taki-sobie-nick 25.04.22, 22:12 Mowa o DOROSŁYCH i o śmianiu się z objawów chorobowych, a nie z tego np., że chory jest źle ubrany. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saszanasza Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:16 No to nie śmiejesz się z tego że jest chory, tylko, że nie ma gustu. Natomiast zasadniczo wyśmiewanie ubioru kogokolwiek jest buractwem. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:18 saszanasza napisała: > zasadniczo wyśmiewanie ubioru kogokolwiek jest buractwem. > A wcale że nie. Jeśli ktoś jest buracko ubrany, to się z niego śmieję. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:34 cysorz-bez-poczty napisał: > > A wcale że nie. > Jeśli ktoś jest buracko ubrany, to się z niego śmieję. Wiesz, ja jednak preferuję bardziej „wysublimowane” metody wywoływania śmiechu: obejrzenie komedii, przeczytanie dobrej książki czy choćby (z niższej półki) obejrzenie memów w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:47 saszanasza napisała: > Wiesz, ja jednak preferuję bardziej „wysublimowane” metody wywoływania śmiechu: > obejrzenie komedii, przeczytanie dobrej książki czy choćby (z niższej półki) o > bejrzenie memów w internecie. > Nie wszystkie komedie wywołują u mnie śmiech. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:54 Ona pyta czy można śmiać się z choroby, a nie z ubioru chorego. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 23:05 mia_mia napisał(a): > Ona pyta czy można śmiać się z choroby, a nie z ubioru chorego. Ona pyta czy można się śmiać z objawów chorobowych a nie z choroby. Czyli nie pyta czy można się śmiać z choroby parkinsona a z trzęsących się, chorych na tę chorobę. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 23:16 Jeśli chodzi o tego śmiecia, to nie obowiązują go już zasady, które dotyczą ludzi czy nawet zwierząt, bo sam zrezygnował ze swojego człowieczeństwa, więc pytanie jest bezzasadne. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:16 taki-sobie-nick napisała: Można się śmiać z chorych czy nie? Ale z tego że ktoś kicha i śmiesznie wyciera nos, czy z kulawego albo chorego psychicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:41 Czy mówimy o Jadzie Smith i Chrisie Rocku? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:42 Ja się właśnie śmiałam z dziecka mego, że jeśli katar potrwa u niego jeszcze kilka dni to spokojnie będzie mógł grać słonia w orkiestrze dętej. A jak mnie coś pokręci to się sama z siebie śmieję. A ileż śmiechu wywołał covidowy brak smaku i węchu. Zależy czy wszyscy zainteresowani się śmieją i czy ten śmiech to nie wyśmiewanie. Ale myślę, że masz coś konkretnego na myśli i pewnie w tej sytuacji pytanie Twoje okaże się retorycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:44 Jak zwykle mam na myśli poważne, przewlekłe choroby i wyśmiewanie niejako w kulturze. Bliscy mogą się śmiać z różnych rzeczy, rzecz jasna życzliwie, i to nie jest uwaga do ciebie, tylko ogólna. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:52 A to jednak podaj detale. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:54 taki-sobie-nick napisała: > Jak zwykle mam na myśli poważne, przewlekłe choroby i wyśmiewanie niejako w kul > turze. > > Bliscy mogą się śmiać z różnych rzeczy, rzecz jasna życzliwie, i to nie jest uw > aga do ciebie, tylko ogólna. Ja nie do końca rozumiem pojęcia „kulturowego wyśmiewania się z choroby”, no chyba że jest to pedofilia księży, chociaż tu nie ma nic do smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love [...] 25.04.22, 22:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:52 O tym decyduje chory i jego podejście do choroby, ważny jest też poziom żartów. Poza tym jest różnica między śmiać się i naśmiewać. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:54 No tak, byłam nieprecyzyjna. Chodzi o naśmiewanie się, a sama choroba chorych nie bawi, wręcz przeciwnie, często człowiek by uciekł sam od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 13:04 taki-sobie-nick napisała: > Chodzi o naśmiewanie się, a sama choroba chorych n > ie bawi, wręcz przeciwnie, często człowiek by uciekł sam od siebie. Naśmiewanie się z kogokolwiek jest poniżej krytyki, a już z chorych, cierpiących osób to zupełne dno i kilometr mułu. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:57 mia_mia napisał(a): > O tym decyduje chory Noż ja pier**lę!! Chory na raka nieuleczalnego najczęściej śmieje się z własnej choroby i zachęca do śmiechu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 23:00 Robiłeś w tym temacie badania ilościowe? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 23:14 cysorz-bez-poczty napisał: > Chory na raka nieuleczalnego najczęściej śmieje się z własnej choroby i zachęca > do śmiechu innych. Zabraniasz? Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 23:29 iwles napisała: > Zabraniasz? Na głupie pytania nie odpowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 22:57 Pani Jacyna Witt, pisowska radna, a od wczoraj z rekomendacji pisu w zarządzie spółki skarbu państwa, o niepełnosprawnym tak: Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 23:45 Jakaś nieszczęsna osoba, żadna kasa jej tego nie zrekompensuje,żadna władza. Szkoda mi tylko pani profesor Małgorzaty Jacyny (bez "Witt"),że los jej taką imienniczkę spotworzył. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 08:18 Po mordzie widać, że to proste, prymitywne babsko. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 08:23 O! Ta idiotka jednak pisowcom nie przeszkadza. Nie dość, że głupia to jeszcze chamka. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 23:47 Masz na myśli trzęsirączkę?? Chory sam się wymiksował ze wspólnoty ludziej, trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 25.04.22, 23:52 Nie jestem do końca pewna czy to na temat ale pani Pawłowicz znowu się wyśmiewała z wyglądu żony Macrona. Podobno porównywała się do niej sugerując , że jest atrakcyjniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
bye-bye Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 02:11 To bardzo niskie🥴 po co takie rzeczy pisać, przecież to naraża na śmieszność. Poza tym zawsze się znajdzie na planecie ktoś kto ma kilka kg więcej, gorsza skórę itp. też mi pociecha... A już bez porównywania do kogokolwiek. Oraz żartów 😉 Krystyna P. naprawdę niezła ma skórę🧐 Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 07:37 > Krystyna P. naprawdę niezła ma skórę🧐 No, bardzo grubą. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 00:12 Jak wyśmiewasz człowiaka który jest chory - NIE. Bo jednak wyśmiewanie ludzi, nie ważne czy dlatego że są chorzy, biedni czy źle ubrani jest żałosne, Jak żartujesz z jakichś objawów czyjejś choroby, a dla tego kogoś, te żarty są przykre, bo on się z tymi objawami nie pogodził, bo go krępują albo ma z ich powodu kompleksy, albo cokolwiek przez co to jest dla niego niekomfortowe - NIE bo zwyczajne to słabe, i bolesne dla chorego. Jak rozmawiasz z chorym, którego znasz, i widzisz że gość ma dystans do tych objawów i sam chętnie z nich żartuje, albo bawią go te żarty innych - TAK, wtedy tymi żartami nikogo nie krzywdzisz. Pytanie czy można tak ogólnie w zdrowym towarzystwie zażartować, nie konkretnie z człowieka ale jakiegoś objawu choroby, może budzić wątpliwości. Moim zdaniem, zależy od towarzystwa (ale każdy żart zależy jednak od towarzystwa) i od tego, czy to tylko żarcik który nie wyjdzie za spotkanie tej grupy, czy kpiny które mogą pójść dalej i kogoś przez to urazić. Zwyczajnie trochę wyczucia i temat staje się oczywisty, kiedy możesz a kiedy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 00:18 Miałam na myśli oczywiście normalne społeczne kontakty. Czytając odpowiedzi po wysłaniu swojej, pomyślałam, że może chodzi o gościa który jest publiczny, narobił dużo złego i dalej robi. A jak tak żarciki (które i tak do niego zresztą nie dotrą) z tego, że jest chory, nie są niewłaściwe. I zapewne nawet ludzi z tą samą chorobą rozumieją, że tu nie chodzi o chorobę tylko o osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 00:27 Przypadek drugi, w dodatku na tym wyśmiewaniu wiele osób zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 00:28 Jako się rzekło, chodzi o wyśmiewanie w kulturze, tj. np. w czasie stand-upu, w filmie etc. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 01:16 A to nawet nie jest mój drugi przypadek, bo ja jakoś myślałam, że pytanie bardziej o takich międzyludzkich prywatnych relacjach, ewentualnie dyskusjach na forum a nie o publicznych typu kabaret, stend up itd. I wiesz co, tu już nie mam w sobie takiej prostej odpowiedzi. Jestem świadoma, że to na tyle popularne i akceptowalne społecznie, że nie bardzo się oburzam kiedy to słyszę, a jednocześnie mnie wewnętrznie to zgrzyta. Zawsze mam gdzieś z tyłu taką myśl, że może jednak gdzieś ogląda to widz który się z tym zmaga i że nie wiemy czy dla niego to będzie nie ok. Trochę na zasadzie Chris Rock- Jada Smitch - niby występ, żarty, każdy się śmieje, a jednak ona poczuła się dotknięta bo okazało się, że dla niej to sprawa bolesne (oczywiście, tu wchodzi dylemat czy było to naprawdę czy ustawione, i na ile komik wiedział a na ile był nieświadomy że to choroba itd. Tylko bardziej chodzi mi o mechanizm, że niedotknięci z czegoś się śmiejemy, a komuś może to sprawić przykrość) Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 01:30 No właśnie. Popularne i akceptowalne społecznie. Gdyby chodziło o autyzm, to byłby wrzask, bo biedne dzieci z autyzmem (do piszących, że autyzm to nie choroba - tak, wiem). Tymczasem z tego wolno. Wiesz, łysa kobita to łysa kobita, z różnych powodów łysa być może, ale w przypadku, o którym mówię, WIADOMO, że widzowie będą śmiać się z choroby. Mało tego, tym się zachęca. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 07:31 W przypadku Jady to była lysa kropka wielkości opuszki palca lub dwóch, przynajmniej bazując na tym, co sama wrzuciła do neta i dosłownie palcem pokazała. Z tego powodu postanowiła ogolić całą głowę na rezerwistę - jej wybor, ale przecież nie jedyna opcja. To jakbym ja założyła suknię Buki, bo mam jeden placek bielactwa na ręce, a potem sfochowala się, że ktoś mi skrytykował kieckę Buki, a przecież jestem CHORA! Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 01:47 Może nie powinno być akceptowalne społecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 05:25 To był żart z konkretnej osoby i to wypowiedziany publicznie przez osobę, która nie wie jaki ma stosunek do swojego problemu osoba z której się żartuje, w dodatku nie wiem czy to nie była tajemnica (czy ona sama wcześniej mówiła o swojej chorobie) Gdyby zażartował z łysych tak ogólnie miałoby to zupełnie inny wydźwięk i skutek. Każdy lub prawie każdy człowiek ma jakieś kompleksy, jest zbyt niski/wysoki, gruby/chudy, młody/stary, zbyt łysy/ zbyt owłosiony, nadmiernie umięśniony/ zupełnie bez formy i to bywa tematem żartów, podobnie jak czasem choroby , a często nawet sama śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 22:12 OK. Mnie chodzi o wyśmiewanie w kulturze, np. film o chorych, do którego to filmu właśnie zachęca się uwagą, że jest o chorych, więc będzie śmiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 22:12 No i na filmie, czyli na tym śmianiu, wiele osób zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 00:15 Wszystko można. Tym niemniej w zależności od sytuacji można ocenić negatywnie poziom empatii śmiejącego się albo wręcz odebrać to zachowanie jako zwyczajne chamstwo. To nie jest zachowanie które podlega można/nie można tylko raczej wypada/nie wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 01:31 Podpiszę się. Z rzadka wśród najbliższych to wypada/ nie wypada jest może luźniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 05:43 Żarty są dobre, jeśli nie robią nikomu krzywdy i to jest zasadniczy wskaźnik tego z czego można się śmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 13:23 No, powiedziałabym, że nie tak do końca... Jak się z kogoś naśmiewasz na boku, to w sumie żadnej krzywdy mu nie robisz, ale czy to jest przez to mniej burackie i żenujące? Nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 18:45 Ja myślę że naśmiewanie się na boku robi krzywdę, poniża kogoś jesli do niej dotrze sprawia przykrość. Jeśli tak nie jest to żart nie jest zły nawet jeśli dotyczy choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 22:15 A ja myślę, że jest złe, bo sama choroba jest ciężka. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 06:46 Można o ile chory ma dystans albo nie słyszy Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 07:45 Moźna ,pod warunkiem że to jest.Prezes Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 13:19 Np. masz na myśli Macierewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 13:36 albo Korwina? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Można się śmiać z chorych czy nie? 26.04.22, 22:26 Akurat Macierewicza nie. Ale gdyby zrobiono film, w którym przedstawionoby Macierewicza jako wariata, to owszem, byłabym przeciw. A co prywatnie sądzę o Macierewiczu, tego nie ujawnię. Odpowiedz Link Zgłoś