnym zakresie, ale to wtedy jest nasza dobrowolna decyzja, a nie mus. Jako że każdy test to koszt (na wymaz dla dzieci poszło łącznie ok. 100 euro), to oczywiste, że mąż powiedział, że poczeka najpierw na wynik testów dzieci.
        • little_fish Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 20:30
          No to masz odpowiedź. Czeka na wynik, potem się testuje
        • sol_13 Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 23.12.21, 18:41
          Co to znaczy musi się poddać płatnym testom? A co jeśli go nie stać?
    • alicia033 Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 18:09
      nie rozumiem twojego dylematu.
      Na pewnowink mąż i pozostali pracownicy stosują w pracy maseczki a maseczki przecież chronią przed zarażeniem...
    • kozica111 Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 18:49
      Lockdown sie nie sprawdził, nie dlatego że nie ograniczał wirusa...ograniczał.Natomiast okazało się, że sporo osób spuszczonych ze smyczy zawodowej hula anie pracuje.Nie dało sie nad towarzystwem zapanować.
      • alicia033 Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 19:17
        kozica111 napisała:

> Lockdown sie nie sprawdził, nie dlatego że nie ograniczał wirusa...ograniczał.

Lockdown wyłącznie przesuwał problem w czasie. (Nie)stety nie dało się go ciągnąć wiecznie, dlatego twierdzenie, że ograniczał wirusa jest bzdurą. Bo wirus swoje żniwo i tak zbierał, zbiera i będzie zbierał.
    • mia_mia Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 18:58
      A jak wiadomość dopadnie go w samolocie to powinien wyskoczyć😂
      Nie wiem jakie macie przepisy, ale jeszcze tydzień temu w Polsce poszedłby i następnego dnia do pracy jeśli zaszczepiony.
      Nas jedna decyzja o kwarantannie dziecka dopadła na zawodach, skończyły się, syn wrócił do domu i siedział, inna na spotkaniu dzieci z klasy, dosiedzieli do końca, wrócili do domów.
      Jakby był chirurgiem to powinien oddać fartucha i wyjść z operacji?
      • anilorak174 Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 18:59
        Moje dziecko dokończyło dzien w przedszkolu, zgodnie z mailem od dyrekcji.
      • morekac Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 19:18
        <Jakby był chirurgiem to powinien oddać fartucha i wyjść z operacji?

Spoko, dokończy instrumentariuszka.
    • arista80 Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 19:31
      Dokopałam się do zarządzenia w sprawie testowania dzieci i to odpowiedź na moje wątpliwości: rodzice uważani są za kontakt kontaktu, więc mimo iż mieszkają z potencjalnymi zarażonymi, nie podlegają obowiązkowi kwarantanny.
      • panna.nasturcja Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 19:49
        Ale kontakt kontaktu to grupy dziecko ma kwarantannę, ale gdy dziecko okaże się chore to rodzic już nie jest kontaktem kontaktu przecież.
        • arista80 Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 21:10
          Według zarządzenia (to zarządzenie lokalne) potencjalnie zarażone dziecko jest kontaktem, gdyż miało kontakt z potwierdzonym już pozytywnym przypadkiem, natomiast jego rodzic jest kontaktem kontaktu. W momencie pozytywnego wyniku, również rodzice muszą zostać poddani testom.
      • droch Re: Kwarantanna tylko na dzieci - paradoks 22.12.21, 21:09
        No a za kogo mają być uznani, skoro rodzice nie mieli bezpośredniego kontaktu z zakażoną osobą?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka