mamkotanagoracymdachu 16.04.22, 20:50 Spod kruchy, dalej lemon curd i beza na wierzchu. Jak to upiec, żeby beza się zapiekła, a lemon curd nie spłynął? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arthwen Re: Tarta cytrynowa z beza 16.04.22, 21:03 Normalnie, wsadzasz do piekarnika i pieczesz. Przeciez spód musisz mieć już upieczony do bezy, brzegi tarta ma normalnie, wiec czemu lemon curd miałby wypłynąć? Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Tarta cytrynowa z beza 16.04.22, 21:18 Jestem noga z pieczenia total a to mi wychodzi. Robie zawsze z przepisu z kwestii smaku. Właśnie mi się beza suszy 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Tarta cytrynowa z beza 16.04.22, 21:48 Tak, spod upiekłam wcześniej. Potem na to dałam lemon curd, ale dalej co? Pianę z białek i całość do piekarnika? Czy osobno piec sama beze? Jak osobno, to jak je potem połączyć? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Tarta cytrynowa z beza 16.04.22, 21:51 Wystudzony masz ten spód? Jak nie to wystudzić, dajesz lemon curd, na to piane z białek i do piekarnika. Temperaturę i czas sprawdź sobie w przepisie, bo tak z głowy to nie pamiętam, ale bezę się piecze krótko, a potem dosusza w niskiej temperaturze jeśli ma być chrupiąca (ja to w sumie taką trochę ciągnącą też lubię ) Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Tarta cytrynowa z beza 16.04.22, 21:55 Tak, wystudzony, rano piekłam. Lemon curd za to wciąż ciepły. Beze na wierzchu wystarczy 10 minut, przed chwila piekłam na serniku, tez lubię ciągnąca Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Tarta cytrynowa z beza 16.04.22, 22:08 To lemon curd musisz też wystudzić, bo jak dasz pianę na ciepły to ci się rozpłynie zamiast zapiec. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Tarta cytrynowa z beza 16.04.22, 22:11 No właśnie to mnie zastanawia. Wystudze go, ale przecież jak dam potem do piekarnika z piana , to znów popłynie. Czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Tarta cytrynowa z beza 16.04.22, 22:23 Nie. Jak położysz na zimnym, to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Tarta cytrynowa z beza 16.04.22, 22:47 A, bo ty o lemon curd. Owszem, jak się podgrzeje, to się znowu zrobi bardziej płynny, ale potem zastygnie. Chodzi tylko o to, że jak pianę z białek dasz na ciepły, to ta piana się rozpłynie zanim zdąży się zapiec. Jak dasz pianę na zimne, to nie ma znaczenia, bo zanim się lemon curd rozpłynie, to beza się już zdąży zapiec. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Tarta cytrynowa z beza 16.04.22, 21:25 Dla mnie ten deser jest niezjadliwy. Cukier w cukrze, zapieczone pod cukrem. Do tego jest problematyczne w przechowywaniu, bo beza lubi się „spocić” i topi się na styku z kremem, co wyglada wręcz obrzydliwie. Robiłam 2 razy, bo wyglada super elegancko- ale nie warte zachodu Co do pytania, to robię beze zaparzana syropem a po nałożeniu podpalam palnikiem. Piekę tylko ciasto na spodzie tarty Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Tarta cytrynowa z beza 16.04.22, 21:48 e-ness napisała: > Dla mnie ten deser jest niezjadliwy. Cukier w cukrze, zapieczone pod cukrem. No jak to deser Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Tarta cytrynowa z beza 16.04.22, 21:49 Co to jest beza zaparzana syropem? Odpowiedz Link Zgłoś
ankanka3 Re: Tarta cytrynowa z beza 16.04.22, 21:38 Właśnie zrobiłam. Ale wersję z pokruszoną bezą na wierzchu, dodaną po zastygnięciu lemon curd. Inaczej sobie nie wyobrażam szczerze mowiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Tarta cytrynowa z beza 16.04.22, 22:37 Właśnie popełniłam! Lemon curd nie wypłynie, bo zgęstnieje jak się ostudzi. Najlepsza! Odpowiedz Link Zgłoś