Dodaj do ulubionych

Covid w połogu + noworodek na stanie

01.05.22, 21:41
Czy któraś z ematek miała doświadczenia z zagadnieniem jak w temacie?
Wróciłam do domu ze szpitala z noworodkiem i Covidem w gratisie.

Czy którejś z was zdarzył się podobny pakiet i dziecko nie zachorowało? Ile teraz może trwać to dziadostwo? Test mam pozytywny od piątku i wtedy też pojawiły się pierwsze objawy. Mąż pozytywny od dziś. W związku z powyższym zastanawia mnie jak długo będziemy stanowić zagrożenie dla juniora. Maski nosimy, ręce dezynfekujemy, ale mam świadomość, że to żadne zabezpieczenie.
A swoją drogą, to ciekawe czy mi ktoś szwy zdejmie, jak za parę dni nadal będę chora.

Jakbym osobiście dorwała sk@#$%&!nów, którzy odwołali testowanie choćby w szpitalach, to chyba wióry by leciały... (cofam słowo chyba, leciałyby z pewnością - na razie mogę tylko przekleństwami rzucać).

Zamiast odwoływać pandemię całkowicie, przydałoby się zachować zdrowy rozsądek choćby w miejscach, gdzie naraża się ludzi (typu szpitale). Testy wymazowe kosztują grosze (ostatnio kupowałam po niecałe 4 zł brutto, szpital miałby netto i pewnie cena też byłaby niższa), wystarczyłoby przerzucić ten koszt na pacjenta, jak już rządowi pieniędzy brakuje.

KP, o które walczyłam, chwilowo szlag trafił, zobaczymy czy da się do niego wrócić po odstawieniu leków.

Pocieszcie, że będzie dobrze i że mały nie złapie tego świństwa...
Obserwuj wątek
    • picathartes Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 21:52
      Gratuluję maluszka.
      Dlaczego odstawiłaś kp? Karmiac piersia przekazujesz dziecku przeciwciała; bez tego nie ma żadnej ochrony 😞
      • shmu Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 22:21
        Pewnie przez lekarstwa.
        • ichi51e Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 10:17
          ale jakie lekarstwa na covid? może warto rozwazyc powrót do karmienia?
      • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 23:53
        Lekarstwa. Taki koktajl, że mi się żołądek przewraca, a co dopiero małemu.
        • kamin Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 06:48
          Są już leki na covid?
        • hanusinamama Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 11:36
          Jakie leki na covid dostalaś?
      • banicazarbuzem Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 00:31
        Moja przyjaciółka na porodówce dowiedziała się, że ma covid.
        Ze szpitala wyszła w 3 dobie, dziecko nie zachorowało.
        • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 00:36
          Żeby i u nas tak było...
    • klementyna156 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 21:55
      Nie złapie
      Mam znajomą, która dokładnie tak samo złapała wirusa przy porodzie i zaraziła męża. Nic małemu nie było, karmiła cały czas i karmi nadal. Nie wiem, jakie leki bierzesz, ale to dziwne, że musiałaś noworodka odstawić. Zwykle są zalecenia, żeby karmić nawet gdy matka choruje. Ale ok, skoro trzeba, no to trudno.
      • pani_up Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 21:58
        Też nie rozumiem po co odstawiać...
        • klementyna156 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 21:59
          Może jakiś antybiotyk? Ale to dziwne, bo generalnie na covida nie ma leków, tak? To co za świństwo przepisali, że karmić nie można?
          • pani_up Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 22:01
            Ja nawet antybiotyk przy kp brałam - poradziłam się tylko cdl co mogę wziąć
            • pani_up Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 22:02
              Ale mi zdanie wyszło 🤦
              • klementyna156 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 22:04
                No jasne, są bezpieczne też. Dlatego tym bardziej się dziwię, co na covida takiego antydzieciowego mogli przepisać. Nie wiem, jakie są teraz zalecenia, ale do tej pory było głównie nawadniać się, mierzyć temperaturę i ew. pulsykometr mieć, przecie. Leki to na zapalenie płuc przepisywali dopiero lub inne powikłania.
                • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 00:30
                  To nie na covid przepisali a na kaszel.
      • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 23:59
        Leki niewskazane dla małego. Mały od początku jest na mm, w szpitalu za diabła nie udało mi się kp. Laktacja powoli ruszyła mi dopiero w domu (tylko laktator, młody nie dawał rady), a tu znowu lipa. Żaden z leków nie jest dozwolony przy karmieniu naturalnym, a nie bardzo mogę się bez nich obyć (kaszel po cc jest łagodnie mówiąc trudny w wykonaniu).
        • ursydia Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 08:25
          O matko, współczuję!
        • ichi51e Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 10:19
          no to szkoda ze dzieciak przeciwciał nie dostaje. ale kp jeszcze nie skreślone znam babkę co zaczęła karmić po 3 mcach przerwy wink
          • anilorak174 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 10:35
            Dzieciak ma przeciwciała, bo matka się zaszczepiła.
          • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 12:37
            Przez pierwszy dzień dostawał, potem przez 2 dni nie (przez leki), dziś wieczorem dostanie ponownie. Poza tym 3 szczepionki + covid w ciąży, więc może trochę dostał.
            • ichi51e Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 13:05
              dostał na pewno nie stresuj się wink
              • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 13:20
                Pokroić bym się za niego dała, a tym co mu zagrażają łby odgryzła. Chyba mi się włączył instynkt macierzyński full gigant 😈
    • pani_up Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 22:03
      Jeżeli chodzi o szwy to bym po prostu poszła do szpitala zdjąć i tyle 🤷, w masce itd. bez jaj, nie ma co dopuszczać do jakiejś infekcji
      • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 00:06
        Szwy to w ogóle ciekawa historia. W POZ odmówili zdjęcia, oddział na którym byliśmy nie ściąga, nie wiedzą czy można ściągnąć na innym oddziale... Bareja normalnie. Umówiłam się prywatnie do lekarza, ale teraz zobaczymy czy mnie za te parę dni przyjmie. Może mi zdąży przejść...
        • kamin Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 06:52
          Byłam pewna, że teraz tylko rozpuszczalne szwy się zakłada. Bo żadnym z dwóch porodów nie musiałam chodzić na zdejmowanie szwów.
          • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 08:09
            No nie zawsze. Mam 25 cm szew w poprzek brzucha, który nie jest rozpuszczalne. Jakby było kilka mniejszych, to sama bym ściągnęła, ale takiego mogę nie dać rady.
            • milupaa Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 03.05.22, 12:35
              Też taki miałam, rozpuszczalne są w środku. Ten szew się łatwo wyciąga, jak masz już termin wyciągania i rana dobrze wygląda to może spróbuj? Zdezynfekować, obciąć boki i pociągnąć.
          • ichi51e Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 10:19
            mi dali serie nierozpuszczalnych i dwa zwykle. Nie trafisz.9
        • memphis90 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 07:14
          Położna przecież zdejmuje szwy...
          • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 08:12
            Położna też się boi zarazić i się nie dziwię bo odwiedza inne maluchy. Wizyta domowa przesunięta, czekam na nowy termin.
        • anilorak174 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 07:17
          Jakiś dziwny oddział. Mi po cc przy wypisie od razu umówili wizyte na zdjęcie szwów w poradni przyszpitalnej (chyba w 8 dobie).
          • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 08:13
            Dziwny, jeden z wiekszych we Wrocławiu.
            • anilorak174 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 08:23
              Zdrowia dla was. Myśl przede wszystkim o sobie i dziecku. Bez KP da się przeżyć a tu dla większości podstawiwym problemem jest brak kp a nie covid.
              • kamin Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 08:44
                Po prostu większość wie, że leku typowo na covid nie ma i lekarze zapisują czasem pierdoły typu neosine czy spray do nosa, które służą głównie komfortowi psychicznemu pacjenta i wywołaniu efektu placebo (w końcu wyszedł z recepta od lekarza). W przypadku kp takie "leki" można sobie spokojnie odpuścić, stąd liczne nawiązania do tej kwestii.
                Tutaj autorka, dopiero w którym kolejnym poście wyjaśniła, że bierze lek hamujący odruch kaszlu, co jest wskazane po CC. W tym przypadku faktycznie lepiej przez tych kilka dni brać lek, a do kp wrócić jak kaszel przejdzie (abo przestanie boleć).
              • ichi51e Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 10:32
                covid jest w tym wypadku związany z kp bo dziecko przeciwciał nie dostaje
                • anilorak174 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 10:34
                  Matka zaszczepiona w ciazy, dziecko ma przeciwciała.
            • bajgla Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 10:38
              Oj, znam ten ból. W ginemedice może zdejmą. Albo może jakaś prywatna położna? Co do kp i leków, to spróbuj może skontaktować się z Sylwią Jeż, CDL z wykształceniem medycznym, z tego co wiem tnie też wędzidełka.
              • bajgla Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 11:01
                Położne:

Maria Lepucka
                www.facebook.com/maria.lepucka

Ewa Mazurkiewicz
                www.facebook.com/poloznaewamazurkiewicz

Anna Sochańska
                www.facebook.com/polozna.midwife/

Możesz spróbować też zadzwonić do Dolmedu, Luxmedu, Medicoveru.
          • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 13:17
            Aktualizacja. Rozmawiałam z położną i jak mi normalnie lekarz szwów nie sciagnie, to mam atakować szpital. I tak pewnie zrobię, jeżeli do tego dnia nadal będę mieć pozytywny wynik. Leki odstawiam, brzuch ciut mniej boli, więc już kaszel przeżyję, i wracam do mleka naturalnego wieczorem, jak już leki znikną z organizmu. Mały na razie ok. My dorośli jakoś to przejdziemy, ważne żeby jemu nic nie było.
        • milupaa Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 03.05.22, 12:33
          Co to za historia że oddział położniczy nie ściąga szwów🤦 Kto zrobił niech ściąga. Mi ściągali na IP położnictwa szpitala, w którym rodziłam.
          • bajgla Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 04.05.22, 09:43
            typowa wrocławska historia niestety...
          • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 05.05.22, 19:46
            W końcu ściągnęli, ale w nieco innych okolicznościach i na innym oddziale.
    • g.r.uu Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 22:06
      Przechodziliśmy covid jak najmłodsza miała dwa miesiące. Bez żadnych masek, dezynfekcji, z normalną higieną oczywiście, bez odstawiania karmienia. Nie zachorowała.
      • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 00:28
        Pocieszylaś smile Mały na razie nie wykazuje objawów zakażenia. Temperaturę ma w granicach 36,8-37,5 co chyba jest normą dla noworodka. Tylko na jedzenie czasem rzuca się jak szalony i wciąga więcej niż teoretycznie powinien.
        • shmu Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 09:45
          Haha, jak ja to znam! Zuch chłopak!
          • kropka_kom Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 10:25
            rzucanie się na jedzenie tzn.niby duży apetyt vzasami może świadczyć o refluksie...
            • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 13:18
              Rzucę temat pediatrze, wizytę wstępną mamy na czwartek (Jak covid nie poprzestawia).
    • bajgla Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 22:23
      Z powodu jakich leków odstawiłaś kp? Lekarze często nie mają pojęcia jakie leki można stosować przy kp i zabraniają na wszelki wypadek.
      • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 00:09
        M.in.thiocodin
        • ga-ti Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 00:15
          A masz ten kaszel faktycznie tak duży, że trzeba na niego leki? Może jest jakiś odpowiednik, przy którym można karmić? Warto poczytać i poszukać, szkoda przerywać karmienie.
          • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 00:25
            Jest spory, a przede wszystkim po cc kaszel dosłownie mnie dobija (boli jak diabli). Jak jutro będzie choć trochę lżej to się od razu przestawiam na syrop z cebuli.
            • lauren6 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 07:56
              Twoje zdrowie jest ważniejsze od KP. Nie musisz się nikomu tłumaczyć!
              • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 08:18
                Mam duże wątpliwość, dla mnie zdecydowanie młody ważniejszy. Spróbuję dziś odstawić leki, ale nigdzie nie piszą ile czasu te leki utrzymują się w organizmie, a do firm farmaceutycznych nie idzie się dodzwonić.
                • pani_up Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 08:27
                  Sprawdź laktaceuta albo umów sobie poradę z cdl. Ja polecam bardzo E. Mazurkiewicz - ona powie Ci co możesz brać, albo pomoże wrócić do kp jeżeli będziesz chciała, to anioł
                • lauren6 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 08:29
                  Dzieckiem się nie zajmiesz, jeśli wylądujesz w szpitalu, bo puszczą szwy. W pierwszej kolejności zawsze dbasz o siebie.
            • kamin Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 08:35
              Faktycznie w pierwszych dniach po CC kaszel jest koszmarnie bolesny. Syrop z cebuli może nawilżyć śluzówkę, ale nie zatrzyma odruchu kaszlu. Obawiam się, że jeszcze z 3-4 dni powinnaś brać te leki na kaszel. Nie wiem czy poza bólem nie ma ryzyka, że coś się stanie z raną pooperacyjna pod wpływem kaszlu (ew. przepukliny), tu może jakiś lekarz podpowiedzieć.
            • hanusinamama Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 12:10
              Nie odstawiaj leków jeżeli pomagają ( mi thiocodin nie pomagał przy covidzie). KP jest ważne..ale nie najwazniejsze na śwecie. Masy dzieci sie wychowały na MM i są zdrowe, rosną rozwiją się.
              Zadbaj o swoje zdrowie
              • rb_111222333 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 12:18
                Dokładnie tak. Jak coś ci się rozejdzie po cc to w ogóle nie będziesz się mogła dzieckiem zajmować
                • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 13:25
                  Chyba się nie rozejdzie. Z zewnatrz wygląda dobrze, ale śmiesznie jest, bo przy kaszlu najbardziej boli 10 cm nad cięciem. Uzgodniłam z położną, że odstawiam leki i wieczorem mogę już dać młodemu pokarm naturalny. Jakoś już dziś z tym kaszlem funkcjonuję, jak nie będzie gorzej, to przetrwam.
    • ela.dzi Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 22:30
      Jakie leki bierzesz ? Poniżej możesz sprawdzić czy rzeczywiście nie można ich brać przy kp.
      www.e-lactancia.org/
    • shmu Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 22:37
      Szczepilas się w ciąży? Jak tak, to będzie miał Twoje przeciwciała.
      Ja bym odstawiła leki, jeśli to możliwe, i karmiła piersią, bo przekazujesz wtedy swoje przeciwciała, które tworzą się teraz, podczas Twojej choroby. Porozmawiaj z lekarzem, co sądzi na ten temat (odstawienie leków, badz karmienie mimo brania leków, może redukcja dawki).
      Jeśli chcesz zachować mleko to odciągaj pompką.

Obserwuj malucha. U mnie po porodzie oznaką infekcji było szybsze oddychanie (a temperatura była tylko lekko podwyższona).

No i oczywiście gratulacje i współczuję stresującego startu.
      • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 00:13
        Dziękuję smile. Mleko odciagam, ale idzie w zlew. Bez leków nie dało rady, ale skrócę maksymalnie czas brania max jeszcze 1-2 dni. Szczepilam się i przed ciążą, i w ciąży, i ma dodatek przechodziłem covid tuż po 3 dawce szczepionki (już w ciąży). Wydawałoby się, że już powinno nas oszczędzić.
        • ichi51e Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 10:56
          w takim wypadku w ogóle się nie przejmuj (jaki masz wpływ?). Bierz to co ci dali na kaszel i tyle. Tydzień spokojnie wytrzyma tylko odciągaj żeby się laktacja nie zatrzymała (recznie do ulgi i tyle)
          • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 13:27
            I tak do wizyty położnej tylko laktator, bo młody i ja nie umiemy sobie poradzić z kp. Grunt, żeby dostał, nawet jako dodatek do mm.
            • ichi51e Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 13:45
              ja karmiłam mieszanie bardzo długo potem mi się butelki znudziły. nie dawaj sobie wmówić ze się nie da. wszystko możliwe. z laktatorem nie przesadzaj bo sobie za bardzo rozkręcisz i potem boli ty doisz a tu tylko gorzej i więcej i wiecej. Odciagaj po prostu trochę to ulgi żeby nie zatrzymało się - nie stawaj na głowie ze 100 ml czy ileś tam.
              • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 15:27
                Jak się uda to dobrze, jak nie, to głową muru nie przebiję. Na razie junior daje radę smile
      • hanusinamama Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 12:16
        Ona ma zadbąc przede wszystkim o siebie. Nie wiem po co taka presja na KP.
        • shmu Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 20:32
          Zgadzam się, że ma zadbać o siebie, ale ja presji nie mam ani nie wywieram. Autorka sama pisze, że chciałaby karmić, ale zgadzam się, że musi dbać o siebie, dlatego powinna przedyskutować z lekarzem dawkę etc. Przedyskutować, a nie samowolnie odstawić.

Autorka się martwi o maluszka, a poprzez karmienie piersią przekazuje swoje przeciwciała. Ale w zasadzie w tym wypadku (osoby zaszczepionej i ,,przechorowanej" w czasie ciąży), dziecko prawdopodobnie przeciwciała już ma, choć pewnie zależy kiedy w ciąży to się wszystko działo.
          • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 21:45
            Spokojnie, presję to ja nawet sama na sobie wywieram wink. Plus jest taki, że ciut mniej kaszlę, więc liczę na to, że leki nie będą już więcej potrzebne. Odstawiłam i wracam do laktatora. Chwilowo męża rozwala coraz bardziej, a przydałby mi się do noszenia młodego (ale zdycha tak, że lepiej żeby przez 2-3 dni się do niego za bardzo nie zbliżał). Ale rodzinkę urządziłam...
            • shmu Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 03.05.22, 13:15
              Ok, super, że Ci się poprawia i życzę zdrowia dla męża!

Z tym karmieniem, to trochę rozumiem. Ja jak zaczęłam pracować to miałam straszną presję, żeby odpompowywać w trakcie pracy. To był duży stres, bo i musiałam wszystko codziennie przygotować i w pracy ten czas na odpompowanie jakoś znaleźć, a akurat była końcówka projektu. Z perspektywy, w zasadzie młodemu wystarczyłoby, żeby dostał mleko jak byłam w domu, a resztę MM i też by było dobrze. Zresztą jak się urodził to wylądował na neonatologii, a ja leżałam w zupełnie innym budynku. Latałam w nocy, żeby go karmić co 3 godziny...zamiast odpocząć. A i tak pielęgniarki dawały mu MM i czasem przychodziłam na darmo. Teraz wiem, ze rozsądniejsze byłoby po prostu jak najwięcej odpoczywać, ale wtedy myślałam, że chociaż to mogę dla niego zrobić. Tak, że spokojnie, za rok nie będzie miało nawet znaczenia, czy zaczęłaś karmić piersią prędzej czy później, i czy w ogóle. Odpoczywaj ile możesz!
              • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 05.05.22, 19:50
                I d... blada. Młody wylądował w inkubatorze z potwierdzonym covidem. Na razie wyniki ma dobre, ale nie wiadomo czy to nie jest dopiero początek chorowania. Mam ochotę strzelić baranka o ścianę...
                • rb_111222333 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 05.05.22, 20:31
                  O matko, współczuję, sam test pewnie był nieprzyjemny dla takiego malucha. A ten inkubator po co? Prewencyjnie dali dziecku czy coś się dzieje? Trzymam kciuki za Was, dawaj znać czy wszystko ok.
                  • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 05.05.22, 21:03
                    Chyba prewencyjnie. Na razie ten widok mnie rozwala.
                    • anilorak174 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 05.05.22, 21:09
                      Domyślam się jaka to trudna sytuacja. Mialam dwoje dzieci w inkubatorach po narodzinach, jedno z zagrożeniem życia... Tego uczucia nigdy się nie zapomina.
                      Zdrowia dla was 😘
                      • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 07.05.22, 17:39
                        Leżała niedaleko mnie jedna mama w podobnej sytuacji. I nie mogę przestać o niej myśleć - tak samo mogła mieć styczność z wirusem a dla jej malucha to pewnie jeszcze większe zagrożenie.
                • stare_haslo Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 05.05.22, 20:48
                  Bardzo współczuję. Siły dla Ciebie i szybkiego powrotu do zdrowia dla Maluszka.
                  • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 05.05.22, 21:03
                    Dzięki, ja się już ledwo trzymam.
                    • stare_haslo Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 06.05.22, 19:47
                      Jak sytuacja kolejnego dnia? Możesz być w szpitalu z dzieckiem?
                      • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 07.05.22, 17:37
                        Na szczęście mogę. Z małym lepiej. Temperatura mu spadła. Zaczął lepiej jeść. Katar też przechodzi. Z informacji od lekarza wynika, że takie maluchy miewają też dolegliwości od strony przewodu pokarmowego, przy obecnej wersji covidu. Jeszcze parę dni tu posiedzimy, ale z inkubatora już młodego wypuścili. Za to we mnie nadal się gotuje, jak pomyślę, że został tak głupio narażony i to w szpitalu, gdzie powinien być bezpieczny.
                        • shmu Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 07.05.22, 19:04
                          Oj, współczuję, ale dobrze, że już lepiej. Mam nadzieję, ze najgorsze już macie za sobą. Obserwuj małego jeszcze przez kilka tygodni, bo dzieci mogą mieć PIMs po przejściu covida. Zdaza się to rzadko, więc się nie przejmuj za bardzo, ale w razie gorączki od razu do szpitala. Ciężki start macie, ale będzie lepiej. Mały twardziel smile
                          • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 07.05.22, 21:57
                            Żebyś wiedziała, że twardziel. Ciężki start to on ma od etapu blastocysty 😉 ale chłopina dzielnie daje radę. Muszę o PIMS poczytać, żeby wiedzieć na co zwracać uwagę.
                            • shmu Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 10.05.22, 15:45
                              Great, napisz proszę co u Was!
                              • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 11.05.22, 17:39
                                Wczoraj wypuścili nas ze szpitala. Młody względnie ok, tylko nie do końca ma ochotę budzić się na posiłki co 3h i zaczął nam chlustać. Nie zjada nam też tyle, ile zalecił szpital. Mamy jeszcze jutro wizytę patronażową u pediatry, to się dopytam co z tego jest normą, a co nie. Szpital wysyła nas też na wizytę u kardiologa, ze względu na Covid (profilaktycznie). Ogólnie mamy młodego obserwować i jakby coś się działo to szybko reagować.
    • ga-ti Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 23:27
      U nas nie zaraził się 7 latek, zrezygnowałam z całowania i dłuższego tulenia.
      Co bierzesz, że nie możesz karmić? Bo w sumie na covid to głównie witaminy polecają, coś na zbicie gorączki i syrop na kaszel. Sprawdź, czy na pewno jest przy tym, co bierzesz zakaz karmienia. Szkoda by było odpuścić, później może być ciężko wrócić.
      Dużo zdrowia dla Was i gratulacje smile
      • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 00:22
        Thiocodin, sinupret, neosine... jak mi do jutra kaszel i katar choć trochę odpuszczą, to zaraz odstawię leki, ale dziś się jeszcze nie dało.
        • turzyca Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 07:33
          Żadne z ziół, które są w sinuprecie, nie jest zakazane przy karmieniu piersią.
          Pamiętasz o czymś do ssania? Zwykłe cukierki wystarczą, chodzi o to, żeby zamknąć usta i pobudzić wydzielanie śliny.
    • melikles Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 01.05.22, 23:37
      A po co testowanie?
      • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 00:18
        Żeby na wejściu do szpitala było wiadomo kto chory a kto nie, i żeby potem nie mieszać pacjentów na salach. Chyba sensowniej byłoby położyć zdrowych ze zdrowymi, a nie narażać ich na chorobę.
        • alicia033 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 06:57
          greatbarrierreef napisała:

> Żeby na wejściu do szpitala było wiadomo kto chory a kto nie,

łkam.
          To nie działało przez dwa lata tej histerii. Covid hulał po szpitalach bez granic ni kordonów. Więc bardzo dobrze, że zrezygnowano z tego kosztownego, nic nie dającego idiotyzmu.
          • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 10:29
            Za to teraz jest olewka totalna. Kładą pacjentkę kaszlącą tak, że mało płuc nie wypluje, razem z innymi na wieloosobowej sali (nieważne, że część osób jest zdrowa, nieważne że ktoś ma wcześniaka na tzw erce). Nawet jakby to była inna infekcja niż covid, to takie zachowanie szpitala uważam za skrajnie nieodpowiedzialne. A zwykłe testy wymazowe fortuny nie kosztują, owszem rozwiązanie nieidealne, ale jakieś. A teraz po prostu udaje się, że problem zniknął. A Ty potem patrzysz czy Ci dziecko nie zachoruje, bo idioci nie myślą. Nie mam wyrozumiałości, i chyba w tym przypadku nie muszę mieć.
            • rb_111222333 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 11:17
              Nie no, babki z objawami, na cokolwiek by nie chorowała, nie powinno kłaść się na sali z noworodkami. Przecież dla nich każda infekcja może być groźna. Ja rodziłam w kwietniu i też się martwiłam czy wszyscy wokół będą zdrowi.
        • anilorak174 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 07:24
          Przeciez to kompletnie nie działało. Ktos z ujemnym testem na wejsciu okazywał się chory po 24h. Najlatwiej covid było zlapac w szpitalu mimo testów.
      • anvalley Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 17:31
        melikles napisał(a):

> A po co testowanie?
        >

Ty bardziej o ile mi wiadomo nie tylko z powodu covida się kaszle - równie dobrze mogłaś złapać grypę, całe multum innych wirusów dróg oddechowych, rotawirusa albo bakterię szpitalną - na wszystko mają testować? I co że covid? musisz leżeć pod respiratorem czy nie wierzysz w szczepienia?
        • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 19:31
          I to, że ktoś naraził mi dziecko na infekcję. W przewodzie pokarmowym mam swoje chorowanie - mi nic nie będzie. Ale za narażenie młodego urwałabym komuś łeb. I tu akurat testy mogłyby ograniczyć takie sytuacje. Nie bardzo rozumiem komentarz dot. szczepień - akurat ja jestem zaszczepiona, ale jak widać na załączonym obrazku, nawet po szczepieniach można chorować.
          • alicia033 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 03.05.22, 09:37
            greatbarrierreef napisała:

> I to, że ktoś naraził mi dziecko na infekcję.

czyli dzień jak codzień.
            Life, jak mówi ciasteczkowa.
            • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 07.05.22, 17:42
              No cóż, jak to dotyczy kogoś innego, to łatwo napisać "life".
    • bei Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 07:43
      Tydzień temu moja sąsiadka została zarażona w szpitalu covidem, z pobliskiej szkoły kilkoro uczniów zachorowało, w szkole u syna również. Mimo odwołania covid ma się dobrze, odwołane testowanie w szpitalach to niedorzeczny pomysłsad
    • bei Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 07:45
      Dla Waszej rodzinki dużo zdrowia!
      • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 12:28
        Dziękujemy smile
    • m_incubo Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 08:37
      Ja przeszłam pierwszy covid (bardzo skąpoobjawowy) przed samym porodem w listopadzie 2020, z tego powodu miałam poro przesunięty termin cc, gdyby poród się zaczął, nakaz stawienia się w szpitalu zakaźnym itp.
      Nikt się ode mnie nie zaraził - ani mąż ani dzieci.
      Jak miałam drugi raz w lutym, też nikt ode mnie nie złapał, nawet młoda, mimo że byłam z nią 24/7 i też miałam kaszel i straciłam głos.
      Nie panikuj na zapas.
    • ichi51e Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 10:15
      jeśli karmisz piersi to dziecko dostaje przeciwciała od ciebie wiec powinno być ok. Jak nie będzie gorzej po 3 dniach to znaczy ze pewnie lekko przejdziecie. współczuje. Może dali ci rozpuszczalne?
    • furiatka_wariatka Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 11:07
      Ja bym się na Twoim miejscu cieszyła, że odwołali pandemię. Był taki moment, że chorym matkom zabierali zdrowe niemowlaki, co by się nie zaraziły...
      • greatbarrierreef Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 12:31
        Bo u nas racjonalne działanie nie istnieje a logika jest abstrakcją. Jak nie jedna skrajność, to druga, nie ma nic pomiędzy.
        • zerlinda Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 02.05.22, 14:02
          Uważam identyczne. Albo albo. Nic wypośrodkowane. Życzę zdrowia 🙂
    • kornelia_sowa1 Re: Covid w połogu + noworodek na stanie 03.05.22, 15:07
      Moja przyjaciółka- chor ona, mąż, starszy brat. Dziecko- wtedy 1,5 mca nie zachorowało. Tzn objawów nie miała żadnych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka