Dodaj do ulubionych

Czym nakarmić dziecko

• mia_mia Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:35
      A najlepiej pytaj się jej co zrobić na obiad, zakładając, że słodkie odpada.
      Jak lubi kopytka to może jakieś gnocchi z jakimś delikatnym sosem. Tradycyjna kuchnia polska, którą preferujesz, to może być coś co zwyczajnie nie odpowiada nastolatce.
    • pepsi.only Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:36
      Przeczytałam, co jada, i powiem ci że to wcale nie jest mało. Serio.
      Jeśli obiad je na słodko, to zawsze możesz wprowadzić coś na kolację z mięsem/wędliną.

A śmieciowe jedzenie lubi?
      Jeśli tak, to możesz przemycić mięso w potrawach typu- pizza,
      kurczak w formie gyrosa (Po prostu kroisz kurczaka na drobne kawałki, czosnek, papryka słodka, odrobina curry, sól, i na patelnię). Pasuje do ryżu, dowolnej kaszy , jeśli jada, ale też fajnie do bułki z warzywami , wtedy to na kolację.
      hamburger ( robisz albo z mielonej wołowiny, i te są po prostu najlepsze, albo miej w nosie zasady- normalne kotlety mielone tylko mocno spłaszczone, i do bułki z warzywami)
      Możesz robić typu kurczak po koreańsku, pałki ala KFC,
      Spagetti bolognese,
      calzone z miesem mielonym,
      A może krokiety z mięsem, paszteciki, pierogi z mięsem?
      ( ha dziś u mnie pierogi z serem, oczywiście na słodko bo ze śmietanką tongue_out)

Jest mnóstwo dań gdzie jest ten dodatek miesa , ale żeby pozbyć sie anemii to za tym mięsem musi iść zielenina, natka pietruszki chociażby, albo buraki. Brokuł. Kapusta kiszona.
      Ale sądzę, że wiesz o tym.
    • rayaax Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 15:21
      A sojowe latte pije?
    • picathartes Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 15:23
      Tajskie curry, wszelkie tabbouleh i pilafy, spróbowałabym też falafle (niby na ciecierzycy, ale zmielonej i upieczonej jako “kotlety”).
      Sałatki na bazie czarnej soczewicy/quinoa/ dzikiego ryżu z rukola lub świeżym szpinakiem, z dodatkiem pieczonej dyni np, z suszona żurawina lub świeżym owocem granatu, z sosem musztardowo miodowym?
      Zapiekanki ziemniaczane lub makaronowe? Risotto z dynia i porami?
      • picathartes Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 15:25
        Oczywiście to wszystko podane z jajkami, jogurtem naturalnym lub tofu.
    • klaramara33 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 15:46
      Jajka różnie, zdrowe ciasta orkiszowe.
    • jammer1974 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 16:48
      Ciekawy zwyczaj robienia dwoch dan na obiad i uwazanie ze jesli ktos wcisnie tylko jedno to je za malo. U mnie dzis zupa grzybowa. I obiad zaliczony.
    • 3-mamuska Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 16:49
      Zje zupę i obiad zaliczony i ok.
      Pożywne zupy przemycanie przez robienie zupy krem i gitara.
      Możesz dać cały pakiet warzyw mięso.
    • gulcia77 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 16:55
      U mnie w domu zupa "od zawsze" jest traktowana jako pełnowartościowy posiłek. Jak lubi zupy, niech je zupy.
      • jammer1974 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 16:58
        gulcia77 napisała:

> U mnie w domu zupa "od zawsze" jest traktowana jako pełnowartościowy posiłek. J
        > ak lubi zupy, niech je zupy.
        >

Dokladnie tak. Nie wyobrazam sobie pichcenia dwoch dan codziennie. Mozna zjesc talerz zupy, dwa, trzy jak sie jest glodnym i po krzyku.
    • jehanette Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 17:29
      Co to znaczy, że nie lubi strączkowych? Zje np zupe z soczewica, fasola? Moje dziecko nie je mięsa, nie powiedziałabym że jest wszystkożerna, nie zje fasoli w każdej postaci, ale grochówkę, zupe fasolowa z zacierkami, zupe jarzynowa z soczewica, paszteciki i krokiety z farszem z soczewicy, sos pomidorowy z czerwona soczewica i kopytkami, gotowana cieciorke i fasolę z puszki jako przekąskę zje. Taka zupe z ziemniakami i fasola/soczewica uważam za pełnowartościowy jednodaniowy obiad. Słodkie drugie danie (naleśniki, racuchy, kluski leniwe) często łącze z gęstym krupnikiem na pierwsze danie. W zupie krem z zielonego groszku ukrywam kaszę jaglaną. Cieciorka/fasola z puszki jest jako dodatek do kanapek albo do obiadu.
    • cruella_demon Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 17:36
      Lubi zupy kremy?
      Jak tak to masz niograniczone możliwości, możesz blendować z mięsem,jajkiem i czym tam jeszcze.
      Kotlety z jajek, warzyw. Moje dzieci lubią takie mięsno warzywne, do mionego ścieram pietruszkę, selera, marchew. Jak dasz duzo marchwi to są słodkawe.
      Wszystkie surówki z powodzeniem tez można robić na słodko.
      Trudno mi radzić, bo moje dzieci zjedzą wszystko.
      Ja bym chyba poszła w te zupy robione na mięsie, a jak blendowane to wzbogacone o mięso, jajka itp.
      Na drugie na osłodę możesz dać tego naleśnika na słodko i tyle.
      W kanapkach tez można sporo przemycić.
      Lubi ryby?
      Może jeszcze zapiekanki różne. Można przemycić i mięso i warzywa.
      • cruella_demon Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 17:37
        A lubi fast foody?
        Wtedy możesz robić domowe burgery, tortille, kebaby w wersji zdrowej, a reklamować dziecku jako #takiesamejakzmaka wink
    • shmu Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 17:49
      W zupach można przemycić i mięso, i mogą być bardzo odżywcze. Ja bym właśnie może celowała w zupy - barszcz ukraiński, gulaszowa, meksykańska, krupnik, czy poprosi warzywna (cokolwiek akurat masz z mięsem). Do tego chleb, makaron, kuskus czy ziemniaki i masz zdrowe i pełnowartościowe jedzenie.
      Jeśli chodzi o kluchy, jak lubi, to w sosach przemycaj zdrowe składniki. Naleśniki i omlety można nadziać mięsem z warzywami. Lasagna, pizza, quiche, to wszystko można podać z mięskiem, a młodzież lubi.

Tak poza menu, to ja możesz nastraszyć wlewka z żelazem w przypadku anemii, może to pomoże?
    • agatazieba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 18:11
      Zupy je. Toż to zdrowiutkie, można tam wiele wrzucić omijając nielubiane składniki. Np. wołowinę, która w towarzystwie wielu z warzyw dostarcza bardzo przyswajalnego żelaza... Matczyne sumienie uspokoić ewentualnie, robiąc zupy, które bardziej przypominają danie jednogarnkowe, takie gęste. Soczewicy zje? Bo zrobiłam eksperyment na dzieciach małych,niejedzących strączków, i jadły chętnie pomidorowej , czerwoną soczewicą.
      Moja mam ciągle biadoli, że jako dzieci nic nie jedliśmy i miała z nami krzyż pański. Teraz widzę jak karmi mojego syna i widzę, że jej poglądy na temat tego, ile i jak często ma jeść są oderwane od rzeczywistości. Nie da się tak często jeść, jeśli je się takie porcje.
    • cruella_demon Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 18:47
      Przeczytałam cały wątek i uważam że masz problem z doopy.

Twoja córka je sporo. Problem w tym że ty chcesz żeby jadła to co wy a ona nie lubi.
      Pewnie, łatwiej usmażyć naleśnika z dżemem, niż wysilić się przy zupie żeby miała jakieś składniki odżywcze. Skoro gotujesz zupę jako kilka warzyw na wodzie, to nie dziwię się że jest jak jest.
    • rozaliaolaboga Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 18:48
      Spaghetti /lasagne z sosem ze zmiksowanymi warzywami
      Naleśniki, może w formie tortu?
      Kanapki z wymyślnymi nadzieniami?

Zupa to też jedzenie, tak samo się wchlania jak kotlet z ziemniakami, bez przesady.
    • aurinko Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 18:59
      Zupę słodko-pikantną z krojonych pomidorów bez skórki, czerwonej lub żółtej soczewicy, kukurydzy, świeżej czerwonej papryki, batatów, pasty red curry, mleka kokosowego. Można dodać indyka lub kurczaka pokrojone w kostkę. Moja nastoletnia córka uwielbia taką "zupę".
    • kamin Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 19:31