Dodaj do ulubionych

Z czym do neurologa?

09.01.22, 20:44
Od jakiegos czasu mam problemy z zasypainiem, dretwieniem reki, kolataniem serca i wzmozona nerwowoscia (sporo krzycze i bluzgam, generalnie zrobil mi sie bardzo krotki lont).
Dragi nasenne przepisala mi internistka, zlecila tez troche badan z krwi, wyszly ok (jedynie infekcja w toku - podwyzszone krwinki biale i crp), tarczyca w porzadku.
Jak lykam leki nasenne, to z pobudkami w nocy, ale spie. Jak probowalam nielykac, to po pobudce o 1-2 juz zero snu.
Umowilam jeszcze na styczen neurologa, ale tak sie zastanawiam czy to do niego powinnam sie kierowac? Z serduchem konkubin sugeruje kardiologa. U mnie w rodzinie po stronie ojca wszyscy faceci umierali na zawal, kilku troche po 40. A ja nawet teraz zalegajac na kanapie po zupelnie niestresowym dniu i 3 tyglach bez pracy czuje, ze mi zaraz serce wyjdzie na zewnatrz 😳
Z takimi objawami u kogo byscie szukaly porady? Oczywiscie lekarskiej...
Obserwuj wątek
    • mae224 Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 20:50
      Kardiolog na pewno.
      Z drętwieniem neurolog też.
    • mia_mia Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 20:51
      Psychiatra/psycholog
    • cegehana Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 20:53
      Drętwienie ręki kojarzy mi się z kręgosłupem, tu neurolog moze pomoc choćby o tyle że da skierowanie na rezonans. Ale tak ogólnie to bym się trzymala tego co radzi internista zwłaszcza jak wyniki dobre a leki działają (No chyba ze nie działają).
      • taniarada Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:00
        To nie to .
    • bistian Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 20:57
      Może nerwica i jakieś niedobory, które to podkręcają?
      • sandy_cheeks Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:02
        Od kilku m-cy lykam d3 4000j.m. Internistka zalecila jeszcze magnez, wiec od 2 tygli tez zazywam. Oprocz tego nasennie imovane. Wiecej nic...
    • taniarada Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:00
      Nerwica serca .Jaki neurolog .Kardiolog i badanie i psychoterapia Trzymaj się .
    • joyce_byers Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:04
      Psychiatra i nerwica.
    • agjot Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:04
      A ile masz lat? Bo moze poczatki menopauzy? Hormony badalas?
      • sandy_cheeks Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:09
        Uhm, mam 41. Z hormonow badalm tylko tsh i jest prawie idealnie po srodku normy...
        • snakelilith Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 12:24
          Masz zbadać nie tsh, a fsh. Z tego można wysunąć wnioski czy jesteś u progu przekwitania.
          Biorąc pod uwagę, że zaczyna się to już około 10 lat przed menopauzą, możesz to już odczuwać. Spadek progesteronu wywołuje bezsenność i stan wiecznego pms-u
    • nangaparbat3 Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:10
      A co to za "infekcja w toku"? Trzeba ją wyleczyć, a przynajmniej wiedzieć, co za licho . Więc zaczęłabym od internisty, dobry internista będzie wiedział, czy i jaki specjalista potrzebny.
      Z taką historią rodzinną jak Twoja chodziłabym jednak regularnie do kardiologa, badała ciśnienie, cholesterol i wszystko, co kardiolog każe.
      Psychiatrę bym odłożyła na sam koniec, jak wszystko inne będzie sprawdzone, wykluczone lub leczone.
      Widziałam z bliska dwa przypadki nieleczącej się depresji u osób, które w rzeczywistości miały bardzo chore serce (ale to wychodziło po latach leczenia tej depesji, szkoda słów).
      • taniarada Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:23
        Czytałaś ten post wiodący u góry ? Dzisiaj leczenie to służba prywatna i ubezpieczenie .Covid się liczy resztę mają gdzieś .Klasyczny przypadek nerwicy..Ale to ona decyduje ,gdzie i z kim chce się badać.
    • sumire Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:15
      Na dzień dobry to 1) neurolog, 2) kardiolog.
      Ale brałabym też pod uwagę fakt, że stany lękowe potrafią idealnie imitować objawy problemów z sercem.
      • sandy_cheeks Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:38
        Nie mam stanow lekowych, raczej wqrwieniowe. Strasznie latwo sie denerwuje w zasadzie na wszystko. Wiadomosci praktycznie nie ogladam, prace ograniczylam wykorzystujac zalegly urlop (choc jutro juz wracam, ale na razie pracuje zdalnie), kase mam, dzieciaki tez sa super, zwiazkowo ok, kowidowo ok. Nawet nie bardzo mialabym gdzie szukac problemow...
        • andace Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 08:53
          Ciągle wkurzenie może być objawem depresji, problemy ze snem i kołatanie serca również. Tak miała moja przyjaciółka, zawsze wydawało mi się że depresja to raczej apatia a okazało się że nerwowość to tez jeden z objawów, nie wszyscy są apatyczni.
          Polecam Kardiolog + psychiatra.
        • evee1 Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 12:19
          Problemy nie są konieczne, żeby mieć depresję. Ona też może być powodem wścieku.
          Ale kardiologa odwiedź koniecznie. Pewnie zrobi Ci EKG, jakieś echo serca (wysiłkowe), zaleci badania ciśnienia i jak nic nie wyjdzie, to przynajmniej upewnisz się, że z pikawą wszystko w porządku.
          Potem najwyżej odwiedzisz psychiatrę.
    • fitfood1664 Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:17
      to wygląda na spore niedobory magnezu i zapchane naczynia
      • taniarada Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:32
        Masz trochę racji .Mogą być niedobory .I sposób odżywiania wpływa na zdrowie człowieka . Ale myślę że to nie jest tof .Moje rady są tanie i nie zawsze dobre.Ale trochę doświadczenia mam ,bo sporo tego przeczytałam.Nie interesuje mnie wątki polityczne ,kościelne, covidowe .Mam cel pomagania ludziom w ich cierpieniach i bólu .Nie zawsze mi wychodzi .Ale ten nick to moje logo.😊
      • sandy_cheeks Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:40
        fitfood1664 napisał(a):

> to wygląda na spore niedobory magnezu i zapchane naczynia

Magnez lekarka zasugerowala, wiec zaczelam suplenentowac, a co do zapchanych naczyn, to nie wiem. Na bank wciagam za duzo cukru i to od jakichs 40 lat, ale to chyba nie o to chodzi...
        • n4rmoorr1 Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:55
          Jasne .Nikt tu Ci nie wystawi diagnozy .Z tą menopauzą to przegięcie .Czasami to tak sobie myślę ,że niektórzy wypadli z okna życia wprost na ulicę .😊 Wybacz .
          • taniarada Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:58
            Znowu się nie przelogowałem .Sorry .Marny ze mnie psycholog .Jak to tym nie pamiętam .I za dużo udzielam rad ,😊
          • snakelilith Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 12:36
            n4rmoorr1 napisał:

> Jasne .Nikt tu Ci nie wystawi diagnozy .Z tą menopauzą to przegięcie .

Ludzie piszą menopauza, bo używają takiej nazwy na cały okres przekwitania, a ten może u niektórych kobiet zacząć się już w tym wieku, na wiele lat przed punktem menopauzy. Niektóre objawy u autorki wskazywałyby na obniżenie pewnych hormonów, a sprawdzenie tego wymaga tylko jednego testu laboratoryjnego i jest na pewno mniej upierdliwe od wizyty u kardiologa, neurologa, czy psychiatry.
    • perspektywa Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:26
      U neurologa i kardiologa w pierwszej kolejności równolegle. Jeżeli wykluczych poważne schorzenia to i na nerwy będzie to miało pozytywny wpływ. W innym razie zawsze w tyle głowy może ci zostać pytanie i strach, że to np serce. Potem psychiatra. Trzymaj się.
    • 1matka-polka Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:46
      Wyglada na zaburzenia depresyjno-lękowe, typowe dla wieku...🤔 Czyli psychoterapia...
    • mamtrzykotyidwa Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:48
      U kardiologa sprawdzić serce, a potem u alergologa zrobić testy skórne pokarmowe i zastanowić się, czy zmieniłaś coś w jedzeniu, czego zaczęłaś jeść więcej niż dawniej, ze szczególnym naciskiem na indyjskie, chińskie jedzenie, chipsy, ostre potrawy, wędliny, papryka, pomidory, przyprawy chińskie, indyjskie i glutaminian. Jeśli jesz tego dużo, to odstaw na miesiąc i zobacz, czy pomoże.
    • asfiksja Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 21:50
      Ciężka kardiologicznie historia rodzinna + kołatanie serca i bezsenność to wygląda na nerwicę lękową. Ale ekg też sobie zrób, ciśnienie mierz i zapisuj.
    • mrs.solis Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 22:02
      U psychiatry, i nie pisze tego zlosliwie. Moja depresja objawiala sie wlasnie w taki sposob.
    • anilorak174 Re: Z czym do neurologa? 09.01.22, 22:29
      Reka drętwieje rano czy ogólnie? Jak rano lub np budzi cie to w nocy to moze być ciesn nadgarstka. Neurolog plus EMG.
      • bominka Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 07:37
        Odwuedz kardiloga i neurologa a potem skieruj się do psychiatry. Specjapliscie wystarcza Twoje dotychczasowe badania,aby postawić diagnozę nerwicy sytuacyjnej (wkurw tu i teraz).
        Uwierz mi,że można mieć szczesliwa rodzine wokol, zdrowie,udanego męża i dzieci a jednak w średnim wieku nerwica dopada. Jestem tego namacalnym przykładem.
      • sandy_cheeks Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 12:03
        W nocy sie budze z mocno klujaca i zdretwiala lewa reka, potem nie moge zasnac. Biore leki nasenne i po jakims czasie mi sie udaje, jak nie wrzme to nie spie juz do rana...
        • anilorak174 Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 12:22
          Ja bym sprawdziła pod kątem cieśni.
    • mid.week Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 08:05
      U psychiatry
    • kiddy Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 09:08
      Neurolog to dobry pomysł, ale dla spokoju sumienia poszłabym do kardiologa, żeby sprawdzić stan serca.
      Drętwieje ci jedna ręka?
      • sandy_cheeks Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 12:00
        Tak, zawsze lewa. Kluje mnie mocno w zgieciu lokcia i promieniuje w dwie strony, 3 palce w rece mam zdretwiale czasami po kilka dni 😕
        • snakelilith Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 12:37
          A po której stronie nosisz torebkę?
          • sandy_cheeks Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 12:51
            W ogole nie nosze torebek. Od prawie 3-ech lat tylko plecaki.
            • snakelilith Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 13:17
              Ok. To jest wskazówka. Ja też noszę plecaki, bo uwaga, uwaga, mam skłonności do przeciążeń mięśniowych. Skoro też zdecydowałaś się na plecaki, możesz mieć podobnie i twój problem z łokciem z czegoś wynika. Np, gdy jesteś praworęczna, to bezwiednie napinasz lewą stroną, do zrównoważenia aktywej, prawej strony. Może być, że napięcie zostaje także w stanu spoczynku, spowodowane stałym stresem. Kiedyś tam człowiek nie wie, co było na początku - ból, albo stres, wszystko się nakręca. Do tego bezsenność. Wszystkie bóle (mięśniowe, reumtyyczne, stawów) odczuwa się silniej, gdy jest się niewyspanym, albo w permamentnym stanie braku regenerującego snu. Poszłabym do fizjoterepuety, by sprawdzić aparat ruchowy i mięśniowy. Może da się coś zrobić ćwiczeniami, albo rozluźniającymi masażami. Nauka technik kontrolowna stresu też może być przydatna.
              I zrób badanie fsh, estradiolu i progesteronu na tydzień przed miesiączką (przy 28 dniowym cyklu w 21 dniu). Jak wartości progesteronu są poniżej 5 µg/l, to możesz mieć tzw. słabość ciałka żółtego, albo być na początku przekwitania. Spadek progesteronu powoduje bezsenność i nerwowość u wielu kobiet. Ginekolog może przepisać gestagenową pigułkę, albo progesteron w drugiej połowie cyklu.
              Jeżeli fsh będzie do tego powyżej 10, to jesteś w okresie przekwitania i możesz mieć wahania estrogenów, co też może dawać masę nieprzyjemnych objawów. Przy wartości estradiolu poniżej 80 ng/l masz pewność, że masz obniżone estrogeny i warto porozmawiać z ginekologiem- endokrynologiem, bo kołatania serca są często pierwszym objawem, że zbliża się menopauza.
              A jak wartości będą jeszcze ok, to szukasz dalej, ale prostym badaniem krwi możesz odhaczyć potencjalnego winowajcę.
        • sinlivya Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 13:09
          Masaż! u dobrego fizjoterapeuty.

Mnie na drętwienie palców pomaga masaż kręgosłupa szyjnego. Może ci coś w kręgosłupie uciska na nerw/tętnicę i nie przewodzi odpowiednio.
        • swinka-morska Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 13:25
          sandy_cheeks napisała:

> Tak, zawsze lewa.

Jesteś leworęczna albo obciążasz lewą rękę pracą albo jakąś potwarzalną aktywnością (typu dzierganie na drutach)?
          To brzmi jak zespół cieśni nadgarstka...
          • sandy_cheeks Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 13:47
            Jestem leworeczna, ale pracujac na kompie myszke trzymam w prawej.
            • sinlivya Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 13:57
              Jeśli nie chodziłaś wczesniej na masaże kręgosłupa/rehabilitację to od tego zacznij. Pogogluj kogoś w okolicy co ma dobre opinie i idź prywatnie, bo na nfz to strata czasu, ale prywatnie dobry fachowiec szybko znajdzie przyczynę.
            • ursula.iguaran Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 14:32
              Jeżeli spędzasz dużo czasu przed komputerem z myszką w ręce możesz spróbować kupić myszkę pionową/ergonomiczną. U mnie w pracy ludzie bardzo chwala, podobno pomaga na przykurcze mięśni.
        • kiddy Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 16:23
          Ok, to ważna informacja. Zanim wybierzesz się do fizjoterapeuty czy na masaż to idź do kardiologa i neurologa. Do ewentualnego pakietu badań dorzuciłabym d-Dimery, lepiej dmuchać na zimne. Powodów drętwienia może być wiele, niech lekarz sprawdzi i zdecyduje, co z tym robić. Masz jeszcze jakieś objawy po lewej stronie ciała? Osłabienie mięśni, obrzmienia, skurcze, mrowienie? Pytam o całą lewą stronę ciała.
          Mierzysz ciśnienie? Jak wygląda panel cholesterolowy? Czy kołatania masz napadowe czy przez cały dzień serce pracuje szybko? Czy lepiej się czujesz w spoczynku czy w ruchu? Jakie masz tętno w czasie kołatań?
    • sinlivya Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 13:05
      Wygląda na menopauzę.
      Zbadaj hormony, estradiol, panel tarczycowy, ekg, kortyzol, usg brzucha, rtg klatki, PET,
      odwiedź ginekologa czy u dołu wszystko ok. Jeśli ruszyła meno to albo htz albo fitohormony roślinne femitonina/czerwona herbata.
      • sinlivya Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 13:06
        tfu: czerwona koniczyna.
    • wkswks Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 14:25
      Neurolog to dobry adres, powiedz mu otym co tu napisałaś. Moze masz nerwicę.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 14:26
      U kardiologa.
    • emila.dudek Re: Z czym do neurologa? 10.01.22, 14:34
      Z drętwieniem ręki trafiłam do neurologa, u mnie drętwiały 2 palce - 4 i 5, diagnoza: zespół rowka nerwu łokciowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka