Dodaj do ulubionych

Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawie

22.01.22, 15:59
Córka w ósmej klasie, bardzo zdolna, ale na tapecie walka z poważną depresją. Kwestia liceum w tej chwili dla niej nie istnieje, więc ja się zaczynam rozglądać. Odrzucam zupełnie topowe szkoły, nie mam też pojęcia jak napisze egzaminy, na razie nie przygotowuje się wcale i się na to nie zanosi. Mam myśl, żeby wybrać i szkoły nieco lepsze i takie do których łatwiej się dostać, żeby było jakieś pole do manewru. Najważniejsze wydaje mi się teraz, żeby w tej szkole było jej OK, żeby wymagania jej nie zajechały i nie pogrążyły znowu, jeśli , mam nadzieję, jakoś się podniesie. Jeśli znacie licea gdzie jest OK atmosfera, gdzie uczeń ważniejszy od wyników i rankingów, a poziom przyzwoity lub chociaż w miarę przyzwoity, tak żeby chodzenie do szkoły nie było zupełną stratą czasu, to bardzo proszę o polecenie. Najchętniej Mokotów, Ursynów, Śródmieście, chętnie z dojazdem metrem, ale nie tylko.
Obserwuj wątek
    • agaagaaga123 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 16:04
      Mnóstwo znajomych chwali pod tym właśnie kątem Zespół Szkół Bednarska (dowolną szkołę z tego zespołu), egzaminy wstępne mają swoje własne, ale niestety to szkoły społeczne, czyli płatne.
      • asiaiwona_1 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 18:31
        Absolutnie nie polecam Bednarskiej. Moja córka w zeszłym roku kończyła tą szkole. Młodszej zakazalam nawet o niej myśleć
        • redaktorjoanna Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 17:16
          asiaiwona_1 napisała:

> Absolutnie nie polecam Bednarskiej. Moja córka w zeszłym roku kończyła tą szkol
          > e. Młodszej zakazalam nawet o niej myśleć
          >

A możesz dać znać co tam nie halo jest? Temat mnie ciekawi. Z góry dzięki!
          • asiaiwona_1 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 19:06
            Szkoła nie potrafiła zapewnić regularnych zajęć z przedmiotu, który młoda miała jako rozszerzenie na maturze. Na moja wiadomość do dyr, że jak tego nie zorganizują to oficjalnie wystąpię o obniżenie czesnego z uwagi na nie wywiązanie się szkoły z umowy, dostałam wiadomość od dyrektora szkoły, pedagoga że moje dziecko i tak dostało więcej od szkoły niż to jest w umowie uncertain
            Poza tym w tej szkole właściwie wszyscy maja depresje, próby samobójcze itp. Raczej inna jesteś jak tego nie masz uncertain Na corocznym wyjeździe - koniecznym do zaliczenia przedmiotu - nie było problemem, ze niepełnoletni uczniowie na stopa jeżdżą - byli „pod opieką” pełnoletniego ucznia starszej klasy.
            • redaktorjoanna Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 20:00
              grubo. dzieki za info, dobrze wiedziec
            • arwena_11 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 26.01.23, 17:34
              Potwierdzam, kolega syna poszedł na Bednarską. Nie mam pojęcia czy skończył, bo ich drogi się rozeszły. Ale tamten był na ostatniej prostej aby zostać ćpunem i alkoholikiem.
            • samanta1010 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 26.01.23, 20:05
              czyli ok, nie ma przemocy ze strony nauczycieli i wyscigu po ranking, mlodziez nie musi sie kryc z depresja
      • wena-suela Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 24.01.22, 09:52
        Ja również polecam Bednarską. Dobra atmosfera, przyjaźni (w większości) nauczyciele. Jest to jednak szkoła dość wymagająca. Mniejsze wymagania ma np. Liceum nr 17 (też społeczne). Syn po Bednarskiej (przedtem był na Raszyńskiej) ma mnóstwo przyjaciół i to można powiedzieć, że na całym świecie. Wielu studiuje w Holandii, Stanach, Anglii, Irlandii.
    • gaskama Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 16:12
      Napisz na adres gazetowy. Możemy porozmawiać.
    • eufonia Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 16:19
      Czartoryska na Ursynowie, przy metrze Imielin. Liceum powstało z dwujęzycznego gimnazjum. Działa dopiero 4 rok, więc nie jest wysoko w rankingach, ale pnie się ostro w górę. Atmosfera bardzo spoko, jak mi relacjonuje dziecko. smile
      • arwena_11 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:01
        Raczej Kamiński nuż czartoryska, która była bardzo słabym gimnazjum.
      • anilorak174 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:17
        Ja bym Czartoryską omijała. Bardzo nieciekawe towarzystwo.
        • eufonia Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:28
          Nieciekawe czyli jakie...
          • anilorak174 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:33
            Używki, język, zachowanie. Widuję ich dość często, nie posłałabym swojego dziecka do tej szkoły.
            (tak wiem, ze zaraz zakrzyczycie, ze we wszystkich szkolach tak jest 😉)
            • eufonia Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 18:15
              A gdzie ich widujesz i skąd masz pewność, że to licealiści z Czartoryskiej? Wiesz, ja znam tę szkołę od wewnątrz i nie mam takich obserwacji.
              • anilorak174 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 18:17
                Wychodzą ze szkoły, założyłam, ze to uczniowie... Ale widać się mylę.
            • blaszany_dzwoneczek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 18:15
              Takiego towarzystwa chciałabym uniknąć. A Kamiński lepszy? Dosyć mnie interesuje, bo mamy dość blisko.
              • eufonia Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 18:23
                Kamiński absolutnie nie jest opcją dla dziecka z depresją. Mój nastolatek ma tam przyjaciół z podstawówki.
                • blaszany_dzwoneczek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 18:29
                  Rozwiniesz trochę?
                • mdro Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 20:47
                  Kamińskiego kończył mój syn kilka lat temu (biol-chem), on się dość dobrze odnajdywał, ale było duże parcie na wyniki i niezbyt luźna atmosfera.
                  • arwena_11 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 12:52
                    Kamińskiego kończyło kilku znajomych mojego syna - byli zadowoleni.
            • g.r.uu Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 20:46
              Ale tak naprawdę jest wszędzie. Znasz lo bez używek?
              • anilorak174 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 20:50
                Znam takie, gdzie uczniowie nie robią tego jawnie zaraz za bramą szkoły. Słownictwo, zwłaszcza dziewczyn, koszmarne.
                Znam szkoły, gdzie dzieciaki nie klną co drugi wyraz...
                • g.r.uu Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 21:06
                  A co za różnica czy zapała zaraz za bramą czy dalej? Płuca zdrowsze? Co do przeklinania to też raczej trudno znaleźć, taki styl
            • camaieu Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 25.01.22, 15:15
              Szkoła jest bardzo w porządku, mój syn tam chodzi. Poziom nauczania jest w tej szkole w porządku, a opinia o nieciekawym towarzystwie to pomówienie i zniesławienie.
      • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:54
        Dziecko znajomych zadowolone, ale jest tam
        w klasie dla trenujących.
      • wzosia Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 25.01.22, 15:31
        też pomyślałam o Czartoryskiej. Córka kończyła tam gimnazjum ale była w klasie dwujęzycznej. Jako gimnazjum szkoła była bardzo nierówna bo miała 3 klasy dwujęzyczne w których nie obowiązywała rejonizacja i 6 klas "zwykłych" których poziom był bardzo zróżnicowany. Większość nauczycieli uczy teraz w liceum - córka do tej pory chwali nauczycieli języków oraz nauczycielkę biologii i chemii. Różnie bywa z innymi przedmiotami zależy na kogo się trafi. Dużym plusem jest fakt, że w tej szkole istnieje życie poza nauką. Są różne akcje, spotkania. W ciągu 3 lat gimnazjum dziecko było na 5 różnych wycieczkach ( w tym 3 zagranicznych), szkoła zgodziła się na organizację nauki języka chińskiego. Warto dodać, że wszelkie aktywności są nieobowiązkowe więc nie ma presji w uczestnictwie. Nie wiadomo jaka będzie oferta w tym roku ale polecam klasy językowe.

Polecam też liceum na Smoczej nr 161. Najmłodsze liceum w Warszawie ale bazujące na b. dobrym gimnazjum. Mimo b niskiego progu wejścia pierwszych uczniów mają nie najgorsze wyniki maturalne i dobra opinię o atmosferze i traktowaniu uczniów.
      • karanissa Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 01.02.22, 13:41
        Ja tez polecam Czartoryska, moj syn wlasnie konczy. Bardzo dobre wyniki matur w zeszlym roku. W rankingach jest daleko, bo - jak wpomniala poprzedniczka - dziala dopiero od 2017. Nieciekawe towarzystwo - nic o tym nie wiem, nie mam zastrzezen co do znajomych syna z klasy/szkoly. Wysoki poziom polskiego, jakby sie kto pytal. Syn zaliczyl calkiem przyzwoicie dwie rundy matur probnych, a zadnym orlem nie jest smile Luzna atmosfera, bez cisnien, dziecko chetnie tam chodzi. No i sa klasy dwujezyczne, przy czym ta dwujezycznosc to taka umowna, bo tylko kilka przedmiotow jest po angielsku, zalezy na jaki profil sie trafi.
      • samanta1010 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 26.01.23, 20:07
        czyli bedzie walka o ranking w tej czartoryskiej
    • ga-ti Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 16:25
      Szkoły nie polecę, ale masz rację z listą szkół. My układaliśmy tak, że najpierw te, do których dziecko bardzo chce, ale szanse małe, później te, które chce i są w teorii dostępne (w teorii, bo jeszcze nie znamy wyników egzaminów), a później szkoły, które mogą być, mają łatwy dojazd, kierunki ok, tylko sa słabsze, trzeba się zabezpieczyć smile

Trzymam kciuki za dobry wybór i za zdrowie córki.
    • kurt.wallander Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 16:41
      Poleciłabym Witkacego, ale nie spełnia wszystkich twoich kryteriów, bo jest na Żoliborzu i ma dość wysokie progi (ok. 175). Jednak określiłabym tę szkołę zdecydowanie jako przyjazną uczniowi, jednocześnie umożliwiającą dobre przygotowanie się do matury.
      • blaszany_dzwoneczek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 18:16
        Rzucił mi się Witkacy w oczy, zwłaszcza że córka niezdecydowana jeśli chodzi o profil, ale obawiam się, że za wysokie progi. I daleko od nas.
        • kropkaa Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 20:08
          Żeby dostać się do Witkacego bez konkursów trzeba mieć 6 z przedmiotów punktowanych i prawie 100% ze wszystkich egzaminów. Raczej dzieci uczące się tam idą.
      • martishia7 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 20.09.22, 20:40
        Żona przyjaciela tam uczy wink z tego co opowiada też uznałabym za szkołę przyjazną uczniowi. Zdaje się że mają mieć sporo więcej klas, bo wcześniej było tam też gimnazjum, a zostaje tylko LO (był pomysł żeby zrobić tam starsze klasy podstawówki, która jest obok, ale nie przeszło).
        • kurt.wallander Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 21.09.22, 22:48
          O gimnazjach to już wszyscy zdążyli zapomnieć. Moja córka, ostatni rocznik po gimnazjum, w maju tego roku pisała maturę. (PS. Tak, wiem, że jeszcze są uczniowie techników po gimnazjum)
    • aagnes Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:06
      Podpinam się do wątku jeśli mogę. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź, opinie o liceach a warszawie. Najchętniej o profilach biologicznie chemicznych, dobry angielski.
    • qwirkle Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:24
      A ja podpowiem przewrotnie: Poniatówka.
      To najlepsza szkoła, do jakiej chodziły moje dzieci.
      Bardzo przyjazne podejście do ucznia, przed pandemią, w ubiegłym roku (powrót po zdalnym z naciskiem na integrację, bez dociskania sprawdzianami) i obecnie. Cel: dobrze zdana matura.
      Bardzo dobra chemia w chem-fizach.
      Moi nie kują, a mają bdb oceny.

Koleżanka chwaliła sobie Kuronia (tego w Śródmieściu) ale nie wiem nic więcej.

Zobacz proszę, jakie progi były, jakie są profile. Jeśli docelowo 8klasista uzbiera około 170 pkt, to próbowałabym.
      • quilte Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:28
        "Jeśli docelowo 8klasista uzbiera około 170 pkt, to próbowałabym." W zeszłym rogu progi bardzo skoczyły. Próbowaliśmy smile
        • anilorak174 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:35
          W tym raczej będą nizsze, chyba, ze znowu wroci zdalne do konca roku szkolnego.
        • qwirkle Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:35
          quilte napisała:

> "Jeśli docelowo 8klasista uzbiera około 170 pkt, to próbowałabym." W zeszłym ro
          > gu progi bardzo skoczyły. Próbowaliśmy smile

Zeszły rok ' normalny' nie był sad
          A jakie są opinie o bieżącym?
      • quilte Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:31
        Ale atmosfery oczywiście nie neguję: mój Młody miał Poniatówkę na 1 miejscu.
      • kropkaa Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 20:10
        W ub. roku ze 170 pkt chyba było ciężko.
        • qwirkle Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 20:15
          kropkaa napisała:

> W ub. roku ze 170 pkt chyba było ciężko.

Zeszły rok był 'nienormalny' - oceny uczniowie mieli sztucznie wyśrubowane, stąd i wyższe progi
      • barbaram1 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 10:03
        Moja córka skończyła Poniatówkę rok temu i też mogę powiedzieć, że to szkoła "bez spiny". Córka w liceum orłem nie była i jak dostała gorszą ocenę to nauczyciele sami się do niej zwracali, z pytaniem co mogą zrobić, aby jej pomóc, zwłaszcza w I klasie. Byłam też pod wrażeniem formy przekazywania do nas informacji od dyrekcji, gdy był strajk nauczycieli - było to bardzo rzeczowe i autentyczne, bez histerii i patosu, zupełnie inny przekaz otrzymałam wtedy od córki w podstawówce.
      • ga-ti Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 11:18
        Dziecku memu do Ponitówki zabrakło troszkę, ale fakt,spotkaliśmy się z bardzo miłymi ludźmi. Pan z sekretariatu przyjął nas jak wybitnych gości wink przeliczał punkty, porównywał, doradzał jak i kiedy się odwoływać. Spotkaliśmy się z bardzo sympatycznym podejściem.
        Dziecko jednak nie składało odwołania, poszło do trzeciej szkoły z listy, do której się dostało i jest bardzo zadowolone. Jednak raczej Autorki i jej córki nie zainteresuje, nie biol-chem.

Młodsze na Poniatowskiego chyba nie ma co liczyć. Jak na razie to próbne poszły kiepsko uncertain
      • kurt.wallander Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 16:42
        Do Poniatowskiego to raczej trzeba mieć bliżej 180 punktów niż 170. Ale też słyszałam o tym LO same pozytywy.
        • arwena_11 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 16:47
          Mam bratanka w Poniatowskim - jest bardzo zadowolony.
      • kitka20061 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 25.01.22, 18:16
        Potwierdzam. Kameralna szkoła, bez wyścigu szczurów. Naprawdę fajna młodzież. Nie słyszeliśmy o narkotykach. Nauczyciele, zależy jak się trafi, ale większość przyjazna i chcąca nauczyć. Córka jest na biol-chemie. Obowiązkowo rozszerzona jest również matematyka. Rewelacyjny dyrektor, który uczy chemii, ale nam niestety trafił się inny profesor od tego przedmiotu i uczniowie nie są z niego zadowoleni. Bardzo dobrze wyposażona pracownia chemiczna, robią mnóstwo doświadczeń. Na prośbę uczniów, klasa ma 1 x w tyg. kółko chemiczne, więc widać, że szkoła otwarta na potrzeby młodzieży.
    • quilte Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:27
      Mam dziecko w pierwszej klasie w Skłodowskiej-Curie na Świętokrzyskiej. Jest zadowolony z atmosfery, a szkołę polecił mu o dwa lata starszy kolega, który tam chodzi - polecał m.in. ze względu na atmosferę. Nie powiedziałabym, żeby wyniki nie miały dla szkoły znaczenia, ale szaleństw ani wielkiej presji nie zauważyliśmy (choć "na mieście różnie mówią" wink. Na pierwszy semestr nie ma ani jednej dwói (co w pierwszej klasie L.O. uważam za sukces), a z nauką nie przesadzał. My polecamy. Listę szkół układaliśmy tak, jak pisze wyżej ga-ti i mieliśmy na niej prawie 50 oddziałów. To ważne, żeby dywersyfikować: w klasie u Młodego parę osób nie dostało się nigdzie w pierwszej rekrutacji - niektórzy mieli bardzo krótkie listy, inni dłuższe, ale na nich tylko topowe szkoły. Zwróćcie na to uwagę. Powodzenia.
      • qwirkle Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:33
        Tak, ta szkoła też jest bardzo ok! Ma chyba też niższe progi
        • quilte Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:54
          Niższe niż Poniatówka na pewno smile W zeszłym roku minimalne od 150 do 170 punktów, w zależności od oddziału. Może w tym roku będą niższe.
      • mdro Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 20:49
        Siostrzenica się w Skłodowskiej-Curie nie odnalazła, fakt, że zaczęła w fatalnym roku (poprzednim), ale narzekała na niski poziom nauczania.
      • kurt.wallander Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 16:47
        quilte napisała:

> Mam dziecko w pierwszej klasie w Skłodowskiej-Curie na Świętokrzyskiej. Jest za
        > dowolony z atmosfery, a szkołę polecił mu o dwa lata starszy kolega, który tam
        > chodzi - polecał m.in. ze względu na atmosferę. Nie powiedziałabym, żeby wyniki
        > nie miały dla szkoły znaczenia, ale szaleństw ani wielkiej presji nie zauważyl
        > iśmy

Autorkę wątku interesuje biol-chem. Mnie i moją córkę odstraszyła informacja o nauczycielce biologii właśnie, ze skrzywieniem pro-religijnym. Jakoś mi się jedno z drugim gryzie.

O biol-chemach mogę powiedzieć, że z poziomu nauczania córka jest zadowolona we Fryczu, natomiast chyba nie polecałabym tej szkoły osobie w słabszej formie psychicznej, na pewno nie ma takiego luzu jak we wspomnianym przeze mnie wyżej Witkacym. Nauczyciele nierozszerzanych przedmiotów za bardzo nie odpuszczają, a piszę o klasie jeszcze wg starego programu, po gimnazjum.
        • gargamelja Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 17:14
          O nauczycielce biologii ze Swietokrzyskiej moge potwierdzic. W dodatku w klase 3 robila program 2 i pozniej w 3 klase 2 nie mam pojecia czemu. Traktowala swoj przedmiot jako najwazniejszy, okraszajac to wszystko wywodami religijno politycznymi. Choc faktycznie, to mlodziez ja wciagala w te dyskusje. Syn byl w mat fiz inf. Biologii nigdy nie lubił, ale po Swietokrzyskiej znienawidzil doszczetnie.
          • bbkk Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 12.06.22, 16:18
            Przeciez w mat fiz nie bylo biologii w 2 i 3 klasie.
        • quilte Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 18:52
          Pamiętam, że pisałaś o tej nauczycielce biologii po rekrutacji i trochę mi się wtedy zrobiło niewyraźnie. Na szczęście okazało się, że Młody ma inną.
        • esperantza Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 24.01.22, 19:30
          Naprawdę widzisz we Fryczu jakieś ciśnienie ??? Może to mój syn taki wyluzowany , ale stresu zero .
          Dla ciekawych Olbrzymim atutem jest dyrektor, świetny biolog i pedagog. Tak samo chemik.
          • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 24.01.22, 19:59
            O tak dyrektor jest świetny. Jako młody pedagog zmienił kompletnie moją ścieżkę życiową.
          • kurt.wallander Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 24.01.22, 22:46
            W porównaniu z Witkacym, to we Fryczu nie ma luzu.
            • kurt.wallander Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 24.01.22, 22:49
              Biologia faktycznie dobrze uczona, dyrektor uczy z pasją. Chemika też córka ceni. Poprzednią biologiczkę też bardzo lubiła, i początkowo była przybita faktem, że odeszła ze szkoły.
              • esperantza Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 25.01.22, 19:44
                Syn tez lubił ale twierdzi ze olbrzymia różnica na plus.
                Dla mojego jeszcze większy luz mógłby być przesadą. Ale widzę u niego zero stresu i czegokolwiek. A jak córka po Studniówce ? Mój mega zadowolony bawił się do końca.
                • kurt.wallander Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 25.01.22, 22:13
                  Moja nie uznaje takich imprez wink

Jak dla mnie to to LO w ogóle nie jest wyluzowane, ale Witkacy tutaj wysoko postawił poprzeczkę smile
        • arwena_11 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 25.01.22, 20:13
          A to zależy którzy. Córka skończyła Frycza w zeszłym roku. Z drugiej strony ja mam porównanie z Reytanem - więc Frycz nam się jawił jako bardzo przyjazna i fajna szkoła big_grin.
          Pewnie kwestia punktu odniesienia.
          • qwirkle Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 25.01.22, 20:19
            arwena_11 napisała:

> A to zależy którzy. Córka skończyła Frycza w zeszłym roku. Z drugiej strony ja
            > mam porównanie z Reytanem - więc Frycz nam się jawił jako bardzo przyjazna i fa
            > jna szkoła big_grin.
            > Pewnie kwestia punktu odniesienia.

Oddziały psychiatryczne dla dzieci szpitala przy Banacha pełne są uczniów Reytana, Hoffmanowej, Zamoyskiego... Taką usłyszałam opinię od psychologa zajmującego się młodzieżą

• arwena_11 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 25.01.22, 20:32
              To szkoła dla dzieciaków mających wywalone na wszystko poza celem jaki chcą osiągnąć. Syn skończył Reytana i w sumie wspomina dobrze. Ale on uczył się tam tylko matematyki big_grin. Reszta go nie obchodziła. No i imprezował big_grin. Celem była matura zdana na full i studia w Anglii,

Córki tam nie puściłam - skończyłaby w psychiatryku. Za to we Fryczu było jej dobrze.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 06.02.22, 15:23
              Oddział psychiatryczny młodzieżowy przy Banacha? Nie słyszałam. Jest w poliklinice WUM na Żwirki i Wigury ale to dla osób do ukończenia 14 lat, więc SP s nie LO. Psycholog coś pokręcił;-P
            • lily_evans011 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 12.06.22, 16:23
              A to zależy od stabilności psychiki danego człowieka, niektórzy nie powinni iść do takich szkół nawet będąc geniuszami.
      • moadek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 07.03.23, 09:33
        Na jakim profilu jest dziecko ? Nadal zadowolone?
    • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 17:56
      Skoro już mowa o LO w Warszawie jest może gdzieś dostępne zestawienie progów punktowych z zeszłego roku?
      • blaszany_dzwoneczek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 18:05
        Tu masz taki ranking, można klikać w poszczególne licea, tam są informacje o klasach, profilach, punkty do poszczególnych klas.
        waszaedukacja.pl/ranking/warszawa/licea&ved=2ahUKEwjQ_P2O9LHwAhVthosKHZ6mBP8QFjABegQIEBAC&usg=AOvVaw2mwIPNQJJp0u9QKECP0Zyz
      • morekac Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 18:09
        Powinny być dostępne przed rekrutacją. Sprawdź na stronie Biura Edukacji Warszawy, powinny być progi z lat ubiegłych.
      • quilte Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 19:51
        We wcześniejszych latach było to bardzo czytelnie przedstawione na Wyborczej, big data. Nie wiem, czy są już najnowsze progi. Chyba trzeba wykupić dostęp. Na waszaedukacja też jest, ale trzeba się wklikiwać w szkoły i oddziały i jest to mniej czytelne.
      • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 20:29
        Dzięki dziewczyny poszukam
    • kanna Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 19:36
      XIII prywatne LO na ul. Conrada.
      • lu_na_be Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 09.03.23, 11:41
        Napiszesz coś więcej o tym liceum na Conrada? Starszy syn rozważał, ale za późno się zorientowaliśmy i on z orzeczeniem - a dla takich miejsc już nie było.
        Niedługo córka będzie wybierać i wzięłaby je pod uwagę. Zastanawiam się tylko nad poziomem nauczania, co w przypadku syna miało mniejszy priorytet wobec przyjaznej atmosfery. Jak oceniasz?
    • ivaz Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 20:16
      Mój syn bardzo sobie chwalił LO im Cervantesa poprzez brak "bananowej młodzieży" co by to nie znaczyło
    • mamdomek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 20:28
      Atmosfera w szkole w potężnym procencie zależy od samych uczniów, składu klasy. Na to ne masz żadnego wpływu. I niestety jest z tym coraz gorzej...
      • kanna Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 09:40
        Nie di końca, nauczyciele tez mają ogromny wpływ.
      • morekac Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 11:27
        <. I niestety jest z tym coraz gorzej..

Tak, oczywiście. Teraz nie ma czasów.
    • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 20:41
      Jak Mokotów to może CLV LO im. Bohaterek Powstania Warszawskiego (nie mylić z Bohaterów P.W.). Liceum jest „dzieckiem” gimnazjum Twarda. Progi chyba powyżej 160 pkt, ale do klasy dwujęzycznej niemieckiej zawsze niższe. W rankingu uplasowali się w tym roku na 28 miejscu. Atmosfera oczywiście zależy od tego, którzy nauczyciele uczą i jakie dzieci trafią do klasy, ale ogólnie znana mi młodzież z tej szkoły nie narzeka. Posłałbym swoją młodsza latorośl w tym roku, ale chyba nie będzie miała tyle punktów
      • blaszany_dzwoneczek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 02:14
        Popatrzę, dzięki. A jakie inne szkoły rozważacie?
        • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 10:06
          Jestem na etapie rozglądania, rozważamy też szkoły prywatne. O Bohaterkach napisałam, bo chodzą tam dzieci z rodziny.
      • kanna Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 09:45
        Dla dziecka z problemami depresyjnymi Lo powyżej 160 to murowane kłopoty.
        Wyścig szczurów + presja.
        • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 10:10
          Niestety szkoły o niższych progach tez nie gwarantują braku presji, bo wiele szkol chce trafić wyżej w rankingu.
          • morekac Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 11:28
            nuka_2 napisała:

> Niestety szkoły o niższych progach tez nie gwarantują braku presji, bo wiele sz
            > kol chce trafić wyżej w rankingu.

Dokładnie.
        • zwyczajnamatka Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 10:42
          kanna napisała:

> Dla dziecka z problemami depresyjnymi Lo powyżej 160 to murowane kłopoty.
          > Wyścig szczurów + presja.
          >
          Nie zgodzę się. Moja córka chodzi do LO z progiem powyżej 160 punktów i nie ma spiny ani presji. Oceny bardzo dobre, nauczyciele super, ale nie w Warszawie.
          • extereso Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 18:24
            Mój też, może w Warszawie inaczej te progi się układają
        • kurt.wallander Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 16:52
          kanna napisała:

> Dla dziecka z problemami depresyjnymi Lo powyżej 160 to murowane kłopoty.
          > Wyścig szczurów + presja.
          >
          >
          > Absolutnie nie zgadzam się z takim uogólnieniem. Tak nie jest w Witkacym, wyżej ktos też bardzo pozytywnie pisał o Poniatowskim. A w szkołach z progami poniżej 160 p jest często większa presja niż w tych bardziej uznanych.
          • kropkaa Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 17:00
            Witkacy i Poniatówka to są faktcznie fajne licea, ale nie dla dzieci z przedziału 160-170 pkt. I raczej wymagają nauki! Trzeba mieć prawie idelanie napisane egzaminy, autorka wątku pisze, że dziecko się na razie nie uczy i nie zamierza. Dzieci, które znam i są w tych LO albo olimpiady, konkursy, albo 3x max/prawie max z testów.
            • kurt.wallander Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 18:31
              Oczywiście, że to są licea dla zdolnych i w miarę pracowitych dzieciaków. Ale nauczyciele w nich raczej pomagają niż przeszkadzają w nauce. I nie jest ich celem, jak wydaje się być w wielu innych szkołach, i tych wyżej, i niżej w rankingach, zgnojenie ucznia, a raczej pomoc mu w wykorzystaniu swojego potencjału, w przyjaznej atmosferze.
      • neospasmina Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 09:46
        popieram Bohaterki
      • arwena_11 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 17:03
        A jak tam z atmosferą? Bo pewnie większość nauczycieli to ci z dawnego gimnazjum ( twarda ), a to nie wróży dobrze, bo atmosfera w gimnazjum fajna nie była.
        • volta2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 18:16
          nie, kadra jest wymieszana w bohaterkach, ale że w twardej była słaba atmosfera to pierwsze słyszę
        • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 20:11
          Nie wiem jak dużo nauczycieli jest z dawnej Twardej, ale chyba sporo jest nowych. Szkoła wydaje mi się dość tolerancyjna i wspierająca ucznia. Choć oczywiście zależy na których nauczycieli się trafi, na niektórych młodzież narzeka. Zapytana znajoma młodzież z tej szkoły mówi, ze wybrałaby ja ponownie. Choć wiem, ze pojedyncze osoby zmieniały tę szkołę na inną.
    • mdro Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 22.01.22, 21:03
      Jeśli umie się uczyć sama i odpowiadaj jej "zadaniowy" system uczenia, pomyślcie może nad tzw. szkołą w chmurze. W Warszawie działa takie LO, to formalnie jest zdaje się edukacja domowa, ale są przygotowywane zestawy ćwiczeń, są konsultacje z nauczycielami i nawet jakieś zajęcia IRL (te ostatnie już płatne) i spotkania. Oczywiście to nie jest opcja dla każdego, ale w przypadku Twojej córki może by się sprawdziła?
      Siostrzenica od tego roku (II klasa LO) tak się uczy, jest zachwycona, ma już zdanych 5 czy 6 przedmiotów (a rozszerzenia można zdaje się dobrać samemu). Chodzi też dodatkowo na zajęcia z języków, ale już poza szkołą. Jej rodzice też są zadowoleni, choć u nich jest ten plus, że są w stanie wyłapać i wyprostować problemy z matematyką czy fizyką, więc i są pewnie z tego względu spokojniejsi. (I może by się nie zdecydowali, gdyby nie doświadczenia ze zdalnym nauczaniem przez niemal cały poprzedni rok).
      • blaszany_dzwoneczek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 01:34
        O nie, to raczej nie dla mojej. Klęła na zdalne ile wlezie.
        • kai_30 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 13:25
          Liceum w Chmurze jest też stacjonarne w Warszawie, ale płatne niemało.
          • kropkaa Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 23.01.22, 17:04
            Turkusowa wieża ma dobre notowania, ale to szkoła demokratyczna, czyli ED formalnie.
            Warto zdać sobie sprawę, że to bardzo specyficzny model edukacji.
            • kropkajeden9 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 24.01.22, 14:52
              Podłączę się pod wątek, bo moja 8-klasistka też zaczęła przymiarki i też b.ważna jest dla niej atmosfera, brak wyścigu i zamordyzmu, a ja z drugiej strony chciałabym, żeby to było "dobre" lo smile. Nas z kolei interesuje bardziej część północna- może na Bielanach/Żoliborzu znacie fajne szkoły ? Znacie może Lelewela, albo Domeykę?
              • ga-ti Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 24.01.22, 15:41
                W obu byłam na dniach otwartych trzy lata temu i obie zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie. Bardziej spontaniczne i otwarte dzieciaki były w Domeyce (prezentowały działalność wolontariatu, kółek zainteresowań), bardzo konkretny dyrektor, dobrze zarządzający finansami (przynajmniej tak wynikało z jego wystąpienia). Ale i Lelewel taki sympatyczny się wydał.
                Domeyka bardziej nastawiony na matematykę. Znajomi mego dziecka bardzo sobie chwalą.
                • papaya2805 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 24.01.22, 23:45
                  Mój Syn jest w Domeyce w 2kl, bardzo zadowolony. Trafił na genialna wychowawczynie, lubi klasę, szkole. Ale on z tych uczących się. Szkoła zdecydowanie nastawiona na matematyke, Pani od polskiego zna swoje miejsce w szeregu i akceptuje. Potwierdzam tez ze dobrze zarządzana, dobrze wyposażona.
              • kurt.wallander Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 24.01.22, 19:00
                Na Żoli z miłą atmosferą i dobrym poziomem, to zdecydowanie Witkacy. Podobno Żmichowska jest OK, jesli chodzi o atmosferę, ale nie wiem, jak z poziomem nauczania.

• blaszany_dzwoneczek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 24.01.22, 19:07
                  Masz na myśli Żmichowską czy Sempołowską? Pytam, bo opinia o Żmichowskiej mnie interesuje, ale nie jest to liceum na Żoliborzu. Za to Sempołowska owszem wink
                  • kurt.wallander Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 24.01.22, 22:50
                    Masz rację, myślałam o Sempołowskiej, często mylę te szkoły, pewnie ze względu na francuski.
    • papaya2805 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 24.01.22, 23:48
      Syn znajomej bardzo lekowy, depresyjny chodzi do liceum społecznego na Marszałkowskiej między Pl. Konstytucji a Zbawiciela. Znajoma bardzo długo i dokładnie wybierała pod kątem Dziecka, żeby nie tylko Nauczyciele ale też Dzieci go nie stlamsili. Chłopiec jest zadowolony, odnalazł się tam.
      • atanazja0 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 27.01.23, 19:23
        17LO
    • purchawkapuknieta Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 25.01.22, 15:46
      Moja córka sama wybierała szkołę. Postawiłam tylko jeden warunek - blisko. Wybrała LO trochę poniżej swoich możliwości, ale ma świetnych znajomych i to się dla niej liczy.
      • dr_glacisse Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 01.02.22, 12:56
        A co sądzicie o liceum IB na Raszyńskiej?Czy ktoś ma doświadczenia?
    • trzeci.rozdzial Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 06.02.22, 14:50
      Podpinam się. Mam akurat dziecko o bardzo wysokich możliwościach, które pewnie nastuka tych punktów, ale naszym celem absolutnie nie jest szkoła o wysokim poziomie, tylko właśnie o dobrej atmosferze. On się najwięcej nauczy sam i poza szkołą. Szkoła ma nie przeszkadzać. Po linii M2, mat-geo, a jakby było biol-geo to już bomba.
      • kurt.wallander Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 07.02.22, 01:05
        Powtórzę się - Witkacy. Tylko nie jest na linii M2. Moja córka akurat też wybrała te przedmioty na rozszerzeniu (mat i geo), no i język, ale to od pierwszej klasy.
    • deszczu_kropelka Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 06.02.22, 16:50
      A licea piaseczyńskie - Platerówka i Pileckiego? Jak dotąd, spotykam się tylko z bardzo pozytywnymi ocenami tych szkół.
    • sabina211 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 07.02.22, 01:25
      Moja córka uwielbia swoje LO Reja. Klasy mat-geo-ang powstały w tym roku aż dwie. Nie wiem, jak z planami tegorocznymi. Jest na trasie M2 (blisko od M Świętokrzyska). Wiem, że o tym LO krążą słuchy, że nauczyciele gnębią uczniów, ale w naszym na razie semestralnym doświadczeniu nic takiego nie zaistniało. Wysoki poziom przedmiotów rozszerzonych i angielskiego (nawet nierozszerzonego), z reszty naprawdę bez cudów i wymagań ponad nierozszerzoną podstawę. Fajna, życzliwa i rzeczowa pedagog, psycholog jeszcze nie poznałam. Polecam.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 12.06.22, 07:19
      Wyciągam wątek. Jest dobrze. Mimo depresji, pobytu w szpitalu, córka ma szansę na bardzo przyzwoite punkty w rekrutacji. Z matmy obstawia 100%, reszta się okaże, trudno powiedzieć, ona zadowolona. Oceny z przedmiotów punktowanych 5 i 6.
      Więc niższe progi przestają być kryterium koniecznym.
      Szkoła maksymalnie przyjazna i wspierająca, publiczna, dobry poziom, Mokotów, Ursynów, Śródmieście. Może ktoś dorzuci jeszcze jakieś opinie w ostatnim momencie smile
      • blaszany_dzwoneczek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 12.06.22, 07:22
        biol-chem-mat albo jakiś bio-mat. Rozszerzenie -mat pożądane
      • ewa_mama_jasia Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 12.06.22, 10:28
        Zobacz Śniadeckiego. W rankingach "Perspektyw" daleko, szósta dziesiątka, ale szkoła wspierająca i przyjazna uczniom. Z tego, co słyszałam, niezły biolchem, a w tym roku otwierają pierwszy raz klasy z mat. Dwie, każda inna. Świetną matematyczkę przyjęli w zeszłym roku. Progi co roku wyższe, do profilu syna w zeszłym roku było ponad 170. Zasadą jest, że każdy sprawdzian musisz zaliczyć, bez tego nie dostaniesz pozytywnej oceny na koniec semestru. Ale możesz poprawiać do skutku, ile razy potrzebujesz. Podobno Śniadecki jest coraz bardziej popularny. Dwa lata temu średnia punktów w klasie syna była ponad 160, rozrzut od 145 do ponad 190. Wola, dość dobrze skomunikowana.
    • alina460 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 12.06.22, 11:38
      Kiliński na Żoliborzu. Bardzo tolerancyjna szkoła. Blisko stacja metra Warszawa Gdańska.
      • kurt.wallander Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 12.06.22, 20:33
        Ma byc Mokotów, Ursynów, Śródmieście. Gdyby wchodził w grę Żoliborz, to polecałabym w dalszym ciągu Witkacego, to szkoła bardzo przyjazna uczniom.

Może Poniatowski?

Frycz ma dobry poziom, ale czy jest taki maksymalnie życzliwy i wspierający? Tu miałabym wątpliwości. Jest super biolog, nauczyciel z prawdziwą pasją, rzadko się już takich spotyka.
        • blaszany_dzwoneczek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 21:29
          Do Witkacego miałaby 179 punktów z górką. Ale za daleko, dla córki nieakceptowalny prawie godzinny dojazd. Stanęło na Poniatowskim, ale czy się dostanie to nie wiadomo - tu ma 175 z groszami. Potem Słowacki, potem Kamiński. Ciężki to był wybór, wielokrotnie zmieniany, wniosek dwukrotnie wycofywany ze szkoły 1 wyboru, i nie mam pewności, czy finalnie dobry.
          • arwena_11 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 21:47
            Kamińskiego bym odradzała. Znajomi syna byli zadowoleni - ale to szkoła z tych "aspirujących". Mają ciśnienie i dziecka potrzebującego wsparcia - chyba bym nie dała.
            Zastanówcie się nad Fryczem. Biol-chem to "oczko w głowie" dyrektora.
            • blaszany_dzwoneczek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 22:03
              Już po ptokach w tej rekrutacji. Frycz jakoś nas nie ujął. Duuużo opinii zebrałam o różnych szkołach. O Kamińskim przeważały jednak dobre. Jest blisko i wszystko pasowało profilowo i językowo plus ze dwie dobre opinie od dziewczyn z depresją z tej szkoły. Wstępnie mocno rozważane były Bohaterki, ale jak się przyjrzałyśmy z córką, poczytałyśmy opinie, nawet te zachwalające szkołę, to nam wyszło, że tu to dopiero jest parcie na ranking + przerażająca dość chemiczka wink
              Przed ostatnią zmianą przed Kamińskim był Kochanowski, ale tam biol-chem jest bez rozszerzenia matematycznego, a jednak córce na tym zależy + plus nasłuchała się na wakacjach od znajomych, m.in. wykładowców na różnych wydziałach, jak to wszędzie niemal matematyka potrzebna/przydatna.
              A co Cię skłania do takiej opinii o Kamińskim?
              • blaszany_dzwoneczek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 22:13
                Liczymy na pierwsze dwie szkoły, ale ten Kamiński to taki pierwszy pewniak na liście. Poza tym zaliczył w zeszłym roku dość spektakularny spadek w rankingu, więc pomyślałam sobie, że nie jest to szkoła, która tylko się pnie i pnie do góry i ma mocny apetyt być wysoooko (takie mi się zaczęły wydawać Bohaterki). W każdym razie ten apetyt, jeśli jest, został może tym spadkiem nieco utemperowany?
                • arwena_11 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 22:22
                  Bohaterki powstały z gimnazjum na Twardej. Było pewne, że będą cisnąć na rankingi - żeby dorównać dawnym miejscom.
                  O Kamińskim mam info sprzed jakiś 4 lat - więc może nieaktualne. Tam coś było z dyrektorką nie tak.
                  • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 22:36
                    Ja nie zauważyłam ciśnięcia na rankingi w Bohaterkach, przynajmniej w jednej z obecnych klas maturalnych. Chyba zależy jacy nauczyciele uczą daną klasę. Z klasy o której wiem więcej, w ciągu 3 lat odpadła tylko 1 osoba i wszyscy zostali dopuszczeni do matury, również do rozszerzeń, nawet jak uczeń nie rokował, że zda dobrze. Choć rzeczywiście słyszałam, ze jeden z nauczycieli uczących klasę 3 po podstawówce, już zapowiedział, ze kilkoro osób w przyszłym roku może nie dopuścić do matury rozszerzonej. Chemiczka rzeczywiście wyglada dość groźnie, ale ostatecznie chyba nie ma sytuacji, że ktos z chemii nie zdaje?
                    Ciekawa jestem jak w przyszłym roku szkoła wypadnie w rankingach.
                    • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 22:44
                      A tak naprawdę sporo zależy od tego na jaki zestaw nauczycieli się trafi, od atmosfery w klasie i od psychiki dziecka. Tę samą szkołę jedno dziecko uzna za przyjazną a drugie będzie się w niej zle czuło. Ja tak miałam ze szkołą moich dzieci- starsza gimnazjum wspomina jako najlepszą szkołę jaką miała, młodsza poszła do tej samej szkoły ( przerobiona z gimnazjum w podstawówkę). Szkoła ją przeorała psychicznie.
            • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 22:51
              Teraz dyrektor Frycza uczy pewnie nieliczne klasy , ale przed laty jako młody biolog rozpalił miłość do biologii w niejednym uczniu. Sporo osób mających pomysł pójścia na Politechnikę czy inne ścisłe studia, po lekcjach z nim zdecydowało się na studia medyczne.
              • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 22:54
                Tak czy siak decyzje już podjęte i teraz zostaje nam tylko czekać, gdzie się nasze dzieci dostaną i czy odnajdą się dobrze w nowej szkole.
                • blaszany_dzwoneczek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 22:56
                  A jakie u Was decyzje? smile
                  • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 23:04
                    Moja córka tez miała spadki nastroju w trakcie szkoły zdalnej, a wymagająca dwujęzyczna szkoła do której chodziła, przekonała ją, ze woli wybrać szkołę ze „średniej półki”. Nie ma żadnej wymarzonej. Wybrała głownie profile mat-inf-ang lub mat-inf-fiz, a szkoły ułożyła od tej z najbliższym dojazdem do tych z gorszym.
                    • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 23:08
                      A co do profilu biol-chem-mat daje rzeczywiście większe możliwości wyboru studiów potem.
              • esperantza Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 23:18
                To prawda. Syn zdawał teraz we Fryczu chemię na maturze, ale żałował ze nie miał biologii z dyrektorem od początku . Super gość.
                • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 23:22
                  Czy dobrze kojarzę, ze nie tylko jeden z Twoich synów, ale i Ty skończyłaś Frycza?
                  • esperantza Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 14.07.22, 00:08
                    Tak 🙂
                    • nuka_2 Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 14.07.22, 00:23
                      Teraz sobie przypomniałam, że już kiedyś dawno ustaliłyśmy, że byłam klasę niżej🙂
                      • esperantza Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 14.07.22, 07:27
                        😊
              • kurt.wallander Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 13.07.22, 23:21
                nuka_2 napisała:

> Teraz dyrektor Frycza uczy pewnie nieliczne klasy ,

Mojej się trafił w klasie maturalnej. Baaardzo sobie chwaliła, mimo, że poprzednia biologiczka tez była super. Tacy pedagodzy, to skarb, niestety, tak jak skarb, rzadko spotykani smile
    • trzeci.rozdzial Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 12.09.22, 20:00
      Dziewczyny, dokąd trafiły Wasze dzieci i jak tam pierwsze dni? Zaciekawiło mnie pojawienie się u dzwoneczka Słowackiego. Jest też na naszej liście jako szkoła prawdopodobnie przyjazna, ale są też i gorsze znaki. Jak się znalazł na Twojej, czego się o nim dowiedziałaś?
      • trzeci.rozdzial Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 17.09.22, 20:29
        Up! smile
      • blaszany_dzwoneczek Re: Przyjazne liceum z dobra atmosferą w Warszawi 17.09.22, 22:12
        Liczył się profil, dojazd i opinie, które udało się zebrać. I jakieś takie nieuchwytne ogólne wrażenie. Jak zmusiłam córkę do zapoznania się z tym, co zebrałam, to jej jakoś ten Słowacki najbardziej podpasował. Podobał się też Sienkiewicz i śniadecki, ale tam profil nie do końca, bo bez rozszerzenia matematycznego. I dalej. Kochanowski był rozpatrywany, ale spadł na liście , bo bez -mat. Wszystkie inne szkoły z pożądanym profilem z przyzwoitym dojazdem, frycz, dąbrowski, rej, zamojski, skłodowska, bohaterki, i co tam jeszcze było, nie przekonały nas co do przyjazności. Witkacy za daleko.
        Jak dostała wyniki egzaminu, to poniatowski wskoczył na pierwsze miejsce, ale chyba niesłusznie, bo potem zarówno moje, jak i córki, nieuchwytne wrażenie przy kontaktach z obiema szkołami, odpychało nas od poniata w kierunku słowackiego smile Finalnie dostała się do Słowackiego w rekrutacji uzupełniającej.
        Jak na razie wygląda to pozytywnie. Nauczyciele bardzo na plus, jedynie matematyczka trochę straszna, wychowawczyni w