shellyanna 01.05.22, 08:39 Ze kogoś nie lubicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 08:41 Znaczy komuś w twarz? Umiem, ale tego nie robię. po co miałabym? Zachowanie z przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 11:13 Chodzi mi bardziej o sytuacje, w której to w was siedzi tak mocno jak chociażby w przypadku nicka który ostatnio założył tu wątek o traumie z dżinsami w podstawówce. Zamiast wprost napisać swojej „oprawczyni” co o niej myśli, śledzi ja w SM, snuje plany dokopania i inne wydziwojtki. Do mnie z fajkowego konta pewna osoba wypisuje bzdury, bo 10 lat temu usunęłam ja ze znajomych na fb, a zapytana o powód napisałam wprost, ze z toksycznymi ludzmi kontaktów nie utrzymuje. Ja na jej miejscu napisałabym po prostu pod swoim imieniem i nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 12:37 Nie pamietam autorki ani tytułu. Chodziło o to, ze autorka byla ofiara hejtu w podstawówce, z powodu swoich dżinsów. I tak znienawidziła prowodyrke tego hejtu, ze po 30 latach nadal chce jej dopiec, ale nie umie. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 13:20 Oczywiście ajr27, tytułu też nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 17:07 shellyanna napisała: > Chodzi mi bardziej o sytuacje, w której to w was siedzi tak mocno Nie hoduję w sobie nienawiści a na co dzień nie myślę o doznanych krzywdach i nie rozpamiętuję ich latami. Jak kogoś nie lubię to starannie unikam kontaktu z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 08:42 Ale tej nielubianej osobie ze jej nie lubię? Nie bardzo widzę potrzebę Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 08:49 Nie mam potrzeby mówić. Ale też jeśli kogoś nie lubię, to z reguły to raczej widać, nie udaję że lubię. Jeśli to osoba w pracy, z którą muszę mieć w miarę dobre stosunki, to jestem obojętnie neutralna. Jeśli prywatnie, to unikam kontaktów. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 09:43 lauren6 napisała: > Po co? Żeby ta nielubiana osoba zaczęła się martwić, przestała spać po nocach i wpadła w depresję. Odpowiedz Link Zgłoś
gralam.w.familiadzie Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 10:50 No to nienawidzę Cię Janusz. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 10:56 gralam.w.familiadzie napisał: > No to nienawidzę Cię Janusz. Ja ciebie też. Gdybyś był kobietą, to bym ci tego nie napisał, bo kobiety są wrażliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kklamra Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 09:05 Po co? Zazwyczaj to działa tak,że jeśli się kogoś nie lubi to z wzajemnością. Nie trzeba mówić bo to się czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 09:06 Prawdopodobnie nie, ale nie uważam, żeby to była przydatna umiejętność, przecież i tak bym nie mówiła. Ktoś dorosły w ogóle tak robi? Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 09:24 Tez nie widzę potrzeby. Jak nie lubię, to unikam kontaktów. A jak się nie da unikać - to załatwiam z tą osobą tylko to, co konieczne Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 09:25 Nie wiem, po co miałabym to robić. Dorośli ludzie bez deficytów emocjonalnych przeważnie wyczuwają, czy ktoś ich lubi czy nie. Strasznie przedszkolne byłyby dla mnie takie deklaracje. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 09:39 Po co? Wystarczy ograniczyć kontakty z taką osobą. Co by mi dało gdybym poszła i powiedziała komuś w twarz- nie lubię cię? I ta osoba miałaby zrobić z tą wiedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 09:41 Tak, potrafię. I potrafię też powiedzieć dlaczego. Ale nie mam ku temu okazji, bo nie mam w swoim otoczeniu osób, których nie lubię. Takie, które "nie rokują" błyskawicznie od siebie odsuwam. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 09:54 Myślę, ze potrafiłabym. W życiu prywatnym raczej unikam ludzi, których nie darzę sympatią. Jeśli już spotkania są nieuniknione, to jestem neutralna, nie udaję, że lubię i nie pokazuję, ze nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
kotumila Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 10:23 Nie uważam tego za wartościową informację. Skądinąd moje najstarsze przyjaźnie są z osobami, od których mnie początkowo odrzucalo. Często nie lubimy w innych wlasnych wad. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 10:47 O, mam podobnie. Z moją najlepszą przyjaciółką darłyśmy na początku koty strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 10:38 Tak, to czasami pozwala ustawić priorytety „nie lubimy się, ale możemy razem pracować”. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 10:56 Umiem, jestem bardzo asertywna, ale staram się unikać ludzi, których nie lubię. Po co się stresować? Ucinam kontakty. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 12:01 No ja nie lubie snejki- od dawna, zanim jeszcze zaczela podle bredzic w temacie wojny w Ukrainie. Ale nie wiem, po co bym miala takie oczywistosci pisac, to przeciez widac. Nie lubie tez forumowych smetnych mikrofajfusow, staram im sie to okazywac na kazdym kroku Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 12:43 fornita111 napisała: > No ja nie lubie snejki- od dawna, zanim jeszcze zaczela podle bredzic w temacie > wojny w Ukrainie. Ale nie wiem, po co bym miala takie oczywistosci pisac, to p > rzeciez widac. Nie lubie tez forumowych smetnych mikrofajfusow, staram im sie t > o okazywac na kazdym kroku Ja ciebie też nie lubię, dla mnie jesteś takim zapalczywym głupkiem. W życiu, raczej nie mówię komuś, że go nie lubię, bo to zawsze widać. Staram się pokazywać granice, ale gdy ktoś udaje, że nie rozumie, potrafię zjechać ostro i ignorować przez rok czy dłużej, oprócz obowiązkowych kontaktów. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 14:20 Uderz w stol- a mikrofajfus wyskoczy Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 14:25 fornita111 napisała: > Uderz w stol- a mikrofajfus wyskoczy Mówiłem, że jesteś głupkiem i zgadza się. Nie ruszają mnie twoje oceny, możesz pisać cokolwiek o mnie. Za stary jestem, żeby się przejmować planktonem. Ale, wolałbym dyskutować na poziomie, są tutaj osoby płci żeńskiej, trzymające poziom. Szkoda, że nie wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 14:33 Ciekawa jestem co by było, gdybyście się na żywo ze snejk spotkały😄Pewnie byście gadały, jak stare, dobre koleżanki. Nienawiść/nielubienie są o wiele łatwiejsza anonimowo. Jak myślisz Forinta? Wyobraź sobie, że mamy spotkanie forumowe i nie mów, że byś na nie nie przyszła. Jesteś tam i podchodzi do Ciebie jakaś babka- witacie się i okazuje się, że jest to Snake. Co robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 14:43 Powiedziałaby pewnie - "wsadź sobie ten młotek w doopę, snejki". Jak ktoś nie wie o co chodzi, to polecam lekturę "Jak być nieszczęśliwym" Paula Watzlawicka. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 14:48 Po tym co pisala o wojnie? Nawet na oplucie nie zasluguje wg mnie. Wyjatkowo parszywy czlowiek. Gadac przyjaznie, to ja bym mogla z ziuta, czy innymi forumowymi temperamentymi babkami z ktorymi mam forumowe "kosy" . Nie ze snejkowa, bergita, czy bywalcem. Never. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 14:50 Czyli: zwyczajnie bym wyszla ze spotkania. Zadnych walk w kisielu Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:04 Nie martw się. Nawet bym do takiej nudziary jak ty nie podeszła. Możesz spokojnie zostać na spotkaniu. Dziwne, są osoby na forum, których nie darzą wielką sympatią, ale mają przynajmniej jakiś charakter albo ciekawą, niepowtarzalną, rozpoznawalną, albo zabawną osobowość. Ty fornita jesteś przezroczysta, blada, flaki z olejem, nie zostawiająca żadnego wrażenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:07 Peace, nie chciałam rozkręcić awantury.😄 Ja bym Was na tym spotkaniu pogodziła! Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:10 Nie. Ja naprawde sie nie bratam z pewnym typem ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:12 I nie bardzo mi sie podoba smieszkowanie w tym temacie. snejk swoja forumowa kolezanke zjechala i pisala jej, ze jest jak putin. I moze byloby to nawet smieszne- w innych okolicznosciach, niz wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:20 Fornita, nie śmieszkuję, ja po prostu tych forumowych naparzanek nie traktuję całkiem serio i patrzę na nie ze swojego punktu widzenia. Jeśli chodzi o mnie, to na takim spotkaniu kompletnie bym zapomniała o jakichś forumowych animozjach i nawet z tymi kilkoma osobami, których nie darzę sympatią (nie liczę trolli) normalnie bym gadała i pewnie w rezultacie by się okazało, że wcale się aż tak nie nienawidzimy. Popatrzyłam po prostu na Waszą sytuację moimi oczami. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:22 Ale to nie sa "animozje" tylko poglady i slowa, ktore okreslaja czlowieka. Zawsze mnie dziwily te stwierdzenia "to tylko forum" w odniesieniu do jolki od paczek, bergi, czy bywalca. Mam inaczej, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:29 Zastrzel mnie, a nie będę w stanie skonkretyzować i przypisać światopoglądu do osoby, a siedzę na forum sporo. Odnoszę tylko takie ogólne wrażenie, że wszyscy nienawidzą PiSu, Rosji i Konfy. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:34 No nie mow. Dramatysia- obronca pedofili, engine- oblesny seksista, snejki - cieszy sie, ze Polakom bedzie ciezko przez naplyw uchodzcow z Ukrainy (ktos to nawet w sygnaturce ma). Rosa koty porzucila, jolka oszukala osoby w potrzebie. Moglabym tak do jutra wymieniac, bo mam sloniowa pamiec. Wg mnie podle slowa i czyny sa podle- obojetnie czy na forum, na ulicy, czy w lesie. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:38 * i to nie jest "zarzut" wobec tych, ktore nie kojarza, co kto na forum nawywijal. Ja naprawde za duzo czasu tu spedzam i to od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:43 Buhahahaa.. fornita, jedyna sprawiedliwa, forumowy Salomon. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:46 Nie chcę tutaj analizować każdego przypadku z osobna, ale kilka z wymienionych przez Ciebie osób to trolle, kolejne to takie, które lubią wetknąć kij w mrowisko, a z tym cieszeniem się, że Polakom będzie ciężko, to nie do końca mi się chce wierzyć. Problem z Forum jest taki, że nie dokona można oddać swoje przekonania i uczucia tylko za pomocą słowa pisanego- przekaz niewerbalny, mowa ciała, gesty są nie do przecenienia. Często to co napisane interpretujemy zupełnie inaczej, niż gdyby zostało wypowiedziane. Stąd tak wiele nieporozumień, kiedy ktoś np. zażartuje, nie wstawi emoty i już część forum rzuca się, aby przegryźć tętnice. I zaznaczam, ja Cię nie próbuję przekonywać, tak sobie tylko polemizuję.😊 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:47 >że nie dokona można oddać swoje przekonania *nie do końca Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:52 Nie dziwie sie, ze ci sie nie chce wierzyc... Ale to prawda. Zreszta tam tego wiecej bylo. Aha- czy ktos troll, czy nie troll, podlosc pozostaje podloscia, jak w przypadku jolki. Czy to byla dziewczyna ze Szczecina, czy nudzacy sie emeryt z Rzeszowa, to ten troll naprawde wyrzadzil krzywde ludziom. Wiec w zasadzie oceniam trolle i nie-trolle jedna miara, bo troll to jednak nie bot, tylko realna osoba. (Tez cie nie przekabacam na swoj sposob widzenia forum, zeby nie bylo ) Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:55 Jolka jest sprzed mojej ery, więc się nie wypowiadam, ale rozumiem co masz na myśli. To był realnie szkodliwy troll. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:41 magdallenac napisała: > Zastrzel mnie, a nie będę w stanie skonkretyzować i przypisać światopoglądu do > osoby, Ona też nie potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:12 Raczej zorganizuj zbiórkę na kilka godzin u psychiatry dla fornity, bo jak widać dziewczyna ma natręctwa na mój temat i nie może przestać o mnie myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 14:30 Nie. To znaczy jeśli chodzi o brak sympatii do kogoś z kim pracuję, jakiegoś członka rodziny, partnera kogoś ze znajomych i tego typu rzeczy to ani nie umiem, ani nie chcę tego robić i nie widzę potrzeby. Zdecydowanie wolę zachować tu pozory przyzwoitych relacji. Są osoby z którymi mam otwarty konflikt, i to raczej oczywiste, że się nie lubimy, i poleciało tam dużo innych i gorszych słów, niż "Nie lubię Cię", tylko to trochę inna kategoria relacji, i tu nawet nie mam zamiaru udawać, i zwyczajnie nie utrzymujemy kontaktu. Tylko to 2 wyjątkowe przypadki, zaognionego konfliktu a nie brak sympatii do kogoś tam. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_jestem_jedna Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 14:36 Nie mam potrzeby tego mowic, ba, nie mam nawet potrzeby mowic, ze uwazam kogos za dno. Takie osoby najczesciej same wystawiaja sobie swiadectwo i mowienie im tego uwazam za moja strate czasu. Nie mam takze potrzeby bronienia swojego stanowiska przed osobami, ktore przekrecaja moje wypowiedzi. Nawet jesli jestem w opisie lakoniczna, ‘fajna’ osoba zrozumie, ‘niefajna’ bedzie szukac dziury w calym. Pisze ‘niefajna’, a nie glupia z konkretnego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:01 Umiałabym ale nie jestem autystyczna więc hamuje się. Dorośli ludzie tak nie robią. Po prostu unikają, ignorują a jak muszą mieć kontakt z kimś kogo nie lubią to trzeba to przełknąć, głównie na gruncie zawodowym mam na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
nevertheless123 Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 15:02 Jak trzeba, to czemużby nie? Pamiętam tylko jeden taki epizod z mojego życia i trafiło na wyjątkowo trudną współlokatorkę. Chodziło o jasny komunikat, że jej nie lubię i ma się ode mnie trzymać z daleka. W sumie wyklarowało to atmosferę, bo wcześniej nasz wzajemny stosunek do siebie był dość niejednoznaczny i ona myślała, że będę się z nią bawiła w rodzaj pasywno-agresywnej "przyjaźni". Uświadomiłam ją, że nic z tego i że ma się ode mnie odwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Umiecie powiedzieć wprost 01.05.22, 16:29 Nie widzę potrzeby. Jeśli kogoś nie lubię, to zwykle z wzajemnością i jest to jasne dla obu stron, nie ma potrzeby tego manifestować. Natomiast co do sytuacji, do której nawiązujesz, to tym bardziej dziwne bylobybonformowanie wprost, że kogoś nie lubisz. Wystarczy nie podglądać nielubiany osób na portalach społecznościowych i nie kontaktować się z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś