Dodaj do ulubionych

Czy to normalne czy niebezpieczne?

16.04.22, 20:42
Dziecko w wieku przedszkolnym. Wczoraj wróciło chore z przedszkola, gorączka 38, ból głowy, katar, dreszcze. I jak wczoraj położyłam spać o 20, tak śpi już całą dobę. Budzę na picie i sikanie, ale jest tak nieprzytomne, że od razu kładzie się spać dalej. Nie je nic. I tak już 24 godziny. To normalne przy chorobie? Czy to niebezpieczne i powinnam się niepokoić? Pierwszy raz się z czymś takim spotkałam sad
Obserwuj wątek
    • rb_111222333 Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 20:44
      Moja córka jak miała grypę, to przez 2 tygodnie praktycznie nin stop spała. Organizm walczył z chorobą, zawiesił chwilowo całą aktywność
      • rb_111222333 Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 20:48
        Takie zachowanie świadczy - moim zdaniem - o ciężkiej chorobie, z którą organizm z trudem sobie radzi. Na pewno warto odwiedzić lekarza
    • szmytka1 Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 20:47
      To jakaś zjadliwa infekcja, bo moje dziecko w wieku przedszkolnym ma identyczne objawy od 2 dni. Dzus dołączył bol ucha, wizyta na pomocy świątecznej i antybiotyki 2, w kroplach i w zawiesinie. Wróciliśmy od lekarza i dziecko od razu usnęło
    • woman_in_love Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 21:12
      polio - stan podgorączkowy lub gorączka, najczęściej poniżej 39°C, dreszcze, bóle głowy, wymioty, ból gardła, osłabienie i brak apetytu, zaburzenia świadomości, w zależności od umiejscowienia zajętych nerwów mogą wystąpić zaburzenia połykania lub trudności z oddawaniem moczu.
      • black.imak Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 21:20
        Polio? Weź nie strasz. Dzieci mam szczepione na wszystko, na polio też.
        • woman_in_love Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 21:25
          to nie
      • szmytka1 Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 21:32
        Po co straszysz choroba nie występująca w Polsce od lat 80? Jak opisałam tu kiedyś swoje objawy z porodówki, właśnie dreszcze, gorączkę osłabienie, to.mi jKies megamozgi zakażenie wirusem HIV zdiagnozowaly
        • woman_in_love Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 21:41
          w PL nie występuje od lat 80,
          ale wiesz jak jest, ludzie na mieście gadajo, że to się może zmienić

albo już zmieniło
          • lot_w_kosmos Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 06:12
            Akurat woman ma rację w tej kwestii.
            Warto by rodzice przypomnieli sobie rodzaje objawów niektórych chorób, od dawna u nas zapomnianych. Dorzucę odrę . Lepiej wiedzieć na wyrost, niż się zdziwić.
            I przypominam, że zadna szczepionka nie ma 100 % ochrony.
            • alicia033 Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 07:42
              lot_w_kosmos napisała:

> Akurat woman ma rację w tej kwestii.

Nie. Jest bezpodstawnie straszącą idiotką.
              A za nią ty.
            • szmytka1 Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 08:19
              Hmm może objawy będą też pasować do tradu, cholery albo wirusa ebola...

Objawy pokio przypisane, prócz utraty świadomości, pasują też do banalnego rotawirusa albo grypy, albo przeziębienia. Po co siać panikę?
    • daisy Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 21:22
      Ile ma lat? I jak już zbudzicie, to kontaktuje w pełni (tylko śpiące) czy leje się przez ręce albo nie wie, gdzie jest itd.?
    • kaki11 Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 21:28
      Na tyle niepokojące, że pewnie udałabym się do lekarza, ale też pamiętaj, że czasem tak organizm radzi sobie z chorobą - śpi, odpoczywa bo zwyczajnie nie ma siły. To dla jego organizmu pewnie wyczerpująca infekcja.
    • thank_you Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 21:31
      38 to nie goraczka. Jesli pije, to dałabym dziecku spokój.
      • kanna Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 10:32
        38 to jak najbardziej gorączka uncertain
        U mojej przechodziła w drgawki gorączkowe, już przy 38,5..
        Główne leczenie polegało na zbijaniu gorączki.
    • jkl13 Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 21:38
      Mój starszy tak chorował, jak był młodszy. Spał 24 godziny a potem wstawał zdrowy. Czego i wam życzę.
    • cysorz-bez-poczty Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 21:59
      black.imak napisał(a):
      > Czy to niebezpieczne i powinnam się niepokoić?

Kiedy zamierzasz zadać to pytanie lekarzowi? Jak dziecko będzie miało 39 stopni?
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 22:11
      Bez paniki, ale warto zadzwonić na NPL.
      Być może tak organizm walczy z wirusem.
      Mój organizm, dorosły, też tak czasem walczy. Jak mnie coś "lapie" to śpię wlasnie 24h, czasem się przebudzę, na picie z rozsadku, o jedzeniu nie ma mowy. Potem ustępuje.
    • taje Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 22:36
      Niby 38 to nie jest bardzo wysoka temperatura, ale ja bym jednak skonsultowała to z lekarzem. Niepokoi mnie to spanie non-stop.
    • anilorak174 Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 22:38
      Ja bym poszła do lekarza.
    • ga-ti Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 22:48
      Moje dziecko przeleżało dwa dni, gorączka niby niewysoka, nawet do 38 nie dochodziła, a dziecko twierdziło, że nie ma siły na nic. Dziś już lepiej, bez gorączki (za to osłabienie) i trochę humor wrócił.
      Nie wiem, pewnie nic się nie dzieje, jeśli kontrolujecie temperaturę i dajecie pić to w sumie może się okazać, że organizm walczy i nie ma siły na nic innego. Chociaż ja bym pewnie spanikowała i przynajmniej zadzwoniła do lekarza.
      • gajmal Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 16.04.22, 23:29
        Skonsultować się z lekarzem. Jak nic nie je to niewiadomo co się dzieje z poziomem cukru we krwi. Może należy uzupełnić glukozę i elektrolity np. kroplówką.
    • paniusiapobuleczki Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 00:12
      Taka infekcja szaleje teraz. Objawia się niezbyt wysoką gorączką i totalnym osłabieniem. U mnie w rodzinie trzy osoby tak padły (i wyszły bez leków poza przeciwgorączkowymi)
      • lily_evans011 Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 10:37
        Covid wersja 9876?
    • mikams75 Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 00:33
      Moje dziecko tak choruje - śpi, 24h też, bywało i dłużej i krócej. Po czym wstaje wyspane, głodne i nie widać śladów choroby. Najwyraźniej organizm walczy i potrzebuje snu. Nawadniania tylko trzeba pilnować.
    • kiddy Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 09:19
      Co wy z tą goraczką 38 stopni, że niewysoka, nie gorączka? To przecież zależy od osoby. Moje dzieci przy 38 stopniacj ledwo zipią, z synem jest słaby kontakt. Ja przy 38 żegnam się ze światem. Ja i syn mamy obniżoną temperaturę ciała, zwykle 36,2-36,3, więc dla nas to jest gorączka. Leki podaję, gdy widzę, że dziecko wyraźnie źle się czuje, a nie gdy termometr pokazuje X stopni.
      Autorko, dzwoniłabym do lekarza, żeby się upewnić, czy to normalne. Jak zazwyczaj choruje twoje dziecko?
      Dzisiaj czytałam o superprzeziębieniu, które w końcu i do nas trafi. Jest to efekt znoszenia obostrzeń i dwuletniej izolacji społecznej.
      • thank_you Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 09:28
        To juz nie można zle sie czuć mając 37,5? A jesli ktoś zdycha przy 37,5 to zdycha mając gorączkę czy zdycha mając 37,5 stopnia?

Nie, 38 stopni to nie jest goraczka, aczkolwiek nikt nie wyklucza złego samopoczucia przy jakiejkolwiek temperaturze, także tej prawidłowej.
        • kiddy Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 09:37
          To jest gorączka, choćbyś się upierała doskonale życia. Zapytaj pierwszego lepszego lekarza.
          • kiddy Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 09:38
            *do końca życia
          • thank_you Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 11:37
            😂😂😂 Nie muszę 😂 Gorączka u dzieci to od 38,5 smile Ale histeryzuj, na zdrowie. smile
      • memphis90 Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 09:43
        >Co wy z tą goraczką 38 stopni, że niewysoka
        No bo jest niewysoka... Do 37.7 to ledwie stan podgorączkowy. Wysoka to jest 41stC.

>Ja i syn mamy obniżoną temperaturę ciała, zwykle >36,2-36,3
        To jest normalna temperatura ciała.
        • wkswks Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 11:52
          38 w uchu to ja mam przed okresem. Ja mam wysoka temp ciała:37,4 to moja norma. Mój mąż ma 36,6 w uchu i to też jest jego norma.
          Temperatura ciała j reakcja na podwyższona temp to sprawa indywidualna.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 09:43
      U koleżanki w szkole jest podobna choroba.
      Rozklada dzieci i rodziców na 2 doby, potem przechodzi na 2 dni i czlowiek czuje się oki i potem 12h rzygania i sraczki i mija calkiem tylko oslabienie zostaje dość mocne.
    • memphis90 Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 09:45
      Grypa się pojawiła. No, ale "grypa nie covid", prawda..? 2 lata forum przekonywało, że grypa to taki katar i gdzie tam przy grypie wysoka gorączka i osłabienie...
    • kanna Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 10:30
      Moja przy gorączce jadła wyłącznie surowego ogórka i trochę chrupek kukurydzianych.
      W ilościach śladowych.

Pilnuj, żeby nawadniać.
      • wkswks Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 11:54
        Ja jem brzoskwinie z puszki i to jest jedyne co mi w gorączce wchodzi.
    • umi Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 12:00
      Wirusowka. Pilnuj nawodneinia i zadzwon do lekarza.
    • zuzanna_a Re: Czy to normalne czy niebezpieczne? 17.04.22, 12:28
      Dlugie spanie jest w tym niepokojace.
      Poza tym daruj sobie diagnozy forumowe bo jeden dzieciak ma grype a u innego zaczyna sie sepsa.

Jedz sobie do calodobowej apteki i kup CRP test. Wykonuje sie go z palca, z krwi, samemu, mozesz pobrać kropelke na spiąco. Po wybiku bedziesz widziala czy dziecko ma infekcje wirusowa czy bakreryjną lub wlasnie czy CRP nie szybuje w kierunku ktory powinien prowadzic do szpitala.
      Przy duzych wartosciach szukaj lekarza na cito, przy niskich lecz domowo i idz na spokojnie we wtorek.
      Zdrowka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka