Dodaj do ulubionych

Niedźwiadek w Tatrach

25.04.22, 22:25
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28375315,maly-niedzwiadek-placze-i-szuka-mamy-w-tatrach-tpn-ciagle.html
No serce się kraje...
A jak go matka nie odnajdzie bo z jakichś powodów jej tu nie ma to co? Patrzeć jak biedactwo umiera z głodu? Dzika przyroda sama sobie poradzi... akurat w Tatrach trudno mówić o dzikiej przyrodzie, zadeptane wszystko co się da, mnóstwo ludzi na stosunkowo małej powierzchni... ludzie zwierzętom zabrali te dziką przyrodę i niewykluczone że ludzka działalność pośrednio wpłynęła na śmierć matki więc ja bym małego ratowała. Tylko co po odłowieniu? Zoo? Bez sensu. Można go odchuchac i wypuścić jak podrośnie? No raczej nie.
Byla jakaś podobna historia niedźwiadka Knuta gdzieś w Skandynawii, w końcu został uśpiony, ktoś pamięta?

Co uważa ematka? Co faktycznie można tu zrobić?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Niedźwiadek w Tatrach 25.04.22, 23:52
      E-matka uważa, że Tatry są zbyt dostępne i to wpływa na życie niedźwiedzi.
      Odchowany przez ludzi nigdy nie wrócił na wolność. Sama natura, przyjdą wilki i go zjedzą.
      • homohominilupus Re: Niedźwiadek w Tatrach 26.04.22, 00:41
        No właśnie.
        Weź no 😢
        • berdebul Re: Niedźwiadek w Tatrach 26.04.22, 01:40
          Wiem, a ten płacz na nagraniu…przytuliłabym i wychowała jak własne 😭
        • 1matka-polka Re: Niedźwiadek w Tatrach 26.04.22, 08:21
          A nie zal ci glodnych wilkow? 🙄
          • berdebul Re: Niedźwiadek w Tatrach 26.04.22, 22:56
            Gdyby tak rozdzierająco płakały, to też przygarnę tongue_out
      • profes79 Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 08:38
        Tatry nie sa dostępne. Tatry polskie po prostu sa maleńkie - do tego stopnia, że spokojnie w niższych partiach można je bez mała przedeptać je w poprzek w jeden dzień i nie jest to jakiś koszmarny dystans.
    • profes79 Re: Niedźwiadek w Tatrach 26.04.22, 06:57
      Był ostatnio przykład z Bieszczad jak kończy się ingerencja człowieka. Knuta akurat nie uśpiono i nie byłą to Skandynawia tylko Berlin tongue_out
      • ajaksiowa Re: Niedźwiadek w Tatrach 26.04.22, 07:49
        A zwierzęta dzikie ranne na drogach zostawia się żeby w ,,naturalny ,,sposöb sobie umarły??
        • profes79 Re: Niedźwiadek w Tatrach 26.04.22, 08:11
          Zwierzę ranne a dorosłe można podleczyć tak, żeby miało do czynienia z minimalną ingerencją człowieka. Ma ono też nabyte już pewne zachowania m.in nakazujące mu od ludzi stronić. Wychowywanie małego zwierzaka tak, aby dało się go potem wypuścić na wolność to ogromne wyzwanie a w przypadku zwierząt takich jak niedźwiedź najzwyczajniej w świecie ryzykowne.
          • aamarzena Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 11:03
            Zdaje się, że w przypadku niedźwiedzia brunatnego jest to niemożliwe. Czytałam wywiad z przyrodnikiem, znawca niedzwiedzi, nazwiska już nie pomnę, ale było to oczy okazji akcji z niedźwiadkiem z Bieszczadów. Niedźwiedzia nie da się odchowany i wypuścić na wolność. Jak pozna człowieka, to nie będzie go potem unikał, co wiadomo jak się skończy. A utrzymanie niedzwiedzia w warunkach dla niego dobrych jest bardzo kosztowne i trudne.
    • daisy Re: Niedźwiadek w Tatrach 26.04.22, 23:05
      Nic nie można zrobić, chyba że wziąć niedźwiadka i skazać na życie w zoo. Niedźwiedź wychowany przez ludzi nie będzie się ich bał i ludzie nie pozwolą mu żyć na wolności. Nasza pozycja w przyrodzie opiera się głównie na panicznym strachu, który budzimy wśród innych zwierząt, i który starannie utrzymujemy.
      Śledzę jego historię od początku, od nagrań z nartostrady, i serce mi się łamie, nie dałam rady obejrzeć filmiku z nagraniami, jak woła mamę. sad
      • ajaksiowa Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 06:48
        To jak się humanitarnie zachować?
        -pozwolić na cierpienie z powodu samotności,głodu i przysporzyć dodatkowy ból gdy drapieżcy będą go rozszarpywać?
        Uśpić?
        Podobno człoqiwk tym się różni od zwierząt że ma sumienie..
        • kamin Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 07:03
          Codziennie drapieżniki rozszarpują inne zwierzęta.
          Codziennie ludzie mordują zwierzęta hodowlane.
          Co z ich bólem? Nie unikniemy tego.
        • gryzelda71 Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 07:46
          Czego oczy nie widzą......
      • biala_ladecka Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 07:56
        Przypomnij sobie to złamane serce, kiedy nastepnym razem bedziesz miala chec na cielecinę.
        • daisy Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 14:52
          Sama chęć już wystarczy, żebym trafiła do piekła, serio?
          Przez prawie całe życie nie jem mięsa, więc nie potrzebuję takich napomnień. Ale mam świadomość, że na ziemi zwierzęta (w tym człekokształtne) zjadają inne zwierzęta, i w zasadzie nie ma powodu, żeby człowiek był wyjątkiem. Problemem jest skala tego procederu i to, jakie życie gotujemy zwierzętom hodowlanym, zanim je zabijemy.
          • fornita111 Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 14:58
            daisy napisała:

> Przez prawie całe życie nie jem mięsa, więc nie potrzebuję takich napomnień. Al
            > e mam świadomość, że na ziemi zwierzęta (w tym człekokształtne) zjadają inne zw
            > ierzęta, i w zasadzie nie ma powodu, żeby człowiek był wyjątkiem. Problemem jes
            > t skala tego procederu i to, jakie życie gotujemy zwierzętom hodowlanym, zanim
            > je zabijemy.
            1000/10- podpisuje sie
            • daisy Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 15:20
              FORNIT X FORNUS
              • fornita111 Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 16:13
                big_grin Fornit&Fornus (forever!) wink
          • biala_ladecka Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 18:42
            W czym konkretnie ten niedzwiadek jest lepszy od oderwanego od matki cielaka, ze tak lamie twe serce, ze az sluchac i ogladac nie mozesz?
            Ano tylko w tym, ze zaplatal sie tam przypadkiem dziennik podhalanski, czy jak sie to pismo nazywa. Nieistotne, czy jesz mieso, czy nie, Twoja egzaltacja tchnie hipokryzją.
            • daisy Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 23:39
              To rozumowanie jest tak dziwaczne, że mnie zatkało. Zrobiłaś kilka założeń, które tchną absurdem, i chyba szkoda czasu z nimi dyskutować, wybacz.
    • fornita111 Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 08:02
      Zrobili jedyna sensowna rzecz, jaka mogli. Ale ja bym Tatry w ogole zamknela dla turystow. No ale dutki sie musza zgadzac uncertain
      • ajaksiowa Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 08:19
        Ciekawe czy mają przygotowane aparaty do filmowania jak Natura będzie sobie radziła..nie przekonują mnie argumenty że codziennie zwierzèta giną,podpisuję petycje o traktowaniu zwierząt.w rzeźniach,w przypadku tego malucha nie robi się nic a mało tego przyzwala się na jego cierpienie,jak to się ma do :przeprowadzania przez jezdnie kaczek,ratowaniu wszelkich zwierząt z oproesji,histerii co do strzelania do dzików?nijak,hipokryzja na poziomie mistrzowskim👎👎👎
        • fornita111 Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 08:34
          Hipokryzja to sa twoje lamenty.
        • profes79 Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 08:36
          Ajaksiowa, masz przykład z Bieszczad co się dzieje jak się takiego malucha odłowi chcąc mu "pomóc". To raz. Dwa - ślady wskazują, że zaczął się tam plątać jakiś większy niedźwiedź więc bardzo możliwe, że młody znalazł matkę (albo ona jego).
          • homohominilupus Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 08:38
            Napisz co było w Bieszczadach albo zalinkuj
            • ajaksiowa Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 08:41
              Ja nie myślę o odłowieniu ale zastrzeleniu
            • borsuczyca.klusek Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 08:44
              Uratowana przed wilkami niedźwiadka Ada okazała się ciężko chora. Nie można było jej.

Znawcy przyrody podnosili, że trzeba było zostawić to naturze. Miś pewnie ze względu na swój stan został odrzucony przez matkę.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28023565,bieszczady-mis-ada-zostal-uspiony-blakal-sie-w-poblizu-domow.html
              • sumire Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 08:59
                Tak. M.in. Wajrak pisał, żeby misia zostawić.
                W ogóle cała ta sprawa niesmak we mnie wzbudzała, wyglądała bardziej jak PR-owy zabieg lecznicy niż faktyczna próba pomocy zwierzęciu.
                • borsuczyca.klusek Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 09:19
                  Tutaj sensowny wywiad i dużo informacji o niedźwiedziach

podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,27999533,specjalista-od-niedzwiedzi-o-akcji-odlowienia-malej-ady-moja.html
            • profes79 Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 08:44
              podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,27999533,specjalista-od-niedzwiedzi-o-akcji-odlowienia-malej-ady-moja.html

Odłowili właśnie takiego nieszczęśliwego niedźwiadka (i to leśnicy, którzy teoretycznie powinni wiedzieć co robią). Zwierzak padł chyba po tygodniu czy dwóch. Sprawę pamiętam bo jest stosunkowo świeża (ze stycznia br.).
              • homohominilupus Re: Niedźwiadek w Tatrach 27.04.22, 10:51
                Dzięki. Poczytam.
                Strasznie to smutne.
    • borsuczyca.klusek Re: Niedźwiadek w Tatrach 12.05.22, 01:33
      Niedźwiedzia mama się znalazła

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28438690,tatry-historia-placzacego-niedzwiadka-ma-swoj-happy-end.html#s=BoxLoCpMT
      • ajaksiowa Re: Niedźwiadek w Tatrach 12.05.22, 07:33
        Smsa do strażniköw wysłała???
      • homohominilupus Re: Niedźwiadek w Tatrach 12.05.22, 12:07
        Jak dobrze
    • maly_fiolek Re: Niedźwiadek w Tatrach 12.05.22, 11:58
      Nie powinniśmy ingerować w naturę.
      Niedźwiadek powinien zdechnąć i stać się pokarmem dla innych zwierząt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka