sueellen 12.02.22, 08:07 Skoro na świecie są przebadane i zarejestrowane leki na COVID? Już dawno czytałam że nie ma jakichkolwiek dowodów potwierdzających, że amantadyna działa a teraz badania kliniczne to potwierdziły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chococaffe Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 08:10 To puść, nie czepiaj się jej Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 20.02.22, 23:19 Dokładnie, też nie rozumiem, o co chodzi w tej nagonce na amantadyne. Przecież, to lek przeciwwirusowy , więc jak wirusa, nie można leczyć lekami przeciwwirusowymi ? Do tej pory był ogólnodostępny, nikt dram nie robił , że nawet w przypadku Parkinsona ludzie mogli go stosować i nie umierali od skutków ubocznych, a tu nagle taka zmiana narracji ? Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 22.02.22, 08:47 pulcino3 napisała: > Dokładnie, też nie rozumiem, o co chodzi w tej nagonce na amantadyne. Przecież, > to lek przeciwwirusowy , więc jak wirusa, nie można leczyć lekami przeciwwirus > owymi ? Do tej pory był ogólnodostępny, nikt dram nie robił , że nawet w przypa > dku Parkinsona ludzie mogli go stosować i nie umierali od skutków ubocznych, a > tu nagle taka zmiana narracji ? > Dobre podsumowanie przez Pospieszalskiego: www.youtube.com/watch?vq6XwMPUCCM A tymczasem: forsal.pl/lifestyle/zdrowie/artykuly/8362504,amantadyna-wykazuje-jednak-skutecznosc-w-leczeniu-covid-19.html.amp?fbclid=IwAR2sew3jjlNs7ZVLu6VLprJ-Dl5l23mZaxiM8WfuFboM7aEy2NFR4uu6_II Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 08:12 W np UK dostępne są 4 leki : nirmatrelvir and ritonavir (Paxlovid) sotrovimab (Xevudy) remdesivir (Veklury) molnupiravir (Lagevrio) Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 20.02.22, 23:14 I co te leki możesz sobie kupić w aptece? Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 08:17 Bo to nasz (nasz!) odkrył jej działanie. Pediatra z Rzeszowa (jeśli dobrze pamiętam) o swojsko brzmiącym nazwisku wzbudza więcej zaufania niż autorytety z instytutów, których nazw nie potrafimy nawet przeczytać poprawnie, a które znajdują się daleko, w budzącym grozę wielkim świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 08:22 Bo są niemądrzy, nie to co Anglicy. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 14:53 Sądzę, że inne narody mają swój odpowiednik amantadyny i jej "odkrywcy", i Polacy nie są tu wyjątkiem. Oprócz globalnych teorii spiskowych rozwijają się też lokalne, pezypadek amantadyny nie jest specyficzny dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 08:24 Przecież to idiotyzm. Cofanie się do zabobonów i wieków ciemnych. Lekarze którzy bez powodu przepisywali ten lek powinni zostać pociągnięci do odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 08:41 Albowiem Polacy to lud ciemny i prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:10 Prawdę mówiąc obserwując co robimy ze swoim krajem można dojść do takiego wniosku... Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:24 triismegistos napisała: > Prawdę mówiąc obserwując co robimy ze swoim krajem można dojść do takiego wnios > ku... > Masz rację, pewnie tak jest. Jednakowoż dla mnie suellen to taka druga najma i też bez poczucia obciachu. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:29 Zadaje proste pytania. Zamiast odpowiedzi dostaje wyzwiska. To w myśl zasady że najlepszą obroną jest atak? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 20:08 Ona ma PMS, wybacz jej. Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 08:49 Profesor Horban oficjalnie zalecał stosowanie amantadyny jako bardzo skutecznej w przypadku grypy, również dla dzieci, ale primo to już prehistoria, secundo covid to przecież nie grypa. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:10 Faktycznie jest stosowana do leczenia grypy typu A. Ale właśnie obalono teorie, że lek ten jest skuteczny w przypadku COVID... Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:21 Ci, którym amantadyna pomogła są zapewne innego zdania. A w ogóle to co covidianom ta amantadyna tak przeszkadza, przecież na siłę nikt nie wciska. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:25 Ojtam ojtam jakieś badania, baba z magla wie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:31 Za to czytałam o problemach osób chorych na Parkinsona którzy nie mogli dostać leku bo wykupili go chorzy na COVID... Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:44 To może trzeba było dopuścić normalnie jako lek na covid i uzupełnić zapasy w aptekach. Poza tym, średnio wierze, że zabrakło dla chorych na Parkinsona. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:48 Ale to nie jest lek na covid i nie działa kompletnie na covid, więc dlaczego miałby być sprzedawany jako lek na covid? Tzn ja się bardzo dziwię tej straszliwej bigfarmie, że nie zarejestrowała ciupasem tej amantadyny jako lek otc za np 200- 300zl za opakowanie... Złote żniwa by mieli... Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 10:04 No co by nie był bliskiej mi osobie pomogła i paru innym też. A bigfarma miała widać powody by tego nie robić. I jakie 200-300 jak kosztuje mniej bez zniżki. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 10:41 Tak, tak, bigfarma ma tajny plan polegający na tym, żeby mniej sprzedawać Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:30 Czasem mniej znaczy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:43 > bliskiej mi osobie pomogła i paru innym też Twoja bliska osoba i kilka innych same wyszły z covida, pomimo trucia amantadyną. Równie dobrze mogły wejść na trzy zdrowaśki do pieca i jakby przeżyły pewnie rozpowiadałyby, że dzięki temu pokonały covid Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:47 Ty wiesz swoja ja wiem swoje i niech tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:53 Podobno śmiertelność po chemioterapii i bez chemioterapii jest na zbliżonym poziomie. A nie, sorry, tu naukowcy udowodnili coś zupełnie przeciwnego. Coraz częściej dochodzę do wniosku, że covid, czy to pro czy anty, to stan umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 22:18 lauren6 napisała: > > Twoja bliska osoba i kilka innych same wyszły z covida, pomimo trucia amantadyn > ą. Równie dobrze mogły wejść na trzy zdrowaśki do pieca i jakby przeżyły pewnie > rozpowiadałyby, że dzięki temu pokonały covid Dokładnie te słowa odnieś sobie do nieprzebadanej, eksperymentalnej terapii genetycznej. Bo pomimo, że czarno na białym widać, że nie miała żadnego pozytywnego wpływu na pandemię, to biegniecie po kolejne dawki, zamiast wejść na trzy zdrowaśki do pieca Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 22:21 A co to jest „nieprzekazana eksperymentalna terapia genetyczna”? Bo chyba nie nazywasz w ten sposób szczepień, przebadanych najlepiej w historii ludzkości, której liczba podanych dawek przekroczyła 10 miliardów? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 21:18 O jakiej terapii genetycznej mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:56 A ja piłam herbatę liptona i też mi pomogła na covid... Tzn nie mialam żadnych objawów. Moja rodzina też piła herbatę Lipton i w ogóle się ode mnie nie zarazili... Matomiqst badania ewidentnie pokazały, że mogłabyś zamiast amantydyny łykać kulki utoczone z nosa lub ślimaki pomrowy i "pomogłyby" tak samo. >I jakie 200-300 jak kosztuje mniej bez >zniżki. Kosztuje mniej, ale na receptę dla zarejestrowanych wskazan. Za wyciąg z buraka, lewoskrętną Wit C czy cukrowe kulki też się płaci setkami, a efekt mają taki sam, czyli zerowy... Odpowiedz Link Zgłoś
welcome_back Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:20 Jednak za silne skutki uboczne, żeby sobie tak luzem na rynek rzucać. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 21:20 Cóż, im więcej miłośników antadyny, tym mniej miłośników amantadyny... Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 12:11 Leków nie dopuszcza się na podstawie widzimisie tylko badań. Nie było podstawy, nie było/nie ma dopuszczenia Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 17:30 Nie było dobrej woli w dopuszczeniu. Ale luz, Polacy sobie dadzą radę, na szczęście dla tych poważniej chorych. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 19:09 Kuzwa, nie dobrej woli tylko wyników! Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 19:17 Wyników czego, nie dokończonych badań? To jak ze szczepionka w sumie, tylko szczepionki dopuszczają. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 19:20 stephanie_harper2 napisał(a): > Wyników czego, nie dokończonych badań? To jak ze szczepionka w sumie, tylko szc > zepionki dopuszczają. Szczepionki przeszły wszystkie badania wymagane do dopuszczenia do stosowania. S. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 19:28 A jakoś producent nie chce wziąć za to odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 20:37 >Szczepionki przeszły wszystkie badania wymagane do dopuszczenia do stosowania. Taaa, dlaczego wyniki chciano opublikowac za 75 lat )) Na szczescie pokrzyzowano tego typu plany. Wlasnie opublikowano pierwszą partię wyników badań - to badajze 7 stron roznego typu chorob, ktore ten preprat Pfizera powoduje. pasjonująca lektura, ale tobie nie polecę, bo nie znasz języka angielskiego Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 20:38 *dlatego Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 20:57 Ty nie możesz być prawdziwa! Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:27 stephanie_harper2 napisał(a): > Ci, którym amantadyna pomogła są zapewne innego zdania. A w ogóle to co covidia > nom ta amantadyna tak przeszkadza, przecież na siłę nikt nie wciska. Czy ty nie ogarniasz, że badania naukowe dowiodły, że ci ludzie i bez amantadyny by wyzdrowieli, lub nie? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:37 Jedne badania twierdzą tak inne siak. Ci, którym pomogło wszystkie badania mają głęboko w dudzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:45 Niektórym ludziom pomagają kasztany na katar, i co? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:59 >Jedne badania twierdzą tak inne siak To bardzo proszę o badania, które mówią, że działa... Choćby jedne. No, oprócz tych wklejanych przez Hope, na 15 Meksykanach z katarem, którzy nawet nie mieli covidu potwierdzonego.... Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:18 Już pisałam mam gdzieś badania (w ogóle badania dotyczące pandemii mnie nie interesują bo mocno się skompromitowały). Dla mnie liczył się efekt, że ktoś mimo nadciśnienia i cukrzycy nie trafił do szpitala i pod respirator. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 15:07 >Już pisałam mam gdzieś badania Czyli wyżej powołujesz się na badania, które masz gdzieś...? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 15:23 Na nic się nie podołuje, napisałam tylko, że jedne badania mówią jedno inne co innego, ja nie wnikam specjalnie bo odkąd jest pandemia już nie wierzę badaniom. Publikuję się te, które są niektórym wygodne. Dla mnie liczy się efekt. I w jednym bliskim przypadku amantadyna okazała sie skuteczna. A z tego co słyszałam innym tez pomogła. Natomias dziwi mnie upór, żeby tej amantadyny chorym nie dawać za wszelką cenę nawet jak sami chcą podjąć to ryzyko. Ryzykują tylko swoim zdrowiem przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
welcome_back Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 15:51 Ale tu nie ma, że jedne mówią tak, a drugie nie. Każde na razie mówią: amantadyna nie działa. To, że ktoś ją wziął i nie umarł nie oznacza, że to ona spowodowała cudowne ozdrowienie. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 22:38 Nie działa na ciężko chorych w szpitalu. Na grupie pacjentów ambulatoryjnych, którzy są w lepszym stanie, badania się jeszcze nie zakończyły. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 09:50 Bo amantadyne trzeba podać jak najszybciej a nie jak ktoś czeka na wolny respirator. Z resztą gadałam z kimś kto jest w temacie i z tymi badaniami też cos nie halo jest. W każdym razie całość nie została opublikowana. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 21:28 >Z resztą gadałam z kimś kto jest w >temacie Ciekawe któż to jest...? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 21:53 Nie twoja sprawa, ktoś kto zgłębił temat i mu ufam, ja nie musze bo mam milion spraw na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 21:26 >Publikuję się te, które są niektórym >wygodne Skoro opublikowano "badania " na 15 Meksykanach bez covida, to ewidentnie publikuje się wszystko, nawet kompletne bzdury. >Dla mnie liczy się efekt. I w jednym >bliskim przypadku amantadyna okazała >sie skuteczna Na czym oceniasz to przekonanie, na świecie są miliony ludzi, którzy nie stosowali żadnej amantadyny i również nie umarli, są też tacy, którzy stosowali i wg badan w niczym im ona nie pomogła. Nie ma natomiast ani jednych badan, które potwierdziłyby skuteczność. Ale spoko, specjaliści od biorezonansu, lewoskretnego buraka z cieciorką i homeopatii muszą Cię bardzo lubić. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 22:01 Typowe działania, ośmieszyć, porównać amantadynę do 5 zdrowasiek w piecyku. Jpdl nikt wam nie każe tego brać. Szkoda, że jak chodzi o tabletki wczesnoporonne to larum, że jak to, na receptę. A Ty podobno lekarka jakoś nie piszesz o skutkach ubocznych tego "leku" Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 18:50 stephanie_harper2 napisał(a): > Typowe działania, ośmieszyć, porównać amantadynę do 5 zdrowasiek w piecyku. Jpd > l nikt wam nie każe tego brać. Szkoda, że jak chodzi o tabletki wczesnoporonne > to larum, że jak to, na receptę. A Ty podobno lekarka jakoś nie piszesz o skut > kach ubocznych tego "leku" Bo działanie tabletek dzień po, które nota bene NIE SĄ POR0NNE, jest dokładnie sprawdzone i przebadane. Tabletki stricte poronne, do aborcji farmakologicznej zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:50 Ci którym pomogła amantadyna, to ci sami którym pomaga lewoskrętna wit c, homeopatia i biorezonans. Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:57 Ale dlaczego w leczeniu covid lekarze zalecają tylko witaminę c (może chodzi o prawoskrętną, ktoś coś wie?) i nawadnianie? Potem już tylko szpital i respirator. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 14:57 A co maja zlecać? Biorezosnans, lewoskrętną witaminę C czy amantadynę, o której wiadomo, że na covid nie działa ale za to ma szereg niebezpiecznych skutków ubocznych? Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 15:12 Ale, że ta którą zalecają jest prawoskrętna? Trochę to niepoprawne. Wszyscy, których znam dostali podobne zalecenia, pić, mierzyć saturację, paracetamol i tę mityczną witaminkę c. A jakby się ktoś dusił to na covid. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 00:52 o skrętność witaminy, to się trzeba pytać specjalisty, który ją sprzedaje na raka i na covid, ręcznikowego z niemieckiej sauny, "doktora" ziębę. Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 00:59 Może to chodzi o nazwę kwasu L-askorbinowego? Nazwa chyba prawidłowa? I nikt chyba nie kwestionuje konieczności codziennej podaży? Na cerę też super! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 16:49 Bo generalnie nie znamy metod leczenia wirusów innych niż objawowe. W przypadku niektórych trochę umiemy powstrzymać namnażanie. Odpowiedz Link Zgłoś
welcome_back Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:19 Pomogła? Jeśli im się polepszyło po leku, który nie miał prawa zadziałać (bo skuteczność równa placebo), to znaczy, że dowolna tabletka na gardło też by ich wyleczyła z covida. Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:27 No jak działa jak nie działa!?🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 15:04 >No jak działa jak nie działa!? Serio takie rzeczy trzeba jeszcze komuś w 21 w tłumaczyć? O placebo słyszałaś? Albo o fakcie, ze pomogło coś zupełnie innego ale ktoś uparcie przypisuje uzdrowienie magicznym sztuczkom? Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 15:06 Ten kij ma dwa końce😉 Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 15:13 i na czym te dwa końce polegają? Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 15:16 Z naciskiem na "każdy" Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:23 😁😁😁 Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 10:24 No widzisz sama, ciotce szwagierki pomogło bo to działa 😅. Badania kliniczne to ściema 🤣🤣🤣. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:46 Trzeba się słuchać mądrości ludowej. Kiedyś leczono cieciorką w nodze, cebulą, dzisiaj amantadyną. To nasz, polski lek na covid narodowy, co tam jakieś zagraniczne badania. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:09 Ale to polskie badania wykazały, że słaby jest... Odpowiedz Link Zgłoś
welcome_back Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:19 To jakieś obce polskie badania są Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 08:27 Kiedy nie było jeszcze leków na covid, była już amantadyna. I świetnie wpisała się w teorię spiskową, że nie chcą nas leczyć starym, sprawdzonym lekiem, po to żeby koncerny zarobiły na szczepionkach (oczywiście nieprzebadanych) Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 08:31 Znów. Zabobony i średniowiecze. W Polsce wybuchła nowa zaraza: zaraza totalnego zidiocenia i zbiera większe żniwo niż sam COVID. Problem w tym, że chorzy nie wiedzą, że są chorzy 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 10:15 No widzisz, jaka ta Polska beznadziejna, a Ty chcesz tu wracać na emeryturę. Nie wracaj, bo zidiociejesz tak samo jak Polki i Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:34 Skutecznie się zniechęcam 😅. Jeszcze jakiś czas temu myślałam o emeryturze na Krymie 🤣. No panie dzieju, skończy się tak że dołączę do Angoli z Costa del sol 😒 Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 10:06 Angole to teraz wioski w Bułgarii wybierają. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 08:33 bo jest względnie łatwo dostępna, tania i nie mniej skuteczna, co przywołane przez ciebie preparaty (we wczesnej fazie covid, w porywach, wg deklaracji producentów, do 30% skuteczności). Noale skoro łykneliście szczepionkowy wał, to i łykanie tego nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 08:43 Zdajesz sobie sprawę że Anglicy z chorobami które kwalifikują ich do leczenia tymi preparatami nie płacą w ogóle za leki na receptę?? Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 08:49 Pewnie sobie nie zdajemy z tego sprawy. Wątek jednak dotyczył Polaków. A w Polsce płacimy za leki. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 08:57 Nie klam. Nie płaci się za leki zarejestrowane do leczenia covid. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:04 Czyli Polacy kupują tani lek, kompletnie nieskuteczny na COVID i nie czują się robieni w bambuko. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:14 Tak samo jak kupują cukier w granulkach po 1000 zł kilo, który bardzo im pomaga. Koleżanka z pracy każde przeziębienie leczy homeopatią i najdalej po dwóch tygodniach jest zdrowa. Katar to jej mija już po siedmiu dniach a ja, która homeopatię wyśmiewam, męczę się przez tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 10:41 Tak samo jak kupują chlorek i wodorowęglan sodu w saszetkach za kilkadziesiąt złotych i robią z tego płyn izotoniczny oraz hipertoniczny w celu przepłukania zatok za pomocą zwykłej plastikowej, nieprzebranej buteleczki za kolejne kilkadziesiąt złotych (15-100zl) 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:37 Eee, to to już nowość nieznana mi gdy mieszkałam w Polsce. Faktycznie pamiętam boom na homeopatię, bo sama się dałam złapać w liceum czy na studiach kiedy do sesji trzeba było stanąć na nogi w dwa dni... Ale to było że 20 lat temu. Sądziłam że dawno umarła śmiercią naturalną 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 15:05 Ja się ostatnio zawiesiłam, czytając w aptece skład sprayu do uszu: 100% oliwa z oliwek, 30ml za dwie dyszki Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 15:14 A sprawdzałaś globulki dopochwowe...? 6 globulek z parafiny i Wit C 50mg kosztuje > 30zl, paczka Wit C, 50tbl po 200mg - 3zl. Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 15:19 Kwas askorbinowy zapakowany w kapsułki (puste dostępne na allegro), każda po 1000mg czyli spora da, kosztuje 3,5 tys. za kilogram 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 15:20 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:38 sueellen napisała: > Czyli Polacy kupują tani lek, kompletnie nieskuteczny na COVID i nie czują się > robieni w bambuko. Polacy też modlą się bezskutecznie o różne rzeczy i też nie czują się robieni w bambuko. S. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:43 sueellen napisała: > Zdajesz sobie sprawę że Anglicy z chorobami które kwalifikują ich do leczenia tymi preparatami nie płacą w ogóle za leki na receptę?? tak, tak, firmy farmaceutyczne produkują je dla was za darmo. Tak, jak i "szczepionki przeciwko covid". Oh, wait... Ile NHS wyrzucił za nie funciaków? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 10:41 NHS wyrzucił na leki zbadane i przetestowane kliniczne. Polacy kupują go hurtowo na czarno bi ktoś rzucił plotę, że pomaga na COVID. Nie widzisz różnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 08:55 Amanydyna jest kompletnie nieskuteczna, właśnie oficjalnie zakończono badania- jako że dalsze stosowanie leku o skuteczności granulek cukru stało w sprzeczności z interesem chorych (wyzdrowienie). Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:25 W pracy mam koleżankę przed trzydziestką, po dwóch fakultetach, posługującą się kilkoma jezykami, w tym blisko i dalekowschodnimi, która dużo podróżuje i ma tłumy znajomych z całego świata. I jakoś to się u niej rymuje z antyszczeponkowstwem i amantadyna, którą bardzo skutecznie się leczyła. Na drugim biegunie jest mój tata, rocznik zdecydowanie przedwojenny, po liceum dla dorosłych, który tyle widział ile zobaczył podczas rzadkich podróży służbowych po Polsce, a jedynym językiem obcym, jakim się w miarę posługiwał był rosyjski, którego nauczył się od Rosjan, z którymi miał kontakt w wojsku i w pracy. I tata, który rozmachem w obyciu i wykształceniu równać się z koleżanką nie może, jest fanem szczepionek a gdy mu wyłożyłam zasadę "działania" homeopatii to się za głowę złapał. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:41 Lekami homeopatycznymi też się leczyłam bardzo dawno temu nie rozumiejąc nawet ich "działania". Reklamowali to brałam bez sprawdzania. Potem wyjechałam do Anglii a tam niczego nie reklamowali, a wszelkie dolegliwości leczono czystym paracetamolem. Bez dodatków. Najtańszym. Przeziębienie: weź paracetamol, ból głowy? Paracetamol. Ból palca? Paracetamol. Wśród Polaków krążyły opowieści że Angole to konowały, znający wyłącznie paracetamol. Lata mijały i do mnie dotarło, że Polacy są robieni w bambuko przez producentów leków i suplementów. Faktycznie na większość dolegliwości niepotrzebne są żadne leki bo organizm leczy się sam a wymagane jest wyłącznie zbicie gorączki, picie wody i odpoczynek. Żadne magiczne leki nie pomogą ani nie przyspiesza. Te reklamy leków w aptekach, tv radio i na bilbordach przeniknęły do świadomości tak głęboko, że sama potrzebowałam czasu by się od nich uwolnić. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 10:17 gorzej ze na przyklad na bole porodowe tez zalecaja paracetamol. Co jest bardzo ok jak ktos chce miec wszystko naturalnie ale gorzej jak jednak takiej ciezarnej znieczulenie zewnatrzoponowe sie marzy. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 10:26 Znieczulenie jest jak najbardziej dostępne przy porodzie, przy leczeniu zęba też. A codeine i morfinę dostałam bez mrugnięcia gdy tego naprawdę potrzebowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 17:31 Rodziłam w Anglii dwa razy, nikt mi paracetamolu przy porodzie nie dawał, pierwszy ze znieczuleniem (bez zadawania zbednych pytań, dostępny natychmiast, bez dodatkowych opłat) przy drugim dziecko sie urodziło za szybko (20 minut po wejsciu na oddział). Silne leki przeciwbólowe jak była potrzeba dostawałam bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 10:29 Nie, to ty byłaś robiona w bambuko, ja jakoś nie wpadłam na pomysł, aby leczyć się homeopatią czy czymkolwiek, co jest dostępne bez recepty - ale bez przeczytania czym to jest. Dotyczy także paracetamolu. Na szczęście wyjechałaś do Anglii i zostałaś zwolniona z myślenia. Duża ulga, co? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 10:37 Miałam 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 10:48 Poczekaj poczekaj, ile masz teraz? Historia kołem się toczy Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:16 Byłaś analfabetka? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:26 Ale zdajesz sobie sprawę, ze to nie Polacy wymyślili homeopatie? I ze w UK jest ona również bardzo popularna? Czy tak tylko plujesz na Polskę dla sportu? Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:03 Akurat w UK homeopatia jest bardzo popularna, do 2018 roku była finansowana przez NHS, są nawet szpitale (!!) specjalizujące się w leczeniu homeopatią (w tym London Homoeopathic Hospital, który niedawno zmienił nazwę żeby udawać że leczy też mniej alternatywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:16 😂😂😂 Dzięki 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:45 andace napisał(a): > Akurat w UK homeopatia jest bardzo popularna, do 2018 roku była finansowana prz > ez NHS, są nawet szpitale (!!) specjalizujące się w leczeniu homeopatią (w tym > London Homoeopathic Hospital, który niedawno zmienił nazwę żeby udawać że leczy > też mniej alternatywnie. A ja znam lekarkę z dyplomem, która chodzi po domach i stawia diagnozę oglądając tęczówki w oczach (irydologia) i zaleca specyfiki swojej produkcji. Pecunia non olet. Dla niekumatych - tęczówka jest niezmienna przez całe życie jak odciski palców, więc diagnozowanie chorób na podstawie jej wyglądu jest niemożliwe. S. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 15:17 A nie, pierścień Kaysera-Fleischera pojawia się w trakcie życia i zasadniczo można na jego podstawie postawić diagnozę... Ale wyjątek czyni regułę, jak mówią... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 17:08 Pierwsze słyszę. Za to faktycznie za darmo dostałam masaże, reiki aromaterapię oraz reflexology i zajęcia jogi. Pomoc pomogło na tyle że mnie faktycznie rozluznilo. Krótko później przestałam brać codeine. Być może i tak bym przestała ale przynajmniej było przyjemne 😊. W każdym razie jeśli nie pomogło to nie zaszkodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
onucejurija69 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 17:24 Ta lekarka oszustka uzdrawia tylko swoją sakiewkę - www.racjonalista.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 23:01 Tęczówka NIE JEST niezmienna przez całe życie. Znam osobę, która w ciągu ostatnich kilku lat zmieniła kilkukrotnie kolor oczu. W sensie "w obie strony". Nie tylko intensywność odcienia, ale sam kolor. Tak. Jest chorowita ostatnio. O irydologach słyszano też i kilkadziesiąt lat temu, wśród moich znajomych jest osoba, która była niegdyś pacjentem pewnego słynnego pana profesora, który zajmował się irydologią, i bardzo sobie owego pana profesora i trafność jego diagnoz chwaliła. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 22:37 W życiu (40 lat mam) nie byłam w PL leczona homeopatią... Widzę, ze druga najma nam rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:16 No i zaraz Ci tu co niektóre ematki powiedzą, że jest to dowód na to, że wykształceni nie dają się nabrać na szczepionki, a łyka tę ściemę tylko ktoś, kto nie potrafi myśleć samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 12:13 A skąd ta wiedza o skuteczności? Od sąsiadki ? Odpowiedz Link Zgłoś
onucejurija69 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 09:43 Najskuteczniejsze jest włożenie chorego na trzy zdrowaśki do pieca chlebowego . - www.racjonalista.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 10:07 Masz nieaktualne dane, Polacy właśnie się od amantadyny odczepili. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 10:21 O wynikach badań klinicznych amantadyny poinformował na konferencji prasowej prof. Adam Barczyk, pulmonolog, który kierował zespołem specjalistów w Górnośląskim Centrum Medycznym w Katowicach-Ochojcu. - Wstępne wyniki badań nad amantadyną na próbie 149 chorych na COVID19 przebywających w szpitalu pokazują, że nie ma różnic pomiędzy grupą osób leczonych amantadyną, a grupą pacjentów przyjmujących placebo - ogłosił lekarz. Coś się skończyło .Baw się dobrze na imprezce.😊Ja się pobujam wieczorem na ematce .Tu jest link coś się skończyło .www.salon24.pl/newsroom/1204653,skutecznosc-amantadyny-sa-wyniki-zwolennicy-dr-bodnara-nie-uwierza-w-ten-komunikat Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 10:24 Bo Polacy lubią walczyć, zwłaszcza jak sprawa przegrana. A tu piękny amantadynowy protest song (cudo): www.youtube.com/watch?v=oeO42QvmF5k&ab_channel=stopCOVID1984 Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 11:00 Bo bodnar trafił w niszę. Zawsze cwaniak zarabia na barankach. Bodnar nie ma etyki lekarskiej, tacy lekarze też pracują. On się bogaci, antyszczepy zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 22:19 zerlinda napisała: > Bo bodnar trafił w niszę. Zawsze cwaniak zarabia na barankach. Bodnar nie ma et > yki lekarskiej, tacy lekarze też pracują. On się bogaci, antyszczepy zadowolone > . Na czym się Bodnar bogaci? Czyżby on był producentem amantadyny? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 09:57 Też mnie ten tekst zaciekawił. Ale covidianki mają już pewnie jakąś teorię. Bodnar jej nie sprzedawał ani nie produkował. Ułatwiał tylko wyleczenie z choroby. Tak zbrodnia ciężka pomóc komuś. Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 11:28 stephanie_harper2 napisał(a): > Też mnie ten tekst zaciekawił. Ale covidianki mają już pewnie jakąś teorię. Bod > nar jej nie sprzedawał ani nie produkował. Ułatwiał tylko wyleczenie z choroby. > Tak zbrodnia ciężka pomóc komuś. Widać straszna zbrodnia Bodnar się bogacił przyjmując i badając pacjentów podczas gdy inni lekarze bogacili się na teleporadach, przyczyniając się do dużej ilości zgonów. Ale tym głupiutkie covidianki przyklaskują, bo amantadyny nie przepisywali Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 12:56 stephanie_harper2 napisał(a): > Też mnie ten tekst zaciekawił. Ale covidianki mają już pewnie jakąś teorię. Bod > nar jej nie sprzedawał ani nie produkował. Ułatwiał tylko wyleczenie z choroby. > Tak zbrodnia ciężka pomóc komuś. „Pomagał”? Wiesz ile on na tym zarobił?! Jeśli nie wiesz, to się dowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 17:34 Udowodnij, że zarobił. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 21:40 "Prawdziwy szczyt to jednak marzec 2021. Tylko w tym miesiącu doktor wystawia 1350 recept na amantadynę dla 1100 pacjentów. Twierdzi, że każdego przyjął, zbadał i przepisał receptę dopiero po dokładnej analizie stanu zdrowia. - W marcu przyjmowaliśmy 100 osób dziennie. Przyjmowałem od rana do późnych godzin nocnych - mówi doktor. W jego prywatnej przychodni słyszę, że nie ma wolnych terminów." Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 22:03 To dalej nie udowadnia, że się dorobił. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 09:03 Tak, na pewno przyjmował za darmo. Zwłaszcza, jak twierdzi, że to były pełnowymiarowe wizyty z badaniem. (O, taki kaktus mi wyrośnie). Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 09:08 Za to szczepionki za darmo, jeszcze nam dopłacają, tak o nas rządzący dbają Wygiemy i kto będzie ślad węglowy wytwarzał? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 10:16 Ale ci któzy szczepili nie robili tego za darmo. Normalnie dostawali za to kase. Nie pitol ze pan "doktur" robił to charytatywnie, free Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 09:12 dr.amy.farrah.fowler napisał(a): > Tak, na pewno przyjmował za darmo. Zwłaszcza, jak twierdzi, że to były pełnowym > iarowe wizyty z badaniem. > > (O, taki kaktus mi wyrośnie). > Ale kto bronił innym lekarzom przyjmować chorych pacjentów? Czy uważasz, że Bodnar powinien robić to za darmo? Wiesz ile kosztuje teleporada? A trwa krótką chwilkę. To może policz, ile zarobili lekarze, którzy zamiast badać i leczyć chorych, odstawili szopkę chowając się za telefonem. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 09:20 Jakby mu nie zabroniono leczyć w szpitalu to prywatna praktyka byłaby zbędna. (przynajmniej jeśli o covid chdzi) Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 10:16 Buuuuuuuuuahahahahaha. A to się uśmiałam. Dobra jesteś, dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 10:22 Zabroniono mu? A skąd takie informacje, że w ogóle chciał leczyć w szpitalu? A nawet jeśli mu zabroniono, to dobrze, musiałby się stosować do uśmiercających pacjentów procedur, a tak uratował sporo ludzi przed szpitalem i respiratorem. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 13:58 Z plotek. Zresztą wali mnie to co kto o tym myśli. Spadam z tego wątku. Ważne, że dzięki amantadynie nie jestem wdową. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 14:02 Och, jak dramatycznie. To twój mąż mógł kopnąć w kalendarz z powodu lekkiej grypki wymyślonej przez koncerny farmaceutyczne? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 15:10 sumire napisała: > Och, jak dramatycznie. To twój mąż mógł kopnąć w kalendarz z powodu lekkiej gry > pki wymyślonej przez koncerny farmaceutyczne? 😂 Dotychczas grypa była leczona. Nietety, teraz obowiązuje inna procedura - objawy, test, teleporada, paracetamol, zajęte płuca, niewydolność oddechowa, karetka, szpital, respirator, zgon, urna. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 15:19 Aha i grypa (nie grypka) też mogla przejsc w zapalenie pluc podyplomie.pl/medycyna/10569,zapalenie-pluc-w-przebiegu-grypy Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 15:22 Ale cóż te płuca zajmuje? Przecież według foliarzy na ciężki covid zapadają wyłącznie ludzie starzy i/lub otyli, a reszta przechodzi to niepostrzeżenie. Nie wiem, jak was pachwiny nie bolą od tego mentalnego rozkroku - niby niegroźny kaszelek, ba, bezobjawowy, a jednak receptę na amantadynę leci się załatwiać, by nie umrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 15:32 >Ale cóż te płuca zajmuje? Przecież według foliarzy na ciężki covid zapadają wyłącznie ludzie starzy i/lub otyli, a reszta przechodzi to niepostrzeżenie. Czyli, kto to są ci rzekomi foliarze? Kazdy, kto zaniedba grypę/ zakażenie SC2 albo leczy się paracetamolem zgodnie z bzdurnymi wytycznymi, "byle nie leczyć", przechodzi cięzko. Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 16:25 sumire napisała: > Ale cóż te płuca zajmuje? Przecież według foliarzy na ciężki covid zapadają wył > ącznie ludzie starzy i/lub otyli, a reszta przechodzi to niepostrzeżenie. > Nie wiem, jak was pachwiny nie bolą od tego mentalnego rozkroku - niby niegroźn > y kaszelek, ba, bezobjawowy, a jednak receptę na amantadynę leci się załatwiać, > by nie umrzeć. Ależ ty pieprzysz, że sama nie wiesz już co. Nieleczone zapalenie płuc spowodowane obojętnie jakim wirusem niestety bywa śmiertelne. Dawniej zapalenie płuc leczono. Teraz się go nie leczy, tylko uziemia pacjenta na kwarantannie. Dlatego załatwia się receptę na amantadynę, żeby nie mieć zapalenia płuc - bo dziś marne szanse, że ktoś go będzie chciał stwierdzić i leczyć. Większość ludzi woli jednak amantadynę niż respirator i zasilanie covidowych statystyk smiertelności. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 16:28 Ale jakie zapalenie płuc, o czym ty mówisz? Przecież wy nie chorujecie, bo wystarczy o siebie dbać, żeby wirusy się nie imały, od 2 lat to czytam XD Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 16:30 sumire napisała: > Ale jakie zapalenie płuc, o czym ty mówisz? Przecież wy nie chorujecie, bo wyst > arczy o siebie dbać, żeby wirusy się nie imały, od 2 lat to czytam XD Przytocz choć jedna taką moją wypowiedź. I jak chcesz dalej zgrywać głupa, to sory, ale nie mam czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 17:58 sumire napisała: > Ale jakie zapalenie płuc, o czym ty mówisz? Przecież wy nie chorujecie, To ty tak twierdzisz. Ja jestem po covidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 18:08 Aha, w 2018 przechodzilam ostrą grypę, która być może skończylaby się zapaleniem pluc, ale nie skonczyla, ponieważ lekarze normalnie przyjmowali pacjentów, zostalam osluchana, przepisano mi lek przeciwirusowy, naproxen i wyzdrowwialam. Teraz taka grypa z paracetamolem i teleporadą skonczylaby się respiratotorem albo i gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 18:35 malenka9 napisała: > Aha, w 2018 przechodzilam ostrą grypę, która być może skończylaby się zapalenie > m pluc, ale nie skonczyla, ponieważ lekarze normalnie przyjmowali pacjentów, z > ostalam osluchana, przepisano mi lek przeciwirusowy, naproxen i wyzdrowwialam. > Teraz taka grypa z paracetamolem i teleporadą skonczylaby się respiratotorem al > bo i gorzej. Dokładnie. To tak samo jak straszenie long covid. Przy grypie było dokładnie to samo. www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7545338/ Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 19:34 hope_25 napisał(a): > > www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7545338/ Hmm, jakież to znajome. Wiadomo, gdzie się "ukryła" grypa "Chociaż grypa jest głównie uważana za infekcję dróg oddechowych i powoduje znaczną śmiertelność z powodu układu oddechowego, dowody sugerują, że grypa stanowi dodatkowe obciążenie ze względu na szersze konsekwencje choroby. Niektóre z tych szerszych konsekwencji obejmują zdarzenia sercowo-naczyniowe, zaostrzenia przewlekłych schorzeń podstawowych, zwiększoną podatność na wtórne zakażenia bakteryjne, pogorszenie czynnościowe i złe wyniki w ciąży, z których wszystkie mogą prowadzić do zwiększonego ryzyka hospitalizacji i zgonu. " Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 19:44 malenka9 napisała: > Hmm, jakież to znajome. Wiadomo, gdzie się "ukryła" grypa > I z powodu grypy, nieleczonej a przez to siejącej grozę pod nazwą covid, emateczki poddały się eksperymentowi na światową skalę. I teraz będziemy obserwować, co się będzie z nimi działo przez kolejne lata. Czytałam dziś fajny tekst "Biologii i Epidemiologii ewolucyjnej" na temat tych szemranych preparatów, ale ledwo się pojawił, FB go usunął. Na szczęście skopiowałam. Długi jest bardzo, więc powklejam w kawałkach. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 20:02 A to czytałaś? Norman Pieniazek 6 days ago "Przed omówieniem pandemii wirusa Wuhan każdy powinien zapoznać się z wynikami projektu CDC EPIC (Etiologia Zapalenia Płuc w Społecznościach). Projekt ten polegał na zbadaniu wielu hospitalizowanych pacjentów, u których na zdjęciu rentgenowskim zdiagnozowano zapalenie płuc. Różne próbki zostały pobrane w szpitalach w Nashville i Chicago i wysłane do laboratoriów CDC (najlepszych na świecie), gdzie zdiagnozowano obecność patogenów w tych próbkach. Podsumowanie wyników tego projektu zostało opublikowane w prasie 14 lipca 2015 r. Można je znaleźć, przeszukując internet w Goggle z hasłem "New CDC study highlights burden of pneumonia hospitalizations among US adults". Pełne wyniki opublikowano pod tytułem „Community-Acquired Pneumonia Requiring Hospitalization among U.S. Adults” w N Engl J Med 2015; 373: 415-427. Krótko mówiąc, przesłanie tego badania jest takie, że ponad 62% przypadków zapalenia płuc zdiagnozowanych w szpitalu miało nieznaną etiologię, co oznacza, że w najlepszych laboratoriach diagnostycznych na świecie nie udało się znaleźć żadnego patogenu. Jak jest to możliwe, że naukowcy zajmujący się zdrowiem publicznym przegapili to badanie i nalegali, że cały świat musi zostać zniszczony w oparciu o jeden błędny test? Żyjemy w oceanie bilionów wirusów. Kiedy oddychamy, wirusy, bakterie i pyłki przyklejają się do śluzu, który wyściela układ oddechowy. Urzęsiony nabłonek przenosi cząsteczki śluzu w głąb gardła, gdzie go połykamy, pozbywając się intruzów i alergenów. Stanowi pierwszą linię obrony naszego układu oddechowego. Próbka śluzu pobrana z nosogardzieli oczywiście nie jest reprezentatywna dla całego układu oddechowego, ponieważ nie jest to idealna próbka diagnostyczna znana jako płukanie oskrzelowo-pęcherzykowe. To pierwszy problem z oszustwem zwanym (fałszywą) pandemią. Drugi problem polega na tym, że ta próbka śluzu jest poddawana testowi, który wykrywa tylko jeden z ponad dwustu patogenów zakażających drogi oddechowe. Test SARS-CoV-2 RT-qPCR jest na tyle czuły, że może wykryć kilka cząstek nieaktywnego wirusa Wuhan lub kilka cząstek nieznanego dotąd koronawirusa infekującego np. dżdżownice. Oczywistym jest, że test RT-qPCR, a także test na antygen wirusa, niezależnie od wyniku, nie wykryłby milionów cząsteczek innego wirusa, który właśnie wywołał u nas przeziębienie." Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 21:40 malenka9 napisała: > A to czytałaś? > > Norman Pieniazek Tak, czytałam. Śledzę wpisy N.Pieniążka. Już wklejam "Biologia i Epidemiologia ewolucyjna - analizy danych · Białko kolca S1 wyprodukowane po szczepieniach mRNA - Obliczenia i oszacowanie skutków Na przykładzie szczepionki od Pfizera: BNT162b2 posiada 30 mikrogramów mRNA wbudowanego w lipidowe nanocząstki; jest to jedno-niciowe mRNA z czapeczką CAP na końcu 5' wyprodukowaną przy wykorzystaniu bezkomórkowej transkrypcji in vitro z korespondujących szablonów DNA, kodujący wiralne białko kolcowe spike (S) wirusa SARS-CoV-2); mRNA to zostało zmodyfikowane pseudourydyną, co jest nie bez znaczenia, a raczej może być kluczowe dla tego co nadciąga. Mamy więc 30 mikrogramów mRNA; Molekularna waga szacowana jest na > 1.25 x 10^6 g/mol (przyjmujemy przybliżenie 330 g na mol nukleotydu z racji jednoniciowego RNA); 30 x 10^-6 g / 1.25 x 10^6 g/mol = 24 x 10^-12 mol 6 x 10^23 cząsteczek/mol x 24 x 10^-12 moli = 14.4 x 10^-12 cząsteczek mRNA (14.4 trylionów) 14.4 trylionów białka kolca S w przypadku gdy 1 mRNA produkuje 1 proteinę kolca; racjonalna liczba to 1000 kolców/mRNA, czyli 1000 protein spike na mRNA średnio, przyjmując podziałkę na bazie E. coli, gdzie przy wzroście wykładniczym na średnim poziomie wiadomo, że E. coli zawiera około 3 mln protein i 3000 mRNA, co daje przybliżoną wartość proteiny na mRNA w granicach ~1000; book.bionumbers.org/how-many-proteins-are-made.../ Zatem w przypadku 100% efektywności (a zapewniają nas z każdej strony o ich wielkiej efektywności) 30 mikrogramów mRNA teoretycznie jest w stanie wyprodukować 14.4 tryliona protein kolca S. Teraz ile komórek ulegnie transfekcji (zostanie spenetrowane przez mRNA uruchamiające produkcję kolców na jej powierzchni). Trzeba byłoby sprawdzić jak wiele mRNA jest w LNP (lipidowej nanootoczce/nośniku). Jeśli ustaliliśmy jak wiele indywidualnych protein kolca może być wyprodukowanych zakładając 100% efektywność uwolnionego mRNA wraz z zastrzykiem po szczepieniu, należy oszacować ile jest LNP: "Wraz z mRNA składniki te tworzą cząstki o wielkości około 60-100 nm za pomocą techniki szybkiego mieszania (Evers et al., 2018)."; załóżmy, że jest to 80 nm i sferyczny kształt; Cząstki LNP o wielkości 80 nm mają całkowitą masę w granicach 0.5 mg. Lipidy z reguły są mniej gęste niż woda, lecz możemy wykorzystać gęstość wody i oszacować objętość 0.5 mg jako 5 x 10^17 nm szcześciennych; www.sciencedirect.com/.../pii/S0378517321003914... Objętość pojedynczej cząsteczki 80 nm LNP to 256,000 nm sześciennych (2.6 x 10^5 nm szcześciennych na cząsteczkę; 5 x 10^17 objętości / 2.6 x 10^5 objętości/cząsteczkę = 2 x 10^12 cząsteczek LNP; 14.400 x 10^12 protein kolca S 14.4 x 10^12 mRNA 2 x 10^12 LNP (10^12 to 1 trylion) Teraz już łatwo policzyć, że każda sferyczna cząsteczka LNP zawierałaby 7 cząstek mRNA. Teoretycznie około 2 x 10^12 komórek zostanie transfekowane, jednak wiele LNP pewnie przetransfekuje komórkę, ale nie da się raczej tego dokładnie wyliczyć; Obecne szacunki o liczbie komórek ludzkiego ciała to 37 x 10^12, tutaj mamy 2 x 10^12 LNP i 14.4 x 10^12 mRNA, które wyprodukuje ~14,400 x 10^12 protein kolca S; Są to oczywiście jedynie szacunki, ponieważ pełna dokumentacja biodystrybucji i jej upublicznienie przez producentów tych preparatów genetycznych jeszcze przed nami; Gdzie wędruje mRNA, gdzie pozostaje i na jak długo, czy ustabilizowanie tego mRNA pseudourydyną nie sprawia czasem, że jest ono trwalsze; być może to wyjaśnia dlaczego mRNA i kolce znajdywane były we krwi, gonadach, jajnikach, węzłach chłonnych biorców tych preparatów nawet wiele tygodni po szczepieniu. Przy tak długo utrzymującym się mRNA i antygenie przychodzi mi na myśl również RT (odwrotna-transkryptaza), którą posiadamy w wyniku procesów ewolucyjnych Homo-sapiens z retrowirusami lub nabyliśmy ze względu na bezobjawowe nosicielstwo. Warto pamiętać, że mRNA zostało opracowane na podstawie tego, co przesłali Chińczycy. Zatem mRNA kodowane było nie za pomocą żywego wirusa, a raczej jego wirtualnej struktury genetycznej, z której stworzono jakby matrycę wirusa, którą uzyskano za pomocą "bezkomórkowej transkrypcji in-vitro z korespondujących szablonów DNA, kodujących wiralne białko kolcowe S wirusa SARS-CoV-2". Zrobiono to pomimo tak wielkich kontrowersji odnośnie możliwego laboratoryjnego pochodzenia tej sekwencji. Natomiast jeśli ta sekwencja (a wiele na to wskazuje) była owocem manipulacji genetycznych, to mamy do czynienia z zakodowaniem mRNA na podstawie czegoś co mogło, miało być lub było bronią biologiczną, chimerą koronawirusa z wirusem HIV, nieudaną lub niedokończoną szczepionką na HIV z wektorem koronawirusowym lub co byłoby najgorsze, samorozprzestrzeniającą się i samoreplikującą szczepionką na SARS-CoV-1/HIV-1/CoV. Dodatkowo wiemy, że od dłuższego czasu pracowano nad samo-rozprzestrzeniającymi się szczepionkami. Widziałem w dokumentacji Moderny w planach na przyszłość zaplanowane badania samo-rozprzestrzeniających się szczepionek mRNA, projekt finansowany m.in. z Fundacji Billa i Melindy Gates. Skoro podawane są takie informacje, to może oznaczać, że w laboratoriach BSL w takich jak Wuhan, gdzie zajmowano się różnymi specjalnymi projektami z wektorami wirusowymi, pracowano nad taką technologią przez lata, w końcu technologia transfekcji komórek za pomocą mRNA ma już trochę lat na karku. Pierwszy patent i publikacja należy do Roberta Malone et al. z roku 1988-1989 w Salk Institute: 1. www.pnas.org/content/86/16/6077 2. www.science.org/doi/10.1126/science.1690918 Samo-rozprzestrzeniające się szczepionki mRNA: 1. www.newscientist.com/.../mg24732960-100-we-now.../ 2. www.nature.com/articles/s41573-021-00283-5 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7911542/ 4. thebulletin.org/.../scientists-are-working-on.../ Dlatego wybranie tej sekwencji mRNA i białka kolcowego S1 jako antygen jest bardzo kontrowersyjne przy tak wielu niejasnościach wokół współpracy amerykańskich uczonych z chińskimi w laboratorium w Wuhan, a także Wuhan jako epicentrum epidemii. Nie wiemy dokładnie czym jest ta struktura szczytowa, która prawdopodobnie była obiektem manipulacji. Zastanawiające jest to, że gdy we wczesnej fazie pandemii bioinformatycy z prestiżowych uczelni w Indiach wykryli w genomie SARS-CoV-2 inserty tożsame z sekwencją HIV-1, ich praca została bardzo szybko zaatakowana. Z maili Fauciego, które wyciekły do opinii publicznej wynika, że ważnym graczom tej pandemii zależało, aby jak najszybciej zdusić tę publikację w zarodku. Pisałem o tym w lutym 2020 na samym początku pandemii: www.researchgate.net/.../338957445_Uncanny... Białko S1 zdradza cechy broni patogennej, a zatem wybranie tej podjednostki jako antygen dla preparatów mRNA i adv-mRNA mogło być największym błędem w historii medycyny. O ile nie wiadomo jaka była rzeczywista propagacja wirusa SARS-CoV-2 w populacji, szczególnie w pierwszym roku pandemii, to już masowe podawanie ludziom preparatów, które zmuszają organizm do produkcji białek S, wzorowanych na oryginale z Wuhan (być m Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 21:44 cz.2 "Okazuje się, że samo białko S1 jest bardzo aktywne biologicznie. Wywołuje niepożądane reakcje w organizmie. Może doprowadzić do uszkodzeń śródbłonków płuc, a także osłabienia funkcjonalności mitochondriów. Pseudowirus złożony z ekspresji jedynie białka S został zbadany na modelu zwierzęcym. Białko S obniża poziom ACE2 i osłabia bioprzyswajalność NO w śródbłonkach. Białko Spike może więc samodzielnie uszkadzać śródbłonki, co manifestuje się osłabieniem funkcji mitochondrialnych oraz aktywności syntazy NO w śródbłonkach. Jeśli ktoś będzie miał pecha to samo białko S indukowane przez preparat genetyczny może doprowadzić do uszkodzeń płuc lub kumulacji w organizmie np. w naczyniach krwionośnych, powodując różnego rodzaju zakrzepy, co zdaje się mieć miejsce w przypadku preparatów mRNA. Obserwujemy, że białko S zachowuje się jak toksyna śródbłonka, jest w stanie replikować się w sercu. Wykazano, że sam kolec S1 jest w stanie wywoływać patogenne zmiany w kardiomiocytach; źródła: 1. www.salk.edu/.../the-novel-coronavirus-spike.../ 2. europepmc.org/article/ppr/ppr232448 Podobne dane zaprezentował dr Pavel Solopov na corocznym spotkaniu American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics podczas Experimental Biology (EB) 2021, gdzie przedstawił swoje badania na modelu transgenicznych myszy, którym podawano białko S1; źródło: www.eventscribe.net/2021/EB2021/index.asp... Genetycznie zmodyfikowane myszy, którym wstrzyknięto białko kolca, wykazywały objawy podobne do COVID-19, które obejmowały ciężkie zapalenie, napływ białych krwinek do płuc i oznaki burzy cytokin - odpowiedzi immunologicznej, w której organizm zaczyna reagować, atakując własne komórki i tkanki, a nie tylko zwalczać wirusa. Myszy, które otrzymały tylko sól fizjologiczną, pozostały normalne. Zatem w teorii miało być wszystko pięknie. mRNA miało się szybko degradować, pozostać w obrębie mięśnia i tam transfekować określoną ilość komórek, aby wywołać miejscową odpowiedź immunologiczną i produkcję przeciwciał. W rzeczywistości wymknęło się to spod kontroli. W prowadzonych szczepieniach na taką skalę, w tak różnych warunkach, używając do tego ekspresowo wyprodukowane miliardy dawek preparatów z bardzo niestabilnymi strukturami, jakimi są mRNA, kontrolowanie jakości, jednorodności i składu wszystkich partii było od początku nierealne. Pozwoliło to producentom szczepionek właściwie na wszystko, gdyż zwolniono ich z odpowiedzialności. Mogli więc eksperymentować na ludziach i modyfikować różne partie szczepionek. Było to poza możliwością monitorowania, zwłaszcza że organy regulacyjne wydawały decyzje pod dyktat polityczny. Nie mamy dokładnych danych biodystrybucji mRNA tych preparatów u ludzi. Mamy tylko różne wstępne dane, które bywają bardzo niepokojące. Wiemy, że mRNA (raporty EMA i z Japonii) migruje do jąder i jajników, koncentruje się w wątrobie, śledzionie. mRNA może pozostawać w węzłach chłonnych tygodniami lub miesiącami. Białko S może przenikać barierę krew-mózg. Jeśli mRNA znajdzie się w ukł. rozrodczym to jest wielce prawdopodobne, że odwrotna transkrypcja zajdzie! Istnieje duże niebezpieczeństwo, że przez modulację wrodzonej odporności, preparaty mRNA zdają się znacząco wpływać na kompleksową funkcjonalność wrodzonych odpowiedzi immunologicznych. Stłumienie TLR4 i TLR 7/8 może mieć istotne skutki dla immunologii człowieka w czasie. Receptor Toll-like TLR4 ma duże znaczenie w rozpoznawaniu infekcji wirusowych, w tym wirusów onkogennych oraz chronieniu organizmu przed przerostem komórek nowotworowych. TLR4 wykazuje powinowactwo do bakterii, białek szoku termicznego, taksolu oraz wirusów RNA. TLR 7/8 wykazuje powinowactwo do wirusów DNA i RNA (rozpoznają m.in. ssRNA). Obniżenie aktywności TLR4 i TLR 7/8 wystawia osoby zaszczepione na kilka niekorzystnych czynników np. podatność na infekcje wirusowe, schorzenia skórne o podłożu autoimmunologicznym, aktywowanie nowotworów w remisji lub zwiększone ryzyko powstania nowotworu. Przypadki powstania lub reaktywacji chorób autoimmunologicznych, nowotworów, agresywnych form opryszczki, łuszczycy po przyjęciu preparatów mRNA, są obecnie bardzo licznie opisywane w literaturze medycznej; źródła: 1. www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)00076-9 2. www.pmda.go.jp/.../672212000_30300AMX00231_I100_1... 3. www.francesoir.fr/.../le-sars-cov2-accelererait... 4. www.canadiancovidcarealliance.org/.../2021-06-15... Wiele wskazuje na to, że biodystrybucja mRNA po szczepieniu jest nieprzewidywalna. mRNA i produkcja białka S na powierzchni komórek może więc zachodzić w różnych organach w różnym stopniu. Jakie wywoła to konsekwencje możemy się tylko domyślać na podstawie danych jakie na bieżąco spływają. Ze smutkiem muszę stwierdzić, że to raczej dopiero początek poznawania długoterminowych skutków tych transfekcji. Jednak w obliczu tego co już wiemy, historia zaczyna się układać w logiczną całość. Ludzie zostali poddani immuno-terapii genetycznej mRNA, która zmuszała ich komórki do wytworzenia protein S1 zgodnych z sekwencją z Wuhan (Lab.) na ich powierzchniach. mRNA zostało sztucznie wzmocnione pseudourydyną, co dodatkowo w sposób znaczący wzmocniło zdolności przetrwania tego materiału genetycznego. Ciężkie reakcje ludzi na szczepienie mogły być więc konsekwencją wystawienia organizmu człowieka na działanie wysoce patogennego antygenu, którego organizmy stały się fabrykami. Nieprzewidywalna biodystrybucja mRNA sprawiła, że mogło one ulegać ekspresji w różnych częściach organizmu, co prawdopodobnie powodowało u tak wielu biorców przejściowe lub trwałe problemy sercowo-naczyniowe, bardzo silne bóle głowy, reakcje autoimmunologiczne, czy objawy silnej infekcji wirusowej. To, że u kogoś takie objawy przeszły po pewnym czasie, nie musi oznaczać, że to koniec przygód organizmu z tym szczepieniem. Wiedząc to co wiemy już o samym białku S1 bez komponentu wirusowego, to niestety mogło ono zainicjować kaskadę procesów biochemicznych, których zarys został przedstawiony wyżej. Nawet niepełne i wyrywkowe oficjalne dane pokazują niepokojący trend biodystrybucji mRNA. Pfizer użył lucyferazy, ale monitorował tylko lipidy w LNP. Moderna użyła innego mRNA i lipidów: www.ncbi.nlm.nih.gov/.../pmc/articles/PMC5475249/... W badaniu Moderny na myszach widać, że mRNA jest szeroko dystrybuowane w ciele, ale w małych ilościach. Jednak należy pamiętać, że mRNA produkuje około 1000 x protein względem swojej wagi, zatem już nawet tutaj widać, że może to nie być tak "nieznaczące" jak próbowano nam wmówić. Dowodem już samym w sobie jest to jak ludzie reagują na ten preparat. Wiemy natomiast gdzie proteiny kolca kończą swoją przygodę w ludzkim ciele. Kiedy zostają wyprodukowane w komórce, wchodzą w skład powierzchniowej błony komórkowej, gdzie częściowo są cięte i prezentowane w zależności o rodzaju komórki na MHC-1 lub MHC-2: link.springer.com/article/10.1007/s00508-021-01835-w Wiemy również, że komórki, które zostały transfekowane i wyprodukowały białko kolca są niszczone przez system immunologiczny, komórka przechodzi apoptozę lub nekrozę, zostając zniszczona; Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 21:46 cz.3 Wykrywano proteinę S1 we krwi pielęgniarek po szczepieniu nawet 28 dni po iniekcji oraz pełną proteinę S przez krótszy czas: academic.oup.com/.../doi/10.1093/cid/ciab465/6279075 Mamy badania na myszach, które pokazują, że sama struktura S1 może przerywać barierę krew-mózg i migrować do mózgu. Obserwowano to również in-vitro w ludzkich badaniach modelowych: 1. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33053430/ 2. www.nature.com/articles/s41593-020-00771-8 Zespół Patterson et al. ze Stanford poinformował, że znaleźli proteinę S1 w nieklasycznych monocytach nawet do 15 miesięcy po szczepieniu. Ich system AI odkrył, że te długotrwałe efekty poszczepienne pasowały do symptomów tzw. "długiego covidu". Co ciekawe większość ludzi twierdzących, że cierpi na "long covid" jest jednocześnie zaszczepiona co najmniej 1 dawką preparatów mRNA lub adv-mRNA: twitter.com/brucep13/status/1421669045267542016 Obecność podjednostki kolca S1 w nieklasycznych monocytach tak długo jest niepokojąca, gdyż monocyty te odpowiadają za utrzymywanie homeostazy krwi/organizmu oraz naprawiają ściany naczyń krwionośnych i 'wleką się' po naczyniu, mogąc wywoływać zapalenie i objawy tzw. długiego covidu. Jeśli podjednostka S1 znajduje się monocytach (białych krwinkach) i działają jak przechowalnie dla RNA S1, wówczas mogłyby wywoływać objawy long-covid. Teoretycznie można byłoby to leczyć przez zablokowanie szlaku CX3CR1/fraktalkiny jako potencjalnego celu skutkującego redukcją nieklasycznych monocytów zawierających S1, a co za tym idzie zredukować również towarzyszące temu zapalenia naczyń. Lek, który jest antagonistą CCR5 to Maraviroc, potencjalnie silnie antyretrowirusowy terapeutyk; źródła: 1. www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.06.25.449905v1 2. www.frontiersin.org/.../fimmu.2021.700782/full Jeśli dodatkowo nie zadbano, aby przed każdym zastrzykiem robiona była aspiracja (która upewnia osobę robiącą zastrzyk, że igła trafiła w mięsień, a nie w naczynko krwionośne), to ryzyko wpuszczenia syntetycznego mRNA kodującego S1 do systemu krwionośnego znacznie rośnie. Do tego warto również poczytać o transcytozie: www.researchgate.net/.../6671046_Transcytosis... Jest to tym bardziej niepokojące, że wiemy, iż pseudowirus stworzony tylko z proteiny S działał silnie patogennie na śródbłonki naczyń krwionośnych, powodował mikrozakrzepy, również uszkodzenie płuc. Gruba kontrolna nie wykazała zmian naczyniowych: www.ahajournals.org/.../10.../CIRCRESAHA.121.318902 Mógłby ktoś zapytać, a co z infekcją wirusem w naturze. Czym się to różni? Jest to zupełnie inny temat. Jak starczy mi czasu to opiszę ten mechanizm. Na razie napiszę tak: W tej chwili najważniejszy problem do rozwiązania jaki mamy, to poznać dokładne dane biodystrybucji mRNA po szczepieniach, a także zbadanie wszystkich skutków ubocznych jakie one powodują, a jakie zostały do tej pory wykryte w zatrważających ilościach. Infekcja wirusem z natury opiera się głównie na tym ile infekcjonośnych kopii RNA uda się wirusowi wykonać w przebiegu infekcji. Średnio wirus niesie 10^9 do 10^10 kopii RNA, lecz z tego RNA o potencjalne infekcjonośnym jest około 4x mniej. Z tego można oszacować liczbę wirionów w granicach 100,000-10,000,000. Szacunki te są jednak niedokładne. W każdym razie używając danych dotyczących innych koronawirusów można oszacować, że na każdą zakażoną komórkę przypada 10-100 infekcjonośnych wirionów. Mając te dane można byłoby oszacować liczbę komórek, które uległy transfekcji. W szczytowym punkcie infekcji byłoby to zatem 10^4 - 10^6 komórek, co stanowi około 0.001-0.00001% całości. Poza tym przebieg całego procesu infekcji w ludzkim ciele w warunkach naturalnych jest zależny od tak wielu czynników, że nie można go w żaden sposób porównywać ze wstrzyknięciem mRNA S1 bezpośrednio do systemu lub co gorzej do naczyń krwionośnych. W naturze zakażamy się bowiem poprzez oczy, błony śluzowe, otwory oddechowe. Jednak na każdym z tych poziomów mamy również naturalne mechanizmy obronne, które (jeśli działają sprawnie) potrafią unieszkodliwić wirulencję wirusa np. już na poziomie górnej śluzówki nosa. Do tego nawet jeśli już dojdzie do infekcji, wówczas również organizm uruchamia złożoną i zazwyczaj skuteczną (nie licząc wyjątkowo narażonych grup ryzyka) obronę immunologiczną neutralizując wirusa. Poza tym każdy ma bliżej nieokreśloną szansę na złapanie akurat tego słynnego wirusa SARS-CoV-2 pochodzącego pierwotnie z Wuhan w naturze. Do tego istnieje wiele możliwości terapeutycznych: leki, fitozwiązki, zioła, witaminy jeśli już dojdzie do infekcji. Natomiast masz 100% szans, że po szczepieniu Twój organizm będzie produkował te wysoce patogenne białko. Nie jest też znana rzeczywista prewalencja wirusa SC-2 w populacji. Tak masowe, kompulsywne i chaotyczne testowanie rtPCR nie dało nam realnych danych. Można rzecz, że patrząc czasem na losowość wyników tych testów, dodając do tego potencjalnie masę wyników fałszywie-pozytywnych i jednocześnie nie testowanie z równą mocą obecności innych wirusów, nie mogło to poskutkować niczym innym jak tylko całkowitym zagmatwaniem realnego obrazu pandemii, co z kolei wytworzyło ciężki do oszacowania chaos w danych i bałagan statystyczny. Nie wiemy jeszcze tak wielu rzeczy o tych szczepieniach, biodystrybucji i długoterminowych skutkach. Nie mogę zrozumieć dlaczego lekarze sami nie czytali dokładnie dokumentacji, nie żądali szczegółowych badań biodystrybucji, a także nie przejrzeli badań na temat farmakokinetyki molekularnej proteiny S1 w ustroju zwierząt i ludzi zanim zaufali agencjom rządowym oraz zanim zaczęli polecać, zachęcać, promować i wykonywać te szczepienia na ludziach. Nie chodzi tutaj o przyjmowanie czyjejś interpretacji badań, ale przeczytanie samemu. Nie wystarczy przeczytać "Results" w pracy, zwłaszcza że obecnie autorzy muszą nierzadko pisać w konkluzjach lub abstraktach tak, aby trzymało się wszystko obowiązującej narracji. W przeciwnym razie praca ma o wiele mniejszą szansę publikacji, a raczej nie jest wcale publikowana (lub nagle wycofywana kiedy przeszła już proces peer-review po naciskach bardzo wpływowej grupy akademików zasilanych pieniędzmi jeszcze bardziej wpływowych ludzi, co się już nie raz zdarzyło podczas tej pandemii). Kiedy już psychoza i hipnoza masowej formacji minie, wówczas być może środowisko medyczne uświadomi sobie do czego się przyczyniło. Myślenie grupowe w tym wypadku mogło niestety doprowadzić do fatalnej pomyłki. Niestety z mojej perspektywy wygląda to tak, że agresywnie stłumiono wszelkie doniesienia, raporty i dowody na obecność skutecznych protokołów leczenia, leków na wczesnym (najważniejszym etapie infekcji), po to aby uruchomić masowe szczepienia mRNA i adv-mRNA na ludziach. Swoją drogą to AstraZeneca zawierająca 5 x 10^10 cząstek zakaźnych została zaprojektowana, aby wytworzyć jeszcze więcej protein S1 i przez dłuższy czas, co z kolei mogło być powodem, dlaczego AZ powodowała tak wiele skutków ubocznych jeśli chodzi o naczynia krwionośne. Z kolei Moderna użyła aż 100 mikrogramów mRNA, zatem teoretycznie długotrwałe skutki uboczne po tych preparatach mogą być najbardziej widoczne, choć oczywiście bardzo chciałbym się mylić. Specjalne podziękowania dla Pete'a Lincoln'a za inspir Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 20:04 > Na szczęście skopiowałam. Długi jest bardzo, więc powklejam w kawałkach. wrzuć, please Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 21:55 malenka9 napisała: > > Na szczęście skopiowałam. Długi jest bardzo, więc powklejam w kawałkach. > > wrzuć, please Coś pochrzaniłam przy wklejaniu, ale tekst jest już dostępny na blogu - farmakognozja.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 22:00 malenka9 napisała: Jest już stanowisko dr Bodnara w sprawie badań amantadyny: www.facebook.com/100740295192199/photos/a.100753431857552/398871128712446/ Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 22:10 To też jest ciekawe. www.doz.pl/czytelnia/a16409-Molnupiravir__przelomowy_lek_na_COVID-19_dostepny_w_Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 22:18 Dzięki. A tak się ematki upierały, że szczepionki nie mogą mieć wpływu na nowotwory, a tu jednak ... "Szczepionki mRNA modyfikowane nukleozydami silnie aktywują pomocnicze komórki T, które mają wpływ na nowotwory przyśpieszając ich wzrost na przykładzie chłoniaka AITL i szczepionki mRNA BNT162b2 Comirnaty (Pfizer-BioNTech)" www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8656165/ Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 22:22 Wręcz pseudoszczemionki skłaniają limfocyty T do bratobójczej walki, tzn. białko s replikuje się w limfocytach T. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 22:26 A co do rakotwórczej działalności pseudoszczepionek mRNA, to nawet zwolennicy pisali o takim niebezpieczenstwie, gdyby podawano je czesciej niz co pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 [...] 14.02.22, 22:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 22:19 [url=https://www.lekinfo24.pl/lek/Fevarin.html][Fevarin (Rp) zobacz zamiennik » tabletki powlekane 50 mg 60 szt. S n.d. 30% 28,29 37,41/url] Molnupiravir gemini.pl/poradnik/artykul/molnupiravir-czyli-nowy-lek-na-covid-19-wskazania-skutecznosc-i-dostepnosc/ Natomiast, Cena pojedynczej terapii w Stanach Zjednoczonych szacowana jest obecnie na 700 dolarów (listopad 2021), co daje prawie 2,8 tysięcy złotych. Jednak eksperci szacują, że finalnie koszt ten może zmniejszyć się nawet poniżej 10 dolarów. Wszystko dzięki decyzji koncernu Merc&Co o udostępnieniu innym producentom leków generycznych licencji na wytwarzanie molnupiraviru w celu zwiększenia dostępu do leczenia w krajach o niskich i średnich dochodach. W wydanym oświadczeniu koncern zapowiedział, że Merc&Co nie będzie domagał się należności licencyjnych tak długo, jak Światowa Organizacja Zdrowia będzie określała chorobę COVID-19 mianem zagrożenia zdrowia publicznego. Być może w przyszłości w naszym kraju lek ten zostanie objęty refundacją podobnie jak szczepionka przeciwko wirusowi SARS-CoV-2. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 18:41 Pech. Ja nie jestem, ale słyszałam, że to dość przykre. Tzn. od tych, którzy musieli brać amantadynę. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 15:22 To ja wymyślony przez rządy i bigpharmę katar mogłaś zostać wdową?! Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 15:23 Niestety fakty temu przeczą Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 09:01 Przeliczono mu liczbę wystawionych recept i pomnożono przez cenę wizyty prywatnej. Wyszła niezła fortunka. Odpowiedz Link Zgłoś
welcome_back Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:11 Bo cudownie wpisuje się w teorie spiskowe, które się u nas dobrze trzymają. Pandemia to ściema, dawno są dostępne tanie i działające leki, ale KOMUŚ się opłaca pandemię utrzymywać, stąd ci, którzy WIEDZĄ i się wiedzą dzielą, są uciszani. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:28 Oczywiście teorie spiskowe trzymają się dobrze tylko w Polsce, nigdzie wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:37 A Kanada to pikuś ? Niemcy też nie wierzą .Nie tylko Polacy .😊 Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 10:02 Masz rację, większość to ignoranci. Spiski odeszły w niebyt wraz z rewolucją francuską, od tego czasu wszystko jest przejrzyste. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 12:41 Zdaje się, że amantadyna jest lekiem stosowanym od dawna, na Parkinsona wprawdzie, ale jednak. I jej skutki uboczne są przecież znane. Amantadyna była też już uprzednio stosowana jako lek na jeden z rodzajów grypy. Półtora roku temu zauważono, że chorzy na Parkinsona oraz na stwardnienie rozsiane, którzy brali przecież amantadynę na swoje choroby, kiedy zostali zakażeni koronawirusem, jakoś nadspodziewanie dobrze to znieśli. Stąd wziął się pomysł, by - w braku innych leków - spróbować stosować amantadynę, skoro może pomóc. Od półtora roku świat oświecony czeka na te tajemnicze skutki uboczne stosowania akurat amantadyny na akurat Sars-Cov-2. W tym samym czasie - hop-siup !- i pojawiły się NA ZACHODZIE nowe, cudownie wynalezione i już przebadane leki na koronawirusa. Więc stara i znana amantadyna jest zła i nieskuteczna, bo MOŻE mieć nieznane skutki uboczne w nowym zastosowaniu - skutki, których nie stwierdzono od półtora roku. Hm... Jak nie wiadomo, o co chodzi, to zazwyczaj chodzi o pieniądze. - jak mówi stare porzekadło. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 13:01 irma223 napisała: > Zdaje się, że amantadyna jest lekiem stosowanym od dawna, na Parkinsona wprawdz > ie, ale jednak. I jej skutki uboczne są przecież znane. > Amantadyna była też już uprzednio stosowana jako lek na jeden z rodzajów grypy. > Półtora roku temu zauważono, że chorzy na Parkinsona oraz na stwardnienie rozsi > ane, którzy brali przecież amantadynę na swoje choroby, kiedy zostali zakażeni > koronawirusem, jakoś nadspodziewanie dobrze to znieśli. > Stąd wziął się pomysł, by - w braku innych leków - spróbować stosować amantadyn > ę, skoro może pomóc. > Od półtora roku świat oświecony czeka na te tajemnicze skutki uboczne stosowani > a akurat amantadyny na akurat Sars-Cov-2. > W tym samym czasie - hop-siup !- i pojawiły się NA ZACHODZIE nowe, cudownie wy > nalezione i już przebadane leki na koronawirusa. > Więc stara i znana amantadyna jest zła i nieskuteczna, bo MOŻE mieć nieznane sk > utki uboczne w nowym zastosowaniu - skutki, których nie stwierdzono od półtora > roku. > > Hm... Jak nie wiadomo, o co chodzi, to zazwyczaj chodzi o pieniądze. - jak mówi > stare porzekadło. Amantadyny jest przede wszystkim nieskuteczna na covida, co pokazały wszystkie przeprowadzone badania. Do tego może mieć bardzo poważne, znane skutki jak boczne. Zamiast amantadyny można pić wodę - skutek taki sam, za to bez ryzyka poważnych skutków ubocznych. Albo używać homeopatii. Jeść makaron na kozim mleku. Lub umyć włosy szamponem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 17:28 Bujasz . A to co . Małgorzata Gersdorf od tygodnia przechodzi COVID-19. W leczeniu pomaga jej stosowanie amantadyny, którą była I prezes Sądu Najwyższego sprowadziła z Niemiec. Lek nie jest dostępny w Polsce. Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/polska/news-malgorzata-gersdorf-zakazona-koronawirusem-leczy-sie-amantad,nId,4994753#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 17:59 snajper55 napisał: > Amantadyny jest przede wszystkim nieskuteczna na covida, co pokazały wszystkie > przeprowadzone badania. Jasne, a pomysł, że akurat amantadyna mogłaby pomóc, powstał pijackiego wieczorku w pokoju lekarskim w jednym ze szpitali na podstawie rzutu rzutkami w listę leków. pl.wikipedia.org/wiki/Amantadyna "Przesłanką do rozważania amantadyny jako leku na COVID-19 była obserwacja, że u żadnego z 15 obserwowanych pacjentów cierpiących na chorobę Parkinsona (5 osób) lub stwardnienie rozsiane (SM; 10 osób) nie wystąpiły poważne objawy choroby po stwierdzonym zakażeniu wirusem SARS-CoV-2. Wszyscy ci pacjenci przyjmowali amantadynę[20]. Związek ten, po dostaniu się do komórki, oddziałuje z lizosomami, zakłócając syntezę kilku proteaz, wykorzystywanych przez SARS-CoV-2 do wnikania do komórek[21]. Przypuszcza się, że w ten sposób może utrudniać proliferację wirusa[20][21]. Inne hipotezy korzystnego działania amantadyny na zmniejszenie objawów COVID-19 to zmniejszenie uczucia zmęczenia (cierpi na nie >90% chorych na SM; jest także częstym objawem COVID-19) lub stymulacja prawidłowej odpowiedzi na hipoksję i hiperkapnię (której zakłócenie u niektórych chorych na COVID-19 stanowi ryzyko śmierci)[20]. Według innych hipotez amantadyna może blokować tzw. kanał E, przez który RNA wirusa dostaje się do komórki[22] lub wiązać się z wirusowym białkiem kolca, zaburzając jego związanie się z infekowaną komórką[23]. Obie te możliwości zostały zweryfikowane obliczeniowo za pomocą modelowania molekularnego[22][23]." Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 22:21 Amantadyna w początkowym okresie covida daje pozytywne efekty.Przestań człowieku usuwać moje posty . Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 23:07 Ja usuwam Twoje posty??? Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 12:16 Może jednak poczekaj z takimi opiniami na zakończenie badań dotyczących właśnie lżej chorych. Jak potwierdza nie będziesz musiała nikogo przekonywać. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 13:26 Amantadyna hamuje replikację wirusa, czyli chorobotwórczy patogen. Covid to nie wirus, tak wiec na niego nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 13:30 malenka9 napisała: > Amantadyna hamuje replikację wirusa, czyli chorobotwórczy patogen. Covid to nie > wirus, tak wiec na niego nie działa. Choroba wirusowa wywołana nie wirusem 🤣🤣🤣. Nowa medycyna czy co? 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 13:51 paskudek1 napisała: > > Choroba wirusowa wywołana nie wirusem 🤣🤣🤣. Nowa medycyna czy co? 🤣🤣🤣 > > Nie znasz podstawowych pojęć, wirus to patogen (Sc2), ktory wywoluje chorobe, gdy się ma pecha. Choroba COVID19 jest efektem dzialania patogenu. Amantadyna zwalcza patogen, a nie leczy chorobę. Amantadyna nie pomoze na rozwalone płuca , nie zwalczy nadkażenia bakteryjnego, zapalenia płuc, niewydolności oddechowej, nie poprawi stanu agonalnego.. Nie spowoduje, ze ktos powstanie z grobu. Lek przeciwirusowy hamuje replikację wirusa, czyli pomaga na początku infekcji np. do 5 dnia, kiedy ta replikacja jest. Choroba jest takim stanem organizmu, kiedy to czujemy się źle, a owego złego samopoczucia nie można jednak powiązać z krótkotrwałym, przejściowym uwarunkowaniom psychologicznym lub bytowym, lecz z dolegliwościami wywołanymi przez zmiany strukturalne lub zmienioną czynność organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 13:55 Pytanie czy rzeczywiście hamuje namnażanie wirusa oraz jakie dawki są potrzebne bo ile pamiętam to badania on vitro wskazywały dawki tak wysokie, że zdecydowanie niebezpieczne dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 14:00 >Pytanie czy rzeczywiście hamuje namnażanie wirusa oraz jakie dawki są potrzebne bo ile pamiętam to badania on vitro wskazywały dawki tak wysokie, że zdecydowanie niebezpieczne dla ludzi. Podaj link do tych badań. Z chęcią przeczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 14:05 Wrzucilam w tym wątku ulotkę leku viregyt K. Zapoznaj się i mozemy podyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 21:48 Hope juz podawała, poszukaj sobie w archiwum. To były te z halucynacjami i omamami po wprowadzeniu leczenia antadyną... Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 22:05 memphis90 napisała: > Hope juz podawała, poszukaj sobie w archiwum. To były te z halucynacjami i omam > ami po wprowadzeniu leczenia antadyną... > Przeczytaj sobie ulotkę, jak to jest z tymi halucynacjami i omamami i u kogo. Kilkuktrotnie zamiescilam w tym watku link. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 13:02 Jedyna osoba która to brała to mój niekolega, fan teorii spiskowych, walczacy tato, itp. Niestety nie zaszkodziła mu. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-klamka Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 17:27 Ja się nie uczepiłam, bo preferuję witaminy, ale koleżanka z pracy niedawno zeznała, że załatwiła amantadynę rodzicom, którzy odmówili szczepienia a ona się strasznie o nich bała. Coś tam jesienią złapali (nie poszli na testy bo emeryci zwolnienia nie potrzebują), amantadynę zjedli, wyzdrowieli i żyją. Teraz trzymają jeszcze zapasik na omikrona. Amantadynę bierze się zaraz przy pierwszych objawach, a nie tak jak zrobili w tych badaniach, że dawali ludziom, którzy już w szpitali bez płuc leżeli. Odpowiedz Link Zgłoś
onucejurija69 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 17:42 Powiadasz że "coś tam jesienią złapali , amantadynę zjedli i wyzdrowieli i żyją " . A to ciekawostka . A mojego szwagra ojca brata kuzyna zięć miał podobnie , też coś jesienią złapał , ale to chyba była kiła a może ryba , muszę dopytać . - www.racjonalista.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-klamka Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 17:49 Twierdzisz, że przez dwa lata dwóch emerytów z chorobami współistniejącymi nie zdołali złapać tego straszliwie zakaźnego wirusa? Cuda panie, cuda Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 20:18 Przecież wirusa się łapie od zarażonych, nie od posiadania chorób współistnieniejących 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-klamka Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 04:06 U tych z współistniejącymi najlepiej tego wirusa widać. Młodzi i zdrowi złapią, ale mogą go nawet nie zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 08:44 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 18:15 W realnym świecie nie spotkałam się z najmniejszym zainteresowaniem tym lekiem. To uczepienie to chyba głównie medialno-internetowe Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kar Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 18:25 Skuteczne działania antamadyny najbardziej chwalą Ci, którzy brali ją w zaciszu domowym na własną rękę w początkowych fazach choroby. A w szpitalu badania kliniczne przeprowadzono na ciężko chorych na Covid, którzy już musieli być hospitalizowani. Moim zdaniem są to zupełnie różne grupy badawcze i wcale się nie dziwię, że amantadyna nie pomogła tym z zaawansowanym rozwojem choroby. Powinno przeprowadzić też badania na grupie nie wymagającej leczenia szpitalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
kotletymielone5 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 12.02.22, 20:07 Wreszcie rzeczowa wypowiedź. Tak, amantadyna brana na początku infekcji w określonym reżimie dawkowania powoduje, że z "pandemicznej zarazy" usprawiedliwiającej nieleczenie innych chorych, wykańczanie ciężko chorych pod respiratorem (ok. 10% przeżywalności tych, którzy już tam trafili), odstąpienie od leczenia infekcji COVID-19 (bo teleporady oferujące NIC KOMPLETNIE poza lekami przeciwgorączkowymi to żadne leczenie) - staje się wyleczalną chorobą dotychczas dostępnym tanim lekiem. Nie wiem, jak trzeba być oczadziałym, jak wypowiedź wątkodajki i jej podobne wypowiedzi, żeby odrzucać tę prawdę. Niestety Fauci nie przewidział tej luki i cały plan "straszliwej nieuleczalnej pandemii" mu się sypnął, w związku z tym co najmniej nieszkodliwa amantadyna, która naprawdę bardzo pomaga, jeżeli jest podana zaraz na początku infekcji, została surowo zakazana (oprócz stricte przepisywania na parkinsona), w aptekach jej nie ma, a przecież to KK niewoli ludzi, "zaglonda im pod kordłę", nie władze, które wykończyły za pomocą pandemii i szczepionek miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 12:17 Taki badania na grupę lżej chorych jeszcze się nie zakończyły Odpowiedz Link Zgłoś
terazkasia Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 00:06 sueellen napisała: > Skoro na świecie są przebadane i zarejestrowane leki na COVID? > > Już dawno czytałam że nie ma jakichkolwiek dowodów potwierdzających, że amantad > yna działa a teraz badania kliniczne to potwierdziły. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 00:56 Ponad 10 miliardów dawek podanych w sposób kontrolowany. To ile tych chcesz jeszcze dawek podać i sprawdzić ich działanie, żeby szczepionka była przebadana? 100 miliardów, 1000? A może tysiąc pięćset sto dziewięćset? A która szczepionka w historii ludzkości byłą lepiej przebadana? Kiedy w historii ludzkości medycyna i wszelka inna nauka stała na wyższym poziomie? Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 01:34 Na tej samej zasadzie co amerykanskie antyszczepy stosuja weterynaryjny lek na odrobaczanie i przeciwmalaryczny hydroxychloroquine Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 01:37 Jakies badania na podparcie tej smialej tezy, czy anegdotami lecimy? Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 07:43 Jeszcze trwają. Jeszcze nie są zakończone. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 21:58 Po dwóch latach jeszcze niezakończone...? Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 07:35 Ruszyły razem z 1,5 roku temu wiec pewnie nie nawet będą opublikowane wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 12:36 myelegans napisała: > Jakies badania na podparcie tej smialej tezy, czy anegdotami lecimy? Wystarczy 50 lat doswiadczeń z tym lekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 12:37 W leczeniu covida? Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 12:39 esperantza napisała: > W leczeniu covida? Nie, hiva. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 12:42 To jest lek przeciwwirusowy, czyli hamujący replikację wirusa i covida, gdy już się rozwinie, nie leczy, Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 13:10 Amantadyna hamuje uwalnianie się kwasu nukleinowego wirusa do komórki gospodarza. To jest jej podstawowe dzialanie, czyli hamuje replikację wirusa.. Replikacja= namnażanie wirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 13:32 JAKIEGO wirusa? Bo wiesz geniuszko że wirusów jest od groma i trochę? I w JAKICH dawkach hamuje? Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 16:58 No to nic dziwnego ze badania nie wyszły 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 20:30 malenka9 napisała: > myelegans napisała: > > > Jakies badania na podparcie tej smialej tezy, czy anegdotami lecimy? > > > Wystarczy 50 lat doswiadczeń z tym lekiem. Acha, u pacjentow z chorobami neurologicznymi, to prawie jak wirusowki, moze statyny tez podawac bo doswiadczenie kilkudekadowe Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 20:39 myelegans napisała: > > Acha, u pacjentow z chorobami neurologicznymi, to prawie jak wirusowki, moze st > atyny tez podawac bo doswiadczenie kilkudekadowe Naprawdę nie stać cię nawet na przeczytanie ulotki leku? "Viregyt K to dostępny na receptę lek przeciwwirusowy stosowany na zakażenia wirusem grypy typu A. Preparat ma działanie dopaminergiczne, w związku z czym jest wykorzystywany również w leczeniu objawów choroby Parkinsona. Lek ma postać kapsułek – opakowanie zawiera ich 100 sztuk." www.medicover.pl/leki/viregyt-k/ Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 21:12 leki.urpl.gov.pl/files/Viregyt_K_kaps_100mg.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 21:17 Viregyt k jest lekiem przeciwwirusowym, stosowanym też w przypadku choroby Parkinsona. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 15:25 Tak jest lekiem przeciwirusowym, który kiedyś działał dobrze na wirusa grypy typu A, a później wirus zmutował tak, że ma odporność na ten lek i dlatego dziś się go już w leczeniu grypy typu A nie stosuje. To nie znaczy, ze działa na wszystkie wirusy. Np. na wirusa grypy typu B nigdy nie działał. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 18:46 >Tak jest lekiem przeciwirusowym, który kiedyś działał dobrze na wirusa grypy typu A, a później wirus zmutował tak, że ma odporność na ten lek Mówisz o swoich obserwacjach? Jezeli nie, to poproszę o podanie adresu bibliograficznego do badań, ktore wskazywalyby, że amantadyna nie ma juz dzialania przeciwwirusowego. Chodzi mi o czasopisma medyczne. >To nie znaczy, ze działa na wszystkie wirusy. Np. na wirusa grypy typu B nigdy nie działał. i to jest w ulotce, jak rowniez nie dzialalala na syfilis. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 18:40 Maleńka ty powiedz jaką ty masz specjalizację? Medycyna, farmacja, farmakologia? Może farmakodynamika? Biochemia? Co skończyłaś że tak się kategorycznie wypowiadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 18:48 paskudek1 napisała: > Maleńka ty powiedz jaką ty masz specjalizację? Raczej ty powinnas sobie takie pytanie zadac, a mianowicie- ktora uczelnia wypuścila nauczyciela, ktory nie rozumie podstawowych pojęć i ma problemy z czytaniem ze zrozumiem oraz używa wulgarnego słownictwa? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 18:53 malenka9 napisała: > paskudek1 napisała: > > > Maleńka ty powiedz jaką ty masz specjalizację? > > Raczej ty powinnas sobie takie pytanie zadac, a mianowicie- ktora uczelnia wyp > uścila nauczyciela, ktory nie rozumie podstawowych pojęć i ma problemy z czytan > iem ze zrozumiem oraz używa wulgarnego słownictwa? > Nie uciekaj od odpowiedzi kotku, ja się NIE WYPOWIADAM kategorycznie na tematy medycyny bo kończyłam inne studia. Na marginesie, żadna uczelnia nie "wypuszcza nauczycieli" i to też powinnaś wiedzieć ty nasza alfo i omego. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 12:19 sueellen napisała: > yna działa a teraz badania kliniczne to potwierdziły. Co potwierdziły te badania kliniczne, że amantadyna to za malo na etapie szpitalnym? Amantadyna to lek AMBULATORYJNY podawany na początku infekcji, chroniący przed HOSPITALIZACJĄ! Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 12:24 Jeszcze dodam, ze te badania kliniczne to jakis smiech na sali. To jakby badać dzialanie szczepionki u ludzi stojacych nad grobem , zaszczepić ich, doprowadzic do dalszego rozwoju choroby i zgonu, i na tej podstawie orzec, ze szczepionka nie dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 13:32 Tak, bo TY znasz się lepiej na badaniach klinicznych. Po prostu geniusz z ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 17:03 Geniuszu badań klinicznych. Jeśli chcesz mieć miarodajny wynik to musisz mieć jednorodna grupę. Inaczej nici z wniosków. Zakończono badania w leczeniu przebiegu ciężkiego covida. Mie działa. Stosowanie w lekkim jeszcze jest oceniane .Zobaczymy go wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 17:19 esperantza napisała: Zakończono badania w leczeniu przebiegu ciężkiego covida. Mie działa. Stosowanie w lekkim jeszcze jest oceniane .Zobaczymy go wyjdzie. Już tu malenka wam tłumaczyła, ale widzę, że ty dalej nie rozumiesz. Amantadyna nie działa w leczeniu ciężkiego covida, co sam doktor Bodnar wielokrotnie podkreślał. Amantadyna działa w początkowej fazie choroby, hamując replikację wirusa. Ale z jakiegoś powodu banda nieuków uznała, że udowodnią coś, o czym już wszyscy wcześniej wiedzieli. Bardziej nie mogli się skompromitować tymi badaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 17:24 Kochaniutka, a kim Ty jesteś żeby stanowić tu jakiś autorytet? Dr Bodnar tez umiarkowany, bo nie zrobił niczego porządnie tylko opowiadał na prawo i lewo o swoich sukcesach bez pokrycia w wiarygodnych danych. To ze jakaś teoria wydaje się logiczna to jeszcze mało, trzeba ja udowodnić. Będę bardzo szczęśliwa jeśli amantadyna okaże się skuteczna w leczeniu lekkiego covida . Trzeba będzie tylko zważyć bezpieczeństwo bo może jednak nie będzie ono takie oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 22.02.22, 23:35 esperantza napisała: > Będę bardzo szczęśliwa jeśli amantadyna okaże się skuteczna w leczeniu lekkiego > covida . Trzeba będzie tylko zważyć bezpieczeństwo bo może jednak nie będzie o > no takie oczywiste. Za to bezpieczeństwo szczepionek jest bardzo oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 13:58 Ja się kategorycznie na każdy temat tak jak ty. Szczepionki co do zasady ZAPOBIEGAJA chorobom, a że ktoś gdzieś bada inne schematy leczenia KONKRETNEGO nowotworu to już inna bajka. Ty zaś przenosisz to na wszystko inne jak ci pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 14:16 Może zrób SWOJE nadania co? Hope ci pomozw, taka sama specjalistka jak i ty. Znacie się na wszystkim to badania kliniczne pykniecie pomiędzy śniadankiem a kawą i luzik. Co wam będą jacyś tam durni naukowcy mówić jak, wy wiecie LEPIEJ. A na marginesie może mi wyjaśnisz PO CO mam brać bardzo silny lek neurologiczny jak mam początku infekcji o np zero poważnych objawów? Na KATARA mam brać silny lek z wieloma UDOWODNIONYMI silnymi skutkami ubocznymi? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 14:17 Badania oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 14:32 >Co wam będą jacyś tam durni naukowcy mówić jak, wy wiecie LEPIEJ. Amantadyna to lek AMBULATORYJNY, czyli do leczenia AMBULATORYJNEGO. Dlaczego wiec badania kliniczne byly na pacjentach HOSPITALIZOWANYCH? Jedyny logiczny powód dla mnie to, ze albo zlecajacy takie badania są idiotami lub mają za idiotów spoleczenstwo lub/i są skorumpowani. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 17:26 No może to grupa która najbardziej potrzebuje pomocy i dla nich w pierwszej kolejności trzeba szukać ratunku ? Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 19:21 >No może to grupa która najbardziej potrzebuje pomocy i dla nich w pierwszej kolejności trzeba szukać ratunku ? A wiesz, że amantadyna nie dziala po wiremii na to co ta wiremia zrobiła, nie wyleczy uszkodzonych płuc, niewydolnosci oddechowej, nie sprawi, ze ktos wstanie spod respiratora i powie "ja zyję"? Lek przeciwiwrusowy hamuje replikację wirusa, czyli stan, ktory jest na POCZĄTKU INFEKCJI - tak do średnio do 5 dnia od zarazenia. Jednym slowem, robiąc tego typu badania kliniczne zrobiono szmatę z nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 19:28 „Okres inkubacji” oznacza czas między „złapaniem” wirusa, a wystąpieniem objawów choroby. Większość szacunków okresu inkubacji COVID-19 wynosi od 1 do 14 dni (najczęściej około 5 dni). Pajace chcieli udowodnić, że amantadyna nie dziala na objawy chorobowe. I udowodnili, tylko po co? Wystarczylo przeczytac ze zrozumieniem ulotke, ze lek ten hamuje replikacje wirusa. To jest jego dzialanie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 19:32 Nie przetłumaczysz. Amantadyna działa na początku infekcji tak by wirus się nie rozwinął. Ale tu są odporni na tego typu argumenty. Dopiero jak nieboszczyk by z grobu wstał to byłby dowód, że działa. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 19:35 stephanie_harper2 napisał(a): > Nie przetłumaczysz. Masz rację. Jednym słowem, cycki opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 10:17 Nie działa. Nie działa i to udowodniono. Nie kłam. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 14.02.22, 15:41 stephanie_harper2 napisał(a): > Nie przetłumaczysz. Amantadyna działa na początku infekcji tak by wirus się nie > rozwinął. Ale tu są odporni na tego typu argumenty. Dopiero jak nieboszczyk by > z grobu wstał to byłby dowód, że działa. Masz na to jakieś badania kliniczne? Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 19:38 esperantza napisała: > No może to grupa która najbardziej potrzebuje pomocy i dla nich w pierwszej kol > ejności trzeba szukać ratunku ? Sugerujesz, że ci badacze są debilami i zrobili badania, których wynik był z góry przesądzony? Nie szłabym w tym kierunku. Może to pajace, może to skorumpowane pajace, ale zaraz sugerować, że to debile? Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 17:22 paskudrk1 "A na marginesie może mi wyjaśnisz PO CO mam brać bardzo silny lek neurologiczny jak mam początku infekcji o np zero poważnych objawów?" Bo masz pozytywny wynik testu i pierwsze objawy ? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 17:41 A ktoś Ci to każe brać na katar. Poza tym jak bierzesz paracetamol na ból głowy to tych skutków ubocznych więcej masz, zwłaszcza jak głowa często boli. Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 20:11 Nie biorę paracetamolu bo jest nieskuteczny, kompletnie nie działa na ból głowy, ma mnóstwo skutków ubocznych i długofalowo obniża odporność. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 21:52 Paracetamol nie wpływa na odporność. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 22:24 memphis90 napisała: > Paracetamol nie wpływa na odporność. > Dokształć się pani "doktór" pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15878691/ Paracetamol obniża wewnątrzkomórkowy poziom glutationu i moduluje produkcję cytokin w ludzkich makrofagach pęcherzykowych i pneumocytach typu II in vitro Toksyczność paracetamolu www.jbc.org/content/274/15/10349.full Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dlaczego Polacy uczepili się tej amantadyny 13.02.22, 14:34 Bo, ZASADNICZO geniuszko tak, szczepienie ma ZAPOBIEGAĆ chorobie. Nowotworu są jednak inne of wirusów czy bakterii i być może szczepionka daje efektu "lecznicze" czyli zapobiega namnażaniu komórek nowotworowych które już w organizmie są. Nie wiem. To nie ja tu robię za alfę i omegę od leków, szczepień i badań klinicznych tylko Ty. Odpowiedz Link Zgłoś