korag100 30.04.22, 18:44 Dziewczyny, czy któraś mądra podpowie jak to się leczy ? Znów to zaliczyłam, mimo że chodzę w ortezie. Ale w wannie nie mialam. Bol nie do opisania. Lekarza mam 9 mają a na sor przedwczoraj usłyszałam taka diagnozę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1matka-polka Re: Nawykowe zwichnięcie rzepki 30.04.22, 20:48 Leczy sie budowaniem miesni, czyli ruchem i wysilkiem fizycznym🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Nawykowe zwichnięcie rzepki 30.04.22, 21:47 Trzeba też zdiagnozować powód. Czasami korekta chirurgiczna jakiejś nieprawidłowości anatomicznej. Czasami mięśnie wyćwiczone nie wystarczają. A czasami trzeba z tym żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonazaba9999 Re: Nawykowe zwichnięcie rzepki 30.04.22, 22:27 A jakiej specjalności masz lekarza? Moim zdaniem lekarz za proponuje Ci to, w czym się sam specjalizuje. Mojej córce lekarz chirurg zdiagnozował za wysoko rzepkę i straszył zabiegiem operacyjnym. A spokojnie udało się obniżyć rzepkę rehabilitacją. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Nawykowe zwichnięcie rzepki 30.04.22, 22:52 Męczę się z tym od ponad 30 lat. Ostatnie kilkanaście lat udaje mi się opanować ruch kolana tak, że do zwichnięcia nie dochodzi, wycofuję w ostatniej chwili. Kilka dni temu dostałam skierowanie na rezonans, po badaniu lekarz będzie decydować co zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: Nawykowe zwichnięcie rzepki 30.04.22, 22:59 Generalnie przy nawracającym zwichnięciu operuje się. Przerabiałam to z moją córką przez ostatnie dwa lata, u niej wyszła z tego poważna operacja (osteotomia korekcyjna kości udowej). Najważniejsze jednak, by prawidłowo zdiagnozować przyczynę tych nawracających zwichnięć. Odpowiedz Link Zgłoś