mia_mia Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:35 A najlepiej pytaj się jej co zrobić na obiad, zakładając, że słodkie odpada. Jak lubi kopytka to może jakieś gnocchi z jakimś delikatnym sosem. Tradycyjna kuchnia polska, którą preferujesz, to może być coś co zwyczajnie nie odpowiada nastolatce. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:36 Przeczytałam, co jada, i powiem ci że to wcale nie jest mało. Serio. Jeśli obiad je na słodko, to zawsze możesz wprowadzić coś na kolację z mięsem/wędliną. A śmieciowe jedzenie lubi? Jeśli tak, to możesz przemycić mięso w potrawach typu- pizza, kurczak w formie gyrosa (Po prostu kroisz kurczaka na drobne kawałki, czosnek, papryka słodka, odrobina curry, sól, i na patelnię). Pasuje do ryżu, dowolnej kaszy , jeśli jada, ale też fajnie do bułki z warzywami , wtedy to na kolację. hamburger ( robisz albo z mielonej wołowiny, i te są po prostu najlepsze, albo miej w nosie zasady- normalne kotlety mielone tylko mocno spłaszczone, i do bułki z warzywami) Możesz robić typu kurczak po koreańsku, pałki ala KFC, Spagetti bolognese, calzone z miesem mielonym, A może krokiety z mięsem, paszteciki, pierogi z mięsem? ( ha dziś u mnie pierogi z serem, oczywiście na słodko bo ze śmietanką ) Jest mnóstwo dań gdzie jest ten dodatek miesa , ale żeby pozbyć sie anemii to za tym mięsem musi iść zielenina, natka pietruszki chociażby, albo buraki. Brokuł. Kapusta kiszona. Ale sądzę, że wiesz o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
picathartes Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 15:23 Tajskie curry, wszelkie tabbouleh i pilafy, spróbowałabym też falafle (niby na ciecierzycy, ale zmielonej i upieczonej jako “kotlety”). Sałatki na bazie czarnej soczewicy/quinoa/ dzikiego ryżu z rukola lub świeżym szpinakiem, z dodatkiem pieczonej dyni np, z suszona żurawina lub świeżym owocem granatu, z sosem musztardowo miodowym? Zapiekanki ziemniaczane lub makaronowe? Risotto z dynia i porami? Odpowiedz Link Zgłoś
picathartes Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 15:25 Oczywiście to wszystko podane z jajkami, jogurtem naturalnym lub tofu. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 15:46 Jajka różnie, zdrowe ciasta orkiszowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 16:48 Ciekawy zwyczaj robienia dwoch dan na obiad i uwazanie ze jesli ktos wcisnie tylko jedno to je za malo. U mnie dzis zupa grzybowa. I obiad zaliczony. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 16:49 Zje zupę i obiad zaliczony i ok. Pożywne zupy przemycanie przez robienie zupy krem i gitara. Możesz dać cały pakiet warzyw mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 16:55 U mnie w domu zupa "od zawsze" jest traktowana jako pełnowartościowy posiłek. Jak lubi zupy, niech je zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 16:58 gulcia77 napisała: > U mnie w domu zupa "od zawsze" jest traktowana jako pełnowartościowy posiłek. J > ak lubi zupy, niech je zupy. > Dokladnie tak. Nie wyobrazam sobie pichcenia dwoch dan codziennie. Mozna zjesc talerz zupy, dwa, trzy jak sie jest glodnym i po krzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 17:29 Co to znaczy, że nie lubi strączkowych? Zje np zupe z soczewica, fasola? Moje dziecko nie je mięsa, nie powiedziałabym że jest wszystkożerna, nie zje fasoli w każdej postaci, ale grochówkę, zupe fasolowa z zacierkami, zupe jarzynowa z soczewica, paszteciki i krokiety z farszem z soczewicy, sos pomidorowy z czerwona soczewica i kopytkami, gotowana cieciorke i fasolę z puszki jako przekąskę zje. Taka zupe z ziemniakami i fasola/soczewica uważam za pełnowartościowy jednodaniowy obiad. Słodkie drugie danie (naleśniki, racuchy, kluski leniwe) często łącze z gęstym krupnikiem na pierwsze danie. W zupie krem z zielonego groszku ukrywam kaszę jaglaną. Cieciorka/fasola z puszki jest jako dodatek do kanapek albo do obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 17:36 Lubi zupy kremy? Jak tak to masz niograniczone możliwości, możesz blendować z mięsem,jajkiem i czym tam jeszcze. Kotlety z jajek, warzyw. Moje dzieci lubią takie mięsno warzywne, do mionego ścieram pietruszkę, selera, marchew. Jak dasz duzo marchwi to są słodkawe. Wszystkie surówki z powodzeniem tez można robić na słodko. Trudno mi radzić, bo moje dzieci zjedzą wszystko. Ja bym chyba poszła w te zupy robione na mięsie, a jak blendowane to wzbogacone o mięso, jajka itp. Na drugie na osłodę możesz dać tego naleśnika na słodko i tyle. W kanapkach tez można sporo przemycić. Lubi ryby? Może jeszcze zapiekanki różne. Można przemycić i mięso i warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 17:37 A lubi fast foody? Wtedy możesz robić domowe burgery, tortille, kebaby w wersji zdrowej, a reklamować dziecku jako #takiesamejakzmaka Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 17:49 W zupach można przemycić i mięso, i mogą być bardzo odżywcze. Ja bym właśnie może celowała w zupy - barszcz ukraiński, gulaszowa, meksykańska, krupnik, czy poprosi warzywna (cokolwiek akurat masz z mięsem). Do tego chleb, makaron, kuskus czy ziemniaki i masz zdrowe i pełnowartościowe jedzenie. Jeśli chodzi o kluchy, jak lubi, to w sosach przemycaj zdrowe składniki. Naleśniki i omlety można nadziać mięsem z warzywami. Lasagna, pizza, quiche, to wszystko można podać z mięskiem, a młodzież lubi. Tak poza menu, to ja możesz nastraszyć wlewka z żelazem w przypadku anemii, może to pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 18:11 Zupy je. Toż to zdrowiutkie, można tam wiele wrzucić omijając nielubiane składniki. Np. wołowinę, która w towarzystwie wielu z warzyw dostarcza bardzo przyswajalnego żelaza... Matczyne sumienie uspokoić ewentualnie, robiąc zupy, które bardziej przypominają danie jednogarnkowe, takie gęste. Soczewicy zje? Bo zrobiłam eksperyment na dzieciach małych,niejedzących strączków, i jadły chętnie pomidorowej , czerwoną soczewicą. Moja mam ciągle biadoli, że jako dzieci nic nie jedliśmy i miała z nami krzyż pański. Teraz widzę jak karmi mojego syna i widzę, że jej poglądy na temat tego, ile i jak często ma jeść są oderwane od rzeczywistości. Nie da się tak często jeść, jeśli je się takie porcje. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 18:47 Przeczytałam cały wątek i uważam że masz problem z doopy. Twoja córka je sporo. Problem w tym że ty chcesz żeby jadła to co wy a ona nie lubi. Pewnie, łatwiej usmażyć naleśnika z dżemem, niż wysilić się przy zupie żeby miała jakieś składniki odżywcze. Skoro gotujesz zupę jako kilka warzyw na wodzie, to nie dziwię się że jest jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 18:48 Spaghetti /lasagne z sosem ze zmiksowanymi warzywami Naleśniki, może w formie tortu? Kanapki z wymyślnymi nadzieniami? Zupa to też jedzenie, tak samo się wchlania jak kotlet z ziemniakami, bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 18:59 Zupę słodko-pikantną z krojonych pomidorów bez skórki, czerwonej lub żółtej soczewicy, kukurydzy, świeżej czerwonej papryki, batatów, pasty red curry, mleka kokosowego. Można dodać indyka lub kurczaka pokrojone w kostkę. Moja nastoletnia córka uwielbia taką "zupę". Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 19:31 Nie możesz jej po prostu gotować tego co lubi? Niech je przez połowę tygodnia kotlet schabowy, a drugą połowę udka pieczone. Do tego różne surówki, kaszę, ryż. W kolnym tygodniu robisz karkówkę i pieczeń. Ostatecznie raz w tygodniu może zjeść ten ryż na słodko (może z jabłkiem) Masz normalnie jedzące dziecko, jedne rzeczy lubi, innych nie. . Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 19:36 A jak wyglada wasze menu andaba? Rozumiem ze ty gotujesz, wiec co robisz na obiady? Odpowiedz Link Zgłoś
iziula11 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 20:48 Rob zupy wege na mleku kokosowym, zupy kremy itp. Jeslu nie chce jesc miesa nie zmuszaj. Jest pelne sterydow i antybiotykow w tym ,nie wspomne o chemii jak i o etycznosci zjadania zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 20:59 Rzecz w tym, że okazuje się, że dziewczyna je naprawdę sporo mięsnych potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
eukaliptusy Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 21:18 Jak prawie dorosłe to porozmawiać o żywieniu człowieka i niech samo decyduje co chce jeść. Najlepiej jeszcze niech samo ugotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 22:01 Dorosła dziewczyna ma rozum i nie musisz jej nadskakiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 22:09 A patrzylas na kuchnie tajska/wietnamska? Jest masa przepisow warzywnych z tofu. Z rzeczy śniadaniowych z jajkiem, to szaszuka bylaby chyba ok. Duzo pomidorow, jajko, ostre, sycace i do tego pajda chleba. Pisalas, ze straczkowych nie lubi, ale moze dalaby rade zjesc mocno doprawiony hummus? I do tego jajko na dobicie, surowe warzywa itp. Mozna tez używać hummusu jako sosu do salatki (rozcienczony sokiem z cytryny, do tego troche oliwy i syropu klonowego), zawsze to troche dodatkowego bialka i witamin. Taki sos jest świetny do pieczonych warzyw korzeniowych z chipsami z jarmuzu, a np. buraki maja duzo zelaza i sa słodkie mozna tez posypac pestkami dyni albo owocem granatu. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Czym nakarmić dziecko 12.01.22, 13:10 ciasto czekoladowe brownie z fasoli jest na jakichś stronach wegańskich przepis moze jakieś racuszki / placuszki uda Ci się rzemycić w diecie właśnie z roslinami strączkowymi albo z warzywami (batat jest słodki) widzialąm gdzieś przepis na cieciorkę pieczoną jako przekąska - ale nie robilam i nie wiem czy to jadalne dla kogoś z poza kręgu "wege" Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Czym nakarmić dziecko 12.01.22, 14:06 Spaghetti z sosem pomidorowym. Odpowiedz Link Zgłoś