cysorz-bez-poczty 26.04.22, 16:48 Kiedyś były pyszne kefiry w szklanych butelkach. Teraz nie da się wypić kefiru bez zmieszania go pół na pół z mlekiem. A może tylko ja nie umiem znaleźć niekwaśnego kefiru. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szara.myszka.555 Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 26.04.22, 16:57 Chyba mam inne kubeczki smakowe, bo dla mnie większy kefirów jest za łagodna 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 26.04.22, 16:59 Kefiry są bardzo różne. Polskie są bardziej kwaśne niż austriackie - a tak samo „kefir” - pewnie zależy od rodzaju ziaren kefirowych Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 26.04.22, 17:16 ichi51e napisała: > „kefir” - pewnie zależy od rodzaju ziaren kefirowych > Jakich ziaren? Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 26.04.22, 17:40 szara.myszka.555 napisał(a): > bakterii Co mają bakterie do ziaren? Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 26.04.22, 19:02 O rany... pl.m.wikipedia.org/wiki/Ziarna_kefirowe Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 26.04.22, 17:05 Z Krasnystawu jest dla ciebie za kwaśny? A robiko? Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 26.04.22, 17:15 alpepe napisała: > Z Krasnystawu jest dla ciebie za kwaśny? A robiko? > Tak, są dla mnie za kwaśne i za gęste. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 26.04.22, 18:21 A fakt, w końcu z Białegostoku. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 26.04.22, 19:25 to zalezy jak dlugo stoi czyli ile ma bakterii. Cysorz kupi sobie bakterie kefirowe i sam zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 26.04.22, 23:10 w Lidlu kefir marki Pilos jest rzadki i mało kwaśmy, dla mnie mało kefirowy, smakuje bardziej jak serwatka Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 26.04.22, 23:32 ivaz napisała: > w Lidlu kefir marki Pilos jest rzadki i mało kwaśmy, dla mnie mało kefirowy, sm > akuje bardziej jak serwatka O, dzięki. Jak nie zapomnę to jutro kupię i zamelduję na forum czy mi smakował. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 27.04.22, 08:05 Pij maślankę, ona moim zdaniem jest łagodniejsza od kefiru. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 27.04.22, 08:45 magata.d napisała: > Pij maślankę, ona moim zdaniem jest łagodniejsza od kefiru. Ostatnio próbowałem trzy różne i każda była taka słona, że nie dało się pić. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 27.04.22, 08:50 Kefir kwaśny, maślanka słona, picie kefiru z mlekiem.... To chyba nie problem tych produktów, tylko twojego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 27.04.22, 09:08 magata.d napisała: > Kefir kwaśny, maślanka słona, picie kefiru z mlekiem.... To chyba nie problem t > ych produktów, tylko twojego smaku. Nie. Pamiętam pyszne kefiry. A smak mi się nie zmienił. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 06.05.22, 14:20 cysorz-bez-poczty napisał: > ivaz napisała: > > w Lidlu kefir marki Pilos jest rzadki i mało kwaśmy, dla mnie mało kefiro > wy, sm > > akuje bardziej jak serwatka > > O, dzięki. Jak nie zapomnę to jutro kupię i zamelduję na forum czy mi smakował. Właśnie sobie przypomniałem że o czymś zapomniałem Dzisiaj kupiłem Pilos w Lidlu i spróbowałem. Rzadki jest ale też kwaśny. Może trochę mniej niż inne ale jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 27.04.22, 08:14 Oczywiscie ze kefiry sa kwasne, przecież to jest fermentowane. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 27.04.22, 08:46 palacinka2020 napisała: > Oczywiscie ze kefiry sa kwasne, przecież to jest fermentowane. Mają być kwaśne ale nie tak, że większości nie da się pić bez rozcieńczenia mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Wszystkie kefiry są kwaśne? 27.04.22, 14:14 No nie wiem, u mnie cała rodzina pije duszkiem, nawet małe brzydle piją, aż miło... dobrze też nam wchodzą wszelkie zakwasy i kiszonki. Widocznie to nie Twoje smaki. Może naprawdę powinnaś spróbować alternatyw? Np. jogurty naturalne? Odpowiedz Link Zgłoś