hannah_weaver Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 19:51 Ja byłam 10 dni i odchorowałam to przez 3 miesiące. Ale znam osoby, które z powodzeniem stosują tę dietę. Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 21:01 10 dni? To byłaś na wstępie do adaptacji, która trwa średnio od 3-4 tygodni do nawet 3 miesięcy. Organizm musi nauczyć się korzystać z ciał ketonowych. I nie piszę tu o byciu w stanie ketozy, bo to co innego niż organizm nauczony jak z ketonów korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 19:54 Wczorajsza dieta już ci się znudziła? To w ten sposób nigdy nie schudniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
irjasz Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 19:59 Nie znudziła mi się. Szukam czegoś po czym nie będę głodna. A tłuszcze i białka w diecie, są po prostu smaczniejsze od kaszy czy zielonej fasolki Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 20:02 Ja się nie dziwię, że jesteś głodna, ale wyjściem są zbilansowane posiłki a nie dieta-cud. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 20:02 Moja trwała chyba 2 dni, miałam jadłospis od dietetyka. Ugotowałam nawet wywar z kości. Niestety nie byłam w stanie zjeść tyle tłuszczu, tzn produktów z tłuszczem, przykładowo jajek. I po tych dwóch dniach wstałam na trzęsących się nogach, z gigantycznymi mdłościami. Ledwo dojechałam do warzywniaka kilometr od domu, poprosiłam o rogala i sok pomarańczowy, zjadłam to w aucie i dopiero po pół godzinie odjechałam w trochę lepszej kondycji do domu. Wszystko zależy od tego kiedy dobrze się czujesz, jedząc jakie produkty. Poza tym myślę, że jeżeli byłabym pod ścianą i od diety zależałoby moje zdrowie, to bym jadła jajka bez gadania i mdłości. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 20:04 Masz rację, dziewczyno! Ja też jestem na dwóch dietach jednocześnie. Na jednej byłam po prostu głodna. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 20:05 Jem mięso, ryby, jajka, twaróg, jogurt, sałatę, ogórki, pomidory i masło orzechowe. Jeśli to jest keto to czuję się super. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 20:13 keto chyba nie poleca nabiału szeroko pojętego ps. byłam na diecie keto miesiac - było dosc ok, ale... nie jadłam wystarczajaco tłusto. Tweaz jem wszystko ALE staram się jesc wiecej syrowych warzyw niz wczesniej (mnie gubią słodycze) Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 20:17 Z tego co czytałam to pełnotłusty jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 20:32 Na czysto "keto" nie jestem, ale na niskowęglowodanowej owszem - i to od lat, z przyczyn zdrowotnych (niezwiązanych z wagą). Nie narzekam, czuję się bardzo dobrze, nawet nie pamiętam nawet jak to było "wcześniej". Wyniki mam książkowe, jestem pod opieką lekarza. Jem do syta: ryby, mięso, nabiał pełnotłusty, orzechy, pestki, jaja, kiszonki, warzywa (bez skrobiowych i korzeniowych), owoce tylko symbolicznie (cytryna, grejpfrut i tym podobne). Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 21:46 Ja też na low carb, prawdziwe keto jest dla mnie zbyt restrykcyjne ale korzystam z przepisów keto Odpowiedz Link Zgłoś
sea.sea Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 21:34 Czy brałaś pod uwagę ściągnięcie sobie apki, choćby Fitatu, obliczenie sobie zapotrzebowania i wpisywanie wszystkiego, co zjadłaś (zalecam ważenie wszystkiego, bo łyżka oliwy łyżce oliwy nierówna), tak żeby Ci się zgadzały kalorie oraz zapotrzebowanie na białka, tłuszcze i węglowodany? Ja w minionym miesiącu jadłam między innymi: - śmietanę - masło orzechowe - słodkie gruszki - chleb, ryż, makaron - pierogi z pieczarkami - racuchy z jabłkami - masło migdałowe - pad thai niedomowe, od Chińczyka - ciastko z czekoladą Wszystko mi się mieściło w zapotrzebowaniu, nie jadłam niczego, co by mi nie smakowało (oczywiście jadłam także produkty bardziej kojarzące się z dietowaniem: pierś indyka, jajka, warzywa itd). Schudłam 4 kilo w miesiąc. Jestem po 40-tce i nigdy nie miałam metabolizmu jak ryjówka Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 21:41 4 kilo w miesiąc nieźle, też chcę 😊 bo o cztery czuję się za dużo 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 21:44 A jak policzyłaś kalorie w pad thai od Chińczyka? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 21:54 Myślę, że już na etapie ważenia wszystkiego można z kilo zrzucić😊 mnie w tych dietach to ważenie produktów zniechęca 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
sea.sea Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 22:01 Zważyłam je, po czym z tego, co wypluło Fitatu na hasło pad thai wybrałam wersję najbardziej kaloryczną. Odpowiedz Link Zgłoś
sea.sea Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 22:11 Aaa i jadłam max 3 razy dziennie, czasem 2 razy. Głodna nie chodziłam. Kiedyś próbowałam jedzenia 5 razy dziennie, ale byłam od tego wiecznie wkulsoniona oraz cukier mi latał jak na trampolinie, zwłaszcza rano - przed pracą ze łzami w oczach wciskałam śniadanie, następnie przez godzinę walczyłam z mdłościami, bo 7 rano to nie jest dla mnie pora na jedzenie, ale zanim dotarłam do pracy robiło mi się z kolei słabo z głodu, czułam wyraźne objawy niedocukrzenia i ledwo dożywalam do pory kolejnego posiłku. Nie była to wina składu śniadania, bo było na przykład kromką razowego chleba z bieluchem, łososiem i warzywami, więc powinno zapchać na dłuższą chwilę i nie powodować sensacji. Odpowiedz Link Zgłoś
laluna82 Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 22:14 Byłam na keto ponad 2 mies. Przytyłam 2 kg Wszystko stosowałam prawidłowo, nie przekraczałam ilości białka i węgli. Było smacznie, bo ja lubię mięcho, tłuste ryby, jajka, awokado itd. ale....rozwaliłam sobie pęcherzyk. Jestem zdania że diety eliminacyjne nie są dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
irjasz Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 22:37 A mam takie pytanie: czy w trakcie diety ketonowej pojawiają się ketony w moczu ? Ktoś sprawdzał ? Odpowiedz Link Zgłoś
irjasz Re: Kto jest na diecie ketogenicznej? 05.04.22, 22:37 Czy jest to norma czy już zaburzenie? (Te ketony obecne w moczu) Odpowiedz Link Zgłoś