Dodaj do ulubionych

Ukraińska rodzina

27.02.22, 08:26
Wczoraj wieczorem przyszła do mnie Ukrainka, która wynajmuje pokój od tego samego faceta co my domek. Domek nie duży (60m2 dwa pokoje). Przyszła zapytać czy nie dalibyśmy rady przenocować jakiś czas jej przyjaciółki z córką (mała ma 1,5 roku). W zasadzie nie ma problemu. Jeden pokój zajmujemy my, w drugim w zasadzie tylko śpi maluch. Tylko teraz kłopotem jest spanie. W tym drugim pokoju nie ma "dorosłego" łóżka. Łóżeczko dla malucha jest, jeszcze nie wyrzuciłam tego łóżeczka ze szczebelkami. Nie ma problemu z ciuszkami dla małej, co najwyżej troszkę pochodzi w ciuchach bardziej chłopięcych, lodówka w miarę pełna, mamy się czym podzielić, do jutra damy radę. Ciuchy dla dorosłej osoby też się jakieś znajdą (przynajmniej na zmianę).
I teraz problem mam z du... Nie ukrywam nie mam za bardzo kasy, żeby kobiecie kupić nowe ciuchy na zmianę, żeby miała przynajmniej na tydzień. Pogoda jest "dziwna" więc nowych rzeczy też troszkę trzeba i jest to spora kasa do wydania (gacie, skarpetki, staniki, buty kapcie i pewnie jeszcze parę rzeczy o których nie pomyślałam. Zastanawiam się, czy wypada tą kobietę położyć na materacu (2-3 noce) i zaproponować jej zakupy w lumpeksie?
Obserwuj wątek
    • hrabina_niczyja Re: Ukraińska rodzina 27.02.22, 08:32
      Na fejsie są grupy POMOCOWE Ukrainie. Pisz post, że masz mamę z dzieckiem i czego wam potrzeba. Wszystko wam dowiozą.
    • sandramonika Re: Ukraińska rodzina 27.02.22, 08:32
      Nie jesteś sama, na pewno masz w otoczeniu ludzi , którzy też chętnie pomogą, napisz np. na Facebooku co potrzebuje ta kobieta
      • turbinkamalinka Re: Ukraińska rodzina 27.02.22, 08:55
        Na razie uważam, że zmasowana pomoc jest potrzebna gdzie indziej. Pomóc dwóm osobom to nie jest ogromny problem, szczególnie że nie jestem z tym sama. Łóżko znalazłam Na OLX, ale na razie tylko napisałam do babki, bo niedziela i mi głupio dzwonić. Ciuchy się ogarnie bez problemu. Tylko trochę wstyd z tym lumpeksem, z drugiej strony niedaleko mnie jest z całkiem fajnymi ciuchami, to kobieta wybierze sobie co jej się podoba. Akurat jutro jest dostawa. Na dziś i jutro spokojnie mam spożywkę i dla dorosłych, dla dziecka (mleko, pieluchy, kaszkę, soczki, owoce) bo mój mały w podobnym wieku. Jedna znajoma zaproponowała, że dorzuci mi troszkę kasy do zakupów ( co tam będzie potrzebne). Jak kobieta trochę ochłonie i odpocznie, ma możliwość u tej znajomej zacząć sprzątać. Wiadomo na czarno, bo pozwolenia na pracę brak, ale chociaż będzie miała jakąś swoją kasę. Dziecko może zostawić u mnie. Przeżyję jakoś z dwoma maluchami smile. Jakby tak miała na początek chociaż ze trzy domy w tygodniu to na początek byłoby dobrze, zawsze jakaś kasa żeby odłożyć. Pod koniec maja zwalnia się mieszkanie u tego faceta u którego my wynajmujemy. W prawdzie jest to zadupie, ale do centrum Warszawy jedzie się 30 minut pociągiem i jest tanio (900 zł za dwa pokoje w domku z osobnym wejściem).
        W moim odczuciu układa się nieźle (przynajmniej na tą chwilę).
        Tylko czy to wypada zaproponować ten materac i lumpeks (wiem że problem z du... ale jednak)
        • hrabina_niczyja Re: Ukraińska rodzina 27.02.22, 09:06
          Kochana, pomocy wszędzie jest już po korek. U nas już nie przyjmują darów, bo nie mają miejsca. Naprawdę, dajesz już dużo napisz prośbę o przywiezienie potrzebnych rzeczy. Będzie wam łatwiej. I oczywiście, że wypada materac, też dałam materace.
        • piesekpustyni Re: Ukraińska rodzina 27.02.22, 11:00
          Wyczuwam prowokacje
    • asia_i_p Re: Ukraińska rodzina 27.02.22, 08:35
      Po pierwsze, kobieta niekoniecznie wyszła z domu tak jak stała, może mieć ze sobą rzeczy na zmianę. Po drugie, może mieć pieniądze i chcieć sama kupić. Poczekaj, aż przyjedzie, ustalicie potrzeby, skontaktujesz się z kimś, kto koordynuje pomoc w waszej okolicy i powiesz, co jest potrzebne, skoro ty dajesz miejsce do zamieszkania (to bardzo dużo), to inni ludzie chętnie pewnie dorzucą inne wsparcie.
      • hrabina_niczyja Re: Ukraińska rodzina 27.02.22, 08:43
        Na ten moment mamy tyle pomocy i zebranych rzeczy, że niech nie wydają pieniędzy. Pieniądze jeszcze jej się przydadzą. Autorka niech napisze na grupach jak już kobieta przyjedzie i ustala co potrzeba, ludzie pomogą i jej przywiozą. Ukraińcy są dumni, chcą płacić, ale trzeba im tłumaczyć, że teraz nie ma takiej potrzeby.
    • mdro Re: Ukraińska rodzina 27.02.22, 08:35
      Wiesz, myślę, że w tej chwili najważniejsze jest miejsce do spania, jedzenie - i poczucie bezpieczeństwa. Nie sądzę, by się obraziła za materac, a w kwestii ubrań zorientujesz się, jak już będzie.
      I w ogóle to wspaniałą z was rodzina.
    • 35wcieniu Re: Ukraińska rodzina 27.02.22, 08:45
      Wypada.
      Z koleżanką ogarniamy teraz podobną sytuację, też wjechał materac.
      A ciuchy i cała reszta to żaden problem o ile masz znajomych. Tu u nas poszło pędem, jeden wpis na fejsie że rodzina dojedzie jutro i momentalnie się wszyscy podzielili kto co kupi, kto co może dać, kto pomoże przygotować mieszkanie itd.
    • miruka Re: Ukraińska rodzina 27.02.22, 08:51
      Wielu nie ma warunków by przyjąć kogoś potrzebującegi u siebie i chętnie Ci pomogą w takiej logistyce, nawet z jedzeniem, tylko rozpuść wici
      • turbinkamalinka Re: Ukraińska rodzina 27.02.22, 08:58
        Ech jak widać ja też nie bardzo mam warunki, ale myślę że 20 miesięczny dzieciak nie obrazi się i udostępni swój pokój.
        • hrabina_niczyja Re: Ukraińska rodzina 27.02.22, 09:08
          To tym bardziej napisz prośbę o dowiezienie potrzebnych rzeczy. Nie ma się co wstydzić. Napisz zwyczajnie, że dziś przyjeżdża do ciebie mama z dzieckiem i prosisz o....
    • mgla_jedwabna Re: Ukraińska rodzina 27.02.22, 10:38
      Poczekaj, aż ta kobieta dojedzie i wtedy zobaczysz, czego potrzebuje. Bo może się okazać, że przyjedzie z dwiema torbami, gdzie będzie miała ciuchy dla dziecka i siebie, ale np. będzie trzeba kupić jakieś lekarstwa albo się okaże, że np. w panice swetry popakowała, ale skarpetki na zmianę trzeba kupić.
    • myfaith Re: Ukraińska rodzina 27.02.22, 11:07
      Wejdź na fejsie w grupę mieszkańców tam gdzie mieszkasz - widziałam propozycje pomocy z otwocka , Brwinowa wiec na pewno z innych miejsc tez sa.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka