Dodaj do ulubionych

Mieszkania komunalne

06.03.22, 21:12
Kiedyś napisałem o mieszkaniach komunalnych w Łodzi, od lat pustych. Teraz pojawiły się dane : otóż na ok 40 tysięcy takich mieszkań prawie 3 tys nie ma wody, ponad 14 tys toalety. Mimo 2,9 tys oczekujących na mieszkanie, pustych jest 9 tysięcy. Jak sądzicie, można przydzielić je jako lokale tymczasowe uciekinierom z Ukrainy?
Obserwuj wątek
    • mamkotanagoracymdachu Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 21:22
      A dlaczego stoją puste?
      • nickbezznaczenia Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 21:36
        'na ok 40 tysięcy takich mieszkań prawie 3 tys nie ma wody, ponad 14 tys toalety.'
        Dlatego.
        • arwena_11 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 10:58
          To nie mieszkania komunalne a socjalne. Eksmitować do nich tych co mają zadłużenie
      • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 21:39
        Powody są conajmniej dwa. Pierwszy - ludzie życzą sobie mieszkań z wodą, toaleta, centralnym ogrzewaniem, dużym metrażem i w ładnej okolicy. Drugi - bezwład instytucji dysponującej tymi mieszkaniami. Urzędnikom nie chce się chodzić, sprawdzać itp. Przecież nie muszą.
        • angazetka Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:20
          Niekoniecznie z dużym metrażem i w ładnej okolicy, ale jednak woda i CO to taki jakby standard w XXI wieku?
          • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:25
            Co z tymi, którzy tym standardem XXI wieku nie dysponują?
            • mamkotanagoracymdachu Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:28
              Masz na myśli bezdomnych?
              Bo rozumiem, ze ludzie, którzy odrzucają taka propozycje, mieszkają dziś w lepszych warunkach.

Proponowanie komukolwiek w Polsce w 2022 mieszkania bez wody / toalety to absurd.
              • sol_13 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:34
                O komunalnych nie słyszałam, ale socjalne bez osobnej toalety w Warszawie są jak najbardziej. Tzn mają umywalki w pokojach, a toaleta wspólna na kilka mieszkań na korytarzu.
                Tak samo CO, jak ktoś wyzej napisal, wcale nie jest wszedzie takim standardem. Cześć mieszkań w starych kamienicach jest ogrzewana elektrycznie. Rachunki za prąd wyzsze od czynszow za mieszkania socjalne.
              • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:42
                Mam na myśli mieszkańców takich lokali, komunalnych i prywatnych, którzy spędzili w nich kilkadziesiąt lat swojego życia lub wynajmują żeby nie mieszkać z rodzicami, albo przyjechali do pracy czy do szkoły i nie mogą płacić tysięcy za wynajem.
          • agonyaunt Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:30
            To jest kokosowy, koleś z permanentnym bólem d..y, że inni mają lepiej.
            • 35wcieniu Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:34
              To nawet nie jest ból dupy, to jest jakaś chora obsesja. Jak ktoś ma wodę i kibel to kokosowego aż zatyka z wrażenia że jak to, a nie mógłby mieć gołych ścian? Jak ma gole ściany to go zatyka że w ogóle ma ściany, mało to dworców i noclegowni? Niech mnie wytną, ale to co tu prezentuje ten pozujący na sympatycznego dziadusia zawistnik jest obrzydliwe w najwyższym stopniu. To już naszych inceli łatwiej zrozumieć, bez kitu.
              • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:47
                Gdzie ty tu widzisz jakąkolwiek zawiść, zazdrość? Chce wielu z was uświadomić, że znaczna część ludzi w Polsce żyje inaczej, niż przeciętna ematka sobie wyobraża, że bieda to nie wąski margines, niedostrzegalny z zamkniętego osiedla. I z komentarzy widzę, że rzeczywiście niektóre z was nie mają o tym pojęcia.
                • 35wcieniu Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:54
                  A ja ci uświadamiam że przeciętna ematka zna rozmaitych ludzi i rozmaite sytuacje ale zwykle nie jest aż tak obrzydliwa żeby wpadać na pomysł żeby ludzi uciekających przed wojną kwaterować w miejscach urągających ludzkiej godności tylko dlatego że istnieją Polacy, którzy tak żyją.
                • magdallenac Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:58
                  Ale dlaczego ty próbujesz kogokolwiek uświadamiać? Możesz wprost napisać jakie były Twoje intencje, kiedy założyłeś ten wątek?
                • agonyaunt Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:01
                  >Gdzie ty tu widzisz jakąkolwiek zawiść, zazdrość?

A dlaczego zacząłeś wątek o umieszczaniu straumatyzowanych kobiet i dzieci w lokalach, w których nawet łódzkie menelstwo nie chce mieszkać?
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:06
                    Bo chyba lepiej mieszkać w takim lokalu niż w szkole (dziś słyszałem od przedstawiciela lokalnych władz o zakwaterowaniu w szkołach) czy innym miejscu o niemieszkalnym przeznaczeniu.
                    • daniela34 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:08
                      kokosowy15 napisał(a):

> Bo chyba lepiej mieszkać w takim lokalu niż w szkole (dziś słyszałem od przedst
                      > awiciela lokalnych władz o zakwaterowaniu w szkołach) czy innym miejscu o niemi
                      > eszkalnym przeznaczeniu.

Nie, nie lepiej
                    • agonyaunt Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:09
                      Nie, nie lepiej. I nie bezpieczniej.
                    • 35wcieniu Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:15
                      Nie, nie lepiej. Oczywiście zapewne znasz ludzi, którzy wolą mieszkać w zagrzybiałej ruinie bez wody i ogrzewania, ale większość zdrowych umysłowo osób woli jednak w budynkach czystych, suchych, ogrzewanych i zaopatrzonych w bieżącą wodę.
                    • ritual2019 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 09:22
                      kokosowy15 napisał(a):

> Bo chyba lepiej mieszkać w takim lokalu niż w szkole (dziś słyszałem od przedst
                      > awiciela lokalnych władz o zakwaterowaniu w szkołach) czy innym miejscu o niemi
                      > eszkalnym przeznaczeniu.

A gdzie odbywa sie nauka?
                      • little_fish Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 10:19
                        Nauka nadal odbywa się w szkołach. W kilku przypadkach zaadaptowano sale gimnastyczne z tego co widziałam
                      • iwles Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:18
                        ritual2019 napisał(a):

> A gdzie odbywa sie nauka?

w innych pomieszczeniach szkolnych, które znajdują się w innej części budynku, niż tamte sale, często z osobnym wejściem, więc nie kolidują ze sobą.
                        • ritual2019 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:59
                          iwles napisała:

> ritual2019 napisał(a):
                          >
                          > > A gdzie odbywa sie nauka?
                          >
                          >
                          > w innych pomieszczeniach szkolnych, które znajdują się w innej części budynku,
                          > niż tamte sale, często z osobnym wejściem, więc nie kolidują ze sobą.
                          >
                          >
                          😃
                          • daniela34 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 14:24
                            Hmm, no nie wiem, co cię śmieszy. Ponoć dorastałaś w Polsce. To jakim cudem udało ci się przez kilkanaście (minimum) lat życia nie widzieć żadnej szkoły "tysiąclatki'- w nich często tak właśnie jest to rozwiązane, że sala gimnastyczna znajduje się w osobnym pawilonie połączonym z głównym budynkiem przejściem, oprócz tego przejścia sala ma zawsze jeszcze inne wejście (z powodu przepisów dot.bezpieczeństwa). W tego typu budynkach nauka może się odbywać w klasach a uchodźcy przebywać na sali. Oczywiście są też inne budynki szkolne, no ale nie ma konieczności, by w nich kwaterować uchodźców.
                            • ritual2019 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 14:33
                              daniela34 napisała:

> Hmm, no nie wiem, co cię śmieszy. Ponoć dorastałaś w Polsce. To jakim cudem uda
                              > ło ci się przez kilkanaście (minimum) lat życia nie widzieć żadnej szkoły "tysi
                              > ąclatki'-

Szkoly w pl i tak sa przepelnione, w duzych miastach dzieci ucza sie na zmiany, a tu jeszcze im uchodzcow sprowadzaja. Pomijam juz kwestie BHP, bezpieczenstwa itd.itp
                              • sumire Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 14:36
                                No, przepełniona szkoła jest o wiele straszniejsza od bomby spadającej ci na łeb. O wiele.
                              • daniela34 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 14:37
                                A co to ma do twoich pytań o możliwość prowadzenia lekcji podczas gdy na sali gimnastycznej są uchodźcy?
                                Przecież na przepełnienie szkół nie ma wpływu kwestia zajęcia sali gimnastycznej? One są przepełnione jeśli jest za dużo uczniów a nie dlatego, że sala gimnastyczna jest zajęta.
                                Sale gimnastyczne w wielu szkołach można odciąć od budynku szkoły, tym samym kwestie bezpieczeństwa odpadają. Zaś kwestie BHP omówiłam już wyżej. Taka sala gimnastyczna ze względu na przepisy BHP właśnie musi mieć odrębne wyjścia.
                                • little_fish Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 14:42
                                  Szkoły podstawowe w moim mieście mają sale gimnastyczne w ogóle w oddzielnych budynkach.
                                  No i bez przesady -uchodzcy nie zostali zakwaterowani w każdej szkole w tym kraju, na kilka lat. Do takich sytuacji doszło w miejscach, gdzie to było najlepsze rozwiązanie. I tyle. W moim powiecie ani jeden uchodźca nie mieszka w szkole.
                                  • daniela34 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 14:45
                                    Jeśli chodzi o punkty recepcyjne w 2 województwach przygranicznych to wysiliłam się i sprawdziłam- dotyczy to 3 szkół i jednej byłej szkoły. Są hale sportowe (nie w szkołach) i inne budynki publiczne.
                          • iwles Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 14:45
                            ritual2019 napisał(a):

> 😃

No cóż, to że u was nie ma takich szkół o niczym nie świadczy.
                            Tak, w Polsce są duże szkoły. I wiele "tysiąclatek" stoi w połowie pustych.
                            Nie, nie ma przepełnienia i nauki na 2 zmiany. To znaczy, wiem, że czasami są, ale to raczej wyjątki niż reguła, np. na bardzo dużych osiedlach, ale ogólnie, w szkołach podstawowych jest mniej klas równorzędnych, niż było np. 5-10 lat temu.
                • ichi51e Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:04
                  To ze ktoś jest biedny nie znaczy ze mieszkania komunalne maja być dziurami bez ogrzewania wody i kanalizacji. właśnie dlatego ze są z naszych podatków powinno być tam zapewnione minimum socjalne
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:07
                    To prawda, powinno być. I co z z tej powinnosci wynika?
                    • gryzelda71 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 07:51
                      Ano to, że stoją puste.
                • swinka-morska Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 11:05
                  kokosowy15 napisał(a):

> Chce wielu z was uświadomić,
                  > że znaczna część ludzi w Polsce żyje inaczej, niż przeciętna ematka sobie wyobr
                  > aża, że bieda to nie wąski margines, niedostrzegalny z zamkniętego osiedla.

Bredź dalej. Niezależnie od tego, jak bardzo będziesz chciał przekonać otoczenie, że bieda i brak kibla to powszechny standard, nie ma to pokrycia w faktach.
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:06
                    Oczywiście, nie powszechny. Dotyczy to zaledwie kilku milionów ludzi w Polsce.
                    • daniela34 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:20
                      Powiedziałabym, że jednak problem jest niewielki. Jeśli chodzi o mieszkania w miastach łazienki posiada 95,7% z nich (dane za 2020 rok). Jeśli chodzi o wieś jest nieco gorzej, ale za to sytuacja się znacznie szybciej poprawia niż w miastach- łazienki ma 83,5% mieszkań. Przy czym od 2003 roku przybyło 9% łazienek na wsiach (w miastach 4%)
                    • runny.babbit Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:56
                      Kilka milionów polskie żyje bez wody i WC?😳
                      • runny.babbit Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:56
                        polskie* oczywiście Polaków
                      • ichi51e Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:33
                        nie wiem jak teraz bo moja babcia zmarła w okolicach roku 2000 ale mogę opisać jak wygladalo ich mieszkanie w kamienicy.
                        Wysokie 1 piętro schody strome i zakręcające - jako dzieciak zawsze się bałam ze spadnę schodząc. 3 pokoje. korytarz. Kuchnia. Pokój za kuchnia w którym były jakieś graty. Piece w pokojach - myśle ze ta graciarni za kuchnia to był pokój dla sluzby w oryginale - dlatego nie było tam pieca wiadomo nie potrzebują mogą grzać się od kuchni.
                        Największym kuriozum była tam łazienka - klita w kształcie trojkata z sedesem z rezerwuarem pod sufitem z którego notorycznie woda kapała (nie ciekł tylko tam się zwyczajnie woda skraplala - wiec jak wiedziałaś na sedesie woda lala ci się po plecach) i wanna z wbudowanym piecem - żeby mieć ciepła wodę trzeba było napalić w piecu węglem. Nie sadze by od tego czasu w Ostrowie Wielkopolskim kamienice w centrum miasto (ludzie?) masowo wyremontowali i podłączyli do centralnego.
                • jednoraz0w0 Re: Mieszkania komunalne 08.03.22, 22:56
                  > Chce wielu z was uświadomić,

o dzięki

> że znaczna część ludzi w Polsce żyje inaczej, niż przeciętna ematka sobie wyobraża,

yyyy tzn żyją gorzej, NIE MIESZKAJĄC w pustych mieszkaniach bez kibli?

> Jak sądzicie, można przydzielić je jako lokale tymczasowe uciekinierom z Ukrainy?

to przyszedłeś tu mansplainować, czy szczuć? nie, żeby jedno było lepsze od drugiego, tak z ciekawości pytam
        • kk345 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 18:35
          >ludzie życzą sobie mieszkań z wodą, toaleta
          Bezczelni, w dupach im się poprzewracało!
          • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 19:28
            Gdy głodny deklaruje, że będzie jadł wyłącznie łososia to znaczy, że głodny nie jest.
            • daniela34 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 19:32
              Masz rację. Jak matka z gorączkującym dzieckiem nie chce do rudery bez ogrzewania i woli ciepłą szkole, to znaczy, że tak naprawdę Rosjanie wcale nie zbombardowali jej domu
              • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 20:02
                W tej ciepłej szkole ma do dyspozycji łazienkę, toaletę, kuchnie, i to wyłącznie do własnego użytku, czy raczej nocleg w kilkudziesięcioosobowej sali i jedna toaletę dla wszystkich? Każde pomieszczenie można ogrzać. Jakoś nieczęsto słychać o mieszkańcach czynszowych kamienic zmarłych w mieszkaniu z zimna. No i mieszkanie w koszarach to szczyt marzeń, prawda? Jeśli tylko "na chwilę", to jaka długa jest ta chwila? A po chwili zbudujemy odpowiednią liczbę mieszkań? Podobno już przed wojną brakowało ich 3 miliony, więc teraz brakuje pół miliona więcej.
                • daniela34 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 20:07
                  A w tej ruderze ma łazienkę? To o czym jest ten wątek, bo wydawało mi się, że o mieszkaniach, w których nie ma wody ani toalety. To musisz się zdecydować, azaliż jest łazienka w mieszkaniu owym.
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 20:51
                    A w tej szkole jest? Dla kobiet z CHORYMI dziećmi są wolne mieszkania z pełnymi wygodami, np w wybudowanym i od dwóch lat niezamieszkanym domu (podać adres?), w apartamentowcu z połowa mieszkań pustych (podać adres?). Ale lepiej opróżnić dom samotnej matki żeby było miejsce dla uchodzczyn. Czasowe zajęcie cudzej nieruchomości jest niezgodne z prawem? Przecież wystarczy kilka godzin, najlepiej jedna noc i prawo się zmieni - nie takie zmiany wprowadzano.
                    • daniela34 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 20:58
                      kokosowy15 napisał(a):

> A w tej szkole jest?

Eee, news alert: w szkołach i na hakach sportowych są łazienki z bieżącą wodą.

Przemyśl może spójność twoich wpisów, bo te łazienki w tych mieszkaniach to z wpisu na wpis zjawiają się i znikają jak mister of America.

A ostatecznie i tak chodzi o to, żeby odebrać ten apartamentowiec właścicielom. Ależ przewidywalne.
                      • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:17
                        Ostatecznie chodzi o to, żeby zapewnić uchodźców mieszkanie i opiekę. Ale gdy okazuje się, że mieszkanie jest poniżej oczekiwań, że trzeba je ogrzać, że jest za małe, że w starej kamienicy - to należy znaleźć inne, bardziej luksusowe rozwiązania. Można skorzystać z tego zasobu który już jest, lub zamówić bezprzetargowo np u Szumowskiego, szwagra Morawieckiego czy handlarza bronią wybudowanie kilkuset tysięcy mieszkań odpowiednio wyposażonych. Może nigdy nie powstaną, ale kasa pójdzie.
                        • daniela34 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:23
                          Zieeeeew. Trzeba było od razu napisać "zabierzcie ten wybudowany dom i te mieszkania w apartamentowcach ich właścicielom, bo ja, kokosowy, tak chcę." Po co to było te mieszkania z łazienkami, ale jednak bez łazienek do tego mieszać. I już wiadomo, że nie chodzi ci o to, żeby komukolwiek pomoc, tylko po prostu żeby zabrać tym co mają.
                      • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:23
                        Ot, logika. Jedna łazienka na kilkadziesiąt rodzin to tak, jakby jej nie było. No i mieszkanie w tłumie dorosłych i dzieci to prawdziwy luksus. Obawiam się, że dla typowej ematki byłby to stres wymagający terapii.
                        • daniela34 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:30
                          Sprawna instalacja z bieżącą wodą to jest łazienka. Fizycznie ona istnieje. Nie "tak jakby" bo w kwestii istnienia jej nie chcesz chyba polemizować z rzeczywistością.
                          W tych twoich mieszkaniach łazienka raz jest raz jej nie ma. W zależności jął cię nurt wywodu poniesie.
                          Ale wszystko sprowadza się jednak do tego "zabierzcie innym, bo ja tak chcę."
                          • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:50
                            Ty jesteś adwokatem? Proponowałem umieszczenie uciekinierow z Ukrainy w pustych mieszkaniach komunalnych, niezależnie od tego czy są wyposażone w łazienki czy nie, czy kran z bieżącą wodą jest w mieszkaniu czy na korytarzu, czy toaleta jest w mieszkaniu, na piętrze czy podwórku. Nie zorientowałaś się w ciągu swojego życia, że mieszkania są różne, mniejsze i większe, lepiej i gorzej wyposażone i że część z nich jest niesamieszkala? Czy dla ciebie puste mieszkanie komunalne to "zagrzybiona nora, w której nie mogą mieszkać uchodzcy", ale mogą tubylcy? Chcesz dla emigrantów mieszkań o wysokim standardzie, więc wskazuję skąd je wziąć. Ale, według ciebie, jedne mieszkania nie nadają się, innych nie wolno ruszyć - więc co proponujesz? Niech poczekają dwa lata aż im deweloper wybuduje, a ten czas oczekiwania spędza na sali gimnastycznej, oczywiście zupełnie zbędnej w szkole.
                            • daniela34 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 22:10
                              Och ja wiem, że Ty mi tu teraz usiłujesz zaserwować uroczy senioralny mansplaining, tylko pechowo- podejrzewam, że zwiedziłam w życiu więcej mieszkań socjalnych i komunalnych niż ty, właśnie że względu na zawód. Założyłeś byłeś wątek o mieszkaniach bez łazienki i bieżącej wody, żeby nas, nieświadome, uświadomić. Zbyteczny trud, albowiem stanu takich lokali byłam swiadoma . I nie, w takim stanie nie nadają się dka uciekinierów. Ale nie trzeba się było wysilac ani na wątek ani na senioralne objaśnianie mi rzeczywistości, trzeba było po prostu od razu założyć watek: "Komu zabrać, bo ja tak chcę." Wszak od początku o to chodziło. Jak zawsze w twoich wątkach.
                            • little_fish Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 22:10
                              Skoro są niezamieszkałe, to tubylcy w nich nie mieszkają. Dlaczego, skoro mieszkań brakuje i są długie listy oczekujących? Czyżby nie chcieli?
                              • taki-sobie-nick Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 22:13
                                Mogłabym ci wyjaśnić, ale nie chcę tym samym wspierać kokosowego.

Powód 1. Bałagan i sto niedasiów urzędniczych.
                                Powód drugi to właśnie ten prokokosowy.
                              • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 22:32
                                Tubylcy mieszkają w lokalach sąsiednich, z prawej, z lewej. W ty pustym lokator zmarł trzy lata temu, stoi puste a ci, którzy szukają mieszkania oczekują na lepsze.
                                • little_fish Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 23:33
                                  No jak to? Wolą teraz mieszkać w jakimś kołchozie, z rodziną na głowie, zamiast brać co im dają?
                                  Może uchodźcy też wolą...
                                  I uwierz, nie jestem zbyt stadnym zwierzęciem, ale gdybym znalazła się w obcym kraju, bez znajomości języka, z małymi dziećmi, to wolałabym niedogodności zbiorowej sali, za to z ludźmi mówiącymi tym samym językiem, z którymi połączyła mnie wspólna historia, w miejscu ciepłym, suchym i bezpiecznym, gdzie mogę poprosić o pomoc.
                                • iwles Re: Mieszkania komunalne 08.03.22, 07:12
                                  kokosowy15 napisał(a):

>W ty pustym lokator
                                  > zmarł trzy lata temu, stoi puste a ci, którzy szukają mieszkania oczekują na l
                                  > epsze.

Nie może być- wybrzydzają? To pewnie nie potrzebują. Co?
                                  • ajaksiowa Re: Mieszkania komunalne 08.03.22, 08:08
                                    Jak by mi dawali wièksze ale z kiblem na korytarzu(wspólnym)teź bym nie wzièła
                                • szpil1 Re: Mieszkania komunalne 08.03.22, 20:57
                                  kokosowy15 napisał(a):

> W ty pustym lokator
                                  > zmarł trzy lata temu, stoi puste a ci, którzy szukają mieszkania oczekują na l
                                  > epsze.

Tak jak ci głodni wspomniani przez ciebie chcą jeść wyłącznie łososia tak ci oczekujący na lepsze mieszkanie nie są aż w tak złej sytuacji mieszkaniowej.
                                  • taki-sobie-nick Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 02:06
                                    Bo ematka, zwłaszcza z małymi dziećmi, wzięłaby wszystko, nie? Z robakami, bez łazienki...
                    • arwena_11 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:24
                      A ten apartamentowiec to pewnie w stanie deweloperskim, czyli bez NICZEGO. Nie ma białego montażu
                      • daniela34 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:27
                        arwena_11 napisała:

> A ten apartamentowiec to pewnie w stanie deweloperskim, czyli bez NICZEGO. Nie
                        > ma białego montażu

Wiesz przede wszystkim to o jest jednak własnością prywatną zdaje się, a jeszcze póki co mamy konstytucyjną ochronę własności a żadnego jeszcze stanu nadzwyczajnego o ile mi wiadomo w Łodzi nie ma
                        • arwena_11 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:52
                          No oczywiście, że tak. Ale nawet jakby deweloper zgodził się udzielić kilku mieszkań - to z pewnością nie nadają się one do zamieszkania od zaraz.
                      • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:51
                        Ten apartamentowiec stoi juuz z 15 lat, tylko sprzedało się zaledwie kilka mieszkań.
                        • arwena_11 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:55
                          No ale to nadal własność prywatna i stan deweloperski - bo żaden deweloper nie zainwestuje kasy w wyposażenie mieszkania.
                    • kk345 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:32
                      Czekaj, gdzie opróżniono dom samotnej matki by zrobić miejsce dla uchodźców?
                      • daniela34 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:37
                        To jest Radio Erewań- nie DSM tylko schronisko dla bezdomnych kobiet i oczywiście nie wyrzucono ich na bruk tylko przeniesiono do DSM właśnie i do Domu Brata Alberta.

dzienniklodzki.pl/kobiety-musialy-sie-wyprowadzic-ze-schroniska-mops-w-lodzi-by-zrobic-miejsca-dla-uchodzczyn-z-ukrainy/ar/c1-16086391
                    • black.emma Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:56
                      Może twoją nieruchomość by zajęli? Ależ ty jesteś głupiutki i pełen nienawiści kokosowy dziadku.
                • little_fish Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 20:46
                  Oczywiście, że każde pomieszczenie można ogrzać. Zrzucisz się na zakup opału, żeby dogrzać od lat stojące mieszkanie w kamienicy? Zarobisz tam szybki remoncik?
                  Nie wiadomo, jak długa będzie ta chwila. I zapewne będzie się szukać innych rozwiązań. Na chwilę obecną uważam rozrzucanie rodzin po całym mieście, w zagrzybiałe mieszkania bez wody, kanalizacji, toalety i łazienki za bezsensowne i nieludzkie.
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 20:55
                    W sąsiednich mieszkaniach, o takim samym standardzie mieszkają także LUDZIE. Jeżeli przyjmuje się uchodźców, ponosi się koszty, więc trzeba tych uchodźców ubrać, wyżywić i ogrzać, nie składając tego obowiązku na miłosierdzie obywateli.
                    • little_fish Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:34
                      Jeśli mieszkają tam ludzie, to zapewne mieszkanie nie stoi nieogrzewane przez kilka lat i jest wyposażone w najpotrzebniejsze sprzęty, prawda?
                      "Jeżeli przyjmuje się uchodźców, ponosi się koszty, "- tak i te koszty ostatecznie poniesiemy my wszyscy, bo "państwo " nie ma swoich pieniędzy. Mieszkasz w lokalu komunalnym? Zgadzasz się na podwyżki ponoszonych opłat, żeby gmina dysponująca tymi mieszkaniami mogła je urządzić na potrzeby uchodźców?
                      • daniela34 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:40
                        Nie wysilaj się, rybko. Wyżej już stało się jasne o co chodzi. Tak naprawdę nie chodzi o te lokale komunalne, tylko że kokosowy zna apartamentowiec i dom, w których nikt nie mieszka i chodzi o to, żeby je odebrać, bo ktoś ma a mógłby nie mieć i wtedy byłoby super. Czyli nihil novi sub sole w sumie.
                      • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:57
                        Nie mieszkam w lokalu komunalnym, mam niewiele do powiedzenia w sprawie wysokości czynszu zarówno w mieszkaniach komunalnych (od kwietnia 12 zł za metr bez łazienki i toalety), jak i przeznaczenia kolejnych miliardów na wojsko i cen komunikacji publicznej. Wiem, płace za to wszystko, ale jaka widzisz alternatywę?
                      • taki-sobie-nick Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 22:06
                        Ale ludzie mają swoje pieniądze. Gościć kogoś mogą za swoje, bez składania wniosku o dopłatę rządową.
                        Co bogatsze ematki, rzecz jaqsna,.
    • black_magic_women Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 21:22
      Znajoma pani ma przydział w Warszawie. Ale nie może się doczekać komisji po której będzie można zrobić w mieszkaniu remont, a bez remontu zamieszkać się nie da. I koło się zamyka. Czy w przypadku Ukraińców potrwa to krócej niż prawie 10 miesięcy u tej pani ( z rentą, ubogiej, zagrożonej bezdomnością etc.) ?.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 21:43
      Jeśli pytasz, czy można zakwaterować uchodźców w mieszkaniu bez wody i toalety, to nie, nie można.

Jeśli pytasz, czy można wykorzystać zasoby mieszkań komunalnych dla uchodźców - to jak najbardziej.
    • 71tosia Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 21:47
      W kazdym duzym miescie jest chyba podobnie, obok mnie jest kamienica (Warszawa bardzo dobra lokalizacja) z ktorej wykwaterowano lokatorow komunalnych ok 4-5 lat temu (pewnie ok 10 mieszkan) i nic sie nie dzieje. I to nie jest bardzo zniszczona kamienica. Nie pojawil sie nowy wlasciciel ani miasto tego budynku nie remontuje. Nie jest jedyny znany mi pustostan w okolicy.
      • arwena_11 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:26
        Nie wiesz czy nie ma sprawy w sądzie o zwrot. Jak są roszczenia spadkobierców, to nic miasto nie będzie robiło - żeby nie inwestować w cudzy budynek.
    • sol_13 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 21:49
      Bez wody i toalety, na pewno mówimy o komunalnych, a nie socjalnych?
      • profes79 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:00
        Tak. W Łodzi cały czas są mieszkania które są w starych kamienicach, mają wspólną łazienkę na korytarzu a i takie gdzie kibel był w osobnym budynku na podwórku tez znałem. I nie wątpię, że w starszych/biedniejszych dzielnicach innych dużych miast też takowe są.

Komunalne = we władaniu miasta.
      • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:04
        Tak, mówimy o komunalnych. Są to zwykle kamienice z początku XX wieku, wtedy tak budowało się domy na wynajem. Znaczna część z nich została zwrócona właścicielom lub ich spadkobiercom, ale poza podwyżka czynszu nic się w nich nie zmieniło. Tysiące ludzi w nich mieszkaja, więc doraźnie chyba można i uchodźców w nich zakwaterować.
        • agonyaunt Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:17
          >więc doraźnie chyba można i uchodźców w nich zakwaterować.

W wątku obok ktoś pytał jacy ludzie oddają na zbiórki podarte ciuchy i brudne majtki. To macie odpowiedź - ci sami, którzy uważają, że uchodźców można lokować w zapyziałych ruderach bez bieżącej wody.
        • 35wcieniu Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:22
          Tysiące ludzi w nich mieszkają po doprowadzeniu do stanu używalności.
          Nie, nie można zakwaterować uchodźców w pomieszczeniu bez wody i toalety. W każdym razie nikt normalny nie będzie postulował takiego rozwiązania.
          • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:26
            Można zakwaterować w nich tubylców a obcokrajowców nie można? Nawet przejściowo?
            • mamkotanagoracymdachu Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:28
              Ktoś siła kwateruje tubylców? Prosto z dworca?
            • 35wcieniu Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:29
              Mieszkania komunalne przekazywane do użytku muszą spełniać określone wymagania. O ile się orientuję bieżąca wodą jest jednym z nich. Osobna kategoria to tzw. "mieszkania do remontu". W jednym i drugim przypadku remont jest i tak zwykle pierwszą rzeczą, która ludzie w takim mieszkaniu robią. Uchodźcy z oczywistych powodów nie mogą. Trzeba to tłumaczyć człowiekowi żyjącemu zdawałoby się, w cywilizowanych warunkach?
              • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:36
                Być może. Praktyka jednak jest taka, że trzyosobowej rodzinie z lokalu komunalnego po wyburzeniu proponowano jedno mieszkanie w suterenie bez wody i toalety, inne o powierzchni 22 m kw na poddaszu, także z ubikacja w podwórzu.
                • 35wcieniu Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:47
                  Rozumiem że się na PROPOZYCJĘ nie zdecydowali? Świetnie. Problem rozwiązany.
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:49
                    Oczywiście, jedno z proponowanych mieszkań przyjęli, bo mieszkanie pod mostem w Łodzi może być trudne - mamy niewiele mostów.
                    • ponis1990 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 08:06
                      Ja ci powiem jako osoba mieszkająca najpierw w jednym komunalnym, potem w drugim. Inne miasto niż Łódź, ale zasady pewno te same. Jak bierzesz mieszkanie do remontu, to dostajesz kosztorys, co masz zrobić w ciagu kilku umownych miesiecy, gdzie zwalniaja cie z czynszu) jest tam na przykład elektryka, kanalizacja, wymiana zlewu, naprawa podłog, okien tynków, itp itd. Jak nie zrobisz tego co chcą, to mieszkania po określonym czasie nie dostajesz. I nie, nie ma tak, że możesz sobie mieszkać bez wody. Socjalne często maja lepszy standard niż komunalne (socjalne najcześciej są wyremontowane przez miasto, dostaja je biedniejsi ludzie niż ci na komunalne, ci dostają właśnie propozycje mieszkań bez łazienek, z wc na korytarzu, i robią remont na własny koszt). Więc to ni jest tak, że wpuscić sobie uchodźce do takiej niewyremontowanej rudery i radź sobie sam.
                    • sundace46 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 11:35
                      kokosowy15 napisał(a):

> Oczywiście, jedno z proponowanych mieszkań przyjęli, bo mieszkanie pod mostem w
                      > Łodzi może być trudne - mamy niewiele mostów.

Niewiele mostów czyli ile mamy w Łodzi? Badz dokładny. Mieszkam tu 50 lat i żadnego mostu nie widziałam
                      • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:08
                        Słabo się rozglądasz. Przykład - Al Politechniki, rzeka Jasień.
                        • agonyaunt Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:48
                          > Przykład - Al Politechniki, rzeka Jasień.

Ty widziałeś kiedyś w życiu most?
                          • fraudes Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:56
                            nie sądzę, aby widział cokolwiek poza czubkiem własnego nosa. Zarówno wątki w czasie COVID i słynne prawo do wypraw po chlebek,jak i ten wątek dobitnie to pokazują.
                      • mamkotanagoracymdachu Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:52
                        sundace46 napisał(a):

> kokosowy15 napisał(a):
                        >
                        > > Oczywiście, jedno z proponowanych mieszkań przyjęli, bo mieszkanie pod mo
                        > stem w
                        > > Łodzi może być trudne - mamy niewiele mostów.
                        >
                        > Niewiele mostów czyli ile mamy w Łodzi? Badz dokładny. Mieszkam tu 50 lat i ża
                        > dnego mostu nie widziałam

W parku Julianowskim jest mostek.
            • ichi51e Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:48
              Ale tam nie da się zakwaterować tubylców bo gdyby się dało już by tam ktoś mieszkał. A stoją puste.
              • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:52
                Te 2900 oczekujących na mieszkanie kwaterunkowe widocznie ma możliwości oczekiwania, więc czekają na okazję.
            • arwena_11 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 11:03
              To nie są mieszkania komunalne - to mieszkania socjalne. I tak oba typy należą do miasta.
              • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:09
                Ty tak twierdzisz, władze miasta mówią coś innego.
                • arwena_11 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 16:11
                  Dobra poczytaj definicję. Piszesz o mieszkaniach o obniżonym standardzie - czyli socjalnych
                  mieszkanie.pl/prawo/prawo-do-mieszkania-komunalnego-i-socjalnego/574?gclid=Cj0KCQiA95aRBhCsARIsAC2xvfwKOiwGKZXQf41c2AmlNJ25ysXrOJmcuBBQuFnLKEIlRnseaUpr0J8aAiV_EALw_wcB
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 16:35
                    Z definicji wynika, że musi być spełnione kryterium dochodowe i brak innego miejsca do zamieszkania, np po pożarze, eksmisji. Tu chodzi o ludzi, którzy mają od kilkudziesięciu lat umowę bezterminowa, nikt im nie zmieni statusu mieszkania z komunalnego, czyli będącego własnością samorządu na socjalne, bo ma niski standard. Takich mieszkań są w Łodzi całe kwartały, w różnych częściach miasta, np na Górniaku, Wojska Polskiego, Kilińskiego, Limanowskiego.
                  • ponis1990 Re: Mieszkania komunalne 08.03.22, 20:39
                    Nie, to moga byv po prostu komunalne do remontu. Ja takie pierwsze dostałam - bez łazienki, wc na klatce schodowej. Komunalne do remontu na mój własny koszt, nie socjalne, na socjalne byłam za bogata - socjalne u nas w mieście sa jako tako wyremontowane, budynek socjalny w naszym mieście ma centralne ogrzewanie, mój lokal miał piec kaflowy na wegiel, przypominam, komunalny, nie socjalny.
            • gulcia77 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:36
              Tubylcy kwaterowani w takich lokalach najczęściej sami są winni takiej sytuacji. Sorry Winnetou, ale odpowiem tak. Jedna za najbardziej pyszczących "madek" na grupach w moim mieście jest moja koleżanka z podstawówki. Nasi ojcowie pracowali nawet na tym samym oddziale w kopalni. Mieszkałyśmy na tym samym osiedlu, w mieszkaniach o podobnym standardzie. Więc nie można powiedzieć, że miałyśmy bardzo różne możliwości startu w życie. Tylko mnie chciało się uczyć. Więc nie mam sentymentu.
              • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 22:17
                Jakiej sytuacji są winni? Tego, że mieszkają całe osiemdziesiecioletnia życie w czynszowej kamienicy, wybudowanej sto lat temu przez ówczesnego "dewelopera" dla porządek i tkaczy z fabryki Geyera? Gdyby WSZYSCY byli tak mądrzy i wykształceni jak ty, kto by obsłużył cie w sklepie, w restauracji, kto by posprząta i wywiózł śmieci? Chyba, że była bys gotowa dozorcy z doktoratem zapłacić więcej niż temu z matura.
                • gulcia77 Re: Mieszkania komunalne 08.03.22, 06:45
                  Wiesz, znam ludzi, którzy mają komunalne mieszkania. I wszyscy mają łazienki, zrobione NA WŁASNY KOSZT! Wszystko się da zrobić kokosowy, tylko trzeba trochę inicjatywy wykazać. Wszelka dyskusja z tobą jest pozbawiona sensu.
                  • little_fish Re: Mieszkania komunalne 08.03.22, 07:11
                    Otóż to. Jeśli ktoś mieszka w takim miejscu 80 lat to serio miał szansę przystosować je do bardziej ludzkich warunków. Tak zrobiła np moja babcia, która mieszkała w kamienicy co prawda z bieżącą wodą, ale z toaletą na podwórku.
                    • taki-sobie-nick Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 02:07
                      Co zrobiła?
                      • little_fish Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 07:06
                        Toaletę i prysznic. W małym pomieszczeniu wygospodarowanym z kuchni. Jak większość lokatorów.
        • ichi51e Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:48
          Wystarczy ze maja piece kaflowe
        • m_incubo Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:08
          kokosowy15 napisał(a):

> o. Tysiące ludzi w nich mieszkaja, więc doraźnie chyba można i uchodźców w nich
          > zakwaterować.

Jesteś żałosnym dziadersem.
          Widząc sam tytuł każdy, kto się z tobą zetknął na forum, wiedział z góry, bez wchodzenia w wątek, o czym będzie i jaka teza się tu plącze.
          Proponuję, żebyś dziś jeszcze dopadł jakąś świeżo przybyłą Ukrainkę i zaproponował jej osobiście jakąś zagrzybioną norę bez kibla i ogrzewania, KONIECZNIE wspominając, że tysiące Polaków tak mieszka, więc i Ukraińcom korona z głowy nie spadnie.
          Rzygać się chce. Kosz.
    • chococaffe Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:02
      Czyli jest 23 000 mieszkań z wodą, toaletą i tylko 2 900 czekających?
      • profes79 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:05
        One są w różnym stanie - zarówno właścicielskim jak i fizycznym. Może być woda, może być kanalizacja ale może np. nie być armatury czy kibla. Miasto przeważnie nie ma pomysłu co z tym zrobić bo koszt doprowadzenia takich ruin do minimalnego standardu to duże pieniądze a zwrotu z takiej inwestycji nie będzie żądnego.

Zresztą o czym mówimy; mieszkanie po babci które przejeło miasto, żeby mógł myśleć o wynajmie to musiałbym w nie wpakować ze 20 koła. Tylko po to, żeby je doprowadzić do stanu, w którym nadawałoby się do długotrwałego zamieszkania (przy babci dawało się robić tylko najpilniejsze rzeczy).
      • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:07
        Jeszcze raz : jest 2900 oczekujących i 9000 pustych mieszkań. Oczekujący liczą na lepsze mieszkania niż te, które są wolne.
      • sol_13 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:09
        Ja rozumiem, ze 40000 miasto ma ogólnie w zasobach, a wolnych jest 9 tys
        • chococaffe Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:11
          Pytanie w jakim stanie jest te 9000 - to własnie te bez wody?
          • agonyaunt Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:19
            To są zapyziałe nory w zapyziałych budynkach w zapyziałych i niebezpiecznych okolicach z zapyziałym i niebezpiecznym sąsiedztwem. Skoro miastu nie opłaca się ich remontować na bieżące potrzeby, to widocznie jest jakiś powód.
            • chococaffe Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:20
              wyburzyć?
              • sol_13 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:28
                Pewnie sie nie da, bo zabytkowe.
              • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:29
                Co z tymi którzy teraz tam mieszkają? Między innymi budowlańcami z Ukrainy, wynajmującymi takie mieszkania, ale też ludźmi mieszkającymi od lat?
                • chococaffe Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:35
                  Przecież mówiłeś, że puste
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:39
                    Przecież mówiłem, że większość, o tym samym stamdardzie, została sprywatyzowana. Część mieszkań w tych prywatnych kamienicach także jest niezamieszkała.
                    • chococaffe Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:40
                      Ale ja mówię o komunalnych pustostanach
                      • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:55
                        Zdajesz sobie sprawę, że nie CAŁY DOM jest pusty, lecz w wielu przy jednej ulicy puste są dwa, trzy lub cztery mieszkania? W pozostałych ktoś mieszka, więc wyburzyć takiego domu nie można.
              • agonyaunt Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:57
                To nie takie proste. To często są pojedyncze mieszkania w budynku, który nie należy w całości do miasta. Albo w takim do rewitalizacji. Albo takim, z którego ludzie nie dadzą się wyprowadzić (a miasto musi dla nich znaleźć nowe lokale).
          • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:20
            Bywa różnie. Część bez toalety, część z kranem na korytarzu, część - o powierzchni 12 m kw. Ale obok jest druga kamienica, tylko prywatna i w tych samych warunkach mieszkają ludzie, tylko płacą wyższy czynsz.
            • chococaffe Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:27
              co sugerujesz?
            • little_fish Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:28
              Hmm, dlaczego zatem nie przeniosą się do tych komunalnych po sąsiedzku?
              • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:31
                Bo na te "komunalne po sąsiedzku" trzeba mieć przydział, a poza tym kto wie, kiedy te komunalne staną się prywatne.
                • little_fish Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:58
                  Skoro od dłuższego czasu stoją puste, to chyba uzyskanie przydziału nie jest niemożliwe?
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:11
                    Pewnie tak, choć nie wiem napewno. Miasto chętnie pozbywa się starych budynków, więc nie jest w jego interesie zajmowanie lokali.
                • kk345 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:36
                  Ty się zdecyduj, czy tysiące mieszkań Komunalnych stoi pustych i można tam umieścić uchodźców, czy jednak są niedostępne dla lokatorów i nie można ich zająć.
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 22:22
                    Tysiące mieszkań z zasobów komunalnych stoi pustych. Pewnie można je zasiedlić, a tylko indolencja miejskich urzędników stoi na przeszkodzie. A że miasto chętnie by je oddało żeby pozbyć się kłopotu i kosztów to inna sprawa. Jak na złość, zglasz się zbyt mało chętnych do przejęcia. Ale większość budynków w Łodzi należała kiedyś do Żydów i Niemców, to i spadkobierców brak.
                    • kk345 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 22:38
                      Ale wiesz, przeciez w każdej chwili możesz przejąć takie mieszkanko, skoro to takie mecyje i świetna opcja, to nie rozumiem, dlaczego wypuszczasz okazję z rąk...
                      • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 08.03.22, 06:33
                        Mogę? Podasz sposób?
    • panna.nasturcja Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:44
      Sadze, ze jesteś wstrętny i twoja zawiść, ze ktoś ma lepiej zeżre cię od środka.
      Klikam na kosz.
    • magdallenac Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:45
      Czy ten wątek ma jakieś drugie dno?? Bo chyba jasne jest, że nikt nie powinien mieszkać w mieszkaniu bez wody, toalety, czy ogrzewania w zimie. Ani Polacy, ani Ukraińcy.
      • 35wcieniu Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:49
        Drugie dno jest takie że kokosowy najchętniej kwaterowałby ludzi pod mostem bo flaki mu się z zazdrości przewracają jak ktoś ma choćby o milimetr lepiej niż on.
        • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 22:59
          Z czego wyciągasz taki wniosek? Mnie jest dobrze, co nie znaczy że wszystkim wokol także. Jeżeli doraźnie można uchodźców zakwaterować w szkole, hali sportowej, to czemu nie można w lokalu komunalnym, nawet bez wody w mieszkaniu?
          • 35wcieniu Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:04
            Bo w szkole i hali sportowej jest ciepło, sucho i czysto, jest bieżąca woda i ogrzewanie. Dokładnie z tych powodów się ich tam umieszcza. I dokładnie z tych powodów nikt przy zdrowych zmysłach nie umieści ich w ruinach.
            • agonyaunt Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:07
              Już nie mówiąc o tym, że te szkoły i hale to przejściówki, docelowo szuka się jednak mieszkań. Komunalne w patobudynku to nie jest odpowiednie miejsce ani na tymczas, ani na stałe.
              • ponis1990 Re: Mieszkania komunalne 08.03.22, 20:45
                Zależy od lokalizacji. Ja mieszkam w komunalnym w bloku ze wspólnoty. Normalny standard, co., monitorin,g łazienki, ludzie na osiedlu kupuja te mieszkania. Te, które nie zostaly wykupione, są komunalne jak moje. Ale to rzadkośc, większosć komunalnych do remontu w moim mieście jest w starym budownictwie często bez łazienki i wc w mieszkaniu.
                • little_fish Re: Mieszkania komunalne 08.03.22, 20:59
                  Ale tak jak piszesz, to są mieszkania DO REMONTU. Ewentualni najemcy wiedzą na co się godzą i na jakich warunkach. Jak wprowadzić tam ukraińskie kobiety z dziećmi? Kiedy i za co mają to wyremontować?
                • agonyaunt Re: Mieszkania komunalne 08.03.22, 21:16
                  Ponis, ale ja właśnie piszę o patobudynkach. To nie tylko zapuszczone mieszkania w starym budownictwie, to też bardzo często sąsiedztwo, którego strach się bać. Nawet jeśli by się te lokale doprowadziło do porządku, to pijusy na klatce startujące z łapami do każdego, kto przechodzi obok to nie jest odpowiednie otoczenie dla straumatyzowanych ludzi.
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 09:40
                    Dlaczego mieszkanie w stuletniej kamienicy ma być "zapuszczone"? Ludzie są oczywiście różni, mieszkania w nowych budynkach też bywają zdewastowane, ale przecież fakt, że ktoś mieszka na 15 m kw nie znacz że nie sprząta, maluję ścian, wymienia wykładzinę. Z moich osobistych doświadczeń - znajoma z rodzinnej ulicy ma mieszkanie nieco większe niż srandardowe, bo ok 20 m kw. Najpierw długo trwała korespondencja z Administracja, bo rury kanalizacyjne o zbyt małym przekroju, bo wentylacja nie zapewni wymiany powietrza w łazience itp. Później - ładnych kilka tysięcy wydanych na remont i przebudowę. I w końcu - dwa razy wyższy czynsz, bo mieszkanie stało się "luksusowe". A wiem
                    , bo sam załatwiałem większość zakupów i formalności (ludziom trzeba pomagać).
                    • iwles Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 09:49
                      "ludziom trzeba pomagać"

Świete słowa. To teraz też skrzyknij się ze znajomymi i doprowadźcie budynki do w miarę ludzkich warunków.
                      • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 10:05
                        Nie mogę remontować budynków które nie są moje i nie mam umowy najmu. Na tej samej zasadzie ty nie możesz wykończyć i przystosować do zamieszkania pustych budynków należących do dewelopera.
                    • agonyaunt Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 11:31
                      Bo ktoś je wcześniej zapuścił. Kurde, sam piszesz, że znajomej doprowadzenie tych 20 m do porządku zabrało czas i kilka tysięcy - serio myślisz, że to jest rozwiązanie dla uchodźców? Albo dla kogoś, kto czeka na socjalne bo nie ma kasy na normalny najem?
                      • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 12:15
                        Co to znaczy "zapuścił"? Gdy powstawały te kamienice, właściciele budowali le tak, żeby były tanie i przynosiły maksymalny zysk. Dlatego mieszkania miały po 12 - 15 m kw, woda była na korytarzu a toaleta w podwórku. Wiele z nich taki są dotychczas, bo trudno w takim metrażu zmieścić cokolwiek poza miejscem do spania, gotowania i jedzenia. Przeróbka jest kosztowna, a zwykle niemożliwa. I nie proponuję, żeby uchodzi robili remonty, od tego są samorządy, Państwo. Choć znalezienie odpowiedniej liczby ekip remontowych też będzie trudne. A że będzie nas to kosztowało - trudno. Można nie dać 13 i 14 emerytury, zamrozić place urzędnikom państwowym i samorządowym, podnieść VAT. I przywrócić praworządność, aby otrzymać unijne pieniądze.
                        • little_fish Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 12:19
                          Ale skąd wiesz, że docelowo takich działań nie będzie? Ty napisałeś to w takim tonie, że wynikało z tego, że ci uchodźcy mają tam zamieszkać teraz, zamiast przebywać w hali sportowej, Choć biorąc pod uwagę, jak bardzo władze nie ogarniają podstawowych potrzeb osób, które przyjechały, wątpię, aby wpadły na pomysł znalezienia środków i remontów czegokolwiek.
                          • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 13:04
                            Chwilowo, czyli jak dlugo? Patrząc na przykład Turcji miasteczko namiotowe może przetrwać lata.
                        • agonyaunt Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 16:41
                          Wiesz co, zaraz będą wybory, wystartuj, zarządź, rozdziel kasę. Zrób cokolwiek, ale zrób, bo na razie to siedzisz i bredzisz, chociaż nie masz zielonego pojęcia jak to wygląda od zaplecza.
                          • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 16:50
                            Ja już w życiu popracowałem, teraz odpoczywam co nie znaczy że siedzę z założonymi rękami. Ludzkości nie ratuje, ale umożliwiam życie kilku osobom, rób to samo a więcej bliźnich będzie zadowolonych.
                            • agonyaunt Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 17:28
                              Wszystkie twoje wpisy w tym wątku to jest jedno wielkie "weźcie i zróbcie".
          • little_fish Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 07:15
            Bo są to ludzie w szoku, bez żadnych dochodów i nie znający języka oraz miasta. Dlatego na początku trzeba ich otoczyć opieką. Zapewnić jedzenie, środki higieniczne, dostęp do lekarza, tłumacza itp. jak sobie wyobrażasz takie działania umieszczając tych ludzi w komunalnych norach, z kiepskimi warunkami, za to bez podstawowego wyposażenia?
        • magdallenac Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:00
          Powiedzmy wprost, że kokosowemu flaki się przewracają na myśl, że uchodźca z Ukrainy, mógłby zostać zakwaterowany w lepszym lokalu niż posiada sam kokosowy. Przecież o to tu chodzi…
          • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:16
            Nie ma lepszych mieszkań niż moje, w każdym razie na moje potrzeby. A polskie mieszkania w stuletnich kamienicach to i tak lepiej niż amerykańskie przyczepy kempingowe.
            • magdallenac Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:36
              No oczywiście, że tak. Rok mi zajęło znalezienie takiego mieszkania w krakowskiej kamienicy. Mogłabym sobie kilkaset przyczep za to kupić
              • kloi0505 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 06:53
                A ilu Ukraińców już zakwaterowałaś w tym mieszkaniu? Czy tylko z USA krzyczysz: zróbcie coś?
                • magdallenac Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 15:32
                  W jednym 7 (2 rodziny), bo ma 2 łazienki w drugim 4 osobowa rodzina. Każdy pomaga jak może- jeden zakwateruje u siebie Ukraińców, drugi opłaci ich utrzymanie, a kolejny kupi szampon. Ci wszyscy mają prawo się wypowiadać na temat pomocy. Ci, którzy nie robią nic, powinni po prostu zamilknąć, nie przeszkadzać i nie judzić.
        • 71tosia Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:03
          moze drugie dno jest takie ze u nas wszystko robi sie zadaniowo a nie systematemowo? Bo problem braku mieszkan komunalnych w miastach w ktorych mozna by je jednak wygospadorowac jest od lat nierozwiązywalny.
          • taki-sobie-nick Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:06
            To jest myśl.
          • magdallenac Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:06
            Czyli powiadasz Tosiu, że powinno się przepuścić uchodźców przez granicę, a następnie cierpliwie poczekać na systemowe zorganizowanie się państwa razem z Unią Europejską w kwestii pomocy i zapewnienia im lokali?
            • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:20
              Nie, powinno się ich umieszczać tam, gdzie jest miejsce zapewniające dach nad głową. Lepsze to niż niemieckie obozy przejściowe dla uciekinierow z Europy wschodniej. A pamiętam oburzenie niektórych uczestniczek forum sprzed kilkunastu dni, że szkoły będą przeznaczone dla uchodźców zamiast dla dzieci.
              • 35wcieniu Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:25
                Nie, na szczęście póki co nikt oprócz ciebie nie wpadl na pomysł że istotny jest tylko dach, każdy zdroworozsądkowy człowiek wie że ważne jest również żeby było ciepło, żeby można się było umyć, żeby było czysto i żeby nie wdychać syfu z zagrzybiałych ścian. Jeśli Tobie te warunki wydają się nadmiarowe to oczywiście możesz zadowolić się "dachem". Szczęśliwie twoje pomysły żeby innym urządzać życie w ten sposób pozostaną w twojej chorej głowie.
                • magdallenac Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:32
                  Bo tu chodzi o to, aby uchodźca był wdzięczny za łaskę, za każdą parę brudnych majtek, za ruderę, byle można ją było nazwać dachem nad głową. Jeść powinni to, co z naszych polskich stołów spada i po rękach nas dobrodziejów za to całować.
                  • katiemorag Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:46
                    To takie polskie co napisałaś. Polska jest bardzo mało otwartym krajem. Ilu Polaków wyjechało do GB a nie było u nas wojny a jak dobrze nas przyjęli. U nas 10 dzień wojny a już zaczyna się kwas. Ja bym życzyła każdemu z takim nastawieniem przebieg korytarzem humanitarnym w którym strzelają do Ciebie jak do kaczki. Może to by dało do myślenia.
                    • magdallenac Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:53
                      Ja myślę, że większość taka nie jest. Po prostu wyłażą teraz tacy kokosowi i deje i wyraźnie ich widać na tle wszystkich pomagających.
                      • katiemorag Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 00:02
                        Wiesz, ze nastroje mogą się zmieniać. Ludzie dostali nauczkę w przeszłości, holokaust, to jest bardzo cienka granica. Ja jestem pozytywnie zdziwiona postawa mojej całej rodziny.
            • 71tosia Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:31
              Droga Magdo obawiam sie za chwile i nawet takie niewyremontowane nory beda pilnie poszukiwane, bo kilka milionow ludzi bedzie potrzebowac jakiegokolwiek schronienia. A systemowych rozwiazan trzeba szukac zawsze.
              • magdallenac Re: Mieszkania komunalne 06.03.22, 23:35
                Tak, tylko rozdzielajmy może te nory tylko w wypadku, kiedy będzie to ostateczność i nic innego się nie będzie dało dla tych ludzi znaleźć.
                • kloi0505 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 06:47
                  Ukraina ma 44 miliony ludności. Czyli zostało tam jeszcze ok. 42 milionów ludzi. Masa z nich żyje w schronach. Chyba nie muszę ci pisać jakie tam panują warunki. Uważam, że osoby którym udało się wyjechać mają znacznie lepiej niż ci którzy zostali, nawet jeśli dostaną mieszkanie z toaletą na korytarzu. Ja bardziej martwię się o ludzi którzy tam zostali oraz o porzucone zwierzęta (przez tych co uciekli) niż o ludzi którzy są poza Ukrainą.
                  • ajaksiowa Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 06:55
                    Ja bym dała wolną rękę w wyborze takiego lokum i nie oburzała się gdyby nie było chętnych,osobiście..nie wiem co bym wybrała..
                    Kokosowy to jeden z nielicznych Normalnych ludzi na tym forum,a ematki w tym przypadku:z igły zrobiły widły,klasyka...👎👎👎
                    • profes79 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 07:14
                      Jeżeli kokosowy jest normalny to ja wole nie myśleć kogo uważasz za nienormalnego...
                      • kloi0505 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 07:33
                        Co nie zmienia faktu, że nie wiemy ile potrwa wojna i ilu ludzi z Ukrainy przyjedzie do Polski. Być może wkrótce każdy dach nad głową będzie cenny, trzeba się również liczyć z budową tzw. obozów. Niektóre osoby na tym forum naprawdę mają ograniczone horyzonty, szczególnie te które dziwią się że niektórzy Polacy martwią się o pracę. Moja kuzynka mieszka w woj. świętokrzyskim. Pracowała w sklepie, właściciel w grudniu zlikwidował sklep bo przeszedł na emeryturę. Kuzynka do dzisiaj nie ma pracy. Są miejsca gdzie podaż pracy przewyższa popyt, ale są też miejsca gdzie podaż pracy jest niska. Często praca jest ale dla konkretnych fachowców np. informatycy, elektrycy, automatycy itp. i nie każdy spełnia warunki. Trzeba pomagać ale trzeba też zrozumieć że ludzie się boją o siebie. Pamiętam bezrobocie w latach 90-tych i później i wiem jak to jest walczyć o pracę. Szczególnie jestem zaskoczona (negatywnie) postawą pewnej prawniczki na tym forum. Kokosowy patrzy na świat z punktu widzenia osoby żyjącej skromnie, często się z nim nie zgadzam ale to nie znaczy że zawsze nie ma racji.
                        • little_fish Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 09:11
                          Jak dojdzie do takiej sytuacji, że każdy dach nad głową będzie cenny, to wtedy pewnie te zasoby będą uruchamiane. Ci ludzie są u nas od tygodnia czy 10 dni, nie mają pracy, pieniędzy. Opiekują się nimi gminy, organizacje czy prywatne rodziny, które udostępniają miejsca do mieszkania . Jak wyobrażasz sobie taką opiekę wśród ludzi porozrzucanych w mieszkaniach komunalnych?
                          • kloi0505 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 09:16
                            <Jak wyobrażasz sobie taką opiekę wśród ludzi porozrzucanych w mieszkaniach komunalnych?>

Normalnie. Przecież gminy będą wiedzieć, gdzie zakwaterowały ludzi. I nie wyobrażam sobie, że oni potrzebują opieki jak małe dzieci. No bez przesady.
                            • little_fish Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 10:20
                              Skąd mają wziąć jedzenie? Podstawowe artykuły higieniczne? Ktoś będzie im to dostarczał? Kto wyposaży te mieszkania w niezbędne sprzęty ?
                              • kloi0505 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 10:26
                                Urząd, który wskaże lokale. Przecież uchodźcy nie będą wprowadzać się na dziko.

<Skąd mają wziąć jedzenie? Podstawowe artykuły higieniczne?>

Początkowo urząd, a potem myślę, że pójdą do pracy. Tak przynajmniej prognozuje e-mama.

• kloi0505 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 10:30
                                  Lub urząd przekaże informacje odpowiednim organizacjom. A ty co proponujesz, żeby każdy przyjął do swojego mieszkania uchodźców, gotował, prał i ogarniał inne ich problemy?
                                • little_fish Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 14:00
                                  I urząd do każdego takiego lokalu w ciągu tego tygodnia miał twoim zdaniem wstawić łóżka, piec, garnki, talerze i jakieś podstawowe sprzęty???
                                  Przecież nikt nie twierdzi, że te zasoby mieszkaniowe nie zostaną za jakiś czas wykorzystane, po uprzednim dostosowaniu ich do zamieszkania. Dla części z tych osób te miasta w których aktualnie przebywają, nie są docelowe.
                                  • kloi0505 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 13:11
                                    Ale co proponujesz?
                              • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:14
                                Czyli uważasz, że lepiej ich skoszarować? Przecież tu chodzi o kilkaset tysięcy ludzi. Ani w tych szkołach, ani w halach sportowych nie jest i nie może być tak żeby każda rodzina miała swoją łazienkę, toaletę, kuchnie.
                                • iwles Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:20
                                  kokosowy15 napisał(a):

>
                                  > Ani w tych szkołach, ani w halach sportowych nie jest i nie może być ta
                                  > k żeby każda rodzina miała swoją łazienkę, toaletę, kuchnie.

bo to sa miejsca tymczasowego pobytu. Max kilka dni.
                                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 14:25
                                    A po kilku dniach? Sądzisz, że w Polsce jest taki nadmiar mieszkań z pełnym wyposażeniem i wszystkimi wygodami? Jesteśmy bogatsi niż Grecy, Włosi gdzie istnieją obozy dla uchodźców?
                                    • iwles Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 14:39
                                      kokosowy15 napisał(a):

> A po kilku dniach? Sądzisz, że w Polsce jest taki nadmiar mieszkań z pełnym wyp
                                      > osażeniem i wszystkimi wygodami? Jesteśmy bogatsi niż Grecy, Włosi gdzie istnie
                                      > ją obozy dla uchodźców?

Te mieszkania powinny być najpierw przystosowane i na to gminy powinny dostać środki.
                                      I myśle, że tak z czasem będzie. Ale to trzeba by zacząć już.
                        • katiemorag Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 11:17
                          Bo trzeba być elastycznym. Ja mam prace w administracji i nie wiem czy nie przekwalifikuje się na inni zawód. Myślałam o informatyce ale gdybym nie miała zdolności to fryzjerstwo albo pazurki. Sama je robię dobrze od kilku lat. Do tego ciagle szlifuje mój angielski. A co robi kuzynka? Jak się dokształca? Jaki ma rozwój osobisty?
    • demono2004 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 06:53
      Są miejsca, gdzie uciekinierzy z Ukrainy dostają nowe mieszkania o czym wcześniej zreszta juz pisałam.

www.bankier.pl/wiadomosc/PFR-udostepni-650-mieszkan-dla-ok-2-5-tys-uchodzcow-z-Ukrainy-8290204.html
      krakow.naszemiasto.pl/mieszkania-plus-na-klinach-dla-uchodzcow-trzeba-pomagac-ale/ar/c1-8706071

legaartis.pl/blog/2022/03/04/pfr-przekazuje-650-nowych-mieszkan-uchodzcom/
    • olkka_99 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 06:54
      Szukając mieszkania oglądałam odremontowane lux lokum w kamienicy na Placu Szembeka w Warszawie. W tym budynku większość mieszkań to kwaterunki socjalne. I powiem tak... o ile samo mieszkanie było fantastyczne, wysokie z pięknym widokiem bezpośrednio na odnowiony plac kościelny, to już cała reszta wyglądała przerażająco. Elewacja straszyła, balkony w większości zdemontowane, klatka schodowa i podwórze jak z horroru i wisienka na torcie - budynek nie był i nie będzie podłączony do miejskiej sieci gazowej. Obejrzałam, bo mam blisko i żeby się zorientować jak te kamienice wyglądają. Nigdy nie chciałabym tam zamieszkać.
    • iberka Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 10:33
      W Krakowie uchodźcy będą mieszkać w mieszkaniu +. Nie muszę mówić, że ludzie oczekujący na tę mieszkania są wściekli.
      • sumire Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 10:43
        W sumie można by ich zakwaterować w tunelu tramwajowym, nie? Tam jest dach, oświetlenie i nawet klimatyzacja.
        • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:17
          Można także zakwaterować ich w mieszkaniach deweloperów które jeszcze nie zostały sprzedane, w lokalach kupionych jako lokata kapitału i stoją puste.
          • mamkotanagoracymdachu Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:31
            kokosowy15 napisał(a):

> Można także zakwaterować ich w mieszkaniach deweloperów które jeszcze nie zosta
            > ły sprzedane, w lokalach kupionych jako lokata kapitału i stoją puste.

Miasto dysponuje takimi mieszkaniami?
          • gryzelda71 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:37
            Można tez tobie dokwaterować wszak masz więcej niz jedna izbę.
          • sumire Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 14:00
            No to trzeba by najpierw zmienić prawo, żeby samorząd mógł przejmować prywatne nieruchomości. Na razie ludzie dzielą się nimi oddolnie, z dobrej woli. Na ogromną skalę.
            • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 14:29
              Ludzie się dzieła, i bardzo dobrze. Ale wątpię, żeby to mogło rozwiązać problem lokalowy uchodźców. Wyobrażasz sobie zakwaterowanie dodatkowych choćby stu tysięcy ludzi w Warszawie?
            • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 16:40
              Jeżeli państwa mogą przejmować jachty, nieruchomości, blokować konta to zwykle czasowe przejęcie mieszkania na potrzeby uchodźców jest łatwe do przeprowadzenia. Przecież samochody w razie potrzeby już teraz można przejąć.
              • iwles Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 16:51

No mogą, mogą. Tylko pamiętaj, że nie koniecznie puste, mogą i z lokatorami.
                • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 16:59
                  Oczywiscie. Mogą też dokwaterowac.
                • kk345 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 21:43
                  Dziadziowi się nacjonalizacja marzy, a zapomniał, że państwo może też "zagęścić" kwaterunek w jego mieszkanku...
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 22:24
                    Smarkula nie wie, że z kwaterunkiem nie mam nic wspólnego. A zagęścić mogą i mnie, i tobie.
                    • kk345 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 22:42
                      Dziaders nie zna nawet znaczenia polskich słów?

kwaterunek
                      1. «urząd zajmujący się gospodarką lokalami»
                      2. «mieszkanie kwaterunkowe»
                      3. «zakwaterowanie kogoś gdzieś»
                      4. «miejsce tymczasowego pobytu»
                      5. «okres, w którym ktoś zajmował czasowo jakieś mieszkanie»

Jesteś tak obrzydliwym trollem, że nie chce się czytać tego ścieku. Chytra baba z Radomia to pewnie twoja inspiracja. Rzyg.
        • lily_evans011 Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 13:17
          I tojtoja postawić.
        • iberka Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 22:25
          Ciekawa jestem co miasto zrobiłoby gdyby te mieszkania oddano w terminie (odsuwają oddanie, bo bloki pływają.....taki teren). Nie jestem przyszłym najemcą M+, odczucia obu stron są dla mnie zrozumiałe.
          • taki-sobie-nick Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 22:31
            Co robią bloki?!
            • karme-lowa Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 11:38
              taki-sobie-nick napisała:

> Co robią bloki?!
              Pływają. Czego nie rozumiesz?
      • umi Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 16:24
        Troche maja prawo byc wsciekli. I troche lipa z tym. W pl od dawna brakuje mieszkac. Co prawda niebezpieczny wariat czai sie calkiem blisko, co nie zacheca do budowania, ale jednak przydaloby sie wreszcie jakos to ogarnac.

Moim zdaniem zwyczajnie trzeba tym uchodzcom znalezc robote i ulatwic zasady wynajmu tak, zeby ludzie sie nie bali wynajmowac. I tyle, niech wynajmuja. Moga tez od ludzi ktorzy juz im swoje mieszkania udoestepnili, podpisac stosowne umowy i niech sobie dalej na razie tam mieszkaja, placac uczciwie i majac poczucie, ze juz jakas stabilizacja jest.
    • umi Re: Mieszkania komunalne 07.03.22, 16:20
      Za dobrze to wyglada. Jak cos tak dobrze wyglada, nalezy przemyslec, czy to prawda. Prawdopodobnie te mieszkania to nory kilka razy gorsze, niz to co tu w ktorym swatku ktos wkleil, ze sie niby nie podobalo. O prawdopodobnie jest tam grzyb, nie ma kibli, ogrzewania i nie wiadomo czego jeszcze, za to biegaja szczury.
    • ajaksiowa Re: Mieszkania komunalne 08.03.22, 06:48
      Kokosowy,nie zniżaj się do poziomu tłuków z tego wątku i pokaż im🖕🖕🖕
      • little_fish Re: Mieszkania komunalne 08.03.22, 08:33
        Tłuki, bo uważają, że rozrzucanie kobiet z dziećmi po całym mieście, w lokalach bez podstawowych warunków, tuż po tym, jak te kobiety uciekły bez niczego z własnego kraju, to nie jest najlepszy pomysł?
        • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 10:14
          Lepszym pomysłem są koszary lub inne obozowisko? Tych ludzi jest MILION. Żeby ich wyżywić potrzeba tysiąc ton jedzenia dziennie, trzeba znaleźć 300 tysięcy wolnych mieszkań lub zrezygnować z sal gimnastycznych dla części dzieci, wczasów dla ludzi albo zacząć budować miasteczka namiotowe. Przy okazji powstanie oczywiście kilka osiedli deweloperskich z przeznaczeniem (formalnym) dla uchodźców, bez żadnych zezwoleń i formalności, wytnie się trochę lasów, przejmie część dotacji UE.
          • karme-lowa Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 11:37
            Kokosowy, odpowiedz na jedno pytanie. Masz w swoim mieszkaniu łazienkę i WC?
            • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 12:56
              Mam. Znam jednak wielu, zwykle starszych ludzi którzy mają wodę na korytarzu i toaletę w podwórku. I takie są domy przy całych ulicach na Górniaku, Wojska Polskiego, bocznych od Franciszka, Na Aleksandrowskiej.
              • karme-lowa Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 13:12
                kokosowy15 napisał(a):

> Mam. Znam jednak wielu, zwykle starszych ludzi którzy mają wodę na korytarzu i
                > toaletę w podwórku. I takie są domy przy całych ulicach na Górniaku, Wojska Pol
                > skiego, bocznych od Franciszka, Na Aleksandrowskiej.
                Więc zamień się mieszkaniami. Ty idź do mieszkania bez wody i WC, a matka z dzieckiem zamieszka u ciebie.Bo przecież dla ciebie to żaden problem. Czy tylko tak „mądrze” klepiesz znad klawiatury?
                • karme-lowa Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 13:17
                  I jeszcze coś Kokosowy. Piszesz te swoje mądrości w ciepłym mieszkanku, z gorącą herbatą w ręku, a jak Ci się znudzi to sobie weźmiesz ciepłą kąpiel bądź prysznic, wcześniej jednak korzystając z WC. Prawda?
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 13:57
                    Prawda. W moim kraju nie ma wojny, nie zbombardowano mi domu, nie musiałem uciekać. Gdybym jednak musiał, to upoważniałoby mnie to do zadania, żeby oddano mi do dyspozycji mieszkanie z wszelkimi wygodami, bo byle gdzie mieszkal nie będę?
                    • little_fish Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 14:26
                      A ukraińscy uchodźcy stawiają takie żądania?
                      • gryzelda71 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 14:29
                        Też nie słyszałam, ale kokosowy pisze to wie.
                      • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 15:47
                        Może nie, choć ostatnio czytałem że dwie panie zarzadaly przeniesienia do innego lokum bo im się zaoferowane nie podobało, choć dziesięć pozostałych zostało. Ale ematka, w imieniu tych Ukraincow lub samorzutnie, jak najbardziej.
                        • sumire Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 16:26
                          Wiesz, ja to takich newsów o tym, jak to "panie zarzadaly" (aua) i jak to uchodźcy wybrzydzają, czytam co najmniej kilkadziesiąt każdego dnia, bo na grupach pomocowych bardzo aktywnie działają trolle chcące zniechęcić Polaków do pomocy.
                          99% z nich niczego nie żąda, nocują teraz w przeróżnych warunkach. To po pierwsze. Po drugie, ja wiem, że ty sobie wyobrażasz mieszkania komunalne jako superwygodne, ale choćbyś nie wiadomo jak zaklinał osobliwą rzeczywistość, w której żyjesz, sporo z nich nadaje się wyłącznie do całkowitego remontu, zanim ktokolwiek tam zamieszka. I na pewno to będzie rozważane, zwłaszcza że uchodźców będzie przybywało, ale w tym momencie naprawdę łatwiej jest przystosować halę po centrum handlowym.
                          A po trzecie wreszcie, dziwienie się, dlaczego uchodźcom nie udostępnia się po prostu zapuszczonych mieszkań w zapuszczonych kamienicach w wykonaniu człowieka, który wielokrotnie deklarował, że dwudniowa bułka jest dla niego nie do zjedzenia, jest cokolwiek niesmaczne.
                          • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 17:02
                            Po pierwsze, nie jadam bułek. Po drugie, zakupy robię nie tylko dla siebie a są ludzie którzy czerstwego chleba nie są w stanie zjeść. Po trzecie, z góry zakładasz ze mieszkanie komunalne to miejsce brudne, zagrzybione, pelne szczurów i karaluchów. A tam mieszkają ludzie i wcale tak nie jest. Po czwarte, lokowanie uchodźców w tych miejscach które wymieniłaś jest koniecznością na chwilę, a nie słyszałem żeby podejmowano jakieś kroki żeby rozwiązać problem za jakiś czas. I o "wybrzydzajacych" Ukrainkach przeczytałem nie na forum lecz w prasie, ale, jak napisałem, ludzie są różni i być może one także są z innek klasy społecznej i oczekują czegoś innego.
                            • sumire Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 17:40
                              Owszem, zakładam, bo moja matka zęby zjadła na takich mieszkaniach i okolicach, w jakich często się znajdują.
                              Tu nie chodzi o szczury czy karaluchy, to po prostu bardzo rzadko są miejsca, do których można po prostu wejść i w nich od razu zamieszkać - nieszczelne okna, ogrzewanie na węgiel (tak, nadal) albo przestarzałe junkersy, przeciekające stare dachy, grzyb to też niemały problem, bo to jakby toksyczne jest.
                              Czy to da się odnowić? Tak. Czy na zaraz? Nie. I przypominam, że wojnę mamy od 2 tygodni, więc trudno, żeby były już długofalowe inicjatywy. Owszem, parę miast zaoferowało mieszkania z programu +.
                        • little_fish Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 17:04
                          E-matka czegoś żąda? To na razie ty twierdzisz, że ci ludzie mają fatalne warunki, mieszkając na kupie i trzeba ich przenieść do komunałki bez wody i toalety.
                          • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 17:14
                            To ty twierdzisz, że mieszkanie w sali gimnastycznej w towarzystwie kilkudziesięciu innych osób i korzystanie przez te kilkadziesiąt osób z jednej toalety, braku możliwości zrobienia sobie kawy czy herbaty, brak intymności to marzenie każdego uchodźcy i jest to lepsze niż ulokowanie rodziny na 15 metrach kwadratowych i tak powinno być na stałe, bo innych propozycji Ne przedstawiłaś.
                            • little_fish Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 17:43
                              Nie, z pewnością nie jest to ich marzenie. Najpewniej ich marzeniem było pozostać we własnym domu.
                              Można ich docelowo rozlokować w domach/mieszkaniach komunalnych, ale te należałoby najpierw dostosować. I zapewnić tym ludziom realizację podstawowych potrzeb. Póki co rządzący nie ogarniają potrzeby dostarczenia jedzenia dla uchodźców zgromadzonych w jednym miejscu. A co dopiero porozrzucanych po mieście.
                              Możliwość zrobienia sobie kawy? W czym, na czym, skąd ta kawa? To już prędzej na tej sali gimnastycznej dostaną od kogoś tę kawę czy herbatę.
                            • taki-sobie-nick Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 22:49
                              Jakiej tam jednej, co najmniej sześć na każdą płeć. Prysznice analogicznie.

Uchodźcy nie wiedzą, urzędnicy nie chcą, a kokosowy siedzi i marudzi, jak zwykle.
                • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 13:23
                  Co to za bzdura? Czy ja uciekam przed wojną, dlaczego miałbym się zamienić? Czy wyborem jest "pensjonat albo nic? Gdybym ja uciekał, zamieszkał bym w każdym wskazanym miejscu i jadłbym nawet krupnik i kawior, gdyby mi dano.
            • kloi0505 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 12:59
              Zapewne ma. 40 milionów Ukraińców w schronach nie ma.
              • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 13:10
                To ja także mam pytanie. Gdybyś musiała uciekać przed wojną, kataklizmem zdecydowała byś cie na ewakuację tylko pod warunkiem że otrzymasz mieszkanie z wygodami? Z innych wątków wynikało, że część rozmówczyń może mieszkać tylko w apartamencie z własną łazienką, wspólne sypialnie są wykluczone. A tu - lepiej spać i przebywać wśród kilkudziesięciu obcych ludzi i korzystać ze zbiorowej toalety?
                • karme-lowa Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 13:14
                  kokosowy15 napisał(a):

> To ja także mam pytanie. Gdybyś musiała uciekać przed wojną, kataklizmem zdecyd
                  > owała byś cie na ewakuację tylko pod warunkiem że otrzymasz mieszkanie z wygoda
                  > mi? Z innych wątków wynikało, że część rozmówczyń może mieszkać tylko w apartam
                  > encie z własną łazienką, wspólne sypialnie są wykluczone. A tu - lepiej spać i
                  > przebywać wśród kilkudziesięciu obcych ludzi i korzystać ze zbiorowej toalety?
                  Wolałabym zamieszkać w szkole lub na hali, niż w zagrzybionym mieszkaniu bez ogrzewania i wody.
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 13:27
                    Dlaczego sądzisz że mieszkania w starych kamienicach są zagrzybione i bez ogrzewania? One mają mały metraż, z wodą na korytarzu i toaleta na zewnątrz. Szczury i karaluchy łatwiej spotkać w starych domach w Londynie niż w Łodzi. I w takich mieszkaniach mieszkają ludzie.
                • little_fish Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 14:28
                  Ty im też proponujesz zbiorową toaletę przypominam. I to często na podwórku, a nie w tym samym budynku
                  • kloi0505 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 16:06
                    A ty co proponujesz? Gdzie należałoby umieścić uchodźców?
                    • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 16:25
                      O to samo pytałem rozmówczynie, odpowiedzi się nie doczekałem. A sprawa jest pilna, bo ani sale gimnastyczne, ani hale sportowe, ani prywatne pensjonaty i mieszkania samorzutnie udostępnione uchodźcom na dłuższy czas problemu nie rozwiążą. Władze centralne zaś zajmują się uchwaleniem ustawy bezkarnosc+, a opozycja, i liberalna i lewicową nie korzysta z okazji żeby się uaktywnić i zrobić coś dla ludzi a nie tylko dla słupków poparcia. Indolencja zaś urzędników, i państwowych i samorządowych aż bije po oczach.
                      • taki-sobie-nick Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 22:51
                        A kokosowy jojczeniem na wszystkich wokoło.
                  • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 16:18
                    Wolał bym jedna toaletę na kilka - kilkanaście osób niż na kilkadziesiąt.
                    • little_fish Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 17:08
                      Myślę, że jak uchodźcy będą woleli, to miasto im da taką możliwość. Póki co mamy przerażonych ludzi i nieogarnięte władze.
                      A ja nic nie proponuje, ponieważ nie mam dobrych i realnych pomysłów. Obawiam się, że nasze państwo niewiele jest im w stanie zapewnić.
                      • kokosowy15 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 17:19
                        Uchodźcy tego nie zaproponują, bo nie wiedzą jaki możliwości ma miasto do którego przyjechali. Miasto im samorzutnie nic innego nie da, bo miastami rządzą urzędnicy dla których najważniejszy jest spokój i własne bezpieczeństwo. Na razie, cała robotę wykonują wolontariusze i Państwo czuje się zwolnione z obowiązku.
    • po_godzinach_1 Re: Mieszkania komunalne 09.03.22, 16:37
      kokosowy15 napisał(a):

> Jak sądzicie, można przydzielić je jako lokale tymczasowe uciekinierom
      > z Ukrainy?

To zależy od tego jak długo wojna potrwa i do tego jak wielu uchodźców do nas przyjedzie. Na razie przyjechało stosunkowo niewielu, ale może się zdarzyć, że każdy dach nad głową będzie w cenie.
      Oby tak się nie stało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka