szajri 24.04.22, 13:15 cudowne triki redukujące objawy uboczne ? Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kira02 Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 13:20 A jakie bierzesz? Kazdy inaczej reaguje na konkretny preparat. Odpowiedz Link Zgłoś
szajri Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 13:29 Sorbifer Durules ( na receptę). Mam 50 tabletek. Wzięłam dwie i wysiadam Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 25.04.22, 14:09 Przejdź na coś z inną subtancja i mniejszą dawką, u mnie bardzo dobrze się sprawdza chela-ferr. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 25.04.22, 14:13 To bardzo indywidualne. U mnie Chela-Ferr spowodowały problemy jak przy jelitowce 😔 Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 13:23 lepsze żelazo w kropelkach...nie ma skutkow ubocznych Odpowiedz Link Zgłoś
kamkaklamka Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 13:33 najlepsze są saszetki actiferol, ja kupuje 15 mg, nie mam żadnych skutków ubocznych w krótkim czasie poczułam za to działanie, są super. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 20:46 15 mg na doroslego to chyba jako homeopatia... Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 13:31 Spróbuj takie dla kobiet w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 13:35 Szelazo SR, brałam w ciąży i od razu czułam efekt, bez skutków ubocznych. Zachwalane nawet przez chorych na Crohna. Odpowiedz Link Zgłoś
india-mia21 Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 13:54 Szelazo polecają gastroenterolodzy. Ja piję feroplex (to akurat polecają hematolodzy) i nie mam żadnych dolegliwości po nim. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 14:06 Potwierdzam. Szelazo brałam w ciąży i był to jedyny preparat, po którym nie mialam skutków ubocznych. Tardyferon i Hemofer powodowały, ze nie wiedziałam czy korzystać z toalety najpierw góra czy dołem 🤢za to Feroplex zablokował moje jelita kompletnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 16:24 Tak. Ja po każdym żelazie miałam zaparcia, a po tym nie. Odpowiedz Link Zgłoś
hummorek Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 22:26 Też polecam Szelazo. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 14:11 Trudno powiedzieć, biorę Szelazo, ale wcześniej brałam Sorbifer i ani jedno ani drugie u mnie nie daje choćby najmniejszych skutków ubocznych więc nawet nie bardzo wiem jakie masz na myśli, więc chyba po prostu musisz próbować. Albo w kroplach? Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 14:14 SDF - żelazo plus b12, kwas foliowy itd. Jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 14:25 Ja brałam cztery różne suplementy żelaza i niestety po każdym z nich mam zaparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 16:15 Ja miałam podobnie, każde tabletki powodowały u mnie sensację żołądkowe. Na zmianę zaparcia albo takie rozwolnienie że nie mogłam wyjść z domu. I jeszcze mdliło. Od wielu lat jestem na kroplówkach i to akurat dobrze toleruje i nie mam żadnych niepożądanych objawów i wyniki też o wiele lepsze niż przy tabletkach. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 16:22 Nie tolerowałam sorbiferu, ale nie mam żadnych sensacji po tardyferonie z kwasem foliowym. Musisz poszukać optymalnego lekarstwa dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 18:11 Dla mnie są dwa triki: kroplówka z żelazem w szpitalu i wątróbka często na obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
mariken Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 19:43 Feroplex, na receptę. Jedyne, na które nie miałam żadnej negatywnej reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 19:47 Ja ostatnio dostałem na receptę Ferrum do ssania. Zero skutków ubocznych takich jak niegdyś przy Np. Sorbiferze, czyli bóle żołądka, zaparcia. Nic. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 20:01 szajri napisała: > cudowne triki redukujące objawy uboczne ? Dzięki. Polecam żelazo w wątróbce. Żadnych efektów ubocznych. S. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 21:00 Ja też. Właśnie po preparatach żelaza miałam tak nieprzyjemne objawy niepożądane, że stwierdziłam, że pierd.lę i leczyłam się dietą, w tym właśnie wątróbką. Pozbyłam się anemii. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 23:59 Tylko żeby jeszcze ta wątróbka była taka pewna, bo teraz to nie wiadomo.. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 20:33 Sorbifer mnie wykończył, tardyferon fol nie dawał żadnych skutków ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 20:55 szajri napisała: > cudowne triki redukujące objawy uboczne ? Dzięki. Sama przez kilka miesięcy brałam tardyferon i nie miałam ubocznych, a dodatkowo skończyła mi się anemia. Syn przez około półtora roku brał różne, z wszelkimi skutkami, a skończył na ferrum - bez ubocznych w końcu i też poprawiły się wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
sunflowerin Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 24.04.22, 23:24 Szelazo jest super, nie powoduje zaparć ani problemów gastrycznych. To są takie malutkie granulki, które uwalniają się przez dłuższy czas. Czasem warto popytać farmaceutów, oni naprawdę dobrze orientują się co się dobrze przyswaja, co jest najlepszym produktem w sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonyjeziorak Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 25.04.22, 09:20 Szelazo ok, helaferr forte też. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 25.04.22, 15:28 Bralam domięśniowo zastrzyki - ale to jest z kolei dość bolesne. Żelazo w tabletkach czasem jest mniej dokuczliwe, gdy bierze się je rano. Generalnie to duzo zależy od poziomu niedoborów i przyczyny. Najlepiej jest chyba powiedzieć lekarzowi o skutkach ubocznych i on niech dobiera preparaty. Odpowiedz Link Zgłoś
ukulelerege Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 25.04.22, 16:57 szajri napisała: > cudowne triki redukujące objawy uboczne ? Dzięki. Tak, nie brać w tabletkach. Floradix najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 26.04.22, 08:35 He, he, mnie tez "zatykalo". Odpowiedz Link Zgłoś
headonshouldersbaby Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 25.04.22, 17:10 sprobuj ascofer w tabletkach nie mam po nich zadnych Odpowiedz Link Zgłoś
szajri Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 26.04.22, 13:51 Te preparaty typu Feroplex, Tardyferon, są na receptę. A lekarz pytał mnie czy dobrze toleruję żelazo w tabletkach - powiedziałam, że tak. A tu niespodzianka. I teraz nie chcę mu głowy zawracać zmianą leku...może odstawię na parę dni i potem wrócę do zażywania. Albo pomęczę się jeszcze przez tydzień...i dam spokój. Normalnie boję się iść po nową receptę bo skoro powiedziałam, że jest ok to teraz co powiem...że nie? To mnie ochrzani Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Żelazo w tabletkach - czy istnieją jakieś 26.04.22, 14:36 Nie żartuj. Bez znaczenia, co powiedziałaś, istotne że faktycznie masz te efekty uboczne. Lekarz jest właśnie od tego, by dobrał preparat - gdyby pacjenci znali sie na leczeniu i lekach, to lekarze i farmaceuci byliby zbędni, i mozna byłoby sobie zaordynować kurację w ramach wizyty w supermarkecie Idź do lekarza jeśli potrzebujesz leku, a nie suplementu. Z niedoborami żelaza nie ma co ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś