poligamia 27.04.22, 15:40 parmezan itp jak przechowujecie...zazwyczaj po 2 tyg jest nie swiezy...zawijam go w folię alu...pewnie zle robię? google mowi zeby zawijac w sciereczke bawełnainą lub lnianą....czy tak przechowujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shellyanna Re: przechowywanie serów twardych 27.04.22, 15:44 W pudełku szklanym. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: przechowywanie serów twardych 27.04.22, 15:45 owijam w papier woskowany (nie owijki ) Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: przechowywanie serów twardych 27.04.22, 16:08 Google mówi to co moi rodzinni Włosi. ,, We lnie ,, ☺ trzymają w lodówce Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: przechowywanie serów twardych 27.04.22, 16:18 Ale jak nieświeży? Mam w lodówce spory kawał parmezanu, zużywany sukcesywnie już przynajmniej od miesiąca. Trzymam go zamknięty w woreczku strunowym i w razie potrzeby odcinam/odłamuję kawałek. Nie zmienił wyglądu, smaku ani zapachu. Kompletnie nic się z nim nie dzieje, nawet nie obsycha. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: przechowywanie serów twardych 27.04.22, 20:56 Parmezan dostaje w dużych, ok. kilowych kawałkach zapakowanych próżniowo. Po otwarciu opakowania, dalej w nim trzymam ser, tyle że zaciskam worek jak najszczelniej, owijam gumką dla pewności i tak sobie leży w lodówce. Nigdy mi nie spleśniał ani nic mu się nie stało. A trochę trwa zanim zużyje kilogram Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: przechowywanie serów twardych 27.04.22, 21:18 default napisała: > Parmezan dostaje w dużych, ok. kilowych kawałkach zapakowanych próżniowo. Po ot > warciu opakowania, dalej w nim trzymam ser, tyle że zaciskam worek jak najszcze > lniej, owijam gumką dla pewności i tak sobie leży w lodówce. Nigdy mi nie spleś > niał ani nic mu się nie stało. A trochę trwa zanim zużyje kilogram Bo ten ser (parmezan), to tak, jak nasz oscypek, jeśli chodzi o przechowanie. Mocno zasolony, twardy, więc niby czemu, miałby się zepsuć po miesiącu? Sama sól, konserwuje. Podejrzewam, że nawet przechowywany w chłodzie, poza lodówką, też by poleżał. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: przechowywanie serów twardych 27.04.22, 21:22 ale parmezan ma byc twardy a tak serio to kompletnie mi to nie przeszkadza, parmezan zuzywam w 100%. Traktuję tarka nawet te najbardziej stwardniałą zewnętrzna czesc. Odpowiedz Link Zgłoś