manala 01.05.22, 22:00 Szukam mebli dla 10 latka. Pokój mały, gratów dużo, więc muszą być pojemne. Ta seria mi się podoba, ale lustro na szafie trochę zastanawia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tymianek21 Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 01.05.22, 22:06 "Ta seria mi się podoba" Czy Twojemu synowi podoba się biała szafa z lustrem?🤔 Twój syn ma 10 lat. Taka szafę kupuje się na kilka lat. Poszukaj w innych kolorach, pokaż synowi. Ja mojemu 10 parkowi nie kupiłabym takiej szafy do jego pokoju! Sosnowe są świetne lub w kolorach drewna. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 01.05.22, 22:12 Chciałam dla odmiany białe meble. Tak, jemu się podoba. Ja natomiast jestem całkowicie lewa jeśli chodzi o urządzanie wnętrz - w domu mam kolorowo... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 01.05.22, 22:15 Ale że co - meble mają płeć? Od kiedy? Albo od białej szafy z lustrem wyrośnie na geja? Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 01.05.22, 22:28 Są meble bardziej dziewczęce i bardziej chłopięce. Lustro jeszcze można rozwalić np.piłką Szafa bez lustra jest dostępna, ale już takiego słupa na ubrania nie ma z tej serii (a tu jest 2w1). Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:19 Bo dziewczynki, jak wiadomo, nie grywają w piłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 14:25 Nieno, nie uwierzę w to. Chłopiec, jeśli taka jego wola, może mieć w pokoju meble w kolorze rurzowym, ze złoceniami, tapicerowaniami i w ogóle glamour. Dziewczynka może chcieć mieć wszystko pokryte ciapkami w rodzaju wojskowego kamuflażu. Co się stanie złego, jeśli tak właśnie będzie? Przed czym ma chronić właściwa płeć mebla? Kto ma niby opiniować, czy płeć mebla jest właściwa? I dlaczego w ogóle meble mają płeć? Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 14:56 Chyba za bardzo się nakręcasz. Zwykłe pytanie więc nie dramatyzuj Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 15:00 no nie wyżej było ze szafa ma miękkie kobiece linie... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 16:56 Nie, nie nakręcam się. Ja po prostu dziwię się światu, w której szafa ma cipkę. Albo w którym szafa z cipką nie może stać w pokoju chłopca, bo mu najwyraźniej zaszkodzi. I bardzo bym się chciała dowiedzieć czegoś na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 04.05.22, 08:45 bene_gesserit napisała: > Nie, nie nakręcam się. Ja po prostu dziwię się światu, w której szafa ma cipkę. > Masz dzieci? A jesli tak, to w jakim wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 01.05.22, 22:25 A czemu akurat lustro? Czy 10 latkowi lustro nie jest potrzebne? Ja bym się raczej na białym kolorem zastanawiała, bo 12 latek to może chcieć mieć czarną szafę, i co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 01.05.22, 22:29 Czarne meble są ogólnie jednak mniej praktyczne, a w małym pokoju w ogóle tego nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 01.05.22, 23:24 Nie kupiłabym. Wygląda jak szafa do sypialni. Jakoś mn to nie pasuje do 10 letniego chłopca Swojemu kupiłam jiała szafę z nakładkami. Z wiekiem można to ściągać i zostaje zwykła, biała. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 07:48 Nie pasuje do 10letniego chłopca. Na pewno 15latek się z tego w pokoju cieszył nie będzie. A każdy kolega po wejściu do jwgo pokoju parsknie .... Naprawdę nie znalazłaś niczego lepszego? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 07:54 Tak, dzieciaki czy młodzież pierwsze co zrobią to ocenią meble kolegi Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 07:55 Może nie moze tak. Szafa ze zdjęcia jest ze zdobieniami, o miękkiej dziewczęcej linii. To nie jest szafa z przeznaczeniem do pokoju chłopaka. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 07:57 lot_w_kosmos napisała: > Szafa ze zdjęcia jest ze zdobieniami, o miękkiej dziewczęcej linii. prostokąty mają miękkie, dziewczęce linie? o_o Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:02 Ty tak poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 04.05.22, 16:43 Skąd wiesz, że nie pasuje, skoro tego konkretnego chłopca na oczy nie widziałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 04.05.22, 20:37 Ta jasne XD Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 07:58 Nie widzę problemu w tym, że szafa jest biała czy ma lustro, tylko ta konkretna mi się nie podoba zupełnie. Jeśli ma być praktycznie to kup w Ikei paxa pod sam sufit, jakby kiedyś się znudził zmienisz drzwi na czarne czy uchwyty na takie z czaszką Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 07:59 No niby szafa jak szafa, ale jednak nie :p Ja bym poszła raczej w coś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:03 Dokładnie. A jak już chce białe to prędzej takie według mnie. Bardziej pasują do młodego chłopaka. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:14 Taki mebel zdominuje mały pokój, a mój 10 latek pewnie powiedziałby, że to dla jakiejś starej babci, tak mu się kojarzą duże i ciężkie meble. Odpowiedz Link Zgłoś
enaw11 Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:24 Ta pseudo drewniana jest beznadziejna. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:59 ale ta tez ma lustro które można zbić piłka.. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:05 Ja przecież nie proponuje dokładnie tej, tylko pokazuję styl, w który bym szła. Poza tym lustra w szafach się tak łatwo nie biją:p jeśli mojej córce nie udało się zbić ( a ona jest okropnym niszczycielem) znaczy że to nie jest aż takie proste :p Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:07 Nie podoba mi się. Szukam czegoś spokojnego...ta jest namiziana Vox jest fajny, ale to już zdecydowanie inna półka cenowa. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 12:42 Czyli Pax z Ikei tez bedzie za droga? Najwyzsza Pax ma 236 cm, wiec dosyc sensownie wypelnia miejsce pod sufitem. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 12:47 Tez biala: Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 12:51 Wnęka idealnie jak na tę szafę. Ładnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 14:52 OK, PAX. Jak dla mnie jednak za wysoki do małego pokoju. Poza tym ja nie szukam tylko szafy ale mebli do pokoju. Z PAXA raczej nie dobiorę (w sumie nie znam się ). Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 15:04 Komplety są przereklamowane. Do neutralnej wizualnie białej szafy dobierzesz co chcesz więc akurat tym bym się zupełnie nie przejmowała. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 16:33 Mi pax sprawdził się właśnie najlepiej w ciasnym pokoju 3 dzieci. Jedna duża szafa z przesuwanymi drzwiami załatwiła kwestie organizacji ubrań i zabawek. Nic nie leżało na wierzchu i nie trzeba było dodatkowych mebli - regałów czy komod. Wystarczyło biurko i łóżka. Ale ja mam tak, ze lubię jak wszystko jest pochowane i jak najmniej rzeczy poustawianych jest w pokojach. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 16:38 W większym pokoju ma to jak najbardziej sens. W małym jedna, duża szafa będzie zbyt przytłaczająca. Lepiej sprawdzają się mniejsze meble, różne wysokościowo. Tam mi się przynajmniej wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 04.05.22, 20:35 Masz rację, wydaje ci się. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 04.05.22, 20:40 Szczerze mówiąc, jak pokój mały i masz wolną ścianę to zamówiłabym u stolarza zabudowę całej ściany. Byłoby najefektywniej, jeśli chodzi o zagospodarowanie miejsca i oszczędziłoby ci dużo czasu, który zamierzasz spędzać na poszukiwaniu pasujących do siebie mebli. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 18:13 "OK, PAX. Jak dla mnie jednak za wysoki do małego pokoju" Ten nizszy, ktory ma 2 metry, jest tylko o 20 cm wyzszy od twojej propozycji, za to 10x bardziej pakowny. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:36 Mnie się ta też bardziej podoba ale ja lubię zestawienie drewno/czerń. Tyle, że ta ze zdjęcia jest dość masywna i mogłaby przytłoczyć mały pokój. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:02 Poszukaj inspiracji na pintereście. Ta szafa nie pasuje do pokoju dziecka, zwłaszcza jeżeli pokój jest mały. Zagraci go. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:06 berdebul napisała: > Zagraci go. jakim cudem mała, prosta szafa w jasnym kolorze miałaby zagracić pokój? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 19:50 Mała? 3 skrzydła. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:00 skad założenie ze założycielka wątku kupuje szafę która się nie zmieści do pokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 19:50 Z postu autorki „ Pokój mały, gratów dużo”. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:04 Nie kupuj białej. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:19 Co jest nie tak z białymi? Mój syn nie ma, ale w przypadku małych powierzchni wydaje się to dobrym i bezpiecznym rozwiązaniem, można wykorzystać do nieskończonej ilości przyszłych aranżacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:01 moja sprzątaczka sprzątala u ludzi którzy mieli mieszkanie all white. Twierdziła ze brzydko się starzej zwłaszcza ja uderzyło Ze biały zmieni kolor i z czasem to mieszkanie nabrało różnych odcieni białego/żółtego. Może chodzi o to ze z czasem zzolknie? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 16:30 Mam dużo białych mebli i nic im nie jest, to są i porządne, drewniane meble i zwykła ikea Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 18:24 Może sprzątaczce chodziło o lakierowany albo laminowany biały mdf, on faktycznie z czasem może żółknąć w miejscach narażonych na promienie słoneczne; zależy jeszcze od lakieru. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:35 Czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:06 Moj syn (16 letni) ma białe meble. Takie wybrał. Gdzieniegdzie z dodatkiem drewna i kolorow. Szafę sami robilismy. Ta na zdjeciu nie bedzie funkcjonalna (o ile pamiętam ma niewiele półek). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:02 ja tam wole bez półek mam wszystko na wieszakach Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:05 Chłopaki zwykle potrzebują półek. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:07 Masz 10 lat i jesteś chłopcem mieszkającym w małym pokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:15 Nie za bardzo. Poszłabym raczej w styl młodzieżowy. Ta szafa bardziej pasuje do sypialni dla dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:16 Szafa jak szafa. To chyba jedna z mniejszych w Ikei więc do małego pokoju dziecka się spoko nada. Reszta zalezy od stylizacji całego pokoju. Nie wiem co w niej niby takiego że ktoś miałby na jej widok wybuchać śmiechem. Ta na dodatek jest o tyle spoko że łatwo ją przerobić jak dziecko zapragnie coś zmienić - inspiracji w internetach jest masa. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:13 Tu faktycznie wygląda dużo lepiej niż na pierwszym zdjęciu. Dużo daje pozbycie się metalowych uchwytów. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 13:01 taje napisała: > Tu faktycznie wygląda dużo lepiej niż na pierwszym zdjęciu. Dużo daje pozbycie > się metalowych uchwytów. Na pierwszym zdjeciu nie ma metalowych uchwytow. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 13:21 Może kwestia zdjęcia/mojego telefonu ale na zdjęciu w poście startowym Manali uchwyty wyglądają na aluminiowe, w każdym razie jasny metal. A jakie są w rzeczywistości? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 13:23 Biale ze sklejki. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 13:32 O no właśnie o tym pisałam niżej Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:27 Szafa jest ok. Pomyśl czy nie zestawić jej z jakąś dostawką na górze (Kallax?), żeby zwiększyć powierzchnię przechowywania w górę. W małych pokojach, gdzie jest dużo gratów, wykorzystuje się powierzchnię niemal do sufitu. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:30 Mój syn (obecnie 18) ma białe meble w pokoju. Wystrój robią dodatki a białe meble są maksymalnie neutralne co stanowi zaletę. Juz w liceum wymienialiśmy biurko na blat z regulacja wysokości i wybrał biały blat. Lustra na drzwiach nie ma ale jako matka dwóch nastolatków oświadczam z pełna powaga ze chłopcy również korzystają z luster. Radziłabym ci kupić meble w spójnej lub tej samej serii i możliwie proste, a aranzacje zmieniać tak jak powyżej ktoś wkleił - milion opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:39 Mój syn ma prostą białą szafę, zresztą pozostałe meble też są białe (z dodatkiem "drewna" i grafitu). Młody sam wybrał takie połączenie i wyszło naprawdę ok. Ta konkretna szafa kojarzy mi się bardziej z pokojem dziewczyny lub sypialnią. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:39 Nie wiem, może spytaj syna, bo to ma być jego szafa i jego pokój. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:47 Szafa ok,na lustro coś bym nakleiła Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:45 Widziałaś, jak ta szafa wygląda w środku? Mimo sporych rozmiarów nie za wiele w niej zmieścisz, bo 2/3 szerokości to drążek i jedna półka nad nim, a 1/3 to cztery półki. 99% szansy, że zamiast porządku młody będzie miał w szafie wielki kłąb wszystkiego na dnie. Przemyśl tę decyzję jeszcze raz i rozważ złożenie podobnego kalibrem Paxa, tylko z sensowniejszym wyposażeniem: szuflady, kosz na obuwie, więcej półek, drążek w wąskiej części. Dodatkowy plus - do Paxa możesz wybrać drzwi bez lustra i są dwie wersje, standardowa i płytka. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:59 Podobnej wielkości co wybrana przez ciebie jest też chociażby ta: www.ikea.com/pl/pl/p/visthus-szafa-szary-bialy-90493446/ - tylko wyższa i bardziej "młodzieżowa" w stylu, ale za to ma też dużo lepiej zagospodarowane wnętrze. System Platsa też jest niezły, można np. zaprojektować szafę, która nie wygląda jak typowa szafa i nie przytłacza pomieszczenia swoimi gabarytami: www.ikea.com/pl/pl/p/platsa-szafa-4-drzwi-3-szuflady-bialy-fonnes-bialy-sannidal-biale-s19425150/ (acz np. w tej konkretnej ja bym zdecydowanie nie dawała dwóch drążków, tylko po jednej stronie szuflady/kosze i półki). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:06 moim zdaniem visthus to koszmar ten 10 latek nic z niej nie wyjmie bez krzesła. szafa to indywidualna sprawa jedni wola polki drudzy wieszaki Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:11 Zalezy mi właśnie bardziej na drążku. Myślę, że 4 półki na inne ubrania by mu wystarczyły, Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:39 Ile on ma ubrań, które warto wieszać na drążku? Bieliznę, t-shirty, bluzy, swetry, spodnie (poza garniturowymi) dużo wygodniej i ekonomiczniej przechowuje się w szufladach niż na wieszakach - 20 t-shirtów na wieszakach to większość drążka, a w szufladzie jeszcze zostanie miejsce na skarpetki. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:45 Kurtki, bluzy, koszule - wieszam na drążku (kurtek ma dużo . T-shirty, spodnie i inne na półkach. Teraz ma szafę 80 tylko z drążkiem i jest ciasno. A w systemach młodzieżowych często właśnie są takie szafy gdzie tylko połowa to drążek. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:53 Jedyne z tego co warto wieszać na drążku to kurtki i koszule, resztę serio dużo wygodniej w szufladach. Więcej się mieści i łatwiej ogarnąć, bo nie trzeba przesuwać stosów na półce, tylko wysuwasz szufladę i wszystko masz w zasięgu ręki. Ile on tych kurtek ma sezonowych? Zimowe kurtki nie muszą w lecie wisieć na wieszakach, można je spakować do pudła albo pojemnika i postawić na najwyższej półce. Skoro pokój jest mały, to przestrzeń w szafie trzeba wykorzystać rozsądniej, a nie dokładać więcej mebli. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 19:46 a mnie wygodniej na drążku... Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 03.05.22, 01:38 A to ty jesteś dziesięcioletnim chłopcem? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 05.05.22, 18:04 Ty też nie. A jak wygodniej temu konkretnemu 10-latkowi, to chyba jednak matka wie lepiej? I skoro twierdzi, że w dotychczasowej szafie w części z drążkiem ciasno, to może jednak uwzględnić? Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:42 Akurat Visthus ma nawiercone otwory na całej wysokości tej części z dużymi drzwiami, nie ma żadnego problemu, żeby półki zamontować na górze, a drążek w dolnej połowie. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:32 Tak, ta wygląda na dużo lepszą. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 13:21 Nawet na zdjeciu z Ikei ta czesc z drazkiem jest wypelniona (niepraktycznym, mam taki, wisi jak wór) regalem z materialu. Bo inaczej ta przestrzen w szafie zostalaby wykorzystana jedynie w przypadku 20 dlugich plaszczy, aczkolwiek podejrzewam, ze konstrukcja mogłaby nie wytrzymac takiego ciezaru 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:57 dlaczego chłopiec nie miałby mieć lustra? Ja nie mam w szafie TZ ma... Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 08:59 Wygląda dość plastikowo, no i mdf łatwo się obtłukuje/niszczy. Weź coś z drewna albo sklejki, drewno się ładniej starzeje i bardziej praktyczne u dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:06 A jak już chcesz mdf to VOX ma przyzwoitą stylistykę w liniach młodzieżowych. www.vox.pl/young-vox Ikea tez ma nienajgorsze systemy w rozsądnej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:08 Ta plastikowość to jej najmniejsza wada, to jest przede wszystkim szafa przewidziana na ubrania dorosłych, a nie dla nastolatka, który oprócz ubrań potrzebuje tam schować sporo innych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:10 ale skad przekonanie ze to ma być jedyna szafa tego dziecka a nie szafa wyłącznie na ubranie? Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:15 No dokładnie. Ta szafa jest w ogóle rozważana, bo mogę dobrać inne meble do pokoju z tego systemu. Oprócz szafy planuję komodę, małe biurko i regalik/biblioteczkę. Vox jest drogi. Wiem, że jakościowo fajny (miałam), ale jednak inny przedział cenowy. Drewniane meble pewnie jeszcze droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:46 Manala napisała, cytuję: "Pokój mały, gratów dużo, więc muszą być pojemne." Szafa, w której masz jeden drążek z półką nad nim i cztery wąskie półki, pojemna nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 12:57 "Szafa, w której masz jeden drążek z półką nad nim i cztery wąskie półki, pojemna nie jest." No wlasnie. Ale jest tania. Potem mozna jeszcxe dokupic tania komode i jakies tanie pudla. A wszystko razem wyjdzie tyle co jedna drozsza ale pojemna Pax. 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 03.05.22, 01:39 No manala już planuje do tego dokupić komodę, regał i biurko. Potem się okaże, że jednak trzeba coś jeszcze, i takim to prostym sposobem zagraci mały pokój bardziej, niż jednym pakownym Paxem. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:19 Dlatego myślę, że powinna mieć szuflady i to najlepiej dostępne od zewnątrz. Przynajmniej u moich nastolatków najbardziej sprawdzają się drążki i szuflady (nawet T-shirty i swetry przechowujemy w szufladach, zainspirowałam się Marie Kondo i jest super). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:24 szuflady u moich chłopaków się nie sprawdzaja bo pchają do tych szuflad ile Bozia pozwoli i w dość szybki czasie wykańczają dna. Dużo lepiej mi się sprawdziły polki i do nich ikeowskie skubby - tam mogą napchać ile chcą można sobie wyjąc i wszystko wywalić. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:29 Mam komodę z tego systemu. Szuflady naładowane książkami na maksa. Nic się nie dzieje. Łatwo się skręcało - mój wiecznie marudzący mąż powiedział, że instrukcja super. U córki mam brw i dna szuflad (gdzie przechowuje bieliznę i czapki) niestety nie dają rady. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 03.05.22, 01:56 Do Paxa można dać metalowe kosze, których dna nie wykończy nawet dość mocno zdeterminowany napychacz. Odpowiedz Link Zgłoś
perspektywa Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 09:30 Szukaj czegoś docelowego, co będzie dobre też dla nastolatka. I raczej czegoś innego. Żadan z moich synów nie byłby zadowolony z takiej szafy. Mu u obu synów namy z firmy Wójcik. Zmierz pokój i kup przez intetnet. Agata meble też ma tego producenta. Naprawdę solidne i pakowne. Jedne mamy 8 lat, drugie 3 lata i nic się nie dzieje. Spokojnie znajdziesz tam coś lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 10:16 Może ewentualnie okleić te zagłebienia kolorem dodatków w pokoju - nie wiem, dywanu, czy poduch, czy co tam ma w pokoju. I np. kupić inne uchwyty, żeby nadac bardziej młodzieżowego wyglądu No, ale to już jest trochę zabawy, może jednak łatwiej poszukać innej szafy Co do lustra, to nie wiem co jest złego w nim, chłopcy nie przeglądają się w lustrze? Nastolatek już zaczyna bardziej zwracać uwagę na wygląd, więc lustro się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 13:05 Ta szafa jest niska (córka ma taką plus dwie komody) i bardzo mało pakowna. Lepiej kup pax - więcej miejsca na przechowywanie bez trzymania pudel na szafie, możliwość zrobienia szuflad, które są praktyczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 04.05.22, 20:44 Pax jest fajny i daje dużo mozliwosci aranzacji Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 13:30 Mój 18 latek sobie ćwiczy w pokoju. I myślę, że brakuje mu lustra Jak miałał 10 lat, to żadnego swojego zdania (odnośnie mebli) jeszcze nie posiadał, więc nie protestowałby. Jednak to nie do końca mebel dla przyszłego nastolatka. Tak myślę. Starszemu kupiliśmy biało -szare meble z Vox'u. Jak szedł do I klasy. Jest w III L.O. nadal pasują. Młodszy też ma białe. Tylko z Ikea'i. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 15:03 To chyba najtańsza szafa w IKEA i niestety na żywo to widać. Wolę już serię Stuva, i z wyglądu i z jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 15:21 To fakt. Jest bardzo tania i marnej jakości. Raczej jako prowizorka na chwile, niż na wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 02.05.22, 15:31 Nie znajduje mi takiej serii. Pisałam już, że mam komodę brimnes i jakoś właśnie mi odpowiada. Daje radę o wiele lepiej niż meble z BRW (skąd mam większość mebli w domu). Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 03.05.22, 01:55 Stuva została wycofana, teraz jest Småstad, bazujący na systemie Platsa. Komoda Brimnes jest wyjątkowo pojemna w tej serii, ma głębokie szuflady podobne do Malma, ale pozostałe meble nie są zaprojektowane pod kątem zmieszczenia dużej ilości gratów w małym pokoju, i widać po nich, że to cienki paździerz. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Czy taka szafa może być do pokoju chłopca? 04.05.22, 09:39 Komody brimnes to niestety tandeta. Odpowiedz Link Zgłoś