Dodaj do ulubionych

moja spiskowa teoria o trollach :)

28.04.22, 12:44
Czytając (nie tylko tutaj) gwałtowne ataki na ludzi piszących cokolwiek nie po linii o sytuacji z uchodźcami i widząc regułę, że każda oznaka niezadowolenia oznacza to natychmiastowe wyzwania od ruskich onucy, trolli, zapłakanych kuzynek i retorykę "to zamień się z nimi, tobie bomby nie spadają na głowę"; widząc że te wyzwiska i argumenty powtarzają się jak przez kalkę, jakby powtarzały przekaz dnia, muszę powiedzieć, że chyba wszyscy zapomnieliście, że oprócz trolli Putina mamy w kraju od dawna także płatne trolle formacji aktualnie rządzącej, których dyskurs znamy na pamięć i m.in. dzięki którym formacja ta nadal rządzi. I że w interesie formacji aktualnie rządzącej jest utrzymanie prywatnej pomocy Polaków dla Ukrainy na poziomie prywatnym i odciągnięcie uwagi od tego, że rząd z tym nic nie robi. A do tego celu idealnie nadaje się zawstydzanie, zaszczuwanie osób zwracających na to uwagę, jako niby działających na rzecz Putina, oddzielenie ich od społeczeństwa jako tych złych, skancelowanie ich.
Pamiętajcie ludzie, że wraz z pojawieniem się ruskiej dezinformacji, wcale nie zniknęły nasze własne płatne trolle znane nam od paru ładnych lat i zastanawiajcie się nie tylko komu jest na rękę zapłakana kuzynka i niezadowolenie z uchodźców, ale także komu jest na rękę nazywanie ruską onucą i "a tobie bomby nie spadają" każdego, kto wyraża niezadowolenie z czegokolwiek. Analizujcie nie tylko ruską składnię w polskich zdaniach, ale też wyczulcie się na kalki językowe drugiej strony, bo one są równie jaskrawe. Bo inaczej tropiąc wszędzie ruskie onuce jak gończe psy robicie za darmo dla innych płatnych trolli ich robotę.
Obserwuj wątek
    • lodomeria Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 28.04.22, 12:56
      Ani mi się sni tracic czasu na tego typu rozkminy (choc owszem, różnicę czasem na pierwszy rzut oka widać) - grają do jednej bramki z putinem, nawet jesli nieswiadomie/posrednio. Wielu z obecnego obozu władzy ma udowodnione powiązania z kremlem.

I powiem więcej - ruską onucą nazwę też kogos, kto nie jest zawodowym trollem, ale nagle mu się na dylematy moralne zebrało, albo łazi po jakichs zakamarach internetu i zaczynają mu wchodzić teorie spiskowe.
      • agaagaaga123 Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 28.04.22, 13:10
        lodomeria napisała:

> Ani mi się sni tracic czasu na tego typu rozkminy (choc owszem, różnicę czasem
        > na pierwszy rzut oka widać) - grają do jednej bramki z putinem, nawet jesli nie
        > swiadomie/posrednio. Wielu z obecnego obozu władzy ma udowodnione powiązania z
        > kremlem.
        >
        Mnie nie chodzi o tych, co grają do bramki Putina celowo. Mnie chodzi o tych, którym zależy na utrzymaniu władzy w tym konkretnym kraju i którzy grają na swoje własne sondaże i swoich wyborców sprawdzoną już metodą wskazywania palcem tych złych, jak nie na Tuska, to na niezadowolone z ich rządów ruskie onuce (wcześniej aborcjonistki, lewaków, zdradzieckie mordy i kto tam jeszcze był, nie pamiętam już).
    • iwles Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 28.04.22, 13:00

Przecież nikt nie zapomina o pisowszczykach, spokojnie 😁
      • agaagaaga123 Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 28.04.22, 13:05
        W wątku o góralach, którzy chcą się pozbyć uchodźców przed sezonem pojawiła się natychmiast oburzona propozycja, aby zrobić ich społeczną listę i bojkotować, nie wynajmując nic u nich. Nie znam autora i nieważne w sumie, czy napisał w złej wierze czy z głupoty, ale właśnie takie posty skłoniły mnie do przypomnienia, że tutaj gra toczy się do dwóch bramek a nie tylko do jednej i że na miejscu formacji aktualnie rządzącej płaciłabym chętnie za dokładnie takie wpisy.
        • iwles Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 28.04.22, 13:09

Przeciez każdy normalny czlowiek wie, że państwo dało ciała przy organizacji pomocy uchodźcom. To OPP i prywatni ludzie ogarniają i pomagają.
          I za co mieliby być wdzięczni pisowi?
          • agaagaaga123 Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 28.04.22, 13:11
            iwles napisała:

>
            > Przeciez każdy normalny czlowiek wie, że państwo dało ciała przy organizacji po
            > mocy uchodźcom. To OPP i prywatni ludzie ogarniają i pomagają.
            > I za co mieliby być wdzięczni pisowi?
            >
            W mojej bańce żaden normalny człowiek nie głosowałby na PIS no ale nie rozmawiamy o naszym rozumieniu normalności tylko o faktach.
        • alicia033 Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 28.04.22, 13:13
          piss i putin to jest ta sama bramka, więc tego...
          • zuzanna_a Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 28.04.22, 13:35
            możesz rozwinąć myśl ?
            nie piszę złośliwie.

putin nas nie znosi. wystarczy obejrzeć parę ruskich programów publicystycznych.
            nikt inny jak ciepły Łukaszenka równie "ciepło" wypowiadał się o naszym Dudu. I "śmiesznej" patrii PiS.

Zaś retoryka PIS jest od zawsze antyruska, dodatkowo ich chore umysły winią ruskich za smoleńsk.
            po ruskich jadą dzień dzień, przed wojną zresztą też. to jaka jedna bramka?
            • triismegistos Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 28.04.22, 13:59
              😆
            • la_mujer75 Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 28.04.22, 14:03
              Szukasz logiki u piździelców???
              Niemców bardziej nienawidzą, złej Unii (nie w smak im demokracja, równość, i te starszne gender), a pienięzki od Putina im dobrze wchodziły do kieszonki. Częśc świadomie, część nieświadomie na jego rzecz działała.
              Wszyscy znani mi wyborcy PiS-u nienawidzą Niemców, Tuska, co to "sprzedaje Polskę", etc.
              Putin był fajny, bo krótko trzymał Ruskich za mordę, LGBT tępił, "muslinów" gonił itd.
              To zwolennicy "mocnej ręki", czyli rządów autorytarnych.
              Sisotra cioteczna teraz cieszyła się, że Orban wygrał na Węgrzech...
            • alicia033 Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 28.04.22, 14:20
              Piss od zawsze był antyunijny (w szczególności antyniemiecki )i prorosyjski. Niezbyt głośno, bo Polacy to nie Węgrzy i ale jak najbardziej w czynach. Po ataku na Ukrainę zmienił propagandę tylko dlatego, że za inną Polacy by ich wreszcie wykopali od żłobu. Natomiast w czynach dalej słabo mu idzie.
              Od czego by tu zacząć, hmmmm
              Może od tego?:
              wyborcza.pl/7,75398,15346860,macierewicz-rozbroil-wywiad-wojskowy-ujawniamy-wyniki-audytu.html
              za drugiej kadencji pissuaru owocniesad kontunuuował rozbijanie tego, co udało się odtworzyć za rządów PO:
              wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/macierewicz-zatrzymal-akcje-polskiego-kontrwywiadu-przeciw-gru/692rsre
              www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/2153659,1,dobrze-byc-wsrod-przyjaciol-dlaczego-pis-zadaje-sie-z-partiami-prorosyjskimi.read
              forsal.pl/gospodarka/polityka/artykuly/8344092,pawel-kowal-wywiad-rzad-wschod-rosja.html
              wyborcza.biz/biznes/7,177151,27986859,rozbiory-lotosu-to-szansa-dla-rosji.html
              Teraz próbuje to zablokować Senat, bo piss nie zamierza zrezygnować z tego pomysłu:
              next.gazeta.pl/next/7,151003,28386449,fuzja-pkn-orlen-i-lotos-zostanie-zablokowany-senat-przyjal.html
              www.newsweek.pl/polska/polityka/wojna-w-ukrainie-proputinowscy-prorosyjscy-politycy/zbkgw3z
            • leosia-wspaniala Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 08:30
              >putin nas nie znosi.

Nas, wolnych Polaków. Nie swoich agentów przy władzy. Myślisz, że nie znosi Ziobry czy Macierewicza big_grin ?

>Zaś retoryka PIS jest od zawsze antyruska,

Retoryka tak, ale działania już nie.
          • madami Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 10:52
            Jejku od lat przecież Pis był uznawany za rusofobów big_grin i nagle został przemianowany na rusofilów big_grinbig_grin ciekawe big_grin
            • chicarica Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 10:58
              W czynach PiS jest ruskimi onucami. Robi wszystko by odciągnąć Polskę od UE a to oznacza oddanie jej w łapska Putlera. Sam Kaczyński zresztą mówił kiedyś że Polsce kulturowo jest bliżej do Wschodu niż do Zachodu.
              • alicia033 Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 11:07
                chicarica napisała:

> W czynach PiS jest ruskimi onucami. Robi wszystko by odciągnąć Polskę od UE a to oznacza oddanie jej w łapska Putlera.

Dokładnie.
                Tylko inteligentni inaczej albo pisie trolle mogą twierdzić, że pis jest rusofobiczny.
              • madami Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 11:14
                To zalezy co się myśli mówić PIS - Jarek zawsze pałał nienawiścią do Ruskich co mu zabili brata, za to Macierewicz od zawsze miał opinię rusofila ale dali mu przecież dochodzenie Smoleńskie ( dziwne!) . Natomiast od lat prasa pisze o Pis jako antyruskich utyskując, że to zła strategia i z ruskimi trzeba wpópracować na wzór Niemiec czy Francji.
              • lodomeria Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 11:16
                Nie wspominając o sojuszu polskiego kosciła katolickiego z moskiewską cerkwia (i talbiami) w kwestiach strategii wobec gender i LGBT.
            • alicia033 Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 11:05
              madami napisała:

> Jejku od lat przecież Pis był uznawany za rusofobów big_grin

tylko wśród niepełnosprytnych konfiarzy.
            • sumire Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 11:08
              PiS? Za rusofobów? Hahahaha. Antoni lubi to.
            • dramatika Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 17:01
              madami napisała:

> Jejku od lat przecież Pis był uznawany za rusofobów big_grin i nagle został przemiano
              > wany na rusofilów big_grinbig_grin ciekawe big_grin

Wszystko się powywracało do góry nogamismile
              Mnie najbardziej śmieszy to, ze w tej morderczej licytacji kto jest bardziej rusofobem, lemingi nadal twardo bronią swojego przekonania, że to niemożliwe, aby Putin stał za katastrofą smoleńską smile Nie to, żebym sama obstawiała scenariusz ruskiego zamachu, ale dziś ta możliwość stała się jakby bardziej prawdopodobna, co oświecone rusofoby wykluczają całkowicie, z nieznanych nikomu powodów tongue_out
    • dramatika Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 28.04.22, 15:19
      Ocho, coś zaczyna stykać na synapsach, że lemingi od 2 lat gadają jednym głosem z pelikanami.
      Nie przejmuj się, agencje PR pracują pełna parą, aby sprawić wrażenie, że są jednak jakieś między wami różnice smile
      • anorektycznazdzira Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 16:52
        "lemingi od 2 lat gadają jednym głosem z pelikanami."
        a co na to czaple, bażanty i tchórzofretki?
    • shellyanna Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 28.04.22, 16:33
      Dzięki za ten post.
      • dociekliwa00 Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 06:54
        Ja rownie. Pewnie na watek odpowiedza glownie trolle wlasnie, ale moze ktos zobaczy smile
    • taki-sobie-nick Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 00:39
      OT: Są jeszcze ludzie, którzy nie są niczyimi trollami, oraz trolle liberalno-lewicowe.
    • princesswhitewolf Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 01:21
      <że oprócz trolli Putina mamy w kraju od dawna także płatne trolle formacji aktualnie rządzącej

No shit Sherlock! To ze sa Pisiurowskie trolle kazdy wie. Regulatni bywalce.

Ale niech nie przyjdzie ci so glowy i nieupraszczaj sobie, ze kto jest przeciw ruskim onucom i kch trolla to na bank musi byc trollem pIsiurowskim.

Ja nie lubie i onuc i Psiurow.
      • kloi0505 Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 06:12

<Ja nie lubie i onuc i Psiurow>

Biorąc pod uwagę, że nie mieszkasz w Polsce i nie płacisz tutaj podatków nikogo twoje lubienie albo nie lubienie nie interesuje.
        • chococaffe Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 07:08
          myślisz, że ruskie onuce to tylko w Polsce?wink
          • princesswhitewolf Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 10:39
            >myślisz, że ruskie onuce to tylko w Polsce?wink

to dzieki onucom mamy Brexit i mielismy Trumpa niestety i ledwo udalo sie bez Le Pen.
        • princesswhitewolf Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 10:38
          >Biorąc pod uwagę, że nie mieszkasz w Polsce i nie płacisz tutaj podatków nikogo twoje lubienie albo nie lubienie nie interesuje.

to po co jako pierwsza czytasz moje wpisy? Zrob sobie wakacje od moich wpisow.
    • cegehana Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 07:09
      Cenna uwaga.
    • cegehana Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 07:16
      Cenna uwaga. Docierające do nas informacje o np. propagandzie w Rosji czy na Białorusi dają mocno do myślenia co do wiarygodności przekazów medialnych w ogóle. No chyba że ktoś myśli, ze w Europie nikt nie kłamie i nikt nie ma interesu w tworzeniu społecznych napięć.
      • chococaffe Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 07:20
        Ależ oczywiście w Europie też kłamią wink
    • konsta-is-me Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 09:40
      Wreszcie ktoś to powiedział...
      I myślę że więcej osób to wie,ale boja się odezwać...
    • chicarica Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 10:51
      Dzięki. Na pewno bez tego komentarza nie wiedziałabym o tym. Hyhy.
      Polskie rządowe trolle generalnie powtarzają retorykę Putina.
    • madami Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 11:15
      Są tu jeszcze trolle pisowskie i antypisowskie wink jedne u drugie równo ujadają. I jak nie jesteś z nimi, bo jesteś gdzieś w środku i poza to jesteś wróg i ruska onuca.
    • nosorozecwlochaty Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 11:29
      Zabrzmię trochę spiskowo ale trudno.

Nie lubię określenia "ruska onuca" tak jak nie lubię wcześniejszych określeń typu "moher" czy "leming".

Takie rzeczy nie powstają spontanicznie tylko wymyślają je ludzie pracujący w agencjach PR i biorący kasę za to by siać nienawiść i napuszczać jednych na drugich. Jeśli przejmujesz te określenia to znaczy że propaganda zadziałała i stałeś się ich marionetką.

Tutaj działa stara zasada "dziel i rządź". Niech ludzie kłócą się ze sobą o wszystko - szczepionki, gejów, aborcję, ruskich, banderowców a w międzyczasie wielcy tego świata będą spokojnie robili swoje interesy.

Nie lubię też użycia słowa "troll" w znaczeniu propagandzista. Kiedyś troll miało bardzo ścisłe znaczenie - oznaczało człowieka który pisze coś kontrowersyjnego po to by inni z tym dyskutowali i by mieć z tego bekę. Teraz określenie "troll" stało się bardzo rozmyte. Ktoś zmyślający coś z nudów, ktoś klepiący posty za pieniądze, hejter czy po prostu ktoś w sieci kogo nie lubię, każdego można nazwać trollem. I bardzo ciężko jest udowodnić że się nim nie jest.

Polecam po prostu nie kłócić się w sieci. Olać że ktoś na Facebooku napisał coś z czym się nie zgadzam. A świat będzie odrobinę lepszy.
    • kitty4 Re: moja spiskowa teoria o trollach :) 29.04.22, 16:16
      Ja mam zupełnie inne poglądy od obecnie modnych i też zostałam posądzona o to że mam wypłatę w rublach. Cóż...Widocznie poglądy tez trzeba mieć takie jak wszyscy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka