kasandra33 01.05.22, 13:24 Jak ich odbieracie, jako zdrajców ojczyzny, którzy nie chcą walczyć, czy jako rozsądnych którzy chcą przeżyć dla swojej rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lella_two Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 13:36 Ci mężczyźni najczęściej są nieocenioną pomocą dla, uchodzących przed żołdakami Putina, kobiet i dzieci z Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 13:39 lella_two napisała: > Ci mężczyźni najczęściej są nieocenioną pomocą dla, uchodzących przed żołdakami > Putina, kobiet i dzieci z Ukrainy. > Znasz tych pomagających mężczyzn, czy tylko tak ci się wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 02.05.22, 06:27 Ja znam osobiście kilku. Albo inaczej, każdy mężczyzna z Ukrainy, którego znam, jest ogromnie zaangażowany w pomoc uchodźcom. Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 13:39 Doprecyzuj o jakich facetów chodzi. Przybyłych teraz? Wcześniej? 18 latków uczących się? Mam sasiadów, którzy przybyli ok. 5 lat temu. Rodzina 2 + 3. Nie potępiam tego mężczyzny. Na miejscu tej kobiety blagałabym mojego męża, żeby został z nami a nie wracał na Ukrainę. Nie chcę męża martwego bohatera. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 13:42 a dlaczegóż miałabyś jego potępiać? może to ona powinna jechać Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 16:11 woman_in_love napisała: > a dlaczegóż miałabyś jego potępiać? > może to ona powinna jechać No właśnie napisałam, że nie potępiam. Odpowiedziałam na pytanie z posta. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 14:23 I taka deklaracja to dobry powód, żeby w razie kłopotów palcem nie kiwnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 14:27 skoro nie siedzi na Ukrainie od 5 lat, to i tak nie powinien mieć obowiązku Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 13:45 Jesli chca przezyc tylko dla siebie to wystarczy. Tak, rozsadni, maja tylko jedno zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 14:13 Jak ma troje dzieci i więcej to mógł wyjechać legalnie z Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 14:20 Ani tak ani tak. Nie rozważam tego i nie budzą we mnie żadnych innych odczuć niż przed wojną. Zawsze mnie wzrusza i budzi podziw kiedy słyszę lub znam tych którzy pomimo życia tu, wrócili do kraju aby go bronić, ale ni jak nie sprawia to, że oceniam tych którzy tego nie zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 15:41 Ja już pisałem. Znam takich. Wszyscy są bez przeszkolenia wojskowego. Wiem, bo pytałem. Nawet, gdyby byli w Ukrainie, to dla wojska żaden pożytek z nich. Jeden dostał złą kategorię ze względu na stan zdrowia, chociaż chciał iść na przeszkolenie wojskowe na długo przed obecną wojną. Wszyscy pracują, wzięli swoje kobiety do siebie na swoje utrzymanie, one jeszcze szukają pracy. Dlatego mnie to nie oburza. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 16:09 Ja odbieram ich obecność z pewną ulgą, że przynajmniej nie zginą z rąk tych zwyrodniałych bandytów i mogą tu zadbać o swoje rodziny, sprowadzić do nas swoje żony dzieci i rodziców.. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 02.05.22, 00:12 Ale też nie będą walczyć z Rosjanami. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 02.05.22, 07:19 Opór przeciw wrogowi nie musi się przejawiać wyłącznie w postaci bezpośredniej walki - można przecież pomagać na różne sposoby tym, którzy zostali w Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 16:16 Wszyskich facetów którzy przyjechali teraz do Polski i chcą żyć naszego socjalu odwiozła bym na granice. Tych którzy od lat pracują w Polsce rozumiem że nie wrócili. To że nie umieją walczyć to nie jest powód niech gotują obiady fla żołnierzy czy robią koktajle ale bronią swojego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 16:22 Ale wiesz, że jakby wszyscy ukraińscy kierowcy wyjechali z Polski to byłby dramat w transporcie? Na razie wyjechała tylko część i już jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 02.05.22, 04:55 milva24 napisała: > Ale wiesz, że jakby wszyscy ukraińscy kierowcy wyjechali z Polski to byłby dram > at w transporcie? Na razie wyjechała tylko część i już jest problem. Ojej na prawdę??? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 16:31 pytajacakinga napisał(a): > Wszyskich facetów którzy przyjechali teraz do Polski i chcą żyć naszego socjalu > odwiozła bym na granice. > Tych którzy od lat pracują w Polsce rozumiem że nie wrócili. > To że nie umieją walczyć to nie jest powód niech gotują obiady fla żołnierzy cz > y robią koktajle ale bronią swojego kraju Umiesz strzelać? Ja potrafię, z armaty też, a nawet coś policzę, jeśli trzeba. Ale mam bardziej elastyczne podejście. Nie umiesz walczyć? Za bardzo się boisz? Jedź pracować i rób regularne przelewy, opiekuj się rodakami, to też jest ważne. A koktajle, to desperacja, gdy już nie ma żadnej broni, a walki są w mieście. Nie polecam. Heroiczne, ale niezbyt mądre. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 02.05.22, 04:57 bistian napisał: > > Umiesz strzelać? Nie umiem ale jak będzie potrzeba to się nauczę mimo że jestem kobieta Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 16:32 pytajacakinga napisał(a): > Wszyskich facetów którzy przyjechali teraz do Polski i chcą żyć naszego socjalu > Znam mężczyznę, który uciekł z żoną i dwójką niepełnosprawnych dzieci. Uwierz, ani dnia nie pomyślał o socjalu. Od lat pracuje zdalnie jako projektant i od razu zabrał się do pracy. Raczej na Ukrainę pogoniłabym wszystkie nasze Sebixy i narodowców. Porządnych, utrzymujących rodzinę, ukraińskich mężczyzn zostaw w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 16:38 A ja znam takich co przyjechali po rozpoczeciu wojny i na socjalu nie siedzą. Kobiety zresztą tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 17:22 Ale większość z nich tam siedzi w domu!!! Poza określonymi terenami działań wojennych nie ma. Gospodarka się wywaliła na ryj, więc pracy też nie ma. SIEDZĄ. Nie są powołani do wojska, obiad mogą ugotować najwyżej dla własnej rodziny, front jest 500 km dalej a oni siedzą. Kończ im się kasa, zresztą. Mam sporo znajomych, którzy kiedyś tu pracowali, a teraz już nie mogą przyjechać i tak to właśnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 16:25 Każdego, komu udało się wyrwać z tego piekła traktuje jako cudem ocalałego i wspieram ze wszystkich sil. Kto czuje się na siłach walczyc, niech walczy, reszta niech się ratuje póki może. Odpowiedz Link Zgłoś
k.messi Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 16:32 Nie każdy musi być bohaterem. Nie oceniam ani decyzji o powrocie i udziału w walce, ani decyzji o pozostaniu w Polsce. Swojego męża chyba przywiązałabym do kaloryfera, gdyby chciał iść w bój. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 17:38 >Swojego męża chyba przywiązałabym do kaloryfera, gdyby chciał iść w bój. Serio, gdyby chciał walczyć, jak mogłabyś mu zabronić? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 18:01 Serio, gdyby chciał walczyć, jak mogłabyś mu zabronić? tabletka gwałtu a potem przywiązanie do kaloryfera w piwnicy Odpowiedz Link Zgłoś
perspektywa Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 16:36 Uważam, że najlepiej byłoby gdyby ludzie pilnowali własnego nosa, a nie zajmowali się powierzchownym ocenianiem innych. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 16:36 Nijak. Sa tacy, ktorzy przyjechali z rodzinami jyz po rozpoczeciu wojny (mobilizacja ich nie dotyczy). Ich decyzja i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 17:19 Wszyscy oni pracują i wysyłają pieniądze na Ukrainę do swoich rodzin, gdzie siedzą bez pracy i bez możliwości zarobienia na siebie i bliskich ich bracia i koledzy, którzy nie mogą już wyjechać. Więc odbieram ich w kategoriach "a jakie mają wyjście?" Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 18:08 Ja bylabym za tym, zeby nikt nie mial obowiazku walczyc za swoj kraj. Tych, ktorzy to robia na Ukrainie, uwazam za bohaterow, ale sama w podobnej sytuacji wolalabym uciec- i zeby wszyscy bliscy mi mezczyznie tez uciekli. Zycie ma sie jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 02.05.22, 05:21 I teraz mozna sobie wybrazic Swiat za 50 lat po przejciu wladzy przez kobiety w krajch progresywnych Europy (czyli praktycznie calej europy) . Mezczyzni z krajow konserwatywnych np BW by tupneli noga i cala europa by uciekla... ciekawe gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 18:25 Znany mi Ukrainiec który nie wrócił, to Ukrainiec który wynajmuje moje mieszkanie. Ma żonę w leczeniu onkologicznym. Ma obecnie w naszym 45 metrowym mieszkaniu 4 dorosłe kobiety (w tym chorą żonę) I 6 dzieci w wieku od 2 do 14 lat. Ja tam widzę w nim bohatera. Bo on głównie pracuje na noce. Nie mam pojęcia jak on daje radę. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 18:50 Czy ty zbierasz materiały dla wujka Putina czy dla jakiegoś brukowca? Zakładasz tak „głupie wątki” że w zasadzie aż mnie to zaczyna zastanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24.0 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 20:38 Uważam ich za szczęściarzy. Jak ktoś mieszkał poza Ukrainą przed wojna, nie ma obowiązku wracać. Mój ex natomiast, po 20 latach mieszkania w USA, wrócił na Ukrainę dwa lata przed wojną. I utknął. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 21:21 Trzeźwość matki jest tu kluczowa...jak widać. Runce opadajo. Odpowiedz Link Zgłoś
bominka Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 22:05 Beznadziejne pytanie autorki. Odpowiedz Link Zgłoś
kklamra Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 01.05.22, 23:20 Dzisiaj widziałam na własne oczy jak młody Ukrainiec kupował alkohol i papierosy za 150 zł. Już był nietrzeźwy w momencie zakupu. I tak sobie pomyślałam,że pewnie ten alkohol jako pomoc dla rodaków 😉. U mnie w firmie część wyjechała a część została. Doskonale rozumiem dwie strony. Ja gdybym była na ich miejscu to bym została w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pingus Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 02.05.22, 06:43 Rozsądni faceci, wojna nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Mężczyźni z Ukrainy w Polsce 02.05.22, 07:07 Smierc w obronie ojczyzny mnie nie interesuje, gdyby w Polsce wybuchla wojna to bylabym pierwsza spakowana, wraz z mezem. Odpowiedz Link Zgłoś