Dodaj do ulubionych

Co to może być? Kolano.

16.04.22, 22:59
Mam nadwagę spora ale schudłam już 9 kg. Zapisałam się też na ćwiczenia. Ostatnio chodziłam po takiej ala bieżni z vacuum . Wszystko ok. W środę rano kucnelam bo szukałam czegoś w szafie. Coś mi przeskoczyło w kolanie i przeszedł mnie prąd w nodze ale wstałam i ok. Potem s pracy kucnelam żeby włożyć wtyczkę do konraktu i znów bol i prąd. Już sama nie wstałam. Ale usiadłam dałam nogę wyżej. Żnow coś przeskoczyło w kolanie o znów ok. Ale coraz gorzej mi się chodziło. Do tego stopnia, że nie potrafiłam dobrze zgiąć nogi w kolanie. Pojechałam wczoraj na sor. Pani doktor kazała się położyć, narobiła bólu i powiedziała, że ściągnęła 30 ml wysieku ? Dala ortezę i skierowanie do poradni ortopedycznej. Na wypisie pisze, że mam odruch Ml +. Ja jak trochę pochodze to boli, zginac nie bardzo mogę. Kiedy to przejdzie? Chciałabym ćwiczyć a nie mogę normalnie chodzić. Ktoś wie co to i kiedy przejdzie ?
Obserwuj wątek
    • nelka85 Re: Co to może być? Kolano. 16.04.22, 23:12
      Jak najszybciej rezonans. Wygląda na łąkotkę, oby nie więzadło. Samo z siebie nie przejdzie.
      • korag100 Re: Co to może być? Kolano. 16.04.22, 23:18
        nelka85 napisała:

> Jak najszybciej rezonans. Wygląda na łąkotkę, oby nie więzadło. Samo z siebie
        > nie przejdzie.
        A co trzeba będzie zrobić żeby wyleczyć? Myślisz, że jakiś zabieg ?
        • ivaz Re: Co to może być? Kolano. 17.04.22, 10:35
          jak łąkotka pęknięta to tylko artroskopia, w zależności od miejsca pęknięcia łąkotkę się szyje lub usuwa uszkodzony fragment, po szyciu dłuższa rehabilitacja, u mnie orteza i chodzenie o kulach przez 6 tygodnie. Ja najpierw miałam szytą, ale niestety nie chciała się wygoić i lekarz prowadzący podjął decyzję o usunięciu i tak od 4,5 miesiąca jestem na L4 sad
        • aqua48 Re: Co to może być? Kolano. 17.04.22, 12:54
          Albo masz jedynie "wodę w kolanie" albo uszkodzona łąkotkę. W drugim przypadku - pomaga jedynie operacja, najczęściej laparoskopowa - usunięcie odłamanych części. Wygojenie trwa ok 4-6 tygodni.
          Pewnie ćwiczyłaś niewłaściwie - nie masz zwyczaju ustawiać kolan pionowo nad stopami w przysiadach, zgięciach. A stóp na szerokość ramion i bioder stojąc. To bardzo ważne!
        • livia.kalina Re: Co to może być? Kolano. 17.04.22, 13:19
          Mojemu mężowi poszły łąkotki w obu kolanach- w jednym operowali, w drugim pozostawiali bez zmian. Tak czy siak- decyduje ortopeda.
    • bistian Re: Co to może być? Kolano. 17.04.22, 13:33
      Iść na zabieg, nie czekać, bo ułamane części, niszczą cały czas. Nawet, jeżeli jest tylko pęknięcie, to też nie ma na co czekać, to samo nie przejdzie. Znam osoby, które nawet sam namawiałem na zabieg, 3 miesiące po już było dobrze.
      Wiązadła też się naprawia, robi przeszczep, da się. Ale, przy uszkodzonych wiązadłach, to widać, jest nietypowa ruchomość kolana, więc w ten uraz tutaj, wątpię.

Dobry ortopeda i nie bać się! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka