pasquda77 20.04.22, 16:16 Dla siostrzenicy, nie jestem chrzestną, więc nie muszę się zapożyczać żeby spełnić standardy prezentowe😉 Jakie propozycje, kompletnie nie mam pomysłu...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tt-tka Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 16:19 Dzizas, wzielam pytanie doslownie i juz chcialam doradzic gustowny sierp ! Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 16:22 Haha, ematka jak zawsze dowcipna 😅 Weźcie, wcale nie mam ochoty na tą imprezę, ja ateistka od zawsze, a coś młodej wypada dać. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 16:34 Kup kolczyki. Chyba, że mała nie planuje nosić. I coś z zabawek, hobby - takie cuś na radochę teraz natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 16:46 Sama zaczęłaś dowcipkować nazywając dziewczynkę przyjmująca pierwszą komunię-komunistką. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 18:15 Przecież tak się od zawsze mówi Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 19:47 Ale przecież nie na serio! Posługujesz się językiem polskim na co dzień? To jest właśnie użycie żartobliwe, nieco ośmieszające. Taka zabawa językiem. Na podobnej zasadzie możesz zażartować, że dzieci w albach to albiniści. Przeczytaj choćby na PWN czy na pewno komuniści chodzą do komunii -) sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/;10406 Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 20:21 kamin napisał(a): > Na podobnej zasadzie możesz zażartować, że dzieci w albach to albiniści. Raczej albinosy Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 20:29 Żartobliwe - tak, ośmieszające - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 20:30 Prawidłowo mówi się komuniantka. Komunistka "weszła" do żartobliwego użycia przez podobieństwo brzmieniowe. Więc, no, niestety, ale dziewczyny mają rację - ty zaczęłaś tryb żartobliwy. A co do prezentu: coś że złotej biżuterii, wisiorek (np inicjał imienia dziewczynki), malutkie kolczyki (jeśli nosi albo też jest plan). No i coś "na teraz", czyli zabawkę, która da przyjemność JUŻ. Coś z hobby dziecka, coś co lubi robić. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 21:03 Przecież ja się nie czepiam 🤦Mam ubaw z komentarzy, chyba źle mnie zrozumiałaś 😐 Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 21:17 Aaaa, ok. Ja tam widziałam pretensję, ale biorę na klatę, że nadinterpretowałam. To mnie się najbardziej podoba ta pościel z Jezuskiem poniżej. Może się dziewczynie odechce sakramentów Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 21:22 A ja nie tobie odpisuję, tylko Majenkir, która twierdzi, że "Tak się zawsze mówi". Inna kwestia, że w kwestii prezentu podtrzymuję: kupiłabym coś ze złota, co będzie pamiątką (jeśliś ateistka to nie krzyżyk, medali czy coś tego typu, ale właśnie inicjał imienia dziewczynki, nieduży wisiorek z perełką, coś małego, ale ładnego, kolczyki, łańcuszek). I koniecznie coś "na teraz" - bo złoto to dla malucha żaden prezent! A tu trudno doradzić co może być "na teraz", bo wszystko zależy co lubi dziecko. W każdym razie coś do zabawy, rozwijania zainteresowań. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 21:47 A, dodatkowo - odradzałabym prezent w postaci gotówki. A to dlatego, że w nader licznych przypadkach ów prezent służy zapewnieniu tego, co (moim zdaniem) leży w obowiązkach rodziców. Z trzech przypadków moich znajomych, rodziców dzieci komunijnych sprzed kilku lat: rodzice kupili synowi nowe meble do pokoju - i na to poszła kasa z prezentów - no, sorry, ale umeblowanie pokoju to zakichany obowiązek mamusi i tatusia, a nie że goście muszą; przypadek drugi (z kopert zebrało się całkiem sporo kasy) rodzice kupili samochód (wymienili swojego staruszka na młodszy i lepszy model) z komentarzem, że córka za prezenty komunijne "wykupiła sobie miejsce na przejażdżki" - noż serio, jak to usłyszałam to mnie zatelepało; przypadek trzeci (z tego co wiem najczęstszy) to że kasa się rozeszła na nowe buty, jakiś ciuch itp - rzeczy, owszem, być może kupione np droższe niż kupili by rodzice bez "dodatku" w postaci gotówki "komunijnej", ale moim zdaniem to rodzice mają dziecko ubrać! Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 22:59 Zgadzam się. Często też pieniądze przynajmniej w większości idą na pokrycie kosztów przyjęcia. Poza tym niektórzy mają podejście typu "po co dziecku tyyyyle pieniędzy". Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 22:08 Macie wy dzieci w tym wieku? mOja 10 latka by miała komunie w maju...gdyby chodziła na religię. Juz widzę jej zachwyt nad złotym wisiorkiem albo złotymi kolczykami....Komu ma to sprawdzić przyjemność? Ja bym zapytała dziecka, bliska relacja wiec spokojnie mozna Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 22:22 A ty czytasz co się pisze, czy przyswajasz pół wersu a reszta za trudna? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Co w prezencie dla komunistki? 21.04.22, 07:35 kocynder napisała: > Kocynder - w gwarze śląskiej słowo określa sytuację ciężką do ogarnięcia, którą ciężko unieść - a wszyscy myślą, ze to coś od "kotka" No wszyscy nie, ja na przykład myślałem, że chodzi o cylinder zrobiony z koca. 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 22:06 Przeciez tak się mówi ...u mnie od zawsze. I uwaga: katolicy tak mówią Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 22:05 Dałabym fajną ksiązke i kasę. Niech sobie sama kupi co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 16:58 Ja myślałam o czerwonym sztandarze Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 17:02 Lenina dzieła wszystkie. Albo rozprawa jezykoznawcza tow. Stalina, która ponoć Herberta doprowadzała do spazmów śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 18:24 pani_tau napisał(a): > Lenina dzieła wszystkie. Książki Lenina daje się na dzień dziecka. – Dostałem na dzień dziecka, tak troszkę żartem… Bo nie byłem już wtedy dzieckiem tylko miałem 21 lat (…) Kończyłem już studia, bo wtedy wszystko szło szybciej. Mama mi kupiła książkę Lenina, jest polonistką, i wpisała taki żartobliwy wierszyk do środka. „Z Leninem żyj, z Leninem śpij, z Leninem zbieraj kwiatki, z Leninem coś tam jeszcze, życzenia te od matki”. To był chyba ostatni prezent – wspominał Jarosław Kaczyński. www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/jaroslaw-kaczynski-dostal-prezent-z-okazji-dnia-dziecka-mama-dala-mu-ksiazke/75vhx45 Odpowiedz Link Zgłoś
ayanna Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 16:34 Jakieś przeżycie. Mojemu się podobał lot w tunelu aerodynamicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 16:55 ayanna napisał(a): > Jakieś przeżycie. > Mojemu się podobał lot w tunelu aerodynamicznym. O. Zdarzenie zamiast rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 16:43 Wypas zestaw klocków lego. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 17:00 wspomnienia rodzin, np. dzieci, po dziewczynach które umarły, gdy ksiądz z lekarzem odmówili aborcji z powodu zagrożenia życia i położna umarła Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 17:11 Bo to byla prawdziwa komunistka, ta polozna, i zmarla za proletariacka poloznice, ktorej nie bylo stac na special trip do kraju osciennego w celu wiadomym - ta polozna to taka komunistyczna wersja Maksymiliana Kolbe - everything comes back tylko w nowym wydaniu A te tytulowa komunistke wez, autorko watku, na super cool lody i jej wytlumacz, ze boga nie ma - the best gift ever Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 17:47 Powiem ci, jakie u mojej córki były nieoczekiwane hity. Całkiem się spodobał mikroskop, a absolutny szał zachwytu wzbudził namiot typu igloo. Musieliśmy rozbić ten namiot w jej pokoju, ramę łóżka postawić pionowo, a do namiotu włożyć materac i przez miesiąc tak spała. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 18:50 Pokaż proszę ten namiot 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 19:06 No i tu jest trochę dupa, bo on był z Decathlonu. Ale chyba gdzie indziej też taki dostaniesz. To jest tzw. namiot igloo, samorozkładalny, jednoosobowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 18:32 Ładne wydanie Biblii i różaniec, przecież komunia to wydarzenie duchowe, a nie dla prezentów i pieniędzy😈 Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 18:51 mia_mia napisał(a): > Ładne wydanie Biblii i różaniec, przecież komunia to wydarzenie duchowe, a nie > dla prezentów i pieniędzy😈 Żebyś wiedziała, że najchętniej właśnie to bym zrobiła 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
gajmal Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 18:52 quovadis.sklep.pl/srebrne-obrazki/srebrny-obrazek-w-ramce-dla-dziewczynki-pamiatka-pierwszej-komunii-swietej-grawer-763 Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 20:28 Ale ile można mieć Biblii i różańców? Jak każdy na taki pomysł wpadnie... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 22:32 Można też zaszaleć i kupić biografię św Jana Pawła czy Matki Teresy albo pójść w stronę przeżyć duchowych i zafundować wycieczkę do Lichenia albo sanktuarium w Toruniu Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 22:56 Idąc tym tropem można też wykupić roczny abonament na msze w intencji 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Co w prezencie dla komunistki? 21.04.22, 07:43 Też mi się podoba, jeśli dla kogoś ważny jest wymiar duchowy, a nie prezenty powinien być zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 19:11 Rolki plus kask i inne ochraniacze Odpowiedz Link Zgłoś
zolza79 Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 21:47 U nas hitem były właśnie rolki i złoty łańcuszek z zawieszką z inicjałem imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lannnnntana Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 19:25 "Rydzyk i przyjaciele" Tomasza Piątka Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 19:26 Jakąś ładną szkatułkę na te wszystkie pierścionki i kolczyki, które dostanie Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 19:44 Jeśli lubi błyskotki to można coś z biżuterii, bransoletki z przywieszkami, zawieszki na łańcuszek (nie koniecznie medalik, choć można oczywiście, aniołki są też ładne), kolczyki jeśli ma przekłute uszy, ale takie, żeby mogła teraz nosić (nie jak kiedyś kolczyki jako inwestycja kapitału ). Zegarek lub któryś z modnych wynalazków, ale też taki na teraz. Coś sportowego rolki, hulajnoga, deskorolka, piłka, rakiety, badminton z siatką, tarcza i rzutki... jeśli uprawia jakiś sport to można w tą stronę. Klocki lego jak najbardziej Jakiś zestaw kreatywny (do haftowania, dziergania, szycia, biżuterii, klejenia, lepienia...), doświadczalny jest tego dużo od dziewczynkowych typu świeczki i mydełka po hodowlę kryształów i doświadczenia chemiczne. Mikroskop, luneta, lornetka, kompas, porządny bidon, termos, śpiwór... Jeśli są warunki mieszkaniowe/ogrodowe to huśtawka, kokon, bocianie gniazdo, drabinki, hamak, trampolina. Ładnie wydane książki Moje znajome dziecko ucieszyło się najbardziej z puchatego szlafroczka i równie puchatych kapci Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 20:13 ga-ti napisała: > Moje znajome dziecko ucieszyło się najbardziej z puchatego szlafroczka i równie > puchatych kapci Do kompletu Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 20:16 Mało puchate A tak serio to kto taką pościel kupuje? Nawet znane mi zakonnice nie śpią pod taką Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Co w prezencie dla komunistki? 21.04.22, 00:19 No idea ... ale skoro Machine Google pokazuje istnienie, znaczy sie jacys clients sie trafiaja - nikt chyba takich cudow nie produkuje i nie rozdaje for free Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Co w prezencie dla komunistki? 21.04.22, 06:58 Mozna sie z Jezusem przespać! Ha ! Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 20:13 Musisz bardzo kiepsko zarabiać, skoro musiałabyś się zapożyczać w przypadku bycia chrzestną. A swoją drogą to to jest "standard"? pasquda77 napisała: > Dla siostrzenicy, nie jestem chrzestną, więc nie muszę się zapożyczać żeby speł > nić standardy prezentowe😉 > Jakie propozycje, kompletnie nie mam pomysłu...? Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 21:40 Minimum tysiąc złotych wypada dać, takie kwoty padają w necie. Przecież to wydarzenie duchowe 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 22:19 Te 1000 to raczej chrzestni. Ja jako chrzestna składałam się 800 zł z chrzestnym na rower. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 20:23 Przeczytałem tytuł i pomyślałem, że odwiedzasz siostrę Kim Dzong Una... Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 20:24 A ona jest komunistką, dziadku? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Co w prezencie dla komunistki? 21.04.22, 07:43 melikles napisał(a): > A ona jest komunistką, dziadku? > Noż kurde, jeśli siostra Kim Dzong Una nie jest komunistką, to kto nim jest?? (Komunistą, nie Kim Dzong Unem) Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 20:29 z drobniejszych prezentów moja córka była zadowolona z: - srebrnych kolczyków - zegarka (zwykły ze wskazówkami, fajny dziewczęcy pasek) - wisiorka z żyrafą - książek (niezwiązanych z wiarą) Nie cieszyły się uznaniem: - biblia - wisiorek z aniołkami Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 20:31 Biblia, różaniec, medalik itp. to raczej od rodziców chrzestnych. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 20:34 Moja była zachwycona z radia z dostępem do sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Co w prezencie dla komunistki? 21.04.22, 07:46 anilorak174 napisała: > Moja była zachwycona z radia z dostępem do sieci. Zachwyconym jest się "czymś", a nie "z czegoś" Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Co w prezencie dla komunistki? 21.04.22, 09:16 Dziękuję panie profesorze. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 21:35 Na początek przestań nazywać dziecko komunistką. Byłoby ci wdzięczne... Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 21:50 Wyjmij kij z tyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 21:56 Tyłek będzie ci wdzięczny... Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Co w prezencie dla komunistki? 21.04.22, 07:48 z_lasu napisała: > Tyłek będzie ci wdzięczny... A jeszcze bardziej kij... 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Co w prezencie dla komunistki? 20.04.22, 22:25 Quada. Czerwonego, oczywiście. Jak to dla komunistki. S. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Co w prezencie dla komunistki? 21.04.22, 07:26 U was w gminie tak się praktykuje? Wieś tańczy i śpiewa snajper55 napisał: > Quada. Czerwonego, oczywiście. Jak to dla komunistki. > > S. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Co w prezencie dla komunistki? 21.04.22, 07:26 U was w gminie tak się praktykuje? Wieś tańczy i śpiewa snajper55 napisał: > Quada. Czerwonego, oczywiście. Jak to dla komunistki. > > S. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Co w prezencie dla komunistki? 21.04.22, 17:07 moje dziecko za kasę z komunii wykupiło sobie wypasiony kurs nauki szycia, część kasy wydała na swoje sprawy, część ma odłożoną i skorzysta jak będzie chciała. na razie nie chce. dostała też full biżuterii, czasem nosi. i taką Madonnę na ścianę, na tyle bardzo osobista dedykacja od dziadka: Odpowiedz Link Zgłoś