Dodaj do ulubionych

przechowywanie serów twardych

27.04.22, 15:40
parmezan itp jak przechowujecie...zazwyczaj po 2 tyg jest nie swiezy...zawijam go w folię alu...pewnie zle robię? google mowi zeby zawijac w sciereczke bawełnainą lub lnianą....czy tak przechowujecie?
Obserwuj wątek
    • shellyanna Re: przechowywanie serów twardych 27.04.22, 15:44
      W pudełku szklanym.
    • mysiulek08 Re: przechowywanie serów twardych 27.04.22, 15:45
      owijam w papier woskowany (nie owijki wink)
    • gama2003 Re: przechowywanie serów twardych 27.04.22, 16:08
      Google mówi to co moi rodzinni Włosi. ,, We lnie ,, ☺ trzymają w lodówce
    • eliszka25 Re: przechowywanie serów twardych 27.04.22, 16:18
      Ale jak nieświeży? Mam w lodówce spory kawał parmezanu, zużywany sukcesywnie już przynajmniej od miesiąca. Trzymam go zamknięty w woreczku strunowym i w razie potrzeby odcinam/odłamuję kawałek. Nie zmienił wyglądu, smaku ani zapachu. Kompletnie nic się z nim nie dzieje, nawet nie obsycha.
    • default Re: przechowywanie serów twardych 27.04.22, 20:56
      Parmezan dostaje w dużych, ok. kilowych kawałkach zapakowanych próżniowo. Po otwarciu opakowania, dalej w nim trzymam ser, tyle że zaciskam worek jak najszczelniej, owijam gumką dla pewności i tak sobie leży w lodówce. Nigdy mi nie spleśniał ani nic mu się nie stało. A trochę trwa zanim zużyje kilogram smile
      • bistian Re: przechowywanie serów twardych 27.04.22, 21:18
        default napisała:

        > Parmezan dostaje w dużych, ok. kilowych kawałkach zapakowanych próżniowo. Po ot
        > warciu opakowania, dalej w nim trzymam ser, tyle że zaciskam worek jak najszcze
        > lniej, owijam gumką dla pewności i tak sobie leży w lodówce. Nigdy mi nie spleś
        > niał ani nic mu się nie stało. A trochę trwa zanim zużyje kilogram smile

        Bo ten ser (parmezan), to tak, jak nasz oscypek, jeśli chodzi o przechowanie. Mocno zasolony, twardy, więc niby czemu, miałby się zepsuć po miesiącu? Sama sól, konserwuje. Podejrzewam, że nawet przechowywany w chłodzie, poza lodówką, też by poleżał.
    • magia Re: przechowywanie serów twardych 27.04.22, 21:22
      ale parmezan ma byc twardy smile
      a tak serio to kompletnie mi to nie przeszkadza, parmezan zuzywam w 100%. Traktuję tarka nawet te najbardziej stwardniałą zewnętrzna czesc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka