Dodaj do ulubionych

Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wqrw...

19.04.22, 07:50
Qr&@ zajrzałam na konto w banku, a tam "jajeczko" z pracy, premia ku#$% świateczna, całe jeb&^%$ 150zł. Tak, sto pięćdziesiąt. Trafi mnie za moment coś. Szczerze, wolałabym żeby w ogóle nie dawali. Poczułam się jakby mi ktoś w twarz strzelił. Pracuję w firmie, która ma naprawdę spore zyski. A pracowników maja gdzieś. Mimo zapowiadanej pod koniec roku podwyżki, bo inflacja bla bla, do tej pory podwyżki brak, a oszczędzają na wszystkim nawet wyliczają papier do drukarki....Tak, szukam aktywnie nowej pracy.
Dalej nie będę komentować bo mnie wytną.
A jak u was, dostałyście premię świąteczną?
Obserwuj wątek
    • gralam.w.familiadzie Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 07:56
      150? Nie wiem czy mogę sypać nazwami, ale u nas dawali bon na zakupy w sieci sklepów społem 😁
      • sundace46 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:00
        gralam.w.familiadzie napisał:

> 150? Nie wiem czy mogę sypać nazwami, ale u nas dawali bon na zakupy w sieci sk
        > lepów społem 😁

Taaa, całe je$#@!^ 150zł, nie do wiary wiem.
        Wierz mi, wolałabym bony.
        • gralam.w.familiadzie Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:05
          Bon na 50 zł do sklepu który w moim mieście likwidują 😂😂
          • sundace46 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:10
            gralam.w.familiadzie napisał:

> Bon na 50 zł do sklepu który w moim mieście likwidują 😂😂

Aha...myślałam, że typu biedra albo coś
            • panna.nasturcja Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 14:31
              Przecież napisała wyraźnie, ze społem.
            • umi Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 16:01
              Biedra jest be. Bony do Biedry obraza, bylo w watku bozoarodzeniowym suspicious
              Wiec wybrali Spolem. Jak sie likwiduja, to moze beda przeceny tongue_out
    • anilorak174 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 07:57
      U nas nie ma czegos takiego jak premia świąteczna.
      • sundace46 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 07:59
        anilorak174 napisała:

> U nas nie ma czegos takiego jak premia świąteczna.

I dobrze wg. mnie lepiej nie dostac niż taki ochłap.
        • anilorak174 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:11
          Ja bym się ucieszyła z tych 150zl.
        • alicia033 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:46
          sundace46 napisał(a):

> I dobrze wg. mnie lepiej nie dostac niż taki ochłap.

Jest mnóstwo takich, których 150 zł ucieszy. Przelej im te pieniądze, skoro tak cię mierzą.
        • panna.nasturcja Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 14:32
          Wpłać na cele charytatywne i przestań się kompromitować.
        • kachaa17 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 14:36
          A jakiej kwoty się spodziewałaś?
          Wcześniej premie były większe?
          Ja bym się ucieszyła z takiej kwoty. Zawsze to lepiej coś dostać niż nic a to akurat do zakupów świątecznych dodatek.
        • hanusinamama Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 15:27
          Kup za te 150 zł coś dzieciakom z Ukrainy one tera zbedą miec świeta..
    • mid.week Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 07:59
      Mogło być gorzej, np. talon na balon
      • sundace46 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:01
        mid.week napisała:

> Mogło być gorzej, np. talon na balon

Za każdym razem, gdy myślę, ze ta firma osiągnęła dno, okazuje się, że byłam w błędzie sad to jak z pisem
    • kachaa17 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:02
      Pracuję a firmie, która dzięki pandemii ma żniwo. 2020 r. zakończyła rok z najlepszym s historii wynikiem a my w paczkach świątecznych na Boże Narodzenie dostaliśmy skarpety firmowe świąteczne i słodycze pośredniej jakości. Na Wielkanoc nic nie dostajemy. Mnie by ucieszyła taka premia jak Twoja.
      • sundace46 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:03
        kachaa17 napisała:

> Pracuję a firmie, która dzięki pandemii ma żniwo. 2020 r. zakończyła rok z najl
        > epszym s historii wynikiem a my w paczkach świątecznych na Boże Narodzenie dost
        > aliśmy skarpety firmowe świąteczne i słodycze pośredniej jakości. Na Wielkanoc
        > nic nie dostajemy. Mnie by ucieszyła taka premia jak Twoja.

Ci powiem, ze przebiłaś moją firmę big_grin żenada roku. M=Nam tez moze daliby coś co sami produkują tylko to hotele, więc co.... big_grin OJP skarpety
        • daszka_staszka Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:08
          To ja Was wszystkie przebije mój kuzyn dostaje grafomanskie książki, które napisal szanowny tatuś prezesa i wydal własnym nakładem
          • mid.week Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:36
            Faktycznie przebiłaś 😂
          • milupaa Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:34
            😅
        • krwawy.lolo Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:09
          Nie pamiętam dokładnie, kiedy (może początek lat 90.) przeczytałem o firmie produkującej bodaj gumiaki. Otóż część wypłaty załoga dostała w cholewkach.
          • milupaa Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:35
            Można przynajmniej sprzedać 😉
      • droch Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 13:03
        (...)a my w paczkach świątecznych na Boże Narodzenie dostaliśmy skarpety firmowe świąteczne i słodycze pośredniej jakośc

My kiedyś w takich okolicznościach dostaliśmy wypasiony poczęstunek: bezkształtny, chemiczny budyń (albo pudding, trudno powiedzieć). Nie wiem, czy ktoś w ogóle skusił się na konsumpcję big_grin
        • kachaa17 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 15:14
          My wcześniej dostawaliśmy grzyby suszone. A w zeszłym roku na Boże Narodzenie dostaliśmy bluzę z logo firmy więc już lepiej niż skarpety.
    • kagiali Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:03
      U nas jest i jak sie ma dzieci to 400zl brutto. Czyli 280. Bez dzieci to może bym dostała te 150zl. Mnie to cieszy, ale podwyzka byla spora, bo 1.8k brutto, czyli po podatkach pewnie 900zl wyjdzie. Myśle, że nie jajeczko, ale firma i brak podwyżki Ciebie wkurza
      • sundace46 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:07
        kagiali napisała:

> U nas jest i jak sie ma dzieci to 400zl brutto. Czyli 280. Bez dzieci to może b
        > ym dostała te 150zl. Mnie to cieszy, ale podwyzka byla spora, bo 1.8k brutto, c
        > zyli po podatkach pewnie 900zl wyjdzie. Myśle, że nie jajeczko, ale firma i bra
        > k podwyżki Ciebie wkurza

Pewnie masz rację, firma wq#@!a mnie maksymalnie. To państwowa firma i jeden jedyny plus jest taki, że mieści się dokładnie 1050 m od mojego mieszkania więc na piechotę chodze. To jedyny plus. O minusach kilka razy pisałam. Jakie państwo, taka firma, ehh. Chciałabym mieć podwyżkę o 900 na rękę , My nawet grosza nie dostaliśmy sad Zazdroszczę, ale tak pozytywnie smile
        • kagiali Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:24
          Odległość od pracy mega. Są różne firmy i w różny sposób dostaje się podwyżkę. W januszeksie, trzeba znaleźć inną pracę i się zwolnić mówiąc zostałabym, ale kasa, wtedy potrafią sypnąć. Czy inni w firmie dostali podwyżkę, po takich akcjach? Nigdy nie dostałam takich podwyżek jak przy zmianie pracy jednak
        • milupaa Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:39
          Niby wygoda ale zgnusniec można, ja to bym żyła w domu i w firmie.
          Jak chcesz zmieniać to działaj, mam koleżankę, która tak zmienia pracę już z jakieś 7 lat 😁 Narzeka za każdym razem kiedy z nią rozmawiam.
      • little_fish Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 15:25
        Ale top premia czy jakaś wypłata z funduszu socjalnego? Jeszcze nie słyszałam, żeby przy premii brać pod uwagę fakt posiadania dzieci 🤔
        • kamin Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 16:32
          A fakt, że to brzmi jak fundusz socjalny.
    • flo-bo Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:05
      Wiesz, są ludzie którzy za 150 zł święta robią i to jeszcze z zabawkami dla dzieci. Fajnie, że dla Ciebie 150 zł to nic, ale dla kogoś taki tekst to może być uderzenie w twarz. Dlatego wolę z takimi uwagami trzymać się domu i najbliższych, by kogoś nie urazić. I tak - dla kogoś pracującego ciężko w bogatej firmie, to może być mało, ale rzucanie takie teksty na jakiekolwiek forum (nawet dalszej rodziny) jest nieprzemyślane.
      • gralam.w.familiadzie Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:06
        To też racja.
      • kamin Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:00
        Zgadzam się.
      • droch Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 13:06
        Fajnie, że dla Ciebie 150 zł to nic, ale dla kogoś taki tekst to może być uderzenie w twarz.

Wiesz, niektórych nie stać na chleb, więc nie mają internetu i pisanie na forum odbierają jako burżuazyjne rozpasanie...
      • sol_13 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 21.04.22, 17:08
        flo-bo napisała:

> Wiesz, są ludzie którzy za 150 zł święta robią i to jeszcze z zabawkami dla dzi
        > eci.

Taa jasne. I jeszcze gości zapraszają.
    • daszka_staszka Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:06
      U nas nic nie dali, zero, nada
    • manala Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:08
      Dostałam - coś ponad 400zł. Myślę, że na święta spokojnie starczyło.
    • 35wcieniu Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:15
      Nie dostaję.
      Nie miałabym nic przeciwko otrzymaniu 150 zł. Wiadomo że nie jest to zatrważający hajs ale nie znajduje powodu dlaczego miałabym woleć nie dostać nic niż dostać dodatkowe 150.
      • chococaffe Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:15
        nie znajduje powodu dlaczego miałabym woleć nie dostać nic niż dostać dodatkowe 150.

Podobnie
    • pepsi.only Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:15
      A kogoś innego te 150zł by ucieszyło....
      • sundace46 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:16
        No popatrz, jesteśmy takie niewdzięczne, ze żadnej z moich koleżanek nie ucieszyło. Takie jesteśmy.
        • pepsi.only Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:35
          No niestety, z każdą twoją wypowiedzią pokazujesz jak jesteś roszczeniową babą.
          Wpłać te 150zł na Owsiaka, albo schronisko, i pozbądź się kłopotu.
        • wrzosnaukos Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:41
          Po prostu roszczeniowe, jak to na państwowym.
        • m_incubo Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:05
          No, w sumie tak.
        • panna.nasturcja Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 14:38
          No jesteście, racja.
      • figa_z_makiem99 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:07
        A dzieci w Afryce głodują ... Jak człowiek pracuje, to oczekuje, że go docenią, a inni nazwą go roszczeniowym. Idąc tym tropem, trzeba zadowolić się miską ryżu, bo inni mają gorzej.
        • chococaffe Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:16
          Za pracę jest pensja
          • figa_z_makiem99 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:20
            Boli cię jej premia? Mnie nie.
            • chococaffe Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:25
              Dlaczego ma mnie boleć?smile

Za pracę powinno być wynagrodzenie, ewentualnie premia związana z osiągniętymi wynikami.

Wszelkie jajeczka, króliczki, mikołaje itp nie są obowiązkiem. Jak ktoś daje - to fajnie i tyle. Kwota nie jest powodem do obrazy. Rozumiem jakieś przeterminowane słodycze czy inne badziewie, ale 150 zł??
              • ludzikmichelin4245 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 21:40
                chococaffe napisała:

> Dlaczego ma mnie boleć?smile
                >
                > Za pracę powinno być wynagrodzenie, ewentualnie premia związana z osiągniętymi
                > wynikami.
                >
                > Wszelkie jajeczka, króliczki, mikołaje itp nie są obowiązkiem. Jak ktoś daje
                > - to fajnie i tyle.

Są obowiązkiem wynikającym z ustawy - w firmach zatrudniających powyżej 50 osób musi powstać fundusz socjalny.
                • little_fish Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 21:59
                  Fundusz socjalny nie wypłaca premii. Może wypłacić zapomogę świąteczną, na wniosek zainteresowanego, w wysokości zgodnej z regulaminem, zależnej od dochodów. To chyba jednak nie jest przypadek autorki postu.
                • krypteia Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 22:04
                  ludzikmichelin4245 napisała:

> Są obowiązkiem wynikającym z ustawy - w firmach zatrudniających powyżej 50 osób
                  > musi powstać fundusz socjalny.

Firma może również zrezygnować z jego tworzenia jeśli jest zgoda związków zawodowych lub przedstawiciela pracowników
            • ichi51e Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:27
              No waśnie większość mając do wyboru 0 bądź 150 ucieszyła by sie ze 150…
        • alicia033 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:19
          figa_z_makiem99 napisała:

> Idąc tym tropem, trzeba zadowolić się miską ryżu, bo inni mają gorzej.

A ktoś poza tobą taki wniosek tu postawił?
          Nie? To zastanów się, co z tobą jest nie tak.
          • figa_z_makiem99 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:25
            Zastanów się co z tobą i innymi jest nie tak, zazdrość o 150 zł.
            • chococaffe Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:26
              Jesteś pewna, że chodzi o zadrość? wink
        • arthwen Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 16:12
          Jak człowiek pracuje, to za pracę płaci mu się ustaloną kwotę (czy to stałą pensję, czy nawet przy zleceniu). Wszelkie premie i dodatki są jak sama nazwa wskazuje dodatkowo.
          Mąż premię świąteczną dostał większą niż sundace, ale w przeliczeniu procentowym w stosunku do pensji to nawet nie jest 1%. I co? Ma strzelić focha, że go w bonusach nie docenili (co zresztą nie ma nic wspólnego z docenieniem, ot firma ma stawki w funduszu socjalnym tak ustalone i tyle, nie są przyznawane indywidualnie). Indywidualnie to mu ostatnio firma kupiła nowego smartfona i przyznała miejsce parkingowe.
          • little_fish Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 16:22
            Premia i fundusz socjalny? Z funduszu socjalnego to jest zapomoga, a nie premia 😀
            • arthwen Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 16:32
              Dodatek swiąteczny jest chyba z socjalnego - ale w sumie to nie wnikałam, to mąż tam pracuje. Ja sobie na działalności mogę robić premie i zapomogi dowolnie i tak z jednego konta tongue_out
              • little_fish Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 16:54
                Czyli nie jest to premia w takim razie.
                • arthwen Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 17:40
                  Bonusowa kasa poza pensją wink Mi tam ganc egal czy to nazwiesz premią czy zapomogą wink
        • lotka_5 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 17:33
          figa_z_makiem99 napisała:

> A dzieci w Afryce głodują ... Jak człowiek pracuje, to oczekuje, że go docenią,
          > a inni nazwą go roszczeniowym. Idąc tym tropem, trzeba zadowolić się miską ry
          > żu, bo inni mają gorzej.

Firma nie ma obowiązku wypłacać żadnych premii świątecznych. To gest pracodawcy.
          O ile nie jest to uregulowane w regulaminie (a zakładam, że taka forma premii nie jest) to pracownik nie ma prawa żądać więcej.
          Za pracę, dobrą pracę, dodatkowa itd itd jest premia regulaminowa, uznaniowa bądź nagroda. I tu już bym się kłóciła jeśli zapisy mówią inaczej, a dostałabym mniej.
      • olpa7 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:14
        U nas kiedyś jedna w pracy obraziła się bo dostała bony za 500 ale z pensji potrącali podatek. Stwierdziła że wolałaby tych bonów nie dostać.
        Ja tam się cieszę na kazdy dodatkowy grosz.
        Teraz nam dali po 2000 ale też były głosy że to niewiele. Mnie to szokuje
        • figa_z_makiem99 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:19
          Szokuje cię, że dostałaś 2 tyś., a ktoś 150 i liczył na więcej, bo ma małą pensję, a wszystko drożeje w zastraszającym tempie i jest zawoedziony? Czy chciałaś się pochwalić jaka jesteś wspanialomyslna?
          • olpa7 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:31
            Szokuje że nieważne jaka będzie kwota zawsze znajdzie się ktoś komu jest mało. Ja akurat na firmę w której pracuje nie mogę narzekać, regularnie dostajemy podwyżki, duże premie plus dodatkowo niezapowiedziane pieniądze bo się znajduje jakaś okazja. Mimo wszystko ktoś powie że niezapowiedziane dodatkowo dwa tysiące to mało.
            • san_vito Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 10:53
              Jak byłam świeżo po studiach, to też myślałam tak jak Ty. Jednak roszczeniowość i niezadowolenie jest na porządku dziennym w IT i jak najbardziej ma to sens. Bo gdyby nie ta roszczeniowość 10 lat temu, to może IT nie byłoby tu gdzie jest teraz.
            • droch Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 13:07
              Jeśli kto ma małe oczekiwania, dostanie niewiele...
              • chococaffe Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 13:29
                Za pracę jest wynagrodzenie i tu można, oczekiwać, negocjowac itp.

Zajączki o jajeczka to są w przedszkolu
                • lauren6 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 14:03
                  Wolę więcej zarabiać niż liczyć na extrasy w pracy typu premie, nagrody, zajączki, prezenty na święta, welcome kity. W praktyce okazuje się, że ta nagroda to kiczowaty kubek po skończonym projekcie, premia to oszałamiające 1000 zł raz na dwa lata, zajączkek to 150 zł, a na święta kolejny firmowy tshirt w rozmiarze XS, albo XXL, bo pozostałą rozmiarówkę damską wybrały panie z kadr i ich psiapsióły z finansów wink
                  • arthwen Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 16:14
                    Serio jeszcze jakaś firma tak robi, że zamawia rozmiary losowo, zamiast zapytać wcześniej pracowników jaki rozmiar chcą?
                    • lauren6 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 16:43
                      Nie spotkałam się z firmą, która by pytała o rozmiar pracowników, a mam kilka korpokoszulek.
                      • rozaliaolaboga Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 17:02
                        Moja była firma zawsze pytała, był też krój meski i damski smile
                    • 35wcieniu Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 16:52
                      Lauren chyba chodzi o t-shirty takie reklamowe - gadżety jak długopisy, smycze czy torby z logo.
                      Nie o odzież w której pracownicy mają chodzić do pracy.
                      • arthwen Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 19:47
                        Gadżety reklamowe, owszem, ale takie dla pracowników a nie klientów (no, tu akurat klientami są inne korporacje, więc jakby trochę trudniej wink ). Poprzednia firma x lat temu dawała właśnie takie gadżety z niskiej i sredniej półki z logo (koszulki, bluzy, plecaki, jakieś pendrive'y i takie tam), tyle że pracownicy potem nie chcieli tego używać, a firma dawała to teoretycznie po to, żeby "być widoczną". Poszli po rozum do głowy i jak dali porządne, markowe plecaki, bluzy, softshelle tyle, że ze swoim logo, to ludzie nosili wink Obecna firma robi dokładnie to samo - albo te fanty to są nagrody w jakiś wewnętrznych zabawach (mają takie rzeczy jak np dołączają do jakiegoś wyzwania na endomodo (no nie, teraz nie bo endo już nie ma, ale coś w ten deseń) i firma się zobowiazuje, że wpłaci ileś tam kasy na jakiś cel, a dla najbardziej aktywnych uczestników funduje sportowe, porządne, markowe koszulki np, albo jakieś inne pierdoły typu głośniki na usb, czy tam słuchawki, wszystko z logo firmowym).
    • laura.palmer Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:16
      Dostaliśmy prezent rzeczowy w postaci butelki wina i słoika z konfiturami. Ucieszyliśmy się i nie rozkminialiśmy, że prezent pewnie za 100zł, a mogliby dać tysiaka i to na konto. 🤷‍♀️
      Moim zdaniem przesadzasz. Nie chcesz tych pieniędzy, wpłać na cele charytatywne - komuś na pewno bardzo się przydadzą.
      • sundace46 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:19
        laura.palmer napisała:

> Moim zdaniem przesadzasz. Nie chcesz tych pieniędzy, wpłać na cele charytatywne
        > - komuś na pewno bardzo się przydadzą.

Nie jestem zdziwiona, ze nie rozumiesz. 150zl. w obliczu nędznych pensji przy braku podwyżki i olbrzymiej dwucyfrowej inflacji, a firma robi kokosy, jest faktycznie prezentem od losu, za który nalezy dziekowac. Żadna z moich koleżanek nie jest jakoś wdzięczna z tę premię. Takie niewdzięczne jesteśmy. Każda wolałaby obiecana kilka miesięcy temu podwyżkę chociaż w części pokrywająca koszty inflacji.
        • 35wcieniu Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:23
          Ja np. rozumiem pretensje (pewnie słuszne) o niewywiązanie się pracodawcy z obietnicy i o złe warunki pracy. Ale focha o 150 zł nie rozumiem.
          • sundace46 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:25
            35wcieniu napisał(a):

> Ja np. rozumiem pretensje (pewnie słuszne) o niewywiązanie się pracodawcy z obi
            > etnicy i o złe warunki pracy. Ale focha o 150 zł nie rozumiem.
            >
            Nie wiem, może skumulowało mi się wszystko i dodało do tego smsowe opierd...przez szefową że znowu na mojej zmianie za dużo papieru do drukarki zużyto...serio....ulało mi sie.
            • sundace46 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:29
              Żeby nie było, wiem, niektórzy nie dostają nawet złotówki premii, firma nic nie musi, niektórych ta kwota by ucieszyła, ale q@!#a jego gajowego firma robi krociowe interesy, zyski sa ogromne, inflacja idzie w górę, jak wiemy, obiecanych podwyżek brak i już powiedziano, że nie będzie mimo grudniowej obietnicy prezesa prezesów, warunki pracy są żenujące, wyliczane jest wszystko, toner, papier do drukarki etc. Gaszą nam światła górne, bo wystarczy lampka nad biurkiem i mogłabym długo wyliczać. Może przesadziłam, a może ulało mi się wszystko razem do kupy. Sorry jeżeli ktoś sie poczuł urażony. Nie taki miałam zamiar. Ale szlag mnie po prostu razem na wszystko trafia.
              Tak, szukam nowej pracy, ale prosto nie jest.
              • pepsi.only Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:45
                Wszystko co wymieniłaś, i co firma wdrożyła (gaszenie światła, oszczędność papieru itd,) to jest racjonalne gospodarowanie tym, czym dysponuje. A ty powinnaś sie dostosować, i tyle.
                Poza tym powtarzasz raz za razem krociowe zyski firmy, acha, doczytałam branżę, hotelarstwo.
                2 osoby z mojej najbliższej rodziny niedawno, i przez pandemię, z pracy w hotelarstwie musiały zrezygnować i się przebranżowić, bo tak się rewelacyjnie dzieje w tym twoim hotelarstwie
                uncertain

Nic nie pasuje ci w tej robocie, ani pensja, ani premia, ani warunki pracowania, ani szefowa- zmień szybciutko pracę, po co masz się tam męczyć.
                • droch Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 13:13
                  (...)gaszenie światła(...)to jest racjonalne gospodarowanie tym, czym dysponuje

Co? Rozmawiałaś o tym z behapowcem? Znasz różnicę pomiędzy rozproszeniem światła górnego i z lampki przy biurku?
              • kamin Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:09
                "Tak, szukam nowej pracy, ale prosto nie jest"

Czyli nie masz umiejętności za które chciałyby ktoś dużo zapłacić, za to masz oczekiwania finansowe.
                Ja mam w sumie podobnie, ale czasem mi się włącza trzeźwe myślenie.
              • krypteia Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:09
                Od kilku lat opisujesz na tym forum swoje przeboje z kolejnymi pracodawcami wieszając psy na wszystkich firmach w których pracowałas. Myślałas kiedys o tym, że jednak cos z Tobą jest nie tak a nie z każdym pracodawcą który pechowo okazuje sie być wujem?
        • laura.palmer Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:43
          sundace46 napisał(a):

> Nie jestem zdziwiona, ze nie rozumiesz. 150zl.

A ja nie jestem zdziwiona, że jak zwykle masz o coś ból doopy. Twoje wątki są przewidywalne jak korki przed długim weekendem - albo litania narzekań lub pretensje do całego świata albo złośliwe komentarze i torpedowanie rad od innych osób. A najczęściej wszystko naraz. 🤦‍♀️
    • mama-ola Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:21
      U nas premii świątecznych nie ma, szczerze mówiąc nie widzę związku praca - święta. Premie są u nas od wyników oraz są 13-tki. Ale żeby z okazji świąt firma musiała? Czemu.
      • sundace46 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:24
        mama-ola napisała:

> U nas premii świątecznych nie ma, szczerze mówiąc nie widzę związku praca - świ
        > ęta. Premie są u nas od wyników oraz są 13-tki. Ale żeby z okazji świąt firma m
        > usiała? Czemu.

A gdzieś napisałam, ze firma z okazji świąt musi? W którym miejscu?
        13-ki i premi od wyników nie dostajemy. Podobnie, jak podwyżek.
        • mama-ola Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:38
          Użyłaś terminu "premia świąteczna", jakby istniała taka kategoria.
        • mama-ola Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:39
          A tak poza tym, to jestem po Twojej stronie. Współczuję Ci pracodawcy krwiopijcy i skąpiradła. Moja firma też z tych bogatych i nierozpieszczających.
        • agonyaunt Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 14:21
          > premi od wyników nie dostajemy.

Sorry, ale jak się robi wyniki w podrzędnym hotelu, którego nawet na ochroniarza nie stać?
        • lotka_5 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 17:41
          sundace46 napisał(a):

>
          > A gdzieś napisałam, ze firma z okazji świąt musi? W którym miejscu?
          > 13-ki i premi od wyników nie dostajemy. Podobnie, jak podwyżek.

No nie musi nie musi.
          Premia "świąteczna" to tylko gest pracodawcy.
          Co innego premia za dodatkową pracę, wyniki itd itd tu już można pilnować żeby było zgodnie z regulaminem.
    • little_fish Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:26
      U mnie nie ma premii, nie ma podwyżki - znaczy nie ma problemu.
      Przepraszam, podwyżkę obiecali 😁
      • ruscello Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:49
        A ta obiecywana chociaż spora? U mamy niedawno organ prowadzący szumnie zapowiadał dodatek ok.80 zł netto. Przy czym małymi literami zmniejszyli jakiś inny i ostatecznie wyszło +20 zł miesięcznie 🤣
        • little_fish Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:51
          Słynne 4,4% 😉
    • marta.graca Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:41
      Nie dostałam, dostajemy premie świąteczne tylko na Boże Narodzenie.
    • mae224 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:53
      Chciałabym taki prezent. Każdą złotówkę muszę wypracować sama.
    • dzikka Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:53
      to dostałaś o 150 zl więcej niż jasmile
    • profes79 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:54
      Z tego wniosek, że pracownikom nie należy dawać jakichkolwiek "premii" innych niż wypracowane, uważają je oni bowiem za coś oczywistego i nie daj borze jak uznają, że dostali za mało z okazji takich czy innych świąt.
    • kamin Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 08:56
      Nic nie dostalam
    • passiflora78 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:04
      U nas nic nie dali. Na Boże Narodzenie też nic nie było. Firma z niezłymi zyskami.
    • zerlinda Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:05
      A nie, nie ma nic na Wielkanoc. Natomiast na BN jest. Właśnie 150zl🤣. Jakieś 3 lata temu było...50! Więc teraz to Ho, Ho. Koleżanka, która dostawała 1000 zł kiedy usłyszała, że i nas 50,to chyba myślałam, kłamię. Więc tak, może być jeszcze gorzej.
    • sundace46 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:08
      Jasne, pokajałam sie, przeprosiłam, przesadziłam, ulało mi się. Kilka osób zrozumiało to, przyjęło, dziękuję. Reszta osób oczywiście musi sobie ulżyć z czego widzę jedna forumka przoduje, twierdzi, że wie jakie dochody ma firma w której pracuję i, że decyzja o gaszeniu swiatła w holu hotelu jest słuszna i gość wchodzacy po ciemku do holu jest ok. Z pewnością chcielibyście być obsługiwani w takim hotelu gdzie nawet w recepcji na prądzie się oszczędza big_grin. Bo to są racjonalne decyzje dyrektora hotelu Jasne big_grin podobnie jak wydzielanie papieru do drukarki i kilka innych rzeczy. Jasne. Szkoda dalej pisać. Chcecie, ulżyjcie sobie dalej, wylejcie kolejne kubły ścieku. Ja nie mam zamiaru tego czytać. Tym kilku osobom, które zrozumiały, że mogło mi się ulac dziękuję. Na pozostałe osoby szkoda mojego pisania. Pozdrawiam.
      • figa_z_makiem99 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:11
        Ludzie są dzisiaj paskudni, jakby mogli utopiliby w łyżce wody, bo oni mają gorzej. Nie przejmuj się.
      • lily_evans011 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:17
        Nie, po prostu te osoby widzą, że się histerycznie rzucasz. A niejednemu nawet te 150 zł by zrobiło jakąś różnicę.
        Nie kwestionuję, że firma beznadziejna. Ty jesteś w środku i wiesz najlepiej. Bierz te 150, wydaj na coś fajnego i szukaj dalej nowej pracy, bo co Ci innego pozostaje.

PS. W dużej, naprawdę porządnej firmie mój tata jako dyrektor dostaje na święta bon na całe 250 zł... wink
        • 1012ja Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 20.04.22, 13:02
          Bo wartość bonu zależy od jego dochodów. Skoro ma wysokie wynagrodzenie to dostaje niski bon na święta. U nas też dyrektor dostał mniej niż sprzątaczka.
          • little_fish Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 20.04.22, 20:08
            Ale ten bon to raczej nie premia, tylko "zapomoga" świąteczna z zfśs
      • 35wcieniu Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:29
        Z pewnością chcielibyście być obsługiwani w takim hotelu gdzie nawet w recepcji na prądzie się oszczędza

Obsługiwana w ciemności wolałabym nie być, ale ciężko mi sobie wyobrazić że hotel (jak rozumiem to jest sieciówka albo firma posiadająca ileś filii), który przyjmuje gości w ciemnościach prosperuje tak dobrze, że "firma robi krociowe interesy, zyski sa ogromne"
        To kto tam przyjeżdża do takich podrzędnych warunków?
        • droch Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 13:16
          (...)ale ciężko mi sobie wyobrazić że hotel (jak rozumiem to jest sieciówka albo firma posiadająca ileś filii), który przyjmuje gości w ciemnościach prosperuje tak dobrze, że "firma robi krociowe interesy, zyski sa ogromne"

Mi bardzo łatwo, wystarczy umowa długoterminowa z jakąś firma nie liczącą się z kosztami...
          • 35wcieniu Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 14:03
            Firma nie licząca się z kosztami korzysta z usług hotelu obsługującego gości po ciemku?
            • droch Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 14:43
              Przecież to nie prezes firmy miałby tam mieszkać, tylko jego pracownicy...
              Oczywiście, to przypadek teoretyczny, ale możliwy.
              • memphis90 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 15:09
                Hotel pracowniczy dla robotników, powiadasz...?
                • droch Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 15:21
                  Na przykład.
                  • 35wcieniu Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 16:07
                    I na tym firma robi "krociowe interesy i ogromne zyski", jak to ujęła autorka?
                    Nie wiem, nie upieram się, ale jednak wydaje mi się to dość osobliwe.
                    • conena Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 16:24
                      bzdury pierdzieli w zacietrzewieniu.
                      • pepsi.only Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 20:35
                        Oczywiście że tak.
                        W tej historii nic się nie klei:
                        Wszyscy pamiętamy wątek o pokazie garnków w tym super hiper hotelu, który raptem teraz musi mieć gaszone światła, oraz oszczędności na wszystkim łącznie z tonerem do drukarki
                        a jednocześnie hotel zarabia krocie ....
                        taaa....
                        jasne....
      • lotka_5 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 17:44
        Ale wierząca chociaż jesteś, że oczekujesz bonusów na święta? I jeszcze foch o wysokość owego bonusu?
      • moze_sprobowac_inaczej Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 20.04.22, 23:26
        Hoho to całkiem zmienia postać rzeczy. Dostałaś 160 zł premii na święta od firmy działającej w branży która najbardziej chyba została dotknięta obostrzeniami covidowymi.
        A teraz tak powiedz szczerze, dostawałaś pensję w czasie lockdawnu?
    • login.na.raz Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:10
      U nas nie ma żadnej takiej premii, fajnie by było chociaż tyle dostać
    • chococaffe Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:12
      Nie, nigdy nie dostawałam żadnych premii świątecznych
    • lily_evans011 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 09:13
      Jak uważasz, że to za mało, to przelej komuś, kto z tego slorzysta...
      • droch Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 14:44
        Błąd logiczny: sensowniej byłoby komuś przelać, gdyby uważała, że dostała za dużo.
        • memphis90 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 15:11
          Ale więcej nie dostanie, więc może empatycznie wczuc się w sytuację kogoś, kto dostaje okrągłe zero i następnym razem ucieszy się ze150zl.
        • lily_evans011 Re: Premia świąteczna, czyli jajeczko w pracy, wq 19.04.22, 15:14
          Jeszcze nie spotkałam nikogo, kto by uważał, że dostał za dużo big_grin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka