Dodaj do ulubionych

Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątających?

14.04.22, 17:42
Gdyby nie kolejna porażka, to bym nawet tego wątku nie zakładała. Ale możecie się na moim przykładzie przynajmniej uczyć i będziecie wiedziały kogo nie zatrudniać i żeby nie dawać drugich szans.

Po krótce. Zatrudniłam firmę, która przychodziła w 2 lub 3 osoby, ze swoimi kosmetykami lub sprzętem. Zawsze pisałam 2 razy o jaki zakres prac mi chodzi.

Za pierwszym razem zapłaciłam chyba ponad 400 zł, bo długo doczyszczały fugi. Taras pominięty, ale dopiero jak sama napisałam, to szefowa odpisała, że nie zdążyły. Zapłaciłam bardzo dużo, ale to przez te fugi, za godzinę 75 zł, 2 osoby.

Za drugim razem wszytko super. Mieszkanie, taras, okna. Były w 3 osoby, nie pamietam ile zapłaciłam, ale mniej.

Trzeci i ostatni raz. W 2 osoby, 188 zł, mieszkanie plus taras. Kiedy byłam jeszcze na mieście dostałam smsa od szefowej, że rzeźba jest zbita i chce ją odkupić. Rzeźba kupiona w 2017… Odpisałam, o boże tylko nie porcelanowy kot. Wysłała mi zdjęcie ułamanej łapy. Spytałam, czy uszy całe. Całe. Uff.
Przychodzę do domu, obchodzę mieszkanie i widzę centralnie że balkon jest nieumyty! Więc piszę, czy balkon był ruszony. Tak, szefowa widziała jak myła go druga dziewczyna. A czy coś nie tak? Więc wzięłam szmatę, przetarłam kafla i wysłałam zdjęcie czarnego ręcznika papierowego. Odpowiedź, że widocznie samym mopem nie wystarczy. Padłam. Ten balkon nawet miotły nie widział, a co dopiero mopa. Więc po sprzątaniu za 188 zł chwilę później sama myłam taras.
Moje mieszkanie ma 60 metrów, widać ten balkon z każdego kąta. Więc na 3 sprzątania 2 razy był nieumyty, plus ułamana łapa ceramicznego kota.
I ta osoba prowadzi firmę, I’m shocked.
Szukam dalej, zgłaszajcie się.
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 17:43
      #nikogo
      • cozagadula Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 17:44
        Nikogo, ale tu włazisz.
        • memphis90 Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 19:36
          Miałam nadzieję, że będzie coś fajnego...
      • magdallenac Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 18:15
        #mnie 😄
      • m_incubo Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 18:20
        #nieprawda
        • memphis90 Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 20:54
          #awlasniezetak!
      • aniani7 Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 13:13
        #sprzatajsama
    • annaboleyn Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 17:43
      Ja tęskniłam.
      A nie możesz użyć serwisu, na którym ogłaszają się różne usługi? Tego na f., żeby nie robić reklamy?
      • cozagadula Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 17:45
        Takich firm jest mnóstwo. Jestem na grupach, ale tam polecają swoje koleżanki. Ta firma też z polecenia.
        • annaboleyn Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 17:48
          Tak, ale ja mówię o tej, gdzie określasz, jakiej usługi potrzebujesz, zgłaszają się wykonawcy i wybierasz sposrod nich, na podstawie wystawionych im opinii.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 15:26
        Ale to naprawdę nie ma znaczenia, gdzie szukasz. Serwis na F, grupy lokalne, grupy dla ludzi szukających roboty.

Jak pisze cozagadula, na grupach lokalnych polecają się nawzajem koleżanki i członkowie rodziny. Pytasz o mechanika, Zofia Kiełbasa poleca Bartłomieja Kiełbasę. Pytasz o usługi sprzątania, najpierw Zdzisława Pieprz poleca Czesławę Sól, a za 3 dni Czesława Sól poleca Zdzisławę Pieprz (pomysł, jakoby panie sprzątały u siebie nawzajem, uważam za nieco niezorganizowany).

Opinie w jakichkolwiek serwisach nie mają sensu, jak ktoś nazbiera negatywów, to usuwa konto i zakłada nowe.
        • annaboleyn Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 16:11
          To prawda, ale jak masz kogoś, kto ma nowe konto i kogoś, kto ma konto od dwóch lat, 25 pozytywów i jeden negatyw, to się wybór robi prostszy. Oczywiscie ryzyko wpadki jest zawsze, ale kiedy go nie ma smile
        • cozagadula Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 16:36
          Tak jest!!! Ja już kojarzę wszystkie nicki, koleżanki koleżanek. Pół biedy jeszcze polecać tak kogoś do sprzątania, ale psychologa, lekarza? Ja bym się nie odważyła.
    • agonyaunt Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 17:47
      Kurde, ale ty musisz być syfiarą, skoro tak szybko zarastasz brudem nie do ogarnięcia...
    • magdallenac Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 18:16
      O tą kocią łapę bym się najbardziej wkurzyła☹️
      • annaboleyn Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 18:18
        magdallenac napisała:

> O tą kocią łapę bym się najbardziej wkurzyła☹️

Elżbieto Windsor, piszę do Ciebie tam, gdzie wiesz smile
        • magdallenac Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 18:19
          O! Idę!
          • annaboleyn Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 14:54
            Mnie z tą kocią łapą zastanawia - dlaczego jak łapa utłuczona, a uszka nie, to jest już uff?
            • asia.sthm Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 15:54
              > dlaczego jak łapa utłuczona, a uszka nie, to jest już uff?

bo uszka sa fetyszem tak jak narzekanie na panie sprzatajace czy odpowiednie trzepanie psiego legowiska.
              Fetysz wazny jak powietrze do oddychania
            • cozagadula Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 16:15
              Dobra myśl, ale nie będę już do niej pisać z tym pytaniem.
      • mid.week Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 14:59
        magdallenac napisała:

> O tą kocią łapę bym się najbardziej wkurzyła☹️

ja bym się jeszcze bardziej wkurzyła za łapę chomika
    • engine8 Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 19:23
      My mielismy podobnie.
      Jak ja zobaczylem jakie srodki chemiczne oni uzywaja to sie balem wejsc pod prysznic bo nie bylem pewien czy stop mi to nie zezre - bo to szybko.. sparayna kafelki ta chemi zre jak termity - i zakazalem i nakazalem uzywac naszych.
      Jak zobaczylem ze oni odkurzaja nam tym samym odkurzeczem co odkurzali u siasiadow gdzie psy i syf to kazalem naszym odkurzaczem.
      Ba, te same szmaty tez uzywaj od domu do domu. Kurna skad wiem ze przed moja kuchnia nie wytarl atym kibla u sasiada?

Jak sprawdzilem co bylo wyczyszczone a co nie to sie okazalo ze bardzo duzo rzeczy pominietych.
      W wiec albo zaufana prywatna osoba a nie firma albo samemu to sie zrobi najlepiej a na pewno bezpieczniej i zdrowiej.

Zonie sie na pocztaku nie podobalo ale teraz jak robie czesc jak odkurznie i co jakis czas mycie/ zabezpieczenie kafli a on biezace czyszczenie. Kupilem Roombe i jeszcze cos i nie jest zle smile
      Ja tez myslalem ze moze nie jest tak zle ale niedawno ide ma spacer i widze ze sie panie sprzataczki w sasiedztwie rozwladowuja i przygotowuja do czyszczeni domu...
      Wycjgaja odkurzacz -szczotki od spodu brudne i owlosione... syf.
      Wiaderka czyste ale na spod wala taka chemia ze to konia zabije, a na wierzch pare butelczek najlepszych srodkow pod sloncem i to eco - n owiutkie oczywscie i chybanigdy nie uzywane - na pokaz bo po co im ta chemia pod spodem?
      W drugim wiaderku brudne szmaty a na wierz czyste i to jeszcze je do workeczk plastikowego wklada zeby wygladalo pewnie ze to nowe?
      Fuj...
      • magdallenac Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 19:29
        U nas firma sprząta, ale wszystko mają idealnie czyste, szmaty na 100% przywożą wyprane, a środki stosują w porozumieniu ze mną. Słowo daję, że nigdy nie było najmniejszego zgrzytu. Teraz już nawet po nich nie sprawdzam, bo nigdy się nie zdarzyło, żeby coś ominęli.
        • engine8 Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 14.04.22, 20:03
          Prawie wszyscy w okolicy maja serwisy (strach sie przyznac ze my nie mamy) i raczej sa zadowelni wiec albo nie sa tacy upierdliwi albo nie widza albo maja dobrych ludzi...

Ale ogolnie opinia jest ze jak sie zaczniesz czepiac to zawsze cos znajdziesz.. A ja zawsze znajde bo newt auta sam serwisuje wlasnie dlatego ze mechanicy leca po lebkach.. smile
          A moze "you get what you pay for"?
          Tu jest troche inny swiat i inne criteria jesli chodzi o czystosc iw domu..
          2x probowalem i nie wyszlo i koniec. Nie ma az tyle pracy z utrzymaniem domu uzywanego w mniej niz polowie bez zwierzat i dzieci.
          • igge Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 13:42
            U nas (głównie) mąż sprząta i owszem jest huk roboty ( mamy liczne zwierzęta).
            Pamiętam sytuację sprzed lat z młodą panią do sprzątania. Na moich oczach wyjęła gąbkę do naczyń ze zlewu i przetarła nią coś na podłodze. W szoku byłam😁
            • milupaa Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 21:02
              No umrzesz od tej gąbki 😁 A potem wszyscy się dziwią ze praktycznie każdy człowiek albo już ma albo będzie miał alergię. Sprzątać też trzeba z umiarem.
            • m_incubo Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 16.04.22, 00:56
              Ale że gąbką ze zlewu (tam jest najwięcej baterii) usyfiła podłogę? Słusznie cię zatkało!
        • mid.week Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 16.04.22, 09:24
          magdallenac napisała:

> U nas firma sprząta, ale wszystko mają idealnie czyste, szmaty na 100% przywożą
          > wyprane, a środki stosują w porozumieniu ze mną. Słowo daję, że nigdy nie było
          > najmniejszego zgrzytu. Teraz już nawet po nich nie sprawdzam, bo nigdy się nie
          > zdarzyło, żeby coś ominęli.

acha XD
      • kk345 Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 16.04.22, 08:42
        >Zonie sie na pocztaku nie podobalo ale teraz jak robie czesc jak odkurznie i co jakis czas mycie/ zabezpieczenie kafli a on biezace czyszczenie.

Nie no, spoko, żona widzę nie ma w domu za dużo do powiedzenia. Na pewno jest zachwycona, że sama zasuwana, bo mąż zarządził samodzielne sprzątanie i zaoszczędził w ten sposób 5 dolkow kosztem życia żony. Sąsiad emeryt też z całą powaga mi tłumaczył, że zmywarki są bez sensu, bo nikt tak dobrze nie zmywa, jak jego żona, tu też pani nie śmie pisnąć, że wolałaby zapłacić za maszynę, która ja wyręczy.
      • mid.week Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 16.04.22, 09:19
        prawdopodobnie za małe napiwki im dajesz
    • wena-suela Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 12:15
      Wygląda na to, że korzystasz z serwisu od wielkiego dzwonu, jak wszystko jest usyfione. Rób to regularnie, wtedy jest łatwiej komunikować oczekiwania i nie ma dramatu jak taras jest umyty tydzień później.
      • cozagadula Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 12:55
        Co 2 tygodnie, zimą co tydzień.
      • m_incubo Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 13:04
        Taras się syfi błyskawicznie, a tydzień później niż zwykle zazwyczaj oznacza właśnie dramat.
        Taras w bloku może trochę mniej, ale jednak.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 15:33
        Zadziwia mnie to oburzenie w kontekście sprzątania, że jest brudno. No kurna jakby było czysto, to nie byłoby potrzeby sprzątania, nie?
        • annaboleyn Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 16:13
          Mam koleżanke, która pucuje dom przed przyjściem pani sprzątającej.
          Pani jest b. rygorystycza, trzyma koleżankę krótko przy twarzy, zwraca jej uwagę na opakowania po fastfudach, grozi miazdzycą itp. Decyduje, kiedy zmienić pościel, z dezaprobatą komentuje butelki po alko.
          Koleżanka żyje pod jej butem, ale czasem twierdzi, że potrzeba jej dyscypliny wink Jak jej mówię, że to zdziebko toksyczna relacja, to marudzi, ze kto tak o nią zadba, jak pani X wink
          • magdallenac Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 16:17
            annaboleyn napisała:

> Mam koleżanke, która pucuje dom przed przyjściem pani sprzątającej.

To ja, ale tylko to pierwsze zdanie😂
            • annaboleyn Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 16:34
              Już widzę, jak Cię ktoś próbuje sterroryzować!
              • magdallenac Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 16:41
                Sterroryzować? Nie.😜 Ale jak pani mówi, że tego blatu nie tykać takim środkiem, to grzecznie stosuję się do zaleceń i nie dyskutuję. A w pucowaniu domu przed przyjściem ekipy sprzątającej jest dużo zdrowego rozsądku- oni wpadają jak szarańcza i w obłąkanym tępie poruszają się po chałupie- nie ma szans, aby przeskakiwali przez jakieś klocki lego, czy brudne talerze na blacie, albo przesuwali nieposkładane pranie.
                • annaboleyn Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 17:22
                  magdallenac napisała:

> Sterroryzować? Nie.😜 Ale jak pani mówi, że tego blatu nie tykać takim środkiem
                  > , to grzecznie stosuję się do zaleceń i nie dyskutuję.

A, to zupełnie co innego, to jest słuchanie fachowca, ja to uprawiam i zalecam smile
          • turbinkamalinka Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 21:32
            www.youtube.com/watch?v=X119OqXgmNQ
            Chyba jednak wolę posprzątać sama.
            • magdallenac Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 22:37
              Nawet tam nie wchodzę.😄
    • asia.sthm Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 13:18
      > Szukam dalej,

Szukanie to sens zycia big_grin
    • tt-tka Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 14:53
      W jakim sensie mamy sie zglaszac ? Do sprzatania u ciebie czy do podeslanie ci swojej pani sprzatajacej ?

PS nie zrobie ani jednego, ani drugiego. Od razu wyjasniam - abotak !
      • annaboleyn Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 16:34
        Jezu, właśnie doczytałam tę końcówkę.
        WHAT.
        Lecę, pędze, wiążę kitki, zapinam wrotki!
      • cozagadula Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 20:51
        Tylko Polska A.
    • woman_in_love Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 16:35
      zatrudnij Ukrainki - za pół darmo

hanusianama strasznie się cieszyła, że ceny usług spadną dzięki nim
      • cozagadula Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 16:55
        Ale ja lubię komuś dobrze zapłacić. Pod warunkiem że nie stłucze mi rzeźby i umyje taras. Do teraz się dziwię jak można nie zauważyć brudnego balkonu i wmawiać mi, że był myty mopem.
        • woman_in_love Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 16:56
          zatrudnij Ukrainki
        • ichi51e Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 16.04.22, 05:06
          przeważnie do tej roboty trafia byle kto - ktoś kto nie nadaje się do czego innego a de facto i do tego się nie nadają. Do tego leniwy. Dlatego rada "weź Ukrainkę" ma sens bo to są kobiety maja w przeciwieństwie do polskiej średniej wyższa inteligencje i są w stanie się nauczyc sprzątać albo chociaż zakumac ze kłamanie "przecież umylam" zaraz się wyda.
          • cozagadula Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 16.04.22, 06:46
            Masz rację na pewno, wydaje mi się że właścicielka firmy bierze te dodatkowe babki do sprzątania z łapanki. Ta rzeźba, która zostawała stłuczona jest wielka, nie wiem co z nią robiła, że łapa odpadła.
            Co do Ukrainek. Była u mnie jedna, bardzo fajna, ale nie byłam do końca zadowolona.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 19:11
        Miałam, porażka. Z braku innej roboty biorą się za to osoby, które nie mają pojęcia i jeszcze musisz wysłuchiwać, kim to one na Ukrainie nie były i co robiły.
        • rayaax Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 20:21
          U nas w okolicy sprzątają 20zL/h dosc dokladnie
    • po_godzinach_1 Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 16:40
      cozagadula napisała:

> Szukam dalej, zgłaszajcie się.

mamy się zgłaszać która z nas posprząta za ciebie twój dom ?
      i za ile ?
    • sueellen Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 16:50
      Najlepsze są babeczki 50-60 lat które dopiero zaczynają w tej branży. Miałam w Hiszpanii Ukrainkę która przyjechała z Krymu do córki i akurat wtedy Rosja Krym zaatakowała. Została i zaczęła u mnie sprzątać. Do tej pory za nią tęsknię. Sama bym w życiu lepiej nie sprzątnęła.

Miałam młode siksy które musiałam sama uczyć sprzątania. Porażka. ..

Najlepsze są dojrzałe panie ale nie z dużym doświadczeniem ( bo jakimś czasie mają dość i lecą po łebkach). Młode dziewczyny się zazwyczaj nie sprawdzają. A chłopaki to już w ogóle tragedia ( też miałam takich agentów).
      • igge Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 17:25
        Ja bym chłopaków tak od razu nie skreślała.
        Jak patrzę jak dokładnie, często wieloetapowo, pucuje nasz osobisty mąż i ojciec to naprawdę podziwiam i zatyka mnie, że aż tak można. Teraz tzn dzisiaj też od rana z przerwą na towarzyską wizytę sprząta. Nigdy nie marudzi i nie oczekuje pomocy od reszty domowników.
      • melikles Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 19:17
        Zarabiać sprzątaniem i samej zatrudniać ludzi do sprzątania.

Świat nieodmiennie zadziwia big_grin
      • mhanutka Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 20:27
        Są wyjątki. Kilka razy była u mnie dwudziestolatka z Ukrainy, sprzątała szybko i dobrze. Niestety, rozstałyśmy się bo była niesłowna i miała do mnie daleko. Podejrzewam, że jej niezapowiedziane nieobecności to skutek znalezienia w ostatniej chwili czegoś bliżej domu. Wtedy myślałam naiwnie, że każdy kto się bierze za sprzątanie potrafi to robić. Dziś zapłaciłabym jej po prostu za czas dojazdu.
        • cozagadula Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 20:45
          Jak ktoś jest niesłowny, to w innych kwestiach też byś miała z nią problemy po jakimś czasie.
      • cozagadula Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 20:52
        U mojej koleżanki na dniach był facet z Ukrainy i pisała, że jej rewelacyjnie posprzątał. U mnie byłby problem, bo pies faceta nie wpuści.
        • melikles Re: Kto tęsknił za wątkami o usługach sprzątający 15.04.22, 22:41
          A chomik co na to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka