Dodaj do ulubionych

Menu na romantyczną, rocznicową kolację

27.01.22, 21:22
W walentynki mija 25 od naszego ślubu, pierotnie planowałam wyjazd zagraniczny, ale pandemia przyspiesza i mąż nie będzie mógł urwać się z pracy, więc poswietujemy sobie w domu z dziećmi, a w czerwcu, przy okazji drugiej 25 rocznicy (ślub cywilny, ślub koscielny) zabalujemy!
Tak sobie zaczynam myśleć o menu, i na razie wymyśliłam melona z szynką parmeńska na rukoli z octem balsamicznym, może jakieś risotto, no i wena mi padła.. podrzućcie jakieś fajne pomysły. Sprawna w kuchni jestem więc mogą być dania "trudne". Na deser zrobię chyba croquemboucha, bo wszyscy lubią, a okazja do tego wyśmienita. My i dzieci to 9 osób przy stole, więc trochę tego musi być 🙂
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 27.01.22, 21:27
      Zatem afrodyzjaki: czekolada, awokado, befsztyk, jaj przepiórcze, trufle, kawior, małże, ostrygi, por, ryba fugu...
      • borsuczyca.klusek Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 28.01.22, 00:38
        A do ryby koniecznie grzyby 🙄
    • amast Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 27.01.22, 21:33
      Ja przy bym takiej wyśmienitej okazji nie chciała spędzać w kuchni. Ale ja to leniwa jestem i dla mnie każda okazja, żeby pójść do restauracji, zamiast się grzebać przy garach, jest dobra wink
      • czarna_kita Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 27.01.22, 21:38
        Dokładnie tak jak ja.
        Na codzien siedzę w kuchni więc raz na jakiś czas chętnie bym wybyla do restauracji. Tym bardziej z takiej okazji.
    • kk345 Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 27.01.22, 21:36
      A dostaniesz dobrego melona w styczniu?
    • ania_2000 Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 27.01.22, 21:38
      romantyczna kolacja z dziecmi? hm..

romantyczna kolacja to we dwojke, przy swiecach, lekka kolacja, wino

a ty robisz przyjecie dla rodziny, dla ktorej sama gotujesz.
      Zrob bigos smile
      • nigdynigdynigdy84 Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 27.01.22, 21:45
        Dokładnie
        Zwykła kolacja jak dzieci, romantycznie to tylko z tym mężem.
        • igge Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 28.01.22, 00:33
          Ja też walentynkowo i rocznicowo wolę bez dzieci i tylko z mężem i gotować nie chcę choć zazwyczaj lubię.
          Mam w podobnym terminie podobną rocznicę.
          I też niestety wyjazdu tym razem nie będzie.

Nikt w końcu tego menu nie podpowiedział...
    • klaviatoorka1 Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 28.01.22, 05:55
      Czy dobrze zrozumiałam, chodzi o menu na romantyczną kolację na 9 osób?

dla dwojga to jeszcze rozumiem- jakiś makaron, albo zapiekanka i wino...

ale dla tabunu wojska wyjścia są dwa:
      - albo do kuchni zapędzić dzieciątka, niech zrobią dla Was niespodziankę ( i po niej posprzątają)

- albo zamówić wystarczającą ilość jedzenia (np pizzy w różnych smakach), którą albo dostarczą Wam wieczorem, albo ktoś po to pojedzie wcześniej i tylko podgrzejecie w piekarniku.
      Do tego różne przekąski, owoce, wymyślne soki dla dzieci i dla dorosłych lekki alkohol co tam kto lubi (piwo, cydr, wino)

• sandramonika Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 28.01.22, 08:12
      Nie rozumiem romantycznej, rocznicowej kolacji na 9 osób. Inne menu dla dorosłych, inne dla dzieci
      • mia_mia Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 28.01.22, 08:25
        Przy 25 rocznicy ślubu to dzieci raczej są już pełnoletniewink
      • m_incubo Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 28.01.22, 08:28
        Te dzieci to już zapewne dorosłe i nastolatki...
    • primula.alpicola Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 28.01.22, 09:09
      Nie mam pomysłów, ale gratuluję i życzę wszystkiego najlepszegosmile
      Siedmioro dzieci, wowsmile
    • pepsi.only Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 28.01.22, 09:20
      Chyba z okazji takiej okazji dałabym się zaprosić na weekend- w jakimś kameralnym miłym miejscu, lub chociaż na romantyczną kolację.
      We dwoje.

( My na 20 rocznicę, oczywiście w pandemii, w dniu rocznicy tort i lampka wina, w towarzystwie naszej młodzieży. A potem jak już mogliśmy to pojechaliśmy na weekend we dwoje,. Dużo spacerów, rozmów, fajne knajpki, również czas na kino znaleźliśmy no i dużo bliskości. Miło było👍. Polecam. 😉)
    • pepsi.only Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 28.01.22, 09:28
      Jeśli jednak mowa o samych walentynkach to u nas zawsze w formie deseru.
      2 lata temu zrobiłam kruche babeczki z bitą śmietaną i maliną. W ubiegłym roku Pavlowa z mandarynkami.
      W tym roku mam chęć na coś czekoladowego- Moje wypieki już podpowiadają: podwójne czekoladowe ciasto musowe . Może się skuszę właśnie na ten przepis.
    • mja-15 Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 28.01.22, 10:54
      Rocznicowa kolacja, a jedna połówka zasuwa w kuchni, nawet jeśli lubi. Taki to można prezent na urodziny zrobić.
      Ja zamówiłabym coś z renomowanej restauracji lub poszłabym do niej w rocznicę.
    • picathartes Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 28.01.22, 11:59
      Beef bourguignon z tego przepisu. Dużo z tym pracy, ale możesz przygotować dzień przed smile Do tego makaron wstażki i roszponka.
      Na deser podałabym pieczone jabłka z odrobina miodu wypełnione rodzynkami i cynamonem; zaserwowane z lodami waniliowymi.
    • marycha-z-jerycha Re: Menu na romantyczną, rocznicową kolację 28.01.22, 12:01
      Może makaron z krewetkami na białym winie, o ile lubicie owoce morza?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka